Sony Xperia 5 II review

Sony Xperia 5 Mark Two este un telefon upper-mid-range (sau un mini-flagship, dacă vreți) și este fratele mai mic al Sony Xperia 1 II.

În principiu, Xperia 5 II este aproape identic cu modelul celălalt, astfel că această recenzie se vă axa pe diferențele dintre cele două dispozitive.

Specificații

  • SoC: Snapdragon 865
  • RAM: 8GB
  • Stocare: 256GB sau 128GB (modelul testat e cel cu 128GB)
  • Display: OLED, 6.1″, 1080×2520 („1080p+”), refresh de 120Hz
  • Camere: 3 Camere (12MPx) + Cameră Frontală (Selfie)
  • Baterie: 4000mAh
  • Altele: jack 3.5mm, Dual-SIM (slot împărțit cu cel pentru microSD), 5G NR, led de notificare, NFC, difuzoare stereo

Pentru evidențiere, diferențele față de Xperia 1 II:

  • Display mai mic (6.1″ vs. 6.5″)
  • Rezoluție Display 1080p+ 120Hz vs. 4K 60Hz
  • Lipsă senzor TOF 3D
  • Lipsă încărcare wireless
  • Buton pentru Voice Assistant (Google Assistant)

Construcție

Dimensiunea redusă face ca Xperia 5 II să puțin mai ușor de manevrat – cel puțin pentru mine, care nu am mâini de gigant – mi se pare uneori mai ușor de folosit cu o singură mână, bara de notificări este mai ușor de tras în jos, de exemplu. Deși din specificații (165.1 x 71.1 x 7.6 mm vs 158 x 68 x 8 mm) n-ar părea mare lucru, cei 8mm lipsă se simt (that’s what she said!) în utilizarea de zi cu zi.

Xperia 1 II (sus) și Xperia 5 II (jos)

O diferență mult mai subtilă există pe lateralele telefonului. Față de Xperia 1 II cu ale sale margini drepte, Xperia 5 II are un aspect puțin mai rotunjit, lucru ce-l observi din prima clipă ce-l scoți din cutie. Din nefericire, eu n-am reușit să capturez prea bine în imagini această diferență.

Xperia 5 II (sus) și Xperia 1 II (jos)

Pe partea dreaptă, deasupra butonului de Shutter (cameră), sub cititorul de amprentă, Sony a mai adăugat un buton dedicat pentru Google Assistant. Nu-i văd rostul deloc. Mai mult mă încurcă, personal, și cea mai mare problemă e că nu se poate remapa. Deși în setări poți alege un alt „Voice Assistant” (printre care și None sau Firefox), butonul va porni Google Assistant. Dacă Google Assistant nu e setat implicit, o apăsare pe buton îți va cere să-l selectezi în opțiuni. Aplicațiile sugerate pe reddit sau alte forumuri nu detectează, momentan, butonul.

Una din problemele mele cu Xperia 1 II a fost cu cititorul de amprentă. Pot să zic, cu fericire, că cel de pe Xperia 5 II este cu mult mai bun. Nu știu dacă e forma rotunjită a marginilor, nu știu dacă pur și simplu dimensiunea mai mică a telefonului ce-l face mai ușor de manevrat, sau pur și simplu unitatea cealaltă avea un defect de fabricație care-l făcea atât de imprecis. Din punctul de vedere al hardwareului sunt 100% sigur că cititorul de amprente este identic pe ambele modele.

Baterie și Display

Deși display-ul este mai mic, și are o rezoluție mai mică, cum am menționat mai sus, vine cu un refresh de 120Hz.

Majoritatea review-urilor tot insistă că orice telefon nou lansat trebuie să vină cu display cu refresh de mai mult de 60Hz, pentru că 2020, și… pentru că, cum îi place lui Vali să zică: nimic…

În timpul limitat pe care l-am avut cu Xperia 5 II, cu opțiunea de 120Hz activată, nu am observat nimic spectacular care să merite atâta dramă. Am avut ambele telefoane unul lângă altul, am dat scroll în aceleași aplicații în același timp, și… nimic. Da, pe display-uri mari (monitoare, televizoare), un refresh rate mai mare se simte, dar pe display de telefon, părerea mea e că nu, și nu pot decât să repet ideea mea inițială: refresh rate-ul de peste 60Hz este momentan un gimmick, prefer, în schimb, rezoluție mai mare.

Singurul efect observat e că… bateria m-a ținut cam la fel cu Xperia 1 II – un Screen-On-Time maxim de ~10 ore jumate.

Pe partea de încărcare, mă întristează faptul că nu există încărcare wireless, de care sunt dependent în mașină (suportul auto folosit are fast Qi charging). Se pare că funcția respectivă n-ar fi funcționat cu foaia de grafen (graphite) pe care Xperia 5 II o are în interior, ce are rol de răcire a telefonului precum și a camerelor.

Deși telefonul suportă USB-PD până la 21W, Sony livrează un încărcător de doar 18W. Nu pot decât să mă întreb cât ar fi putut să ridice costul de producție includerea unui încărcător de capacitate maximă…

Camera

Ansamblul de camere este aproape identic cu cel de pe Xperia 1 II, singura diferență este lipsa senzorului de adâncime – 3D/Time of Flight. N-am observat diferențe de focalizare la distanță mică, ceea ce-mi confirmă faptul că pe Xperia 1 II e destul de inutil.

Software

Pe scurt: Android 10, planificat upgrade-ul la Android 11. Modificările față de Android „curat” sunt minime (practic, doar câteva funcții în plus). Telefonul a venit cu Security Patch Level din August 2020, momentan nu am primit nici o actualizare în cele 2 săptămâni de testare.


Recomand citirea review-ului pentru Xperia 1 II întâi, dacă vrei să știi mai multe despre funcțiile telefonului.

Ca părere pe final – între cele două telefoane, prefer modelul superior, unde, din punctul meu de vedere, ecranul „face toți banii”, iar încărcarea wireless este indispensabilă.

Este de apreciat, totuși, că Sony nu a folosit un SoC mai slab (precum Snapdragon 765G) pentru a reduce prețul dispozitivului, iar varianta aceasta va împăca pe cei care nu vor un telefon atât de mare precum Xperia 1 II, dar nu vor să facă rabat la performanțe.

Bune

  • 5G NR
  • Dual-Sim (slot shared)
  • Cititor amprentă precis
  • Specificații identice cu Xperia 1 II la un preț mai mic
  • Dimensiunea redusă îl face mai manevrabil

Rele

  • Lipsă încărcare wireless
  • Rezoluție display dezamăgitoare
  • Prețul cam ridicat luând în considerare rezoluția display-ului

Disponibil la eMag la prețul de 4099 Lei.

Disclaimer: telefonul a fost pus la dispoziție pentru review de către Sony România, dar acest review nu este unul plătit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. Sony Xperia 1 II? Atât s-a putut? Nici măcar nu poate fi căutat OK pe net sau în magazine din cauza acestui nume …

    00
  2. Sony sînt singurii care puneau același procesor pe flagship și pe varianta compactă, fac asta de mulți ani deja. Am rulat în paralel cu doamna niște Xperia Z3 (compact) și niște Z5 (compact). A fost foarte dezamăgită după, cînd la concurență nu găsea performanță de flagship decît pe tigăi cît casa.

    00
  3. Xperia Zx Compact cu un alt nume ;) Poate cea mai tare inventie a lor ;)
    Totusi 900E… :))

    Intrebare:
    – in masina ai MirrorLink? Daca da, functioneaza cu Android 10 (stiu exista AA dar unii vor TomTom/Sygic cu telefonul in phonebox).
    – ai reusit sa testezi wireless AA?
    – astea e si pentru @sonyromania – daca ai folosit telefonul suficient de mult – mai folosesc adezivul ala tampit care se topeste pe timp de vara si te pomenesti cu diferite ornamente lipsa? Eu am patit-o de cateva ori si parca nu mai vreau (Atat pe Sony-Ericcson -W800, K800 cat si Sony – Z1, Z5…)

    00
  4. „refresh rate-ul de peste 60Hz este momentan un gimmick, prefer, în schimb, rezoluție mai mare”

    Mai mare de 1080 pe un ecran de o schioapa? Mie asta mi se pare gimmick

    00
  5. in afara de playstation sony nu are nici un produs consumer care nu e meh/aslo run/shit
    so there

    00
  6. De ce mi-as lua un Sony upper mid range si nu mi-as lua un OnePlus 8T?
    Adica, pe bune? 900 euro pe un Lite?

    00
  7. Multumesc pentru review.

    Tips and tricks pentru dual sim – dual Whatsapp: pentru ca Sony nu are optiunea de „dual account” in softwareul telefonlui si ca sa evitatia folosirea unor aplicatii 3rd party care vor avea acces la datele voastre, pentru Whastapp exista posibilitatea sa instalati Whatsapp Business pentru al doilea numar.

    Enjoy responsibly.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.