- Blondă . Șatenă . Oraș . Brunetă . Oraș . Apus . Oraș . Blondă
- Economia României a crescut
- Frumos în Poliție
- Profesorii sunt ultimii oameni
- 10.000 bugetari noi
- Nu sunt destule rude ale politicienilor angajate la Petrom?
- Simion AUR a primit bani de țigări de la SRI și SPP
- Nu au găsit nimic printre sirieni? Oare de ce?
- Cifre de vânzări Audi, Mercedes, BMW
- Cronica de tehnologie
11. A murit fiica lui Elvis. Avea 54 de ani
cui îi pasă? ce a făcut?
Si ar trebui sa ne pese pentru ca? Se intampla prea multe in lume, moartea unei „celebritati” de rangul D e absolut neimportanta.
S-ar putea sa conteze la fel de mult ca stirea ca apple lanseaza nu stiu ce touch screen sau cate masini au vandut brandurile de lux in conditiile in care romanii care isi permit asa ceva, procentual vorbind sunt pe la 0,..%
”cui îi pasă? ce a făcut?”
A murit.
8. Am niste cunostinte prin Bavaria unde au ajuns destul de multi refugiati, nu numai sirieni. Imi spuneau ca refugiatii din milionul lui Merkel erau prea ocupati sa stea pe beneficiile de la stat in fata blocului, sa hartuiasca femei pe strada, si nu puteau fi deranjati sa se duca la munca. Nu ca ar fi avut vreo calificare valabila, aia cu doctorii sirieni super calificati si care fac si dreg e exceptia, nu regula.
Pe unde locuiam eu (Hessen), refugiatii din noul val erau cazati intr-un fel de centru social si nu prea ieseau de acolo. Baietii aia din fata blocului care hartuiau femeile erau acolo de acum 20 de ani; daca aveai sange sa treci suficient de aproape pe langa ei, ai fi observat ca vorbesc turceste.
Cei cu specializari de top au preferat de ani de zile Suedia , acum e putina inghesuiala acolo
https://www.aktual24.ro/explozie-a-violentelor-in-stockholm-suntem-ingroziti-guvernul-minoritar-kristersson-se-clatina/
Ah nu, vai, cum sa faci asemenea afirmatii, esti rasist bro, acuma vine comunitatea sa-ti explice ca esti in eroare.
Cum sa zici ca sunt incompatibili din motive de educatie si fundamentalism religios… Ntz ntz… Cum sa zici ca tara gazda ar trebui sa-i faca pachet daca nu se integreaza instant si daca nu sunt mielusei recunoscatori pentru sansa de a iesi din cloaca din care provin?
Nah, sunteti rai, ei sunt baieti buni dar neintelesi.
@Eugen @None @Nicu
Gata băieți? 2 săptămâni a fost piua?
Acum intrați în forță cu scenariul pentru care am fost refuzați în Schengen, a?
M-aș fi așteptat să-i ziceți ambasadei un mumu frumos da’ șefii nu v-au dat voie, este?
@None
Astea nu sunt experiente proprii, ci din ce mi-au zis prieteni, rude, cunoștințe plecate pe acolo de ceva vreme, oameni care s-au integrat destul de bine în societate, unii sunt de peste 10-15 ani pe acolo. Dacă ei m-au mințit, atunci mint și eu. Dar, deși exista un oarecare grad de invidie pe noul val și o idee de rasism către ei, doar suntem romani, ce naiba, am tendința sa ii cred.
Ca idee, tu poți face diferența între turca și araba? Ca majoritatea dintre noi sunt aproape sigur ca nu.
@Phaff
Amice, e prea devreme sa fii asa idiot. Ma confuzi cu aia care gândesc ca România e de rahat și noi suntem cei mai nașpa din Uniunea Europeană după bulgari.
@Eugen
Nicidecum; încă n-am decis dacă ești o drona perisabilă a vreunei unități militare, sau un postac de serviciu public (aia cu „niște cunoștințe” va da de gol) de PR pentru partid, sau un nătâng care caută răspunsul universului de ce trăiește pe planetă.
Încă nu m-am decis da’ „confuzi cu aia care gândesc … și noi suntem cei mai nașpa din Uniunea Europeană” e un indiciu.
Iată cetățeni – ăștia în loc să fie pe șantiere să facă drumuri expres sau autostrăzi, stau in vreun sediu de mascaradă (probabil de sondaje publice, că a lu’ Vasile) să arunce cu căcat agitprop c-a așa ordonat „domnu’ maior/colonel” sau „șefu’”.
Bă – fie îi plătiți lu’ Zoso 25000/30000 RON net/lună că vă îndepliniți raportul de activitate (+solda) la final de lună, ori vă cărați cu agitprop-ul vostru de mucava pe alte bloguri.
Ce ziceți „domnu’ maior/colonel/șef”?
Numai in comitatul Stockholm, in 2022 au fost inregistrate 126 de impuscaturi, soldate cu 28 de decese, precum si 31 de atacuri cu explozibili, in crestere de la 23 de decese, precum si 25 de atacuri cu explozibili in 2021. La nivelul intregii tari, Suedia a inregistrat anul trecut 388 de impuscaturi soldate cu 61 de morti si 90 de atacuri cu explozibili; numarul deceselor a crescut cu o treime fata de anul precedent.
Asta e viata de zi cu zi intr-o democratie consolidata cu stat de drept, drepturi pentru minoritati si nivel de trai ridicat?
@Eugen: pai si nu e asa?
@Phaff
Nu stiu ce medicamente ai uitat sa iei, dar ai probleme mari. Repeta dupa mine „Vocile din capul meu nu sunt reale! Vocile din capul meu nu sunt reale!”
@punKreas
Nu, nu suntem cei prosti de la coada vacii. Avem doar politicienii pe care ii meritam.
Lasă vocile, Eugene, nu-ți fă tu griji de mine, tu bagă-te pe șantierele de autostrăzi/drumuri expres acolo unde trebuie să fii cel mai util, iar ofițărimea/șefii cu agitprop-ul să înțeleagă că salariile unității sunt mai folositoare, concentrate, pe mâna unuia ca Zoso.
Hai, executarea…
În toată Europa e așa, nu doar în Germania.
Românii și polonezii sunt cei mai deștepți, sârguincioși și de încredere muncitori CALIFICAȚI (emigranți) din Europa. Vorbesc de ăia 90% despre care nu vorbește nimeni.
Dacă vreți să se întoarcă, nu mai votați USL. Dacă aveți nevoie de meseriași buni, nu mai votați usl. Dar vă e bine așa (90% dintre voi).
Politia suspecteaza ca conflictele dintre bande, multe dintre ele avand radacinile in competitia pentru controlul vanzarilor ilegale de droguri, au evoluat intr-un ciclu de atacuri de razbunare care afecteaza acum orasul. Ei cred ca uciderea unui barbat in ziua de Craciun in suburbia Rinkeby din Stockholm ar fi putut declansa atacuri ulterioare in sudul orasului.
m-as indoi foarte serios ca bandele astea sunt din refugiati din astia recenti care abia stiu limba si n-au niciun contact, aia maxim sunt pusi la distributie, sefii bandelor sunt sigur ori refugiati din aia mai vechi (kosovari, afgani, kurzi, somalezi si ce a mai venit pe acolo, gen parintii lui Zlatan) ori cetateni europeni veniti la facut bani in suedia (gen suedezi de-ai nostri, bulgari, spanioli, italieni, est-europeni) ori chiar localnici.
@Eugen: Turca si araba suna foarte diferit una de alta. Sau nu stiu, poate am au ureche muzicala mai buna.
@Phaff: Exact asta am vrut sa sugerez, ca Austria nu ne-a primit in Schengen fiindca de acum 20 de ani exista baieti turci prin Germania care hartuiesc femei. Nici n-am stat sa ma gandesc ca n-are logica, daca asa mi-a ordonat dom’ colonel… Medicamente!
Adevarata aia cu livratorul de haleala.
2. =)))))
Ai o estimare cam câți vizitatori bărbați pierdeai pe drum când puneai pozele cu link-urile … ăăă … corecte?
Eu unul mergeam pe sursa si de acolo stanga-dreapta vreo 20 de pozitii, da ma intorceam mereu pe articol.
eh, unii duc mai mult de 20 de poziții, și uite așa se ducea ziua…
8. Am nevoie sa ma lamureasca cineva cu urmatoarea problema: vad ca nemtii se plang de cativa ani deja de lipsa personalului calificat in industrii, au adus toate scursurile orientului mijlociu si ale africii, dar am auzit ca au pretentia ca angajatii (si nu numai, daca se poate si turistii) sa vorbeasca perfect germana. Ce se intampla?
Dublu standard
daca te duci la mall vrei ca vanzatorul de la shaorma sa stie bine nepaleza? Mall Vitan, sa nu fie confuzii.
xixache, vorbeam de industrie, nu servicii, de domenii unde nu se interactioneza cu clienti.
scuze, dar nici acolo nu cred ca merge cu peticeala lingvistica, in tehnologie un termen adaptat poate duce la paradeala
În industrii specializate trebuie sa știi limba la un nivel conversațional cel puțin. Nu știu cum s-ar putea descurca de exemplu un sudor într-o echipa dacă nu se poate înțelege cu ceilalți. Germana e relativ ușor de învățat, nu e maghiara sau finlandeza.
@Eugen
In mod sigur tu ai angaja acasa un zugrav care sa nu inteleaga ceea ce vrei tu sa faca .
Sau ai chema un instalator caruia sa i spui ca din cand in cand curge apa pe langa un robinet. Explica i in nepaleza, ca el nu stie romana.
ok, e vina mea ca n-am fost mai explicita: am locuit un an in olanda si m-am descurcat decent vorbind engleza, sotul a comunicat numai in engleza la munca. in olanda e nevoie de olandeza ca sa-ti faci prieteni, nu ca sa muncesti. de ce nemtii sunt atat de rigizi, desi ei stiu engleza si o buna parte din muncitori stiu engleza?
cand am avut un zugrav (un nene olandez de 65 de ani) in apartament in olanda, am vorbit cu el in engleza, cu proprietara vorbeam in engleza, cu nenea de la atelierul de reparat telefoane, engleza. inteleg ca sunt culturi diferite, tari diferite, dar cand tu ai nevoie de un om, mai faci un compromis, si ma astept sa nu fie de genul „liber la violuri”. In Galati, cand asteptam la coada la ghiseul de bilete de autobuz, l-am intrebat pe un indian (sau e posibil sa fi fost nepalez) daca e la coada in engleza. Mi-a raspuns politicos in engleza.
@dny „In mod sigur tu ai angaja acasa un zugrav care sa nu inteleaga ceea ce vrei tu sa faca .”
Nu așa sunt toți?
@casnica, ai auzit vreun ”helaas, wie heeft hier voor u gewerkt?” pe acolo?
adyzah: hahaha, buna asta! nu, n-am auzit asta.
la cat ne imprumutam e normal ca economia sa creasca,
5. Am văzut recent un film francez pe care vi-l recomand: „Irreductible” povestea unui bugetar care riscă sa-și piardă locul de muncă la stat. Comedie ușoară, nici nu mă gândeam că și în Franța e aceeași poveste cu bugetarii ca la noi.
Poate chiar mai rău la ei.
Îți recomand și filmul italian Quo Vado pe aceeași temă
@8 in stirea asta e mai mult PR decat adevar. Da, nu gasesc specialisti pentru ca salariile oferite (contrar asteptarilor) nu sunt grozave in industrie. De eg niste parteneri cautau un IT system safety auditor (sau ceva de genu asta) si neamtul nu putea sa accepte ca salariul oferit in De e mai mic decat cel pe care il avea persoana in Bucuresti.
Apoi, toti (sau cea mai mare parte) sirienii, afganii, etc veniti in De au gasit un loophole in legislatia pt cei care cer azil in care daca promovezi primul examen de germana dar nu si urmatorul nivel atunci statul te sprijina financiar + cursuri pana treci acel examen. Suna bine in teorie, doar ca se bazeaza pe buna cuvinta a azilantului si ghici ce? Pe ala il doare la basca de DE si e mega fericit ca poate sa o arda aiurea si sa primeasca inca ajutor de la stat iar singura lui obligatie e sa mearga la cursuri de germana si sa pice examenul. Also, desi au miscorat ajutorul financiar pt azilant, neamtul nu poate recunoaste (inca) ca azilantul profita de bunatatea lui si ca legea/procedura e gresita sau cel putin incompleta. Ghinion DE! vorba dulapului
Stai liniștit, asta cu salariul mai mic în tarile vestice pentru cei din Europa de Est uneori decât ce avem noi în țară pe joburi destul de specializate nu e ceva nou. Acum vreo 10 ani am vroiam sa plec în Belgia sa lucrez la un distribuitor marisor pe o nișă destul de minuscula. M-aș fi ocupat de tot ce însemna IT în firma aia, inclusiv introducerea de noi tehnologii, ar fi trebuit sa învăț olandeza decent cam în 6 luni și salariul era cu vreo 10% decât ala din depozit ce punea produse în cutii ghidat de un sistem complex WHM. Au fost extrem de surprinși când le-am zis sa își bage oferta undeva. Făcusem ca prostul și 4 runde de interviuri.
Asta m-a fascinat și pe mine, nemții nu-s prea departe de comunism oarecum. Sau ierarhizare extremă, nu-mi dau seama încă.
Orice ai face, nu doar în IT, poți să fi doctor neurochirurg, dincolo de un anumit prag nu ai trecut nicicum la salariu.
Nu zic că să ajungem ca în US unde un CEO face de 234 de ori față de angajați, dar nici nu poți să dai cu 20% doar în plus cuiva care stă poate ani în școală față de unul care face un curs de calificare.
Mai bine stai acasă pe ajutoare și lucrezi remote la negru (cum fac mulți mai nou).
@4 sistemul e asa de bolnav si de plin de politruci incat practic nu ai ce sa repari la el sau mai ales cu cine. Ar trebui sa avem taria si sa recunoastem ca am dat gres cu modificarile din ultimii 30 de ani. Ideal ar fi sa desfintam tot si sa implementam (aka copy&paste) de la 0 un sistem din alte tari recunoscut pentru eficenta. Dar, asta nu se va intampla NICIODATA pentru ca ai avea nevoie de un partid capabil de asa ceva si de vointa boborului pentru a face majoritate parlamentara.
Pentru cei care traiesc in bule frumoase (aka inca nu au copii sau copii nu sunt la scoala) cand veti ajunge in ciclul gimnazial atunci va veni realitatea din teren peste voi. Oricate povesti de la prieteni auziti nimic nu se compara cu experienta personala.
P.S. Am avut o problema si am ajuns in audienta la un inspector scolar fost profesor din liceu. Omul era echivalentul unui luptator cu sistemul, revolutionar, etc acum 20jdeani. Dupa 30 de minute de audienta am realizat ca vorbeam cu un perete, cu un tonomat programat de replici de partid. „Da, aveti dreptate….da, trebuie sa facem ceva….da…da, legea are bube….da, inteleg… da, o sa incercam…da, o sa mai vedem” etc etc etc. Pai ba nesimtitule! aveti majoritate in parlament acum si nu miscati nimic sa rezolvati problemele. Cand i-am zis sa facem o lista si sa urmarim cum progreseaza treaba mi-a zis sa mai trec pe acolo ca el trebuie sa plece.
Germanii cauta, hilar.. Lucrez în domeniul petrolier, dar germanii vor site manager cu MBA si 2 limbi straine inclusiv germana fluent la salariu de 3000 net. Le-am spus ca as putea castiga pe acolo si acasa se uitau ca prostii unu la altu.
Adrian Câciu a declarat, joi la Euronews România, că rata inflaţiei a ajuns în „punctul de inflexiune” în care nu se mai poate exprima.
„Puseul inflaţionist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Ştiu, pare surprinzător. Ne-am obişnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflaţia nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare.
_______________
Asta, cică, a zis Adrian Câciu.
Aș fi foarte fericit(ă) să aflu dacă numai mie mi se pare o exprimare (cel puțin) demnă de-un Dorel/o Dănciucă/un Ciocălacu.
______________
Repet:
„….inflaţia nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. ”
____________
Mulțumesc pt. răbdare!
In Romania nu este inflatie, ci stagflatie. Pretrile vor creste indiferent de indicele de inflatie, indiferent de rata bancii centrale. De ce? Pentru ca exista 0 control asupra preturile pe o piata libera. Practic, orice comerciant poate avea orice adaos comercial, ca nimanui nu-i pasa, dar mai grav e ca nimeni nu chitaie.
Atata timp cat statul nu inceteaza cu pomenile, fie ca vorbim de ajutoare energie, ajutoare pensionari, pseudo mariri de salarii, vom avea mereu stagflatie. De aici, nici preturile apartamentelor nu vor scadea, nici preturile masinilor nu vor reajunge la valoarea normala.
Populația scade dar numărul de bugetari crește…ce sa facem, dacă ‘crește’ economia…
În general Germania caută sclavi care să muncească pe bani de nimic. Probabil îi așteaptă pe frații ruși care se vor sătura de mâncat coji de copaci pe cociucul rusesc.
Azi e vineri 13, 2013?
9. „Conform oficialilor Audi, livrările de mașini integral electrice au crescut în 2022 cu 42,8% până la 118.196 unități. Pentru comparație, BMW a comercializat peste 200.000 de astfel de vehicule, iar Mercedes-Benz 117.800 de unități (+ 124%).”
Foaaarte interesant pentru Olympiapark 1
2. Tigrul Europei rage din nou (si tot a foame).
7. Si lumea chiar credea ca Simion este un simplu cap-patrat care a avut noroc sa rezoneze cu fraierii Romaniei. Cand de fapt omul a fost plasat si impins. Nu ajungi nicaieri in politica Romaneasca fara sa ai o pila.
Să nu lăsăm matematica să strice o chestie bună. 😀
4. Toată lumea urlă că profesorii nu-și fac treaba și bla-bla.
Lăsând la o parte faptul că doar o parte din ei nu-și fac treaba, simplu fapt că supraveghează 20-30, uneori mai mulți copii e o muncă în sine care ar trebui plătită.
Cam cât costă o bonă pt un copil? Dar pt 2?
Audi,care se stie,e peste bmw si mercedes sa vanda asa putine masini?
„nu e vorba de volum, e vorba de cine știe cunoaște”
4. Profesorii sunt ultimii oameni pentru că salariul profesorilor este ultimul. Pur și simplu nu pot veni în sistem oameni competenți, cultivați, inspiraționali pe un salariu de început de 2.500 de lei, dar care nu are șanse să crească prea mult în următorii ani. Salariul profesorului se poate mări doar în timp, dacă acumulezi vechime și grade (durează ani de zile), dacă ai ore suplimentare sau dirigenție (succes să le iei dacă ești în primii ani pentru că se dau veteranilor). Or, măririle salariale oferite de stat sunt infime (eu am astăzi cu 100-150 de lei mai mult față de 2020).
În județul meu este penurie de profesori calificați pentru chimie, fizică, TIC și nu numai. Ajunge absolut oricine să predea aceste materii, mai ales în mediul rural, pentru că nu există nici măcar diletanți, d-apoi calificați. Poți condamna educatoarea școlii că nu face orele de chimie la un nivel avansat, având în vedere că aceste ore i s-au băgat pe gât pentru a exista, totuși, un om la catedră în ora de chimie? Directorii din rural se roagă de profesorii din școală pentru a lua orele neacoperite, fără a avea și pretenția ca acestea să fie făcute. Important e să existe profesor în acte și în fața copiilor pentru a nu avea loc incidente între ei.
Săptămâna aceasta a venit un elev nou la una dintre clasele la care predau. L-am întrebat cum i se pare materia mea, dacă îi place, dacă are note și la ce lecție au ajuns ei cu materia. Mi-a spus că nu știe să-mi răspundă la niciuna dintre întrebări pentru că în fiecare oră toată clasa, alături de doamna, stăteau pe telefon. Am rămas mască, dar acum, după câțiva ani de învățământ, nici măcar nu pot să o mai condamn pe doamna respectivă (cu tot cinismul, avem un salariu pentru care doar asta ar trebui să facem, să supraveghem copiii). Este vina sistemului că permite ca astfel de oameni să intre în învățământ și să rămână (ei fiind și cei mai motivați să rămână, după principiul salariu mic, dar și muncă puțină). După părerea mea, un salariu decent ar atrage mai mulți candidați dornici să se pregătească temeinic pentru examenul de titularizare, astfel încât cei cu note mici nu ar mai avea nicio portiță deschisă pentru a intra în sistem. În prezent, se intră la liber cu orice notă, chiar și fără examenul național, pentru că, repet, rămân foarte multe posturi neacoperite. Salariul mizer este și motivul pentru care cei calificați decid să părăsească sistemul, rămânând în schimb cei care nu au pentru ce să-l părăsească.
@8 citisem anul trecut parca un articol in care aproape 65% din milionul de refugiati veniti in 2015 nu au lucrat o zi in Germania. Si nici nu vor lucra. Sa vezi cand in 20-30 de ani o sa se trezessca Germania ca are cateva milioane bune de azilanti din astia care nu au muncit nimic toata viata lor si vor avea pretentii si dreptul de pensie minima si eventual si chirie platita. Sa vezi atunci daca or mai accepta nemtii. Eu zic ca vor accepta ptr ca au fost indoctrinati sa plece capul dupa al doilea razboi si isi bat carasu toti de ei, inclusiv Putin si rusii lui. Marea majoritate nu vrea sa lucreze. Punct. Langa mine aici e un sat unde a facut centru de refugiati. Sunt cele mai ieftine chirii din zona si mereu goale. Oare de ce ? Nu iti convine sa stai intrun sat cu cateva mii de masculi care se excita la vazutul unei glezne( exagerez ofc) si care nu fac nimic toata ziua.