Starea tristă a oamenilor fără căldură și apă caldă

În 2010, când am venit în Brașov, am nimerit un apartament branșat la încălzirea centrală. Nu știam de problemele pe care le avea termoficarea, la fel cum nu știam că suntem singura scară care nu avea centrale, din cauza unui vecin nebun. Vine septembrie, un pic răcoare, știam că nu se dă drumul imediat. Vine octombrie, frig, nimic. Întreb pe la vecini și atunci mi se spune ce și cum. Cumpăr un calorifer electric și aștept. Juniorul avea un an. Am așteptat căldura fix 2 zile, după care am fugit la socri la București. Dacă nu ne primeau ei, mergeam la ai mei. Dacă nici ei, închiriam în altă parte (nu strică să ai niște economii). Căldura a venit în noiembrie, din câte țin minte și a fost cald în apartament.

Anul următor, după ce au plecat studenții, am început să prospectez piața. Cum bifam “centrală”, se înjumătățeau ofertele. La jumătatea lui august am dat o raită pe la agențiile imobiliare, le-am spus ce vreau, una singură m-a sunat înapoi, m-a dus la vizionări, și la 1 septembrie m-am mutat. Soția, și nu doar ea, ci și vecinii, erau convinși că anul ăla va fi diferit, că citiseră în presă că primarul spusese că…pe scurt, nu, nici anul ăla nu fusese diferit, tot în noiembrie venise căldura.

În București, pe Moinești, nu aveam apă caldă sau căldură pentru că aveam o babă nebună la parter, genul cu 40 de pisici, hoarder, ieșea din casă doar noaptea, să nu o vadă vecinii, care avea 10.000 lei la întreținere. Mai aveam deasupra mea un vecin care, la fel, avea 9.000 lei. În 2007. Am tras țeava de gaz eu și cu un vecin, amândoi puștani (eu aveam 26, el 29). Vecinii au strâmbat din nas. Caloriferul și boilerul, vecine, astea sunt temelia. Mi-am izolat pereții exteriori pe interior și căutam o firmă să-mi pună centrala. Între timp, vecinii voiau și ei să se înțepe la țeava noastră. Și veneau cu săru-mâna, un pic jenați, la noi, puștanii, să plătească taxa de țeavă. Țin minte că mă sunase la un moment dat coproprietarul să îmi dea niște bani, dar eu plecasem deja.

Meeku a scris anul trecut despre cum e să te branșezi și cât costă. 3.000€ cu totul, legal, cu firme autorizate. 53 likes.

Miruna a scris un articol care te face să te îngrozești. 400 likes. Comentariile analfabetelor cu păreri de sub articol și de pe feisbuc sunt crunte. Ăsta e conținutul care place. Ce e, mămico, ți-e frig cu doi copii în casă? Off, ce trist de tine, ia un like. Prostul care ne învață să ne punem centrală nu merită. Păi ce, să fim proactivi? Să nu așteptăm cu mâna întinsă? Nu merită!!!

Mi-a plăcut de Miruna că a zis de stingător după ce i-a spus un cititor. Asta e generația asta. Îngrijorată de chestii, dar nu și de binele propriu. Nu și-ar lua un stingător, că costă bani, dar dă like și share la colectat de plastic, salvat balenele și alte minuni. 3.000€ sunt bani, mergem în concediu de ei, un like nu costă nimic. Nu dăm share unuia care ne învăța în 2011 să reciclăm, că e cu exemplu practic, e ceva ce am putea face noi, dăm share la chestii frumoase, aspiraționale, și ne dorim să vină și la noi în țară. Cândva. Dar să nu punem mâna de pe acum. Reciclez de 9 ani, dar campaniile se duc la Otravă, că el e top pe trăit frumos și reciclare. Like și share.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

110 comentarii

  1. Chiar alaltaieri ma discutam la bere cu un amic care o tinea sus si tare ca lui nu ii trebuie gaze, centrala, radetul si butelia fac toata treaba. Basca mai si zicea ce naspa e ca iti vine apa ori rece ori fiarta (nu am patit). Acuma ghici cine face frigul si cine da inca doua grade din buton daca mi-e racoare in curugol prin casa. Bransat la gaze cu tot blocul (in afara de un locatar de la 4, inca mai am coloana), poate vine 200 de lei intr-o iarna friguroasa. Dar nici la pl nu ma doare. Cand eram la radet venea si 500 de lei.

    Dar altfel, nu, nu cred ca centrala de apartament e solutia cea mai eficienta. Si vad blocuri noi cu centrale individuale. Nu se poate ceva mai fin, gen centrala de bloc? Sau e imposibil la impartirea costurilor?

    00
    • Nu se poate ceva mai fin, gen centrala de bloc?

      soluția cea mai bună asta ar fi, centrală de bloc sau de cvartal de cartier. dar unde o pui? că nu e loc in bucurești de mașini.

    • @ Vali suntem de acord că și dacă îți pui centrala la scara tot ai bătăi de cap? Tu vrei căldură când a ajuns în casă la 22 de grade că ai bebeluș. Doamna de la 1( să fiu politically correct și să nu zic „baba”) vrea când scade sub 17 grade, că nu-i ajunge pensia…de mai mult. Chiar daca riscă să plătească mai mult pe medicamente sau chiar să îi sune clopotul.

      00
    • Unde stau eu, intr-o tara acolo in nord unde se agata harta in cui, sintem cam 60 de case atasate la o centrala comuna. Evident ca e mai rentabil decit o centrala la fiecare casa. Vine apa rece la centrala, si de acolo se imarte apa calda la robinet si la ncalzire. E simplu pentru ca daca ai doua restante ne justificate si ne anuntate la „asociatie”, ti se ia casa. Simplu si rapid. Fara judecati si prosti, esti fix evacuat iar restul pot linistiti sa isi continue viata cu cladura si fara probleme. Eh, pina nu exista asa ceva si in Romania, nu o sa fie in veci o centrala la mai multi, pentru ca intotdeauna o sa fie unul spmecher si nu ai ce sa ii faci.

      00
    • daca ai doua restante ne justificate si ne anuntate la “asociatie”, ti se ia casa.

      Si ti se da alta casa in loc

      00
    • @Pato Bazil, presupun (nu-s specialist) că doamna vârstnică poa’ să-și închidă robineți un pic mai mult, și frigurosu’ poate să-i dea la maxim. Fiecare plătește cât consumă. Dacă pot face asta în camere diferite în același apartament cu o centrală de apartament, de ce nu s-ar putea face și în apartamente diferite cu o centrală de bloc/cartier?!
      Intreb și eu ca aia care nu se pricepe.

      00
    • Nu știu cum e acum, fiindcă sistemul centralizat a picat de mai bine de 10 ani in Brăila. Îmi imaginez că nu toți au gigacalorimetru. Noi aveam unul la trei scări, și doar de acolo puteai sa oprești. Asta a însemnat chemarea poliției de câteva ori, că era circul ăsta eu am nevoie, eu nu…mai ales spre primăvară. Și da neajunsul că îți stabilea cineva când pornește, asta însemna uneori 2-3 săptămâni de suferințe…

      00
    • Basca mai si zicea ce naspa e ca iti vine apa ori rece ori fiarta (nu am patit).

      Asta era o treabă cu centralalele vechi – cele dinaintea ăstora „în condensare” (-sație?). Aveau un ciclu de apă caldă, gen, putea să dea randament aproximativ 8 minute, după care puțin mai încet.

      Dar nu se mai pot monta centrale de genul ăla în EU, nu cred că se mai pot vinde.

    • @Znuff, avem noi la magazin centrale Motan fără condensare. Nu cred că sunt interzise.

      00
    • @Mihai: bineinteles ca o centrala de bloc ( sau pe 4-6 blocuri ) ar fi solutia ideala .. tehnic
      Insa problema de fapt e de „politica”: daca ai mai mult de 6 apartamente, ca sa nu spun de sute, care sa decida cand pornesti si cand opresti caldura, cand faci reparatii si cu ce firme, ce fel de repartitoare folosesti, cand si cum repari tevile, alte probleme ce mai apar …
      Orice sedinta de bloc cu o miza de cateva mii de lei si cateva zeci de participanti te face sa iei in calcul si sanatatea ta mentala si brusc centrala de apartament devine brusc o solutie seducatoare

      00
    • >>poa’ să-și închidă robineți un pic mai mult, și frigurosu’ poate să-i dea la maxim. Fiecare plătește cât consumă

      Povestea asta e valabila in doua cazuri: 1 apartamente sferice aflate in vid si 2 apartamente care consuma la fel. In realitate, ala care inchide robinetii sa faca economie primeste caldura gratis de la vecini, iar vecinii primesc factura. Intreaba-ma de unde stiu.

      00
    • In realitate, ala care inchide robinetii sa faca economie primeste caldura gratis de la vecini

      In realitate primeste o p.0.1.a. Sau tie iti sunt de ajuns cele maxim 5 grade la care sta vecinul cu caldura inchisa? Daca nu-ti sunt de ajuns de ce nu zici „sa crape in p1m mea de sarac?!”

      00
    • Pato, eu sunt dictator la treaba asta cu temperatura optimă. cât zic specialiștii că trebuie să fie în casă? 22 grade? atât să fie. cine vrea mai mult, să-și dea drumul la un AC. cine vrea mai puțin să deschidă geamul.

    • Am locuit în Polonia și am observat că blocurile noi au doar centrală comună.

      00
    • Se poate si centrala comuna la un cartier. A fost prima faza faina pe care am vazut-o in Cehia acu vreo 12 ani. Un fel de asociatie privata care se ocupa de tot si care este platita dintr-un fond adunat de la locatari.
      In cei aproape 10 ani, cat am fost in chirie, in diferite locatii, nu s-a pus niciodata problema de apa calda sau caldura.
      Sau sa mai zic ca fiecare familie pe etaj facea cu randul la spalat si curat holul comun. Fara comentarii, fara discutii. Am dat si eu cu mopul cand era randul si nu mi-a cazut mana.
      Totul era curat la fiecare etaj, puteai sa mergi si in sosete. Flori si decoratii, care ale naibii, nu avea cine le fura.
      Se poate si in Romania, dar totul se reduce la locatari. Cand ai generatiile 70+ trecute prin comunism, care nu accepta schimbarea, nu prea ai ce face.
      La ai mei la bloc, usa de la intrare are un amortizor… de fapt avea.
      De cand nu mai e taicameu sa mai regleze sau sa unga amortizorul ala (era la pensie, nu era platit), nu mai are cine sa se ocupe.
      O familie de suedeji, mutat recent, si-au facut o gaura in usa de la bloc, ca sa poata deschide fara cip. Nimeni nu pune 50-100 lei sa inlocuiasca un geam.
      Nu mai zic ca nu s-a mai varuit sau schimbat ceva in blocul ala de cel putin un deceniu si jumatate.
      Cat am stat prin chirie, se faceau „upgrade’uri” periodic in blocul ala. De la usi, geamuri, sistemul de lumini cu senzori, la tablouri pe fiecare etaj.
      Si cehii au scapat de comunism cam prin aceasi perioada.

      00
    • Am un apartament cu centrala proprie intr-un bloc reabilitat si fara calcul cu repartitoare. Nu stau acolo. Daca nu pornesc centrala, temperatura e de 21 de grade. Deci da, te incalzesc vecinii. Nu e ca si cum ai avea casa in camp. Cand stateam acolo si nu aveam centrala, dar aveam repartitoare, ma miram de ce sunt top 4 din 20 la consum de incalzire. Vorba vine.

      Unde stau acum, am tot centrala. Am amanat cat am putut sa o pun, pentru ca blocul, cu scara unica de 20 de apartamente, avea conditii tehnice pentru a pune centrala de bloc. Unu’, nu a vrut nicio firma de gaze, doi, nu am fi obtinut debransarea de la radet in mod legal, si abia trei, politics si lipsa de implicare (juma’ de bloc nelocuit de proprietari). Deci centrala proprie… dar dupa multa suferinta. Pana la urma sistemul central tot o sa crape.

      00
  2. Compari Bucuresti cu Brasov..lol
    Am renovat apartamentul si astept de doi ani sa vina sa imi schimbe contorul de curent.Ca sa imi pun centrala,inseamna sa fac din nou proiect pentru gaz(ca il am tras pana in balcon,unde e aragazul) si sa trag apoi tevi la 7 calorifere cate am in casa(4camere) si sa stau cu toate tevile alea la vedere.
    Am avut si apartament cu centrala,dar la 3 camere plateam in jur de 1200 lei/gaz +650 lei curent si mai plateam si pierderile de caldura de pe scara,care mai erau inca 2-300 lei.Sincer,cat timp a fost firea nu am avut probleme nici cu caldura,nici cu apa calda.Hai,poate o fi fost 1-2 zile,dar atat.In schimb,de cand s-a schimbat treaba,am 2 luni de cand stau fara caldura.Noroc ca merg aparatele de aer conditionat la blana.Apa calda nu prea a lipsit
    Calculul,la prima vedere e rezonabil,pana te gandesti ca o sa te coste dublu,cel putin in Bucuresti.Solutia ar fi centralele de bloc,dar trebuie sa fie de acord toti vecinii.

    00
    • Boss, tu sigur nu încălzeai un cort sau o iurtă plina cu papuași de plăteai 1200 de lei gaz+600 de lei curent la un apartament de 3 camere lunar? E de mult.
      La mine media pe iarnă la 2 camere, 50 mp, 23 de grade in casă, 24 uneori că mă mai ia cu friguț, 200-250 de lei, 80 de lei curent.
      Banii dați de tine nu îi plătesc nici cunoscuți de ai mei cu case de 200-250 de metri pătrați în cele mai ale dracu ierni. Și nu au izolații din păr de urs polar.
      Poate 1300 de lei pe 3 luni mai grele de iarnă.

      00
    • Bai pedro, cat timp o sa mai mananci cacao cu polonicul?

      1200 de lei gazul cu 650 curentul electric? Ce aveai, reactor nuclear?

      Eu la casa platesc 1000 de lei, cu caldura la discretie.
      La apartament plateam 200-300 de lei. Mai las-o jos ca macane.
      Si la fiecare comentariu de gen nu scapi icazia sa o bagi pe firea, cel mai penal primar avut de Bucuresti vreodata. Din cauza prostiei ei timp de 4 ani, ca a ars banii pe concerte si nu a mentinut infrastructura, de aia ai tu frig acum.

      00
    • 2 camere încălzite, bloc neizolat și termopane proaste, centrala pe 24 de grade. Cel mai mult a fost un pic sub 300. Curentul a fost cel mai mult 100 și un pic pe 2 luni. (Cu tot cu cuptorul electric).

      00
    • @corcoran, @ab a uitat băiatul sa zică că nu avea ferestre :))

      00
    • @Corcoran

      Salut, maestre. :D

      00
    • Casă 290 mp desfășurați…
      Media pe 6 luni la gaz 700 RON / 21 grade nonstop.
      Energia electrică 150/170 RON pe lună.

      1200 poate dacă aș ține 25 de grade nonstop
      650 dacă aș avea data center…

      Dar dacă aș avea datacenter nu aș mai avea nevoie de gaz…

      00
    • pedro e aici doar pentru că nu-mi place să fiu eu singurul clovn.

    • Firea nu e milfa aia care a tinut orasu’ fara apa calda nus’ cat? Sau asta e alta firea? Din ce auz pe interneti bucurestenii si-au amintit de epoca de aur cu duamna, sau tu primeai personal caldura de la pandele? :D

    • dojo, firea e cotofana nu milfa.

      00
    • Mno,vad ca mi-am gasit si contabili,astfel incat sa nu mai trebuiasca sa stiu cat am de plata.Poti sa ma crezi sau sa treci peste problema,ca e tot aia.Am stat in diferite zone ale Bucurestiului,am stat si in Cosmopolis,unde plateam gazul ceva mai putin,vreo 600-700 lei pe luna pe timp de iarna,cu scuza ca aveam incalzire in pardoseala,iar acolo nu mai erau pierderi.Daca e musai,pot sa caut prin mail,ca sigur am ceva factura scanata pe acolo.Dar as demonstra ceea ce stiu deja.Pana una alta,am vorbit civilizat si nu am jignit pe nimeni.In fine,e alta discutie.Ca idee,gluma lui Vali a fost mai mult decat ok,ca apreciez si sarcasmul si autoironia.
      Iar legat de firea,ma doare direct in cur atat de ea cat si de tot neamu ei,ca n-am votat nici prima data si nici a doua ora.Era doar o constatare a faptului ca nu am avut probleme in perioada aia.

      00
    • Pedro, nu am sa spun ce mananci, dar, e maro. La o casa veche de 100 de ani, incalzesc cam 120mp, tavane pe la 4m, geamuri termopan, dar nu peste tot si pierderi pe la usi berechet si maximul de plata la gaze in lunile de iarna batea spre 800 lei. Curentul electric cam 140 lei.. Socrii mei au centrala pe gaze la un apartament si platesc pe la 300 si ceva de lei pe luna. Poate plateai 1200 lei pe 3 luni la gaze

      00
    • E greu..
      poate intelegi si tu altfel: casele sunt de diferite tipuri(beton,caramida,bca,rigips) si toate se incalzesc diferit.La bloc poti sa ai vecini care nu dau drumul la caldura,iar daca ai placi de beton si dedesupt si deasupra neincalzite,cere mai mult energie ca sa incalzeasca la temperatura setata.Mai e problema izolatiei blocului,ca se pierdea caldura in draci.
      Doar pentu ca tu ai avut anumit nivel de facturare,nu inseamna ca toti au la fel.Si mie imi vine curentul 120 lei,dar la 3-4 luni la regularizare mai platesc cateva sute.Putem discuta la vesnicie,eu doar spun cum a fost la mine.
      E ca si cum ti-as spune ca mi-am luat masina de 30.000 si tu imi spui ca ti-ai luat si tu identica,dar la 20.000

      00
    • dar sa presupunem prin absurd,ca mananc rahat legat de facturi.Faptul ca stau de 2 ani sa schimb un contor de curent,cu nu stiu cate cereri facute(ca singur nu pot sa il schimb),iar pentru gaz ar dura foarte mult,in functie de timpul celui care se ocupa de lucrare.Dupa ce am stat atata cu casa in santier,o sa fac acum o suedejie din aia smechera,sa mi se vada toate tevile prin casa.Primaria trebuie sa rezolve problema caldurii si mai ales a mizeriei din Bucuresti.Daca nu sunt in stare,sa plece si sa lase pe altii care pot.E simplu

      00
    • @pedro referitor la prețul mașinii diferența poate fi chiar foarte mare dacă un golf 8 in Romania sa zicem e 20000 euro în Singapore acum este 135000 de euro https://bit.ly/3oLXxsW iar prin Brazilia vrei 15000. Strict legat de comparație cu mașini, să știi că e posibil.

      00
    • Las o n 3.14zda mă sii. 120 mp, centrală defectă, bloc neizolat, geamuri cu ramă din lemn, 23 de grade sau mai sus în casă (termostatul dădea comanda, centrala n avea treabă) și maxim de gaz plătit a fost 670 de lei acum 3 ani. Și vorbesc de oraș cu umiditate mare, frig de crapă pietrele și primar pesedist ca să nu te mai declari extaziat. Și CJ majoritar pesedist ca să pun o frunză peste căcat.
      Ce legătura are primaru cu factura ta de gaze, știe dracu.

      00
    • pedro, n-ai jignit pe nimeni. doar inteligenta…

      00
    • Depinde de centrală și de izolația casei.

      Dacă nu ai termostat și pornești/oprești manual centrala, ea poate merge și 10 ore pe zi non-stop.

      Există și cazul în care încăperea unde vrei să ai 22 de grade e prost izolată, iar merge centrala non-stop.

      Mi-a venit gazul și 18 milioane (după recalculare).

      Media lunară pe iarnă e pe la 700.

      Centrală nouă, casă 180mp, cărămidă, izolată bine.

      Lăsați teoriile cu “experiența” proprie, corporatriști de apartament cu chirie în Sectorul 3.

      00
    • Bă, io pe mandatu’ lu Firea am schimbat locuința de vreo 3 ori. In toate cele 3 case mi-au înghețat cracii in casa iarna și dușurile le făceam cu oala încălzită le aragaz. Wtf.

      00
  3. Este o chestie umană până la urmă și o înțeleg. Nimeni nu vrea sa creeze cărări noi, că sa fi temerar îți asumi riscuri mai mari decât căldurica comodității… Și pe la job-uri este la fel. Faci ceva ce nu s-a mai făcut, dacă da kicks, a fost un fraier trebuia să stea în banca lui. În schimb, dacă a mers…cărarea e bătută și remarci de genul: dar ce a facut așa grozav? Că și eu puteam face asta! Dar, amice când ai fost întrebat și te-ai dat la o parte ai uitat? Da, da'”, sunt gratuite.

    Nu cred că merită să te stresezi și să mergi in direcția ta, că lumea este la fel cum va fi și peste 20 de ani că mentalitate generală, nu mă refer că mai acceptă curente noi, că sunt la modă și nu le poți evita plus că s-au dovedit a fie pozitive.

    00
  4. – și poluarea? toate acele centrale cu țâmburucul pe afară
    – rețeaua de gaz nu ține la 2 milioane de centrale
    – șantiere prin blocuri, spart, dărâmat, bormașini, pereți, refăcut, gresie, faianță
    – pericol de explozie în fiecare apt
    – pericol de intoxicare cu monoxid în fiecare apt

    00
    • Da reteaua electrica tine sa incalzeasca 2 milioane de apt?
      Inca e bine, cand o sa incepa sa cada reteaua din cauza consumului si sa mai fie si un viscol, atunci sa va vedem

      00
    • @Flat
      Asta cu explozia e o vrăjeală de păcălit copii. Centralele nu sar în aer, nu pleacă din perete, nu pățesc nimic. Nu mai credeți toate poveștile spuse de toți habarniștii, care nu știu să desfacă un robinet.
      Centralele au o grămadă de protecții in ele, apoi anual se fac revizii Iscir la ele, apoi anual se verifică de către furnizorul de gaz instalația. Mai nou înaintea contoarelor se pun vane de siguranță cu senzor de gaz.
      Nu e chiar așa. Dacă o centrala începe să crăone o simți instant. Că face ca tractorul, nu mai dă apă caldă, nu mai bagă căldură, merge neregulat. Și mai contează și cât de mult îți pasă să ai totul funcțional în casă
      Alea care sar în aer sunt defecte de ceva vreme și nu au fost remediate la timp, ori au fost reparate de toți habarniștii.
      Nu e chiar așa.
      Legat de poluare, ce iese pe coș? Dioxid de carbon și vapori de apă. Te referi la căldura degajată în atmosferă? O centrala poluează mai puțin decât 1 mașină fără dpf și catalizator.
      O componentă de poluare există, nu contestă nimeni, dar nu e dracu chiar așa negru. Centralele sunt tot mai eficiente, mai puțin poluante, respecta niște norme europene pentru mediu. Îți zic că astă vară mi-am schimbat eu centrala veche. Nu e o sobă cu lemne, să se înfunde cosu de funingine.
      Problema lor e că 200 de centrale individuale nu sunt mai eficiente decât 1 de cvartal, deci energia consumată e mai multă.
      Știi cum e? Trebuie să ne asigurăm curu. Eu chiar nu am chef sa deger sau să aștept să mi se dea. Dacă exista o soluție mai bună decât centrala termica individuala sigur o adoptam.
      Momentan pentru zona unde locuiesc cea mai buna alternativa la centrala termica este centrala termica.

      00
    • @Ionut M: fara suparare, ai impresia ca sunt destui „experti” care ar putea monta cateva sute de mii de centrale in Bucuresti? La ce instalatori gasesti pe piata sunt sigur ca 10% din centrale vor fi montate gresit. De aici pana la explozie mai e putin.

      Revizii obligatorii la 2 ani? Ma faci sa rad, nu te intreaba nimeni nimic. Remember Colectiv? Trebuie tu sa chemi pe careva, si oricum nu-ti verifica centrala, se uita la instalatie si atat. PS. Tevile de pe scarile blocurilor nu le verifica nimeni, doar daca se simte miros si cheama locatarii pe cineva.

      Iti dai seama ca e ceva in neregula la centrala? Si-au pus ai mei centrala acum 5 ani (Galati). La fiecare folosire a apei calde se auzea un mic zgomot. Care s-a facut tot mai puternic. Si a culminat cu o flama. Ai mei au oprit totul si au chemat un expert sa verifice. A zis ca cel care a montat centrala a folosit o garnitura gresita si in momentul aprinderii scapa gaze. Am avut noroc ca s-a remediat la timp.

      Altii n-au avut. Acum 1 luna a fost o explozie in centrul Galatiului. Cel mai probabil o centrala. Bloc cu 4 etaje, structura afectata, momentan nu mai este locuibil.

      Detector de gaze cu electrovalva de inchidere automata? 50% din detectoare nu sunt bagate in priza. Las ca merge s’asa!

      00
    • Centralele se verifica o data la 2 ani. SERIOS DE TOT, daca ala acreditat ISCIR nu are chef sa-si puna libertatea la bataie, cand explodeaza cacatul. Barbata-miu a facut treaba asta 10 ani, era extrem de strict cu toate, ca, daca bubuia vreo centrala verificata de el si care primea OK-ul, ii aruncam chiftele peste zidul de la Popa Sapca (inchisoarea din localitate adica). Nu te joci cu din astea, deci sansele sa bubuie sunt minuscule. Dar macar ai caldura si apa calda cand ti se scoala, nu cand hotarasc unul si altul ca ai dreptul.

      PS … astia cu pericolul de explozie .. cuget ca nici aragaz nu aveti. Nu?

    • Se verifica centralele la fel cum iau multe masini si itp ul..cu o mica atentie.

      00
    • Tevile de gaz sunt concepute sa reziste la presiuni destul de mari, nu se strica asa usor. e usor de marit debitul de gaz pentru consumatorii casnici daca e nevoie, nu e dracul asa de negru.
      Centralele nu explodeaza asa usor (statistic, cate accidente /incendii au fost cauzate in ultimii ani din cauza centralelor vs din cauza diverselor improvizatii?) si au un proces de punere in functiune extrem de clar si simplu, tocmai ca sa preintampine accidentele.
      Ma rog, fiecare decide pentru el, cand ne-am mutat din Bucuresti acum niste ani, in august, scara fusese debransata de la apa calda pentru neplata facturilor. A fost oribil, nu vreau sa ma gandesc acum cum e iarna.

      00
    • @Danyzus, în București sunt pe radet, gaze doar la aragaz. La fiecare 2 ani venea cineva de la distrigaz să verifice. Nu-l chemam eu, nu-l chema de la asociație, verifica și țeava de pe palier și de la subsol.
      Acum vreo 2 ani s-au montat în fiecare apartament (cele conectate în la rețea) detectoare de gaze. Am întrebat dacă încep să piuie dacă fierb un vin sau pregătesc marinata cu oțet pt murături :), cică nu. Dar a piuit și s-a oprit alimentarea cu gaze în bloc când a dat o tanti cu spray de gândaci.
      În orașul în care locuiesc momentan tatăl colegei de birou e „tipul de la gaze”. Zice tipa că răspunde cu capul dacă se întâmplă ceva, acum vreo lună jumate a bubuit într-un apartament, un bou își montase aiurea butelia, tipul a fost acolo la intervenție; încă răspundea cu capul dacă se întâmpla ceva în urma deciziilor luate de el după incident.

      00
    • @Danyzuz
      Nu mă înțelege greșit.
      Accidente și belele cu centrale au fost și o să mai fie, asta e clar. Nu poți fi 100% sigur, dar tot suntem peste 99.50%.
      Nu poți acum să zici că centralele sunt o tehnologie periculoasă pentru câteva cazuri nefericite. Avem sute de mii de centrale montate in Romania care merg bine-mersi.
      Dacă centralele nu erau o tehnologie sigura, fii conștient că erau demult interzise sau lumea nu risca să le monteze.
      Acuma știi cum e? Pentru 5 chiori beți la volan, nu poți interzice alcoolul sau vânzările de mașini, fiindcă o șleahtă de idioți combină sticla cu volanul.
      Legat de instalațiile de gaz, nu prea ai ce dracu să le faci, că sunt niște țevi și atât.
      Inclusiv mercaptanu ăla de miroase a bășini e o măsură de protecție. Gazu scos cu sonda nu are miros.
      2. Dacă miroase a gaz e normal ca oamenii să sune, altfel nu ar avea motive sa o facă.
      Legat de partea cu revizia da, la instalația din casă e obligatorie, altfel îți taie gazu până la verificare și dat ok-u.
      Aceeași poveste cu centrala. Nu ai Iscir, o face firma de furnizare gaze. Fără Iscir valid îți taie gazul după o perioadă.
      Nu a venit nimeni de la gaz și ți-a expirat autorizația? Chemi firmă privată să facă verificarea. Mai ține și de implicare și responsabilitate.
      La automobil de ce faci RCA? Că te-ai putea lipsi de ea. Trebuie să te ia miliția de aripă? Te duci ca un cetățean responsabil.
      Că s-ar putea cu toate puse linie sa fie un necaz? Da, e posibil. Dar dacă e făcut ce trebuie, asta înseamnă un risc în minus.
      Și așa cum zice Dojo, nu riscă nimeni să dea un certificat de valabilitate și să riște pușcăria pentru 50 de lei ciubuc să închidă ochii.

      00
    • @dojo plus că e obligatoriu sa ai detector de gaze cu acțiune directă la electrovalva care închide gazele din afara locuinței :)
      Că mulți nu o țin în priză că mai țiuie când faci porcarii prin casa și chiar sare acea siguranță…( Electrovalva)

      00
    • Flat, ai uitat sa scrii de drobul de sare.
      – poluare. Sigur, un sistem centralizat cu pierderi de 40% e mai putin poluant decat centralele individuale. Garantat.
      – reteaua nu tine. Da, ca stii tu sigur. si pentru ca se cupleaza instantaneu 2 milioane de centrale
      – santiere. Singura gaura in afara se da ca sa se scoata burlanul centralei. Comparabil cu o reparatie capitala. Oricum, nu cred ca a existat proprietar de apartament care, dupa instalarea centralei sa zica „bai, dar ce gauri urate prin pereti. Hai sa scoatem centrala. Vreau sa traiesc in frig, dar sa am peretii virgini”
      – pericol de explozie. La noi, Distrigaz face verificari in fiecare an. Fara exceptie. Iar eu inchei CService cu firma de centrale la fiecare doi ani. La marca asta e 250 lei la doi ani. O avere
      – intoxicare. E vorba de centrale fabricate in 1950?
      Toate comentariile negativiste sunt scrise, parca, de angajati ai companiilor create de Firea

      00
    • Sire, oras de 40k. In anul 2000 a crapat incalzirea centralizata. Anuntat pe toata lumea cu 6 luni inainte ca adio. Si-au facut oamenii in draci separari de gaz si si-au instalat centrale termice individuale, convectoare sau incalzire cu aragaz si calorifere electrice, fiecare dupa posibilitati. Prin 2005 si aia saraci aveau CT, nu mai era nimeni fara. Credite etc.
      Ei, in 20 de ani am auzit doar de e o singura explozie gaze, si aia de la ceva fisuri in teava principala a scarii. Oras mic, se stie de tot ce misca. N-am auzit nici de o explozie centrala sau intoxicare cu monoxid de la ea. Bineinteles, oamenii verifica chestia la 2 ani, firme autorizate ISCIR, tot tacamul. Plus verificarile la doi ani ale alora de la gaze. Si nu depinzi de nimeni in ce perioada a anului alegi sa incalzesti. Daca ai chef, bagi caldura si in august, fiecare cu piticii lui.
      Deja au trecut 20 de ani si treaba merge ca unsa, fara probleme.

      00
    • @ Alin, nu zic ca nu ai dreptate, dar e idiotic sa faci asta, ca inginer de instalatii, care faci verificarile. Pentru ca, daca iese cu poc, aia de la ISCIR au clar toate datele tale acolo, cand ai facut verificarea, ce ai concluzionat etc. Stiu ca al meu era super-stresat pe treaba asta, ca mai avea cate un client mirat ca asta chiar sta cu senzorul de gaz sa purece toata centrala, sa printeze datele de randament si emisii etc. I-a lasat pe cativa cu centrala inchisa, pentru ca nu era conform cerintelor minime de functionare. Au rezolvat imediat problema, le-a dat apoi acordul. Dar imi spunea mereu ca trebuie sa fie totul 100% OK, ca e caz penal si nu are chef sa infunde puscaria pentru o prostie.

    • @dojo probabil asa e in orasele mai mari, in Fetesti, Tandarei si Munteni-Buzau, nu e asa. P.s. In Bucuresti am gaze la aragaz, din 2011 pana azi nu a venit nimeni sa faca o verificare ceva.(am chemat eu un prieten sa se uite/verifice la 2 ani)..

      00
    • @kilroy

      – poluarea CET-urilor e la marginea orașelor, nu mă interesează. important e ca în centru să fie aer curat
      – normal că rețeaua nu ține. trebuie dimensionată. UE va impune restricții, desființarea centralelor pe gaz, noi ce facem ne apucăm să MĂRIM rețeaua?
      – mă refer la șantiere în casă. spargi pereți, faci varză bucătăria. aproape întotdeauna asta presupune refacere gresie/faianță, mobilă etc.
      – mai e și factorul estetic, e urât cu chestia aia mare și cu țevi galbene peste tot
      – intoxicarea – a fost acum câteva zile o știre cu unii care au murit în somn de la monoxid
      – și aragazul trebuie scos, evident e pericol de explozie. mâncarea se poate face cu plită cu inducție

      00
  5. De aia cresc preturile la ‘rezidentialele’ noi din Bucuresti,Cluj Napoca, Brașov,Iasi…pt centralele individuale, care de multe ori sunt cele mai proaste (si ieftine) , dar na, profit mai mare pt dezvoltator, spagi mai bune pt ‘autoritati’…

    00
    • Da ce are un Motan Kplus la 2400 de lei? Tușește? De ce aș monta vreun Saunier Duval săi Bosch? Nu tot apă caldă da?
      Mai repede mi-aș monta un termostat inteligent. Ăla face diferența. Nu că centrala dublă ca preț îmi face economie de 30 de metri cubi de gaz la 1000 consumați. Aia e labă, nu economie.
      Un termostat isteț face diferența majoră.

      00
    • @Ionut, un Motan sau alta marca mai ieftina are sanse sa crape mai repede decat una mai scumpa. E ca la masini, compari Logan cu VW.

      00
    • Pai sa iti spun ce are Motan-ul (Sigma 24) pus de astia care au facut ‘rezidentialul’ in care am luat eu : cam dupa o luna de functionare, dupa 5 min de incalzit apă, ia o pauza de vreo 3 minute…cica de la schimbatorul de temperatură , care nu e ieftin de schimbat…

      00
  6. Cât am locuit cu chirie în tinerețe mereu era cineva care voia să amâne furnizarea căldurii.
    După ce m-am mutat în apartamentul propriu n-a mai fost nimeni, deși acum 10 ani încă mai erau destule babe și destui moși. Încă erau perioade dubioase, până se decidea radetul conform calculelor lui dubioase, dar era suportabil.
    În chiria actuală am centrală, sexy rău, i-am dat un pic drumul și prin iunie.
    Momentan, la București, sector 1, am apă caldă și căldură. Nu e cald-cald (suspectez că apartamentul nelocuit de dedesubt are un geam deschis spre exterior, fie și indirect; așa s-a întâmplat anul trecut și acum 2 ierni), dar nu faci țurțuri.

    PS. Oarecum amuzant articolul cu nebunul. Tu „avem un nebun cu acte în bloc care face probleme”, unele comentarii: „la fel și eu, am vecini cocălari care dau manelele tare toată ziua”. Am eu o problemă că mi se pare că cele 2 situații sunt diferite?!

    00
  7. Legat de articolul lui Meeku, valoarea lui in mare este 0 daca nu ai pe cineva in bloc deja debransat ori daca stai in zone nedebransabile. Stiu exista varianta ca tu sa-ti faci propria „debransare” in sensul ca nu faci debransarea si muti acele repartitoare la loc rece si speri sa nu patesti vreo nasoala. Pe langa asta pregateste-te sa platesti si deranju de la asociatie(ca deh caldura de la vecini se pune si ea), respectiv daca ai bulanu sa stai pe la etaje superioare si presiunea apei sa fie indoielnica.
    Cam din aceste cazuri articolul ala are atatea share-uri si unul in care oamenii se plang are mai multe. Pur si simplu audienta e mai mare la al doilea fata de primul.
    De asemenea abia astept sa vad primele clinciuri intre posesorii de centrale si primarii cand vor trebui sa fie implementate noile directive europene privind energia verde. Cum la fel abia astept si clinciurile intre bucuresteni si primarie privind subventia caldurii.
    Si s-ar putea face centrale de cvartal in bucuresti daca s-ar dori, dar este exact ca in povestea cu parcarile de resedinta, nu ies prea multi bani pentru cine trebuie….

    00
    • Stiam ca se practica debransarea “pe naspa” a unui apartament, apoi restul blocului plateste amenda.

      00
    • poti elabora cu parcarile de resedinta, ele trebuie scumpite nu incurajate…asta vrei sa zici, nu?

      00
    • @Mihai
      Este oarecum la latitudinea asociatiei de proprietari. Daca ai oamenii ok te poti intelege. Daca in schimb ai oameni cu care nu te poti intelege, vei plati cat nu face.
      Ca si exemplu am niste cunostinte care stau prin sectoru 1 intr-o zona mai speciala si la ultima sedinta a asociatiei s-a dat liber la debransari si instalat centrala. Ba mai mult s-au organizat pentru a imparti costurile privind instalatia de gaz. Din pacate acest lucru in Bucuresti este exceptia si nu regula…

      00
    • @the one
      Problema parcarilor de resedinta din Bucuresti e cam asa si vorbesc strict din perspectiva a sectorului 2:
      1. Sunt mega ieftine (75 ron pe an);
      2. Sunt pe viata, practic daca tu ai luat un loc de la ADP ai dreptul sa-l prelungesti la nesfarsit.
      3. Daca ai norocul sa stai la 4 camere intr-o vreme te calificai sa ai 2 locuri, combinata cu primele 2 puncte, poti face niste bani frumosi prin subinchirierea lor.
      Solutii pentru a mai face una alta ar fi, odata maresti pretul minim (150 ron pe luna) si in acelasi timp sunt o gramada de locuri unde se pot face parcari rotative si mai eliberezi spatiu.

      00
    • @Asdad2005, mi se pare oarecum corect ca parcarile de domiciliu sa fie „pe viata” sau cel putin „pe viata masinii”.
      Daca s-ar da la altcineva in fiecare an cred ca ar aparea mai multe probleme. De exemplu eu imi cumpar masina acum pentru ca am loc de parcare si la anul nu mai reusesc sa obtin acel loc. Ce fac cu masina? O vand?

      00
    • Mie articolul lui Meeku mi-a dat speranțe. Nu știu dacă zona e debranșabilă (mi-am făcut mintea fundă în link-ul din articol), dar în bloc/pe scară sunt câteva centrale montate legal. Și am senzația că am găsit în actele casei o hârtie care atestă că fostul proprietar a participat la instalarea noii țevi.
      Nu mă apuc mâine de treaba cu centrala, dar mă bucur că dacă o să vreau, o să pot face asta legal.

      00
    • Andrei in nici o tara civilizată domeniul public nu e rezervat cuiva , peste tot se plătesc abonamente și se parchează unde găsești loc liber in zona ta. sau cu taxare la oră. numai in București un loc de parcare public costa 15 euro pe an și unul privat 15000 de euro

      00
    • @ flat 15 euro? Ce e scris pe chitanță, dar ca să prinzi 100 de euro la administratorul blocului și 300-400 la funcționarul primăriei????

      00
    • @Flat, de acord si cu sistemul asta: sa platesti abonament lunar si sa parchezi unde gasesti in zona ta.
      Conditia principala ar trebui sa fie sa nu se vanda mai multe abonamente decat locuri de parcare. Si o alta conditie (secundara) ar fi sa existe cineva care sa verifice constant ca acele locuri sa nu fie ocupate de persoane fara abonament si sa dea amenzi pentru asta.

      00
    • si sa fie cineva care sa le ridice pe alea care stau nemiscate cu saptamnile/lunile/anii. ca sunt convins ca aveti cu toti cel putin cate unul din asta prin bloc/cartier.

      00
  8. visu romanului:
    1. golf 4 (5 acum)
    2. facultate particulara
    3. centrala de apartament

    bai, ma lasi, nicio tara nu are babilonii tevi trase pe geam ca Romania. Niciun om normal n-ar vrea sa ajungem pe culmea rromiei. Problemele se vor rezolva pentru ca discutam de Bucuresti, nu de Harsova!

    00
    • Adevarul e ca mult mai bine stai pe frig, dar macar nu ai “tevi prin casa”.

      00
    • Situația se va rezolva pentru că, ușor ușor, se vor interzice centralele individuale pe gaz (https://www.struttandparker.com/knowledge-and-research/gas-boiler-ban-for-new-homes-what-does-this-mean-and-how-will-it-work-in-real-terms), nu pentru că vorbim de București.

      00
    • @the one, cand se vor rezolva problemele? Pentru ca in ultimii 10-15 ani a fost din ce in ce mai rau.
      Ma gandesc ca ar fi fost si mai rau daca nu se debransa nimeni de la Radet si acum ar fi trebuit sa asigure caldura pentru minim 20-30% de apartamente in plus.

      00
    • @alex: mă faci să râd la faza cu PIB-ul Bucureștiului. Ce nu știi tu este că PIB-ul ăla e identic cu cel al Somaliei: 100% din donații externe.
      Să te lămuresc:
      preț gicacalorie Oradea 2019 – 267 lei
      preț gigacalorie București 2019 – 163 lei
      Costul coșului zilnic e mai mic la București față de Oradea sau Cluj-Napoca.
      Taxe și impozite, la fel: mai mici la București decât în Oradea, Arad sau Cluj-Napoca.
      Mă, voi nici internet n-aveați dacă nu vă dădeau orădenii. :D :D :D
      Bolojan o făcut centura Oradiei într-un mandat, voi cum stați? :D :D :D
      Mi-ar fi plăcut să fie România federalizată, atunci ați fi văzut voi pe dracu’ gol.

      00
    • john, io zic sa revenim cu picioarele pe pamant.

      de internet stiu ca ziceai la misto, da’ io faceam retea in cartier inainte sa existe digi la cluj ,nu in bucuresti. si la retea aveam atasata si fibra optica.

      despre centura… cacat la oradea are 13 kilometri. la bucuresti, aia veche are 70, aia noua la care incep aia sa lucreze acum sare de 100. face bolojan spirala dacica prin oradea de kilometrii astia.

      263 gigacaloria si e cald in case. la bucuresti 163 si primim de maxim 80. si daca am plati 500 tot de 80 am primi. s-o repare intai si dupa aia sa zica cat costa, nu cred ca s-ar supara prea multi. plus ca nu am voie sa ma pis pe gigacaloria lor, intelegi ce spun? sunt client captiv. da, as putea sa ma mut din bucuresti preferabil la oradea, ca acolo n-as mai plati nimic, m-as incalzi direct cu basinile de oradeni.

      00
    • @theblack: nu contează cât are centura, ci contează c-a făcut-o. Pe primarii bucureșteni ce i-a oprit? Aud? Îți spun io ce i-a oprit: furăciunile-n draci.
      Uită-te la cățaua aia de Sârmă-n cur cu câte datorii v-a lăsat la primărie și cu ce contracte făcute cu dedicație, nu mai departe chestia aia cu gunoiul în sectorul 1.
      Tu confunzi internetul cu rețeaua de cartier. Io am făcut prima rețea la mine-n bloc în 1994.

      00
    • cu cataua sunt de acord. fix bucurestenii au votat-o. sa le fie de cap. in acelasi timp centura aia e la ministerul trnasportului. si pe aia i-a votat intreaga tara. bine, nu zic acumc a daca era la primarie s-ar fi intamplat ceva. eu ziceam insa strict de magnitutidinea lucrarii. cum era prostacul ala de pedro care il injura pe nicusor dan ca nu a reparat radetul intro luna. une e o autostrada de 13 kilometri si altceva 170.

      nu, nu confund reteau cu internetul. ziceam doar ca reteaua noastra avea acces la internet printr-o fibra optica cand multi inca se chinuiau cu xnet.

      00
    • @Vali, se verifică. Cel puțin unele informații se verifică.
      Când lucram în bancă primeam mereu cereri de informații dacă unul și altul au economii de peste 3000 lei. Una din condiții pt primirea unui ajutor de genul ăsta.
      (Economii băieți, nu contul curent în care intră salariul/pensia; și n-am făcut eu legea, și nici fraierii de la primărie care o aplică n-au făcut-o; am precizat pt că am mai avut cândva discuția asta, ori aici ori la Arhi).

      00
  9. Prefer varianta cu centrală de cartier. Am cumpărat apartament anul trecut și am preferat să rămân branșat la radet. Ba mai mult decât atât, am recondiționat și caloriferele vechi din fontă, de am ajuns de râsul lumii, să am calorifere de fontă…

    Situația în București nu e uniformă, unele sectoare stau mai bine decât altele. În sectorul 4 nu am stat niciodată mai multe de 1-2 zile fără apă caldă. În sectorul 6, când eram în chirie, am stat și mai mult de o săptămână, de ajunsesem să merg pe la prieteni să fac duș. Momentan sunt mulțumit de confortul termic din casă, stau permanent în pantaloni scurți și tricou și nu simt mereu nevoia să port ciorapi. Asta în condițiile în care fiecare fereastră din casă are un gemuleț mic de 50cmx25cm deschis aproape non-stop. Temperatura e între 21°C – 23°C și mi se pare suficient. Noaptea aș prefera un 19-20, ca să fiu 100% confortabil în plapumă.

    Sper să se rezolve situația cu RADET/Termoenergetica în mandatul lui Nicușor Dan, pentru că soluția cu centrale individuale nu e sustenabilă pe termen lung.

    00
    • @ubercool: daca le-ai reconditionat de ce n-ai pus si robineti noi (si aerisitoare desigur)? Ti-o spune cineva care sa in chirie si are centrala de apartament, dar caloriferele vechi din fonta, dar au robineti noi si aerisitoare (nu-mi sariti in cap, stiu ca nu-s asa eficiente cu centrala de apartament… dar nu le-am pus eu – pentru cei ce intreaba de ce nu-s eficiente fac un mic rezumat… se incalzesc greu, deci pana vine caldura dureaza, se racesc greu, deci cand termostatul zice „stop caldura” ele inca dau caldura). Si daca totusi ai facut asta, mai taie din robinet seara, ca banui ca un robinet automat costa cam mult, dar daca e apartamentul tau banui ca merita costul.

      00
    • Acolo unde am renovat, am robineți termostatați, însă momentan nu m-am mutat în apartamentul respectiv, că nu e terminat. Au fost o grămadă de probleme cu meseriașii/furnizorii de diverse și am ajuns să fac multe lucruri singur, după programul de muncă, dar asta e altă discuție.

      00
  10. Am bagat gaze in vara lui 1990, au fost ierni nenumarate cand presiunea gazelor nu era suficienta nici sa aprinda aragazul.
    Daca toate apartamentele din bucuresti se vor incalzi la gaz, nimeni nu se va mai incalzi la gaz.
    Sa va rugati sa se rezolve problema cu tevile in bucuresti alftel o sa facem frigul cu totii.
    Bucurestenii au forta financiara sa traga niste tevi, daca or sa fie obligati.
    Rahat, orase in care saracia are un luciu sanatos sunt pline de centrale de ap. Superioritatea asta, ca ce saracii si prosti sunt aia in bucuresti, ma cam sperie si ma abtin sa fac referire la IQ-ul si frustrarile provincialilor ce savureaza sa se scalde in ea.

    00
    • NOU
      #81

      Bucureștenii sunt doar proști, nu și săraci. Miorlăiți că aveți probleme dar nu faceți nimic să le rezolvați. Ani de zile ați primit subvenții sute de lei pe lună ca să nu cumva să plătiți prea mult. Ia întreabă-i pe cei din Miercurea Ciuc unde e frigul frigului în România cum se descurcă. Sau pe cei din Întorsura Buzăului. Pe ăia nu i-a întrebat statul cum să îi ajute. Ăia nu au plătit mai puțin să se încălzească. În schimb, bucureștenii au primit subvenții cu nemiluita. Iar acum ghici cine nu are probleme de căldură și apă caldă! Exact ăia care au făcut ceva să le fie lor și familiilor lor bine, nu ăia care au fost mulțumiți că statul le plătește lor o mare parte din căldură și apă caldă, deși știau că sunt probleme uriașe în rețea.

      00
    • Ce bine ca provincia arunca cu bani ca sa aiba astia in bucuresti de unde sa plateasca subventia, miticii aia prosti nu platesc taxe, niste putori, niste intretinuti, probabil au cel mai mic PIB pe locuitor din tara, evident de prosti de sunt.
      Ce sa mai ar tb sa multumeasca cu lacrimi in ochi ca sunt ajutati sa nu moara de frig in jegurile insalubre in care isi duc viata amara.
      https://www.economica.net/date-eurostat-bucurestiul-a-lasat-mult-in-urma-berlinul-a-depasit-la-pib-helsinki-si-deja-alearga-viena_166566.html
      Ma abtin sa zic miorlai ceva de rau de taranii frustrati din provincie, pentru ca sunt educat si bine crescut.

      00
    • Șefu’, subvențiile au plătit pierderile radetului pe partea de țevi până să intre în blocurile și casele noastre.
      Practic, primăria în loc să înlocuiască țevile alea, a plătit pierderile cauzate de starea lor. Prin subvențiile alea nu ne-a plătit căldura nici pt juma’ de grad în plus în case.

      00
    • Nu e nicio frustrare de provincial că Bucureștiul nu are căldură. Nu ne afectează cu nimic, stai cill.
      Legat de superioritate, nu nenică, chiar nu suntem superiori cu nimic, dar nici mai jos ăștia de la provincie.
      Așa tare urăsc când aud bucureșteni aclimatizați vorbind de restul României, ca fiind provincie. Chiar nu este nevoie să vă invidiem pentru problemele cu care vă loviți zilnic, probleme care nu au o rezolvare.
      E ok, rămâneți cu ele, stați la voi acolo.
      Și da, bucureștenii nu sunt săraci, că bani sunt.
      In schimb sunt foarte proști, ba chiar proști până la durere, altfel nu aveau așa primari.
      Trebuie să înțelegem un lucru: toate capitalele și orașele mari au probleme cu mașini, aglomerație, parcare, infrastructura de transport, București nu duce lipsa de belele.
      Dar știți care e diferența? Că în alte orașe se mișcă, se rezolvă probleme, se caută soluții.
      Nu mă aștept să se rezolve în București toate peste noapte. Am fi tâmpiți să credem că primarul nou rezolvă peste noapte ce nu s-a realizat in 30 de ani.
      Dar pe general, la multe capitole bucureștenii chiar sunt mai proști și reduși mintal decât multe alte județe.

      00
    • Ai auzit bucuresteni sa-i frece grija de faptul ca in nu stiu ce oras din provincie au probleme cu tevile?
      Sa zica de nu stiu ce oras ca nu-si rezolva nu stiu ce problema?
      Sa zica ca vai ce prosti sunt aia din orasul X?
      Comentarile efectiv demonstreaza ce am spus, si in bucuresti si in alte cateva zone mai civilizate din tara se mai voteaza inteligent, in rest daca va vede un taur sunteti in pom de rosu ce sunteti.
      Ca primarii au fost incompententii nu pot sa neg, dar nu avea ce sa aleaga, in afara de firea nu pot sa zic ca au votat execrabil, si firea a fost ajutata de sistemul de vot.

      00
    • Om fi proști noi, ăștia care locuim în București cu acte în regulă (am acte de București, dar nu mă consider chiar bucureșteancă), dacă te iei după ce primari au ieșit.
      Dar ce zici ăia aleși prin vest până la mandatul trecut, dar cei aleși deși erau în arest preventiv pt infracțiuni privind futaiul de bani publici… bucureștenii sunt la fel de proști sau deștepți ca restul lumii.

      00
    • NOU
      #87

      @AB La mine se dă în fiecare lună citirea apometrelor. La fiecare metru cub declarat se mai adaugă 1 leu, 0,7 lei etc. depinde cum iese pe lună. De ce? Pt ca sunt pierderi pe rețea. Nu subvenționeaza nimic statul. Dar au fost înlocuite țevi, conducte etc. Altfel plăteam 20-30 de lei / mc la ce pierderi erau.

      00
    • AB, pierderile în ultimii 5 ani au ajuns pe la 40%, parcă. subvenția de 50% e de minim 10 ani, cu încă 25% pentru cine depune la primărie declarație că are venituri mici.

    • @Vali, ți-am mai zis, aia 25% pt cei cu venituri mici este o lege valabilă pt cei cu venituri mici din toată țara. Există inclusiv ceva pt ăia care se încălzesc cu lemne.
      Că poate prin alte părți nu știu, nu pot, sunt incapabili să-și alcătuiască dosarul….
      @Remington Steel, îmi imaginez că dacă sunt pierderi pe țevi până să intre în bloc, sunt pierderi și pe țevile din bloc, înainte să intre la tine în casă, că nici alea nu-s noi. Pt acele pierderi plătești, așa cum plătesc și eu.

      00
    • știu, si eu am zis că bucureștenii, cei mai bogați dintre români, abuzează de schema aia cum vor ei.
      nu e nici un dosar de făcut, se dă o declarație pe proprie răspundere că au venituri mici. și nimeni nu verifică, că nu vrea să piardă voturi.

    • vali, si e vina mea ca cetatean thebblack ca vecinul costel da declaratia abuziv? sau eu nici macar nu stiu ca a dat-o? nu ar fi treaba autoritatilor sa verifice?

      00
  11. NOU
    #92

    După parerea mea soluția cea mai buna in marile orase este incalzirea centralizata. Am vazut si eu la tv. reportaje cu familii cu copii mici care nu au căldură si apa calda si este trist. La noi in oras e ok dar asta nu inseamna ca nu sunt întreruperi. Avem informatii actualizate la zi cu avariile existente:
    https://termo.cetoradea.ro/intreruperi_furnizare.php

    00
  12. Bucureștenii așteaptă sa le monteze primăria centrale termice pe de-a moaca.

    00
    • Nu ai văzut statisticile Bucureștiul e cel de-al treilea „judet” după Teleorman și Vaslui că venituri pe cap de locuitor :)). le place moca: ajutor de naștere, bicicleta, trotinetă, mașină, locuință, de căsătorie nu știu dacă mai au. Iar pe unde e sărăcie îți mai pune o taxă pe gunoi, apa de ploaie, etc.

      00
    • 70 lei pe an loc de parcare în București. boierie.

  13. Oare ce PİB ar mai avea Bucureștiul daca s-ar muta guvernul &co in alt oraș, sediile firmelor așijderea etc. ? Sau macar daca am avea regionalizarea aia nenorocită. Atunci s-ar vedea adevărata valoare.

    00
    • plm si daca ar avea 100 mii de locuitori si daca ar fi in Moldova

      00
    • ce pib ar mai avea londra daca s-ar muta guvernul si firmele in alt oras? repeta intrebarea pentru paris. pentru viena. pentru roma.

      bine, miorlaiala asta imbecila la adresa bucurestiului s-ar muta la adresa vascautiului, daca s-ar muta acolo guvernul si firmele. pentru saracia si mizeria din vaslui n-ar mai fi de vina bucurestenii ci vascautenii. in nici un caz vasluienii.

      00
    • @thebblack: n-ai înțeles faza: la Bucales se fură-n draci, se fac pomeni, nu se face nimic altceva. Te invit în Viena în cel mai de rahat cartier și tot e peste cea mai curată și civilizată zonă din București.
      Apropo: ministrul de finanțe austriac a fost condamnat în primă instanță la 8 ani pușcărie cu executare pentru o mită de 1% dintr-un contract de 961 milioane Euro, plus recuperat prejudiciul. Câți miniștri sau primari din București au înfundat pușcăria pentru că s-au „distrat” cu bani publici? Exact!
      No, despre asta-i vorba. ;)

      00
    • Te invit în Viena în cel mai de rahat cartier și tot e peste cea mai curată și civilizată zonă din București.

      Sa inteleg ca Floridsdorf nu e Viena?! Si stiu si zone mai centrale care aratau dubios tare in timpul zilei

      00
    • john, si daca capitala ar fi la vascauti (sau la oradea) nu s-ar mai fura?

      00
    • De furat, se fura oriunde. Problema e ca daca fura mai mult (si au de unde sa fura), isi pot cumpara „protectie” peste tot. Daca ‘ciolanul’ nu concentrat intr-un singur loc, nu prea se poate. Undeva tot bubuie. Dar asta intr-un scenariu in care aia mici fura. Daca vine vreo „directiva” de sus (gen PNDL), slabe sanse.
      In alta ordine de idei, ar trebui reglementat mai bine cum se duc banii de la guvern la orasul X. Poate ca unii „din provincie” nu vor sa plateasca pentru „transport aerian in comun” in alt oras.

      00
    • Rușine sa le fie, și mai cer si de la buget finanțare, sunt siderat, dar în orice caz mult mai inteligenți decât miticii.

      00
  14. Iarna trecută a fost foarte blândă, chiar și la Brașov. Tin minte că in 2017 au fost -33 grade în Brașov.
    Hai să ne imaginăm cum rezistă firele de curent daca în Bucuresti o sa fie ca in 2017:

    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cea-mai-rece-noapte-din-iarna-asta-646763

    00
    • Firele sunt afectate de gheata care se depune pe ele daca nu sunt băgate in subsol.
      Tehnic vorbind la -33 de grade Celsius, ai un randament mai scăzuta gaze, fiindcă scade presiunea, volumul gazului se contractă la temperaturi scăzute.

      00
    • @Pato Basil, eu mă gândeam la instalatiile electrice din apartamente, in Bucuresti. O să pocneasca sigurantele in statiile de transformare ca floricelele.

      00
  15. Am scapat de termoficare cu circ si multe sedinte de bloc prin 2015. In scara aveam 6 apartamente din 28 racordate la termoficare. Cei cu centrala individuala plateam incalzirea pe scara si caldura emisa de tevile de termoficare ce treceau prin apartament. Mizeria de termoficare pentru cei debransati era mai mult decat gazul pt gatit, incalzit si apa calda. Am pus piciorul in prag, am votat sa se sigileze caloriferele din spatiile comune, sa punem usi de termopan la fiecare etaj la balcoanele unde se intind hainele. Dupa o iarna crunta in care cei cu termoficare au platit din buzunarul lor, nu din al tuturor locatarilor, costurile pt. termoficare, s-au convins ca e mai bine sa se debranseze si sa se deranjeze sa-si puna centrala. Majoritatea care se pisau contra vantului erau aia care inchiriau de ani de zile si ii durea undeva de restul locatarilor. Am avut grija sa chemam politia la fiecare chef dat de studentii chiriasi si cineva de la finante sa controleze daca platesc impozit pe chirie. Ne f**i, nu-i nimic, te f***m si noi, dar poate nu o sa ti placa.

    00
  16. NOU
    #109

    Potrivit informațiilor apărute în ultima vreme în presa vest europeană, în curând va fi interzisă instalarea centralelor pe gaz din motive de mediu. Mai întâi la locuințele noi și ulterior la cele vechi.

    00
  17. Sooo… Daca vreau sa ma debransez trebuie sa nu fiu pe lista blocurilor care nu au voie sa se debranseze. Siiii…. Trebuie sa fie cel putin unul pe scara care a facut-o inainte… Daca nu e… Ghinion… Si ala primul cum naiba face?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile