Știri externe

In Slovakia, a hidden camera was installed in a hunting lodge in order to catch poachers. Instead, in comes a local oligarch, a lawyer, and Robert Fico, former PM of Slovakia and leader of the second largest political party, and start discussing how they’re going to derail major corruption lawsuits against various influential people, how the oligarch will bus people to Fico’s planned street demonstrations, and so on. When asked about the recording, Fico called the journalists and their news organizations „agents of George Soros”, and refused to comment.

– – –

Surprise! One-Third of All Bitcoin Is Owned by 10,000 Individuals
Well, that’s not very decentralized.

The research, conducted by the National Bureau of Economic Research (NBER), shows that the top 10,000 individual investors control approximately a third of all Bitcoin in circulation.

The researchers also revealed that the top 10 percent of Bitcoin miners control 90 percent of global Bitcoin mining capacity. 50 percent of all mining capacity is owned by only 0.1 percent of miners.

Bitcoin consumă curent cât toată Norvegia. Pentru ce, în folosul cui, acest consum imens de energie? Cine „poluează planeta”? Cât poluează ăia 10.000 de oameni, din cei aproape 8 miliarde? (Cu ce scop, de supraviețuire?)
Bineînțeles, asta nu înseamnă că putem începe să aruncăm plastic peste tot, dar așa, „contemplativ”, din punct de vedere al omenirii… cine poluează planeta?
Sunt curios dacă minarea bitcoin are și ea contribuția ei la evoluția prețurilor la energie… A doua întrebare e cu cât a scăzut rentabilitatea minării, în contextul noilor prețuri la energie?

– – –

Morgenshtern: Russian rapper under investigation for ‘insulting’ WWII comments
A popular Russian rapper is under investigation after allegations that he insulted Russia’s World War II history.
Alisher Morgenshtern drew anger from Russian war veterans for comments about the country’s Victory Day celebrations.
In an interview on YouTube, Morgenshtern stated that he „doesn’t understand” why Russia still celebrates the Soviet Union victory over Nazi Germany.

Am lăsat un comentariu, după ce am căutat cine e Morgenshtern (Valeyev was born on February 17, 1998 in Ufa to a Bashkir father and Jewish mother):
I don’t understand why we still commemorate the holocaust. We have a lot of other tragedies to commemorate since 1940!
BTW, who invented the gulags? A jew: Genrikh Yagoda
Mi-a răspuns un rus: The first 3 out of 4 GULAG CEOs were Jews. Fact.

Bibliografie suplimentară:
Evreii lui Stalin. Cazul Genrikh Yagoda, fondatorul gulagurilor. Zeci de milioane de oameni au murit din cauza sistemului creat de el

– – –

Moldovean ca mine nu-i…” este un documentar de Mircea Surdu, despre un tânăr refugiat din Congo, stabilit în Republica Moldova, în satul Pepeni din raionul Sângerei. Serge Mangole este un exemplu pozitiv de incluziune a unui emigrant într-o societate patriarhală conservatoare. Bărbatul este profesor de informatică și educație fizică în școală. Antrenează și echipa de fotbal din sat.
El şi-a format o familie. Are doi copii. Sătenii îl percep ca pe unul de-al lor. Culoarea pielii nu mai constituie o barieră de comunicare și bună înțelegere.
Filmul este o producție a studioului de filme documentare Telefilmul Chișinău, realizată cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Comentariu la clip: Acest om minunat vorbeşte română mai bine decât mii de indivizi care se cred „moldoveni” originari.

– – –

Cea de mai jos nu e știre externă, dar o pun aici, în ghiveci:

Ieri am refăcut subtitrarea în limba română pentru The Confession (Original title: L’aveu) – 1970
Am muncit ceva ore, dar nu a fost degeaba.
Dacă vă interesează comunismul, istoria comunismului, filmul este făcut după fapte și personaje reale.

Dar acum scriu nu pentru a cotcodăci că fac muncă voluntară (care îmi place, oarecum), ci pentru o picătură de istorie despre cum „funcționează” comunismul, despre cât de mizerabile erau metodele NKVD-ului. În film apare un personaj, Noel.

Noel Havilland Field (January 23, 1904 – September 12, 1970) was an American communist activist, diplomat and spy for the NKVD, whose activities before and after World War II allowed the Eastern Bloc to use his name as a prosecuting rationale during the 1949 Rajk show trial in Hungary, as well as the 1952 Slánský show trial in Czechoslovakia.
While employed at the U.S. Department of State in the 1930s, Field acted as a Soviet spy. During World War II, he worked in France and Switzerland to support Jewish and anti-fascist refugees. During this time, he also had contacts with the U.S. intelligence service OSS. Arrested in Prague in 1949 by the Czechoslovak secret police and handed over to the Hungarian secret police and subsequently imprisoned in Hungary, he served as the pretext for show trials of communist functionaries in Czechoslovakia, East Germany, and Hungary, where it was claimed that he had served as their American spymaster. The purpose of the show trials was to replace indigenous communist party members with others more aligned with Moscow. After his release in 1954, he stayed in Budapest and remained a convinced communist.
Pe afiș este personajul:

Artur London (1 February 1915 – 8 November 1986) was a Czechoslovak communist politician and co-defendant in the Slánský Trial in 1952. Though he was sentenced to life in prison, he was freed in 1955; he then settled in France with his wife Lise London. In 1968 he published his memoirs in The Confession, a book which resonated internationally, soon to be adapted by Costa-Gavras in the movie of the same name.

Subtitrarea corectată a fost urcată pe diferite site-uri de subtitrări, se poate găsi. De film… nu știu. lol

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Mangole?
    oare si povestea mesterului Manole sa fii fost despre un congolez?

    00
  2. Bitcoin-ul nu ajuta la absolut nimic in afara de a concentra niste bani in mainile unora care au fost inspirati la inceputuri.
    Nici macar daca toate statele ar permite adoptia acestei monede si inlocuirea monedelor traditionale in anumite tranzactii, tot nu ar putea fi folosita la nivel mondial. Chiar si la nivelul actual de utilizare doar pentru specula, in zilele aglomerate sistemul nu poate procesa in timp util toate tranzactiile si trebuie sa stai la rand (se prioritizeaza cele cu valoare mare).
    Cum ar fi daca ai vrea sa te duci sa-ti cumperi o apa si ar trebui sa astepti vreo 3-4 ore ca sa poti face plata?

    00
    • Nu ai inteles nimic din Bitcoin :D

      00
    • Sunt de acord ca Bitcoin a ajuns inutil dpdp al costurilor si durata tranzactiilor. Dar sunt altele mult mai eficiente.

      Binance are card VISA cu care poti plati mai peste tot, iti fac ei conversia din crypto in moneda in care platesti.

      00
    • Raportul e cam de 1:6 azi la minat bitcoin. Eu nu stiu niciun business care sa aiba randament de 600% in 10 minute. Si un an daca ar dura tranzactiile ar fi profitabil.

      00
    • >>Nu ai inteles nimic din Bitcoin

      Pe scurt, ca sa inteleaga toata lumea, e un cacat, o abominatie tehnologica, „inovatia” e minora spre inexistenta, e si mai fiat decat banii adevarati, instabil, volatil si faciliteaza criminalitatea.

      Daca faceti niste banuti din crypto, sa va fie de bine, bravo voua. Dar macar nu mai laudati mizeria.

      00
    • Sa nu negam totusi impactul tehnologic al bitcoinului, nu ati mai fi avut atâtea cuda cores in placa voastra video :) Bineinteles, ele sunt pentru randari, ai, simulari si jocuri, nicidecum pentru minat diverse cryptomonede sau machine learning pentru deepfakes.

      La fel cum VHS-ul era pentru filme artistice, nu conta ca 80% din casete erau cu porn.

      00
    • @Bogdan, eu nu am inteles nimic din Bitcoin, dar daca te intreb ce ar fi trebuit sa inteleg, o sa refuzi sa-mi raspunzi. Pentru ca nici tu nu stii la ce ajuta si cum va evolua.
      Daca imi bagi faza aia cu descentralizarea si limitarea controlului exercitat de state asupra capitalului, a picat de mult. Cam din momentul in care Turcia si China au aratat cat de usor pot fi interzise tranzactiile.

      00
    • „Cam din momentul in care Turcia si China au aratat cat de usor pot fi interzise tranzactiile.”

      Lol, China tot interzice tranzactii/minatul de crypto in fiecare an.

      00
    • Rumbu CUDA (si OpenCL) erau cool inainte sa existe bitcoin. Impactul tehnologic e zero, cel mai semnificativ avans in arhitectura GPU-urilor sunt ray tracing si tensor cores, care nu au aparut si nu sunt facute pentru crypto.
      Stiu ca sunt unii care zic ca crypto si blockchain sunt minunatii tehnologice care pot fi folosite la x si y dar daca asculti cu atentie suna a oameni care au o solutie dar inca cauta o problema – in cel mai bun caz.

      00
    • NOU
      #11

      la ora la care scriu aici, capitalizarea bitcoin este undeva pe la 1.150 mld USD; următorul pe podium, ethereum, are și el cam 490 mld USD (ca termen de comparație, pib.ul României în 2020 a fost de 248 mld USD). să.ți pui problema la ce ajută cryptomonedele este la fel de practic cu a te întreba la ce ajută facebook.ul (capitalizare 868 mld USD). evident, răspunsul este că nici unele, nici celelalte nu ajută la absolut nimic, oricum nu în sensul comun al cuvântului „a ajuta”. așa, și?

      00
    • Mi-am adus aminte de o utilitate concreta a Bitcoinului + lightning network (exact, ce e aia?): transfer de bani fiduciari prin lightning. Oamenii din ElSalvador primesc bani (dolari) de la rudele din afara tarii. Efectul? WesternUnion nu va mai incasa pana la 400M$ (pe an parca) din comisioane. Doar pt transferurile catra o tara cu sub 7M populatie.

      00
    • Ajuta la facut bani, asta e clar. Faceti bani daca vreti, dar nu va beti propriul koolaid.

      Capitalizarea bitcoin nu e acelasi lucru cu capitalizarea facebook. facebook are valoare intrinseca, bitcoin nu. Bine, e adevarat ca nici euro si nici dolarul nu au valoare intrinseca, dar in spatele lor sunt economii majore si functionale. Valoarea euroiului si a dolarului e data de bunurile si serviciile tranzactionate, curente si viitoare. Bitcoinul ce are in spate in afara de tranzactii speculative? Cat la suta din bitcoin e folosit pentru tranzactii reale in bunuri si servicii?

      00
    • NOU
      #14

      @Radu. bitcoin.ul este foarte „lichid”, oricum mai lichid decât aurul și mult deasupra acțiunilor; poți cumpăra cu bitcoini cam orice îți dorești pe planeta asta. cât de mult contează faptul că valoarea lui intrinsecă este relativ neclară?

      00
    • @Alex „transfer de bani fiduciari prin lightning.” Si transferurile astea sunt gratis, nu?

      00
    • Ma, voi ati citit stirea? Bitcoin e detinut de 10.000 de oameni, restul sunt desculți.
      Prin facebook comunici. Prost, sosoaca, dar comunici!

      00
    • Explicațiile astea despre bitcoin sunt de tipul: „Voi stiti cata energie produc microcentralele de pe afluentii Jiului? Da, sunt deținute de particulari, au stricat ecosistemul… dar voi știți câtă energie produc!? (pentru aia 10 care le dețin, bineînțeles)

      00
    • @lrpx: costa cativa centi/zeci de centi poate fata de zeci de dolari prin Western.

      00
    • @Alex, nu, nu le interzic in fiecare an, doar mai inspresc restrictiile in fiecare an.
      Prima data au interzis institutiilor financiare sa mai faciliteze tranzactiile de criptomonede. Asta nu a avut un efect prea important pentru ca cetatenii chinezi isi mutau banii in conturi din afara tarii si cumparau apoi crypto folosind fondurile din acele conturi.
      Apoi au interzis minarea, lucru care a afectat destul de mult piata internationala.
      Si in final, au scos in afara legii orice tranzactie care implica aceste monede virtuale.

      @Radu, ai perfecta dreptate. Sustinatorii criptomonedelor pare ca sunt in cautarea unei probleme care sa necesite tehnologia blockchain. Si fiindca nu gasesc problemele respective, au cam inceput sa le inventeze.

      @Alex, in teorie ar ajuta oamenii din El Salvador, dar in practica nu se stie inca daca va functiona.
      S-a vehiculat in presa suma de 400 milioane de dolari care ar reprezenta comisioane ale Western Union. Insa nu s-au luat in calcul cateva lucruri aspecte importante:
      1. Cei care trimit bani in tara sunt in general muncitori necalificati, cu ziua, etc. (multi dintre ei fiind platiti cu bani cash). Ca sa poata face rost de crypto vor avea nevoie de un cont bancar in care sa depuna banii (a.k.a. comisioane) si vor fi nevoiti sa cumpere crypto de la un exchange (a.k.a. alte comisioane).
      2. In El Salvador, unde banii cash sunt la putere, este foarte putin probabil ca lumea sa treaca automat la tranzactii prin crypto. Asadar oamenii vor trebui sa schimbe/sa retraga bani cash, adica din nou alte comisioane.

      Per total s-ar putea sa fie aceeasi valoare platita sub forma de comisioane, dar impartita la mai multe entitati. Si se pierde si flexibilitatea oferita de Western Union.

      00
    • Radu, ma refer ca pe lângă faptul ca nvidia s-a umplut de bani din achizitiile minerilor de placi video și la faptul ca indirect presiunea pusa pe nvidia a fost suficient de mare sa produca placi video din ce in ce mai performante. Când apare vreo placa video noua, dispare imediat din magazin desi costa cat o mașină si am dubii ca o cumpara cineva pentru 10 fps in plus in jocul preferat sau se doar sa se distreze facand rendering in real time in blender.

      Peste toate astea, gpu mining-ul inca e la putere pentru anumite monede (eth), asicurile raman bune doar pentru btc.

      Si la nivel local, daca te uiti la stocuri pe emag, teoretic suntem o tara de gameri si ray-traceri.

      Nota: sunt în aceeași tabara, consider minatul o plaga, nu am vreo investitie si nici nu minez, dar am cunoscuti care din asta traiesc/s-au imbogatit.

      00
    • Rumbu placile care mineaza nu folosesc raytracing si tensor cores, fix cele 2 mari progrese facute de seria 2000. Nu are legatura evolutia GPU-urilor cu minatul, nu acolo sunt banii multi pentru Nvidia, ci in datacentere, incluzand streaming.
      Da, au vandut GPU-uri cu defecte pe partea video pentru minat, erau prosti sa nu profite, dar nu au investit in R&D pentru partea de crypto, acolo e suficenta puterea bruta.

      00
    • Oau, un singur fan crypto comentează pe aici? Deci, e ceva de înțeles din crypto? Ardem curentul și ce obținem? Hai, săriți cu explicațiile …

      00
    • Nu pot sa zic ca sunt fan crypto insa fac trade pe crypto si, inevitabil, la unele proiecte am ajuns sa aprofundez si tehnologia din spatele lor . Cu bune si cu rele, cred ca tot ce inseamna proiectele blockchain si ecosistemele lor vor intra in viata de zi cu zi a oamenilor. Din ce vad, multi vorbesc tare si apasat, in totala necunostinta de cauza. Faptul ca sustineti ca nu exista aplicatii practice dovedeste ca vorbiti ca sa nu taceti. Exista aplicatii practice insa doar trebuie sa constientizati ca este vorba despre o tehnologie foarte noua si ca nu poate patrunde peste noapte in viata lui Gigel sa ii demonstreze lui utilitatea proiectelor crypto. Cine vrea sa gaseasca nformatii despre aplicatii practive, recomand „google” si niste timp „pierdut”. Nimeni nu o sa mai stea sa va convinga ca este intr-un fel sau altul.

      00
    • NOU
      #24

      @finch. povestea cu consumul de energie atașat mineritului de bitcoini are o eplicație ceva mai seacă: în occident s.a luat în calcul că va veni și ziua când vor fi nevoiți să spună: gata, petrecerea s.a încheiat-și în mințile lor crețe plutește ideea că cei care sunt atenți la fenomenul BTH (vând, cumpără, mineresc) sunt neapărat fani greta de suedia, așa că media a fost invadată de povești despre câtă energie se consumă și cum arde amazonul din cauza asta. da’, că tot veni vorba, mie e.on-ul îmi face preț mai bun cu cât consum mai mult – n.a suflat nimeni nicio vorbă despre vreo interdicție de a mineri bth.

      00
    • @AndreiG, nu ai înțeles. Bagi USD într-un bancomat, scoți USD la celalalt capăt la un alt bancomat. Comisioanele pe exchange uri sunt undeva la 0.01% iar pt lightning de ordinul centilor sau chiar mai mici. Cu catu folosesc mai mulți lightning cu atât taxele sunt mai mici. Twitter implementează lunile astea tipping tot prin lightning. Tehnologia e încă la început dar concurenta e buna, nu?

      00
    • >>este vorba despre o tehnologie foarte noua
      Este o plula, are peste 10 ani, e deja antica. Ma rog, principiile si matematica/criptografia din spate sunt mult mai vechi. Uite aici, desi ma indoiesc ca vei intelege cum functioneaza ceea ce lauzi: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

      00
    • @Alex, adica tu spui ca un cetatean oarecare din State Unite are acum acces la bancomate care ii permit sa depuna dolari fara comision direct in walletul de bitcoin?
      Ca despre asta este vorba in proiect, sa se gaseasca o varianta ca pentru transferurile de bani dinspre SUA catre El Salvador sa aiba comisioane mai mici.

      00
  3. Din ce am observat, in general, romanii nu au o de rasism fata de negri. Nu prea au interactionat cu ei, ii vad ca pe oricare alt strain. Cel mult sunt o curiozitate… Nu am auzit pe nimeni sa zica „Mortii lor de negri!” de exemplu.
    Cu suedejii in schimb e alta problema…
    Ceea ce ma face sa cred ca e mai degraba un cumul de experiente neplacute cu acea etnie, care ii face pe multi sa zica „Stiti ce, ia mai duceti-va dracu'”.

    00
    • Pai nu avem nimic cu negrii ca nu ne-au facut nimic. Cel putin astia de i-am intalnit au fost super de gasca, cumva mai pozitivi cu viata, ba chiar i-as fi preferat in fata unui roman daca avem de ales.
      In schimb fiecare dintre noi are minim o experienta neplacuta cu unul sau mai multi suedeji. Si nu ma refer la cersit, ci la amenintari aiurea, furat si alte traznai. Si dupa vine unul de la UE sa ne spuna sa nu mai avem nimic cu ei. Aha, succes.

      00
    • Pe unde ma invart eu, romanii verzi nu ii scoteau pe negri sau pe arabi din maimute pe vremea cand mai bagam un fotbal cu ei. Nu stiu daca ii numeau asa din cauza unui cumul neplacut de experiente sau pentru ca nu intelegeau aia romaneste.

      00
    • Da o fuga prin Giulesti sa vezi acolo ura fata de negrii. Am o inregistrare dar nu am cum sa o pun aici.

      00
    • Este o teorie antropologica care zice ca o populatie are sentimente puternice (apreciere/ura) fata de populatie similara – cu diferente clare dar minore. Adica daca o persoana e foarte diferita e neutra. La nivel personal e la fel – ai sentimente puternice pentru vecinii din imediata apropiere dar esti neutru fata de cei de la 2 km distanta.

      00
    • @alexnicolae, teoria asta nu prea se aplica in realitate. Vezi discriminarile care se fac in China fata de negri.

      00
  4. Genrikh Yagoda, Trotski (pe numele său Lev Davidovich Bronstein), Rosa Luxembourg, Eugene Levine, Lenin…

    DO NOT RESEARCH

    00
  5. > a hidden camera was installed in a hunting lodge in order to catch poachers

    A dracu’ coincidenta intamplatoare de s-a potrivit la fix…

    00
  6. Eh, metodele NKVD-ului. Practicate acum peste tot pe glob. Is ok daca-s folosite de oameni care ne plac impotriva celor care nu ne plac.

    00
  7. Exemple ceva?

    00
  8. „A doua întrebare e cu cât a scăzut rentabilitatea minării, în contextul noilor prețuri la energie?”

    Nu suficient, cumpara baietii in draci placi AMD (mult mai mari sugative de curent).
    Ca idee 5700xt se da si cu 5000 lei acum, fata de 4000 in vara.

    Crypto a ajuns o laba in cerc in care pur si simplu se arde curent in gol.

    00
    • noi farmăm bani imaginari și ăsta crede că ne pasă de consumul de energie de natură de plm good one

      seethe & cope
      nocoiners on suicide watch

      00
  9. „What the wise man does in the beginning, the fool does in the end”…Cam asta inseamnă Bitcoin, crypto în general. Ceva ce negi astăzi dar mâine vei considera că este firesc.

    00
  10. Salutare. Nu am gasit absolut nicaieri o subtitrare pentru filmul asta: https://www.imdb.com/title/tt0083957/?ref_=nv_sr_srsg_0.

    E un film vechi pe care il vedeau ai mei la video pe vremuri. L-am gasit pe net, l-am descarcat, insa as vrea sa fac rost si de subtitrare sa le fac o surpriza.

    Daca ma poti ajuta, Cristici, ti-as ramane dator :). Merci!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile