Știrile zilei – 14 ianuarie 2021

  1. Pistrui . Apus . Stânci . Brunetă . Blondă . Bogăție . Brunetă . Stele .
  2. Cât a costat ținerea la suprafață a României
  3. Două manipulări ale antivacciniștilor
  4. Huawei e o companie mișto
  5. Sony va lansa un serviciu de streaming
  6. Marea Britanie ne trimite înapoi doar bombardierii, nu și leprele
  7. 20 de ani de impostură
  8. Cronica de tehnologie
  9. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. 2. Cine poate sa explice într-un reply – ma refer la o părere avizata – cam care ar fi plafonul OK de îndatorare? Presupun ca dacă o ținem tot asa… Tre sa readucem vreo doua generații de morți la viata ca să muncească și ei sa ne putem plăti datoriile.

    5. Serviciul daca va functiona, va fi imediat achizionat de giganti doar pentru a deține algoritmul de compresie.
    Smart move Sony.

    00
    • referitor la 2. este vechea problema antica, de la ce numar de fire de nisip se formeaza o gramada? partidul la putere va spune ca stam bine (comparativ cu alte tari, cu alte vremuri etc) aia din opozitie vor spune ca e dezastru chiar daca ei au guvernat pana acum un an. Drumul duce in acelasi loc, faliment peste ani .

      00
    • Nu aia trebuie sa te ingrijoreze pe tine, care e plafonul ok de indatorare, ci foarte rau e asta:

      „Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,876 miliarde euro (comparativ cu 4,740 miliarde euro în perioada ianuarie – noiembrie 2019)”.

      00
    • Sunt tari cu grad de indatorare mult mai mare ca al nostru si nu de ieri – de multi ani de zile. N-a murit nimeni, n-a dat faliment nimeni. Nu asta e problema principala.

      Dupa mine problema principala este obiectul acestor indatorari. Pentru ca unii, de banii astia, si-au cladit infrastructura ( de drumuri , cai ferata, apa curenta etc) si si-au pozitionat tara intr-o zona unde poate creste usor si sigur pe viitor iar altii ( adica noi) i-au dat pe prostii…

      00
    • Conform asta: https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

      „MMT’s main tenets are that a government that issues its own fiat money:
      2. Cannot be forced to default on debt denominated in its own currency;”

      „The United States can pay any debt it has because we can always print money to do that. So there is zero probability of default.”

      „Private debt is debt, but government debt is financial wealth to the private sector.”

      Deci nu există maxim, conform noii teorii monetare, după care funcționează economia zilelor noastre. Cel puțin, până la următoarea mare recesiune.

      00
    • Dacă vrei cifre absolute, nu există un plafon de îndatorare stabilit ca fiind OK. Totul depinde de capacitatea economiei din statul respectiv de a produce valoare și de a plăti, la care se adaugă și recunoașterea acestor capacități de către instituțiile bancar-financiare. De aceea SUA își permite datorie publică foarte mare, iar România nu, pentru că SUA încă au o economie puternică, performantă și relativ stabilă. Este doar un exemplu, anti-americaniștii se pot abține de la comentarii.

      00
    • Indicatorul relevant e datoria publica raportata la pib, până la 25-30% e o datorie mica între 30-70% e o datorie medie iar peste 70% e o datorie mare, foarte grav incepe sa fie la peste 90-100% din pib însă contează și distribuția datoriei daca e pe termen lung sau scurt – foarte grav poate fi și la 70-80% însă mare parte din datorie sa fie pe termen scurt.

      Valorile absolute nu au relevanță Grecia cu o datorie de aprox. 300 miliarde de dolari e într-o situație proasta fata de america cu o datorie de peste 20 000 miliarde de dolari pt că Grecia are o datorie de aprox. 200% PIB fata de america cu o datorie de 100% din pib

      00
    • Important e să nu te împrumuți ca ai noștri… Dacă împrumuți miliarde să plătești salarii și pensii se vor întoarce la buget aproape jumătate sub formă de impozite și TVA. Politicienii noștri publică încasările respective drept „creștere economică” și „creștere a încasărilor la buget”. Concluzia este că ”economia duduie” și putem să ne împrumutăm mai mult că avem de unde plăti. Problema e că o mare parte din bani vor susține economiile reale ale altor țări pentru că importăm destul de mult și nu vor susține producția internă. Iar mai târziu banii vor trebui dați înapoi însă dacă nu produci nimic nu ai de unde.

      00
    • Un maxim de 10% din PIB-ul de anul precedent si doar pentru lucrari de infrastructura consider ca ar trebui permis.

      In rest, n-ai bani, nu cheltui.

      00
  2. 7. Daca doamna „psiholog” a rezistat 20 de ani!!! in sistem folosind o diplomă falsa, nu pot să mă întreb dacă nu cumva sunt și persoane care au ieșit la pensie așa…
    E atât de putred sistemul/aparatul bugetar, încât o curățenie adevărată e imposibil de făcut. Chiar nu mai sunt surprins când apar tot felul de cazuri dubioase, gen „medicul” italian care a fost descoperit din greșeală, asistente fără școală dar cu diploma, soțul medicului de familie care elibera rețete, etc etc.

    00
    • Lu doftoru italian i-a dat colegiu felcerilor aviz „din mila” (au zis ei). Eu cand am vrut sa avizez un medic cu toate diplomele si toate hartiile in regula, m-au futut 1 an aproape pentru ca nu au fost in stare sa-mi spuna ca mai trebuie si asigurare de malpraxis. Acum, pentru avizarea unei clinici, iti cer 100 de euro pentru fiecare specialitate pe care vrei sa o avizezi si cica trebuia sa vina ei in vizita/control dupa ce platesti; doar ca vizita se face cand li se scoala lor, ca-s prea ocupati cu frecatul dudei. Multe „institutii” trebuie rase.

      00
    • Voi credeți că toți psihologii cu diplomă au și învățat ceva? Sau toți profesioniștii cu diplomă, ca să lărgim spectrul. Se cumpără diplome în draci la Spiru Haret, Biotera, Dimitrie Cantemir, Nicolae Titulescu etc. Nu e nici o diferență între unul cu diplomă falsificată și unul cu diplomă cumpărată. Ambele sunt, practic, false.

      00
  3. cred că cifrele datoriei trebuie puse în balanță cu alți ani. în 2019, de exemplu, datoria publică a crescut cu 47 de miliarde de lei. altfel spus, în pandemie, românia s-a împrumutat ca tot atât cât s-a împrumutat cu un an înainte, într-o perioadă de maximă dezvoltare economică.

    00
  4. 3. Dintre toti cei care ne-am vaccinat pana acum si cu care am vorbit, in afara de durut mana in care s-a facut vaccinul, niciunul nu a avut nicio reactie adversa de niciun fel. Antivaxers, be warned: primesc updateturile de la Bill Gates instant. :)

    00
  5. @7 E foarte „ciudat” cum de s-au prins aia dupa 20 ani ca ea nu are actele de angajare ok.
    Barbac-su oare stia ca nevasta-sa nu are facultatea aia pe bune?
    Oare si barbac-su a fost tot asa angajat pe combinatii?
    Toata povestea pare iesita in presa la razbunare, probabil nu au mai cotizat cat trebuia sau la cine trebuia.

    00
    • În loc să ne întrebăm „de ce ABIA acum”, noi ne întrebăm „de ce acum” și „unde nu a mai cotizat” 🤬

      00
    • Nu, soțul nu știa de diploma lipsă a soției, la fel ca și procuroarea din Craiova care se futea cu interlopul, dar nu știa cu ce se ocupă acesta

      00
    • @Eugen, pai normal ca te intrebi. Nu s-a prins nimeni un an doi, trei… aia a iesit la pensie apoi. Cine ar sta sa investigheze un asemena angajat, daca nu stia exact ce cauta? De aici si suspiciunea ca a suparat pe cine nu trebuie.

      00
    • @Kilroy te rog… Procurorea șefa de la Botoșani :)

      00
  6. iar despre antivacciniști, să fim serioși, sunt mii de manipulări zilnice, texte vechi reșapate, texte noi cu minciuni noi, deturnări flagrante ale faptelor, non-sensuri științifice și absurdități ușor de demontat de un copil cu cunoștințe de biologie de clasa a 6-a, dar care trec mai departe și sunt vânturate încontinuu. pentru că oamenii exact asta vor să creadă, că vaccinul face rău, iar mintea lor percepe doar faptele și argumentele care le susțin convingerea, oricât de absurde ar fi, și respinge total orice faptă sau argument ce nu se potrivește grilei lor, oricât de flagrantă ar fi dovada.

    00
    • Să vezi ce e pe Facebook… Îmi mai apar recomandări sau pagini la care au comentat cunoscuți. La un preot care recent a declarat că el se va vaccina, că el crede în specialiști etc, s-a dezlănțuit iadul în comentarii. Din satană, trădător și vândut nu îl scot. Și probabil sunt aceiași care săptămânile trecute îl luau cu sărutmâna părinte și ce multă dreptate aveți.

      00
    • 3. Hai ca si dezmintirea e penibila.
      A fact vaccin anticovid in 2 ianuarie dar nu stim de care. Erau multe optiuni in Europa in acea perioada. Daca nu a fact parte dintr-un grup de test e clar ca a fost Pfizer.
      Nu era asistenta medical ca era angajata a institutului oncologic. Ok, si nu avea ochii caprui ci albastri.
      La fel nu inteleg legatura cu Russia, e un fapt ca a murit la 2 zile dupa vaccin. Ciudat ca alte ziare nu au preluat.
      Stirea corecta ar fi fost: autopsia a conclusionat ca nu e nici o legatura intre vaccin si deces.

      00
    • da, știu. și pe aici e la fel, de fapt, numai că nu se înfing așa de tare la comentarii.

      00
    • Sau poate unii pur și simplu așteaptă sa vadă ce efect are la alții, dacă o avea vreo unul… Eu și soțul spre exemplu nu am făcut gripa si nici măcar vreo răceală din aia nasoală în ultimii 7, 8 ani. Și nu ne-am vaccinat niciodată antigripal. De ce m-aș imbulzi acum?
      Și da, pentru mine contează și alea 3, 4 persoane care, coincidenta, au murit după ce l-au făcut. Dar în cazul cărora imediat s-a spus ca nu e de la vaccin… Si ar trebui sa cred asta pentru ca….?

      00
    • @ioana ce e cert este că tu vei păstra aceeași îndoială și după 3 miliarde de vaccinări, nu doar după 30 de milioane, de vreme ce ți se pare așa ciudat ca, dintr-un grup de 30 de milioane de oameni, câțiva să moară după momentul x. și asta pentru că, dintr-un eșantion de 3 miliarde, vor muri și mai mulți după momentul x.

      00
    • Ioana, eu unul nu aveam iarna in care sa nu fac cel putin un episod de raceala/gripa cu febra pe la 39+. Asta pana am inceput sa ma vaccinez antigripal in urma cu vreo 4 ani si, a dracu surpriza, nu am mai manifestat decat nitel guturai in sezonul in care, de obicei, faceam patul sa se zguduie de la frisoane. Asta ca exemplu de „efect la altii”.

      00
    • Da dar tu ești plătit ca să declari că moare lumea de covid, @jay, cin să te creadă pe tine? Plus că te-ai și vaccinat, ești controlat, gata.

      00
    • Ok, ei uite ca eu nu vreau sa ma vaccinez. Și pana când nu va fi obligatoriu nici o voi face. Dacă vaccinul/rile sunt atât de eficiente, atunci tu care l-ai/le-ai făcut, ar trebui sa te doară undeva ca eu am ales sa nu.
      Oricum discuțiile de genul nu au nici un sens fiindcă eu nu am nici o problema cu aia care aleg sa facă

      00
    • In schimb, ce mi se pare de rahat e ca aveți impresia ca voi dețineți adevărul absolut și cine nu e de acord cu voi, clar e conspiraționist, prost samd și merita sa ii porcaiti pe unde apucați. Asta deși inclusiv cadre medicale au zis pas vaccinării.

      00
    • https://www.cdc.gov/smallpox/history/history.html
      Ia niste material de studiu. Cum ar fi sa apara acum un focar de variola si sa nu-l putem izola/limita/elimina din cauza ca unii au impresia ca „ar trebui sa-i doara undeva” pe aia care se vaccineaza de situatia lor? Cum ar fi daca vecinul tau ar vrea sa-si dea foc la casa, sa-ti ia si tie foc casa si el sa-ti spuna ca ar trebui sa nu te intereseze pentru ca tu ai asigurare? Traim, pana la urma, in societate si orice actiune personala are potentiale efecte asupra celorlalti. Faptul ca unii, chiar si „cadre medicale”, nu vor sa se vaccineze, nu vor sa poarte masca, nu vor sa nu participe la petreceri etc. nu face decat sa prelungeasca o situatie neplacuta pentru, hai sa nu spun „toti” ca unii poate se simt mai bine bolnavi, izolati, limitati in deplasari, dar pentru majoritatea.

      In alta ordine de idei, m-am vaccinat pentru ca, oricat de sanatos m-as sti, nu cunosc cum ar reactiona organismul meu la o eventuala infectare cu virusul asta minunat. Cunost un caz de om sanatos tun, 40 de ani, practicant de sport care nu a scapat cu viata. Tu si altii ca tine faceti cum considerati (desi, cum am zis mai sus, asta ma poate afecta si pe mine); eu prefer sa am ceva mai mult decat zero avantaje intr-o eventuala „lupta” cu corona.

      00
    • păi vezi, ioana, nici nu ai curajul asumării propriei poziții! de ce n-ai spus din prima „nu mă vaccinez!”? de ce o dai cotită cu „să mai așteptăm… să vedem…”? oricum, dacă ai fi știut ceva despre ce presupune știința, ai fi știut că tocmai ea nu are impresia deținerii adevărului absolut. convingerile ultime sunt cele din afara științei, nu din interiorul ei

      în rest, din punctul meu de vedere, nu voi sunteți problema, deocamdată, ci producerea și distribuția lentă a vaccinului și planificarea proastă din partea statului.

      00
  7. Trebuie sa recunoastem ca ce se intampla in Germania la Huawei, se regaseste poate in mai mica masura si in Romania pe la multinationale. Sa nu-mi spuneti ca expatii din tara de origine a brand-ului nu sunt favorizati sau ca nu se incearca impunerea unei „dictaturi”. OK, nu la nivelul asta dar pe-aproape. Iar faptul ca si-o mai fura si nemtii, sincer, ma amuza.

    00
    • As vrea sa vad in care alta multinationala din Romania procentul de angajati locali este egal cu procentul de angati expati. Sau cum expatii se rotesc la fiecare 3 ani ( management included) si tu ,local,mereu trebuie sa arati altui chinez ce stii , cine esti, etc.

      00
  8. Acesta a adăugat că este important să fie aplicate măsuri preventive astfel încât, unde sunt indicii că cei care vor primi o condamnare vor să plece din ţară, să fie împiedicate aceste acţiuni.

    „E foarte important cum gestionăm şi măsurile preventive, astfel încât acolo unde sunt indicii că ar putea să părăsească ţara, să fie luate măsuri preventive. Nu poţi să le ţii nici pe ani de zile, de aceea dosarele trebuie să dureze mai puţin, pentru a nu fi nevoit să ţii o măsură preventivă 10 ani de zile. Nu e legal şi nu e posibil acest lucru. Atunci cei care ştiu că au o decizie finală de primit sunt cu bagajele la uşă şi de multe ori pleacă şi nu mai sunt de găsit o perioadă”.

    SIE e degeaba.

    00
  9. Ce e mai grav la cazul cu psiholoaga aceea e că și-a falsificat și atestatul de psiholog. Ori RUP (Registul Unic al Psihologilor) e public. E online. E un fișier excel pe copsi.ro (site-ul Colegiului Psihologilor) pe care absolut oricine îl poate accesa. Apar acolo numele și codul fiecărui psiholog. Dacă o căuta cineva după nume și nu apărea acolo deja trebuia să ridice din sprâncene. Și aici e faza mișto: în 20 de ani absolut nimeni nu a avut curiozitatea să se uite? E cum eu aș zice că locuiesc în Harghita, aș da adresă exactă și cod poștal de stradă, dar n-as apărea acolo în cartea de telefon vreme de 20 de ani.

    00
    • Asta cu instituțiile, bazele de date și actualizarea lor e boală veche la noi. Și de care probabil profită niște escroci de genul „psiholoagei”.

      Nu Vali se plânge că de 5 ani primește impuneri de la București, deși el e mutat cu acte undeva la țară? 😁

      00
    • Răzvan, vezi un colț din problemă.

      Mai e una.

      Profesiile ăstea – psiholog, notar, auditor, traducător, arhitect etc – au fiecare câte o „asociație” sau „uniune” sau mai știu eu ce. Ca să te legitimizezi după ce termini facultatea, trebuie să dai alt examen să obții ‘certificat’ sau ‘permis’ de la aceste organizații așa-zise non-profit – sau chiar bani, taxă, pentru alte ‘cursuri’ sau pregătiri. Multe dintre aceste „asociații” procedează pe principiul taxei de protecție, adică, nu poți să-ți trăiești pâinea dacă nu dai tribut.
      Aceste entități sunt o sifonare de bani pentru unii de la centru. Nu poți să-ți desfășori treaba fiindcă nu vor alții.

      Dacă tipa nu a existat în registrul acela, o să pară paradoxal, dar, e singurul lucru pe care nu o învinuiesc sau nu văd nicio problemă. Că a profitat de networking, de poziția fostului soț să-și permeeze aspirațiile, e alta. Că n-a vrut să-i dea bani sau să se umilească în fața unora din „asociația/uniunea psihologilor”, ca să apară într-un registru, pe bune că nu mă deranjează.

      Deși suntem la +30 de ani de la revoluție, profesiile & meseriile în țară încă sunt la nivelul sovietelor – ca să te „legitimizeze” – și din asta au apărut baștani, altă specie de băeți deștepți.

      Vraiște… suntem o țară vraiște.

      00
    • @Boros:

      Dacă tipa nu a existat în registrul acela, o să pară paradoxal, dar, e singurul lucru pe care nu o învinuiesc sau nu văd nicio problemă. Că a profitat de networking, de poziția fostului soț să-și permeeze aspirațiile, e alta. Că n-a vrut să-i dea bani sau să se umilească în fața unora din „asociația/uniunea psihologilor”, ca să apară într-un registru, pe bune că nu mă deranjează.

      Cred că trebuie să explic niște lucruri, ca psiholog.
      Dacă vrei să devii psiholog e destul de greu. Trebuie întâi să faci facultatea de psihologie (și doar aia; că nu merge ca la cei din resurse umane că se pot angaja cu facultatea de sociologie). Apoi trebuie să faci un masterat PE SPECIALIZARE. Vrei să lucrezi în spital sau clinică? Faci un masterat pe psihologie clinică. 2 ani. Sau – mai demult așa era – ”curs complementar de specializare, acreditat de Colegiul Psihologilor” – tot 2 ani. Vrei să poți face și evaluări ale șoferilor la luarea carnetului de șofer? Alți doi ani de psihologia transporturilor, alt masterat. Vrei să faci și psihoterapie – masterat de 2 ani în psihoterapie. Fiecare domeniu în care vrei să activezi cere masterat.
      După cel puțin 5 ani de studii intri ca psiholog în supervizare. Un fel de ”stagiar”. Adică poți practica dar un supervizor îți stă la dispoziție cu răspunzuri când ai întrebări. Supervizarea pe consiliere psihologică e 1 an. Cea pe psihologie clinică tot 1 an. Cea pe psihoterapii e de 2,5 ani. Și tot așa.
      După care intri psiholog autonom. Ca autonom ai aceleași drepturi ca psihologii sub supervizare, doar că nu te mai supervizează nimeni. Ești pe cont propriu 5 ani. După care depui actele ca să intri psiholog principal. Apoi, după 20 de ani de profesie devii psiholog specialist.
      Câteva considerații acum, ca să înțelegi de ce sunt importante cele de mai sus:
      – Facultatea costă. Asta dacă nu intri la buget. Cam 2300 RON/an – 3 ani.
      – Masteratul costă. Fiecare în parte. Timp, bani – 2 ani.
      – Orice dosar depui la Colegiul Psihologilor costă. Cam 250 RON. Intri în profesie – 250 RON. Deschizi cabinet? 250. Schimbi sediul? 250. Taxa anuală de membru? 250 dau anual. Intri psiholog autonom? 250 RON.
      – Anual trebuie să faci 10 credite per specializare. Asta înseamnă că dacă vrei să rămâi pssiholog trebuie să aduni un număr de 10 credite din participări la conferințe, scris articole de cercetare. Ca exemplu, o conferință la care am fot anul trecut în Cluj și care mi-a dat 8 credite pentru 3 zile de participare a costat 600 de euro. Ca norocul am avut reducere de 40% că eram doctorand la Sociologie în Oradea. După cum vezi – 8 credite, nu 10. Că-s așa făcute ca să trebuiască să mergi la mai multe conferințe și workshop-uri ca să faci creditele alea. Absolut toate costă. Eu am 3 specializări: psihologie clinică, consiliere și psihoterapie. Consilierea și psihoterapiile sunt comasate, deci am nevoie anual de 20 de credite. Un workshop oferă între 4 și 10 credite. O conferință națională vreo 6. Una internațională vreo 8-12. Mai mult – trebuie să mergi la conferințe axate pe specializarea ta. Nu pot merge la una de psihologia muncii și să bag creditele la consiliere psihologică.
      Aici notă: la absolut fiecare conferință sau workshop eu trebuie să prezint atestatul de psiholog. Acela pe care l-a falsificat doamna. Ăla are un număr de 4-5 cifre care e ”codul Copsi” – un fel de număr unic fiecărui psiholog. Ei te verifică, semnezi condica de prezență zilnic la zilele conferinței și la final ei trimit o copie a diplomei de participare la Colegiu și una mie. Colegiul îmi acordă numărul de credite iar eu am dovada că am fost la conferință.
      – Formarea sub supervizare costă. Cea în psihoterapie doar m-a costat vreo 5000 RON/an (din câte țin minte).
      – Ca psiholog tu trebuie să cumperi teste psihologice. ”Baterii de teste” le zice. Fără alea nu poți practica, că nu te lasă Colegiul. Minimum 3 baterii de teste per specializare. O baterie de teste începe de pe la 150 Euro și ajunge până pe la 1150 Euro. Când o cumpăr trebuie să fac dovada achiziției prin acte trimise la Colegiu. Dacă lucrezi în spital testele le ia spitalul, dar până și atunci trebuie trimisă dovada lor la Colegiu ca să le poată înregistra pe numele tău, că altfel nu le poți folosi. Un test MMPI-III (de personalitate) cu o baterie de 10 teste costă cam 3-400 Euro. După care trebuie să mai dai vreo 1000 RON pe alte 10 teste, că le-ai consumat pe celelalte. Și tot așa. ori de câte ori femeia aia a făcut cuiva un test ăla n-a fost luat ”pe șustache” ci înregistrat undeva ca fiind folosit de cineva. Exită 3 firme care vând teste psihologice în România: Cognitrom, RTS Cluj și încă una (uit numele). Alea nu vând oricui. Trebuie să faci dovada că ești psiholog când cumperi. Unele teste nu se vând decât psihologilor specialiști. După ce cumperi , atât ei cât și tu trebuie să trimiți dovada la Colegiul Psihologilor.
      Și-ar mai fi multe de zis. Ce încerc să spun e că femeia aia are spate serios dacă a reușit să fenteze sistemul atâta vreme. E fix cum ai trăi într-un oraș burdușit de camere de filmat și-ai reuși să nu-ți prindă niciuna fața vreme de două decenii. Cam așa ceva.
      Doi la mână: Colegiul nu are rolul de a te înscrie într-un registru. Nu de aceea faci parte din el ca psiholog. Nu e chestie de moft sau că nu a vrut ”să se umilească în fața unora din „asociația/uniunea psihologilor””. Banii ăia de membru – 250 RON/an – nu-i dai ca să fie numele tău în RUP (Registrul Unic al Psihologilor). Ăla e doar un catalog. Cam cum ai presupune că cineva nu s-a înscris la liceu pentru că n-ar fi vrut să dea bani liceului ca să apară el în catalogul clasei, așa că și-a pus la profilul Facebook ”școala vieții”.
      A fi psiholog costă. Timp și bani. Experiența se câștigă în timp. Femeia asta a trecut peste ani de training, n-a cheltuit nimic, n-a mers la nicio conferință, n-a scris nimic. A luat oameni în cabinet ”după ureche”; așa – la modul ”am văzut eu în filme cum se face”.
      De ce e periculos: pentru că vine unul cu depresie clinică la ea și aia-i spune aiureli. După care merge ăla acasă și-și taie gâtul sau își îneacă copiii în cadă. Că ea nu știe protocolul, nu cunoaște simptomele, nu știe cum se pun întrebările celor cu depresie clinică ci merge pe ”aspirația asta a mea”. Ca să nu vorbesc de chestii mai periculoase precum un bipolar în episod manic, un borderline în episod de vid interior sau cineva cu tulburare schizoafectivă vorbind despre extratereștri; cum i-ar trimite doamna acasă. Sau cum ar ține în spital pe cineva perfect sănătos și fără afecțiuni, că ea crede că are cutare chestie.
      De-aia nu se merge pe ”și-a urmat aspirațiile”. Că poate o prindeai chiar tu sau cineva drag ție, în plin proces de realizare a networkingului de care ziceai. Și-ți punea doamna diagnostic și stăteai 15 ani să iei litiu și anxiolitice că ți-a zis doamna că ești cu ciclotimie, ți-a făcut trimitere la psihiatrie și tu afli după 15 ani că aia vorbea tâmpenii. După 15 ani de luat medicamente, pierdut loc de muncă pentru că litiul nu te lasă să te concentrezi, pierdut soție, prieteni poate. Că a vrut una să fie ea psiholoagă.
      Părerea mea e că pușcăria ar fi prea blângă pentru ea.

      00
    • Si toate astea ca sa fii platit cu 10 lei/avizul psihologic eliberat la un control de medicina muncii.

      00
    • @jay: dacă un psiholog ar face doar 10 lei per aviz cred că ar fi de la sine înțeles că profesia asta n-ar mai fi rentabilă. Prețurile pentru avize de muncă variază între 70 și 100 RON. Dacă tu ai dat 10 lei cel mai probabil restul de 70 au mers la psiholog din asigurarea ta de sănătate.
      Dar asta e partea de psihologia muncii iar eu n-am expertiză în subdomeniul ăsta, așa că mă ghidez după prețurile din online. Unde văd așa:

      Aviz psihologic angajare – 70 RON
      Aviz psihologic angajare functii de decizie/conducere – 80 RON
      Aviz psihologic concurs institutie publica – 80 RON
      Aviz psihologic permis port-arma – 100 RON
      Aviz psihologic atestare agent paza – 70 RON
      Aviz psihologic atestare / licenta detectiv particular – 70 RON
      Aviz psihologic curs evaluator risc securitate fizica – 70 RON

      Și îndrăznesc să zic că-s tarife mici. Dar e primul rezultat din Google la căutare după ”cost aviz psihologic” și mi-e lene să caut mai departe.
      Treaba însă e alta: nu faci avize zilnic. Alea-s rare. Poate o dată la 2-3 luni vine unul pentru așa ceva, motiv pentru care nici nu mi-am făcut specializare în asta. Pentru consult psihologic, psihoterapie, testare psihologică și consiliere prețurile variază între 100 și 250 RON/50 de minute. Vine cuplu? E cam dublu. Vine cu copil? E mai scump. Vrea expertiză extrajudiciară sau judiciară? Ei – prețurile pentru așa ceva încep de pe la 2000 de RON și se termină undeva pe la 5000 de RON, în funcție de caz.
      Eu cer 100/oră. Rotund. Nu mă complic cu ”50” de minute. Am cabinet de cu puțin peste 5 ani și cam atât mi se pare OK mie să cer. Dar dacă vreu de mâine să cer 300 iar omul e dispus să-mi dea, o pot face. La noi nu există limite inferioare și superioare ca la SRL-uri. Pot cere 1 leu sau pot cere 10000.
      Deși într-o vreme nu ceream pentru testare și costul testului, de la o vreme o fac. Așa că testare – 100, testul – 150, cotare, interpretare și explicații – încă 100. Asta e alegerea mea, dar am colegi la care nu intri fără 250 pentru consiliere psihologică. Probabil că peste doi ani măresc și eu, deși mi-e OK așa, că nu din asta trăiesc (lucrez în IT din 1997 și e mult mai profitabil).
      Ce vreau să zic e că banii investiți pe cele de mai sus ți-i amortizezi cam după 5 ani dacă ai fluxul meu de clienți. Nu mi-am făcut încă un calcul mai profund dar sunt convins că eu unul mi-am recâștigat deja investiția.
      Dacă merită? Sincer – nu știu. Am colegi care au doar 5 clienți pe an. Ăia da – ies în pierdere în mod clar. Părerea mea sinceră e că trebuie să-ți placă la nebunie [sic] ceea ce faci, altfel nici nu vei fi bun în acel domeniu, nici nu vei produce. Iar eu știu că mie-mi place, că țin la oamenii care vin la mine și că puține lucruri se compară cu un om care-ți intră distrus și pleacă vioi, cu fața luminată după o oră. Cam ăla e motivul pentru care continui eu, plus ideea că la 65-70 de ani ajung deja psiholog specialist, va fi greu să țin pasul cu tehnologii noi precum e LoRa azi iar clusterele probabil vor fi ”obsolete” pe atunci. Voi avea concurență serioasă în IT din partea tinerilor, cu toată experiența mea. Dar voi fi net câștigat pe partea de psihologie/statistică unde cei noi au șanse extrem de mici să poată porni decent și să se mențină multă vreme. Așa că e planul ”B”, cumva; cel puțin în cazul meu. Așa – ca o altă motivație.
      Însă revenind la bani – dacă vreau pot ține un curs de formare. Sau unul de instrucție pentru angajații din companii. Am o colegă aici în Oradea, foarte bună pe ceea ce face, care în 3 luni a făcut 15000 de euro (sau 12000 fuseseră?) cutreierând țara în lung și-n lat și vorbindu-le oamenilor din companii despre sihologia locului de muncă. Mi-a zis că a tras puternic, a fost istovitor, dar hei – banii sunt bani.
      Așa că uită de mituri cum că ”10 RON avizul”. :)

      00
    • Daca zici tu ca e mit… Fireste, faptul ca eu am acces la unele informatii nu conteaza.

      00
    • Răzvan nu fă confuzie între psihologi și psihiatri.

      În rest, rămâne cum am spus și mă țin: sovietismul asociațiilor/uniunilor de profesii este exact unul dintre motivele pentru care mobilitatea socială + schimbarea profesiei este atât de bătută în cap.

      00
    • @Jay: Ok atunci. Mă bazez pe informațiile tale. Mi-ai putea totuși – așa, de liniștea tuturor – da un link unde se cere 10 lei pentru aviz? Că altfel zicea lumea că n-ai informații valide. Și n-am vrea asta.

      @Boros: să nu fac confuzie între psihologi și psihiatri zici? Unde anume am făcut eu – _psi-ho-log de profesie_ – confuzie între profesia mea și cea a medicilor psihiatri? Că-s nu pricep (no irony intended – întreb la modul serios).

      00
    • „Si toate astea ca sa fii platit cu”
      Nu am zis ca atat se cere, ci ca atat se plateste psihologului pentru 1 aviz intr-o clinica oarecare.

      00
    • @Jay: ah – mister luminat: nu se cere, ci se dă. Bun. Am lămurit.
      Acum: care e clinica aia oarecare? Așa – fără să te eschivezi: care și unde e? Să sun să întreb și eu – că a auzit un tip că ar fi 10 lei. De dat – desigur – nu de primit.

      00
  10. 3. doar intreb…

    „Nu știu dacă știți, dar în România, cea mai mare parte a oamenilor mor după ce au mâncat pâine. Păi da, pentru că pâinea e un aliment obișnuit… a mâncat pâine și apoi l-a călcat mașina!”

    chestia asta nu e valabila si in cazul infectie propriuzise cu sars-cov2?

    00
    • Ba da, e foarte valabila; pana cand vreun cunoscut sau ruda moare dupa ce a mancat paine si nu l-a calcat masina. Sa vezi dupa aia ce nu o sa-ti mai priasca painea la dieta.

      00
    • jay, de dragul discutiei o sa zic ca sunt de acord cu tine. ai zis ca e valabila pana moare cineva din familia cuiva anume. oamenii aia care au murit inainte nu conteaza nu au familie? nu ii plange nimeni? si daca da, te duci TU sa le spui ca viata alor lor nu conteaza ci doar a lui x?

      nu de alta dar suntem pe blogul unde se sustine (si pe buna deptate) ca nu se face nimic pana nu moare ruda vreunui politician. cum ar fi ca viata celorlalti nu conteaza. sa inteleg ca esti de acord cu chestia asta?

      00
  11. Duuude … aia cu huawei mi-a ridicat parul de pe sira spinarii. Bine, e adevarat ce e si un pic filosofia asiatica (am lucrat cu japonezi si sunt oarecum prin aceeasi zona si stil de lucru) si sunt si convins ca unele chestii sunt accentuate de dragul atmosferei jurnalistice … dar totusi …

    Plm, chiar asa sa se teama astia toti de huawei incat sa nu aibe statul german curaj sa le-o traga un pic?

    00
  12. Asta cu datoria. Pai cine e de vina pt datorie?
    Va amititi promisiunile alea fantamasgonice cu care Dragnea a castigat alegerile parlamentare in 2016 cu 45%.
    Datoria e rezultatul faptului ca poporul mai pune botul la socialism.

    Ati vrut dublari de salarii la bugetari, pensii speciale? Ok … le-ati primit. Acu datoria publica e dubla. Ca daca economia tarii ar fi dus asa ceva din fonduri propii ar fi facut-o politicianul care conducea inainte de 2016 (adica Ciolos sau Ponta).

    Bineinteles nici un partid (ex. PNL/USR) n-are curaj sa taie maririle alea, ca e terminat la urmatoarele alegeri.
    Socialism ati vrut socialism ati primit. Luati acu cu datoria dubla.

    00
  13. Feriti-va sa lucrati cu chinezi sau cu indieni, cacati mai mari ca astia nu exista.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.