Sondajele despre cât de mulțumiți sunt angajații

Vine în oraș un amic care are ceva business mic și ieșim la o cafea. Soția e HRistă la o companie mare și nu mă place deloc, nu mă prind de ce (mai ales că eu sunt foarte amabil și simpatic, după cum urmează să aflați mai jos).

Discuția alunecă, inevitabil, despre angajați și cum e greu să găsești unii buni, salariile cresc, oamenii sunt neserioși, deși sunt plătiți cât cer, știți discuția. Și se bagă doamnă în discuție, că la ea la corporație oamenii sunt mulțumiți, că se fac eforturi spre binele angajaților, că înțeleg că resursa umană e prețioasă, bla bla bla.

Zic OK, hai să facem un sondaj rapid. Ești mulțumită la locul tău de muncă? O secundă de ezitare mai târziu am plusat: aia e. Faptul că trebuie să te gândești la un răspuns spune că nu, dar trebuie să dai un răspuns care să îți asigure păstrarea jobului. Așa fac toți angajații în toate sondajele în care pot fi urmăriți. Nimeni nu zice nimic de rău, toți sunt super mulțumiți de tot, până pleacă. Decât să consumi energie ca să faci un sondaj intern, mai bine îi dai bani unui influencer să vină să le spună oamenilor cât de mișto e să ai un loc de muncă.

ps: le-am cerut voie să editorializez pe tema asta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

  1. A procedat corespunzător! Daca zâmbea complice și zicea da fara să clipească, se prindea barba-su că șeful ei are 2 cm in plus…

    00
    • Numai la pl te gandesti.

      00
    • O ridici la fileu și nu vrei sa îți necinstesc mama…

      00
    • Pe mine mă îngrijorează numărul de like-uri primit de Mișu pentru o glumă de căcat ca asta.

      00
    • Sondajele in general nu se fac atat de simplu:
      Sunteti sau nu multumit de X lucru?
      Si … gata. Apoi adunam rezultatele si facem un comunicat sec. Daca 50%+1 sunt multumiti atunci bine daca 50%+1 sunt nemultumiti atunci rau.

      Intai de toate trebuie aflat de ex. daca angajatul isi merita cu adevarat locul de munca. Apoi intrebat angajatorul daca a reusit sa angajeze cu adevarat pe baza criteriilor de selectie.

      Cunoasteti probabil faptul ca angajatii din Romania in primul rand nu si cunosc drepturile pentru ca … analfabeti functional si lehamite.
      Cunaosteti faptul ca Angajatorul tocmai pentru ca angajatul nu si cunoaste drepturile de multe ori face ce vrea cu angajatul.

      Mai conteaza si mediul unde faci sondajul.

      Daca te duci la Posta Romana unde majoritatea angajatilor provin din aceiasi familie “Popescu” o sa ramaneti surprinsi ca majoritatea sunt nemultumiti de conditii dar majoritatea nu au ce sa caute acolo pentru ca nu sunt calificati pentru asta.

      So, cum cuantificam daca intr-adevar angajatii Postei Romane sunt sau nu multumiti de conditiile de munca?
      Sunt oare indreptatiti sa fie nemultumiti avand in vedere ca nu produc decat paguba in bugetul de stat si cu toate asta sunt platit peste nivelul lor de calificare?

      00
    • Ubercool, or fi mulți șefi pe aici și știu ei ce știu!

      Ce mă îngrijorează pe mine și mai tare este cam câți se uită la cate like-uri/dislikeuri a luat fiecare… Așa nivel de frustrare…. Nu știam de ce merge așa bine facebook insta!

      00
    • Ca sa dau un reply de OG pe masura comentariului:
      Misu aveai liniarul in gura cand ai masurat-o sefului ?

      00
    • E amuzant cum glume de genul asta le fac numai virginii si tocilarii.

      Ganditi’va daca ati auzit vreodata o gluma de asta de la prietenii vostri care se pricep la femei.

      00
    • Și au intrat pe scena frustratul și le connaisseur…

      00
    • @nm.bradu Ai fi surprins, dar barbatilor priceputi la femei le sunt iertate glume ca astea. Chiar si mai urate de atat.

      00
    • @vosidit98 nu i adevarat, nu o sa auzi niciodata glume de astea de clasa a 7-a de la gagicari.

      00
  2. NOU
    #12

    Aș fi foarte mulțumit cu €/$10 milioane cash. Aș mai munci doar 2 zile pe săptămână. De sanchi.

    00
  3. Vali, de ce presupui ca sondajele sunt cu nume si prenume?
    Stiu exemple de companii in care aceste sondaje se fac pe bune, anonime, se insista pe un feedback cat mai real, se iau foarte in serios rezultatele si se fac ajustarile aferente in companie.

    00
    • Anonime. Siiiiigur ca da……

      00
    • Pentru că în majoritatea e un formular care pare anonim, dar apare mailul tău ( poate nu sunt în exemplele tale, dar sunt destule firme care fac asta oricum).

      De asemenea sunt multe întrebări de tipul: „Mediul/Locul/Colegii orientați spre rezultat/performanță?” presărate pe alocuri cu: „Sunteți mulțumiți da?”. Ca să nu mai zic de practica de a pune „leading questions”.

      Ce platforme de sondaje sunt folosite la exemplele tale? Ar ajuta dacă sunt chiar legitime.

      00
    • Workday peakon. Nu vezi notele si come tarie daca ai echipa mai mica de 5, sa nu iti dai seama cine e. E anonim

      00
    • Erau și la Renault sondaje din astea anonime. Feedback 360 parcă se numeau sau ceva de genul ăsta. Și unul din manageri l-a luat la pl pe un coleg, că a zis nu știu ce acolo.

      00
    • Da, sondaje „anonime” doar ca mna, il accesezi cand esti la birou, pe laptopul companiei, laptop cu serial number/ mac address asignat tie, dar stai linistit, totul e anonim.

      00
  4. Ipsos sunt băieții ăia la care se murea de epuizare acu 10 ani or so?

    00
  5. Vorbesti prostii. Oamenii au webinar de mental health si drumetie in natura 1 data pe luna. Cum sa nu te faca asta fericit. Alunga oboseala, lipsa banilor, orele peste program, incompetenta managerilor sau obligativitatea de a merge la birou desi timp de 2 ani s-a putut muncii de acasa fara probleme.

    00
    • Iar webminariile și alte nebunii de acest fel de cele mai multe ori nu se fac în timpul programului, că atunci se lucrează nu se freacă menta.

      00
    • De acord 100% cu ce zice Mofo, dar ma vad nevoit sa reiau un comentariu mai vechi:
      „Inca putin si nu vor mai exista deloc romani care sa stie sa scrie infinitivul cu un singur i.”

      00
  6. ce aberanta este prima mema…. de ce este responsabilitatea angajatorului ce face angajatul de la 16 la 8?

    sau privita altfel… daca ai pretentia ca angajatorul sa fie responsabil de facturile tale, pai atunci lasa-l sa fie responsabil de tot… unde stai, ce mananci, la ce ora te culci, cu cine te culci… desi atunci cand iti spunea tactu sa intri in casa la 22 te luai in gura cu el ca ai 18 ani, faci ce vrei.

    sunteti adulti… asumati-va raspunderea pentru viata voastra si alegerile pe care le faceti in ea.

    00
    • Esti total pe langa! Are legatura cu faptul ca veniturile marilor companii cresc disproportionat fata de veniturile angajatilor.
      Gen X-corp are venituri marite cu 20% anul asta. Angajatii primesc si ei un 1% in plus la salariu, sa fie.

      00
    • Zarax, bine-ai venit in capitalism

      00
    • Nu iti place, stii tu, cauti in alta parte. Ca asa functioneaza lucrurile.

      00
    • si totusi legea ce zice?

      in contract se precizeaza ca pentru munca prestata angajatorul este obligat sa plateasca facturile angajatului sau un salariu de …?
      pentru ca daca o iei cu facturile deschizi o alta groapa cu rahat. ce inseamna „decent”? o garsoniera de 20 de m2 pe care o imparti cu inca 2 sau apartament cu 5 camere la ultimul etaj in mijlocul orasului? mancare de la reduceri, cantina din cartier sau 3 stele michelin? mersul pe jos, logan sau gle? nokia 1100 sau iphone 14?

      evident ca fiecare ar avea alte preferinte si ar intelege separat conceptul de „decent”, asa ca toata lumea ofera salariul de …. ce faci cu el este strict treaba ta.

      ah, daca vreti sa duceti discutia la faptul ca companiile AR putea sa ofere salarii mai mari reducand insesizabil din profit…. foarte probabil asa e. dar este strict alegerea lor, exact asa cum acel „decent” este strict alegerea ta.

      mai e o tema de discutie pe blog aici. aia cu casele darapanate si impozitul la ele sau amenzi. e exact acelasi lucru. daca nu ai bani pentru impozit/intretinere, ai doua variante. faci mai multi bani sau te muti.

      si se poate extrapola mai departe si la disputa proprietate vs. chirie. e strict alegerea ta.

      00
    • @theblack
      Problema este ca toata lumea iubeste acest capitalism salbatic pana cand devine o victima a lui. Mai mult, imi place cum se marseaza pe ideea clasica: daca nu-ti permiti/convine du-te in alta parte, fara sa inteleaga ca absolut cu totii avem o data de expirare. Fix chestiile astea cuplate cu alte lucruri mai usoare(sa salvam planeta), dau apa la moara unor monstri care odata porniti greu ii vei mai opri. Cam de aici pleaca o parte din problema, pe care unii o vad si altii incep s-o simta.

      00
    • asdad, corect. doar ca capitalismul ala salbatic, zice DanielC mai jos care e treaba cu el, nu prea are legatura cu ecuatia munca=remuneratie.

      capitalismul ala salbatic e intradevar un monstru. si din pacate cei care ar trebui sa il opreasca sau macar puna botnita sunt de fapt aceiasi care profita masiv de pe urma lui.

      dar oricum ai privi-o mema aia tot aberanta e. practic e o modificare a sintagmei „fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi”. si stim toti cam ce efecte a avut cacatul asta de conceptie economica.

      00
    • Daca te uiti la comentariile de pe aici, pare ca toti cititorii lui Zoso sunt minim la nivelul de milionari in lei. Toti sunteti multumiti de salariile primite (ca altfel ati fi plecat in alta parte pana acum).

      @thebblack, angajatii se plang atunci cand salariile sunt mici, la fel cum patronii se plang atunci cand angajatii nu produc suficient.
      Asta desi oricare dintre ei poate face o schimbare: angajatul sa caute alt loc de munca sau patronul sa caute alt angajat.

      00
    • De fapt are legătură cu faptul că oamenilor li se spune să strângă din buci, să facă economii, să își permită un credit. Să își ia al doilea job etc.

      Companiile au venituri mari, cheltuieli și mai mari și atunci când se duc pe pl, vine statul și le salvează. Pe tine nu te salvează nimeni, ajungi în stradă.

      00
    • @theblack
      Îmi place ca îmi dai dreptate și vorbești la modul foarte ideal. La modul cel mai real capitalismul sălbatic plus rahaturile de tipul trebuie sa fim sustenabili spuse unei paturi sărace a lumii(care apropo se tot mărește) o sa ducă la scenariul Sri Lanka la o scara mai largă.
      Categoric fiecare trebuie sa trăiască cât își permite. Doar ca de ceva vreme chestiile de minima existenta pentru unii au devenit un lux. Și asta este un teren fertil pentru alte probleme, dar na e vara concedii sa nu ne încărcam negativ zic.

      00
    • asdad, eu zic ca totusi pretentiile au crescut mult mia repede decat posibilitatile, de unde si aparenta saracie.

      ne uitam la romania inceputului de mileniu? o comparam cu romania 2022? raspunsul covarsitor va fi „suntem saraci”. pe dracu.

      in acelasi timp ne-am umplut de influentari si alte lighioane, totul la liber. si dorel, care abia e instare sa tina in mana o lopata, ca la cazma deja are nevoie si de al doilea neuron activ, intra pe facebook si vede ca proasta aia care vorbeste la fel de agramat ca el, practic o intelege, face vacante in maldive si sychelles. pai si el de ce nu? capitalismul salbatic e de vina, profitul companiilor, dar nu pricepe ca el nu ar fi in stare sa fie nici influentar si cu atat mai putin dispus sa faca ce face aia pentru vacanta respectiva. dar vrea. pai cum sa spun, in compania respectiva in mod sigur exista si joburi mai bine platite. mult mai bine platite. sa le faca pe alea.

      evident ca prin posturile alea gasesti si beizadele, dar nu in toate. si acolo se munceste, chiar daca nu cu lopata.

      00
    • @theblack
      La nivel de Romania calitatea vietii a crescut enorm in ultimii 20 de ani. Prin marile orase salarii de 1k eur net se pot obtine usor fara o calificare prea mare(asta daca esti dispus sa muncesti). In acelasi timp costul vietii nu este foarte scump si poti trai cat de cat decent. Chestia asta se intampla deoarece decalajele intre noi si restul au fost mari si dureaza pana cand costurile se vor nivela si vor fi apropiate. Categoric la noi au crescut foarte rapid pretentiile, insa asta s-a intamplat deoarece si nivelul de trai a crescut mai repede decat unii puteau sa perceapa.
      Memele din SUA sunt in special despre faptul ca lucrurile pentru minima existenta s-au scumpit foarte rapid in ultimii ani. Cand traiesti de la salariu la salariu avand mai multe locuri de munca undeva ceva este foarte gresit. Nu vorbesc de opulenta ci pur si simplu de chestii minime, ceva deasupra capului, sa nu faci foamea.

      00
  7. Ani in urma, megamultunationala, sondaj superconfidential, nimeni nu stie cine, etc. Zice un coleg ceva de rau, da de rau bine, nici nu trec 15 minute si il face seful lui albie de porci pentru ce a scris. Asa ca …

    00
    • Reclamatie la ITM + avocat = profit!

      00
    • Se mai face si la noi cate un sondaj online. Cu user anonim, nu va fie frica etc. Dar eu particip prin VPN, ca sa fiu mai sigur

      00
    • Mai primeam si la un fost job sondaje anomime pe google forms unde trebuia sa te loghezi ca sa raspunzi 😀
      La un alt job am avut o fatuca din asta chief happiness office :puke: care ne dispera cu sondaje saptamanale, joculete, meme-uri opuse la cele puse de Vali.

      00
    • La mine tot multinațională… dar sondajele de genul ăsta sunt făcute pe site-ul altei firme care se ocupă doar cu din astea. Conform contractului șefii de la noi primesc doar numărul de răspunsuri la opțiuni. Firma care face sondajul de opinie nu prea are chef de scandal de genul “se află cine și ce a zis” că pierde bani.

      00
    • ITM suge pula.

      Am făcut reclamație la ITM pentru ore neplătite și m-au luat managerii la pl pentru reclamația aia, dar nu s-a întâmplat nimic. Să nu mai zis că la ITM trebuie să te rogi de ăia de acolo ca să depui o sesizare. Cel puțin așa era acum 6-7 ani.

      00
    • Depinde si de companie. Lucram pe vremuri la un startup cumparat de o multinationala (care a futut atmosfera la greu), dar a venit si cu mizerii gen 360 survey.
      Au dat toti doar note d-alea de 1 si 2 din 10, pentru orice, doar ca sa comunice ca noua ne placea inainte. Sigur ca s-au facut discutii si prezentari haserizde despre cum o sa fie bine ca sa nu fie rau. Dar nu s-a tipat si nu a zburat la nimeni.
      O fi ajutat si remarca unui coleg catre bossulica venit din vest sa ne domesticiasca, ceva de genul „sa nu ne cacam pe noi, oricare din camera asta se poate ridica si pleca acum si pana diseara are job cel putin la fel de bun ca aici, noi stam ca ne place(a) cum a fost compania”

      00
  8. Boss, eu sunt mulțumit, mâine e 15 și e zi scurtă. Astăzi am rupt fb la muncă, viața e chiar bună pt. unii.

    00
  9. sa-i spui unei HR ca e nasol locul de munca e ca si cum i-ai spune mamei ca e nasoala mancarea.

    00
  10. Eu unul nu ma grabesc sa acompaniez corul care canta deja prohodul capitalismului. Cu toate problemele lui a fost si este sistemul care a generat totusi prosperitate si progres acolo unde a fost implementat. Renuntarea la el si intoarcere la alte sisteme care s-au dovedit deja falimentare nu poate fi decat o greseala.
    Sigur, asistam la o reasezare si o modelare a energiilor societatii , dar nu cred ca asta va duce la un sistem radical diferit de ce avem acum.
    Vad in ultimii ani, si nefiind conspirationist din fire nu stiu daca este un “big plan” sau ceva natural, vad deci insinuarea unei nelinisti, a unei senzatii de anxietate, parca toti asteptam sa se intample ceva grav, un eveniment catastrofal care sa ne schimbe complet existenta. Nu stiu daca strict mass-media sunt de vina sau chestia asta vine din adancurile societatii , dar asta este perceptia mea.
    Foarte probabil ca nu se va intampla nimic, prin asta intelegand doar o criza financiara profunda ce va dura cativa ani, dupa care vom reveni la o realitate similara celei pre-pandemie.
    Dar, cum as proceda eu in cazul in care lucrurile ar lua o intorsatura nasoala, in cazul in care “ rahatul va lovi ventilatorul” ?
    Probabil cea mai buna metoda de “prepping”
    este investitia in cel mai important si la indemana instrument de supravietuire, propriul creier.
    In cazul meu, am facut tot ce am putut sa imi dezvolt abilitati practice si foarte aplicate, sa absorb cunostinte ce imi pot fi de folos si in vremuri normale, cand imi asigura un venit multumitor, dar si in vremuri de restriste, cand faptul ca stii sa repari lucruri conteaza mai mult decat ca stii sa canti la chitara sau sa pictezi.
    Cred ca asta ar fi un sfat bun in perioada asta: sa ne mentinem optimismul, sa stim ca indiferent cat de dificile ar fi vremurile care vin, omenirea a trecut prin mai rau, si sa investim cat de mult in noi, si in special in abilitati practice. Din pacate vad la multi oameni tineri lipsa inclinatiei catre tehnica, catre mesterit, catre surubareala care te face sa inveti lucruri. De fapt cred ca multi nu mai invata de fapt nimic. Nimic de la parinti, nimic in scoala, nimic la locul de munca unde presteaza niste automatisme.
    Poate pentru mine este un avantaj faptul ca oamenii imi vor da bani frumosi sa le schimb un bec, o priza, o baterie de chiuveta sau sa le repar un dulap, dar pe termen lung penuria de oameni cu inclinati practice nu cred ca este benefica.

    00
    • Capitalismul a creat prosperitate, într-adevăr, doar că ce trăim noi nu mai e capitalism.
      Principalul scop al capitalismului este profitul, prin fabricarea și vânzarea bunurilor. Problema societății actuale est financiarizarea excesivă, speculativă, obținerea profitului doar din acțiuni multiple de vânzare cumpărare, fara creare de bunuri. De la protestanții care au inventat capitalismul la lupii din finanțe care tranzacționează la zeci de mii operații/ secunda (e important la câți metri se găsește biroul tau de Wall Street ca sa tranzacționezi de mai multe ori aceeași valoare intr’o secunda) lucrurile au evoluat mult.

      00
    • Problema mare a lumii noastre nu este dreapta/stanga, capitalism/comunism ci este sistemul de taxare; in lume se taxeaza prea mult munca si comertul si prea putin averea. Aia e ! Atat ! d-aia au unii bani de nu stiu ce sa faca cu ei si altii mor de foame desi muncesc. Eu sunt de dreapta, nu am nimic cu bogatii; cei care nu muncesc sa faca foamea; fiecare raspunde de propria bunastare, nu statul; si toate ar fi ok daca s-ar taxa mai putin munca si comertul si mai mult averea !
      Desigur, cei care ajung direct sau indirect, in democratii sau in dictaturi, sa decida cum functioneaza societatea sunt oameni bogati care vor evita intodeauna sa taxeze prea mult averea si vor pune biciul pe „muncitori”; tot „bici” este si daca-i de „catifea”.

      00
    • @DanielC
      Ceea ce se intampla acum este o reasezare a globalizarii si a modului in care o sa se faca afaceri in urmatorii ani. Tot ceea ce se intampla acum in SUA si mai ales memele cu privire la munca si conditii de munca sunt rezultatul neoliberalismului inceput acum 40 de ani, respectiv capitalismului de cumetrie intre Wall Street si clasa politica. Majoritatea oamenilor care canta prohodul capitalismului canta fix la aceste idei si mai ales a clasicei paradigme „too big to fail”. Pe langa asta moneda mondiala de referinta de facto este dolarul american. O moneda controlata de un stat, care la o adica poate sa faca ce vrea acesta cu ea.
      Si cand pui lucrurile astea in context o sa intelegi ca pe undeva ideea de capitalism a fost un pic pervertita si ceva este foarte gresit in ceea ce se face. Imi place ideea de capitalism si de competitie, insa niciodata nu mi-a placut sa joc zaruri cu plumb in ele. Ori ceea ce se intampla acum este fix asta si cam de aici toata revolta unora.

      00
    • Doar capitalismul aduce prosperitate.

      Si fiecare primeste cat negociaza, cat se poate plati in zona aia si asa mai departe. Ca pentru munca pe care stie sa o presteze cineva nu prea se inghesuia lumea sa plateasca prea mult, e fix problema prestatorului.

      Munca pe care o depui trebuie sa aduca valoare cumva. De aia sunt inlocuiti casierii cu case automate, ca e mai simplu si fara bataie de cap. De aia o sa mancam in curand tot felul de chestii facute de roboti – ca o sa fie mai simplu si mai eficient.

      Toata lumea de exemplu haitueste Amazon ca se poarta oribil cu oamenii, dar uita ca oamenii aia se duc benevol sa munceasca acolo. Ca munca pe care o depun inca nu poate fi automatizata, ca altfel n-ar avea nici job-ul ala.

      00
    • @Asdad2005

      Absolut corect. Capitalismul NU e problema în sine, ci faptul că avem giganți foarte mari, mai ales în US, dar Europa dă lecții la faza asta (statul are efectiv acțiuni în companiile insolvente) care își permit să vândă SUB prețul pieței pentru că au ajutoare de stat.

      De exemplu Bezos. Ăla oriunde merge, idioții ăia îi dau subvenții și chestii. De ce? Dacă gicu SRL vrea să-și deschidă depozit în același loc, primește subvenții? Și nu, argumentul că Bezos aduce 1000 locuri de muncă și ăla micul doar 10 nu e argument, din contră. Faptul că depinzi de 1 singură entitate pentru 1000 de locuri de muncă față de mai multe pentru mai puține, mută complet balanța de putere spre Bezos. Va dori și mai multe subvenții.

      Ar trebui interzise subvențiile alea, chiar dacă sună cum că ‘nu lasă statele să concureze între ele’. E o porcărie. Dacă vrei să concurezi atunci pui impozite mai mici în toată zona pentru toată lumea. Nu doar pentru șmecheri.

      E plină economia de companii care s-au obișnuit să trăiască la limită, și asta distruge orice incentive de a avea o companie sănătoasă. De ce să te stresezi să fii profitabil când fed-ul îți va cumpăra toate datoriile? Bagi și tu 2-3 iahturi și stai relaxat.

      00
  11. Daca vrei sa vezi IT-isti neseriosi vezi /r/programare. LOL rupti de realitate toti de acolo.

    00
  12. Eu as avea o singura problema la locu de munca. Colegii tampiti care sunt lasati in pace. Avem o mana de incompetenti care sunt extrem de prosti sau superficiali. In urma lor munceste o armata de oameni ca sa repare sau sa completeze chestii. M-a sunat unu intr-o zi de 5 ori, sa il ajut sa competeze nu stiu ce formular de la un furnizor. Omul a stat 4 ore la un A4 fata verso. Pana la urma l-am completat eu in 10m.

    In ultimul timp mi-a stabilit un raspuns aproape AI style. Trimite cerere, daca nu are toate informațiile, solicitantul primeste mail ca cererea nu s-a inregistrat ca lipseste x. Ultimul prost l-a pus pe sef-su cand a trimis ce mai lipsea. That will show me… Dumbass

    00
    • @zz It dau eu o solutie pentru aceasta problema. Premisa ar fi ca incompetentul ala care iti cere sa il ajuti sa nu fie seful tau sau ceva sef. Egal in atributii cu tine. Atata timp cat minunatii nostrii alesi din parlament au decis ca orice venit o data castigat/negociat (vezi pensiile speciale) nu poate fi scazut/diminuat, ca urmare nu ti se poate scadea salariul tu si ceilalti care faceti treaba in firma aia ar trebui sa va intelegesti si sa lucrati doar o idee mai bine decat incompetentii. Ce inseamna o idee mai bine asta depinde de voi.
      Pentru ca s-a ajuns ca expresia aia „cui i se da mai mult de lucru? calului/boului care trage” sa fie implementata de (si de) catre lepre care nu au atributii de sefi. Bugetarii din privat cum le spun eu.
      Daca vine seful tau sa se planga ca domle ce facem aici, a scazut productivitatea ii explici frumos ca tu tot atat castigi cat o lepra incompetenta care freaca facebook-ul toata ziua, ca si bugetarul de mai sus ca urmare daca vrea productivitate sunt doua variante:
      1. da afara lepra si iti da tie si salariul lui daca tot ii faci treaba si esti dispus la asta bineinteles.
      2. incepe sa traga de lepra sa isi faca treaba conform conditiilor contractuale, nu vrea/nu poate? la revedere si drum bun, e nevoie si de oameni pentru munca necalificata.

      00
    • Bro, nu o data am auzit „iti dau tie proiectul asta ca x-ulescu nu o sa se descurce”. Si nu sunt eu miezul, am colegi care stau pana la 9 seara, eu la 5 rup poarta. Dar lenesul din mine a gasit solutii de a-si usura munca. Tocmai d-aia ma enerveaza superficialii, ca imi strica mie procedura de lenes :)

      00
    • Raspunsul standard la din astea ar fi: Imi dai si salariul lui pe langa al meu ?

      00
  13. Se mai face si la noi cate un sondaj online. Cu user anonim, nu va fie frica etc. Dar eu particip prin VPN, ca sa fiu mai sigur

    Nu-i așa că v-a dat un cont de VPN colectiv? In multinaționale, chiar și în firmele mai mici, așa se face. Clar ești anonim.
    Și nici PC-urile din rețeaua internă nu pot fi identificate după IP. Și nici adminul de rețea nu are undeva o listă user IP intern.

    00
  14. Cand se angajeaza o persoana noua, e-mail de la HR catre toata lumea.
    Cand pleaca un angajat, uneori afli cand trimiti un e-mail cu el in lista de distributie si iti da Outlook-ul eroare ca nu mai exista adresa respectiva.

    00
  15. Dintotdeauna locurile de munca au fost naspa. Cred ca in trecut a fost mult mai naspa dar nu mai intereseaza pe nimeni ca se muncea sambata, concediu max 2 saptamani, zile lubere doar de Craciun si Pasti, asigurare de munca pula, se facea naveta la greu, etc. Mai in trecut daca ma duc o sa va ingroziti ce conditii de cacat erau.

    00
    • în weekend le spuneam unor adolescenți cam cum cred eu că ar trebui privită perioada comunistă; păi, depinde la ce te raportezi: dacă așezi România lângă RFG – țara noastră iasă destul de șifonată din comparație și devin vizibile niște prostii macabre; dacă te gândești la punctul de plecare, România fiind în 1945 în cvasi-totalitatea ei la sfârșitul neoliticului, atunci devin evidente câteva realizări extraordinare. lumini și umbre.

      00
  16. nu cred in angajati multumiti in romania totul porneste de la legislatie si la lipsa de putere a statului de a controla daca se respecta mediul de lucru practic ca angajat in romania ai dreptul sa taci altceva nu poti rezolva vei fi urgent adus la tacere fara sa ai vreo sansa sa te poti apara sclav pe plantatie fiecare face ce vrea iar pestele mic inghite in sec

    00
  17. Am lucrat ca script kiddie la o firma care facea sondaje de opinie
    Cum sw generau linkurile alea anonime:
    Primeam lista cu toate emailurile, o importam in ceva tool, se crea in tool tabelu cu email->link
    Si trimiteam fiecarui email linkul lui

    Tabelu cu email si link era in text clar, stiam cine ce raspunsuri a dat

    Eu, ca programator, nu dadeam mai departe asa info; dar project managerii, nu stiu

    Nimic nu e anonim!

    00
  18. Sa ridice mana toti angajatii convinsi ca ei sunt mult mai destepti decat sefii, ca indiferent cat au salariul de mare merita unul si mai mare, si ca daca firma merge e meritul doar al lor iar cand firma e pe naspa e vina altora. Dar nu spun asta cand sunt intrebati, pentru ca e evidenta situatia, nu are rost sa mai bata gura de pomana. Cati sa fim in situatia asta, 70-80% ?

    00
    • Sa ridice mana toti sefutii ca xixache care traiesc cu impresia ca sunt miezul din pixda si ca fara ei nu s-ar face absolut nimic.
      Newsflash boss, cand se duce in cap sandramaua la care lucrezi, nu vei prinde ulterior nici un job de pus pe rafturi.Posturile alea sunt ocupate de persoane mai competente decat tine.

      00
    • Eu nu am pretentia ca-s mai destept decat seful, ci ca sunt suficient de destept pentru jobul meu, pe cand seful e putin cam prost pentru raspunderea pe care o are.
      Nu zic ca e meritul meu ca firma merge bine si vina altora ca merge prost, doar ma enerveaza cand, daca un proiect are succes, e laudat seful care l-a castigat iar cand un proiect se duce pe p..a e vina inginerilor care nu au reusit sa il implementeze. Nu conteaza ca inginerii au bagat ore suplimentare neplatite pentru proiectul reusit sau ca seful s-a aruncat ca musca la c..at la cel nereusit.

      00
  19. eu am scris mail la VP HR sa expun o situatie, cred ca nici in ziua de astazi nu a citit mail ul, ca sa nu mai spun ca nu a raspuns.
    la exist interview nu am zis nimic de naspa, ceilalti inaintea mea au zis si nu s-a intamplat nimic. am concluzionat ca nu are sens, firma e multumita de management deci sa se spele pe cap! acum fac workshop uri cu Razvan Pascu! nice!

    00
    • oana cam greu ai aflat (nu fac bashing, cu totii am trecut prin asta) ca HR-ul, acele persoane delicate si suave dupa cum le caracterizeaza un guest author de pe aici care trebuie sa filtreze printre sute de CV-uri si ulterior sa nu catadicseasca sa dea macar un reply dupa ce ai fost la ei la interviu cu un motiv real de ce nu te-au luat, nu standard corporate bullshit da ei vor respect, is not your friend.

      A mai pus asta mai demult Vali pe aici:

      https://imgur.com/a/3l3UlCD

      00
    • ei, dar stiu asta. eu am scris doar ca sa ma racoresc, deja nu mai conta ca „vine si imi ia capul”, la modul asta de nemultumita eram.

      00
  20. Mega mulțumit. Cresc copii și seara bag vreo câteva ore de lucru. Ies afara văd Alpii și vreo 2 lacuri.

    00
  21. Salut Vali, nu vad imi comentariile de mare valoare si angajament pe care le postez aici, si consider ca lumea e mai saraca fara ele, daca e ceva ce am gresit sau ce trebuie facut, te rog sa-mi zici. Multumesc.

    00
  22. Vali i-ai dat-o rapid si eficient mi-am adus aminte de asta: https://www.youtube.com/watch?v=UubD4oH8ntY
    Bravo mestere !

    00
  23. La noi la corporatie se foloseste pentru feedback https://officevibe.com/feedback care promite ca e anonim si care este integrat intr-un canal de Slack. Si scriu oamenii zilnic acolo feedback si nemultumiri.

    00
  24. @Joker
    Si daca aia mici ziceau de Coreea de sud care a pornit si mai tarziu (cam cu 10 ani) si mai din spate?

    00
    • După război, Romania trimitea ajutoare Coreei!!!

      00
    • discuția era despre cum îți faci o idee despre perioada 1945-1989 dacă vrei să eviți șabloanele în circulație. așa că le-am câteva repere: pib 1946=8 mld. dolari; pib 1987=225 mld. dolari.

      mai departe să gândească cu capul lor că de-aia îl au pe umeri. se putea mai mult? dacă da, ce nu a mers suficient de bine? a contat ideologia vremii? a fost bun virajul naționalist de după obsedantul deceniu?

      00
  25. Corporatiile se pricep la a colecta feedback real de la angajati si fac toate lucrurile posibile sa combata lipsurile dar din prisma unghiului propriu. Vin intotdeauna cu tot felul de masuri pe care le pot marketa ca fiind combatante, in realitate nu solutioneaza nimic, doar afla cum sa te „pacaleasca” cu alte nimicuri. Reusesc sa valorifice psihologia umana, faptul ca ne multumim cu ceva „sigur”, frica de necunoscut, de noi colegi, noi provocari, un drum mai lung pana la munca, alt sef, etc.
    Uitati va cat de bine merg companiile de 100k angajati la care singurul produs e …omul.
    Am o lista de zeci de „beneficii” care sunt probabil folosite de 5% din angajati. E un fel de tick box exercise. Da, ai inclus 4 sedinte de sala pe luna, insa e o sala de care n a auzit nimeni, foarte mica, undeva ala marginea orasului.

    00
  26. Mereu poti baga HR-ul in ceata prin intrebarea: Ce solutii aveti pentru a rezolva problema cu salariile foarte diferite pentru oameni pe acelasi post si aceleasi competente?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)