Băieții deștepți din energie 2022

Pui ce prețuri vrei, și statul intervine și compensează diferența de preț. Așa funcționează plafonarea prețurilor. Niște băieți jefuind statul, iar noi aplaudând bucuroși că avem preturi mai mici la gaze și curent.

Mai țineți minte ultimul om trimis în judecată pentru subminarea economiei naționale? Subminarea siguranței naționale? Subminarea siguranței energetice?

(sursă)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Într-un stat normal nu ar trebui să fie subvenții. Nu ar trebui să avem nici pensii speciale dar hei noi suntem mai speciali !

    00
    • Pai bun.. si iti mareste corporatia pretul la gaze si energie de 12 ori.
      Esti dispus sa platesti? Daca esti dispus, e ok, de ce nu. Nu-i prost ala care cere!
      Cu kilovatul a carui „pret a ajuns la cer” tu tot 4 euro pe ora produci, atat cat produceai si atunci in 2020 cand kilowattul era ieftin, aici e problema.
      Tu cum te scoti in toate aceste scumpiri? Ti-a crescut salariul cu 60%. Mie nu!

      00
    • Intr-o economie normala, firme care maresc pretul de 20 de ori ar trebuie inchise. De stat !
      Cum vine o firma si zice ca are pret de 20 de ori mai mare? Hai ca inteleg dublu, pe acolo, dar nu 30 X!

      00
    • Prin investigatii si sanctiuni. Firmele astea cel mai probabil „inchiriaza” mare parte din infrastructura de la stat. Se face plangere si se investigheaza. Si in alte tari exista subventii.

      Dar in tari cu apa calda exista conceptul de Theft of Utilities (Theft of Electricity, Theft of Water, Theft of Cable). Adica tu ca ofertant de utilitati/servicii de baza (la noi in RO cel putin se incadreaza apa & curent) in alte tari nu ai dreptul sa ceri chiar in mod arbitrar cat vrei tu.

      Adica poti, dar poti fi si dat in judecata. Si trebuie sa justifici de ce ai cerut cat ai cerut.

      00
    • În București DNA a dat în judecata primari și funcționari pentru prejudiciu de sute de milioane de lei din combinații cu gunoiul . Dar suntem fericiți ca avem subvenții!

      00
    • @Cristian: poate nu ai inteles conceptul: tot tu platesti astazi diferenta intre pretul pe care il achiti furnizorului X si pretul cu care el vinde acel produs. Numai ca nu platesti numai pentru tine,care poate esti cumpatat, te mai gandesti si sa iti pui niste panouri, etc, ci platesti inclusiv pentru mine pentru ca pe mine ma doare fix in dos si prefer sa fac contract cu firma aia care vinde de 30 de ori mai scump.

      @zozo blog: multumesc ca m-ati preluat dar era frumos sa puneti eventual si un link ceva.

      00
    • pun imediat. către ce să fie?

    • @Mircea, aud foarte des sintagma „stat normal” care nu este nici termen economic nici juridic. Este un termen din colectia limbajului de lemn folosit de politicieni pe la televizoare. Ce intelegi tu prin stat normal?

      00
    • pun imediat. către ce să fie?

      Catre o noua postare in care citeste reglementarile si isi da seama ca decontarea catre furnizori nu se face la pretul de vanzare ci la pret de achizitie + marja reglementata. Pretul de vanzare e pus mare probabil sa nu ajunga furnizori de ultima instanta si sa se trezeasca pe cap cu toti rau-platnicii. Dar e usor sa te duci pe fenta.

      Oricum statul inca n-a platit deconturile pentru plafonare, vor urma procese si despagubiri, acolo se va vedea cine sunt baietii „destepti” care reusesc sa-si ia banii.

      00
    • Vlad, corect! Dar… Deși n-am citit legea, nu mă pricep, tot întreb… Ciga și cinta sunt din același grup. Sa zicem că ciga achiziționează o cantitate mare de la hidroelectrica cu 2 lei. Nu contează cu cât vinde la casnici. Cinta nu a luat destul de la hidroelectrica și mai are nevoie. Cumpăra de la sora mai mare, cigacu 20 lei.
      Întrebările mele:
      Este permisă operațiunea de mai sus, că o companie sa cumpere de la o altă?
      Daca da, cinta beneficiază de decontare dintre prețul de achiziție și prețul reglementat pentru consumatori?

      00
    • Doar ca furnizorii au obligatia sa declare pe OPCOM contractele de achizitie. Iar pentru decont la pretul de achizitie se ia media.

      E poveste lunga si ANRE, desi poate si ar trebui sa reglementeze piata, are tot interesul sa complice procedurile astfel incat sa iasa in avantaj cine trebuie, nu-i nevoie de suveici puerile, se poate rezolva totul cu o decizie bine plasata.

      00
    • Decontarea se face între prețul plafonat și prețul mediu de achiziție plus o marja care acoperă costurile și profitul. Prețul afișat va întra în vigoare când expira plafonarea și este asa mare pentru ca efectiv furnizorii nu doresc clienți. Pentru ca acea decontare nu se întâmplă deci astăzi furnizorii finanțează aceasta schema de protecție.

      00
  2. Pai.. noul concept de „mentinere a capitalismului in viata, pe aparate” tocmai pe asta se bazeaza, pe simbioza banci-guverne-corporatii in gestionarea unui viitor incert si aflat sub numeroase constrangeri critice (ex: criza climatica) pe planeta.
    Pana la urma tot cetateanul plateste.. ca plateste direct, ca plateste din ce colecteaza guvernul.. tot un drack, mana in buzunar se face grebla.
    Ideea este ca.. ar trebui in mod normal reglementate si fixate preturile prin lege numai ca… nu vor corporatiile…
    La nivel central (guvernul mondial) exista optica ca tranzitia verde trebuie platita de undeva, fara a mai implica bancile centrale cu imprimanta, ca in ultimii 15 ani.
    De unde va fi platita? Din buzunar.. scrie mai sus! Restul sunt artificii.
    Problema e ca buzunarul e cam gol si e cam deranj la subzistenta…

    00
  3. De acord insa exista clienti ai acelor firme? Adica ma intreb si eu logic, cine d-zeu semneaza contracte cu astfel de firme? Evident ca ar trebui sa existe un mecanism de control ca nu orice gigel sa faca un SRL, sa mearga apoi sa cumpere de pe piata de energie X MWh si apoi sa-i vanda la ce pret vrea cum si cand are chef. Insa la fel de logic mi se pare ca si piata sa elimine astfel de hoti.

    00
  4. Frumos si elegant. La noi in tara si daca am da 100% din venituri contributii la stat, singurul efect vizibil ar fi aparitia mai multor bemveuri noi pe strazi si ceva vile. Nu exista sa se miste vreun deget fara ca cuiva sa ii iasa ceva.

    00
  5. Nu se deconteaza pretul din oferta. Profitul pe MWh e standard si stabilit prin lege.

    Vezi OuG – 27/2022

    Articolul 4
    (1) Componenta de furnizare a energiei electrice și/sau a gazelor naturale este de 73 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv 12 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

    00
    • Strict senso ai dreptate – componenta de furnizare este doar 73 de lei/Mwh, adică 0,73 lei/KWh.

      Adica toată lumea se agita degeaba, se ia lumea aiurea de furnizorii din energie, care au preț fix, deci asta este, preturile alea de 27 lei/kwh din ofertele lor sunt aiurea (aici sunt ironic)

      Problema este însă asa

      Dacă citim OG 27/2022 vom vedea însă că la art 6 spune ca prețul de vânzare al energiei electrice se compune din cost de achiziție plus preț de furnizare plus alte diverse taxe/contribuții.

      Ei, prețul de achiziție nu mai este fix – deci in ciuda faptului ca prețul de furnizare este același prețul final al energiei electrice vândute consumatorului depinde de prețul de achiziție.

      Acum eu nu știu exact, dar presupun ca societatea X poate sa aiba pret de achiziție la energia electrică de 50 de bani un Kwh, apoi sa vândă societății Y cu un preț de 40 de ori mai mare, adică 20 lei/kwh, după care societatea Y sa ne vândă energia noua.

      Astfel, cel care are societatea X devine extrem de bogat, vinde 40 de ori mai scump.

      Mai departe tariful societății Y de 22 lei/KW este perfect corect pentru ca prețul de furnizare e fix, taxele sunt fixe, iar ei au cumpărat energia cu 20 lei/kwh.

      00
    • Deci PROFITUL NU ESTE STABILIT PRIN LEGE.

      Prin lege este stabilit costul de furnizare, care este O PARTE din prețul de vanzare

      00
  6. Luna trecută am plecat, sper că definitiv, de la Electrica Furnizare. Pe lângă faptul că nu primesc facturile (in contul site -ului lor, pe email, nu mă refer că aștept poștașul la ușă) decât din trei în trei luni după telefoane repetate la callcenter-ul lor, mi se pare aberant că plătesc pe unitate (kilowatt) de trei ori mai mult decât anul trecut doar pentru faptul că nu mă încadrez in nu știu ce consum. Peste tot in toată lumea concurențială, un consum mai mare ar trebui să insemne o reducere a prețului pe unitate. La ei nu. La ei înseamnă „uite un fraier care consumă mai mult, deci are bani, hai să-l jumulim”. Urez pe această cale domnilor de la Electrica Furnizare care și-au transferat contractele pe numele membrilor familiei ca să poată să încheie cu Hidroelectrica, faliment rapid. Și dureros.

    00
    • Pai distrugi planeta, nene, cu consumul tau.. n-ai prins ideea !
      Crezi ca e ca la Metro, cand cumperi mai mult pretul scade? Nu mai e de mult asa. S-a dus drk.

      00
    • Si la Hidroelectrica e mai ieftin cu cat consumi mai mult? Nu? Si atunci critica ca nu iti face reducere la Electrica Furnizare nu prea are relevanta. Cresterea pretului are legatura cu OUG a guvernului.
      Cand peste 1 an o sa auziti de falimentul si privatizarea Hidroelectrica, sa va amintiti de pretul 0.73 si apoi sa recititi articolul lui Vali legat de furtul conductelor de irigatii. Cand se va vinde Hidroelectrica in faliment cu datorii sa va uitati frumos la facturile mici de curent de azi.

      00
    • @Cristian, măi, nene, eu nu consum gaze, că iarna mă încălzesc pe curent, deci poluez mai puțin. De aici e consumul, nu că mi-am pus eu în casă nush ce mecanism energofag. Sistemul de termoficare în oraș e pe butuci de mulți ani, cu gazele nu vreau să mă incurc, pe panouri solare nu pot să trec că am locuința pe nord, na, vezi ce mai rămâne. Nu e ca la Metro…. E ca la tâmpiți. Că prețul e o treime pe kilowatt dacă mă încadrez in nu știu cât.
      @Baliverne, ai înțeles din părți. N-am nevoie să-mi dea reducere dacă consum mai mult, ci să-mi dea ACELAȘI PREȚ. Acum e mai clar? Și să-mi emită facturile la timp. Sunt chestii de bun simț într-o țară normală.

      00
    • @Baliverne, Hidroelectrica pur si simplu vinde la pretul de productie. Nu are cum sa iasa pe minus. Restul furnizorilor cumpara de le Hidroelectrica de exemplu si isi adauga un adaos comercial.

      Este ca si cum un angrosist isi face si magazin de desfacere in loc sa vanda doar prin intermediul supermarketurilor.

      00
    • @Baliverne, care facturi? Că eu am contractul din februarie și am primit o singură factură până acum, în mai, pentru aprox. 1/4 din consumul meu lunar, în condițiile în care în continuare eu transmit indexul lunar.
      Eu cred că pe angajații de acolo îi doare la lulă, în dulcele stil bugetar românesc, și m-am gândit deja și eu că se pregătește o mare falimentate cu o eventuală privatizare în cunoscutul stil tun.

      00
    • @Ambra

      Vezi ca am intrat intr-o epoca in care boieria se cam plateste. Cei care in 2021 au consumat peste 300 Kwh pe luna, platesc in 2022 cat nu face la energie. Iar cei care se incalzesc cu energie aici se incadreaza.

      00
    • Cristian, epoca asta a mai fost acum câteva zeci de ani, mai era unul care considera încălzirea pe timp de iarnă și curentul electric ca fiind boierie, n-a sfârșit prea bine. Mai precis s-a stins cu câteva gloanțe în cap de Crăciun. Unii nici nu erați născuți, altii n-ați învățat la istorie, că nu v-a plăcut cartea, v-a plăcut doar șmecheria pe munca oamenilor. Suntem în 2022 și șmecherii tot mai cred că le merge la nesfârșit, că sunt nemuritori și că iau agoniseala cu ei pe lumea cealaltă. Surprize… Surprize…

      00
    • Ambra,
      Eu am prins vremurile alea,nu credeam ca o sa moara impuscat tabloul si s-a intimplat.Dar dupa multi ani de frig si foame,intr-o conjuctura internationala favorabila noua.
      Hotii de acum(nu ma refer doar la cei din energie) sint in marea lor majoritate bine,cu niste exceptii(prea putine,cred eu).
      As vrea sa cred ca vor fi judecati si vor plati,dar sint sceptic.

      00
    • Ambra,
      Tu ai inteles gresit.

      In viitorul foarte apropiat(2027) vor fii penalizati cei care consuma mult.

      Adica”introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE ‘=amprenta de carbon
      Deocamdata e vorba de gaz si combustibil. Dar nu e exclus sa apara si pentru apa, carne, curent electric.

      00
  7. E normal ca bogatii sa devina si mai bogati.

    00
  8. Nu este chiar asa cum spune baiatul acesta. Furnizorul poate sa puna in contract ce tarif vrea el, dar nu va primi subventie de la stat pana la acea valoare.
    Valoarea subventiei va fi calculata ca diferenta intre pretul mediu de achizitie si pretul facturat clientilor finali.

    Adica cei care castiga foarte mult sunt sunt de fapt producatorii de energie, care pot vinde pe bursa la ce pret vor muschii lor.

    00
    • Da, dar asa nu mai era stirea/postarea interesanta.

      00
    • Mai bine de 80% din producția tarii e data de firme controlate de stat.
      Vedeți profiturile raportate de producători.
      Asa cum a mai zis cineva, nu plecați după fenta.

      00
  9. Sunt interese mari la mijloc

    00
  10. Nu mai este ok liberalizarea acum?!
    Pai nu era vorba de capitalism?
    Nu s a votat „de dreapta”?!

    00
    • Corect, asa s-a votat.
      Dar noi avem un hibrid dubios: liberalizare cu subventii de la stat pentru toata lumea.

      Ori faci liberalizare si lasi preturile sa creasca pana la nivelul la care piata nu mai suporta si ajungem toti sa citim la lumina lumanarii, ori reglementezi piata de la inceput si pui niste preturi maximale pentru toti.

      00
    • @Andrei G dacă sunt preturi maximale nu însemna tot reglementat?
      Preț maximal care poate fi prea mare pentru industrie și suportabil pentru consumatori casnici?! Sau invers?
      În afara de liberalizare, problema este contractarea de la începutul anului la un preț mic(de cei menționați ca băieți deștepți) și anul asta profit mare de la creșterea de preț.
      Și „băieți deștepți” se traduce prin cei care trebuie sa facă contracte cu hidroelectrica & co.

      00
    • N-au stiut, nu le-a spus nimeni.

      00
    • Piata libera functioneaza cand TREBUIE SA CONCUREZI pentru clienti. Cand tu ai default clienti, pentru ca oferi servicii de interes public si nu e ca si cand lumea poate sa zica de maine: ” gata, eu am renuntat la curent si gaze, ca nu imi sunt necesare „, nu ar trebui sa poti sa iti faci de cap, pentru ca e clar ca ei cumpara/produc cu 0.3-0.5-0.7 lei/kwh, dar baietii s-au organizat in vreo forma de cartel si vand la cat vor ei.

      00
    • @Gabriel, subventie nu inseamna tarif reglementat.

      1. Subventie: eu ca „baiat destept” imi pun ce pret vreau si statul imi da diferenta;
      -> la final eu castig o multime de bani care sunt platiti de stat din taxele colectate de la toata polulatia.

      2. Pret maximal: statul stabileste un pret maxim ce poate fi perceput pentru un anumit serviciu; eu ca producator imi fac calcule si decid daca imi convine din punct de vedere financiar sa intru pe aceasta piata;
      -> la final statul nu cheltuie nimic din taxele colectate si pe piata raman doar cei care isi pot optimiza costurile de productie.
      ->

      00
    • MULTE tari dau subventii acum:

      „Pachetul de ajutor al Austriei…În vară îi vom scuti pe cei mai afectați într-un prim pas: 300 de euro de persoană, familiile beneficiază de bonusul familial mai mare. În toamnă vor fi 500 de euro pentru fiecare adult, pentru fiecare copil 250 de euro….. suplimentarea pentru „Bonusul Familiei Plus” de 2.000 euro”

      „Germania: 300 de euro pentru energie”

      Anglia 400 lire pt toti

      Si Italia, Spania, Polonia .

      Sursa ziarul romanesc(.uk .de)

      00
    • @Andrei G, tu ești isteț foc. Dar ce nu pricepi tu e că această schemă de compensare, făcută pe genunchi, a venit ca un răspuns heirupist tocmai la creșterile de prețuri care au explodat în urma liberalizării pieței de energie, explozie de prețuri pe care o regăsești deja în inflație. Că media inflației la nivel european e 8-9%, la noi inflația e apeoape 15%.

      Și ca să-ți dau un exemplu, mie pe firmă electrica mi-a trimis o notificare, în decembrie 2021, cum că de la 01.01.2022 prețul pe kwh va fi 4 lei, de la 0,7 lei pe kwh cât plăteam atunci. Acum te să faci un exercițiu de imaginație, și să încerci să-ți imaginezi ce s-ar fi întâmplat cu economia, la un astfel de preț pe kwh. Practic puteam să punem lacătul pe țară.

      Sigur, idioții n-au profitat de lunile astea pentru a rezolva problema, pentru a reveni la piața reglementată dinainte, așa că acum se trezesc că vine nota de plată.

      00
  11. Situatia cu subventia la energie electrica seamana foarte bine cu ce s-a intamplat cu salubritatea la sectorul 1 pana sa vina Clotilde.

    Nu conteaza cat factureaza furnizorul, respectiv baietii destepti cu care avem manarii facute si de la care luam parandarat, important e sa dam pret maxim fix la consumatorul final sa nu sara in sus si sa faca mitinguri, in spate ne ocupam noi, inclusiv cum luam banii de la ei sa platim subventia.

    Exact ca la sectorul 1 – cetateanul nu platea gunoiul, ca platea primaria, lumea era fericita, ca era gratis frate – dar ce sa vezi, tot fraierii plateau din taxe si impozite dar la pretul fixat de prestator total neconcurential si netransparent.

    00
  12. Deci capitalismul nu functioneaza DELOC.

    00
    • Captialismul functioneaza la fel cum „functioneaza” orice alt sistem. Cat timp toata lumea respecta regulile si este onesta. Dar cum noi ca specie favorizam sociopatii ca lideri e normal ca toate sistemele vor tinde spre oligarhie si feudalism.

      00
  13. Da, dar usr sunt devina ca n-au vrut sa stea la guvernare.

    Muie psdpnlaur.

    00
  14. Nu stiu daca are legatura cu asta dar e posibil ca aia cu preturile aberante, de fapt, sa nu vrea clienti. Un prieten incearca de aprox. 1 luna sa incheie contract pt furnizare energie electrica pt firma (un restaurant) si nu gaseste furnizor, toti l-au refuzat, ori direct ori „printre randuri’. Acu e in discutii cu cei de la EON de vreo 2 saptamani si tot nu stie daca o sa reuseasca. Un angajat de la un furnizor i-a zis, neoficial, ca ei nu stiu cum sa scape de clientii (persoane juridice) pe care ii au si denunta contracte chiar si dupa o zi de intarziere la plata facturii.

    00
    • care este eplicatia? dc nu vor astfel de clienti?

      00
    • @oana

      Pentru ca nu pot respecta disciplina contractuala in raport cu acesti clienti, pentru ca le e teama ca vor trebui sa notifice cresteri de preturi (pe model Restart Energy) si firmele nu vor mai plati nimic. Daca pentru un consumator casnic e destul de usor de estimat consumul pe care il are, in cazul firmelor e mult mai greu si nu vor sa-si puna pielea la bataie.
      Plus ca au descoperit mirajul castigului usor, din cateva contracte si din acoperirea unor diferente de catre stat. Nu merita sa-si bata capul.

      00
    • Intr-adevar, firmele respective se ocupa cu altceva (PRE, echilibrarea pietei) dar sunt obligate sa devina si furnizori.
      Insa pentru ca nu vor clienti, dintotdeauna au avut preturi de-astea (dinainte de plafonare).

      00
  15. Eu vad treaba asta cu crescutul preturilor de 5-10 ori in numai doi ani ca pe un experiment social, cum a fost si cu Covidu, se intinde coarda sa se vada pana unde se poate merge. In primul caz au fost inchisi oamenii in case, in cel de-al doilea vor fi lasati in frig si cu mancare mai putina. E tot un experiment. Unii vor supravietui, altii nu, batranii expusi la frig se curata repede, tinerii fac mai putini copii.
    Daca schimbi imputurile comportamentul sistemului se schimba si devine usor previzibil.
    E un experiment social tot ceea ce vedem.. altfel molecula de gaz tot atata costa sa o scoti din pamant iar ramdamentul arderii gazului intr-o termocentrala ca sa produci energie tot ala e, plus/minus 5%, sa spunem.

    00
  16. De ce va agitati, serviciile vegheaza sa nu se intample fix asta, lol. Pe ele cine le pazeste?

    Uite au primit buget si au promis ca vor veghea la subminarea sigurantei nationale , adica sa o faca tot ei, ca o fac mai corect.

    „Prefectul catre primar – Ia ba cu amandoua mainile! Sa nu mai ramana nimic de furat dupa noi!”
    …Pai si cum sa fur asa, si daca ma prinde?
    Cine sa te prinda mah, io?”

    00
  17. Nu cred ca e prostie sau lipsa de reglementare atunci cand au facut liberalizarea. Cred ca e unul dintre cele mai mari jafuri bine gandite.
    Treaba e ca unii sunt hotii politici care conduc statul, dar cei mai multi sunt complici. Iar unul dintre complici e chiar tovarusul ala de la Consiliul Concurentei care de zeci de ani vegheaza bine sa nu pateasca unii vreo nefacuta … si in toti anii astia a pazit bine pe baietii destepti din energie pentru ca tocmai ei l-au tinut acolo

    00
    • Da, jaful e bine gandit si nu e de azi de ieri ci de prin 2007 de cand bancile centrale au inceput sa tipareasca bani cu nemiluita. Acei bani (sume absolut imense) au circulat strict intre banci-guverne-corporatii. In prezent circuitul e, in mare la fel, numai ca corporatia factureaza de 10x mai mult decat acu 2 ani pentru a inchide ciclul banilor picati din cer. Guvernul isi ia partea, si mai ramburseaza din datoriile istorice. Banii se intorc de unde au plecat nu raman la popor. La popor ramane doar paguba.

      00
  18. Franta tocmai a nationalizat cea mai mare companie de energie -EDF. Probabil vor urma si alte state acelasi exemplu. Daca sunt conduse de oameni cu cap, bineinteles.

    00
    • In Romania, 80% di productia de energie electrica e controlata de statul roman. Ce sa mai nationalizezi? Si de ce nu e pretul mic la curent in cazul asta in Romania?

      00
    • 70%, de fapt. Pretul kw este nu este doar pretul producatorului, mai este si cel de transport, distributie, adaos comercial furnizor si alte taxe (gen TVA). cea mai mare pondere in pret nu o are producatorul (Hidroelectrica, de ex),

      00
    • Ce a facut bre franta? Vezi ca au anuntat „nationalizarea” EDFului de ceva timp deja, dar chiar si asa, in momentul de fata statul francez tot detine vreo 85% din EDF, ca e companie publica, listata la bursa.

      Uite, se pare ca lumea musca si la stiri de genu asta.

      00
    • Statul roman fiind cel mai bun administrator din parcare

      00
  19. Tu încă mai crezi că noi, ca și cetățeni de rând, avem vreun drept? Cu excepția celor de fațadă.

    00
  20. That’s not how this works. That’s not how any of this works…

    00
    • Tot văd linia asta, nu știți voi… nu e o argumentație.
      Ministerul Energiei, condus de unul dintre tâmpiții țării, în frunte cu alt tâmpit și cu regele tâmpiților de la Cotroceni cere 31 mld lei, 6 miliarde de euro pentru compensare facturi.
      Nu veniți cu argumentul legea spune că…
      Statul care a scris legea respectivă și care o pune în aplicare consideră că trebuie să decarteze 6 miliarde de euro. Nu contează ce credem noi că scrie în lege.

      That’s not how this works…

      00
    • Corect, dar trebuie vazuta si cat e piata energiei electrice in Romania. Poate cei 6 miliarde reprezinta 5%, 10%, 50%, etc.
      Detaliile sunt puse mai sus in celelalte comentarii, exact cum se aplica legea.
      Dar sa crezi ca statul deconteaza diferenta de la 1 leu la 24 lei cum scrie baiatul ala pe FB e mare prostie. Oricat de hot ar fi statul roman si cat de impotent DNA-ul, tot am fi vazut niste chestii faine la TV.
      Plus sa nu mai vorbim ca daca chiar ar fi fost asa, toti ceilalti vanzatori de pe piata libera ar fi facut-o, nu dau ei cu piciorul profiturilor mari din banii statului.

      Mai mult imi e lene sa scriu, deci raman la ” That’s not how this works. That’s not how any of this works…”

      00
    • Nu scrie nicăieri mai sus ce reprezintă cei 6 mld de euro și dacă vreți să căutați valoarea pieței energetice din România vă urez noroc.
      Bătrânețea. Așa că mă raportez la PIB: 218 mld euro.
      3% din PIB se duce pe compensare facturi?(fmm de neamț prost cu centralele tale nucleare și franțuz eco)

      Toți am crezut că statul decontează diferența de la 1 leu la 24 de lei, fraierii de noi.
      Ne-am revoltat degeaba, deconta doar de la 1 leu la 7/10.
      Adică plm, toată distracția: producție, transport, taxe, inflație costă 1 leu și un Gigel are și el o decontare de 5 lei. L-a prins curentul între două firme și se duce să se trateze săracul, tocmai acum când mai are și un export/import de cereale și o decontare de TVA.

      S-or fi aliniat planetele și am ales cei mai proști dintre cei mai hoți politicieni, dar și ăștia 19 milioane rămași aici suntem niște lumini.

      Să nu uit: muie Dragnea, muie Klaus, ați normalizat prostia prin voi înșivă, și prin Veorica.

      00
  21. E halucinant ca Guvernul a scos o lege care prevede o compensare valorica din pret, FARA sa aiba o limit superioara de pret si FARA sa aiba bani pentru a compensa diferenta de pret.
    Cat de barbugii sunt astia? Pana unde merge cacialmaua?

    00
  22. Aia nu cred ca au clienti, dar stiu caz real. Pe o zona din comuna construieste doar fiul primarului, gazele le trage doar o firma apropiata si tot aia furnizeaza, Gazmir le zice.

    Pentru ca nu ai alt gaz cand cumperi casa in primii 2 ani, joaca cu ce preturi vor ei, am vazut niste facturi de mai bine videau casa si plecau de acolo.

    Totusi, statul ar trebui sa spuna „ba baieti, eu plafonez si decontez, dar in limita asta, ce e peste, mars in mm”.

    In acest moment pe ANRE, cel mai ieftin e Digi si apoi Electrica Furnizare. A disparut de pe ANRE Hidroelectrica, erau cei mai ieftini si e normal, fiind ai statului.

    Am intrat pe site-ul lor si au 0.250 lei/kwh (nu cred ca sunt toate taxele, apar doar 4) iar digi 1.58 cu toate taxele, electrica are 1.69 lei.

    Foarte ciudat ca au disparut din lista de preturi ANRE

    00
  23. Mai țineți minte ultimul om trimis în judecată pentru subminarea economiei naționale? Subminarea siguranței naționale? Subminarea siguranței energetice?

    Vali, în codul legal nu există nicăieri așa ceva, formularea cu subminarea.

    Știu că mai scriseseși chestia asta în trecut cu alte ocazii dar evită să o mai menționezi/formulezi.
    Nu există așa ceva și, doi, e atât de vagă încât motivezi să bagi mai mult de trei sferturi în pușcărie.

    00
    • @Phaff
      Au scos din codul penal infractiunile de tradare de tara, subminarea economiei nationale, actele de diversiune, etc, pe motiv ca nu mai corespund cu noul statut al Romaniei ca membra UE

      00
  24. A aparut in google feed. Stiu ca ziceai sa te anunțăm.

    00
  25. Sunt doua chestii absolut necesare în momentul de față: 1. Plafonarea prețurilor la nivelul anului 2017, populația nu suportă scumpirile astea din pix și asta oricum nu e piață liberă, ci speculă liberă. 2. Naționalizarea tuturor distribuitorilor de energie electrică și gaze. Azi.
    Restul e doar maca – maca. Succes la încălzit casili la iarna.

    00
    • Isărescu nu pleacă nicăieri.

      00
    • News flash: sistemul de distributie e al Statului Roman, dar l-au dat spre intretinere unor firme, iar acum ca ANRE scuipa idiotenii pe banda rulanta, astia ignora visele ANRE si prefera sa plateasca niste amenzi insigifiante anual.

      Oricine a avut de a face cu Distribuitorii stie ca nimic nu se respecta, ba dureaza si enorm de mult.

      Daca iti pui panouri fotovoltaice, ar trebui sa devii prosumator in 15 zile, dar unii asteapta de 6 luni cu actele depuse.
      Eu astept sa imi puna un contor trifazat de 4 luni.
      Mai nou, ANRE a hotarat ca vrea sa masoare si energia produsa in sistemele fotovoltaice, deci mai vrea un contor pe iesirea din invertor, desi nu are nicio logica, iar distribuitorii NU au atatea contoare, iar oamenii nu au unde sa le puna fizic (in unele cazuri), pt ca monteaza niste chestii enorme.

      Daca deja ai sistem PV, ANRE zice ca e de datoria ta sa mai ceri un contor (inutil).

      Voi stiati ca exista lege ca orice contor se schimba la 10 ani pt ca se belesc?
      In Romania exista cateva milioane de contoare mai vechi de 10 ani ai toti dau din colt in colt.

      00
  26. Eu când am făcut postarea asta, la gaze (e fix aceeași chestie și acolo) pe facebook, in Noiembrie 2021, din treisute și ceva de „prieteni” i-a durut fix în pwlă pe 98-99% din ei…. nici măcar de comentat, zis ceva, nimic… Așa că, ăștia suntem…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube