Salariile ar trebui să crească pentru unii

Citeam articolul ăsta și m-a lovit ceva, pornind de la faza asta

Office space and often parking are expenses to the employer but they are not income to the worker. If office space and all its attendant costs can be drastically reduced, employers can afford to pay more dollars in salary for the same productivity.

Angajatorii au mai puține cheltuieli acum cu angajații. Da, proprietarii de spații de birouri i-au pus să plătească în continuare full, dar contractele alea se termină sau se negociază la un moment dat. Banii ăia ar trebui să se ducă în creșteri salariale.

Plus că acum angajatul consumă internetul și curentul propriu. Nu mai mănâncă la birou. Nu mai consumă cafeaua companiei.

Iar oamenii fac și ei economii în perioada asta: benzina pentru naveta la muncă, uneori pe banii companiei, alteori pe banii proprii, uzura mașinii, cafeaua scumpă de pe drum și tot așa:

Commuting expense including perhaps even the second car, daycare, clothing and dry-cleaning bills, and paid before and after school activities whose purpose is to supervise school age kids are all expenses which go away when parents can work from home. Even if the WFH employee has less gross taxable income, he or she will have more cash at the end of each month.

Dar cea mai amuzantă chestie din articol e asta:

One reason that Zooming appears not to have reduced productivity is that many of the meetings weren’t productive to begin with.

Asta e o problemă reală pentru manageri, care țineau ședințele astea ca să-și justifice încărcarea orară. Acum, au timp liber, poate prea mult, și cineva va observa că freacă duda.

 

 

munca

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

73 comentarii

  1. 2020 au dat-o cu ‘e criza’. 2021 demisii. Sa vedem ce mai scornesc anul asta.

    00
  2. 2021 e anul schimbării de job

    00
  3. Vali, articolul nu are dreptate.

    Poate angajatorii străini, unde nu simt ei nevoia să te fure la salariu, în ciuda faptului că statele de acolo sunt mult mai apăsătoare cu drepturile muncitorești.

    Însă, nimeni și nimic nu o să-mi schimbe părerea despre angajatorii români. Pe lângă chestia aia cu „mai sunt alți 100 ca tine care așteaptă”, a fost scandalul ăla cu muncitori aduși din alte țări. S-a scormonit puțin și s-a descoperit că ăia, străinii, sunt plătiți salariul mediu pe economie (ceva frumos, nu bălăcării & ambiguități, cu „cât % e netul din brut”), în timp ce pe angajaările din România dădeau cu salriul minim sau puțin peste, spre deosebire de muncitorii străini.

    Când au fost prinși cu mâța-n sac, au intrat în panică. Scuza lor e că „sunt obligați să-i plătească atât”, crezând că vor crea discordie, cum a fost cu englezii și cei din Europa de est (dar culmea, pe invers). Nu le-a mers și și-au arătat încă o dată arama pe față: ei pot să plătească salariul mediu pe economie… dar nu vor. Vor să păstreze dijmă și din salariile voastre.

    Așa că surplusul acela care, teoretic, ar fi folosit să fie plătiți angajații mai mult – sike- angajatorii îl vor transforma în dijmă și-și vor aloca pentru buzunarul lor.

    Ce dracu, mai încolo, avem exemplu cu Micula jr (un exemplu din multe), în care le zicea angajaților că tac-su nu le mărește salariile fiindcă vrea să-și puiuțu Bugatti.

    00
    • Bine spus (si pentru asta ti-am dat o „mana” verde).
      Cu o singura observatie. Cu muncitorii romani, angajatorii nu au certitudinea ca vor veni maine la lucru. Pur si simplu sunt foarte multe domenii (constructii, horeca etc.) unde nu te poti baza sigur pe muncitorii romani. Chiar daca ai creste salariile, tot ai avea frica zilei de maine.
      Pe cand cu muncitorii straini, cu contracte ferme, cu verificare permanenta la domiciliu si alte constrangeri, poti face o planificare mai atenta a activitatii.
      Stiu ca voi primi multe „-” dar, va spun un singuri lucru. Cea mai mare problema la noi este incertitudinea zilnica in afaceri. Nu poti sa-ti faci un plan de afaceri, pentru ca nu stii ce te asteapta maine. Si nu vorbesc de companii multinationale, ce au o inertie mare. Vorbesc de firme mici si mijlocii.

      00
    • @alex: „cu verificare permanenta la domiciliu si alte constrangeri?! ”
      pentru tine au trecut 30 de ani de capitalism?

      00
    • @Alex, tu spui asa:
      – muncitorii romani nu sunt seriosi si nu stii daca a doua zi mai vin la munca indiferent de salariul oferit;
      – din cauza asta, trebuie sa le dam salariul minim pe economie;
      – desi, asta inseamna un risc mai mare ca angajatul sa nu mai revina la munca.

      Ce spui tu se aplica numai la zilieri, adica oameni pe care ii chemi doar cand ai nevoie si nu le garantezi nimic. In schimb, in cazul angajatilor carora le faci contract de munca si pe care ii platesti la finalul lunii, procentul celor care nu se mai prezinta la munca este mult mai mic. Mai ales in situatiile in care salariul este rezonabil raportat la volumul de munca.

      00
    • @sly, el este pe criteriul: „Aduc un angajat din afara tarii, ii ofer cazare si masa pe santier si il oblig sa munceasca 12 ore pe zi/ 7 zile pe saptamana. Ca oricum nu are unde sa plece.”
      Si atunci cand angajatul se revolta, il ameninti ca ii intrerupi contractul de munca si il trimiti acasa. Cea mai buna constrangere.
      La fel ca romanii care se duceau la cules de capsuni in Spania si carora le oprea patronul pasapoartele ca sa nu poata pleca in alta parte.

      00
    • Are dreptate Alex, nu merge libertate fara un pic de sclavie. ;)

      00
    • @Andrei G. Parcă ej patron, șef de firmă.
      Te exclud aici.
      Pentru restul mesajul e următorul:
      Solemn să îmi sugă p**a toți lacheii și cârnații care spun că românii nu sunt serioși la muncă și că românii sunt niște putori. Repet: sugeți p**a stimați cetățeni.
      Dacă românii sunt plătiți pentru munca depusa, sunt respectați, nu sunt abuzați prin mici mizerii, nu sunt șantajați pe diferite considerente sunt foarte ok, foarte loiali și productivitatea muncii e foarte bună.
      Explicați-mi mie, cum căcat la firma unde lucrez, cu salarii ale muncitorilor care depășesc pe al meu ca inginer, oamenii se bat să vină sâmbăta și duminica la muncă, să bage ore suplimentare?
      Nu cred că noi aici suntem mai speciali decât restul de români.
      Apoi românii plecați la muncă în Europa. Nu se plânge careva că nu își fac treaba. Mai sunt și jigodii printre ei, că asta-i viața, dar de cei mai mulți, milioanele alea plecate, nu se aude nimic, pentru că nu are ce.
      Nu poate să laude normalitatea, faptul că oamenii ăia muncesc, trăiesc, își duc viețile ca restul europenilor.
      Nu lovesc în comentatorii mișto de pe aici cu mesajul ăsta. Dar am spus-o liber și în public, fără frică sau ezitare că se uită careva urât. E o laudă la adresa noastră.

      00
    • @Alex , da , toti cunoscutii mei cu firme mici si mijlocii, exact de asta se plang, ca dupa 1-2-3 sapt pur si simplu nu mai vin oamenii la munca. sigur aici e de discutat cat de ok se poarta si ei cu angajatii, dar cel putin din exemplele mele, 2 sunt ffff ok cu angajatii, ii stiu cat se agita sa ruleze banii, sa faca rost de cash sa la plateasca salariul la timp, ii imprumuta cand au nevoie, au salarii ok, adica pe carte si nu minim, de craciun le mai da o juma de porc, de multe ori le asigura mancarea la sediu, si e vb de firma de constructii, dar oamenii sunt neseriosi. nu toti.

      00
    • Ai și nu ai dreptate. Ai dreptate doar ca toate națiile au buggers.
      Nu ai pentru că toți clienții mei imi cer sa le recrutez est-europeni pentru poziții de la entry la middle.

      00
    • @Ionut M, ai pus punctul pe i. Angajatorii trebuie sa inteleaga ca pe langa salarii mai bune, trebuie sa oferi si ceva bun-simt, respect elementar ca intre oameni, conditii de munca ( avem una dintre cele mai mari rate de accidente de munca din UE) .

      https://i0.wp.com/economie101.ro/wp-content/uploads/2020/05/95127136_2663474463937471_4200852570995949568_o.jpg?resize=768%2C577&ssl=1

      Daca ii platesti mai bine ca ai nevoie de ei, dar apoi ii tratezi ca pe sclavi tot degeaba. Muncitorii tac din gura si isi cauta in alta parte sau in final pleaca in afara macar sa stie ca strang niste bani buni.

      00
    • Si eu pot sa confirm ce zice Alex, firma de instalatii in Iasi, vin si pleaca muncitorii continuu, mai ales cei pana in 30 ani, chiar daca sunt conditii f bune pentru zona Moldovei, salariul 3000+bonuri, niciodata intarzieri, program de luni pana vineri si tot nu te poti baza pe niciunu pe termen lung din urmatoarele motive:

      1. lipsesc de la munca nemotivat
      2. se apuca de baut, inclusiv in timpul programului sau inainte
      3. se duc sa isi incerce norocul prin-afara
      4. se apuca de facut ciubucuri personale, pe bani mai multi bineinteles
      5. se satura de munca la patron, se plictisesc, vor altceva, isi dau seama ca nu le place ceea ce fac, atunci cand trebuie chiar sa munceasca serios
      6. nu sunt foarte calificati si isi dau seama de asta, efectiv nu fac fata

      00
  4. Cum adica oamenii consuma net? Nu e ca si cum nu ar fi avut net acasa (or mai fi si d-aia care au doar telefonul de serviciu si pe laptopul de munca isi pun filme si poze personale). Platesc acelasi abonament pe care il plateau inainte.
    Legat de celelalte aspecte, da, consumi mai mult acasa: apa, curent, gaz. Pe de alta parte, nu mai dai banii pe benzina(plus uzura masinii, daca nu era de serviciu), abonamente transport si pastrezi timpul pierdut pe drum. E un echilibru cat de cat.

    Parerea mea, dupa epidemie o sa se revina la birouri. Nu in totalitate, o sa fie 3 zile wfh si 2 de la birou. Cred ca e cel mai ok asa, dpdv social si economic :))

    00
    • „Cum adica oamenii consuma net? ”
      Pai angajatul suporta 100% din factura de internet si electricitate. Cu ajutorul acestora angajatul is desfasoara munca in folosul companiei. Angajatorii daca renunta la spatiile de birouri nu vor avea nici facturi la net si curent. Aici observam ca angajatorului i se reduc cheltuielile pe spatele angatului.
      In aceeasi idee compania ar putea sa te puna sa folosesti telefonul personal in scop de servici ca oricum telefonul e cumparat si ai minute nelimitate, sau ceva de genu.

      00
    • Prost sa fii sa accepti sa folosesti telefonul personal. Nu te poate obliga nimeni.

      00
    • Daca alea 2 zile o sa fie meet-uri si discutii, poate ca o sa fie ok. Mie imi convine sa am de lucru si sa ma lase in pace sa lucrez, finalul conteaza.

      Poate intr-o zi am ceva de facut dimineata, poate dupa-masa, si in ziua aia o sa lucrez vreo doua ore seara cand e liniste.

      Cat timp target-ul e atins si treaba ta e facuta, daca nu depinzi de altii mereu pentru colaborare, poti sa lucrezi cand vrei.

      00
    • Consumul unui pc/laptop(8h pe zi) este ridocol de mic. E practic stupid ca sa te duci la patron sa ceri bani de energie. E o milogeala de prost gust.

      Abonament la net aveai si inainte, da. Nu stiubdaca a fost ironie aici.
      E abonament fix si nu achiti la GB consumati.

      Asta e un socialism radical: angajatorul nu are obligatia de a te intretine. Asta o faci tu din salariu.

      Si, cel mai important, nu e treaba ta cum conduce seful afacera. Daca raman bani lunar sau daca e firma in pierdere, nu te priveste pe tine. Nu tu iei deciziile de genul asta.

      Ce nu ti convine? Da ti demisia si schimba job ul. Asta e solutia naturala intr o piata a muncii sanatoasa.

      Inca ceva, s a comentat legat de asta mai sus:
      Nu nu mai manageri i o freaca acasa. Cu ocazia asta iese la suprafata si de ce wfh nu se poate in cazul unora.

      00
    • @punKreas, daca folosesti telefonul personal in interes de munca esti prost. Dar daca folosesti conexiunea de internet si calculatorul personal in interes de munca este normal?
      Care este diferenta?

      @Geo, daca nu iti convine da-ti demisia si schimba job-ul nu este solutia ideala intr-o piata a munci sanatoasa.
      Analizeaza putin tarile din Europa si o sa vezi ca cele mai dezvoltate si cu un nivel economic bun sunt tarile in care piata muncii este reglementata si in care angajatorilor li se impune sa respecte anumite drepturi si sa ofere beneficii angajatilor.
      Pe criteriul stabilit de tine nu ar trebui sa existe nici zile de concediu de odihna obligatorii sau concediu medical platit. Ar trebui ca fiecare sa isi negocieze individual conditiile si daca nu ii convin sa plece in alta parte.

      00
    • @Geo faci o confuzie grava intre ce e al meu si ce e al angajatorului.
      Angajatorul nu trebuie sa ma intretina. Ma intretin eu. In schimb trebuie sa ofere mijloace de productie. La capitolul asta intra si abonamentul de net, telefon etc ce mai am eu nevoie ca sa muncesc sa produc bani pt EL. Ca pt el produc profit, nu pentru mine ca nu impartim profiturile. De aia e el angajator ca nu impartim profiturile si nici reaponsabilitatile.
      Zici ca ce mare chestie, ca angajatii aveau net si inainte. Pai da, doar ca e netul LOR.
      Pe logica ta, ma duc sa-i dau un baston nevestei patronului, ca doar a mai luat bastiane si inainte sa se marite.
      Lucrurile nu functioneaza asa.

      00
    • @Andrei G: daca e sa ne luam dupa logica ta, atunci sa-ti plateasca si impozitul pe locuinta. Nu mai zic de utilitati, ca acolo chiar consumi spre deosebire de internet.
      Laptopul personal si telefonul personal nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu munca.

      00
    • si daca nu aveam net inainte acasa? si mi l-am pus special pt wfh?

      00
    • @maxp, e bine, cu ocazia asta ai revenit în era noastră. ;)

      00
    • Dacă atunci când eram la birou nu aveam voie să folosesc nimic (hârtie, imprimantă, net, programe, aplicații, mail) în scopuri personale, de ce n-aș cere despăgubiri angajatorului pt folosirea netului/energiei electrice meu/mele în scop de muncă pt el?!

      00
  5. cel mai misto feature la zoom e gratis, sedintele limitate (furata de pe undeva).

    00
  6. 2020 a fost un an amuzant. Corporatiștii și blogerii au dat cu nasul de viața reală. Sper la un 2021 cel puțin la fel de distractiv, să facem în continuare mișto de ei.

    00
    • Cred ca de fapt a fost invers.
      Corporatistii in mare masura si-au pastrat locurile de munca, fiindca majoritatea au putu lucra de acasa fara probleme, iar blogerii au avut in general venituri mai mari.
      Ei oricum lucrau de acasa, asa ca nu au fost afectati atat de tare de carantina, in schimb majoritatea au beneficiat de bugetele de marketing care au fost redirectionate din offline.

      Cei care au fost „loviti” de anul 2020 au fost in special cei din Horeca si industriile asociate. Poate chiar si micii bisnitari, care nu au avut unde sa se mai desfasoare.

      00
    • Ai înțeles o pu!ă, de aia facem mișto de tine.

      00
  7. Asa, ca evaluare din birou, daca ai 10 m2/angajat la 15-20 euro/m2 intr-o cladire de birouri clasa A in Bucuresti, inseamna ca sunt 200 euro/luna. Mai adaugi si alte utilitati si beneficii si ajungi la vreo 250 euro.

    Dar astea sunt in general chetuieli pe care angajatorul si le deduce din diverse taxe si impozite probabil in totalitate. Poti sa ii vezi ca bani pe care ori ii da statului ori ii da pe chirie, dar nu-i raman toti lui ca apoi sa spuna ca-i poate da angajatului.

    Apoi si mutatul asta acasa presupune niste costuri pentru angajator ce tin in general de solutii pentru monitorizarea productivatii oamenilor pentru ca vrei nu vrei, se trece de la un model de control prin taskuri. Motiv pentru care nici productivitatea n-a avut de suferit.

    Una peste alta este un win-win pentru ambele parti. Sa fim sinceri, costul cu curentul creste cu 30-40% si in rest la celelalte utilitati (internet) costul este fix indiferent de utilizare. Scad super mult costurile cu transportul nu mai vorbesc de mancatul de birou si berile de dupa :)

    00
    • Edit: se trece de la un model de control prin timp la unul prin taskuri.

      00
    • @vax, in general firmele care inchiriaza spatii de birouri in cladiri de clasa A ofera si alte beneficii angajatilor, in afara de birou si atat.
      Majoritatea primeau cafea gratis, masa de pranz, poate si fructe sau alte snack-uri.
      Aceste beneficii disparute se traduc in cheltuieli suplimentare pe care angajatul le va avea lucrand de acasa. Indiferent ca mananci acasa, masa de pranz se invarte in jurul valorii de 10-15 lei, asta inseamna ca din start cheltui lunar 200-300 de lei in plus.

      00
    • @Andrei G: pai de ce, nu mai primesti bonuri de masa?

      00
    • @Andrei: Cafeaua, snack-ul etc. nu ar trebui sa fie vazut ca si cheltuieli suplimentare la angajat. Nu e ca si cum nu poate functiona fara cafea si trebuie ca angajatorul sa cumpere cate un aparat de cafea pentru fiecare. Trebuie sa acceptam ca e o situatie nasola pentru ambele parti si ca nu exista solutii care sa multumeasca pe toata lumea. Nu mai ai cafea si fructe? Fuck it! Unii nu mai au salariu. Eu am stat 7 luni fara job pierdut din cauza de pandemie iar asta m-a invatat sa apreciez mai tare pe aia care se zbat sa tina angajatii (chiar reducand din beneficii) si nu ii zboara la prima adiere de costuri.

      00
    • @punKreas, cei care primeau bonuri de masa le primesc in continuare.
      Cei care primeau direct mancare de la cantina companiei sau de o firma de catering nu mai primesc nimic.

      @Alex, eu nu spuneam ca firma trebuie sa imi asigure cafeaua si fructele pe care le consum acasa. Spuneam doar ca astea sunt niste cheltuieli pe care angajatul le suporta singur acum si asta inseamna ca nu au scazut deloc costurile cu mancarea la birou asa cum afirma @vax in ultima propozitie.

      PS: imi pare rau ca ai ramas fara loc de munca pentru 7 luni, dar totusi este bine ca acum ai gasit ceva.
      Tot ce am scris mai sus se aplica doar pentru companiile care au avut acelasi nivel de activitate si nu au vazut o scadere semnificativa a veniturilor. Pentru ceilalti, tot respectul ca incearca sa pastreze angajatii si sa le asigure macar o parte din salariu.

      00
    • pe pipera erau cam 500e/angajat costurile astea separate

      00
  8. Sînt curios cîte companii vor da cei 400 lei pentru cheltuielile angajaților care lucrează de acasă.

    00
    • Putine. Vor inventa o scuza gen: „covid, bucurati-va ca aveti unde sa munciti” sau „cheltuielile acestea nu sunt prevazute in buget”.

      00
  9. Apropo, stiati ca telemunca nu e acelasi lucru cu munca de la domiciliu? Culmea, cei 400 de lei sunt programati pentru telemunca, desi mai logic era pentru munca de la domiciliu.

    00
  10. cum se termina campania de vaccinat si se relaxeaza stresul pandemiei
    #backtooffice pentru 99% din firme.

    n-am nici cea mai mica indoiala.

    1% sunt cei care prin natura muncii ar fi putut fi si freelanceri dar prefera siguranta unui loc de munca.

    00
    • „ar fi putut fi si freelanceri” daca acceptau nesiguranta, daca aveau skillurile necesare sa se vanda si sa-si fie proprii sefi si contabili.

      Nu toti sunt fluturasi sociali care pot vinde gheata inuitilor ca sa poata face un venit rezonabil din freelancing. Iar din munca pe stil fiverr in Romania nu prea strangi nici banii de intretinere si mancare, nu mai vorbim de chirie, rate, si alte distractii.

      00
    • @wtf, eu cred ca ne indreptam spre un regim de munca mixt cu 2/3 zile de acasa si 2/3 zile de la birou.
      De ce asta?
      1. Pentru ca angajatii s-au obisnuit cu munca de acasa si vor face presiuni asupra angajatorilor sa continue la fel.
      2. Pentru ca angajatorii au vazut ca se poate si productivitatea nu a scazut. In plus, totul se traduce in costuri mai mici din punct de vedere administrativ.

      00
    • Modelele hibride prin care o parte din echipa e acasa si alta parte la birou pur si simplu nu functioneaza pe termen lung. E ori-ori, e total aiurea sa tii meetinguri in care jumatate din echipa e la birou si jumatate acasa.

      00
    • @Claudiu, departamentul in care lucrez eu are cam 50% din angajati in Bucuresti si restul de 50% impartiti in alte 3-4 orase.
      Pana acum, in perioada in care lucram de la birou, nu au fost probleme cu sedintele in conditiile in care jumatate eram intr-un sediu si ceilalti erau in alte sedii (similar cu angajati care lucreaza de acasa).

      00
    • Cel puțin jumătate din echipele pe care le am la birou au anunțat că ar vrea să continue să lucreze de acasă. Productivitatea a crescut, ba chiar am observat că persoane de-a dreptul isterice au devenit extrem de calme și maleabile în a lucra cu ele. Nu va fi așa de ușor cum crezi tu să-ți aduci oamenii înapoi pentru că oamenii s-au prins că se poate și altfel.

      00
    • bineinteles ca e mai bine acasa.
      eu azi m-am sculat la 10 😊

      doar ca o firma nu se poate descurca pe termen lung in conditii de genul asta
      unele vor incerca insa pariul meu e ca pe termen lung vor pierde in detrimentul celor cu forma clasica de organizare.

      cand analizati situatia, luati in calcul ca sunteti sub propriul bias.

      00
  11. Pe un grup de FB pune lumea poze cu cantina de la corporatie si se suspina in grup „ce misto era si abia asteptam sa ne intoarcem”- nu stiu daca din dor adevarat sau pentru ca stapanirea (momentan in nume propriu) militeaza ca le e dor de birou si toti trebuie sa dam bine.
    Mie nu mi-e dor nici de cantina nici de cafeaua de la birou nici de pauza de fumat cu Getuta de la contabilitate.
    Nu mi-e dor nici de eternele certuri pe aer conditionat (care-l vrea mai tare, care nu il vrea ca il trage curentul) nici pe becurile aprinse/stinse ca unii au probleme si vor sa stea pe intuneric ca liliecii.

    00
    • In nici un caz nu mi-e dor de aglomeratia din metrou/autobuz/tramvai in drum spre munca mai ales ca nu avem vreun plan concret de vaccinare si nici vreun plan concret de tratament pentru „covrigi”.

      Daca trebuie sa ne intoarcem la birou va fi nevoie sa strang serios cureaua si va fi un an foarte scump cu transportul. Scump la nivelul „mai bine imi caut chirie mai aproape de munca”.

      00
    • Amin. Ultimul an a fost unul din cele mai faine din viata mea in campul muncii. Lucrat de acasa, cifrele sunt acolo, rezultate bune. Ce am castigat? Mai multa libertate de miscare. Nu mai trebuie sa fiu prezent fizic la birou. Mai un munte, mai o terasa, e drept cu un ochi in calculator pentru ca am un job operational dar, orisicat. Am terminat vreo 4 jocuri pe PS in anul ce a trecut, asta bonus :) Acum imi dau seama cat timp mort frec duda pe la birou. Cum spuneam, am un job operational dar activitatea este ”in valuri” Pot fi zile de 12 ore dar si zile in care in 4 ore am terminat tot. Sper sa nu ne mai intoarcem la birou ever never sau macar asa, simbolic doua zile pe luna. Stau in strainatate si sincer, marele avantaj care il vad daca aceasta situatie continua ar fi ca pot sa imi vizitez parintii mai des pentru ca pot lucra de oriunde am o conexiune internet. Sunt gata sa platesc internetul si curentul pe care sa cearta comentatorii mai sus in cazul asta :)

      00
  12. Mi-am dat demisia* in 18 noiembrie 2020, dupa aprox 4 luni de munca a cate 12-14 ore pe zi luni – vineri, si 4-6 ore sambata – duminica… Dar nu aici e problema, cea mai mare dezamagire a anului 2020 a fost lacomia angajatorilor si nivelul de profesionalism al managerilor din supply chain. Practic a fost imposibil sa imbunatesti ceva in 2020, macar la nivel de „hai sa nu tinem camiooanele cate 2 ore la incarcare”.

    * caut loc de munca in logistica, Brasov/Bucuresti sau WFH, peste 15 ani experienta (RO + Rep. MD). In functie de industrie voi avea nevoie de 3 – 4 luni pentru a intelege modelul de business. Peste 6-9 luni deja voi incepe a livra rezultate.

    00
    • @Cristi
      Succes. Vezi pe net XPO Logistics. Am auzit de bine despre ei. Poate au ceva disponibil.

      00
    • cand aud ca „am lucrat 12-14” ore pe zi (ca angajat)
      nici sa rad nu pot

      eu vad trei explicatii:
      – esti prost ca noaptea (dar din moment ce poti sa bati la tastatura coerent, n-as zice)
      – esti mincinos
      – de buna voie ai acceptat sa lucrezi la negru, facand evaziune impreuna cu angajatorul. practic ai muncit pe doua locuri de munca,

      00
    • @Cristi, nu stiu care este nivelul tau de pregatire in domeniu, dar sincer mi se pare mult ca un angajat sa livreze rezultate abia dupa 9 luni.

      00
    • Din astia care comentati, ati avut vreunul tangente cu logistica vreodata?
      Ca IT-ist, am avut de-a face cu zeci de industrii. Logistica este, de departe, cel mai complicat si imputit domeniu. Deci da, 9 luni mi se pare optimist pentru rezultate palpabile.

      00
    • @Andrei G, perioada de livrare a rezultatelor este una conventionala, depinde de lantul propiu-zis. 2 exemple mai jos:
      Ex. 1:
      detii o fabrica fara spatii adecvate de stocare materii prime/materii finite, care mai produce si materiale secundare (care trebuiesc consumate sau aruncate), cu timpi de incarcare peste 60 min, care nu are un cut-off time pentru comenzi (highly client oriented, my ass), fara o flota (contractata sau proprie) care sa absoarba socurile varfurilor de comenzi. Furnizori materii prime fara SLA (trimiteti camionul si vedem noi cand va dam si cat material va dam). Orizont planificare – max. 5 zile. Timp livrare rezultate – 6-9 luni.
      Ex. 2
      detii o fabrica cu spatii adecvate de stocare materii prime/finite, furnizorii respecta SLA, ai un cut-off pentru comenzi, flota este proportionala productiei/vanzarilor. Timp livrare rezultate – 3 luni. Poate si mai putin.

      “I’ve seen things you people wouldn’t believe,” Roy says. “Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain.
      Rutger Hauer, “Blade Runner”

      00
    • @Cristi, ma gandeam la cu totul altceva prin livrare de rezultate.
      Scuze, in conditiile descrise de tine ai dreptate: 6-9 luni este un termen rezonabil.

      00
    • Cristi este bazat si cand/daca reusesc sa imi dezvolt afacerea la un nivel corespunzator l-as lua in echipa.

      si OMG @ citat .. este unul din favoritele mele de asemenea.

      00
    • @IonutM – XPO sunt ok dar nu peste tot. In Bucuresti au Tuborg / Danone / Pepsi / Michelin – aici sigur nu cauta + congelatele de la CRF si cele de la Selgros (pe centura)

      Mai au la Cluj si Constanta.

      IDL – cred ca sunt in cautari de personal pt. Stefanesti (auchan) dar poti incerca si la km13 pe Buc-Pitesti in Cefin. Acolo au Fructe / legume + food / nonfood pt CRF.

      00
  13. Am trecut din barca angajatului in cea a angajatorului iar in perioada asta ma confrunt fix cu dilemele telemuncii/muncii de la birou.

    Ar trebui sa inchiriez birou pentru 100 de oameni (cu crestere la 150-200 in 2021) dar in acest moment este o risipa de bani. Solutia e sa inchiriez spatiu cu capacitate de 70% din personal iar angajatii sa vina la birou prin rotatie pe modelul shared office. Pana si asta sa coste compania cam 16k lunar.

    Angajatii si-au cerut drepturile imediat cum au auzit despre cei 400 de lei. Nimeni nu a citit ce inseamna, ce zice legea etc. Mai toti au zis „Sa ni se dea!”. Unii chiar au crezut ca le da statul. Daca nu le dai esti o firma de rahat care nu se gandeste la angajati. Daca le dai…cum o faci? Cat decizi sa dai fiecaruia (in functie si de ce bugete ai). Se pot oferi niste bani dar trebuie sa faci niste formule de calcul si sa uniformizezi pentru ca fiecare sa fie multumit. Insa… unii angajati au abonament gigabit, unuii locuiesc in vile (altii in garsoniera). Cum calculezi cat consuma fiecare in beneficiul companiei astfel incat fiecare sa fie multumit? Daca as da 400 lei fiecarui angajat costurile lunare ar creste cu ~8500 euro.

    Sa ne mai gandim la o chestie: Cei care locuiesc cu cineva care primese tot 400 lei s-au scos…le intra 800 lei in casa lunar cu care isi acopera si mama lor de utilitati.

    Daca le spui ca nu exista bugete si ca ai vrea ca ei sa vina la birou stramba din nas…ca ei nu vin la birou, ca vor wfh(dar sa le si platesti utilitatile). Unii vor la birou pentru ca nu pot lucra de acasa (copil mic sau lipsa de productivitate).

    Pana in pandemie, wfh era vazut ca un beneficiu si nimeni nu indraznea sa ceara vreun ban angajatorului pentru ca ar fi fost de porc si stiau ca li se ia beneficiul. Acum nu mai e de porc…Sa ni se dea!

    00
    • e normal ca fiecare sa maximizeze profitul.
      ia concediaza 10% sa vezi cum se face curatenie, ba mai mult o sa creasca si productivitatea.

      00
    • @Alex, dupa ce ai ramas 7 luni fara loc de munca in perioada pandemiei ai reusit sa infiintezi direct o afacere cu 100 de angajati?
      Wow… este impresionant.

      Revenind la cei „pana la 400 de lei” pentru utilitati.
      De ce conteaza ce casa are persoana respectiva, de ce te intereseaza daca sta singur sau cu inca 5-6 oameni in acelasi apartament?
      Daca vrei sa dai niste bani pentru telemunca, suma ar trebui sa fie fixa si sa nu tii cont de alte criterii.

      Acum… 400 lei/luna sunt bani multi sau putini?
      Din calculele tale platesti 16.000 euro doar pentru sediu pentru 70% din angajati. Inseamna ca daca ai fi inchiriat spatiu de birouri pentru 100% din angajati ai fi platit cu vreo 6800 euro in plus. Mai adaugi si partea administrativa si ai undeva la minim 7500 euro.
      Acum presupunem ca ai in medie jumatate din angajati care vin prin rotatie la birou, deci 50 dintre ei lucreaza de acasa.
      7500 euro / 50 = 150 euro, adica faci o economie de aproximativ 720 lei/luna pentru fiecare angajat care alege sa lucreze de acasa.

      Din punct de vedere al economiei realizate, chiar daca le dai cate 400 lei/luna tot iesi in castig cu 320 lei/persoana daca iti incurajezi angajatii sa lucreze de acasa.

      00
    • Asta voiam sa zic si eu. Inainte era un mare beneficiu sa wfh, nu se mai plangea nimeni de utilitati si altele. Ok, erau cateva zile pe luna, dar chiar si-asa.
      Vrei sa lucrezi de acasa? Ok, lucrezi de acasa si ai beneficiile pe care nu le aveai inainte (nu dai mai multi bani pe mancare, nu mai pierzi timpul pe drum, dormi mai mult etc). Ah, te plangi ca vrei bani de net si de altele? Vii la birou. Iti asigur masti, dezinfectant, internet, monitor, birou etc.
      Ce mai lipsea, sa ceri bani pentru medicamente de sickday?(bine, stim cu totii ca sickdays erau consumate pe zilele de mahmureala crunta :) )

      00
    • E logic ce zici tu doar ca sunt mai multe substraturi. Trebuie sa calculez cum platesc partial utilitati pentru cei care vin la munca 1 saptamana pe luna sau 2 zile, sau orice numar. Intotdeauna o sa fie nemultumiti: daca decid sa dau 100 de lei in plus o sa vina cineva care o sa spuna ca abia ii acopera caldura. Nu vorbesc bazat pe presupuneri ci pe discutii cu ei. Nu prea merge si cu birou si bani in plus la salariu

      Da! 400 de lei pot fi bani multi pentru un business cu marje mici. Pentru altii mai mari ar fi costuri imense (gandeste-te la business cu 1000 de angajati…)

      Flexibilitate o sa existe, doar ca nu asa cum o vrea fiecare angajat. Ascult opinia lor si adaptez solutiile.

      Stii ce e fun? Angajatii nu isi fac niciodata calcule de genul cat economisesc daca lucreaza de acasa sau cat o costa pe companie daca adauga buget…sa mai rau- ca se duce compania in jos si nu o sa mai aiba unde lucra.

      E normal sa ceara, sa isi faca niste calcule, sa vina cu propuneri etc. Dar asteptarea e sa inteleaga ce se poate si ce nu, sa iti faci niste calcule simple, pentru ca uneori trebuie sa intelegi si compania.

      00
    • Băi Alex eu lucrez de acasă de 1 an de zile. Spatiu nu am mult, 2 camere comuniste. Dă-mi voie să îți zic că nu ai dreptate și pe deasupra mai și delirezi masiv.
      In primul și în primul rând eu a trebuit să schimb configurația camerei pentru a putea să lucrez.
      Prima săptămână fu mișto, hihi haha de acasă. apoi am constatat că defapt nu e prea bine și am nevoie de hardware ca să îmi desfășor activitatea și să nu îmi fut sănătatea.
      Aveam 1 birou și un scaun mic, la care mă așezam 2 ore la câteva zile, aveam doar un amărât de laptop. Era ok.
      După 8 ore de stat pe astea, au început repede durerile, dovadă că nu îmi ajungea ce am și aveam nevoie de un update serios.
      A trebuit să îmi iau monitor pentru a putea lucra, că nu mă descurcam cu 1. Prima cheltuială-400 de lei monitor sh identic cu cel de la muncă.
      Apoi scaun de birou:Ikea Marcus, că am testat și altceva înainte și erau niște gunoaie 600 de lei.
      Nu aveam loc suficient pe birou pentru monitor, laptop și maculatură-400 de lei jysk.
      Mi-a trebuit un maus calumea, că ăla vechi s-a dus dracu, firmă nu mi-a dat altu-100 de lei. Hub usb să îmi conectez diferite echipamente pentru muncă-100 de lei.
      Schimbat provider de Internet, luat conexiune de la UPC că merge mai bine decât Digi, mai scumpă, băgat pe gât și cablu TV, că tehnologie Docsis-75 de lei/lună.
      Scoate un raft in care țineam chestii, să bag o comoda, că nu mai avea loc de birou:500 de lei la Ikea.
      Schimbă lustră, cumpără niște corpuri luminoase care să îmi aducă lumina într-o anumită poziție să nu îmi obosească ochii.
      Trage cabluri noi, prize noi, ca să am suficiente sloturi pentru alimentat jucăriile.
      Am sărit de 3000 de lei cu ce am făcut pe aici ca să îmi amenajez un spatiu de lucru confortabil și să nu ajung ca secera, mai rău decât sunt.
      Dacă nu lucram de acasă, nu aveam nevoie de toate astea. Din cauză că nu stăteam atât de mult la laptop acasă, din cauza că nevoile mele erau reduse in sensul ăsta.
      Întrebare: cine îmi dă mie banii ăștia înapoi? Că le-am făcut pentru mine, in interesul angajatorului.
      Eu nu aveam nevoie de așa ceva, pentru uz personal. Că rămân cu ele, da, dar nu aveam nevoie de cheltuielile astea.
      Deci? De ce să nu vreau banii ăia? Pentru că în afară de un laptop și o pereche de căști nu am primit nimic.

      00
    • @punKreas, diferenta aici este ca @Alex prefera sa aiba oameni care lucreaza de acasa. Tocmai de asta si-a si bugetat un spatiu de birouri pentru doar 70% dintre angajati.

      Pe langa faptul ca va avea cheltuieli totale mai mari daca toti angajatii vin la birou, isi va reduce considerabil si numarul de angajati potentiali daca renunta la beneficiul work from home. In conditiile in care el vrea sa creasca cu 50-100% numarul de angajati, asta inseamna ca va avea mult de pierdut doar pentru ambitia de a spune: „inainte va convenea asa”.

      00
    • @Alex, mi se pare ca te complici foarte tare cu aceste calcule.
      Eu vad asa problema:
      1. Stabilesti o suma lunara care va fi platita pentru cei care lucreaza de acasa: poate fi 50, 100 sau 400 de lei, nu conteaza neaparat pentru discutia asta.
      2. Nu iei in calcul marimea casei, veniturile fiecaruia sau daca mai are un partener ce primeste bani pentru telemunca. Pur si simplu stabilesti o suma ca „ajutor” pentru electricitate / intretinere.
      3. Apoi regula este ca suma respectiva se se imparta la numarul de zile lucrate de acasa si sa platesti doar pentru zilele respective.
      Sau stabilesti ca fiecare trebuie sa vina jumatate din timp al birou si atunci va primi suma X/2. Cei care aleg sa vina exclusiv la birou nu primesc nimic, iar cei care aleg sa nu vina deloc (daca se poate) primesc suma X.

      PS: spui ca angajatii nu isi fac calcule cat costa compania daca adauga buget de WFH
      1. In cazul asta de fapt angajatii si-au cam facut calcule si au concluzionat ca firma face economie daca ei lucreaza de acasa. Si astfel vor sa beneficieze de o parte din aceasta economie.
      2. In general pe angajati nu prea ii intereseaza veniturile companiei, mai ales cand este vorba de un loc de munca nou. Pot sa devina interesati de asta si sa inteleaga eforturile patronilor atunci cand sunt de mult in companie si au vazut ca pana atunci au fost tratati corect, au primit mariri de salarii sau bonusuri atunci cand afacerile au mers, au fost intelesi la randul lor cand au avut o problema, etc.

      00
  14. Cheltuieli cladire de birouri – La prima vedere scad cheltuielile, dar practic cresc.

    Inainte de pandemie aerul cald se recircula intr-o oarecare proportie (vreo 30%). Datorita pandemiei trebuie introdus doar aer proaspat in cladire.

    Asta in cazul in care in toata cladirea vin la lucru doar 5-6 zapaciti. Nu pot fi comasati, cladirea trebuie incalzita si pentru echipamente,etc.

    00
  15. 2 bucati prietene, una e broker pe Wall Street, una contabila la ONU. Ambele fac acum munca de acasa.

    Una s-ar intoarce la lucru, alta e OK si de acasa.

    Chestii bune:

    – nu mai pierd 2-3 ore pe zi cu mersul si venitul de la munca.
    – se trezesc, normal, mai tarziu
    – economii la costurile de transport / mancat la lucru
    – apuca sa mai faca o ciorba, sa mai aspire prin casa

    Chestii nu atat de bune:

    – au task-uri intinse pe toata ziua. Una primise in 31 decembrie de la sefa-sa nus’ ce cacat de facut. La ora 8 seara. Nu poate face gat, ca jobul la ONU e destul de misto.
    – munca MAI MULTA fata de munca de birou, cand o mai frecai prin birou si te plictiseai
    – mai multe meeting-uri pe ZOOM, sefii trebuie sa arate si ei ca fac treaba. Asa ca le „asta” la cap de le zapacesc, probabil sa-si justifice si ei existenta.
    – NU au primit bani in plus la salariu, nu au niciun spor. Se bucura ca mai au job.

    Companiile fac economii la spatiile de birouri, lease-ul expira in curand si multe se muta la munca de acasa ori renunta la unele spatii. Problema nasoala este ca sunt o carca de birouri neocupate in zgarie norii in cauza, asta se traduce in taxe mai putine (odata cu migrarea spre work from home) si futere de mama in ceea ce priveste infrastructura / serviciile locale etc. Orasul a pierdut o groaza de bani din toate taxele care nu se mai platesc, ceea ce afecteaza politie, pompieri, salubritate etc.

    Vin vremuri interesante …

  16. Sefi jegosi sunt peste tot.
    Personal in ultimul an am lucrat mai mult decat cele 8 ore legale in unele zile fie on demand (platite) fie pentru ca am fost la inceput pe proiect si a fost mai mult (foarte mult de fapt) de invatat. Dar unele taskuri aiuristice primite la 8 seara pentru ca atunci viseaza interlocutorul tau ca trebuie sa le faci pot fi lasate pentru a 2a zi lucratoare daca nu a luat foc nimic.
    Ai pus o sedinta la 8 seara? Ghinion, am program cu familia. Trebuia sa te organizezi mai bine. Maine dupa 9 sau maine la 7 dimineata daca chiar vrei si crezi ca arde rau (un calcul statistic mi-a aratat ca multi care inghesuie activitatea seara incep sa lucreze efectiv dupa 10-11). Oricum sedinte /taskuri “urgente” la ore tarzii dupa 8-9 ore de munca au o sansa mare sa fie indeplinite prost.
    Nu vreau sa vorbesc urat, in general interlocutorii mei sunt oameni rezonabili. Iar cei care incearca sa forteze stiu ca forteaza si dup 2-3 incercari nereusite, dau inapoi.

    00
  17. Anul trecut a fost super, anul asta si mai super. Am avut 2 controale ANAF si am aflat ca avem o lege care te lasa ca PERSOANA FIZICA sa incasezi comisioane tip JOIN VENTURE de peste ocean – asa ca 2021 o sa fie si mai profitabil – pt ambele parti (mine si STATUL ROMAN).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.