Este fix asta
Am mai spus-o și eu de câteva ori, nu ai ce să îi explici copilului despre nimic, dacă acasă vede mereu altceva. Manualul de educație financiară de clasa a doua? Da, frumos, dar acasă vede altceva. Fără telefoane la școală? Da, dar Gigel al meu are nevoie de el. Profesorii? Niște proști săraci. Au ei mașina lu tati și telefonul tău, Gigel? Aia e.
Iar în școli cine să facă ordine? Inspectorii ăia numiți politic? Directorii puși politic să fure? Profesorii care fac propagandă antivax și pro partidul de la putere?
Și degeaba îmi educ eu copilul bine, dacă pleacă de acasă și minim jumătate din colegii lui sunt copii de parveniți sau de bombardieri. Sau de influenceri.
Aia e.
imi aduc aminte de o discutie dintre mama si vecina de palier. acesta ii povestea ca fi-su se lasa de liceu si ca i-a trantit in fata „suedejii nu prea se duc la scoala, si daca vor, va ingroapa in bani”. discutia asta a avut loc acum 20-25 de ani. vecinii mei erau ambii ingineri si aveau joburi bune, dar nu suficient de bune pentru aspiratiile copilului. L-am mai vazut pe tip, nu pare sa ingroape pe nimeni in bani…
Probabil ca tipul are acum 35-40 ani. La varsta asta inca nu a ajuns sus in partid, lipeste afise pentru campania 2024. Mai asteapta cativa ani si poate il vezi la recorder.
@Victor sincer mai mult mă întristez.
Ca să scapi de lipit afișe e nevoie de una din următoarele calități:
– părinții să fie mari donatori la partid
– să fii suficient de prost pentru a semna orice când ești pus în funcție. Asta aduce bani donatorilor dar tu o să fii singurul plătește când pică tot.
Dupa ce citesc articole de genul acesta, intrebarea mea este: noi (oamenii normali) ce mai cautam in tara asta?
cautam sa plecam.
citeste la articolul despre salarii. se pare ca avem cele mai mari salarii din Europa
@Lucifer daca nu esti pe trolleala, crezi tu ca banii sunt totul?
Plus ca si banii aia multi, sunt doar pentru unii ( aia din IT si restul de smecheri: politicieni, interlopi, bugetari in functii bune si nemeritate, etc.)
Majoritatea romanilor nu au bani foarte mult, dar si daca ar avea, nu stiu daca asta ar rezolva problemele.
Abandonul e semn de imaturitate.
Hai sa renuntam la scoala de stat, ca sunt copii-problema
Hai sa plecam din tara, ca arunca lumea gunoaie pe jos
Hai sa colonizam alta planeta, ca se termina resursele si nu ne putem schimba modul de viata.
@cristian nu stiu ce sa zic, uneori e inteligent sa „cut your loses”. Nu am idee la ce s-a referit colegul Aderentiu, dar sincer ma sperie modul in care s-a salbaticit sa nu zic rromanizat comportamentul copiilor.
Ma uitam la cat de plictisiti sunt adolescentii romani si ce impresii au in cap in urma a ce vad pe net, astia nu sunt buni nici de intors chifteaua la MC, o sa ii auzim 10 ani mai incolo ca Romania e de kkt ca nu au ei salarii de director. Si ma sperie ca o parte din astia o sa ajunga sa iti dea in cap mai incolo. Da stiu si bunicii nostri ziceau la fel …
Inca se pot face bani frumosi in Ro, costul traiului e mic, salariile din IT sunt mari.
Sunt curios cati citim zoso.ro din diaspora (si ne pare bine ca am plecat).
https://i.imgur.com/wPO3dKy.png
US, UK, NL o parte suntem cei logati pe vpn’ul din timpul muncii , dar sunt curios cat de mare totusi, ca e suprinzator de mare numarul din US
Ce vrei sa spui de fapt este ca toata tara asta e in deriva din toate punctele de vedere, dar aici vorbim despre cel moral.
Cine se mai asteapta la minuni e utopic.
Peste tot, exemplele sunt ca cel care e ma smecher, care fura si triseaza, reuseste.
Asa cum zici, nu e ceva nou, dar e total scapat de sub control.
Si asa se intampla cand ipocrizia si negarea realitatii atinge culmi de nedorit.
Asa apare in extremis dictatura, ca o dorinta a societatii de a se face ordine.
Subscriu la ce a zis Bogumil. Nu doar noi „admiram” bombardieri si vedete de carton. Oriunde in lumea asta oamenii mai simpli bălesc la aia de se pozeaza fantastic. Ce, vedetele americane sunt mai presus? Kardashian e mai buna cu ceva fata de Pestritu? Doar ca una are tarifele mai sus
De 9 ani avem parte de programul „Romania educata”, implementat de sus, de la inspectorul sef al tarii… Fara el era mult mai rau!
Sau poate mai bine, daca-l lāsa pe Funeriu sa continue ce incepuse…
Daca imi permiteti, o sa fiu in mod educat si politicos in dezacord cu cei care striga oridecateori au ocazia: lupul!
Exemplele de succes rapid si prin orice mijloace abundă in societatea romaneasca. Nu inseamna ca toti, dar toti copiii sunt atat de idioti incat sa le si urmeze. Inevitabil cad in capcana mintile slabe sau necoapte. In ciuda faptului ca maica-sa e profesor universitar doctor in psihologia comportamentului(!) si ca a avut educatie la un liceu de elita, uitati ce a ajuns Mario Iorgulescu. Dam vina pe educatia deficitara? Totusi a facut un liceu de elita, maica-sa este expert in psihologia comportamentului. La fel, ala care a injunghiat o profesoara si cei doi care mimau acte sexuale cu alta profesoara, cel mai probabil sunt indivizi refractari la orice educatie. Se intalnesc asemenea cazuri si in Finlanda, si e top mondial educatie. Dat nu se apuca nimeni pentru niste cazuri izolate sa dea vina pe educatie in Finlanda. La noi se striga: lupul! si bingo! zilnic si degeaba. Repet: sunt cazuri extreme.
Unde e nevoie sa se lucreze cu adevarat este probabil la micsorarea drastica a numarului de analfabeti functionali, acolo 100% e de vina nivelul scazut al educatiei nationale, nici parintii, nici copiii vecinilor din cartier, ci nivelul general coborât al educatiei in scoala. Ma mir ca Iohannis nu a trasat clar acest obiectiv. Era suficient ca toata scoala romaneasca sa traga EXCLUSIV in directia asta, a micsorarii procentului de analfabeti functionali intre elevi, si omul nostru de la Sibiu ramanea in istorie. Dar asa, cu obiective vagi, indefinite, abureală, Romania educata ramane o vorba frumoasa si atat.
Ce conteaza ce e ma-sa ? Tasu’ a fost un privilegiat al regimului comunist si un mare combinator dupa revolutie. N-a avut aston martin din ce a muncit ma-sa, l-a avut din combinatiile lui tasu’
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ce nu intelegi tu, e ca el a continuat combinatiile avand spatele asigurat de tasu’, nu s-a angajat faiantar in elvetia unde a facut „niste studii domle’ „
*analfabeti functional
analfabeti functional, daca analfabeti e ADJECTIV
analfabeti functionali, daca analfabeti e SUBSTANTIV
…dar stiu ca astea sunt mecanisme gramaticale mai greu de inteles
vezi si in franceza, un exemplu alea la intamplare: “Des analphabètes fonctionnels, les Québécois?” etc etc
pentru rio si poate si altii
in ambele situatii analfabeti este substantiv;
functionali se zice cand functionali este adjectiv si se acorda cu subst. in gen si numar.
functional se zice cand acest cuvant are valoare de adverb.
Nu as fi scris astea daca nu vedeam atata siguranta in afirmatia facuta mai sus.
mai general: daca “functional” este adverb, NU se acordă in număr cu adjectivul caruia ii este subordonat. Exemplu: studenți analfabeți funcțional
dacă “ functional” este adjectiv, obligatoriu se acordă in număr cu substantivul căruia ii este subordonat. Exemplu: analfabetii functionali nu inteleg diferenta dintre adjectiv si adverb.
Romania educata are ca prim obiectiv sa se asigure ca la liceele de elita intra doar cine trebuie de acum incolo. Cu repartizarea in functie de rezultatele de la examene exista riscul sa intre si copii saraci de la tara care invata bine si sa ocupe locul vreunui copil de procuror, doctor sau primar in liceele noastre de elita. Si strica poza de grup in a XI-a cand toti isi asorteaza bmweele noi noute si el vine cu cine stie ce saracie de hyundai veche de 5 ani. In plus profesorii de la aceste minunate licee de elita trebuie neaparat recompensati pentru frumoasele rezultate ale elevilor pe cand cei de la tehnologice si de la profesionale trebuie pedepsiti aspru deoarece, in mod evident, din vina lor nu se face carte in tara asta.
Visina,delirezi.
Am avut copilul elev la un liceu de elita si sint satul de aberatiile cu BMW-uri,Mercedesuri si alte timpenii.
@ rio
Pe lung: In propozitia ta „Era suficient ca toata scoala romaneasca sa traga EXCLUSIV in directia asta, a micsorarii procentului de analfabeti functionali intre elevi, ” elevii sunt substantivul principal/subiectul iar analfabeti substantiv secundar.
Ce e mai amuzant ca te contrazici singur mai jos in comment:
„..mai general: daca “functional” este adverb, NU se acordă in număr cu adjectivul caruia ii este subordonat. Exemplu: studenți analfabeți funcțional ”
e.g elevi analfabeti functional.
Pe scurt: mananci cacat.
„Unde e nevoie sa se lucreze cu adevarat este probabil la micsorarea drastica a numarului de analfabeti functionali,..Ma mir ca Iohannis nu a trasat clar acest obiectiv”
O spui de parcă ar fi un lucru banal, la îndemână oricui. O simpla decizie a lui Iohannis și gata.
Daca stai și te gândești bine, înțelegi că e vorba de munca de minim 20 de ani, do tone da bani și de controlul real a rezultatelor pentru care ai dat banii. Prime consistente pentru profesorii care merg in mediile cu probleme, prime consistente in cazul profesorilor care asigura progresul real al elevului și minim două evaluări naționale pentru orice elev din tara asta, din clasa a 2-a și până în a 10-a. Evaluări pe bune, care să îți arate exact cum sta fiecare elev, clasă sau școală, pentru a acționa din timp. Nu e simplu deloc.
Chestiile astea se intamplau si acum 15 ani in timpul crizei din 2008, numai ca atunci eram inca liceeni: vedeam stirea in ziar sau la TV, apoi radeam si faceam misto.
Fix ce gandesc comentatorii acum, dupa ce au ajuns la maturitate, aia gandeau si parintii lor acum mai bine de un deceniu.
Altfel simti cand prinzi o criza economica „pe bune”, pe banii tai si nu ai parintilor.
Cand riscul de-a ajunge literalmente cu curu’n drum se simte mult mai real.
Nu doar un downgrade al meniului de la „ciorba & chiftele cu pilaf” la „zeama de fasole cu mamaliga si pateu”.
Am si uitat concluzia Ce voiam sa zic este ca nu e „de vina” programul Romania Educata. Putea foarte bine sa nu existe programul asta si tot aici ajungeam.
Doar ca ultimii 10 ani a fost relativ OK, economia ne-a pacalit ca ne indreptam „inspre mai bine” desi noi bateam pasul tot pe loc, doar ca ne stergeam cu hartie Zewa in loc sa ne stergem cu „smirghel roz”.
Acum cand ne-am intors la hartia de proasta calitate vedem ca de fapt in jurul nostru s-a schimbat cel mult fatada lucrurilor si de fapt noi am ramas undeva prin 1997.
Copiii născuți în 2008 au picat 40% la simularea/evaluarea națională. Generația care se presupune a prins cele mai ok condiții din piață, imediat după o criză, mulți bani veniți din Europa, Internet ieftin.
Criză… First time?
„Doar ca ultimii 10 ani a fost relativ OK, economia ne-a pacalit ca ne indreptam „inspre mai bine” desi noi bateam pasul tot pe loc, doar ca ne stergeam cu hartie Zewa in loc sa ne stergem cu „smirghel roz”.”
Asta. De cateva ori asta. Unde pui ca oamenii se obisnuies foarte, dar foarte repede cu binele, si uita ca nu asa demult era mult mai rau.
E vorba de valori, iar in Romania, poate mai mult decat in alte tari din UE, valoarea e data la modul cel mai literal (sic), de bani.
Un popor sarac toata istoria sa a fost impins vrand-nevrand in capitalism iar era consumerismului i-a luat mintile.
Nu se mai poate face nimic, exceptand situatia ipotetica si utopica de a ridica veniturile absolut tuturor pana la nivelul la care valorile reale sa (re)devina dezirabile.
Asta desigur dupa ce intra armata UE (care nu exista) in Romania si face ordine printre politicieni si servicii (HA! :D)
Eu am (avut) niste prieteni care fac parte din cercurile astea de „smecheri”, inclusiv in politica. Cred ca multi nu realizeaza ce se intampla cu adevarat in tara asta, mai ales la nivel politic / institutional si care sunt valorile oamenilor „puternici”. Este ceva de nedescris, o latrina in care colcaie banul, prostia, smecheria, analfabetismul si relatiile, in care fentarea legii este virtutea suprema, o cocina plina cu neanderthali carora societatea romaneasca le-a oferit o platforma sa iasa in fata. Nu stiu cum se pot rezolva lucrurile, nu ai cum sa scapi de ei. Daca apare un om competent sau bine intentionat, intreg sistemul este disperat sa il lucreze. Uitati-va doar la umflatul ala de la garda de mediu care a fost repus in functie, ca sa ma refer la ceva recent, ala care nu stia ce inseamna un ecosistem. Tot felul de prefecti si sefi care o sa ramana in functie si impaiati dupa ce dau coltul.
Erau prietenii mei vechi, insa acum cativa ani m-am retras usor usor din relatia cu ei, ajunsesem sa imi vina sa vomit cand ne vedeam. Ma felicit ca nu mi-am incalcat niciodata principiile ca sa fac si eu niste bani (ca daca esti in lumea aia, faci ce bani vrei tu).
Am ramas doar pe un grup de facebook ca sa stiu pe cine sa votez, in functie de cat de tare ii deranjeaza.
De mult timp suntem condusi de agramati, de mai mult de 80 de ani. Gandeste-te ca pe vremea lui Ceasca toata nomenclatura avea 12 clase impreuna. Daca iti arat o gazeta de clasa a 5-a din ’80 te sperii, abia le rezolva astia de clasa a 8-a acum, vorbesc de olimpici. Nivelul a scazut pentru ca asa s-a vrut: sa-i tinem mai mult prin scoli poate poate se mai lipeste ceva in plus. Am inteles asta. Problema mare este insa indisciplina: ala cu cutitul ar fi fost acum la scoala de corectie unde il bateau si il futeau cei mari in cur la propriu. Chiar gardienii incurajau bataile intre copii. Scoala de corectie era mai horror decat puscaria. Daca scapai o saptamana fara sa fi batut sau umilit era o minune. Intelegem ca nu e ok ca se lasa cu traume psihice ce te marcheaza pe viata. Dar acum s-a ajuns ca efectiv nu mai ai nici o parghie de pedeapsa ! Nu mai poti nici sa-i exmatriculezi, nici sa-i lasi repetenti, nici nimic ! Iti rad in fata !
Perceptia despre nivelul general si despre evolutia lui (crestere, scadere, stagnare) nu se face analizand varful (gazeta, cum zici tu) ci media (poate si dispersia este relevanta).
Si mi-e neclar de ce crede cineva ca s-a inventat venitul cu cutitele la scoala sau amenintatul profesorilor in 2023.
Probleme mai dificile in culegerile pentru olimpici nu inseamna mare lucru in ansamblu.
Vestul castiga prin faptul ca media societatii e la un nivel decent, nu fiindca au cei mai buni 3 olimpici din emisfera de nord in timp ce 30% din populatie este mai mult sau mai putin analfabeta.
Baietii au crescut cu Becali si fetele cu Dragusanu.
sau invers
Fără nicio legătură cu nimic:
https://www.libertatea.ro/stiri/baiatul-roman-de-13-ani-care-batea-taximetristi-si-i-talharea-in-austria-a-uitat-ca-a-implinit-14-ani-a-mai-comis-un-jaf-si-a-ajuns-la-inchisoare-4508525
Sincer, vad ce efect negativ are social media asupra mea la 35 de ani, incercand sa o evit, nu intotdeauna cu succes..reels,tik tok si tot ce inseamna fast media da o foarte mare dependenta si cred ca ai nevoie de ajutor specializat sau o imensa vointa sa iesi din acest cerc.
Nici nu vreau sa ma gandesc ce au in cap tinerii din zilele noastre si cat de greu le este sa se concentreze asupra educatiei sau sa-si organizeze viata cumva, nu e doar vina scolii, dar si lipsa modelelor.
Cât timp nu vedem ‘jdemii de învățători/profesori în stradă, în grevă generală, blocând anul școlar, cerând punctual legi și regulamente care să asigure un mediu decent pentru educație și care să permită izolarea și separarea celor – nu știu, zic și eu – 1-2% din copiii problemă, înseamnă că totul e bine, care-i problema?!?
Pentru că, din ce mai aud de pe la școli, impresia mea e că din 100 de copii, maxim 1-2 sunt cu adevărat problematici. Alți 10-20 sunt doar impresionabili și teribiliști care s-ar liniști rapid când ar vedea că ălora 1-2 li s-au întâmplat ”chestii”.
În afară de niște dansul pinguinului pentru salarii mai mari, ați văzut ceva acțiuni de la cadrele didactice?
„În afară de niște dansul pinguinului pentru salarii mai mari, ați văzut ceva acțiuni de la cadrele didactice?”
Profesorii sunt simpli angajati, isi urmaresc exclusiv interesul, si anume salarii bune.
Cand lucrezi la privat, te intreaba cineva de bunul mers al firmei ? Esti responsabil pentru luarea deciziilor la nivel de management ?
Nu ? Pai nu, ca esti un simplu angajat.
Asa si aici, cei care ar trebui sa faca aceste schimbari sunt ministrii, secretarii de stat, respectiv parlamentarii.
„Profesorii sunt simpli angajati, isi urmaresc exclusiv interesul, si anume salarii bune.”
Nu e binară treaba, n-am o problemă că vor salarii bune (bine, că mulți nu le-ar merita e altă discuție). Dar cred că interesul mai înseamnă să nu fii înjunghiat în gât, să nu fii folosit ca jucărie sexuală, să nu fii batjocorit, știi tu, chestii din astea elementare.
Faceti un exercitiu, ganditi-va inapoi la profesorii pe care i-a avut scoala in care ati invatat… si ganditi-va de ce aceiasi elevi s-au comportat total diferit cu unii profesori.
Exact asa se intampla in toate cazurile astea, profesorii induc fel si fel de comportamente gresite, fie asupra lor fie asupra altor profesori… e fix ca-n familiile alea in care tatal spune: „las-o pe ma-ta ca e proasta” dupa care ne miram ca nu isi respecta copilul mama.
Are dreptate tipul cu postarea, dar nu e nimic pierdut… e nevoie de decizii clare si tras la vasle in aceeasi directie… societate, profesori. O sa se intample asta? Inevitabil
Mai e un aspect.
Lucrurile normale nu fac rating. Poalele-n cap insa da.
Daca toata tara ar fi plina numai de situatii de genul celei din comuna mentionata in articol, nu ca tara ar fi neguvernabila, dar ti-ar fi frica sa mergi pe jos in miezul zilei.
Oamenii normali nu ies in evidenta, si ei imping lucrurile inainte, o forta nevazuta, indiferenta la zbaterile ‘vedetelor’ si a adolescentilor neintelesi, cu mintea inceata.
@scribul articolului:
și te mai miri că ai Loganul alb coadă…
„De ce sa se duca atat la scoala cand uite ce bine o da Stere….”