De ce dau oamenii șpagă la spitale? Despre mizeria umană de a întreba asta…

Nu are cum să nu ți se urce sângele în cap când vezi zeci de paragrafe aiurea pe o chestie foarte simplă. De ce se dă în continuare șpagă la medici și asistente? Pentru că aceștia condiționează actul medical de șpagă, de aia. Asta e rezumatul articolului ăluia și a discuției pe subiect.

Atât de fucking simplu e. Nu e nici o explicație socială, nu e o reminiscență a comunismului, nu e o apucătură barbară sau inexplicabilă. O faci pentru că altfel nu se uită la tine. Te amână cu operația. Îți îndoaie calmantul cu apă. Uită să vină să-ți aducă nu știu ce. De aia. Nu dă nimeni spagă de plăcere.

Și discuția asta elevată despre subiect mă calcă pe nervi. Dar să analizăm cauzele, dar ce părere are specialistul, dar comparând salariile și înmulțind cu zodia, dar…rahat. Duceți-vă în pana mea în orice spital fără pile și fără șpagă și vedeți cum sunteți tratați. Ascultați poveștile oamenilor. De aia se dă șpagă.

Medicii care nu vor șpagă spun asta clar și refuză plicul. Există. O fac. Nu doar oral, nu iau doar 1 plic pe lună, că au o greutate și vine chiria. Nu există “eu nu vreau, dar pacientul îmi bagă în buzunar cu forța”. Ce rahat de explicație e asta venind de la un adult? Ai 12 ani?!

Am mai povestit asta, după accidentul din 2007 am rămas cu o problemă la punga lacrimală, mă trimite doctorița de la Floreasca la Panduri, că acolo era un specialist. Cu bilet de trimitere, că ăla era colegul ei de facultate. Da, vii luni, te internezi, facem operația imediat, miercuri pleci acasă. Mă duc luni, mă internez, mă duc la doctor, ah, bine, n-am timp de tine acum, mai vorbim mâine poimâine. Ce?! N-ai zis să vin azi? N-am timp de tine. Ah, bun, am pus mâna pe telefon și am început să sun în dreapta și în stânga. La 11 eram pe masa de operație, și cârnatul era tare în clanță, tot el. Coae, n-ai zis să vin azi? De ce nu ziceai să vin mâine sau poimâine? De ce ții oamenii din treabă? Mă rog, mă operează, mă duce în salon, acolo era un nene care venise din provincie tot pentru ceva asemănător și pentru că nu avea pe cine să sune sau nu avea bani de șpagă nu se uita nimeni la el. Era internat de o săptămână și aștepta. Ce aștepta? Să i se facă milă cuiva de el sau să facă familia rost de bani, aia aștepta.

Deci da, hai să facem un studiu cu 200.000€ ca să aflăm de ce se dau în continuare șpăgi în spitale. Fmm.

Versiunea video.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

81 comentarii

  1. ce, vrei sa spui ca sunt jeguri de oameni in sistemul medical romanesc ? ca si in invatamant, justitie, politie, serviciii, functionareala publica ? chiar si in corporatiile private din romanika ? si ca poate de aia suntem unde si cum suntem ? no, ai avut tu ghinion, nu exista asa ceva …

  2. concluzia veche: decît bătrîn, bolnav și sărac, mai bine tînăr, sănătos și bogat.

  3. Am ruda care a facut bypass, la stat. Spaga e de la sine inteleasa, acceptata si necesara colectata de o asistenta (nu dai, nu sunt locuri sali de operatie echipament etc). Spaga 1000 euro. In America probabil vindeam casa. Plm asta e sistemul, trebuia sa ma duc sa-i reclam la DNA?

    • Nu coae. Pentru că în America ar fi trebuit să vinzi casa, aici trebuia să dai minim 10.000 de euro. Păi ori suntem golani, ori liceene?

    • Inregistrezi ninja macar audio, si mergi si reclami. Da.

    • @Ioan
      Ce kkt sa inregistrezi si sa reclami? Ca ti zice ca nu are timp? In mod sigur poate justifica niste urgente pe ziua respectiva.

    • Daaaa, se poate reclama ușor la DNA. Când nu așteaptă operația copilul sau mama ta.
      Viața e frumoasă când o privești printr-un ecran de smartphone de 1000 de euro. Și de rahat atunci când vrei să trăiești cu principii sau cu cei dragi alături. Că despre asta e vorba. De cele mai multe ori e o alegere între viață și moarte.

      P. S. Sunt mai bătrân decât mama mea pt că tânărul care eram nu avea șpagă pt doctori. Deci, vă rog să nu vorbiți despre ce nu ați trăit!

    • @motanes macar l-ai asteptat dupa aia, sa vezi pe unde sta, ce traseu are, si sa-i dai ce merita pentru crima?

  4. acuma cand stau sa ma gandesc, prin 2019 am fost operat de colecist.
    Am stat doua runde internat in spital cate o sa saptamana pana cand sa fiu programat la operatie (iunie o saptamana, august o saptamana si apoi in septembrie inca o saptamana, cand am fost operat – probabil cand au vazut ca nu reactionez)

    plimbandu-ma pe hol, era o faza clasica in care medicii aveau un salon inchisa cu cheia, intra impreuna cu pacientul, el iesea si la 2-3 minute iesea si pacientul/apartinatorul. (probabil se lasa plicul undeva in camera) .
    Fapta nu exista, pentru ca la producerea ei, medicul nu era in incapere. El putea sa zica si in cazul unul flagrant ca el nu era in camera, era ocupat cu una , alta… ce vina are el ca un nene X si-a uitat plicul in biblioteca ?

    Doctorul respectiv avea o masina clasica, un necunoscator ar fi zis „eh, are o Lancia vechitura” – care la licitatie sare lejer de 50.000$ si nu iese in evidenta cu nimic.

  5. NOU
    #14

    Pe tata l-am internat acum 3-4 ani pentru operatie de varice – cu tot tacamul – luni dimineata, emotiile de rigoare, nedormit in noaptea dinainte, stat in traficul din Bucuresti 2 ore. Am asteptat vreo 3 ore la coada la poarta – na, pandemie, teste covid si tot asa. In fine, a intrat, am plecat la treaba. Ma suna pe la 14.00 sa vin sa il iau – pai deja zic, a mers asa repede operatia?
    Nu il operasera ca profesorul plecase la o conferinta in Italia.
    Deci el a fost internat pe sectie, avea si coleg de salon cu exact aceeasi problema, dar cand sa fie operati , stati ca nu e medicu.
    Cata risipa de timp, nervi, bani pentru un nesimtit de doctor.

    Si am auzit de chestii deastea facute inclusiv cu pacienti copii veniti din tara pentru interventii in Bucuresti – dar stai – medicul a avut o conferinta urgenta de care nu stia acum 1 saptamana cand te-a programat.

  6. Asta o fi sistemul dar si noi de-i dreacu si de ambitiosi nu vrem sa schimbam ceva. Nu mai da nimeni brusc spaga, ce se intampla?

    • Nu dai spaga cand e vorba strict de curul tau ” esti moral , nu se poate sa nu schimbam societatea , o societate fara principii va sa zica nu le are etc” dar cand e vorba de un copil batran mata tactu ce te faci? nu dai sta pe bara precum antevorbitorul de mai sus si il opereaza poate! dupa 3 saptamani daca pacientul nu a decedat intre timp. Moare si atunci te duci cu plangere la Colegiul medicilor. Acolo sigur ti se va face dreptate.

    • @Nicu

      „Nu dai spaga cand e vorba strict de curul tau”
      De fapt asta este doar o lozinca. Tocmai atunci dai, cand e vorba de tine si de cei apropiati.

      Cand nu esti implicat e usor sa zici nu da.

    • @zoso eu nu sunt prea umblat prin spitale, pana acum nu a fost nevoie, dar ceva probleme cu maica-mea de prin noiembrie pana in ianuarie m-au trimis in contact cu zona medicala, prin ricoseu am si pareri de la altii de prin clinici, spital, etc poate o sa iasa mai lung, dar vezi tu daca il afisezi sau nu. (am citit articolul cu oncoloaga de la iasi, si detaliez mai jos interactiunea in cazul meu)

      zona de spital public – judetean brasov
      – chemat salvarea acasa, (~45 de minute timp de asteptare) tensiune mare – dat o pastila de tensiune, „daca se mentine asa ne dati un telefon altfel mergeti la dr de familie”
      – chemat salvarea la o clinica din cauza starii nasoale (~30 minute timp de asteptare), dusa la spital cu salvarea in stare relativ nasoala – asteptat pe un scaun in zona de triere 5 ore, preluata (ct cranian, analize de sange facute rapid) si anuntata ca o sa fie internata si ramasa intr-un scaun cu rotile inca 3 ore pana s-a pregatit un pat in salon (program vizitare judetean brasov 15-16 cu bilet de voie de la dr la care esti, daca pici in weekend ghinion ca nu ai doctor desemnat inca si teoretic nu ai bilet, bine ca nu se respecta si la 15 te faci ca ploua si mergi in salon, daca intreaba careva gasesti o poveste si te ignora si te lasa „dar sa stai doar 15 minute”)
      – 2-3 zile aproape nada tratament, dar analize de sange zilnic, asistente si infirmiere ok – 0 spaga data/ceruta/necesara
      – luni alocat dr de pe sectia respectiva, se pot contacta doctorii strict intre 12-13 pentru relatii despre pacient, asistentele nu au vrut sa ofere detalii (pot fi sunate oricand), luni de la 12 30 doctorita nu mai era, deci nada bilet vizita, dar cum ziceam se putea merge pe sectie cu tupeu in ora de vizitare, pungi in picioare si masca era tot ce voiau
      – doctorita facea o vizita dimineata, si uneori pe la pranz, in rest interactiune 90% cu asistentele si infirmierele, buton daca e ceva sa le chemi (timp de asteptare 5-30 minute) dar putine persoane pentru 10+ saloane, unele asistente ok si negrabite la perfuzii, altele grabite si stangace – 0 spaga data/ceruta/necesara (dupa o runda de perfuzii oarecum trebuie mers la baie, daca nu vin sa iti scoata perfuzia din branula nu poti sa mergi asa ca depinzi sa vina cat mai repede sa poti merge rapid la baie)
      – doctorita la care a nimerit mama a fost foarte ok, am vb cu ea strict in bucatica aia de ore, am dus 1 buchet de flori si aia a fost tot, cu greu l-a primit, inainte de externare a si facut o programare la o alta clinica pentru analize de cancer printr-un program care reducea masiv costurile, trimis si actele la dr de acolo (alti pacienti care mergeau acolo obtineau in 2+ saptamani locuri libere)
      – acelasi salon, alta pacienta la o alta doctorita, a incercat sa bage un plic in buzunar si a fost refuzata, dupa vreo 2 ore a primit semnale de la doctorita ca parca ar vrea dar asta nu s-a mai dus cand a chemat-o. inainte si dupa incercarea de spaga a fost tratata la fel de nasol, tratament slab, atentie oferita spre 0

      trecem pe zona de privat – oncocard (sau medlife ca astia i-au preluat)
      – venit pt. o bronhoscopie cu programare (alexandru a.)- intrat cu 30 minute mai tarziu, dr extrem de cooperant si atent, primit optiunea gratuita de analiza, receptia insa slab pregatita, rezultatul peste „21 de zile” dar sa ne sunati ca poate e gata mai repede” cu toate ca am lasat email/telefon (am sunat de vreo 3 ori, am fost si acolo de vreo 2 ori ca asa am fost sfatuit la telefon, nu erau primite rezultatele si raspunsuri contradictorii „14 zile lucratoare”, „21 zile lucratoare” , alte variatii. cand in sfarsit la telefon mi-au spus ca e gata rezultatul si cerut iarasi email sa mi-l trimita, am vazut ca data confirmarii probei semnata de dr era cu 5 zile in urma – extrem de dezamagit de prestatia receptiei de la oncocard/medlife mai ales in cazuri de genul unde fiecare zi conteaza enorm)
      – oncologul la care am fost (bogdan g.) – 100 ron consultatia, pentru acte suplimentare de adus, sau alte elemente mi-a zis „veniti cand am program si asteptati pe hol, cand iese asistenta ii spuneti ce este si va primesc printre pacienti”, aia au fost toti banii dati de mine si am fost la omul ala de peste 10 ori, inclusiv la o alta clinica privata unde lucra, primit reteta de tratament oncologic acasa (nu mai era capabila mama sa o duc la oncocard pt. chimioterapie injectabila), primit hartie de ingrijiri paliative acasa (de contrasemnat la cas), primit hartie de plata aparate medicale (pt respirat), primit inclusiv nr de telefon mobil sa-i trimit niste analize dupa 5 zile sa imi spuna daca sa continue tratamentul sau nu – extrem de multumit de doctorul respectiv

      cas brasov (- 0 spaga data/ceruta/necesara )
      – program lucru 8-11, am ajuns la 11 si 2 minute si neasteptat nu a zis nimeni nimic, dupa mine au venit inca 2 persoane pt. ingrijiri paliative, a vociferat persoana de acolo ca s-a terminat programul dar dupa a fost extrem de cooperanta, eu am plecat la 12 jumate, probabil ea a terminat la 13 cu toti care au intrat dupa mine.

      hospice brasov (- 0 spaga data/ceruta/necesara )
      – dupa un diagnostic (confirmat) de cancer, poti depune o cerere care este analizata si daca ei considera, trimit asistenta/dr la o perioada regulata la pacient si ajuta cu diverse. fiind ong teoretic ei merg strict pe donatii, 2% sau ce mai este, etc. practic cererea mea a fost ignorata cu brio pana in momentul in care am adus hartia vizata de la cas cu ingrijirile paliative pt. 30 de zile data de oncolog, din momentul ala treaba s-a schimbat si in 2 zile a fost dr (eugen b.) si apoi in fiecare zi eram sunat de cineva de la ei sa afle starea mamei, iar la 2-3 zile venea o asistenta sa o vada, sa ajute cu diverse. in cazul mamei a fost pusa un fel de branula subdermala (fluturas) pt injectii cu morfina care trebuiau facute la 6 ore. doctorul care a venit a fost extrem de ok, extrem de empatic si cu sfaturi/recomandari utile nu tampenii aberante. si dr si asistenta au adus aproape permanent diverse chestii – unele chiar scumpe pentru ca le cumparasem si eu (gratuit), doctorul a venit cu medicamente si seringi de fiecare data, primit de la el retete pt. alte medicamente gen morfina, anxiar, etc si iarasi sfaturi unde le gasesc. (ex. morfina se gaseste in putine locuri, catena de langa marzescu, si inca 2 farmacii de langa judetean, in rest pauza). asistenta avea super multa rabdare si avea grija ca orice facea sa nu doara, sau sa limiteze durerile la maxim chiar daca asta insemna ca ce facea dura jumate de ora in loc de 5 minute (ex. curatare escara).
      – per total extrem de multumit de oamenii de acolo cu mentiunea ca totul s-a miscat in momentul in care am ajuns cu acea hartie de la cas/dr de ingrijiri paliative decontate de casa de sanatate
      – din pacate varianta avuta de mama a fost extrem de galopanta, si totul s-a petrecut in 2 luni de la diagnostic si primele simptome :(

      casa de pensii brasov
      – trimise actele cerute de ei pt. ajutor inmormantare prin email, la 30 de minute sosit email ca dosarul este incomplet si sa ma prezint fizic la ghiseu. oarecum normal pt. ca actele de la dosar trebuie in original, mers a 2a zi dimineata la ghiseul de programari online (fara programare) prezentate actele in original, 7 zile mai tarziu banii au intrat in cont, extrem de eficient tipul de acolo (gabriel b)

      feedback-ul 2 pe zona oncocard/hospice de la o cunostinta apropiata cu o situatie medicala oarecum similara
      – la oncocard preluata de sefa pe oncologie (recomand citire review-uri din google sa vedeti acolo povesti interesante), tratata persoana cu multa lipsa de implicare pe tot parcursul venirilor acolo, doctorita nu a explicat tratamentul, nu a spus cam nimic si doar a anuntat cand sa vina pt. chimio/radio, etc. la numarul de pe cartea de vizita nu raspundea, pe whatsapp se uita la mesaje dar le ignora, la o noua vizita fizica in cabinet se facea ca ploua si nu retinea mesajele, reprogramari dimineata pentru tratamentul de chimioterapie, schimbarea schimbarii de la zi la zi sunat ca maine e radio, ajuns spus ca e chimio, etc extrem de enervanta situatia, cunostinta respectiva nu vrea sa ma asculte sa schimbe doctorul, situatia se mentine si acum
      – la hospice depus dosarul, partial ignorat cu diverse motive, pana la urma in urma multor vizite acolo vine o persoana la 2-3 saptamani sa mai vada cate ceva, f. putin implicata persoana, nu da retete, nu vorbeste aproape deloc, recomanda tinuta legatura cu doctorita de la oncocard
      – nu cunosc daca le-a fost cerut sau au dat vreo spaga pe parcurs

      concluzie: poate noi am fost un caz fericit ca am dat de oameni ok si s-au legat lucrurile, cu toate ca in final rezultatul a fost nefericit dar acolo deja nu prea mai tinea asa de mult de sistemul medical cat de corpul persoanei si modul de raspuns la tratament. also, am avut noroc cu multa intelegere la locul de munca, pentru plecari repetate dar scurte pentru diverse drumuri la doctori/farmacii/spital, pt. cineva care este la o corporatie sau este plecat din localitatea unde trebuie sa aiba grija de cineva este aproape imposibil sa faca fata iar variantele alternative lipsesc cu desavarsire in cazul persoanelor greu deplasabile sau nedeplasabile. in brasov exista sub 50 de locuri pentru internari in cazuri de genul, nu stiu exact cat de usor accesibile sunt sau daca e nevoie de spaga in cazul respectiv – in cazul meu nu am apelat la asa ceva, a stat sora mamei acasa pt. ca nu a vrut sa mai fie internata.

      sa nu uit, si oncologul si dr din judetean (dupa externare) m-au rugat sa ii tin la curent cu starea prin mesaje pe whatsapp

  7. Ok, in cazul ala dai mita pt a salva viata si apoi reclami, trebuie sa existe metode prin care sa scapam de flagelu asta cumva. Inteleg si situatia prezentata de Vali in raspunsul de mai sus.

  8. Mai e o varianta putin nuantat a explicatiei: capacitatea sistemului e depasita, iar medicii si daca ar vrea sa-i trateze bine pe toti, nu pot.
    Cumva trebuie prioritizat. Cu cele mai bune intentii din lume, unii tot vor fi tratati cu intarziere.
    Si de-asta se da spaga. Ca sa fim tratati la timp.

    • Conform explicatie tale daca o luam nenuantat: zilnic cineva va da spaga deci mereu cineva va muri neoperat.
      Nu mi suna deloc a explicatie. Sper ca nu ai vrut sa zici asta si sa ti se para si normal.

    • N-am zis ma ca-i „normal” sau „ok” fenomenul, doar am explicat una dintre cauzele lui!

      „A explica” nu-i totuna cu „A justifica” !

    • Capacitatea sistemului medical e depășită și în Spania. Mulți abonați, puțini angajați.
      Am așteptat o lună pentru o tomografie la inimă, am efectuat-o săptămâna trecută.
      In decursul lunii m-au sunat de cinci ori să confirm că rămâne cum am stabilit, data și ora.
      Dimineața m-au sunat să îmi reamintească că nu pot bea și mânca cu șase ore înainte și că pot să ajung și mai repede , au mult de lucru și încearcă să eficientizeze.
      Deci nu prioritate prin șpagă.
      Spital de stat, nu privat.

    • @Mahorcu
      Acum ceva vreme Romania era campioana la numarul de absolventi ai facultatilor de medicina. In centrele universitare erau sectii unde voluntariatul era o moda si deficit nu prea exista dimpotriva erau poate prea multi medici in anumite sectii. Si vorbesc de perioada pre-pandemie, pre-mariri de salarii. Acum odata cu pandemia s-a dat drumul la angajari si cine a fost voluntar si-a gasit cumva rostul.
      Problemele apar in zonele moarte economic din care lumea pleaca mancand pamantul.
      @Paco
      Situatia din Spania este una recurenta in toata Europa deoarece populatia a tot imbatranit si extrem de putini oameni sunt dispusi sa faca 5 ani de medicina plus cine stie cat de rezidentiat. Romania inca sta bine in zona oraselor mari pentru ca exista o alternativa, dar restul este tragedie.

  9. Nu vad decat o rezolvare: sa se privatizeze tot sistemul medical. Va fi mai scump dar nu ai cum sa rezolvi coruptia din spitale. Dupa ce le-au marit obscen salariile, au avut tot felul sedinte in care li s-a spus cu subiect si predicat ca risca parnaia pt plicuri. Cateva luni au fost putin speriati apoi incet s-au rezumat la vechile obiceiuri. In 2-3 zile o sa uitam de doctorita de la oncologie si o sa mergem pe burta. Toti cand ajungem la cutit(si ajung mai devreme sau mai tarziu) o sa dam plicul ca nu te risti sa mori vs bani.

    • si atunci ajungem pe sistem american:
      1. acte internare 500€
      2. patul de spital 150€/zi
      3. masa 75€/zi
      4. algocalminul 15€/pastila
      ………….
      Total 35.500€ (De ce atat? Pentru ca pot!)
      Asigurarile (private, da?) deconteaza 3.550€ (adica 10%). Si restul/diferenta?

    • Adica ajungem ca in US (haha ce gluma buna) si asigurarile private iau grosul, medicii poate mai bine ca acum (dar nu mult) si pacientii , cu obamacare cine nu-si permite asigurare privata. Cum rezolva asta spaga ?
      P.S. cuvantul rezumat are alt sens in romana. S-au intors la/au reluat „vechile obiceiuri”.

    • Cat costa daca chemi ambulanta in SUA? 7000$?8000? 10000$??!!
      Sunt sigur ca americanul de rand tanjeste dupa sistemul medical european „free healthcare”.

    • si atunci ajungem pe sistem american:

      Amuzant cum alternativa la plic e doar unul dintre cele mai futute sisteme de sanatate de pe planeta.

      Cum ar fi sa incercam sa ajungem ca in Olanda|Spania|Franta|Austria, spre exemplu?

      sa se privatizeze tot sistemul medical

      Nu e o solutie. E nevoie sa fie ceva in ambele talere ale balantei – asigurari private vs. de stat (care prin puterea de negociere tin preturile in frau). Privatii ofera extra – verificari temeinice odata la 2 ani, dental shit, decontari la doctori care nu au contract cu asigurarile de stat etc.

      Pana gaseste cineva ceva mai bun, sistemele hibride (asigurari private optionale) functioneaza in multe tari. Si nu necesita spaga.

    • E incredibil. Dupa ce in pandemie prima reactie a privatilor din sanatate a fost sa isi inchida usile si sa lase doar sistemul public sa se descurce, tot privatizarea e solutia (facepalm) Uitam prea repede.

    • Va rog frumos, nici nu e nevoie sa mai mergi undeva sa testezi in ziua de azi. E de ajuns sa folosesti internetul si sa cauti: best medical system in world. Si te uiti pe lista acolo la o tara asemanatoare cu Romania: ca suprafata, populatie, GDP etc… Vezi ce fac ei bine si faci si tu la fel. Ma rog ma duc departe deja. Avem nevoie de 3 chestii: sa fie curat, sa fie medicamente si sa nu mai fie spaga.

    • @Ciocanul .Sistemul medical este deja mult mai scump decat in Germania.
      Salariu minim Germania 1584 = la sanatate 128 euro pe luna.
      Salariu minim Romania 609 = la sanatate 56 euro pe luna.

    • @Ciocanul
      Mie mi se pare ca suntem intr-o faza premergatoare la ce se intampla in SUA. Oriunde te uiti in Europa o sa vezi ca sistemul de sanatate plus cel de invatamant sufera pe doua ramuri: finantare si personal.
      Putem discuta pana se schimba banii despre partea financiara insa problema acuta de resursa umana se resimte tot mai mult in aceste tari. Si asta pleaca din varii motive, populatie imbatranita, respectiv tot mai putini oameni vor sa studieze medicina(dificultate, costuri etc.). O perioada s-a importat din Europa de Est plus alte tari exotice, insa aceasta solutie este temporara. In acelasi timp aparitia diverselor servicii private conexe care sa rezolve problema a facut ca si putinii oameni din sistem sa se duca catre zona privata(salarii mai mari, volum de munca mai mic). Cine este curios sa vada cum este viitorul pe zona asta este invitat sa priveasca situtia din UK unde NHS este total depasit de situatie.

  10. Un 10-20% din pacienti is nasoli rau, genul care pune presiune pe actul medical prin telefoane / pile / relatii. Fug dupa cine prind sa dea spaga sa fie prioritizati, bagati in seama desi nu is ei miezu, si cum au ajuns la spital ei trebuie sa fie preluati si investigati. Din cauza astora restul au impresia ca trebuie sa impinga si ei sa fie bagati in seama. In prima faza ar trebui taiate proatele obiceiuri ale astora, dar hai sa vedem cati dintre cei de aici nu ar suna pe cineva cunoscut ca sa rezolve cu medicul / chirurgul care urmeaza sa faca operatia / dea tratament sa urgenteze in defavoarea altora?

    Cand un medic iti zice sa vi Luni /Marti e bine sa il mai intrebi odata in ziua respectiva… e ca si cand un IT-ist iti zice ca termina task-ul Luni / Marti …. real se intampla peste cateva zile de la data anuntata, ca la amandoi intervin chestii neprevazute ce dau peste cap programul.

    • Pacientii aia is maxim 10%, dar ies in evidenta. Restul asteapta ore si zile la usi cu programarea in mana. Nu toti doctorii is chirurgi, majoritatea scriu hartii. Dar e greu sa te sincronizezi cand ai job la spital + regina maria + cabinet, cred si eu.

    • Si sa imi spui cum il intrebi. Ii dai mesaj pe whatsapp dimineata? Ai fost vreodata la vreo clinica de stat? Pare ca nu si nici nu iti doresc.

    • @dorin
      Nici zugravii nu termina la timp renovarea, nu doar IT-istii taskurile.
      Dar da, am inteles ce ai vrut sa zici.

      „dar hai sa vedem cati dintre cei de aici nu ar suna pe cineva cunoscut ”
      Or sa fie multi care zic ca nu ar face-o dar pun pariu ca ori nu au avut ceva grav, ori nu au avut contact cu spitalele cam deloc in viata.

    • Robert – ar trebui sistemul de programari sa fie sfant, sa nu se bage nimeni in fata, ai intarziat asa e, te reprogramezi. Sa nu vina asistenta sau alti colegi de lucru ca „nu poti sa il vezi si pe x acum, ca a venit de departe…”, sau un managment in fata medicului pentru urgente (sa nu decida medicul prioritatiile).

      „Restul de medici scriu hartii” – din cauza birocratiei asa pare, dar iti dau si tratament si incearca sa afle care sunt problemele cu tine pe baza simptomaticii si a investigatiilor suplimentare. E o perceptie gresita ca medicul chirurg e mai medic ca restul…

      Aia care lucreaza in 3 locuri de obicei nu prea au pacienti sau neglijeaza lucrul la stat. Si eu sunt de parere ca ar trebui sa alegi stat sau privat si nu ambele. @Robert ai uitat ca uni mai si predau – deci si ore la universitate :D.

      Eu nu am vazut medic care sa nu fie asaltat de pacienti pe telefon, mesaj pe whatsapp sau te suna, dau ei cumva de nr tau privat, si te bombardeaza in timpul liber cu intrebari si consulturi telefonice. Deci da, ai putea sa il intrebi si pe whatsapp dimineata :).

      @dny – daca patesti ceva (accident de ex.) nici nu trebuie sa suni tu, sau sa iti dorest sa intervina cineva, ca este pe undeva un prieten sau o ruda care preia initiativa si suna ei si se agita sa fi tu bagat in seama si prioritizat. Uneori suna 3-4 ca sa ii inebuneasca pe aia de acolo, sa puna presiune pe medici. Si eu de as pati ceva ar fi 3-4 care ar suna pentru mine desi nu imi doresc acest lucru. Si uite asa te trezesti ca lumea s-a agitat pentru tine, medicii aia s-au stresat si aglomerat pentru ca rudele sau prietenii nu te-au lasat sa stai la coada, si te trezesti cu un sentiment de datorie fata de stresul medicilor si impingi din jena ceva. Probabil nu ti se cere, dar te simti tu si uite cum perpetuam genu asta de apucaturi nocive.

      Uneori nu vreau sa dau nici la curier / ospatar / frizer / taximetrist dar stiu ca fiecare se uita la tine, te judeca dupa haine, casa, masina sau bijuterii si ramai asa cu o jena…. ca parca ai ocolit reguliile nescrise ale societatii si esti mai putin om.

      PS: nu sunt medic nu am nici-o treaba cu sistemul medical.

  11. Eu vad un pic altfel problema: doctorul conditioneaza actul medical cu complicitatea pacientilor care vor si pot sa dea bani ca sa ajunga in fata. Adica nu e doar „spaga pentru ca altfel nu te operez”, ca doctorul ala nu sta degeaba pana ii dai tu spaga, e „spaga pentru ca altfel il operez pe altul care da spaga”. Amaratul ala de care zici tu nu cred ca ar fi ramas neopeorat daca era liber medicul, doar ca s-au bagat altii mai bogati in fata. E de fapt o licitatie intre pacienti pentru atentia doctorului.

    • Nici ne-amărâții nu sunt scutiți de asemenea dileme http://www.scumc.ro/

    • „licitatia” intre pacienti e defapt abuz de serviciu si trafic de influenta. licenta lui de doctor e data de statul roman pentru a respecta legea.

      avem prea putini doctori in puscarie pentru asta – din pacate.
      pe de alta parte, daca toti spagarii ar ajunge la puscarie, nu am mai avea doctori aproape deoc.

    • se găsesc mii de doctori în Pakistan, India, Syria, Egypt, Iordania, etc.

  12. Asa e traditia. Asa e doctorul roman spagar. Avem in familie n cazuri de vizitat spitale si doctori pe „nevazute”. Afli imediat care e doctorul ce asteapta, care e ala ce „are grija dupa” si care e cel ce se simte jignit cand primeste. Arunci o vorba si stii direct cat si unde se da. Pe fata.

    Nu e niciun SF. Daca s-ar pune politia pe ei in 3 luni ii curata. Flagrant dupa flagrant. Dar mi-e ca ramanem fara 70% din doctori.

  13. Solutia: bataie.
    Nu glumesc, prins medicul cand se duce la masina si rupt picioarele

    • plus ca se porneste un never ending loop. ca asta se duce cu picioarele rupte la alt doctor si ala ii cere spaga.
      ar trebui doar sa le dam in diverse sa avem acoperite cat mai multe specialitati, ca asa prindem doar ortopezii.

  14. Eu sunt foarte curios cum s-ar comporta sistemul medical românesc în cazul unui război ca cel din Ucraina. Ce șpagă ar cere atunci? O mângâire pe cap cu un Javelin?

  15. Aceeasi problema precum in cazul celor din politie care presteaza pe langa.
    Aici ar fi mai simplu: digitalizat 1000% sistemu.
    Te cheama in ziua X pentru internare. Pai marcheaza in sistem internarea CNP, fisa medicala, date investigatie tot.
    A, ai venit, ai fost internat si este plecat la conferinta sau nu este disponibil pt operatie, ok trebuie marcat in sistem un motiv.
    Motiv acceptabil este doar alta urgenta, mai grava, care evident trebuie marcata in sistem ca sa se poata face un audit „medical”.
    Si apoi cherry on top (ca si la cei din politie si sevicii despre care am comentat): te-am prins, pua pensie + cazier (ca sa stie altii ce angajeaza) + verificare pe viata la finante personale ca sa nu poti cheltui sau lasa mostenire toate plicurile.

    • „s-a stricat sistemul”

      vezi cazul medicilor de familie care furau prin rețete și decontări fictive, dădeau vina pe softul de la CNAS deși ei aveau un cui împotriva softului că nu îi mai lăsa să fure

    • Doar adaugi un strat administrativ care va primi din spaga medicului

    • @Flat
      dar se poate verifica daca chiar s-a stricat sistemul
      nu are cum sa se strice sistemul de fiecare data

      @Stef
      in felul asta fie spaga devine prea scumpa pentru pacient si nu mai merita, fie se subtiaza per individ si nu mai merita riscul de a fi prins

    • Asta este o idee foarte buna care nu o sa fie pusa in practica niciodata – o baza de date unde totul sa fie inregistrat, ca la corporatie:
      -la ce ora a intrat pacientul pe usa
      – in cat timp l-a vazut cineva
      – in cat timp si ce diagnostric a pus acel cineva, ce analize a prescris
      – cand s-au recoltat analizele si in cat timp s-au efectuat
      -cand vin rezultatele
      – in cat timp le vede un doctor si ce decide (operatie)
      – in cat timp ajunge la operatie dupa decizie etc

      Daca ai asta pusa la punct ar fi evidenta munca si performantele fiecarui angajat din sanatate si unde sunt problemele sau cine este vinovat.

  16. Inclusiv aici, azi prin comentarii, vad placa asta cu „medicii nu ar mai lua spaga daca oamenii nu ar mai da spaga” Si o tot aud si mi se ridica si mie parul in cap, ca lui Vali.

    Am mai zis, dar detaliez aici:
    Acum ceva ani, criza renala nasoala, vizite la urologul de la Medicover, ca am abonament de la companie, e unu misto, ii zice „Frectie la picior de lemn”. lugu lugu, yada yada, 2 vizite si nimic concret. La a 3-a, ma duc mai mult mort decat viu, m-a dus un prieten cu masina, cred ca deja deliram sau ceva. Ma vede dl urolog si zice: mai aveti putin si intarti in soc septic, aveti hemoragie interna, ca au plecat pietrele din rinichi. va internez de urgenta, dar la mine la CF2. Ca lucra si la stat si la privat, schema clasica.

    In 2h eram internat, in pat, pe perfuzii, tot tacamul. Trece o zi, trec 2, trec 3, in timpul asta schimbabm calmantele ca pe sosete si transpiram vreo 3 cearceafuri pe zi- care se schimbau doar cu 5 lei in buzunar la infirmiera. Altfel, pur si simplu erai ignorat.
    Asistentei care imi schimba perfuziile nu i-am dat bani, ca era prompta si draguta.

    In fine, in a 4-a zi cand durerile si febra 40 grade au mai scazut, incep eu sa-mi pun intrebari existentiale. ce se intampla si de ce nu ma vede nimeni? incep sa intreb asistentele. Stiti, dl doctor e ocupat, dar o sa se uite pe fisa uimediat ce pune. Stiti, domnul doctor e tot ocupat, dar s-a uitat si a zis ca va programeaza la operatie. si tot asa,

    Trece asa saptamana, si intr-un mare final, imi pica si mie fisa. Scot bani bancomat, sotia imi aduce un plic, iau plicul, dau buzna peste doctor in biroul lui dupa ce l-am pandit cu ajutorul asistentei, ii bag plicul in buzunar si ii zic ca sper ca e destul de urgent cazul meu. A 2-a zi eram programat deja la operatie.

    Morala e ca esti total la mana lor ( pana si daca vrei sa te externezi, trebuie parafa doctorului, deci alternativa e sa evadezi) si treaba asta se intampla cand esti cel mai expus probabil. Eu am avut dureri mari si am fost destul de speriat, mai ales in primele zile, cand febra nu se oprea deloc, dar sunt atatia si atatia oameni care sunt in situatii si mai teribile.

    Curios ce ar face moralistii de tastatura/ pahar, in acele situatii.

  17. am intrat in spam sau ceva.. si scrisesem un carnat lung de comentariu :))

  18. Exista medici care nu primesc nimic. Sotia este medic intr-o oarecare statiune turistica plina de bucuresteni. Nu exista zi sa nu-i bage in buzunar cineva bani, si sa faca o polemica de 5 minute pierdute ca nu vrea bani sau altceva. Si dupaia tot ii pune in caietul de consultatii sau ceva, si iar incepe scandalul. Daca lua cati bani i s-au oferit pana acum in 2 ani, nu exagerez, plateam deja casa, si o luam si pe a doua.

  19. Nu stiu daca am mai povestit pe aici asta, dar e de-a dreptul legendara. Am auzit-o de la o asistenta care stia direct de la medicul in cauza, si se facuse ceva vilva in spital atunci, desi nu a ajuns in presa. Intr-un oarecare spital de provincie, vine un cetatean cu ceva problema. Operatie. Nu mai stiu daca era pentru el sau membru al familiei. Se duce cu plicul la medicul care urma sa opereze. Ala il refuza politicos ca e platit ok, nu primeste, nu il intereseaza. Asta insista. Ala e ferm pe pozitie in refuz. Asta se lasa pagubas, INSA se duce la managerul spitalului si IL RECLAMA PE MEDIC CA NU VREA SA IA PLICUL!!! Suna atit de ireal, incit… :X

  20. Daca ai stat vreodata la coada, la semafor, la supermarket, la orice, din 10 oameni 3-4 mereu vor incerca sa-ti taie fata pe principiul „i-am facut pe prosti”.
    Jeg de oameni -> jeg de institutii

  21. Se rezolva prin schimbari tehnice mici. Dar nu se vrea. Toate programarile doar prin mail in care e specificata data si ora, nume doctor, sala, etaj, spital , etc…. Operatie, consultatie, citire analize, etc… Si la spitale si clinici si la medicul de familie la fel. Doar urgentele fara programare. Am vazut mai sus ca zicea cineva ca nu era doctorul la job dupa ce a programat pentru operatie niste oameni, ca era plecat in lupa cu satelitul la conferinta. Nu nene, ai program. Respecta-l. Conferintele si kkturile astea extracuriculare trebuie sa aiba loc in timpul privat al doctorului, daca vrea. In plus fara lucrul la stat si privat. Iti alegi. Daca lucrezi la ambele, la parnaie. Acum astepti manutele rosii domnilor doctori.

  22. 200 lei/ luna mai tarziu, am asigurare la xxx si am scăpat de spaga

    • @Robert1 sa vezi distractie si preturi cand ai o boala reala, nu analize de sange si consult oftalmologic. XXX o sa dea cu bolta pe tine. Nu mai zic de urgente.

    • sa vezi ce greu se fac programari si la aistia. sau poate mai decartezi ceva in plus ptr specialist, ca altfel dureqza o luna cel putin o programare.

    • Chiar și pentru faptul ca îmi baga un deget in cur și ca nu mai trebuie sa stau la coada iar doctorul sa facă aluzie la spaga și tot e bine.
      Am trecut prin operatii și zeci de controale cu diferiti specialisti cu asigurarea asta și totul e ok. Nu mi dau seama ce mâncați acolo

  23. Sa stii ca iti puneau in buzunar bani, chestii, ciocolata, cafea, tigari fara sa fie nevoie… dar asta nu inseamna ca nu sunt si altii care conditioneaza chestii…

  24. Și oamenii au apucături de sunt în stare să dea șpagă la spital privat.
    Am născut la maternitatea din Brașov și nu am dat nici măcar un leu nimănui
    M-a ferit norocul de umblat prin alte spitale pentru mine sau ai mei

  25. Sunt destui medici spagari in sistem, oncoloaga de la Suceava e caz de manual, dar… nu sunt toti la fel.

    Uite de exemplu un membru al familiei a fost internat de curand la un spital din Cluj, nu conteaza care. A suferit o operatie destul de radicala, a fost scoasa o ditai tumora, operatie dificila. Absolut nimeni nu a conditionat nimic de spaga, asistentele au fost EXTREM de politicoase si implicate, nu au lasat pacientul sa sufere, l-au ajutat cu orice a fost nevoie fara sa trebuiasca sa dea un leu. Maxim ce am facut a fost sa ducem asistentelor ceva fructe, suc si snacksuri in weekend cand am fost la bolnav in vizita, la cateva zile dupa operatie.

    Chirurgul, la fel, foarte profesionist si implicat si desi are o gramada de operatii si responsabilitati pe cap tot si-a rupt 5 minute din program ca sa ne explice ce si cum a facut. Nu a trebuit sa dam nici un leu. Tot personalul a fost exemplar.

    Anul trecut am avut o alta operatie chirurgicala la un spital din Targu Mures pentru un alt membru al familiei. La fel, tot personalul a fost exemplar.

    Nu zic ca nu se intampla, dar la stiri nu apar medicii implicati si onesti si atunci astia spagarii strica imaginea tuturor si impresia universala e ca toti sunt lepre.

    • @GeorgeC, uite vezi, si chestia aia cu „maxim ce am facut a fost sa ducem fructe, suc si snacksuri asistentelor…” vine tot din „traditia” romanului de a da ceva celor ce-i fac un serviciu. de ce ai simtit nevoia daca asistentele nu au cerut? din proverbiala ospitalitate romaneasca? atata timp cat se considera ca trebuie dat ceva pe langa, va dainui in mentalitatea romanului mita. nu dom’le. toti sunt platiti pentru serviciile pe care le fac. punct. trebuie sa se termine acolo…. acu ceva ani cand am ajuns pe meleagurile canadiene, obisnuit si eu cu aceleasi obiceiuri, cand venea cel ce era trimis de proprietarul blocului ca sa schimbe un bec, o siguranta, sau efectiv sa repare cate ceva prin apartament, am incercat sa-l servesc cu o cafea, un suc, ca vorba aia, cum sa intre omul in casa si sa-mi repare una,alta fara sa-i dau nimic? :) s-a uitat la mine si m-a refuzat politicos zicandu-mi ca el e platit pentru munca pe care o face, iar daca-i trebuie o cafea sau altceva, se duce si-si cumpara. ca are si el bani. era in cultura si in mentalitatea lui chestia asta, iar cealalta nu. de asta zic, ca va trece mult si bine pana se vor dezbara toti romanii de proastele obiceiuri. unii niciodata.

    • Am dat pentru ca a insistat maica-mea (65+), pe logica „daca tot ii ducem ceva lui taica-tu, putem sa le ducem ceva si asistentelor daca tot stau acolo de garda in weekend in loc sa fie acasa cu familia”.

      Si ele au tot insistat ca nu e nevoie, ca au salariu, ca sunt platite pentru asta, etc. Cumva cu insistente au luat.

      Atat s-a putut cu batranii mei, i-am dus pana in punctul in care au inteles ca nu e nevoie sa dea bani oamenilor care isi fac treaba pentru care sunt platiti foarte bine.

      Daca era dupa ei probabil ar fi incercat sa dea ceva medicului, dar s-au convins ca nu e cazul dupa ce taica-miu a intrebat in salon daca trebuie dat ceva si a zis unul operat ca e exclus!

      El a incercat sa dea medicului si a fost refuzat din start, apoi a incercat sa dea bani pe ascuns anestezistei si ea a venit peste el pe salon si i-a facut scandal de fata cu restul pacientilor ca nu trebuie, nu e cazul, si nu accepta nici un fel de cadou pentru ca e platita pentru treaba aia. Si la fel de bine au fost operati si ingrijiti toti de pe salon.

      Legat de „de ce”, oamenii astia, boomerii, au fost crescuti si formati intr-un sistem unde se practica asta in fiecare zi, cand au crescut si au devenit ei adulti, fara un plocon la invatator, medic, doamna de la carmangerie nu rezolvai nimic. Asta este, e un fapt, nu e cazul sa ne suparam pe realitate si sa ne comparam cu altii din vest. Vorba aia, aia nu au mancat salam cu soia.

    • @George, mersi pentru explicatii. nu am judecat deloc ce-ai facut tocmai pentru ca am parintii inca acolo si stiu exact cum merg treburile. exact asa judeca si ai mei si alte inca cateva milioane de oameni. de cand am eu amintiri, (anii ’70) in ro s-a dat bani la doctori. si se va da in continuare, ca vor unii sau ca nu vor altii. e normal sa se schimbe lucrurile, e normal sa existe tot mai multi doctori care sa nu primeasca dar nu ai cum sa reusesti sa-i schimbi repede pe toti aceia care au dat bani timp de 40-50 de ani ca sa fie tratati cum se cuvine, sau doar ca sa se uite cineva la ei. trebuie sa ajunga sa fie sadita chestia asta in constiinta comuna a tuturor romanilor si abia atunci lucrurile vor intra pe fagasul normal. iar chestia asta nu se face in 5-10 ani.

  26. Scuza-ma dar intrebarea si raspunsul sunt gresite
    „Pentru că aceștia condiționează actul medical de șpagă, de aia”

    De ce aia conditioneaza actul medical de o spaga tinand cont ca acum au salarii bune si un statut social ok? De unde vine apucatura asta, ce o declanseaza.
    Asta e intrebarea de pus

    • Obisnuinta. Inainte sa aiba medicii si asistentele salarii mai mari, au fost zeci de ani de salarii mici+ obisnuinta de a lua spaga.

      Obisnuinta de a primi intai spaga si de-abia apoi sa isi faca meseria, obisnuinta aia a ramas. Si au si stilul ala parsiv de a parea ca nu cer spaga, ca te amana din cu totul alte motive

    • Lipsa consecintelor. Cata spaga se da in sistemul medical in fiecare zi? Cate cazuri sunt raportate, cate sunt urmarite penal, cate sunt urmate de condamnari, cate sunt urmate de consecinte definitive si grave pentru personalul medical? La ce e in spitale daca ar fi cu adevarat o intentie de a curata sistemul am avea 10 cazuri ca asta de la Suceava pe zi. Sa fim seriosi, sunt in pozitia perfecta, victima captiva, cei care ar trebui sa ii monitorizeze sunt fratii lor intru spaga Colegiul mafiotilor, stat impotent, complexul de dumnezeu cred ca se preda in primul an de facultate in loc de comunicarea cu pacientul si codul de etica, rezulta senzatia de impunitate pe buna dreptate. Ce mai explodeaza si ajunge in presa ajunge tot pentru ca a calcat pe cineva din mafia lor pe vreun bombeu.

  27. Deci palaria jos pentru cei care reclama acesti monstri la dna. Iti cere spaga? nici o problema, intreaba doar de cati bani are nevoie doctorul, apoi te duci la dna sa iei cu imprumut ;) si le dai .. poate a doua oara nu mai au nevoie. Daca ar face asa mai multa lume, poate le-ar fi si lor frica.

    Dar problema e ca nu doar doctorii sunt corupti, la noi ca in Rusia totul e corupt, deocamdata nu la acealsi nivel….

  28. Pestele de la cap se-mpute.
    Sunt multe probleme in sistem. Din pacate proasta pregatire si autolimitarea ii fac pe unii sa realizeze ca singurul lucru in care pot face performanta sunt banii.
    Intr-un fel sau altul se va renunta la spaga, problema este in ce fel:
    Nu se va mai da? Sau nu va mai exista cui sa dai?

    In ciuda cresterii salariilor an de an raman locuri la rezidentiat neocupate. Pentru ca in afara se cauta iar in tara e multa mizerie, si pentru medici dar mai ales pentru pacienti. Multi medici vor si conditii de munca si de performanta pe langa bani. Cand ai o singura directie de dezvoltare, well everything looks like a nail.

    Vorbesc din prisma unui om care s-a aflat de ambele parti ale pulii. Niciuna din ipostaze nu e placuta.

  29. Dl Vali are in mare masura dreptate.
    Ce cred eu ca nu intelege poporul comentator este ca puterea politica, bine infiltrata de capii mafiei universitatilor de medicina, nu doreste sa rezolve problema.
    Medicii, ca si marea majoritate a societatii, sunt fricosi si cei mai multi nu au avut nicio tangenta cu sistemul judiciar.
    Daca politicul decide, la fiecare 2 saptamani organizezi cate un flagrant urmat de arestare. Medici obisnuiti, care iau repetat. Nu te duci nici in absurd, sa arestezi oameni pentru cafea, bomboane, o sticla de vin, 10 oua de la tara. Nu, mita recurenta documentata, fara alti factori agravanti. Si sa vezi cum 90% din cei care iau vor reconsidera puternic situatia. Atat de simplu e, cum îi place bloggerului nostru preferat sa zica.
    Altfel, ma bucura sa vad destul de multi oameni care scriu ca si-au rezolvat problemele la stat fara nicio spaga, se schimba lucrurile treptat, dar s-ar putea mai repede (vezi mai sus).
    Cei care isi amintesc intamplari medicale horror de acu 5-7-10 ani ar trebui sa stie e totusi o diferenta sesizabila.

  30. Copilul se pricopsește cu o unghie încarnată. De pe la mijjlocul lunii decembrie. Nu nse spune, nu observăm. La 14 ani nu îi faci full body control așa des.
    Evident s-a infectat și cum buțărea el rana, l-a observat nevasta. Degetul cât o minge d eping-pong. Sâmbătă seara, la urgențe cu el.
    După 1,5 ore de așteptare ne vede un medic, ne transferă la chirurgie. Îi curăță rana, pansează, rețetă medicamente, go home!
    Control peste câteva zile, la spital. Medicul, o rezidentă extrem de faină ca atitudine, glume cu juniorul, curăță rana, pansează, ne cheamă a doua zi.
    Iar, aceeași atitudine plăcută, liniștitoare pentru copil. Ne explică ce mai trebuie să facem, ne dă numărul de teleofn să îi tirmitem poză zilnic cu degetul problemă.
    Ultima vizită: ne prezentăm. Asistentă ridică sprâncenele: ”domnișoara doctor a plecat deja”. Păi ne-a chemat azi la ora asta. – zic eu. ”Bine, o sun!” spune asistenta. Peste 5 minute iese și spune că vine docotorul în 10 minute.
    Când apare o întreb: ”V-ați întors pentru noi?”. ”Evident! Doar v-am chemat aici, numai că am uitat!” Aceeași atitudine plăcută, glume cu copilul, explicat răbdător ce mai trebuie să facem și îi dă liber la copil, inclusiv la sport.
    Toate astea fără nici o șpagă, nici o atenție. Doar interacțiune umană faină.
    Păcat că toate spitalel de pediatrie din Cluj sunt în niște clădiri care nu mai corespund scopului.
    Dar asta nu e vina medicilor și asistentelor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile