Știrile zilei – 13 aprilie 2023

  1. Roșcată . Roșcată . Roșcată . Munți . Brunetă . Blondă . Pietre . Râu . Verde . Mov
  2. ANI a muncit și luna asta
  3. Dacă le mărim salariile, nu vor mai lua șpagă
  4. Oamenii din servicii sunt numiți în posturi bune
  5. Piața liberă umflă prețurile…
  6. A început hunger games între angajații MAI și pensionari
  7. Pe unde va trece cablul energetic din Georgia
  8. Aici suntem
  9. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. 3. Luati la o parte si batuti in strada, colegii care cer, care se fac ca nu te cunosc pana nu dai bani. Din fericire n-am pe langa mine si de fiecare data cand aud o poveste de-asta mi-e greu sa cred dar stiu ca cel mai probabil e pe bune. Avem niste specialisti de calitate in tara dar din pacate cam asta e imaginea, n-o speli in cativa ani, trebuie niste violenta tbh.

    Comentariu apreciat.406
    • @Andrei G: Un pacient i-a adus mamei dupa tratamentul cu RX pt nush-ce-cancer diagnosticat de ea o placinta facuta de nevasta-sa. Cand i-a zis ca nu primeste nimic a-nceput sa planga ca o facuse femeia special, asa ca mama a mancat-o cu el in laborator. Eram in anexa la lucru, am fost martor deci pula mea.. Daca aia e spaga la voi atunci trebuie alta discutie.

      27
    • @matei, te-ai suparat degeaba. Imi cer scuze, nu am vrut sa te jignesc pe tine sau pe tatal tau. Daca tu spui ca el nu a primit niciodata nimic de la un pacient, atunci te cred.

      Doar ca a parut foarte ciudat ca tu sa nu-l fi intrebat nimic niciodata pe tatal tau legat de partea aceasta cu primit spaga sau atentii de la pacienti. Mai ales ca din comentariile ulterioare aflam ca si tu esti medic.
      Adica ma asteptam ca atunci cand iei o decizie legata de cariera ta, sa discuti mai pe indelete cu parintii sa vezi cum merg lucrurile.

      Dar din nou, imi pare rau daca te-ai simtit ofensat de comentariul meu.

      10
    • apreciez scuzele, e in regula. Am discutat cand eram prin facultate dar nu cum ti-ai imagina. Nu am simtit niciodata sa-i intreb daca iau spaga pentru ca in primul rand sunt oameni onorabili cu principii, si el si mama. Dar i-am intrebat ce fac daca le baga unu pe gat „atentie” sau „plicu” si mi-au povestit fazele pe care le-am scris in comentarii. In al 2lea rand specializarile lor nu prea au contact cu pacientii direct. La tata la infectioase venea deja triat pacientul, tata lucra cu ei in garda mai mult. La mama la anatomie patologica cred ca au venit 10 insi in 30 de ani.

      Nu e chiar asa alb sau negru. Cum am zis mai devreme, cei care te ignora sau te tin la coada 4 ore pana nu dai bani ar trebui batuti cu tzava de plumb si dati afara din medicina in toata uniunea Europeana. Nu cred ca e gresit daca accepti (dupa 100 de insistente la finalul unui proces medical) o floare sau mai ceva pe-acolo.

      Am trecut printr-o interventie acu cativa ani la o colega de-a tatei si m-am dus de drag si de bucurie cu un buchet de vreo 300 de lei la dna doctor ca mi-a salvat viata (o pneumonie suprainfectata care nu mai trecea). Mi-a multumit si aia a fost. Nu-s aceleasi lucruri…

      00
    • Corect. CER. Oferitul e alta discutie. Sunt anumite metehne comuniste care persista. Nu sustin aceste obiceiuri.
      Pe de alta parte romanasul de rand, nu cel de pe acest blog vrea ce-i mai bun din comunism si din capitalism: totul, acum, fara programare.
      Cei care mai lucreaza in Anglea se roaga ca atunci cand vin in tara sa mearga romanismele si sa isi faca totul cu o mica atentie in decurs de 2 zile.

      20
  2. 3. apropos de asta, l-am intrebat pe tata daca a luat spaga vreodata, e infectionist. S-a uitat la mine de parca avea flashback-uri din Vietnam si-mi spune ca acu 15 ani la cabinet la el cand a dat sa plece acasa, si-a luat mapa/dosaru de pe birou si au cazut de sub niste hartii 50 de lei care nu erau ai lui. S-a cacat pe el de frica, i-a lasat intr-un colt pe birou pana a intrebat asistenta. Evident, era prea tarziu, nu avea de unde sa stie de la ce pacient erau lasati da cica de atunci si-a pus birou cu blat de sticla si nu tie nici o hartie in afara de retetar pe birou.

    Indecis. Tu ce zici?4530
    • Cumva pare greu de crezut ce zici, cel putin din experienta mea cu doctorii in ultimii ani.

      Comentariu apreciat.4313
    • vezi ca spaga asta are mai multe forme: diferenta de bani intre pretul real si suprapretul la care un spital cumpara obiectele de mobilier (biroul ala cu blat de sticla) primita cash sau sub forma de beneficii (telefon, laptop, congres platit in afara), cadourile primite de la firmele de medicamente pentru a recomanda numai anumite medicamente si/sau pentru a achizitiona in spital produse cu preturi inzecite sau neconforme (hexipharma?), cadourile si atentiile primite de la rezidenti pentru diferite pozitii (pun intended). si la astea nu faci pe tine de frica, pentru ca stii ca toti aia care-ti dau sunt parte din sistem. ia gandeste-te putin, daca tatal tau lucra la privat, intr-o firma ne-abonata la contracte cu statul, ai fi avut aceleasi lucruri acum si aceleasi oportunitati?

      98
    • Foarte bine daca tatal tau a fost asa, sunt sigur ca exista oameni curati in sistem si sunt destui.

      Din experienta mea de la liceu, si colegii mei aveau parinti doctori care „niciodata n-au luat spaga”.
      Cand am intrat la facultate la Bucuresti (2004), ei aveau apartamente si masina luate de parinti, noi stateam in camin si veneam cu trenul.

      Plm, probabil diferentele erau din salarii.

      Comentariu apreciat.921
    • Poate nu era spaga. Era “recunostinta”

      Comentariu apreciat.310
    • @Claudiu: exista medici si lepre cu diploma in medicina. Am intalnit din ambele specii. Leprele sunt mai usor de vazut si iti raman intipariti in minte mult mai mult timp, de aceea par mai multi. Mai exista o „specie”: oamenii extraordinari. Uneori sunt medici, alteori au alte meserii. Si astia iti raman intipariti in minte mult timp, dar astia sunt putini.

      241
    • NOU
      #12

      @Vlad, erau vanzari anterioare, mici atentii, contributie la sistemul de sanatatea lu’ domnu/doamna doctor, mai ramasese cu ceva de la parinti… etc, niciodata spaga!

      111
    • Acesta ar fi primul medic de care am auzit ca nu a luat niciodata in viata spaga sau „atentie”, cum se mai spune.

      In plus mi se pare ciudata relatia cu tatal tau daca la voi in familie nu s-a discutat niciodata acest subiect. Adica subiectul asta este la toate televiziunile, pe toate site-urile de stiri, pe toate blogurile de cel putin 20 de ani si tu abia acum ai intrebat asta?

      222
    • păi era sperial că nu știa de unde sunt banii. De obicei era conștient de ce primește, acum s-a trezit cu niște bani aiurea și nu știa dacă sunt flagrant sau nu.

      201
    • știm, toți au alibi-uri din astea, povești tip pildă, dar trebuie să fii extrem de naiv să-i crezi, eu am ajuns să apreciez un unchi director de spital(pt sinceritatea de a spune ce e evident) care mi-a zis ce fac și momentele în care nu merită să o faci, dar și el a primit și le-a mulțumit pacienților că avea nevoie de bani iar oportunitatea l-a pus în situația aia de a putea lua șpagă fără mari consecințe.

      102
    • Tatal meu a fost om toata viata lui si faptul ca stau sa-i iau apararea pe reddit mi se pare cel putin penibil. Citind unele dintre comentarii ma gandesc ca am luat o decizie buna cand am schimbat specializarea (din chirurgie in paraclinic) fix din cauza cetatenilor de genul. Asa cum voi porniti la drum cu ideea ca doctoru e o curva pornita sa te sape, asa si noi va uram pe majoritatea pacientilor ca sunt niste nespalati si prosti cu scuipat la gura care nu stiu sa aprecieze nici viata pe care au primit-o nici ajutorul din spital.

      N-am stat juma de viata-n scoala si nu m-au crescut parintii bine doar ca sa ma strige niste morule „spagar”. De-aia vedeti complexe de superioritate sau nepasare la multi medici.

      @bogdanel, biroul cu blat de sticla era al meu (eram in scoala generala) si l-a adus de acasa, era cabinetul lui peresonal. Si da, i-au mai adus unii ba borhot ba un parfum din piata pe care i le-au bagat pe gat DUPA consult pentru ca nu au vrut sa accepte sa nu lase ceva de „multumesc”. Eu vorbeam strict de spaga perceputa inainte de tratament, nu de altele.

      in fine, multa mancatorie pe aici, it takes one to know one i guess

      106
    • sunt și doctori cinstiți la fel cum sunt și șoferi de bmw civilizați. dar nu-i vezi, pentru că mereu îți atrag atenția leprele. mereu. fiecare generație are 10 elevi de 10 și 10 lepre, care atrage mai multă atenție, ăia care mimau sexul cu profa sau ăia care au luat note mari?

  3. @5 asta cu ‘piata libera’ la noi e din aceeasi categorie cu ‘presa libera’ sau alternativele la vot. Teoretic totul suna binne dar practic….’e fain, dar nu prea’

    Comentariu apreciat.354
    • Teoretic totul suna binne dar practic….’e fain, dar nu prea’

      În ceea ce privește piață liberă și capitalism, ai multe pretenții de la absolvenții (+progeniturile lor) academiilor Ștefan Gheorghiu, miliției și Securității – care au învățat cu & despre capitalism din Marx și Dallas, crezând că sursele ăstea sunt „mai adevărate” decât tablele lui Moise.

      166
    • Avem piata libera care creste preturile pe baza de cerere si oferta, dar cand preturile incep sa scada din cauza abundentei pe aceasta piata intervine statul si intervize importurile din Ucraina.
      Asta desi cresterea preturilor a fost initial motivata de faptul ca Ucraina nu mai poate exporta si din cauza asta este penurie de cereala in toata Europa.

      212
  4. 5 are legătură cu 4. (sau viceversa, mai precis)

    12
  5. Si fetele noastre s-au calificat din nou la Mondialul de Handbal. Cum ele pot, nu au ratat nici un mondial, generatie dupa generatie handbaliste exceptionale, si fotbalistii nu pot. A fost generatia lui Hagi si apoi a inceput sa se fasaie totul. Handbalistele in schimb, steaguñ sus mereu. Care o fi secretul lor?

    Comentariu apreciat.445
    • E simplu: sportul respectiv, la fel ca restul, cu excepția fotbalului, nu este tratat cu „seriozitate” la noi în țară. Ce înseamnă asta? Păi, dacă te duci la niște meciuri sau antrenamente de copii și juniori la baschet, handbal, volei, rugby etc., vei vedea că pe teren încă mai sunt băgați în echipe copii care au legătură cu sportul respectiv. La fotbal sunt băgate pe teren portofelele sau favorurile părinților. Astfel că, atunci când vine vorba despre loturile de seniori, încă mai ai ce selecționa, spre deosebire de sportul mult prea umflat și lăudat denumit fotbal care, să fim serioși, în afară de o finală câștigată, una pierdută și încă vreo două semifinale de cupe europene, toate desfășurate în cretacicul timpuriu, nu prea ne-a adus nimic care să justifice „tradiția” și „talentul” cu care ne mândrim aiurea.
      Nu cred că există în țara noastră mai mult de 5 sau 6 sporturi/discipline sportive la care să avem rezultate mai proaste decât la fotbal în toată istoria noastră.

      Comentariu apreciat.414
    • Ne-am calificat pentru ca este un sport nu foarte popular,dar sustinut in Romania cu sume uriase de la buget.
      Nu in ultimul rind,acum CM se joaca cu 32 de echipe.Daca erau 16,ca acum 20 de ani,nu aveam nici o sansa la calificare.

      Indecis. Tu ce zici?1813
    • Johnnyfer,
      La baschet si rugby sintem la cel mai jos nivel din istorie.La baschet ne bate Islanda si la fete si la baieti.
      Iar la baschet iti garantez ca joaca (e un fel de a spune,ca ce joaca ei nu seamana cu baschetul) ogramada de portofele si relatii.

      105
    • DIn acelasi motiv pentru care eu am dat handbal la proba sportiva de la BAC si nu fotbal, chiar daca practicam fotbalul la un club – pentru ca e mai simplu sa nimeresc poarta cu dand cu mana decat cu piciorul.
      Bine, asta nu stirbeste cu nimic performanta fetelor. Cred ca handbalul este principalul sport feminin de echipa de la noi. In plus, nu este atat de dezvoltat in toate tarile, desi in ultimul timp a inceput sa se ridice si in tari mari. Cine erau Olanda sau Germania mai acum 12 ani in handbal?

      Revenind. Deci, consider ca succesul pe care il are handbalul feminin la noi este dat de aria mare de selectie. La masculin de ce nu avem succes?

      121
    • @caposu, sume uriașe de la buget în handbal, în schimb „săracii” ăia de la fotbal nu primesc nimic, nu? Tu citești ce scrii? La handbal s-au mai calificat la mondiale, avem rezultate în cupele europene… La fotbal? Și dacă nu și-ar da toți copiii doar la fotbal, vrăjiți de presă și de tot felul de interlopi, poate am avea ce selecționa și la masculin.
      Cât despre baschet, uite, îți garantez eu că portofelele și relațiile „joacă” muuuult mai puțin decât la fotbal. Asta ca părinte de copii care fac sport de performanță la nivel de copii și juniori , unul fotbal, celălalt baschet. Stai liniștit, avem rezultate și speranțe și la baschet, peste ce putem spera vreodată la fotbal.
      Și fiindcă ai zis de rugby… Ăia măcar se mai califică la câte un Mondial. Că nu ajung să participe nu e vina lor, ci a cretinilor din federație. La fotbal când am fost ultima oară la Mondiale? Că jumate din ăștia care citesc aici erau încă minori când s-a întâmplat.

      143
    • Stai sa vezi cand se desteapta alte tari si vor avea echipa feminina cu transgenderi, daca mai castigam ceva.

      140
    • Man, sunt 32 de echipe ca sa aiba loc alde Iran, Congo si Ucraina. Nu Romania ar fi ramas pe dinafara daca erau doar 16 sau 24.

      201
    • Johnyfer,
      Da,sumele la handbal feminin sint absolut uriase,cele mai mari in Europa.Adica in handbalul romanesc feminin se dau cele mai mari salarii din Europa.Tu compari mere cu pere.La fotbal sa zicem ca cel mai mare salariu platit in Romania e 400000 de Euro net ,adica salariu de Liga a treia din Anglia in timp ce la handbal salariul Cristinei Neagu e fara egal in Europa.
      In ceea ce priveste baschetul cred ca nu sti ce inseamna performanta.
      Nu exista nici un jucator roman care sa joace la o liga decenta din Europa.Repet,nici unul.Iar la generatia 2003 nu am inscris echipa la campionatul european divzia C pentru ca nu avem 15 jucatori care sa poata juca cu Albania,Cipru,Islanda etc.
      Deci eu cred ca habar nu ai ce vorbesti.Astept cu interes sa imi povestesti despre performantele si perspectivele din baschet.Am tangente cu fenomenul de 40 de ani,asa ca sint ochi si urechi.

      416
    • Ion,
      La 24 de echipe aveam poate o sansa.La 16 nici una.

      012
    • Caposanul, ca acum 20 ani cand am jucat finala Mondialului de handbal la fete nu? Mai zi-ne te rog, pare ca stii toate aspectele sportive si organizatorice.

      61
  6. Aveam o doctorita de familie care făcuse pușcărie jumătate de an pentru luare de mită, pe vremea lui Ceaușescu. Asta nu a oprit-o sa ia șpagă(bani, cafele, cartușe de țigări) de la părinții care veneau cu copiii la ea la consultații in anii ’90. Cred că doar interzicerea de a profesa i-ar putea vindeca pe doctori de boala asta grea.

    Comentariu apreciat.524
    • Aveam o doctorita de familie care făcuse pușcărie jumătate de an pentru luare de mită, pe vremea lui Ceaușescu. Asta nu a oprit-o sa ia șpagă(bani, cafele, cartușe de țigări) de la părinții care veneau cu copiii la ea la consultații in anii ’90.

      Taică-meu, când era la primară/gimnazială, mergea pe un drum unde lucrau niște pușcăriași (își dădea seama după țoale). Nu mai știe dacă trăia gheorghiu-dej sau venise ceaușescu.
      Într-una dintre dăți, îi aude vorbind despre ceva. Face și intră în vorbă cu ei sau ei l-au acostat cu vorba. Până să plece, îl întreabă pe unul de ce a intrat la închisoare. Ăsta îi răspunde că a luat bani pentru nunta fie-sii, zestrea. Bineînțeles că a luat mult, a luat destul să-i ajungă după (vorba lui).

      Omori „zestrea”, omori corupția.
      Altminteri, vă văitați degeaba la nesfârșit.

      311
  7. NOU
    #35

    3. Un șef de secție de la un spital din București ia 40k euro lunar din șpăgi – asta era scorul de acum ~10 ani, aflat direct de la colegul meu de liceu, care lucra cu el.

    Altă prietenă lucra contabilă la un spital județean dintr-un oraș mai mare – in fiecare lună era obligată / forțată sa măsluiască numerele ca să ascundă furtul.

    156
    • La seful de sectie te cred. La contabila nu. Decat sa faci puscarie pentru altu’ mai bine pleci.

      161
    • Citind destul de des in ultimul timp acest blog imi dau seama ca sintem pierduti.Daca oameni cu educatie cit de cit cred ca TOTI sefii de sectie la spitalele din Bucuresti fac 40 k euro pe luna din spagi,avem o mare problema.

      719
    • @caposu corect, unii fac și mai mult.

      Comentariu apreciat.333
    • NOU
      #39

      @gicu – contabila a „rezistat” un an, dupa care si-a bagat picioarele si a emigrat, pe acelasi principiu, ca nu face puscarie pentru altii.

      @caposu – ti-am zis ce stiu. Sigur, o fi fost asta sefu peste toti aia din bucuresti si castiga asta cel mai mult, dar cat crezi ca fac restul, 10k? Ideea era ca se pisa cu bolta pe salariul de 1k sau 3k, nu sta nimeni in salariu.

      20
    • Alexandru de hohenzollern-dudã,
      Eu cunosc sefi de sectie la Spitalul Judetean de judet prosper si nu a luat in viata ei 10k euro spaga intr-un an.E medic de 32 de ani.
      E sef de sectie de 9 ani si ca sa ajunga in functia asta s-au intimplat urmatoarele
      -a intrat la prima incercare la facultate.Pe vremea tabloului,la Bucuresti,10 pe loc,doi ani de invatat pe brinci.
      -a terminat in primii douazeci facultatea si a prins o stagiatura relativ buna.
      -a avut noroc ca a picat tabloul si a facut specializarea la timpul ei(nu intram in amanunte ca ne apuca dimineata)
      -primariat,medic bun ,examene,specializari,un pic de relatii si la 49 de ani ajunge sef de sectie.
      Nu-i asa ca e simplu si la indemina oricui sa faca 40 k pe luna?
      Sper sa nu ai nevoie in viata sa fie nevoie sa salveze un medic viata ta sau a apropiatilor.

      20
  8. NOU
    #41

    4. chiar e „fost ofiter SRI” sau e „fost” asa oficial, ca neoficial e activ?

    90
  9. 5. „Singurul lucru interzis este cartelul pentru anularea concurenței. Adică înțelegerea între comercianți pentru fixarea unui preț anume.”

    Adică aproximativ ce s-a întâmplat la pe piața internă cu lactatele ?

    Deci Guvernul umflă prețurile prin politicile lui trecute și/sau prezente.

    Dar spargerea unui cartel ține tot de polticile Guvernului până la urmă.

    Asa că întrebarea ramâne, cine umflă prețurile de fapt ? :D

    Cine este responsabil atunci când simplă viață a cetățenilor ajunge să fie nesustenabilă indiferent de numărul de ore muncite și calitatea muncii lor ? :D

    50
    • Nu-s complet batut in cap.
      Inteleg unde bate articolul: E vina Guvernului ca avem carteluri.

      Chipurile in cazul in care Guvernul Romaniei ar fi oferit un cadru legal mai stabil si favorabil comertului asta nu s-ar fi intamplat.

      In conditiile in care observam investigatii si incidente de cartelizare deja in toata lumea.

      20
    • Vina e a celor care pun (voteaza) analfabeti in parlament, implicit guvern. Așa că să înghită adînc cînd văd prețurile…

      40
    • Problema cartelului este intradevar grava.
      Si cum se zice mai sus,e grava pe plan mondial.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile