Șpăgi și donații pe vremea pandemiei…

Îmi povestește o prietenă care lucrează la o instituție de stat care primește donații de la companii private. Mâncare, echipamente, obiecte. Sunt oameni cu inima mare și dau din cele prisosește.

Ce se întâmplă, că se întâmplă chestii.

Banii pe care îi avea statul alocați pentru consumabilele pe care le primesc donații se redistribuie pe mizerii. Borduri panseluțe, telefoane, concedii exotice mascate ca deplasări de muncă.

Apoi, toate donațiile astea sunt taxate de șefi. Toate. Fiecare donație e întâi inspectată ca să vadă Giani dacă nu cumva e ceva ce are el nevoie. Iau și io două pâini, ca să nu mai trec pe la magazin când plec. Iau și io niște dezinfectant, că nu mai am acasă. De chestii mai scumpe nu mai zic.

Pentru că au nevoie acasă. Sigur, ăia care au donat au făcut-o pentru instituție, dar instituțiile astea sunt conduse de oameni și oamenii au nevoi, chiar dacă e pandemie.

Așa că gândiți-vă de două ori când se oferă cineva să vă dea ceva când știți unde lucrează persoana.

img_6593

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Administratorii ONG-urilor au mașini, salarii și alte bunuri din banii ONG-ului. Deci când trimiți banii unui ONG plătești și motorina lui Giani.

    00
    • Cat timp overheadul e de bun simt si ONG-ul e transparent cu modul in care utilizeaza fondurile, nu vad care e problema. Intr-adevar, din pacate putini isi publica bugetele si rezultatele anual.

      Oricum, nu cred ca cineva se asteapta ca Giani sa se ocupe full time de ONG si sa isi plateasca singur toate cheltuielile. Din ce traieste Giani?

      00
    • Semi-off-topic: Legat de donatii catre ONG-uri nu stat… Avea si nwradu un articol despre ONG-urile unde doneaza el. Spun ce am spus si acolo ca poate e util pentru voi. Uitati-va la rapoartele de activitate ale ONG-ului pe ultimii ani. La cele care au asa ceva o sa observati ca 20-30-40%… chiar si mai mult din banii primiti sunt salarii si cheltuieli. Adica daca tu dai 100 de lei ca sa aiba copiii saraci tablete sau mancare, ei primesc 50 de lei sau 60-70 in cel mai bun caz. Da, e normal sa aiba salarii oamenii din ONG-uri dar nu 5-10k euro pe luna. Din moment ce lucrezi la un ONG inseamna ca iti pasa de cauzele alea, ti-e bine si cu 1-2-3k euro pe luna.
      *Da, am donat si facut evenimente + voluntariat in ultimii 10 ani si am vazut sume, masini, discutii si bagabonteli.

      00
    • Mi se pare o mizerie ca in Romania ONG-istii inca se mai prezinta ca niste Maici Teresa care se hranesc doar cu aer. Cum ar fi ca baietii astia sa vina sa lucreze in „economia reala” ?

      00
    • Fraților, identificați un caz singular (sau mai multe, în funcție de buget) și ajutați punctual, direct. Nu mai dați bani aiurea la tot felul de organizații. La școala copiiilor voștri e, cu siguranță, unul mai amărât. Dacă nu e, puteți întreba un profesor/educator de la școala din cartier.

      E mai multă muncă și e probabil să fiți dezamăgiți. Să realizați că donați unei persoane care nu merită, dar măcar cheltuiți eficient și știți pe ce. Puteți redirecționa oricând ajutorul, dacă nu vă mulțumește persoana aleasă.

      00
    • NOU
      #6

      confuzi beneficiile angajatilor la ONG (chiar si un ONG are cheltuieli cu angajatii, de unde crezi ca ii plateste daca nu din donatii?) cu bunurile pe care si le asuma angajatii unui ONG fara vreun drept asupra lor.

      00
    • Exista fundatii in strainataturi care ard 80% din bani primiti pe salarii si „alte cheltuieli”. Hai ca se poate!

      00
    • Mai trimit pachete unui ONG pentru ajutorul familiilor sarace din Vaslui. Asociatia se numeste „Solidar”, ca poate va intereseaza sa trimiteti „ajutoare”. Carti, rechizite, galosi, pantofi… cam orice.
      Asociatia asta are niste sponsori mai mari din Germania. O alta asociatie, facuta de profesori germani.
      Profii aia germani trimit multe chestii, printre care si bani. Nu stiu cat de multi, dar seful asociatiei din Romania are Opel Vectra. Opel. Vectra. De pe care cad tablele. Si sta la doua camere intr-un cartier de blocuri muncitoresti din Vaslui.
      Anyway, nemtii aia vin anual sa vada ce se intampla cu banii lor. Omul meu trebuie sa-i duca an de an prin sate si comune sa le arate ce s-a intamplat cu banii trimisi de ei.
      Cam asa trebuie sa fie un ONG, zic eu. Si cam asa trebuie sa fie si cei care doneaza unui ONG. Profii aia vin din Germania la Vaslui sa vada daca pe bune s-a facut sala aia de clasa pentru care au trimis bani. :)

      Am mai trimis pachete si la alte asociatii, ca am suflet mare. Veneau ei sa le ridice de la gara, de la tren. Intr-o zi m-am dus si eu odata cu pachetele, sa-i cunosc.
      Tanti a venit intr-un X6 alb. Nici nu stiam ca exista BMW X6! :)
      A fost ultima „donatie” pentru asociatia aia.
      Cand am vazut anul trecut ce masina are vasluianul meu, Opel Vectra, parca am simtit altfel conceptul de „donatie”. :)

      00
    • Bineinteles, poate X6-ele era a lu’ barba’su, care o fi vreun om de afaceri. Posibil. Poate gresesc, si e o familie cu suflet mare, in care barbatul castiga incat sa cumpere X6 la sotie. Sau poate chiar ea e un mare om de afaceri, care in timpul liber are o asociatie care trimite ajutoare la copii. Posibil.
      Totusi, nu am mai trimis de atunci pachete la ei. Sorry.

      00
  2. Cum e berra TNR?

    00
  3. Nemteana? Asa pare dupa forma sticlei

    00
  4. Am mai spus: absolut bou să fii să donezi către stat.

    00
  5. Știți episodul din How I met your mother când se duc Robin și Ted să facă muncă de caritate și o văd pe aia care își ia acasă alimentele scumpe destinate săracilor?:)) Realitatea bate filmul.

    00
  6. Îl aștept pe domnul Eftimie cu mai multe informații despre banii obținuți de Crucea Roșie. Mulțumesc, domnule Eftimie, să fie primit!

    00
  7. La ce fabrica este imbuteliata ?

    00
  8. Asta-i de domeniul Cpt Obvious. Comunicat „roata-i rotunda”. Asa a fost dintotdeauna in Romanik. Stiu faza imediat dupa Revolutie, s-a ales o investitie mare doar pt ca includea „pregatire in Franta – o luna”. Si s-au pus toti pretenarii intre ei pe lista. Iar Directorul General le-a zis: „bre, tre’ sa-i puneti si pe astia doi pe lista, altfel va vin chestiile alea si n-o sa stiti ce sa faceti cu ele”.

    00
  9. Bugetarii…această rasă….

    00
  10. Normal ar fi ca firmele ce doneaza sa o faca cu proces verbal. In lumea libera asta este procedura normala pentru ca firmele donatare primesc bani inapoi la taxe in functie de ce doneaza.

    00
  11. In House Of Cards era ziua lui Frank si primea cadouri de la diversi. El ii transmite secretarei:”-Cadourile scumpe le duci la mine in birou, restul imparte-le staff-ului.”
    Asa si cu donatiile.

    00
  12. Asta imi aduce aminte de un gunoi de primar dintr-un sat amarat din moldova care a pus la vanzare in magazinul lui conservele primite ca ajutor pentru sinistratii de la inundatii. Genul asta de oameni ar trebui omorati in cele mai cumplite chinuri.

    00
  13. Nu trebuie sa fie coronavirus ca să se întâmple asta. Acum se intampla din donații, dar în general aia care lucrează la stat nici hârtie igienica nu își cumpără, își ia fiecare bax acasă când se face aprovizionarea la birou.

    00
  14. Asa se intampla mereu. Donatiile trec mai intai prin „filtrul” angajatilor de la stat, urmand ca ce mai ramane sa ajunga acolo unde ar trebui. Posibil sa ajunga acolo unde ar trebui. Asta daca mai ramane ceva.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube