Știrile zilei – 15 noiembrie 2023

  1. Râu . Oraș . Blondă . Blondă . Munți . Blondă . Case
  2. Gaura în care ne aflăm. Încă una.
  3. Salariile bugetarilor au crescut. Se vede asta.
  4. România pierde unul dintre puținii intelectuali recunoscuți mondial
  5. Legea Ticu pe nou și pe vechi
  6. Redistribuirea și pensionarii
  7. Piața cartofului se stabilizează
  8. Despre piața IT
  9. Patru copii surzi aud din nou
  10. AUR are membri noi
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2054
    • Daca intrai pe link si citeai, vedeai care e explicatia (in opinia autorului) si pentru produsele praf: toata lumea avea bani de aruncat si s-au apucat de IT toti neavenitii (valabil atat pentru angajatori, cat si pentru angajati). S-au deschis firme si s-au pornit proiecte de dezvoltare fara nici un viitor, doar pentru ca „se fac bani din IT”. E acelasi fenomen pe care-l vezi in constructii: de ce sunt blocurile noi mai proaste decat alea construite in anii ’70? Pentru ca se vand si asa.
      Ideea e ca in IT s-au cam terminat banii pentru asemenea aventuri si se strange cureaua. Teoretic, ar trebui sa duca la o scadere a ponderii produselor (dar si a firmelor si a IT-istilor) praf in piata.

      Comentariu apreciat.614
    • Pai am citit și am zis bine nu?
      Pai și de ce se supăra ca ii compar cu bugetarii ?
      Servicii de rahat pe bani mulți.
      Sa nu uitam de figuri când merg pe strada zici ca planează.

      Indecis. Tu ce zici?2633
    • A fost si alt aspect. In pandemie, majoritatea companiilor din comert si-au facut aplicatii mobile si a fost nevoie de resursa umana. S-a terminat pandemia si toti care au avut atunci proiecte, acum nu mai au ce face.

      Comentariu apreciat.361
    • Punctul 8 are legatura si cu domeniul de activitate. In productie nu e o problema, e cerere constanta de oameni. De cand m-am angajat aici avem non-stop (cu exceptia a 2 luni in 2020) minim 2-3 job-uri pe linkedin.

      160
    • Prea usor “o muscati” unii…

      Comentariul asta e pus in mod special asa ca sa produca emotie. Invatati sa ignorati!

      174
    • NOU
      #7

      ” (…) atât timp cât firma de outsource i-a o sumă pe tine (…)” Cum se face ca multe postari care se vor a fi motivationale si „de substanta” contin greseli d-astea flagrante… Nu ma refer la virgule si rahaturi de coerenta in exprimare, fir logic intr-o fraza, ci la d-astea grave de acorduri si folosirea cratimelor…

      181
    • @Vlad, lucrez in domeniu de 15+ ani, am lucrat in multiple companii de IT de toate marimile, majoritatea colegilor programatori erau self-taught si erau praf. deci nu e deloc ca la stat, nu toti au diplome si atat, dimpotriva, majoritatea nu au diplome in acest domeniu.

      putinii care aveau diplome de politehnica sau alte facultati de profil, non-fantoma(gen spiru haret), erau considerabil mai buni, aveau o baza solida pe care puteai sa construiesti.

      sigur ca exista exceptii, dar totusi o diploma de la o facultate credibila, in cele mai multe situatii iti da garantia ca omul ala a avut disciplina si taria de caracter sa treaca prin niste hopuri cu succes.

      acestea fiind spuse, cel mai bun programator pe care l-am cunoscut in viata mea era self-taught. dar asta e exceptia de la regula, nu regula. majoritatea sunt slabi de tot si sunt foarte aroganti, doar fiindca au fost in stare sa parcurga niste tutoriale pe net si sa-i combine pe unii sa le dea trei mii de euro pe luna pt asta.

      Comentariu apreciat.356
    • Idk man dar ma amuza gandirea asta cu ´s-au apucat de it toti «  ciobanii »
      Pai si aia de aruncau bani pe startupuri tot ciobani erau ca n-ai cum angaja un it-st cioban daca nu esti si tu unul (cioban, nu neaparat itist).
      Si nu vorbeste nimeni de AI care grebleaza asa zisii ciobani, iar trendul ascendent de it era dinaintea pandemiei care doar l-a accelerat, la fel cum nu vorbeste nimeni de razboi/ele impinse sub nas care ii fac pe investitori sa nu mai arunce banii cu larghete in produse it cu viitor incert

      100
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 579
    • Deci un analfabet de primar /sef de institutie publica isi face salariul 20k si atunci trebuie sa reparam inechitatea si sa facem toate salariile acolo, nu il aducem inapoi pe babuin la maxim 7-8k cat ar merita ci facem deficit 6% plus pensii speciale.

      Comentariu apreciat.1042
    • Vali vezi ca si ANAFu iti citeste blogul, noroc ca nu prea faci multe campanii sa aiba ce sa numere.

      418
  3. Despre punctul8
    Problema cu ce s-a întâmplat in pandemie si in 5-10 ani in IT e mult mai grava decât scăderea calității medii a personalului. Ea a venit la pachet si cu o scădere pe termen lung a calității codului scris.
    Practic programatori care aveau o capacitate medie au fost împinși in poziții de decizie si au creat sisteme mult prea complexe(ex simplu: pentru ca sa iei o informație dintr-o baza de date treci prin 4 micro servicii, fiecare din ele făcând doar o simplă mapare 1 la 1)
    Acum toate aceste sisteme făcute recent va trebui sa se facă mentenanță, doar ca din cauza supra saturării cu oameni, e aproape imposibil de filtrat intr un timp decent daca ce iei este bun sau nu. Așa ca se va intra intr un ciclu infinit de creștere a personalul, care va duce la experiențe din ce in ce mai proaste pentru utilizator.

    Indecis. Tu ce zici?3413
    • Blasfemie!! Cum îndrăznești sa zici așa ceva despre programatorii romani?
      Clasa celor fara de pacate care câștiga minim 5k pe luna da se plâng de condițiile de trai din România ?

      Indecis. Tu ce zici?3521
    • Ma refeream la toți, europeni, americani, etc
      Pur si simplu diluarea este mult prea puternică in acest moment. Si ea va creste daca nu vrei ca plata ta prin banca sa se proceseze greșit :))

      191
    • „Practic programatori care aveau o capacitate medie au fost împinși in poziții de decizie si au creat sisteme mult prea complexe(ex simplu: pentru ca sa iei o informație dintr-o baza de date treci prin 4 micro servicii, fiecare din ele făcând doar o simplă mapare 1 la 1)”

      Ar fi amuzant daca n-ar fi trist dar am o stire pentru tine : asta nu s-a intimplat in anii pandemiei. Asta se intimpla mereu de zeci de ani datorita unui fenomen pe pare-l numesc Hype Oriented Programming (se mai numeste si CV oriented programming).

      Hype: cineva din industrie promoveaza o idee (buna sau proasta) si apoi se introduce in orice proiect.
      Exemple:
      – MS COM – toate aplicatiile trebui scrise in componente binare (nu monolit, strange, nu ? cum reapar idei ?)
      – Applet-urile sint viitorul
      – Design patterns (adica singleton ca ala era dat ca exemplu) in orice linie de cod
      -Dependency injection
      – NoSQL e viitorul (adica MongoDB in orice proiect)
      – Cloud e viitorul (AWS la fiecare 3 linii de cod)
      – Agile/Scrum
      – Microservicii si mai nou Serverless

      De aia exista aplicatii care merg prost. Acum nu toate hype-urile sint sugestii timpite (unele sint) dar problema e ca se baga in toate proiectele si fiecare sugestia la vremea ei era considerata adevarata solutie.

      Comentariu apreciat.392
    • @nicolae Se proceseaza gresit deja.

      21
  4. La 2, cele 2 știri îmi indică geniu economic. Mărești pensiile, dar omori spitalele. Nu se bucură prea mult de pensiile mărite, per total ieși pe plus.

    Comentariu apreciat.612
    • Ca producatorii de tigari – noi dam bani la buget direct si indirect iar fumatorii traiesc mai putin, deci cheltuieli mai mici pentru stat.

      254
    • 2-3-6.
      gaura in care ne aflam este de cel putin 10 ani doar ca inca se mai poate “acoperi” cu imprumuturi si populism.
      *prin 2030 se cam suge si cu fondurile
      Bugetarii nu pot gandi decat ca bugetarii: nu stim sa producem nimic pentru ca nu avem in vocabular si obisnuinta ideea de productivitate! Stim doar sa cerem pentru ca avem drepturi nu si obligatii!
      Guvernantii nu pot gandi decat ca bisnitarii de Buzau sau Teleorman si ca Mafiotii: lasa ca mai indoim berea cu apa, mai furam la pompa, mai ciordim ceva de pe la CAP, etc, ne descurcam noi si daca face pu***limea gat, le dam si lor voie sa fure si tabaram apoi pe “bogatii” aia nesimtiti carora le luam tot.
      Asa functioneaza de 33 de ani.

      216
    • Oare parintii lui Petreanu traiesc decent din pensiile lor? Majoritatea parintilor vostri traiesc decent din pensiile lor?
      Inteleg „ingrijorarea” unora dar nu putem ignora faptul ca in 2 ani de zile puterea de cumparare s-a erodat cu cel putin 20%. Cum compensezi aceasta erodare?

      1511
    • @cosmin
      PRODUCAND si NU dand POMENI din buzunarul altora!!!!!
      *nu are nimeni nimic cu pensionarii!!!
      daca se poate sa le mareasca si 1000%
      ca sa maresti, trebuie insa sa ai de unde
      ca sa ai de unde, statul trebuie sa fie EFICIENT si PRODUCTIV
      eficient si productiv NU inseamna sa iei prin taxe si impozite marite din buzunarul privatului care chiar munceste ci sa pui mana ca de exemplu TOATE COMAPNIILE DE STAT sa PRODUCA nu sa CONSUME si atat!

      Peste 70% din comapniile de stat sunt FALIMENTARE in INSOLVENTA sau sunt pe pierderi imense
      Pune mana, eficientizeaza companiile astea si poti sa dai pensii pe urma cate vrei

      Tarom, CFR, Posta Romana, etc = FALIMENT si ele sunt pline de mii de angajati care practic sunt platiti din buzunarul tau de privat!!!!
      *si NU, nu are nimeni nimic cu BUGETARII!
      doar ca salariile bugetarilor, in mare parte, sunt platite tot de sistemul privat pentru ca banii aia care tot vin de la Statul Roman NU SUNT AI LUI!

      explica-ne si noua urmatorul lucru ca noi suntem hastagisti cu capsa pusa:

      cum reusesti sa maresti veniturile Familiei tale?

      a) ciordind de la vecinul tau ca e mai bogat
      b) bagand mana in conturile Matusii tamara
      c) imprumutand bani cu nemiluita de la Banca
      d) producand mai mult (mai multe joburi, mici biznisuri, investitii, etc)

      Indecis. Tu ce zici?2111
    • @cosmin

      Cei cu stagii complete de cotizare, sau peste, cum sunt tata si socrii, da, traiesc decent din pensiile lor.
      Aia care au acceptat zeci de ani plata la plic si minimul pe acte nu vor trai niciodata decent.

      96
    • @Cipper, cupa tine sunt 2 categorii de pensionari:
      1. cei care au stagiul complet de cotizare si au o pensie misto(gen parintii tai)
      2. aia care au acceptat zeci de ani plata la plic si minimul pe acte(restul)

      Ar dura prea mult sa-ti explic ca te inseli si ca sunt mult mai multe categorii de oameni. Majoritatea fara vina si care au muncit cinstit si au stagiul complet de cotizare si tot nu fac fata situatiei actuale.
      In schimb pot sa-ti spun ca genul asta de iognoranta face sa apara si sa capete notorietate partide gen AUR sau PSD sa se mentina sus in sondaje.

      111
  5. 10 – era evident ca nea Sorinel asta urmareste. Dar mai bine dadeai stirea din g4, ca aia il prezinta ca ceea ce este, un pacanist nu ca in news.ro unde e prezentat drept „antreprenor”.

    Comentariu apreciat.324
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 235
    • Poate cand a aparut nu era atat de evident, dar in ultimul an era clar spre ce se indreapta. Daca nu ti-ai dat seama e problema ta. Dar cand un roman incepe sa zica neintrebat ca nu se baga niciodata in politica, inseamna ca fix asta o sa faca in scurt timp.

      202
  6. 2, 3 și 6 Mulgerea accentuată a sectorului privat va duce la concedieri, evaziune fiscală și falimentul firmelor mici. Deci implicit mai puțini bani la buget.
    Că de liberali a rămas doar numele nu e o noutate dar din păcate nici nu se conturează un alt partid care să apere pricipiile dreptei. Între timp, sesizând oportunitățile viitoare o grămadă eterogenă de personalități îngroașă rândurile AUR.
    Trăim vremuri interesante.

    243
    • Nasol. „Nu-ti doresc raul, doar sa traiesti in vremuri interesante”…

      150
    • Vor mari si taxele directe cu siguranta, dar nu are nimeni mari asteptari de aici. Banii vin greu, plus ca asta produce contractie economica si economie la negru, deci banii tot nu or sa vina conform asteptarilor.

      Grosul banilor vor veni din taxarea consumului. Cea mai rapida cale sa ajungi la bani. TVA si accize. TVA la 23-24-25% nu mai pare deloc de neimaginat. Daca Ungaria poate cu 27%, de ce nu putem si noi cu 25%? Asa ar zicea nea’ Marcel. Evident inflatia o va lua razna, la fel puterea de cumparare. Dar ce mai conteaza?

      60
  7. 10. Mamăăăă, spectacol o să fie în campanie. Și-a tras AUR o colecție de vedete, ceva gen Real Madrid pe vremuri.

    Comentariu apreciat.504
    • Bine că europarlamentarele nu sunt așa de importante.
      50%+1 nu o să aibă impact acasă.
      La locale și parlamentare e de văzut.
      Au un avantaj după ce s-au plimbat cu caravana cu medici(lucru foarte bun).
      Să vedem ce tâmpenii mai fac și ceilalți.
      Circul tot noi îl plătim oricum.

      188
    • 10. abia acum se aduna adevaratii daci Liberi sub tricolorul lui Zalmoxe si a fiului sau Decebal adevaratii Zei ai Pariurilor si Patrotismului.
      Muhamad Murad + Ilan Laufer viitori lideri ai Marelui Califat Cre(s)tin Ortodox cu un Constantinescu Ministru Al Culturii Pacanelelor Sportive!
      Doamne Ajuta! -ne!

      185
    • Ăștia sunt pentru show.
      Mai multe probleme văd la avocata clanului interlop aflată pe poziție eligibilă la europarlamentare. AUR pur.
      Așa cum mai simplu era să faci glume cu Văcăroiu beat, decât cu Văcăroiu șef la Curtea de Conturi, protectorul contractelor cu statul.
      Caravana cu medici e un lucru bun pentru oameni. Dacă nu vedeți lucrul ăsta, mergeți liniștiți la zilele orașului cu Dorian Popa și la un Vanghelion la Romexpo sau un HalloweenFest dacă sunteți mai tineri.

      103
  8. 4. Superb. Dr. Google pocnește strașnic. De remarcat și faptul că a apelat la flex și nu cuțit. Ori facem o treabă, ori nu.

    193
  9. 8 – Piata imobiliara a cazut de 730 ori in ultimii doi ani, piata auto de vreo 365 ori, iar acum cade si piata IT, de 3 ori pe zii.

    Comentariu apreciat.4211
  10. 2. Daca fac toate măgăriile astea, trebuie făcută din ce in ce mai multă evaziune, sau pentru cei care pot, deschise firme prin alte tari care au convenții pentru dubla impozitare, si la revedere.

    114
  11. #4 Too much farts… cancer?!

    71
  12. @2 legat de buget/gauri/ etc: asa ma distreaza cand aud pe unii ca daca se va colecta TVA-ul mai bine sau daca economia neagra va iesi la suprafata atunci vor fi bani.

    Deci sa explic un pic:
    1. TVA-ul care are o valoare semnificativa si care nu e colectat cel al smecherilor din partid si de ala nu se va atinge nimeni inca muuuulta vreme. In toate multinationalele din RO prin care am trecut in 20 de ani am fost tot timpul cu platile la zi(chiar si atunci cand nu eram obligati, gen anii 2000). Cand am lucrat la firma de partid in anii 2000 se plateau contributiile doar cand iesea angajatul la pensie, altfel ciuciu.

    2. Economia asta neagra a noastra e mai mult o statistica pentru ca economia neagra nu e ceva gen Elvetia unde se produc ceasuri de 10K si Rollsuri de 250K. Ca eu imi cumpar 5 litri de vin sau un porc de la tarani si nu platim taxe e fix pix si nici la nivel de tara insumat nu acopera gaura unei primarii gen Cluj cu 5K angajati. Also, turismul nostru e nesemnificativ: practic la noi in tara in total nu sunt atatia turisti cat viziteaza intr-ul an Atena sau Florenta. Nu mai zic ca de cand au bagat voucherele de vacanta mai toti pe care ii stiu nu mai fac turism in tara (pe principiul ‘cum sa dau eu bani pe ceva ca multi altii primesc gratis?).

    Pe scurt, daca vrei sa ai salarii si pensii ca Germania, atunci trebuie sa ai economie ca Germania. Altfel nu se poate

    Comentariu apreciat.327
  13. La punctul 8 explicatiile de acolo mi se par incomplete si mai ales unele sunt omise din preferinta. Si ca sa nu mai lungesc mult ce se intampla in zona IT isi are radacinile in cateva chestii mari si late:
    1. Pentru o perioada lunga de timp multe companiile IT au ars bani de pomana fara sa livreze ceva concret, daramite sa aibe un profit. Chestia s-a intamplat partial pentru ca erau bani la discretie, partial hranite de un FOMO fenomenal de ceilalti.
    2. Extrem de multe companii de tehnologie au cautat sa vada cum pot sa-si scada costurile cu resursa umana. Asta indirect s-a tradus cu un oarecare transfer de capital intre tarile dezvoltate si cele care aveau un cost redus cu munca. In acelasi timp anumite companii au mai adaugat un strat de management care sa supervizeze angajatii aia. Unii s-au relocat in acele tari, altii au preferat diverse modalitati de monitorizare.
    3. Anumite companii au crezut sau mai bine zis au fost pacalite ca daca vor avea mai multi angajati vor putea livra mai mult si intr-un timp scurt. Ceea ce foarte putine companii au luat in calcul a fost fix ce pot livra si cam ce profit pot avea. Insa lucrurile astea nu prea contau cat timp banii erau usor de obtinut.
    4. Networkingul care uneori duce a joc piramdial. Chestia asta se leaga de punctul 3, mai precis anumite companii disperate dupa personal au bagat un bonus de referinta. Initial sumele erau mititele, dar cu timpul s-au marit. Pentru ca oamenii sunt extrem de creativi au facut urmatoarea schema. Un om s-a angajat la compania X, a stat perioada de proba recomanda pe alt de la un fost loc de munca, asteapta sa treaca perioada de proba brusc primul primeste un bonus care era impartit intre cei 2. Chestia asta se poate repeta in functie de cati oameni sunt dispusi sa intre in combinatie. Nu se intampla numai in IT, dar aici era din pacate destul de vizibila.
    5. Oarecum legat de 5 as pune asa-zisele coding-campuri din SUA sau cursurile de reconversie profesionala, care indirect au diluat destul de mult competente din piata plus calitatea unor produse.
    La toata povestea asta adauga lipsa crasa de viziune a multor conducatori de companii care au preferat sa arda bani in nestire in speranta ca vor deveni noul Microsoft. Chestia asta se intampla in continuare acum in zona de AI unde povestile expuse mai sus se vor repeta, unele deja incepand a se repeta, vezi cazul cu OpenAI care vrea sa ia niste oameni de la Google ademenindu-i cu 10 milioane dolari.

    113
    • Care e „combinatia” de la punctul 4, mai exact?

      11
    • Combinatia la punctul 4 este extrem de simpla. Presupunem ca suntem 3 insi intr-o echipa si din varii motive vrem o marire de salariu. Pentru a obtine avem urmatoarele variante:
      1. Cerem o marire de la actual loc de munca. Sanse mici s-o primesti caci fidelitatea in industrie se obtine prin NDA si poate cu niste bonusuri.
      2. Cautam un alt loc de munca care ne poate acoperi acea marire sau o parte din marire. Prin urmare vom incepe sa scanam piata de companii ce ofera si asa-zisul refferal bonus si cautam sa vedem conditiile si tot cum se da. Ca sa fim si mai metodici cautam sa vedem daca avem cunoscuti in acea companie care sa poata sa declanseze procesul. Procesu este destul de simplu, o persoana ma recomanda pe mine, iar bonusul de referinta se face 50-50% intre acea persoana si mine. In cazul in care nu pot gasi o persoana deja angajata acolo, primul dintre noi care se angajeaza demareaza procesul de aducere al celorlalti si incasarea bonusului cum s-a convenit. Este un CAR suedejesc varianta pa corporatii.
      Schema asta plus singura modalitate de a primi o marire decenta este schimbarea locului de munca au dus la niste anomalii. O parte din companii si-au vazut plecate intregi echipe si au trebuit sa se adapteze jocului din mers. Pe cealalta parte oamenii care se mutau in noile companii brusc avansau fara o baza solida. Sa ai 2 ani experienta si sa fi senior, sau 4 ani sa fi pus tech lead este rezultatul acestor miscari.
      Si totul se leaga de faptul ca nici o companie nu-si pretuieste la modul real actualii angajati.

      32
  14. 4. Din fericire am reusit sa-l pastram.

    50
  15. @9
    Articolul: „Patru copii născuți surzi pot să audă, după un tratament experimental”.
    Vali: „Patru copii surzi aud din nou”

    202
  16. 9. Am observat ca pe la 5-6 ani incep sa nu mai auda si daca nu ii tratezi, la adolescență nu mai aud deloc.

    200
  17. 9 – e intr-adevar o revolutie, chiar daca e numai pt o boala genetica rara. Nu exista nimic concret care sa refaca auzul, in afara de paleative, aparat auditiv sau implant cohlear. Astea au mega-limitari.
    Domeniul se misca incet, Regeneron, Frequency si mai cativa au avut ceva rezultate slabute. Ar fi fantastic sa traiesc ziua in care s-ar vindeca auzul complet.
    Wow. Mi-ai luminat saptamana. Multumesc!

    70
  18. 12. Astăzi e 15 Noiembrie ….!
    Mare curaj au avut oamenii ăia, disperați mai erau.

    31
  19. tara arde si itstii mai vechi se plang ca si altii au invatat programare de pe youtube si acum nu mai pot cere 9k euro si schimba joburi la 2 luni. of. ati fost si voi acolo nene.
    sa curga mânuțzili rosii.

    197
  20. A pus Sergiu Negut, unul dintre fondatori, un videoclip explicand restructurarile la Fintechos

    https://fb.watch/okqzvEgMH9/

    11
  21. 7. Dupa ora 20:30 gasiti in Kaufland cartofi (Romanesti) la 0.50 bani – 1.00 RON
    10. Numai ‘valori’

    31
  22. Dude, Vali, ce-i cu tine in ultima vreme? Parca ai schimbat la 180° abordarea linkurilor.

    Ba shareuiesti ceva de pe facebook cu printscreen pe ditamai textul, ba pui link la twitter care are link la tiktok.

    Da, stiu, nu ma obliga nimeni sa dau click, sa citesc etc; sunt doar curios.

    21

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile