Știrile zilei – 11 august 2022

  1. Pescar . Brunetă . Verde . Brunetă . Brunetă . Brunetă . Curcubeu . Brunetă
  2. Sporul natural se menține negativ
  3. După ce au publicat profituri record, benzinarii au ieftinit
  4. Apa de ploaie nu e bună de băut
  5. Riscă? De ce ne deranjați dacă doar riscă?
  6. Industria comunistă abia se mai ținea
  7. Poșta Română se computerizează
  8. Procurorii conduc mafia imobiliară?
  9. România pitorească
  10. Cronica de business
  11. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. aia de la [4] este cumva legată de articolul de ieri. în urmă cu câțiva ani, când investigam ideea de a-mi amenaja o mini-fermă (având terenul necesar, plasat în locul corect) i-am pus unui medic care chiar se știe cu finețurile astea legate de dietă întrebarea simplă: sunt carnea/laptele/ouăle produse în gospodării individuale mai cumva, mai oricum decât cele din supermarket?

    răspunsul a fost: depinde pentru cine întrebi. dacă e vorba de tine, toate astea nu sunt mai nicicum, poate ceva mai consistente nutrițional (irelevant – nu sunt subnutrit); foarte probabil tu deja ai fost expus la majoritatea patogenilor din carne/lapte/ouă comuni în zona asta – și dacă ești viu, aia e.

    însă când vine vorba de copii sau femei însărcinate, sfatul era simplu: carne/ouă/lapte doar din supermarket. de bine, de rău verificările pe care le face o mare fermă / lanț de magazine sunt serioase, nimeni nu glumește; se întâmplă și accidente – dar sunt accidente. când vine vorba de persoane vulnerabile însă, așa numita raw food este pur și simplu ruletă rusească.

    pe scurt, păstrăvii pe care-i pescuiesc eu pe Polatiște sau Râu Bărbat sunt foarte probabil mai îmbibați cu toxine decât pangasius-ul congelat din Japonia.

    00
    • Vietnam. Pangasius = Vietnam.

      00
    • Ce creieras curat ai, ce frumos ti l-au spalat!

      00
    • Nu totul se rezuma la faptul ca ești viu. Argumentul asta poate fi invocat și când vorbim despre țigări.
      Sunt sigur ca faptul ca animalele alea trăiesc în niște condiții nasoale, sunt îndopate cu antibiotice și au o dieta nasoală are un impact negativ și pentru organismul tău.
      Dacă as avea timpul și posibilitatea as investi într-o mini ferma.

      00
    • @Mb. ca regulă de ordin foarte, foarte general, se prea poate că îți faci un mare serviciu dacă reușești să ai aproximativ același regim alimentar cu cel pe care l-au avut părinții tăi, bunicii, străbunicii. evident, aici sunt o groază de asteriscuri – haha.

      eu nu am o problemă anume să consum lapte, ouă și orice altceva pe care mi-i le aduc vecinii deși știu că există o duzină de agenți patogeni care pot apărea în lapte indiferent de gradul de „curățenie” al gospodăriei și care dispar doar prin pasteurizare, nu și prin fierbere; la ouă situația este și mai albastră.

      eu unul apreciez că riscul asociat consumului de produse raw este acceptabil pentru mine – dar când am musafiri, mai ales cu copii, Zuzu & the like.

      00
    • Ce crezi tu că le face produselor din fermele mari? Le spală de chimicale? Nu au cum să fie mai curate alea, decât ce crești tu în grădină.

      00
    • @ubercool. nu vorbeam de grădină, ci de proteine :) acuma, punctul meu de vedere: chiar dacă, tehnic, trăiesc „la țară”, pe o rază de max. 10 minute am așa: piață publică, Lidl, 2xProfi, Kaufland, Carrefour. eu nu mă apuc să-i concurez – cine vrea să o facă, din partea mea all the best of luck.

      00
  2. 8. zice Murat „Eu am fost sunat de patru ori de un procuror ca să-mi dau acordul pentru o construcţie lângă mine. Cum se permite aşa?” adica el a facut cum se facea dar acum gata, sa nu mai vina toti parlitii rupti in cur care deabia au milionul si fac un cotet cu etaj si mandarda.

    00
    • Pai si nu-l cheama cineva la o cafea sa-l intrebe ” Nea Murad , cine( nume, prenume) conduce mafia imobiliara in Constanta? „.

      00
    • Nu știu ce ai înțeles tu de acolo. Eu am înțeles că spune că îl tot bate la cap să își dea acordul și îl șantajează cu dosare inventate.

      00
    • @Nicu, Murad nu a construit nimic in Olimp. El a cumparat niste hoteluri care erau in paragina si le-a renovat.
      PS: din punctul meu de vedere sunt cam cele mai frumoase hoteluri din Romania (ca amplasament si arhitectura).

      00
  3. 2. Neimportant; în intebelic cu tot cu Basarabia, eram 15 milioane și era sărăcie lucie (lăsați romanțarea doar și fiindcă au venit ulterior comuniștii).
    Articolele ăstea, dacă e să depind de fibra cinică și ticăloșie, e manipularea făcută de bătrâni (securiști, nomenclaturiști, partidocrați și provinciali cu influență) să-și forțeze beizadelile (copiii, nepoții, nepoatele ș.a.) să se grăbească să se căsătorească și să se puiască, că doar n-au furat 30 de ani doar ca să îi dezmoștenească sau să nu-i „vadă la casele lor”.
    Altminteri, articole din ăstea sunt neimportante.

    3. Oh, ce drăguț din partea lor…

    4. Mană.

    5. Asta cu dosarul penal e abuzată taman împotriva celor care chiar nu sunt un pericol pentru societate da’ niciun comisar sau chestor n-are chef să-și aresteze partenerii de birt & bisnis.

    6. Am ajuns la concluzia (printre altele) că toate relatările cu industria în 1989 și dezindustrializarea ulterioară e o metodă de a nu băga în seamă manevrele FSN-ului & provincialilor de a bloca investițiile + furturile securiștilor & ordinele lor de a deveni primii bisnismeni.
    Așa cum dosarul Revoluției nu o să-i găsească în veci pe Iliescu&Co vinovați (paradoxal, s-ar găsi materiale cu nemiluita în ceea ce privește Mineriadele), așa și rapoartele/materialele ăstea cu industria nu au alt rol decât nebăgarea în seamă a ce s-a întâmplat după și de ce nu s-au făcut modernizări.
    Un australian de strategie politică numește metoda asta drept „dead cat strategy/deadcatting” (a nu se confunda cu expresia românească „a[-i] arăta pisica” – nu e același lucru). Dosarul Revoluției, articolele/raporatele infinite despre industrie până în 1989, Revoluția și alte gogoși din ăstea sunt niște tematici polarizante dar selectate cu grijă și aruncate în proximitatea tematicilor importante să nu se bage în seamă.
    Că tot e despre industrie articolul, nu o să citiți mai nimic despre cum securiștii, nomenclatura (FSN-ul) și provincialii mai zeloși au șantajat intenționat modernizarea industriei (unde se putea), ca să nu băgați de seamă ce s-a întâmplat și unde s-au dus banii, cuplată cu evenimentele Mineriadelor și cum ăstea au descurajat orice interes de investiții extern căpătat până atunci. În schimb, lumea e aiurită cu tematici de crustă, ca să fie evitat miezul.

    8. Trăiască justiția independentă și protocoalele.

    9. Oligarhisme de provinciali siniștri.

    00
  4. la 5 se asteapta reclamatie din partea proprietarului, d-aia e cu risca. Nu face Burebista reclamatie, aia e, dosar inchis cu NUP

    00
  5. 7. Cum implementezi RPA pe foi de hartie legate cu sfoara?

    00
  6. 8. DNA-ul saracul a fost decapitat demult. Altfel, in situatia asta era chemat de urgenta omul sa dea declaratie cine l-a sunat, cand si sa inceapa verificarile din oficiu. Asa-s doar vorbe-n vant, probabil o amenintare voalata sa nu mai fie sunat.

    00
    • Stai linistit, ca, probabil simte ca ii vine ceva din urma si acum doar arunca o perdea de fum, ca sa poate spune mai tarziu: vedeti? v-am zis eu ca mafia e condusa de procurori si acum vor sa ma reduca la tacere.

      00
  7. Articolul ala cu industria comunista a reusit performanta sa aiba km de text si fix zero statistici.

    Cum arata industria comunista vs cea de azi? Productie in tone, conparatie in materie de utilizare a energiei, materiei prime, nr de muncitori, grad de automatizare etc.

    Nope, nimic, doar km de text care puteau fi rezumati „ai incredere in mine, ca stiu ce zic”.

    00
    • Din păcate, cel mai inclusiv articol de care știu despre industria românească de inainte de 1989, este a lui Moise Guran. Mai sunt și alte (Cumva?!) Articole documentate?

      00
    • Statisticile din perioada comunista sunt pline de gloria partidului, de aia e inutil sa le citezi.

      Cine le crede nu o sa inteleaga de ce a picat comunismul – in statistici eram peste Germania, Franta si alte state stricate de capitalism.

      00
    • @mac gregor atunci să credem pe cuvânt băieții care ne spun că toată industria din ro era de căcat.

      Uite un exemplu cu ARO: https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-uzina-aro-cu-un-patrimoniu-de-14-milioane-de-dolari-vanduta-la-pret-de-apartament-150-000-de-euro-219954

      Deci o firmă face un împrumut de la Bancorex (BANCOREX) și cumpără 3200 de automobile. Nu mai plătește nici împrumutul, nici mașinile. Dar mașinile le ia oricum.

      Apoi apar firme căpușă care cumpără mașini pe care le vând de 3-4 ori mai scump. Deci piață pentru mașinile alea exista, că cineva plătește acest preț de 3-4 ori mai mare.

      Tiparul ăsta a fost aplicat cam pentru orice fabrică din românia de după revoluție. Cam cum făcea și Viorel Cataramă cu mobila de exemplu, de o cumpăra pe bani de nimic și o dădea la export mult mai scump.

      00
    • Un prieten lucra la IUG Craiova. Ne povestea cand a venit delegatul ceh să reclame niste produse luate de la noi si ca să ne anunțe că nu mai comandă nimic de la noi. Două zile a fost plimbat din cârciumă în cârciumă si cuplat cu niște tovarășe cu moralitate mai relaxata 😉. La final, a cedat si a semnat un contract nou 🙂

      00
  8. 3. Ce funny, la fel cum a scazut Robor dupa ce a iesit Isarescu sa zica de banci ca au exagerat cu Robor

    00
  9. Lol, daca bati palma cu uipath pentru computerizare e ca si cand ai pune carje ologului.

    Cum am mai zis pe aici, nevoia de RPA arata probleme grave de infrastructura.

    00
  10. eu am mai luat pachete de la posta (mai ales trimise de magazine din afara care sunt din tari in care posta e principalul serviciu de coletarie si unde chiar primesti pachetele la timp sau le primesti) si e frumos acolo, ca o calatorie in timp, imprimanta matriciala e practic cea mai noua chestie tehnologica de acolo si totul e scris cu pixul in niste registre, e de mirare ca au tracking online care chiar merge.

    00
    • Trackingul functioneaza pentru ca e cea mai usoara chestie de facut in posta (ma refer la functionari), apesi pe un buton de scanner si gata.
      Dar aplicatiile lor sunt varza, desi coletul are toate datele in awb, rambursul trebuie reintrodus de mana de oficianta in alta aplicatie decat cea de colete. Si mai gresesc adresele.
      Din fericire serviciile s-au scumpit suficient incat lumea sa prefere curieratul in locul postei in general.

      00
  11. 7 le cumpara si lor un pentium? d-ala cu buton turbo?

    00
  12. @6: da și nu. Asta era acum trei zeci și ceva de ani. Doar trebuia tehnologizată, computerizată și eram departe. Da, era foarte greu de făcut asta, dar nimic nu e ușor. Dar chiar și așa, pe vremuri se producea mult mai mult decât se produce acum. Nu mai zic de efecte colaterale, gen angajați, independentă economica, mai ales în vremuri de pandemie etc
    Dar s-a ales partea simpla, furăm și dăm la fier vechi.
    @7: a dat Dumnezeu.

    00
    • industria romanesca pe timpul comunismului functiona intr-o bula, in sensul ca
      1) era sistemul comunist inchis si aveam niste intelegeri cu alte state comuniste sau din lumea a treia sa le dam produsele noastre (in principal proaste si depasite tehnologic, ara Madalin Hodor, de exemplu, niste podcasturi in care vorbeste cum exportam tractoare in Egipt si multe se stricau sau erau deja defecte) sau cu state vestice unde exportam mai mult materie prima
      2) totul era detinut de stat, care decidea cat sa plateasca muncitorii (nu e ca si cum daca unui muncitor nu ii convenea salariul, putea sa plece la concurenta, iar in anii ’80 oricum nici nu prea avea pe ce sa cheltuie banii), ce cote de productie sa puna pentru a controla salariile (acordul global sau cum se chema). statul isi permitea sa tina multe fabrici in pierdere pentru ca putea acoperi acele pierderi prin alte afaceri profitabile (la fel de exemplu cum o corporatie gen amazon isi permite sa iasa pe pierdere sau pe profit foarte mic pe retail pentru ca pe servicii cloud castiga foarte mult)
      3) in tampenia sa, Ceausescu s-a hotarat sa plateasca toate datoriile in mai putin de 10 ani, asta dupa ce prin anii ’70 a fost fortat sa se imprumute masiv pentru a industrializa si tehnlogiza. asta a insemnat pe langa frig, foame si penurie de produse pentru ca mare parte din productie a mers la export si faptul ca investitiile s-au redus la maxim si practic in ’90 industria functiona pe tehnologie de ’70, adica se producea ineficient, scump si prost, mai ales ca noi am cam sarit peste toata revolutia IT din anii ’80
      4) in tampenia sa, Ceausescu s-a concentrat pe industria grea si a facut niste combinate care erau foarte dependente de importuri la preturi mici, care depindeau de situatia politica in lume si parteneriat cu tari din lumea a 3a
      5) sistemul comunist in general nu s-a concentrat pe eficientizare si scadere de costuri, ci pe productie cu orice pret si angajarea tututor oamenilor. cumuland asta cu faptul ca am cam ratat orice progres in informatica, automatizare si robotica datorita a tot ce am scris la 3), a rezultat o industrie care nu mai era competitiva in conditiile de economie de piata si piata libera

      deci practic noi in ’90 eram cu o industrie functionala, dar foarte ineficienta si depasita tehnologic. habar n-am daca in unele cazuri o retehnologizare si restructurare (dat afara muncitori, tinut doar ce e profitabil) ar fi rezolvat ceva, ca a venit peste noi si inflatia galopanta si coruptia nesimtita, adica si ce ar fi avut sansa sa functioneze a murit ori din cauza ca a fost capusata de sefi, sefuleti si sindicate ori ca a fost vanduta pe nimic unor escorci care se dadeau oameni de afaceri si care erau dispusi sa imparta profitul din devalizare.

      00
    • se producea mult maimult decat acum. pentru ca asa merge treaba. sa produci mult, nu conteaza cat de prost, mult sa fie.

      doar tangential asa, pe toti astia care lauda productia comunista nu i-ai vedea conducand un logan, necum o dacie 1310. da, in anii 2000 la pitesti inca se fabrica dacia 1310, practic tehnologia anilor ’60. ca de aia dupa revolutie au dat buzna romanii in germania si au adus toate cazanele, golf 2, audi 80, opel vectra si ce rahatauri se mai gaseau la mana a 5a, la banii de o dacie. extrapoleaza acum la restul industriei romanesti.

      perkele, 3, a fost fortat? de cine? nu, in tampenia lui a decis industrializarea fortata.
      la 6, nu coruptia nesimtita nu a venit DUPA revolutie. era aici bine mersi de vreo 45 de ani. doar ca nu mai putea fi acoperita la fel de bine.

      00
    • astia care ii dau tare cu minunata industrie romaneasca nu stiu daca isi aduc aminte ca si pentru banalele chibrituri, foloseai o cutie intreaga pina se aprindea unul. SI cand ma gandesc la reclama cu Marlboro, cum aprindea ala direct pe blugi…

      Bai, se producea prost, da’ prost de tot calitativ, ca oricum nu aveai concurenta sa cumprei altceva (asta cand gaseai…, ca nu gaseai nimic in ultimii ani… era asa curat prin magazine: nici un produs pe raft, doar Costica la tejghea)

      00
    • da, corect, nu l-a fortat nimeni sa industrializeze, eu doar am scris ca a fost fortat sa se imprumute, nu sa industrializeze. totusi industrializarea nu e rea in sine, doar ca a facut-o prost.

      00
    • @Perkele „in tampenia sa, Ceausescu s-a concentrat pe industria grea si a facut niste combinate care erau foarte dependente de importuri la preturi mici, care depindeau de situatia politica in lume si parteneriat cu tari din lumea a 3a”

      Hai să luăm un alt exemplu. Așa numita gaură neagră a economiei românești: SIDERCA. Combinatul siderugic din Călărași.

      https://jurnalul.ro/campaniile-jurnalul/descoperirea-romaniei/combinatul-siderurgic-victima-revolutiei-40605.html

      Ce aflăm de aici?

      „Era considerat cel mai modern proiect siderurgic pentru vremea respectiva. „Japonezii si coreenii de la Samsung veniti in vizita dupa 1990 au fost incantati de nivelul tehnic la care s-au realizat otelaria electrica si laminorul”, spune cu mandrie directorul administrativ de la Siderca.”

      Deci pică mitul cu tehnologia învechită.

      https://adevarul.ro/locale/calarasi/foto-marea-devalizare-industriei-romanesti-fosta-mandrie-romaniei-comuniste-colosul-siderurgic-baragan-facut-praf-privatizari-1_54c95303448e03c0fd0d2c8d/index.html

      „În aceeaşi perioadă, guvernul comunist al Republicii Populare Polone a ordonat construcţia celui mai mare combinat siderurgic din ţară. Înfiinţarea uriaşului Combinat Siderurgic Lenin (astăzi Întreprinderea Siderurgică Tadeusz, aflată în proprietatea companiei Mittal Steel) a adus transformarea Cracoviei dintr-un oraş universitar într-un centru industrial.”

      „Datorită investiţiilor, a căror valoare în 2004-2013 s-au ridicat la 4,8 miliarde zloţi, ArcelorMittal Polonia a devenit unul dintre producătorii de oţel importanţi din Europa. ArcelorMittal Polonia concentrează aproximativ 70 %din capacitatea de producţie a industriei siderurgice poloneze. De asemenea, compania este unul dintre cei mai mari exportatori polonezi şi producători de cocs din Europa.”

      Ok, deci alții au făcut același lucru și le merge bine și azi.

      https://adevarul.ro/economie/afaceri/combinat-siderurgic-construit-zero-romania-italienii-detin-parte-fosta-siderca-calarasi-vor-investi-300-milioane-euro-1_60e3ea4f5163ec4271cc28fd/index.html

      Aham, deci niște italieni (care au cumpărat ce au mai rămas din siderca și fac bani la Călărași), vor să facă un alt combinat de la ZERO. Or fi proști ăștia, nu știu că industria grea e falimentară?

      Eu nu știu ce să cred. Să fi fost siderca o gaură neagră a industriei, așa cum o numeau toți pe la televizor? Sau doar o victimă a incompetenței lor? Doar în țara noastră, dacă se făceau investiții în infrastructura de transport, siderca ar fi avut de lucru, producând șine de tramvai și de cale ferată. Dar ghici ce? Și CFR a fost devalizat și nici investiții în infrastructura de transport din marile orașe nu prea s-au făcut.

      Pe lânga industria grea exista și o industrie alimentară. Fabrici de conserve, ferme cu sisteme de irigații (despre care se spunea că sunt ineficiente, dar acum plâng după ele), piscicole, fabrici de bere etc. Era și o industrie a lemnului și a confecțiilor. Chiar toată industria noastră era de căcat sau suntem noi proști și halim gogoșilor șmecherilor care s-au îmbogățit prin devalizarea lor?

      00
  13. 7/ Și o să pună în boxă pe fundal sunetul ștampilei. De dragul vremurilor apuse.

    00
    • „a intretinut un act sexual normal cu [gaina]”…. plm, ce sa mai comentezi la asa ceva?

      00
    • oare au pus capra gaina?
      au mai mancat oua de la gaina aia?? o pun in ciorba daca o taie?
      O ia de nevasta?
      Multe dileme

      00
    • mai devreme eram la munca. ajuns acasa, mi-a luat o sticla de vin da’ am gasit ceva de comentat.

      cum au stiut aia ca a intrat cu gaina in casa ca sa intretina relatii sexuale cu ea? a intrat cu ea la brat? avea gaina un buchet de trandafiri in cealalta aripa si el o sticla de vin rosu? avea gaina un colier de diamante nou? sau radea exagerat la glumele lui proaste?

      si ce inseamna relatii sexuale normale cu o gaina? misionarul? dar anormale? capra cum zice colegul? umeri craci? 69? dar sex oral? si cam care ar fi diferenta intre sexul ‘normal’ si ala anal cand e vorba de o gaina?

      in final zic sa nu fim ipocriti. sa nu ne dam scandalizati ca ala a ‘violat’ gaina cand singurul ei scop in viata era sa i se taie capul, sa fie urmarita 5 minute cum alearga fara cap si apoi ciorba.

      nu zic, mosul e probabil dezaxat si autoritatile ar trebui sa il depoziteze undeva in siguranta pentru restul societatii, fie puscarie fie balanuc.

      dar despre ala care a scris aberatia ce parere avem? jurnalist sau poate mai rau… politist. ‘relatii sexuale normale cu gaina’….

      00
  14. 9. Pai daca il cheama Iogen, ce drac de pretentii sa ai?

    00
  15. 6. Si totusi tractoarele alea UTB 650 merg si acum dupa atatia ani. Ce panarame tehnologice auzi tu. Si mai sunt alte exemple de realizari din industria grea, depasite cum sunt numite de toti jurnalistii de birou care nu au pus mana pe o cheie in viata lor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile