- Mov . Brunetă . Brunetă . Blondă . Oraș . Roșcată . Roșcată . Brunetă . Blondă
- Un pic de justiție pe care o apărăm
- ITM face dreptate și dă amendă după ce au murit doi oameni
- Românii au încredere în stat și îl împrumută
- Mișto la TVR
- Cât de trasă de păr pare știrea asta?
- Cronica de tehnologie
- Cronica de business
6. Au făcut dobânzile 0 in România că aici în nemția? Că aici au reușit doar să facă o bulă imobiliară de toată frumusețea.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/reuters-preturile-locuintelor-au-crescut-vertiginos-in-europa-si-apare-riscul-unei-noi-bule-imobiliare-1523957
credeam că suntem deja în bulă de acum 5 ani.
Imi place cum isi dau toti cu parerea de bule si nebule fara sa inteleaga indicatorii mari… inteleg, ai dori sa cumperi o casa mai ieftina, but it don’t work like that. Adevarul e urmatorul in Romania, in orasele mari (nu discutam de orasele fara economie si satele, care mor si unde nimeni nu vrea sa locuiasca) e un deficit de locuinte si desi pare ca nu tine pasul oferta cu cererea (in Bucuresti ai mai multe casatorii pe an decat apartamente noi care se finalizeaza), tot nu ne aflam intr-o bula . Are Banca Centrala Europeana niste modele economice care ne dau acum printre cele mai OK tari din UE ca preturi de rezidential (aceleasi modele care prin 2007 ne-ar fi numit printre cele mai mari bule din UE)… bine, eu nu as zice subeveluare ca BCE, dar macar pe la fair value tot om fi. In alte tari din UE e complet alta poveste, ca idee.
https://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=1000003807
@Silviu faptul că suntem printre cele mai OK țări, nu înseamnă că nu e bulă, atâta timp că totul e în bulă.
Mi se pare perfect normal să fii nevoit să plătești 30 de ani pentru un coteț și să iei împrumut garantat de stat pentru asta. Uneori cu împrumut pentru avans la împrumutul garantat de stat. Totuși, nu e deloc bulă, că nu e la același nivel din 2008 și ne zic băncile că e ok.
Ce rating de țară aveam în 2008 și cum evaluau băncile situația atunci?
@Silviu: ai cumva si statistici cu cati oameni au mai mult de 2 case si le inchiriaza? si cate apartemente/case sunt goale in Buc?
Ubercool, revin, sunt modele economice care prin 2007-2008 ne dadeau in teritoriu de bula si acum nu ne dau… avem acelasi rating de tara, preturi la imobiliare sensibl mai mici decat atunci (30-40% sub varful ala) si salarii crescute de vreo 2-3 ori in termeni reali (ajustate la inflatie). E un raport haios intre salariul mediu anual si pretul unui apartament… nu da nimeni tot venitul lui pe un apartament, dar raportul asta iti arata daca sunt sau nu defazate preturile versus salarii. In 2008, un apartament de 60mp in Bucuresti costa echivalentul a vreo 25 de salarii medii anuale (salarii pe Bucuresti), acum suntem pe la 7-8 ani. Daca ai rabdare sa cauti prin rapoartele BNR, vei vedea ca ei cam avertiazau de pe atunci ca e posibil sa ne aflam intr-o bula, ceea ce acum nu fac… orisicum, raportul asta de 7-8 ani e comparabil cu alte orase decente din lumea dezvoltata si departe de orase carora lumea le ataseaza riscul de bula imobiliara (gen Londra sau Hong Kong).
Orisicum, nu vad ce legatura are rating-ul de tara cu povestea asta, dar e fix acelasi ca in 2008 (riscul de tara e alta mancare de peste si as tinde sa cred ca stam mai bine acum decat atunci, dar nu mai am acces la o platforma Bloomberg/Reuters sa verific).
Cici, nu am, dar stiu cateva lucruri (si ma uit la asta fiindca-s economist si trebuie sa judec lucrurile astea, sa le pun in context si sa evaluez cum pot arata in timp):
1. in Bucuresti si in marile orase, avem un stoc foarte mare de locuinte vechi care nu sunt deloc OK si care nu au ce cauta pe piata la vanzare/inchiriere. Unele sunt direct nesigure, nici macar nu discutam de standarde.
2. In Romania, lumea nu prea cumpara ca sa inchirieze: suntem cea mai de proprietari tara din UE, lumea cumpara ca sa locuiasca acolo. Tocmai fiindca lumea cumpara ca sa locuiasca acolo si avem conditii de creditare ridicol de avantajoase (apropo de avansul minim) inseamna ca nici chiriile nu sunt la un nivel foarte atragator, deci nu prea are asa mult sens sa plasezi banii in locuinte ca investitie.
3. Romania are si cam cea mai mare rata de supraaglomerare din UE. Calculasem pe zona metropolitana a Bucurestiului, unde ai un milion de locuinte + 2,4 milioane de locuitori (cifra pe care o stim ca fiind super-subdimensionata fata de nivelul real) si ieseau 2,4 locuitori pe locuinta (apartament, casa, garsoniera, whatever); orientativ, alte capitale din regiune erau pe la 2-2,2 locuitori pe locuinta.
@Silviu: reformulez putin: cat din locuintele noi vandute sunt date apoi la inchiriat (procentual) ca eu pot sa banuiesc un minim 50%. toti care aveau ceva bani in ultimii 5 ani, acum de cand dobanzile sunt zero le-au mutat pe imobiliare (ca de ce sa tii 100k la bcr un an si sa iei 9 euro dobanda cand poti sa-l inchiriezi o luna vara cu 500 euro? sau 12 luni cu 200euro?) . nu imi vorbii ca suntem „o natie de propietari” aia sunt mosii care cred ca locuinta lor face 100k, ca ei au primit-o gratis)
preturile sunt in bula rau de tot. si nu are legatura cu nevoia de case. aia e mult mai mica. e mult mai mare nevoia de a investii banii. si pot sa iti dau exemplu blocul de pe trafic greu unde un prostalau de agent imobiliar mi-a trimis lista cu ce s-a cumparat cu nume si prenume. si jumate erau investitii. (+ videochatiste)
Eu n-am treaba cu piata asta intr-o asemenea masura incat sa stiu cam cat se inchiriaza si cat nu, ma uit doar la datele mari… nu stiu insa de unde ai venit tu cu asta cu 50% din locuintele vandute merg la inchiriere. E o observatie empirica? As banui ca da, dar ce ti-am zis mai devreme, cu faptul ca in Bucuresti se construiesc mai putine locuinte decat se casatoresc oameni pe an e un fapt statistic… si in general, lumea isi cumpara o locuinta cand intemeiaza o familie. La fel de empiric este si raportul ala dintre salariul mediu pe economie si pretul mediu al unei locuinte… si avea UBS acum cativa ani un raport similar calculat de ei pe alte orase mari si revin, 7-8 ani pentru a „achita” un apartament cu salariul mediu din orasul respectiv e ultra-decent la scara globala. Si aici ajungem la cheia problemei: ce este o bula? Cum o evaluezi? Tu pare ca dupa ureche daca imi servesti argumente din astea dupa ureche… Banca Centrala Europeana, intre timp, are modele economice pentru a se uita la treaba asta, dar na, poate nu stiu aia meserie.
Pe scurt, chiar daca nu va convine tie si astora de tipati de cativa ani ca ne aflam intr-o bula, Bucurestiul si destul de multe orase din RO nu sunt deloc aproape de teritoriu de bula, Cluj pare a fi in teritoriu de bula insa…
*la fel de putin empiric este raportul ala dintre salariu si preturi, voiam sa zic
doar ca lumea nu-si ia casa ca se casatoreste. cand se casatoreste vinde o casa si ia alta mai mare. sau daca statea cu chirie sta in continuare cu chirie. semnatul unei hartii si un dar de nunta nu aduna atatia bani
si mai pot sa mai dau argumente: aia care au plecat in strainatate (multi) ori stateau cu chirie, iar casa ajunge pe piata dupa ce pleaca, ori aveau o casa pe care in general nu o inchiriaza si nu o vand. (pentru ca nu stiu cat stau in strainatate) . singurii migranti la noi sunt moldovenii. si aia intradevar sunt nepretentiosi. accepta sa stea la porumb sau in case indecent de proaste. ma intrebi de unde am luat procentul de 50%. urmaresc imobiliarele si vad ansamblurile cumparate care apoi apar la inchiriat.
Tot o observatie empirica inseamna. De multe ori, din ce stiu eu, dezvoltatorii insusi + anumiti finantatori „cumpara” o parte din locuinte pe care sa le vanda la un profit mai bun ulterior sau sa le inchirieze. Si revin, RO nu e piata de chiriasi, e piata de proprietari… in tara in care rata la banca e cam egala cu chiria si ai, probabil, cel mai mic avans la credit ipotecar din UE, nus’ce sa zic de inchiriere…
Altfle, nivelul de inchiriere nu are nici un fel de legatura cu intrebarea este sau nu o bula. O bula o judeci dupa anumiti indicatori financiari la pachet cu perioade in care ai avut o variatie mare de pret, or legat de aspectul din urma, Romania are printre cele mai lenese piete imobiliare din UE la capitolul scumpiri. Iar indicatorii financiari ti-i contorizeaza BCE care trage linie si zice ca nu-i.
Sa inteleg ca daca zici ca te uiti la ansambluri imobiliare ca iti cauti o locuinta… ceea ce inseamna ca stai in chirie sau vrei un upgrade. E treaba ta, sunt banii tai, eu nu sunt consultantul tau financiar. Dar de vreo 3-4-5 ani se tot urla cu bula imobiliara si nu suntem mai aproape de una, iar cei care au amanat decizia de cumparare in intervalul asta au pierdut daca isi doreau sa cumpere o locuinta.
@Silviu nu știu dacă numărul de căsătorii e un indicator util. Ar putea fi, dacă sunt tineri ce stăteau în cămine sau în chirie. Pe de altă parte, lumea se căsătorește din ce în ce mai târziu, la momentul când măcar unul din ei are deja un apartament (moștenit, cumpărat pe credit etc., nu contează).
Un indicator util ar fi mortalitatea, de exemplu, care a fost în creștere în ultima vreme. Alt indicator util ar fi dinamica populației, unde nu am date, dar m-aș aștepta ca aceasta să se fi schimbat în sensul că oamenii preferă să plece din marile orașe, din moment ce mulți dintre ei pot lucra de oriunde.
Menționam ratingul de țară, nu pentru că ar însemna ceva, ci pentru că cei care evaluează dau aceste rating-uri din burtă, neavând nici o treabă cu realitatea. În 2008 eram considerați o țară OK, în 2009 eram căcat, așa dintr-o dată.
La fel și atunci oamenii explicau, unii chiar aici pe blog, că prețurile vor merge doar în sus, e logic să fie așa: cerere și ofertă, stoc redus, bani de la străini etc. Adevărul e că nu știi niciodată când va veni o deflație, dar asta nu înseamnă că nu poți recunoaște o situație irațională. Și mi se pare irațional ca dobânzile, în vreme de boom, să fie așa de mici, pentru că nu face decât să alimenteze boom-ul.
Revin, am dat un link mai sus catre un model al BCE care se uita la lucruri serioase, nu la opinii si observatii empirice… da, in 2007-2008, piata era profund supraevaluata, acum nu mai este. Tocmai de-asta ziceam ca rating-ul de tara nu e cea mai OK masura, trebuie sa te uiti la riscul de tara, care prin 2007-2008 incepea sa prefateze posibile probleme care s-au materializat cand ni s-a tras presul. Rating-ul apare cu intarziere destul de mare…
In rest, sa te uiti din avion la date nu spune mare lucru… mortalitatea e mare in RO, populatia scade (la nivel national) dar in acelasi timp, in Bucuresti si in alte orase care misca pe plan economic ai o rata foarte mare de supraaglomerare si aici se muta in fiecare an mii daca nu zeci de mii de oameni. Avea Banca Mondiala o analiza care spunea ca deja ai mai multi oameni care prefera sa se mute intr-o alta zona a tarii cu oportunitati decat sa plece din tara.
In fine, I’ll do me, te las pe tine in pace sa iti mentii parerile, sa tot astepti un pret mai bun, ocazie pe care nu o vad venind prea curand in absenta unei recesiuni urate – care nu se vede deloc la orizont sau a unui eveniment nasol-nasol – gen razboi in zona noastra a Europei, dar atunci ma indoiesc ca iti va mai arde de cumparat apartamente, asadar cam astepti degeaba… pare ca suntem la inceputul unui nou ciclu economic destul de OK-ish…
PS: In 2006-2007, eram un tanar gurnalist la defuncta agentie NewsIn si am scris una din rarele stiri despre cat de nasol e sa te imprumuti in franci elvetieni pe durate lungi (ca fapt divers, cel care spunea cat de urat e sa faci asta este Florin Citu, acelasi Florin Citu, pe atunci economist la ING) . Din ce tin minte, am scris pe atunci stiri si despre faptul ca piata imobiliara nu arata prea sexy. Deci eu macar am un istoric in spate , pe atunci scriam indemnand la precautie, acum nu mai vad sa fie cazul de asta.
https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/23666/Revolutia-anului-2006-Creditele-in-valute-exotice.html#gref
@Silviu, mai stii? poate dupa tine m-am luat cand am facut creditul in lei in 2007 (lucky winner). daca se muta Pipera in locul imgb sau in vest deja devin interesante si alte zone de locuit. se dezvolta si Domnesti, si Dragomiresti. cum ziceai e un inceput nou de ciclu, o sa creasca oferta de case. poate nu e bula, poate doar o cocoasa. poate in 3 ani iau direct casa „la metrou”
2. Omul a avut ghinion, ca si Huidu. Acuma ce facem, il mai asuprim si noi?
La pomu laudat nu te duci cu schiurile
3. De pe ce planeta sunt oamenii aia de la ITM? Ce plm de treaba are una cu alta? Puscarie merita sa faca politistii care spargeau seminte in loc sa intervina.
De aia nu ne atingem, doar ii mutam in alta parte ca sa si dovedeasca competentele in continuare.
Alte stiri
De ce militantismul ecologist trebuie servit cu lamaie
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24789539-cum-fura-caciula-climei-organizatie-nonprofit-promis-conserva-padurea-apoi-facut-milioane-spunand-nu-taia-copacii.htm
E la moda sa te declari asperger. Bilet de voie sa proclami tot felul de tâmpenii și lumea sa se uite la ți e ca la un guru. Maine vom afla ca și Gigi Becali e „asperger” https://science.hotnews.ro/stiri-creierul-24787066-video-elon-musk-dezvaluit-are-sindromul-asperger-credeati-sunt-tip-normal-relaxat.htm
Aia cu ITM-ul e strigatoare la cer. Adica vine unul si te omoara pe santier dupa ce te ia ostatic, politia nu face nimic si la final e accident de munca. Labareala level 1000+
Ala de la ITM care a venit cu solutia aia merita omorat cu pietre.
„Compania Chimcomplex a fost amendată și obligată să refacă procedurile de securitate în muncă”
Cursuri de krav maga si pistol in dotare la fiecare. Mai pune-te cu instalatorii.
Cred ca e accident de munca daca s-a intamplat in timp ce erai la munca. Daca era ca in filme, venea avocatul si demonstra ca se terminase deja programul cand au fost omorati
Da, ok s-a intamplat in timpul programului de lucru, ca nu munceau cand au fost omorati. Dar ce masuri omenesti putea lua patronul sa nu ii fie luati ostatici doi angajati? Sunt curios daca patronul de la Charles Hebdo a fost amendat de ITM pentru atentatele teroriste ca si aia au murit tot in timpul programelor.
Astia de la ITM s-au spalat pe maini, uite domne, noi i-am amendat, sa isi refaca procedurile. Ce proceduri sa refaci pentru ceva ce nu putea fi prevazut?
Maine doi muncitori sunt loviti de un asteroid, vine ITM-ul si da amenda si sa refaca procedurile de securitate in munca…
Nu cu mult inaintea pandemiei aflasem ca daca patesc ceva in drumul spre lucru e accident de munca.
Am scris undeva in ceva caiet de unde vin, pe unde merg, si daca sunt pe ruta aia si am accident de masina, de exemplu, si ajung la spital, e accident de munca.
Au zis cei de la firma ca e aiurea, dar asa e legea.
Banuiesc ca floricelele de la ITM au fost bucuroase cand au putut incadra accidentul asta ca fiind de munca, au pasat responsabilitatea firmei si si-au continuat cafeaua.
@rdb așa e legislația. Dacă pățești ceva în drum spre / dinspre muncă vin ăia de lTM și iau la verificat tot. Și nu vorbesc de accidente grave, poate fi și faptul că ai călcat strâmb sau ai picat de pe trotinetă (din vina ta) și ai nevoie de medic pentru o radiografie de exemplu.
Partea cea mai distractivă apare dacă ai vorbit cu șeful că întârzii puțin dimineață că ai ceva urgent și o să stai o oră după ca să termini treaba. Încep ăia cu amezi pe motiv că te-a ținut peste program… În concluzie: dacă ai stat mai mult de juma de oră la muncă mai bine spui la doctor că te plimbai… în afară de cazul în care vrei să te distrezi pe seama șefilor când apar ăia de la ITM pe acolo.
@ic: imi si inchipui ce viata usoara o sa ai la locul acela de munca daca pui problema in felul asta cu ITM-ul.
Stiu, e legal, dar totusi.
ITM este reprezentantul perfect al statului. Accident de munca mortal. Accident.
Mai urmeaza politia sa-l amendeze pe angajator ca nu i-a inarmat corespunzator inainte sa-i trimita la munca.
Apoi ITM-u il amendeaza ca a dat dispozitie verbala, nu scrisa cum trebuia.
Inca un caz rezolvat.
Am ratat-o ca am muncit duminica
https://editiadedimineata.ro/ana-morodan-blogger-influencer-antreprenor-daca-vine-bomba-atomica-pe-planeta-asta-o-sa-ramana-gandacii-si-cu-mine/?amp=1
Beah. 3 kile de lămâi și tot degeaba
https://www.realitatea.net/stiri/actual/rezultatele-unui-studiu-din-romania-tulbura-lumea-medicala-cat-dureaza-imunitatea-de-fapt-dupa-vaccinare_609a33420912044760326a82
Creste lista de jurnalisti care ar aduce mai multa valoare adaugata sapand la canal, avand in vedere ca acum provoaca activ rau.
FYI, cazuri de genul aparent se semnaleaza la ANCOM pe adresa sesizare@ancom.ro, cel putin asa am aflat de razvanBB.
Aia cu creditele nu e trasă de păr că s-a zvonit că este ultimul tren, se desființează programul „Prima Casă”. Plus că anul acesta plafonul este unul mic de tot. Am înțeles că sunt ceva probleme cu autorizațiile de construcții (nu alea legate de PUZ ale lui Nicușor, ceva la nivel național legat de eficiența energetică or something…) deci „dacă nu iei acum nu mai găsești”, dar aparent pe bune.
Better safe than sorry.