Soluția pentru rezolvarea problemelor de muncă din Italia sau Germania

Să luăm o pauză de la faptele influencerițelor Corina Băcanu și Cristina Ich, pe care un procuror care nu e disperat după fufă le-ar putea încadra liniștit la 244 cod penal, și să ne aplecăm atenția asupra situație europene. Nu știu dacă ați citit Știrile Zilei, dar chiar și dacă nu, vă expun situația pe scurt: aparent Italia sau Germania ar avea probleme cu forța de muncă și ar fi dispuse să redeschidă granițele pentru muncitor, inclusiv români.

Prieteni europeni! În numele ideilor și principiilor care ne unesc mai mult decât ne despart, iată, eu sunt dispus să ofer soluții concrete pentru rezolvarea acestei situații, soluții care vor asigura stabilitatea economică a Europei, precum și pe cea medicală.

Să începem cu Germania, prieteni europeni. Iată, ca român care știe cum e cu vrăjeli de-astea, trec peste faptul că Angela Merkel a condus țara voastră mai mult decât Putin Rusia și doar ăluia îi scoatem ochii cu democrația. La voi e ok cu democrația, să înțeleg. Mno, ce voiam să vă zic: dacă cumva nu se rezolvă cu muncitorii, sunteți totuși o țară cu 80 de milioane de oameni. Sigur găsiți oameni care să poată să muncească în agricultură, ar fi jenant să nu. Sugestia mea e să luați din oamenii care tot ne dădeau nouă sfaturi despre cum să ne comportăm în lume. Puteți să începeți cu maestrul Hurezeanu, care aparent e ambasadorul nostru acolo și să continuați cu Alina Mungiu Pippidi, care e oricum scârbită de țara asta, cel puțin de la distanță. Pe bune, verificați articolele dodoloaicei, așa e. Ați văzut ce obrăjori au ăștia, ei, clar că rezistă în agricultură, vreme îndelungată, chiar și fără mâncare.

Restul completați cu tot felul de intelectuali de-ăștia de care aveți pe-acolo, ăia care au explicat cum e cu democrația pe la noi în timp ce voi aveți același lider de vreo 15 ani. Pup!

În privința Italiei, fiți fără grijă cari amici, am o soluție și pentru voi. Știți băieții ăia de culoare cărora le-ați dat statut de „refugiat” și „imigrant” vreme de vreo 20 de ani cât rumânii își rupeau cocoașa pe la muncă pe-acolo (și pe la furat, să fim sinceri, dar și aia presupune muncă). Ăia care luau stipendie de la stat, între 400 și 700 de euro doar că erau „refugiați”? Eu știu cine sunt, rumânii care au lucrat pe-acolo, în timp ce ăia vindeau casete și poșete pe trotuar, știu cine sunt, voi știți cine sunt, suntem mai mulți care știm. Ei, îi luați pe ăia și-i puneți la muncă. Și completați cu giornalisti ăia care s-au prefăcut că nu știu și au  mințit constant despre ce voia să facă Salvini, inclusiv pe tema asta cu „imigranti”.

Știu, veți zice, „băi, dar și voi în Valahia aveți multe putori inutile” și vă voi da dreptate, Doamne, nu pot să vă contrazic, Vasile Ernu avem și noi. Dar sunt aici. Și ăștia, și ceilalți. În disperare de cauză, putem să-i punem pe ăștia la muncă, dar să fim serioși, niciodată istoria n-a fost atât de dură cu noi cât să recurgem la semenea măsuri extreme.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

 1. Unde mai putem găsi drojdie ?

  00
 2. M-am oprit din citit la aiureala aia cu Merkel și Putin. Cum sa scrii asa o aberație? Unde ai văzut limite de mandate la prim miniștri? Plus ca Merkel a făcut tot guverne de coaliție. Of… Greu, greu de tot. Poți sa ieși sa te plimbi, nu e interzis.

  00
  • pe Merkel o mai dau astia jos cand or fi sa o duca la groapa, un alt lider si-ar fi dat demisia de la primul lesin live (sa-si intrebe vecinii executivi de prin Olanda, Franta, Danemarca cum se face asta) – sau regulile onoarei nu se aplica muierilor?!

   00
  • In State unde presedintele este si prim ministru

   00
  • Imparate, Merkel a anuntat cand a preluat mandatul cu numarul 4 ca va fi si ultimul si si-a dat demisia din functia de lider de partid. Deci 16 ani in functia de premier. Putin are 20 cu inca minim 4 pana la finalul acestui mandat si e in plin proces de modificare a constitutiei pentru ca putea muri in functie.

   00
  • @thundermar
   Si tu poți sa te plimbi un pic, sa te aerisesti. Puteai sa bagi și Brazilia.

   00
 3. Germania a importat un milion de sirieni.
  Italia are 50% din tinerii sub 30 de ani fara un loc de munca.
  Si Romania are nevoie de forta de munca sa sape la autostrazile suspendate.

  00
  • In vara s a anvelopat blocul de lângă mine. Cam un sfert din muncitori erau din Sri Lanka. Habar n am cum se înțelegeau cu suedejii aia care conduceau echipa.

   00
  • @ev
   eh, doar sunt din aceeasi etnie, clar s-au inteles.

   00
  • În italia sunt 2 probleme mari și late pentru ăla 50% șomaj.

   1. E practic mai ușor să divorțezi decât să concediezi un om. Omul cu care lucrez și-a închis firma din cauza asta, a concediat pe unul, ăla s-a plâns la sindicat, pac 20,000 euro. Scurt pe 2. S-a întâmplat asta cu 2-3 tineri frumoși și incompetenți și ajunge. Mergem la negru.

   2. Tinerii nu au capacități dar au pretenții de aceleași salarii și venituri ca unul cu 10-15 ani experiență. Și asta adunat cu primul punct, nu poți risca să angajezi un tânăr care minte de-ngheață apele iar apoi nu-l mai poți da afară pe veci.

   E un cerc vicios auto-alimentat, pentru că nimeni nu își asumă riscuri de a angaja tineri pentru că nu-i poate da afară, așa că trebuie să fii foarte foarte bun ca să convingi pe cineva. Și aceia sunt puțini.

   O problemă colaterală e că și tinerii vor să se angajeze pe veci pururi amin, deci sunt de-acord cu legile așa cum sunt, nu văd că de fapt îi afectează tot pe ei, și de aia nu îi ia nimeni, merg pe ideea că au avut ei ghinion, dar tot găsesc ei unu să pună semnătura și atunci vor fi rezolvați pe veci.

   00
 4. N-ar trebui sa tinem cu Romania, si sa-i taxam bine pentru treaba asta? Si in spiritul prieteniei sa-i lasam sa-si rezolve singuri celelalte probleme, care nu prea ne privesc?
  Sau varianta 2, putem sa le facem schema pe care a facut-o Castro. Aud ca la Tandarei e spuma agricultorilor…

  00
 5. E nevoie sa fii foarte special sa scoti imbecilitati de genul Merkel a condus Germania mai mult decat Putin. Putin a inceput din ’99, Merkel din 2005 si e gata anul viitor. Putin mai are pana in 2024, dar tehnic poate fi reales daca nu ramane prim ministru macar.

  00
 6. Contracte de munca, 100e pe zi, 9 ore, 2 mese calde si cazare in imobile cu apa.
  Prea scump ?, atunci pofta mare la rosii turcesti

  00
  • Unde fratele meu, ca vreau si eu? P.S. specifica te rog, 100 de euro net sau brut? Ca e ceva diferenta. Contracte de munca de care? Sezonier, acord sau cum? Daca imi tai o mana la munca sunt asigurat sau ma trimite neamtul acasa ca ii tin locul ocupat? Imobile cu apa? Vorbesti de containerele alea de locuit? Ca si alea au apa, dar sunt cat se poate de mobile.

   00
 7. @ eftimie
  vrei o testare de covid si ai zis ca e bine sa te apuci de scris, doar doar se sesizeaza din oficiu careva de la Min Sanatatii. Pare ca ai ceva simptome.

  00
 8. Vali,poti baga o optiune pe blog in care sa apara doar articolele scrise de tine?

  00
 9. dar ce ai cu romania ingrasata?!

  00
 10. Ca om umblat in lume prin diferite proiecte va spun perspectiva mea. Italea e o panarama de tara, cel putin tinerii ei, cred ca sunt mai rai ca astia de la noi. Viseaza doar salarii de mii de euro in timp ce ei nu stiu sa vorbeasca limba oficiala bine, ci doar dialectul zonei din care se trag. Germania e ciudata, oameni rasisti, reci. CE am observat pe acolo e ca e plin de bombardieri arabi, turci, sirieni, ce dracu or fi. Comportamentul multora se aseamana cu cel al ciorilor din Romania, atitudine de bombardier milionar, ceva gen buricul pamantului. Chiar m-a mirat prima data, puteai crede ca esti pe undeva prin Braila.. Pe astia nu ii vei face niciodata sa munceasca, e cam cum sunt ciorile la noi.

  00
  • Italia nu este o tara perfecta, dar in nici un caz nu este o panarama de tara. In multe privinte este mai bine decat in Romania. Si la noi este nevoie de oameni care sa munceasca in anumite activitati si nu se gasesc destui disponibili.

   00
  • Pai și patronii vorbesc tot dialectul…
   Oricum. Fals. Cel mai mare procent de persoane care prefera sa vorbească în limba locala(sau na, dialect) e în calabria, Sicilia și Campania. Iar și acolo e sub 40%. Cred ca te-ai uitat prea mult la gomorra.

   00
  • Bine, și eu am văzut mulți tineri vorbind napoletana pe unde am mai fost. Foarte bine ca își păstrează graiul strămoșesc, cum se spune. Dar asta nu înseamnă că nu știu italiana.

   00
 11. Cica are fi din cauza ca trebuie Romani specializati pe cules sparangel de pe camp. Nu din cauza ca din milioanele de Germani ramasi fara munca si 1 milion de refugiati nu vor niciunii sa munceasca.

  https://www.rbb24.de/wirtschaft/thema/2020/coronavirus/beitraege/spargelernte-beelitz-kloeckner-arbeitslose.html

  00
 12. Foarte slab articol.

  Legislația muncii din Germania îi pune la muncă până și pe oamenii care în alte țări nu ar putea munci.

  Germania este unde este pentru că absolut toți cei care pot munci, o fac.

  Pur și simplu, nu au suficient de mulți oameni care să acopere nevoile economiei și, pe lângă locurile de muncă din agricultură, au și sute de mii de altele, în toate domeniile.

  În toamnă, deficitul de personal era de 1.2 milioane de oameni. Adică, le mai trebuiau 1.2 milioane de oameni ca să ajungă să satisfacă nevoile de atunci.

  De asemenea, Merkel a anunțat că acesta este ultimul său mandat, iar mentalitatea germană este de a nu schimba ceva ce funcționează bine.

  00
  • Da, dar nu.

   Iar ideea textului e de a-i pune la muncă pe opinologii germani care ne explică democrație în timp ce țara lor e condusă de aceeași persoană de 3 cincinale consecutiv. Degeaba îmi spui ce-a promit cucoana, oricum o învârți, democrația lor permite chestii pe care democrația americană nu le permite.

   Este de lăudat faptul că economia germană este atât de performantă încât are nevoie de oameni. Stai pe-acolo, zi-mi neamțul condamnat pentru rasism împotriva românilor?Știi ce zic? Știi ce zic? Că suntem foarte mulți care știm ce zic. Zi-mi tu dacă știi ce zic.

  • Nu-i bai, dupa vreo 2 ani inveti sa nu-ti mai pese de glume cu „Do you guys have windows on your houses?”

   00
  • Pai dacă de trei cincinale ala e partidul care a ieșit pe primul loc, cu alegeri democratice, iar dacă nicăieri nu scrie ca prim ministrul trebuie sa fie altul după un timp…
   La rusi, la președinte, scria chestia asta și atunci au trebuit sa tot improvizeze, sa schimbe regulile jocului. La nemți sunt tot alea, de când și-au primit suveranitatea înapoi. Și nici Merkel nu e foarte in afara mediei germane de ani per prim ministru.
   Teoretic ar fi foarte ușor sa devina și Rusia republica parlamentara, și atunci Putin sau oricare altul nu ar mai trebui sa tragă sfori. Dar știe ca președintele e mai greu de dat jos în timpul mandatului (Merkel oricând poate sa încaseze o moțiune de cenzura) și, chiar dacă ai un partid stat în parlament, ca în Rusia, tot menții mai vie imaginea de tătuc dacă lași poporul sa te aleagă direct (pe tine, nu pe altul, bineînțeles).

   00
  • eu nu inteleg cum oameni asa inteligenti se bat pe ce lideri si-au ales germanii, germanii sunt fericiti sa aiba job si s-o duca pe helga si bidoanele de bere in volkswagen in fiecare weekend la schi. nici sub hitler nu erau prea indignati de cine si incotro ii conduce, ei aveau job de mecanic sau inginer si halbele cu bere curgeau

   00
  • @Eftimie: Si noi daca aveam un prim-ministru bun l-am fi putut tine 15 ani. Si-ar fi avut puteri mai mari decat Merkel asupra tarii datorita descrentralizarii.

   Germania e o federatie parlamentara, are si-un presedinte (putin mai simbolic decat al nostru). Nu prea avem nici in clin nici in maneca.. pana si procesul legislativ e germanic.

   Cat despre „lectii”. Daca am spus ca dorim sa fim ca ei si sa ii luam ca exemplu, e normal ca dorim si sa le ascultam parerea despre cum sa ajungem acolo. Sau sunt buni cand ne dau drumul la bani dar dupa ce ca-i furam mai avem si tupeul sa comentam ca ne bat obrazul?

   00
  • am furat bani… din cate stiam abia reusisem sa ajungem pe plus la nivelul primirii de fonduri europeni la nivel de 2018, in rest am fost pe deficit, plateam mai mult la bugetul UE decat primeam… in rest economia noastra bazata pe consum implica faptul ca foarte multe din resursele noastre financiare ingroasa conturile tarile de unde importam… si de unde importam cel mai mult? exact… deci mai usor cu furatul

   00
  • @Cosmin Nu, nu cred.

   Marea șmecherie a democrației e că da, Xulescu e bun, dar doar acum. În contextul ăsta.
   Nu există un Xulescu bun 15 ani.
   Democrațiile sănătoase se schimbă, aduc un alt Xulescu. Asta nu înseamnă că predecesorul e nasol, ci doar că cel ce urmează după el e bun.

   Democrația, ca și concept, nu are cum să creadă în liderul providențial, e bizar. Ideea e de progres accelearat, nu poți să ai același om sus vreme de 15 ani. Până și noi suntem mai evoluați ca ăia, măcar ne transformăm, nu poți să fii un partid atât de lipsti de idei cât să prezinți 15 ani același om. Sau poți, dacă ești neamț, și doar oamenii care au încercat să conecteze un carplay la o mașină nențească pot înțelege ce înseamă asta.

  • Sunt de acord să-i punem pe părerologi la muncă.

   Vis-a-vis de faptul că Germania ar fi condusă de X ani de același om, landurile germane au autonomie și Merkel nu poate decide nimic fără ei.

   Puterea ei în orice land este aproape nulă, iar conducerea landurilor se schimbă mereu.

   Da, stau și aici de vreo 2 ani.

   Da, am auzit de cazuri de rasism, dar am auzit și despre acele cazuri care au fost pedepsite.

   De asemenea, niciodată nu m-am simțit discriminat, în nemții nu au o părere mai proastă despre noi pentru că am fi români, că toate găinăriile noastre nu fac cât o atrocitate de-a lor.

   De asemenea, pot să-ți confirm faptul că și ei au cam aceleași probleme pe care le avem și noi. De exemplu Finanzamtul de aici este la fel de competent precum ANAFul de la noi, iar lista poate continua.

   Iarăși, alt exemplu, acum doi ani, în vară, era caniculă în Germania. Ce face Bundeswehr-ul lor? Exercițiu de tragere cu rachete și dă foc la o pădure lângă Berlin.

   Scandalul Wolkswagen, la fel.

   Au și ei problemele lor, sunt departe de a fi perfecți.

   00
  • Nu sunt nici nemții singuri… Spaniolii au avut doar 6 prim miniștri în 40 și ceva de ani (și primul a fost cam de tranziție). Iar acolo abia acum e prima data când e guvern de coaliție, spre deosebire de nemți, unde aproape tot timpul se conduce prin compromis între membrii coalitiilor.

   00
  • @eftimie – las asta aici, pentru documentare: https://en.wikipedia.org/wiki/Chancellor_of_Germany. Ca rezumat – cancelarul Germaniei e un fel de prim ministru. Si cam ca al nostru, are voie sa fie in functie cam de cate ori il tin curelele.

   Si 2 – Merkel/Germania – au fost singurele care au sustinut migratia si au incurajat-o. Asta spre frustrarea UK. Da, toate tarile au scursurile lor (pana si olandezii cei progresisti si toleranti) … Cum traduci in germana „Corneliu Vadim Tudor”?

   00
  • @Robintel: „Foarte slab articol. Legislația muncii din Germania îi pune la muncă până și pe oamenii care în alte țări nu ar putea munci. Germania este unde este pentru că absolut toți cei care pot munci, o fac.”
   Daca traduc ce ai scris si arat pe la germani se caca astia de ras. Aici sint familii intregi care au ca tel in viata cariera de asistat social si le merge f bine. Daca au si 4-5 copii scrie casa inchiriata pe banii statutului pe ei, plus vacante platite, etc.

   Locurile alea de care vorbesti tu sint fie locuri unde se cere calificare dar nu platesc mai nimic sau sint fantazii livrate de firme la oficiul fortelor de munca doar ca sa ramina in vizorul lui si sa le mai trimita lista cu somerii.

   Ma gandesc ca dupa doi ani parlesti ceva pe germana si poti citi presa. Asa ca nu debitezi prostii ca aia cu incendiul din padure. Uite aici: https://www.spiegel.de/panorama/waldbrand-in-brandenburg-war-es-brandstiftung-a-1224971.html
   Si nu se linistesc https://www.bz-berlin.de/berlin/umland/baumstaemme-angezuendet-feuerwehr-verhindert-waldbrand-bei-wandlitz
   De obicei dau foc la masini in Berlin.

   Rasism?! Lol. Sintem o rasa diferita de germani? De xenophobie ai auzit? Pe aia o au „built-in” dar se inmoaie cand vad ca esti culturalizat, scolarizat si le vorbesti limba. Foarte neincrezatori pentru ca inaintea noastra au avut de a face cu indienii si alti specialisti care au invadat jermanie imediat dupa 1990. Asa ca s-au ars si acum sufla si in iaurt.

   „De exemplu Finanzamtul de aici este la fel de competent precum ANAFul de la noi, iar lista poate continua.” Aici iti dau dreptate. Dar atita timp cand pot trage de pe fraierii de angajati cu salarii peste 40,000€ sapte piei, nu le pasa sa intre si in PFA sau subcontractori. Se lucreaza la negru din greu. In curand Italia si Spania au sa fie mici copii.

   Cunosc si situatia din Spania, de prin 2000. Acolo se traia pe picior mare cu fonduri UE pentru afaceri, etc. Daca respirai, primeai credit. Dar doar batranii lucrau. Tineretul statea la parinti acasa si frecau mangalul pe somaj sau ii mai ajutatu pe batranii sa controleze imigrantii angajati.

   Vad ca nici in Italia nu era diferit.

   00
  • @Antohnie: Da bre, Spania unde daca erau 3 in familie aveau 3 apartamente, 5 masini si vreo 2 femei sa faca curat peste tot? In Spania aia stateau aia micii acasa pe banii parintilor in anii de glorie (pana-n 2009)?
   Ca eu stiu ca si cei mai lenesi aveau 2000 salar pe-un post ce trebuia umplut ca era o lipsa teribila de muncitori. Dar ce stiu eu, asa-i!? Nu e ca si cum Spania s-a trezit dintr-o data cu o gramada de santeristi supra platiti si fara facultate in 2009 la criza. Santeristi care luau tot de la 2000-3000 in sus daca tinerelul baga si-un cox dimineata.

   Si mai zi-mi cum dau foc la masini in Germania, arde cate una in fiecare colt sau? Mersi ca ne-ai spus ca nu merg aia la munca.. Singura tara din lume ce merge pe profit de 5 ani si le dai tu lectii de cat de lenesi sunt bazandu-te pe ziare apolitice, normal..
   Da’ tot nu te gandesti de ce Merkel e inca la putere si de ce tara tot o duce atat de bine cu toti lenesii aia ce stau acasa si dau foc la masini. Bravo!

   Am si eu o rugaminte: Daca mereu aveti obiceiul sa cititi doar articole de stiri ce va confirma parerea n-o dati mai departe. Ori deja o stie toata lumea si nu are sens s-o dati mai departe, ori e o prostie pe care nimeni n-are chef s-o auda.

   00
 13. Drojdie am gasit la Penny.Uscata la plic.Maxim 5 plicuri de persoana.La casa.

  00
 14. Amuzanta comparația cu Merkel, când săraca nu are putere nici sa dea un lockdown la nivel de tara. Landurile decid.

  00
  • ce-i mai place lu’ romanache mana forte, conducatorul providential, stari de urgenta, suspendarea libertatilor si alte cacaturi castigate de vreo 300 de ani

   stiu, stiu, corona, morti, etc.
   ziceam, asa, in general

   00
 15. Off topic.Vali, mersi de pontul cu mirrorlesul Olympus.Luat.Am avut o mica problema, dar ca orice inginer am rezolvat-o.Accepta doar carduri SD.Cu adaptor si card microSD, nu functioneaza.Facem o donatie dupa ce ma obisnuiesc cu internet banking.

  00
 16. Pe acest sub rasismul nu este tolerat!

  00
 17. Boss da care-i faza cu respins commenturi unde dau un link?
  E vreun guideline care trebuie să-l respect pe viitor?

  00
  • suntem atacați!!!! :D

   am aprobat, am ceva filtre puse, nu le pot face publice, că încep căcații să le ocolească.

 18. NOU
  #58

  Pe bune , cum pana mea sa il compari pe Putin cu Merkel? Stii de ce e Merkel de atata timp acolo? Pentru ca SPD-ul nu a fost in stare de un lider mai putin neinspirat ca Schulz, si, daca sari peste Die Grünen, dai de extremistii de la AFD sau Die Linke. Si, sincer iti spun, ca unul ce a vazut ce creier au in cap cei de stanga, nu ai ce sa faci cu Die Linke.
  Da, a iesit Merkel de 4 ori cancelar, ca i-a castigat partidul cele mai multe voturi in alegeri. Si oricum se retrage. Dar lasa macar cel mai mic somaj din istorie (pana la Corona) si sterge multe din pacatele trecutului.

  00
  • Zi-mi care-i faza, la al X-ulea comenteariu care-mi spune că Merkel se retrage se dă un premiu, sau ce? Întreb doar de curiozitate, eu sunt din România și știu ce înseamnă o promisiune nențească și cât valorează cuvântul lor.

  • NOU
   #60

   Faza e ca Putin o sa ste pe tron la Kremlin si invelit in ceara. Faza e ca fix asa ai inceput, comparand cele 2 personaje. Una se retrage, dupa ce a stat in toate mandatele cassuedejd in urma unor alegeri libere. Celalalt e Putin.
   Habar nu am cat valoreaza cuvantul lor. Nu am intalnit pana acum un neamt care sa se jure sau sa isi dea cuvantul pentru ceva. Poate am avut noroc.

   00
 19. Eftimie. Nici Pipidi n-a facut articol mai prost si mai scoz din context.

  Pai bre, tu le zici tocmai invers. Dar sa mor de n-as vrea sa vad Italia cum ii pune la munca pe imigrantii aia non-UE si sa nu mai tina nationalismul lor tampit (ca nu, nu-i lasa la munca – Italia e tampita rau). Cat despre Germania, stai linistit ca Merkel are un milion de oameni la granita cu Grecia sa ne-nlocuiasca.. Daca romanul n-are nevoie de bani se rezolva. Tu de ce crezi, draga Eftimie, ca Germania are profit de vreo 5, 6 ani.. Oare n-au muncitorii aia ce lucreaza pe nimic sa nu fie dati afara din tara n-au facut nimic. Merkel s-a pus ca proasta impotriva gloatei nationaliste?

  Cum e mah sa te milogesti sa te primeasca „ca egal” (ma rog, realistic si social nu suntem priviti ca egali – da’ legal macar legal asa ar trebui) ca apoi dupa ce accepta sa-i scuipi in palma? Si te inteleg, tu esti baiet inteligent.. Desigur ca am putea sa nu-i trimitem si sa le dam de munca aici dar se preconizeaza vre-un milion de noi someri..

  Eftimie, iarta-ma dar cred ca te-au ajuns batranetele din urma ca parca as citi fantasme de-a lui Cristoiu! Text extraordinar de prost si aproape fara noima.

  P.S. Imi pare rau ca n-ai zis nimic de UK care, in independenta lor acu’ cand nu li se mai „fura” locurile de munca s-ar putea sa fie cam rau economic daca nu merg romanasii acolo. Si eu sper ca merg romanasii, ca si aia au ca si Merkel, milioane de alti pretendenti.

  00
  • Șefuț, du-te și tu în Italia înainte să faci analize internaționale de pe balcon. Că suntă foarte fain ce zici, dar e complet fals. Eu nu scriu pentru lăbacii care-ți dau like-uri, ție sau altui fraieri de-aici care mă fac prost.

  • Hai mai Eftimie ca nu vorbim de Japonia, China sau mai stiu eu ce tara indepartata despre care stim mai multa mitologie decat sa avem experiente sau cunostinte.

   In Italia toti avem familie sau cel putin prieteni buni, toti aproape am mai fost pe acolo, cei curiosi le pot citi mereu presa (e relativ usor sa citesti italiana cu o combinatie de google translate pentru o confirmare). Si, cel putin in Arad, a fost mereu plin de italieni asa ca am avut ocazia sa stau de vorba si cu cei care stiu unde-i Romania pe harta. Tot ce-am zis e de bun simt si e cam varianta populara si acceptata. Sa nu mai spun legala ca italienii chiar emit foarte greu permise de munca.

   Pana la urma dintre noi doi tu esti cel care s-a exprimat impotriva status quo-ului in politica internationala. Tu esti cel cu viziunea minoritara dar complet nemotivata si scoasa din burta. Si e cam o aroganta sa crezi tu poti sa faci asta nemotivat si altul face „analize internationale de pe balcon” cand iti atrage atentia.

   00
 20. Gata m-am convins:
  Lipsa nicotinei generează irascibilitate. Nu credeam, dar acum m-am convins.
  Trec la subiect: ideea este bună, rămâne între noi, o idee.

  00
 21. Merkel o fi fost bună la început, dar când a început cu mizerii de gen să deschidem granițele pentru refugiați, s-a dus totul pe cardan…
  Oricum refugiații sirieni sunt în mare parte necalificați pentru muncă în orașele Germaniei, fiindcă nu vorbesc ori nu vor să învețe a vorbi limba. Pot însă pune mâna pe sapă, hârleț, alea…

  Zici că dintr-un milion nu poți găsi cincizeci de mii?…

  În altă ordine de idei, Italia avea probleme cu cremația cadavrelor.
  Oare sa fie nemții așa de chitre și să nu le dea și lor planurile de la crematoriile din anii 40, sau alea au rămas în Polonia la finalul războiului?… Întreb pentru un prieten, formolizat.

  00
 22. Man, ce păreri de agitator de anii ‘90 ai și tu! La tine democrație înseamnă să trăiești într-o perpetuă campanie electorală, cum facem noi de 30 de ani? :)

  Dacă tu ai păreri d-astea, care ești relativ tânăr și ai avut și ai acces la informație cât de cât obiectivă, atunci e clar. Cel mai trist lucru pe care îl găsesc la unii este negarea. Păcat, că nu ești băiat rău, dar csf? ncsf!

  00
 23. Ideea e ca devine din ce în ce mai putin rentabil plecatul la munca în Occident.
  Cum viata e din ce în ce mai scumpa acolo, e din ce în ce mai greu sa pui bani deoparte.
  Iar cu banii pusi deoparte nu mai cumperi atât de multe nici în România, unde preturile cresc si ele de la an la an.
  Când în cele mai multe cazuri un om muncitor si cu ceva calificari începe sa o duca mai bine în România decât în Germania sau în Italia (unde trebuie sa tina în spate pe mult mai multi care nu muncesc, si viata e mai scumpa), mai putem spune ca România e o tara saraca si Italia / Germania tari bogate ?
  Cred ca e discutabil.

  00
 24. „Iată, ca român care știe cum e cu vrăjeli de-astea, trec peste faptul că Angela Merkel a condus țara voastră mai mult decât Putin Rusia și doar ăluia îi scoatem ochii cu democrația.”
  Am citit fraza asta de două ori, apoi am sărit direct la comentarii. Mda, nu m-am intoxicat cu hipoclorit, tu chiar o compari pe Merkel cu Putin.
  OK. O zi bună, eu mă întorc la Men of War: Assault Squad.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.