Soluția pentru nepotism e boicotul prin demisie

Mă gândeam cum ar putea lupta cineva cu șerpăria din aparatul de stat, pornind de la zecile de neamuri din Primăria Iași:

Primăria, sufocată de rubedenii. Oameni aflați în posturi cheie sau în grațiile primarului Mihai Chirica au reușit să-și aducă neamurile în Palatul Roznovanu sau în direcțiile subordonate. Soț, soție, frate, soră, fiu, fiică sau nepoată, așa merg gradele de rudenie. Încrengături și cumătreli pe care nici cei mai vechi salariați nu reușesc să le mai cuprindă în totalitate.

„E și riscant să te cerți. Că s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta”, a spus, sub protecția anonimatului, o sursă din Primărie. (sursa)

Cei mai mulți vor spune “dar eu n-am treabă cu asta, eu îmi fac treaba mea, o fac bine, îmi văd de ale mele, eu am obținut postul pe bune”. Da, ok, dar genul ăsta de oameni acoperă incompetența rudelor angajate pe pile.

Aici e cheia și aici e soluția. Toți știm câte un om care muncește de rupe acolo, și face munca la 3-4 incompetenți care nu știu decât cafele, unghiuțe și proteste. Dacă pleacă omul ăla, ăia 3 rămân în pom. Departamentul ăla rămâne un pic în pom. Și vine altul în locul lui, și departamentul își revine. Dar soluția asta e: demisiile tuturor oamenilor buni și paralizat activitatea aparatului de stat. Haideți, piloșilor, faceți voi treabă. Ah, vai, nu puteți? Poate ar trebui să plecați. Toți.

Buboiul nu se sparge pentru că statul continuă să funcționeze. Așa prost și nesimțit.

film-vikings-22

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. Si tu crezi ca daca un departament din institutie e varza o sa planga cineva din interior? Tot tu o sa plangi ca nu-ti poti rezolva treburile cu ei.

    00
    • credeam că se subînțelege că tu plângi că statul crapă.

    • Ideea care cred ca o emite vali este ca de undeva trebuie inceput. Radicla, da, dar trebuie inceput.
      Revolutiile, revoltele, orice actiune de genul asta a fost radicala, a necesitat curaj, nebunie si altele.
      Eu recunosc ca sunt unul de pe net care doar comenteaza confortabil de pe canapea, dar e ridicol sa mai spui ca tot noua ni secsparg oalele in cap pentru ca statul nu mai functioneaza. Pai oricum nu functiona nici pana acum. Hai atunci sa nu ne mai plangem de nimic si sa nu ne mai cacam pe noi.

      00
    • Cred ca v-ati pus toti lentile dar au dioptriile gresite 🤣

      00
    • @Vali, si cu timing-ul ce facem? Isi dau toti demisia in acelasi timp? Din toate institutiile? Disciplinele, orasele, judetele?

      Si dupa ce isi dau toti aia competenti demisia, ce se va intampla? Se vor ruga Primarii de ei sa se intoarca pentru ca a scazut calitate serviciilor prestate catre po pula tie?!

      LOL!
      Esti idealist! Sustin inversunarea ta si am aceeasi parere despre nepotisme, dar cred ca solutia nu este asta. Sau cel putin nu una demna de luat in calcul.

      Cred ca una dintre cele mai bune solutii este demascarea acestor indivizi, a relatiilor dintre ei, urmand ca apoi sa se faca evaluati JUSTE a prestatiei lor. Ca pana la urma este absurd sa ii interzici unei rude de gradul II, III, a Primarului, sa lucreze in institutia pe care o conduce. Dar daca TOATE rudele lui dau cu sapa acolo si mai are si multe…hmmm…hai sa-i evaluam! Si daca ei sunt sub nivelul care ar trebuie sa fie, coreptia este evidenta.

      00
    • Si care o sa fie rezultatul boss? Crezi ca vor pleca incompetentii? LOL! Parazitii exploateaza totul pana “victima” se sufoca. Si primaria nu se sufoca. Minte ceva primaru, mint ceva si restu si gata. Plebea se frustreaza mai tare si atat

      00
  2. Există soluție: cu lunetă. Doar că e lentă 😉

    00
  3. Tu crezi ca daca pleaca aia competenti cei ramasi vor suporta consecintele? Tot noi le suportam, cei care platim statul sa ne scuipe in cap.

    00
  4. Ar fi de ajutor daca in articol ar fi si solutiile de reangajare pe care le-ar avea cei care isi dau demisia, având in vedere ca in majoritatea orașelor cei mai mari angajatori sunt instituțiile de stat.

    00
    • Angajat la firma soției primarului.
      But..

      00
    • Si ar mai fi interesant de aflat cum angajatul super competent, demisionat de la Stat, isi gaseste de munca in mediul privat intr-o societate dresata sa injure la gramada angajatii de la Stat. :)

      00
    • @7, da, ar fi interesant daca angajatul ala de la stat care se considera el super competent poate sa faca fata in mediul privat.
      Ca ala care este cu adevarat competent, sigur face fata.

      00
    • toti ne consideram mai buni decat suntem. Au fost facute nenumarate experimente pe acest topic. De exemplu la Univeristatea Lincoln din Nebraska, 68% dintre studenti se considerau in to 25% si 94% dintre ei se considerau peste medie. Lucrul asta se intampla peste tot, de la munca, la condus masina, la cat de inteligenti ne consideram.

      Singurele locuri in care nu e loc de intors, e acolo unde cunostintele sunt masurabile. In rest… ramane cum am stabilit, toti de-aici suntem in top 10% ca inteligenta, ca altfel eram pe alte bloguri.

      00
  5. Simt ca e usor sa vorbim din exterior, sincer. Ne asteptam ca oamenii sa se sacrifice pentru un bine suprem, eventul binele nostru, fara ca noi sa facem ceva. Noi avem optiunea votului, noi votam aceeasi oameni si apoi ne plangem ca aia si-au facut „echipe” peste tot si apoi ne asteptam ca oamenii „curati” din sistem sa renunte la postul pe care-l au tot pentru binele nostru. Nu prea mi se pare ca suntem corecti, nu facem nimic si ne plangem ca nici altii nu fac nimic sa ne fie bine noua.

    00
    • Foarte bun comentariul.
      Nu poti face acte de genul asta de unul singur. De aia oamenii cu idealuri comune trebuie sa se uneasca sub o forma sau alta si sa actiuneze concertat.

      00
    • @Dex problema ca oamenii astia cu idealuri comune si bine intentionate sunt foarte foarte putini :) si asta se vede cu ochiul liber si la o simpla intrebare random, in orice oras din tara, pe oricine: „Daca dvs ajungeti in functie de conducere/presedinte etc, furati sau nu furati?” si raspunsul va fi urmatorul: „domle, va fura oricine ajunge, si dvs a ti face la fel, asa ca de ce sa nu fur (si) eu… daca tot…” . dap, vrem schimbare. dap dap dap. ieri sau cand ? e in sangele majoritatii sa fure, sa dea spaga, sa „faca” el ceva combinatie sa fie bulangiu intr-un fel, ca altfel nu se poate, munca pe bune si pe merite e complicata.

      00
    • Asta cu votul e o șansă infima de schimbare, sistemul e ftut rău, fiindcă permite și nu prea ai ce face din exterior, sau cu o singura persoana votata, poți sa votezi orice, e tot frecție dacă sistemul nu are reguli stricte, nu condiționează si nu sancționează
      Sa spunem ca votam unul cinstit, nu face el dar fac alți șefi si sefuleti, nu se schimba nimic.

      Dupa mine ar trebui schimbate legile și sancțiunile pentru bugetari, a făcut ceva de dat afara? ( ca multi au făcut) pai dat afara, dar afara din tot sistemul de stat, nu mutați pe alte poziții cum fac ei acum, ca nu e nici sancțiune, doar muta rahatul dintr-o parte in alta si multe asemenea alte chestii

      Nu e o soluție pentru nepotism dar prostii calcă pe bec mult mai repede si s-ar face ceva curățenie.

      00
    • @Noname Nu cred ca lucrurile stau chiar asa de rau. Eu zic ca, daca te uiti in jurul tau, o sa vezi ca mare majoritate nu fura. Putem sa lasam si o marja de toleranta aici, daca nu avem alta optiune, macar sa fure cu bun simt. Eu unul cunosc putini oameni care sa fure fara remuscari, si aia sunt hoti de profesie. Cunosc si oameni care au furat, dar nu se lauda in gura mare, ceea ce inseamna ca totusi furtul nu a ajuns chiar un lucru acceptat de societate. Ma rog, alte solutii oricum nu sunt, la un moment dat va trebui sa incercam sa rezolvam ceva cu ce evem.

      00
    • NOU
      #25

      Dex marea majoritate nu fura ? Parerea mea este ca esti naiv la faza asta, fura dar nu iti spun tie sau mie.
      Definitia furtului este destul de larga, nu trebuie sa fie doar datul in cap e destul sa pornim de la cei 10 bani sau 50 de bani pe care nu ii primesti ca rest inapoi la casa pentru ca: insert motive. Iar cel care nu ii primeste accepta tacit ( hai ca nu saracesc eu din atata.. mandrie de om prost) ceea ce duce doar la incurajarea fenomenului.
      Si stii tu, cine fura azi un ou, de maine trece la bou.

      00
  6. Inainte sa pleci trebuie sa iti permit sa faci asta iar ratele la apartament, iphone si vacanta de anul trecut nu se platesc singure. Majoritatea prefera sa arunce 3-4 poze pe facebook cu o viata pe care nu si-o permit decat sa aiba coloana vertebrala.

    00
  7. pornesti de la premisa gresita ca aia care nu sunt rude sunt intrati pe merit sau ceva. nu e cazul.

    00
    • „Că s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta”
      Atat!!!

      00
    • pornesti de la premisa gresita ca aia care sunt rude sau pile sunt automat si incompetenti. fix primaria iasi si-au gasit unii sa o dea exemplu “negativ”

      00
  8. Problema si mai mare e ca dupa pleaca si acel singur competent din departament nu se intampla nimic; doar se lucreaza mai incet si mai prost. Nu o sa vina nimeni sa le zica: „ce dracu’ faceti in departamentul ala ca apar oameni nemultumiti cu furci la usa???” Si nici nu o apara, ca romanul e obisnuit deja: e stat, e prost, asa merg lucrurile la noi, toti sunt prosti si lenesi, trebuie sa dai o spaga mica si rezolvi.

    00
  9. daca 5 din 100 sunt pe bune acolo pe bune si nu pe pile, in cazul in care pleaca, raman 5 posturi disponibile pentru neamuri.

    00
  10. doar ca nu.
    ala care munceste cat 4 a fost crescut de mami si tati sa fie un adult ascultator, muncitor, supus si care nu iese din „cuvantul” altora. Cu alte cuvinte, corporatistul sau bugetarul perfect.

    ceilalti care au crescut mai cu scoala vietii asa, cu baietii si fetele pe strada la spart seminte si la o cutie de bere ajung sa „se descurce” fiind bagati de mami si tati pe acolo si pe acolo sau dupa caz, sa devina antreprenorii care sa-i angajeze pe cei de mai sus.

    intre timp, in lumea reala corporatistul crede ca job si salariu ca al lui nu are nimeni in Romania iar bugetarul muncitor se subevalueaza atat de mult atat din cauza educatiei dar si a anilor petrecuti avand ca sefi incompetenti incat crede ca daca isi da demisia, n-o sa-l mai angajeze nimeni.

    deci nu.

    00
    • corporatistul nu doar ca sclavageste ca prostul în firma pâna la ore târzii dar îi este si frica sa ceara bani pt ore suplimentare sau sa cheme itm-ul. bugetarul, ca munceste sau nu, la fix a spart usa

      00
    • nu ca ii e frica sa ceara bani pt ore suplimentare dar crede oricum ca salariul lui e mult dar muult peste media pietei deci merita efortul. mai ales daca, in mod bizar, gasesti satisfactie si sens in a umple exceluri sau a prezenta un powerpoint despre cum sa cresti vanzarile de sapun low cost in mediul rural.
      auto-suficienta: bani, vot, societate

      00
    • hai ma, terminati cu tampeniile, unde e ala care munceste cat 4? legende urbane romanesti.

      00
    • @Anda: aici sunt, m-a cautat cineva?

      00
  11. Orice conducator de institutie poate face reorganizare / evaluarea angajatilor si scapa de incompetenti. Si asta chiar se intampla. Problema e ca se face pentru a inlocui incompetentii lor cu incompetentii nostri.

    00
  12. Un pilos este ca un vierme – suge la fel de bine si la stat, si la privat.

    00
    • Din experiența proprie am observat următoarea chestie: pilosul de la stat nu face aproape nimic / nu îl obligă nimeni să facă ceva dar are același salariu ca și cel care muncește pe o poziție similară, iar la privat mai „mișcă” un pic, iar salariul este mai mic decât cel care trage.

      00
  13. Nu va merge :) fiindcă sistemul nu are repercusiuni ca cel din privat, sa falimenteze sa dea afara, sa se închidă afacerea.. de unde ? la bugetari nu e nici o problema dacă nu merge, banii vin oricum..

    00
  14. Cine naiba să demisioneze când sunt cozi la examenele de angajare la stat?

    00
  15. Până să se ajungă la lunetiști , demisii , boicoturi ș.a. ar trebui ca toți angajații cu funcții importante să dea un simplu test grilă care n-ar dura mai mult de 45-60 minute . Întrebări de nivelul clasei a 8 a din mai multe domenii , întrebări sau probleme de tipul :

    – cum se scrie corect : i-am văzut sau iam văzut , servici sau serviciu ?
    – 50 + 75 :25 = ?
    – Viena este capitala Germaniei/Austriei /Belgiei ??
    – triunghiul are 2 laturi/3 laturi/4 laturi ??
    – un tren electric consumă mai mult curent electric /motorină / benzină ?

    Dacă nu sunt în stare să răspundă corect la mai mult de jumătate din cele 50 de întrebări sau probleme înseamnă că nu mai are rost să-i verifici la diplome , calificări , grade de rudenie . Acest prim filtru ar elimina peste 70% dintre angajații importanți din orice loc de muncă de la stat .Cu cei rămași poți încerca apoi să vorbești despre cursuri de calificare , poziții , măriri de salarii .

    00
    • Eu as da alte teste:

      – Arata-mi ca stii sa utilizezi un calculator, in timp eficient
      – Arata-mi ca stii sa utilizezi un mail, un document word/ pdf/ excel
      – Fa-mi un tabel in excel, de tipul asta, in 10 minute
      – Arata-mi ca stii sa umbli cu o baza de date
      – Gaseste-mi, in baza de date, pe cetateanul X, in mai putin de 5 minute
      – Gaseste-mi, in toate bazele de date, pe cetateanul X, in 30 de minute si apoi trimite-i un email cu taxele pe care le are de platit
      – Cetateanul X tocmai a platit o amenda de circulatie si un impozit la casa, folosind platforma online. Cauta in baza de date si trimite-mi un email, in maxim o ora, cu dovada ca omul nu mai are nimic de platit.
      – Arata-mi ca stii sa scrii si sa trimiti un email
      – Arata-mi ca stii sa inserezi un atasament intr-un email
      – Arata-mi cum printezi o adeverinta in 10-15 minute si o si dai cetateanului care are nevoie de ea, dupa ce omul ti-a dat tot, mura in gura, pe platforma institutiei, sau pe email.

      Ma doare in cur ca nu stie ala cat curent consuma un tren, daca nu lucreaza la CFR. Eu vreau sa nu stau 2 saptamani sau o luna, pentru un kkt de adeverinta si sa nu mai fiu plimbata pe la ghisee, pentru o hartie.

      00
  16. Sa fim seriosi, la stat e cea mai smechera oportunitate sa muncesti.
    Nu doar pentru salariu care este peste media la privat.
    Nu doar pentru siguranta locului de munca, care e mai buna ca la privat.
    Nu doar pentru beneficii gen zile concediu, sporuri vechime si or mai fi, care sunt mai bune ca la privat
    Nu doar pentru oportunitatile de a intelege un pic cum functioneaza lumea asta ca mai apoi sa faci un exit misto poate in politica sau consultanta.
    Nu doar pentru lipsa de responabilizare si evaluare a muncii pe care o depui.

    Ci doar pentru mecanismul asta ‘o mana spala pe alta’ care e cea ma faina oportunitate de networking si de a avea parte de informatii/oportunitati mult peste ce poate obtine o persoana din afara sistemului.
    Pentru un om capabil si motivat, la stat incadrat in pozitia corecta, eu cred ca e dream job.
    Cum sa renunti la asa ceva?!?!

    00
  17. Nu isi da nimeni demisia de la stat. Chiar si cel care munceste mult si pe bune prefera sa o faca la bugetari decat sa vina „la patron” / „corporatie” unde ar munci la fel sau poate mai mult dar pe bani mai putini si conditii mai proaste. Am amici care lucreaza la stat si vineri la ora doua sunt deja acasa si imi dau mesaje sa iesim in weekend in timp ce eu am zile in care vinerea la doua imi programez ce am de facut la munca pentru a doua zi…de sambata. Este bataie pe locurile de munca de la stat. Odata ce ai prins un loc la stat tragi cu dintii sa rezisti acolo cat mai mult, pana la pensie daca se poate.

    00
    • Eu mi-am dat demisia după 17 ani de lucrat în armată. M-am săturat de câtă nesimțire, prostie și rea voință am văzut. Cel puțin ultimii doi ani au fost crânceni. Am plecat fără să regret nimic, cu toate că mai aveam aproximativ 8 ani până puteam să ies la pensie (la vârsta de 48). Acum lucrez la o firmă privată, ca inginer electronist și pot să spun că mă duc cu plăcere la serviciu. E atmosferă relaxată, chiar dacă e mult de muncă. În armată era un stres aproape continuu, generat în principal de incompetență.

      00
  18. > [..]s-ar putea ca ăla cu care te pui rău să aibă o pilă mai sus în ierarhie decât a ta[..]

    Sumarizeaza cel mai bine toata stirea si invalideaza premiza ca ar fi unii angajati „pe bune”. Cum spunea barbosul: sa arunce primul piatra..

    00
  19. Vedeti ca si in corporatiile de comert franceze se intampla acelasi lucru. Acest lucru este general valabil in romania.

    00
  20. Reformezi „examenul” pe bază meritocratică infailibilă – tragerea la sorți.

    Step 1) Așezi toți angajabilii într-o sală (toți)
    Step 2) Le dai un ou Kinder să-l mănânce și să păstreze jucăria
    Step 3) Le dai o bucată de hârtie și un pix să-și scrie numele lor.
    Step 4) Le spui să-și pună biletele în capsula unde stătea jucăria din oul Kinder iar un auditor/controlor verifică numele să corespundă cu buletinul înainte să fie puse în capsulă, să fie la văzul tuturor.
    Step 5) Aduni toate capsulele și le pui pe o masă, la văzul tuturor.
    Step 6) Capsulele sunt puse într-un bol/lichean/roată/whatever.
    Step 7) Amestecate, rotate, zgâlțâiate… sau nu; fie ce-o fi.
    Step 8) Auditorul/Recrutorul/Administratorul/whatever ia câte capsule pe atâtea poziții.
    Step 9) Spune ce nume este pe bilet și-l arată să fie văzut.
    Step 10) Felicitări: ai oameni noi în sistem, indiferent de conjuncturi și văicăreli.

    Că așa a vrut sau n-a vrut Doamne-Doamne, că așa a vrut s-a n-a vrut universul, că te-a binecuvântat sau blestemat baba, că ți-au urat succes sau ți-au vorbit de rău anturajele, că haosul așa a decis să ieși/să nu ieși la tragerea de sorți… rezultatul este infailibil pentru că nimeni nu-l va putea contesta.

    Angajările să nu mai fie pe bază de discriminare desuetă pe bază de vechime, experiență și diplome, în așa fel încât chiar să promovezi activ oameni noi în sistem.
    Angajările pe bază de vechime/experiență dispar și se promovează numai intern angajații care, la fel, fără să discrimineze pe bază de diplome sau vechime sau experiență. Oameni noi, ăsta e rostul suprem.

    Aftel, oferi clar cum stă situația reală a pieței de muncă în România, pentru că vei forța privatul să facă la fel. Trierea asta va arăta cu adevărat situația țării din toate unchiurile de vedere.

    Simplificarea categoriilor de angajați (de la debutant la IA; sunt prea multe categorii, doar ca să justifice salarii mizere la nivelul de jos și temptațiile de a lua mită; nu mai spun de numirile politice).

    Pe ierarhie, inevitabil, va trebui o triere să nu existe rude/prieteni de familie.
    Totodată, degeaba cu serviciile secrete militarizate (toate sunt așa), dacă nu ai un serviciu civil care să reflecte cu adevărat controlul asupra forțelor de ordine și a birocrației existente care să se ocupe împotriva familismului (nepotismului), mituirea ș.a.

    Dar deh… Românie…

    00
    • Aplicand aceeasi logica, la tragerile din Cupa Uefa sau UCL nu se fac magarii. Remember Rapid-Steaua prin 2006 … acolo nu a fost noroc 1000 %

      00
  21. Ha, buna idee, dar sa il vad eu pe ala angajat la stat pe munca lui care sa isi dea demisia ca sa dea o lectie la niste pilosi ce oricum nu or sa inteleaga nimic.

    00
    • nu trebuie să le dai lecții plecând. pleci, și ei ori se apucă de muncă, ori blochează de tot departamentul ăla.

  22. Eu nu stiu pe nimeni care sa munceasca la stat. Da, am rude de gradul 1 care lucreaza la stat. :-(

    00
  23. Nu cred ca statul ‘functioneaza’, poate doar da impresia. „Mircea, fa-te ca lucrezi”
    Aia n-au sa demisioneze pt ca au familii si se gandesc ca altceva nu mai gasesc. Intre timp leprele de sus din PSD/PNL au sa mentina stat mare pt ca astia garantat voteaza cum trebuie. C-asa-i in tenis.

    00
  24. Nu sunt de acord cu tine și îți spun de ce. Cel care trage tare are niste rate la banca, facturi, guri de hrănit. Soluția e sa pui in loc legislație și să o aplici. Vezi asemenea situații, le raportezi / reclami până când toate scursurile încetează să mai facă. Vestul așa funcționează de când hau și e foarte bine. La noi de ce nu?

    00
  25. Stai sa vezi ce misto e sa intri in sistem fara pile si sa-ti faci si treaba bine. Aia de o ard toata ziua la cafele, manichiuri, coafuri etc, te f#t de-ti sare basca, pana cand zici “gata” si-si aduc ei pila lor pe care o lasa toata lumea in pace.

    00
  26. la Tarom nu e la fel ? ca daca dai un teambuilding a doua zi ai 14 divorturi si 24 de ochi vineti.
    In Politie nu e la fel ?

    Definitia este ca acea munca este de fapt inutila si oricine ar putea sa o faca, decat sa o faca orice prost, mai bine un prost din familie.

    00
  27. Sistemul cu cardul de sănătate n a mers cred că o lună, acolo se poate spune că s a spart buboiul?

    00
  28. Asta cu stat-privat e o mare prostie. Prima dată am auzit-o de la Băsescu și am murit de râs. Pe urmă, când am văzut câtă lume a înghițit tâmpenia, nu am mai râs deloc. Îmi amintesc că am avut o discuție de genul cu vecinul de la parter, mare patron la o firmă de termopane, care, după reorganizarea lui Băsescu, a fost primul care a pus batista pe țambal și mileul pe teveu și a plecat bucătar pe nave de croazieră.
    Am lucrat și la stat, apoi la privat, apoi m-am întors la stat, peste tot fără pile și relații, nici măcar nu sunt din orașul unde locuiesc și muncesc, nimeni nu mă cunoștea, și pot să spun că oamenii sunt absolut la fel peste tot. Și la privat sunt rude ale patronului care nu muncesc, iau bani degeaba sau chiar îl fură, dobitocul închide ochii și trage tot în cei cinstiți dar care nu-i sunt rude. Și aceeași placa obosita cu „nu-ți convine, mai sunt zece la poartă”. Omul e același indiferent unde lucrează.

    00
  29. „o pilă mai sus în ierarhie decât a ta” :D

    I-a scapat porumbelul.. deci practic toti sunt cu pile, doar ca aia care au pila mai sus isi pot permite sa nu munceasca, iar astia amarati, cu pile mai jos, trebuie sa munceasca si sa se bucure ca au un loc de munca.

    00
  30. Si competentii aia la stat ce lucreaza mult dar de ce ar pleca ? :) Ok, Maricica e fiica sefului si e degeaba, Ionel e cumnatul sefului si freaca sula dar si eu ca si mare „competent” am „facilitati”. Am un salar decent, am un copil pe care „sefu” mi l-a agat la o scoala mai buna, am trecut pe rosu si tot „sefu” a vorbit si mi-a scos carnetul, „sefu” mi-a rezolvat si un teren la primarie. Cand merg la o alta institutie tot „sefu” suna in avans alt „sef” si nu trebuie sa astept jumate de zi pe la usile doctorilor sau la primarie/finante sau pe unde am treaba. Asta e Romanistanul si nu pleaca nici dracu de la un post de stat pt ca pe langa bani au si alte „facilitati”.

    00
  31. Nu merge asa. Toti au rate, copii de tinut in scoala, etc. Vremurile sunt asa cum sunt, un loc de munc caldut e greu de gasit. Asa ca… ciocu mic si joc de glezne.. de fapt pe asta se bazeaza sistemul.

    00
  32. tu crezi ca e cineva prost sa isi dea demisia de pe un post caldut bugetat?

    00
  33. solutia ta e o asa o poveste cu zane si zmei in care iti imaginezi lucruri. La ministerul sanatatii s-a practicat demisia oamenilor competenti si au ramas exclusiv prostii ca acum e complet paralizat si efectiv te minunezi ca inca mai traim.

    rude, pile si prosti. cauta pe sicap sau oriunde de exemplu cate achizitii a facut Ministerul in Covid … nimic zero. asa e in orice departament. nu se cumpara vaccinuri nu sunt in stare sa scoata un protocol de diagnostic sau niste masuri pentru scoli nu pot face legi.

    nu nici o solutie demisia oamenilor buni… deloc nicicand. e nevoie ca cei buni sa fie empowered si sa atraga langa ei alti oameni competenti si sa li se dea mai multa putere.

    dar asta nu se va intampla cu clasa asta politica.

    00
  34. La stat, odata angajat, cel mai bine e sa faci pe-a prostul (in ipoteza in care presupunem ca nu esti), astfel incat sa nu se poata baza nimeni pe tine ca poti duce o sarcina pana la capat. La final de luna tot cu aceeasi bani pleci acasa. Cam asta e nivelul de competitie la stat si incepi sa faci pe-a prostul pana eventual ramai asa. E o batalie in care fiecare incearca sa para mai incompetent, nu cumva sa primeasca mai mult de munca decat altul.

    00
    • Exact
      Eu dau termene de 8 luni pentru o lucrare pe care o pot face in 3 zile.

      Am învățat trickul asta de la o colegă din aia nefwtwta care la cea mai mica și banala.chestie ce i se cere de făcut pufnește și face ca trenul și urla că nu se poate și nu știu ce

      00
    • Daca intr-o noapte s-ar reseta „icoanele” de pe desktop, Romania ar intra in faliment!

      00
  35. Și să plece unde? Tu ai angaja în firma ta un fost “inspector de specialitate” din cadrul Compartimentului Financiar Contabilitate, de la primăria X fără studii de specialitate ? Adică dai bugetul firmei tale pe măna unui fost absolvent de ceva facultate obscură făcută la ff, doar că în CV e trecut inspector de specialitate ?

    00
  36. Imi pare rau sa spun dar fluture avea dreptate, politica nu ne afecteaza si sa tot arunci contra curentului e de kko, let the chips fall where they may

    00
  37. Privit mai per ansamblu, milioane de oameni competenti si muncitori au facut deja ce recomanzi aici, si-au dat demisia si au plecat. Din tara.

    00
  38. Pai cam peste tot raportul dintre cei care stau si cei care muncesc e supraunitar, nu te gandi ca in corporatie este altfel. Cata frectie de menta..

    00
  39. NOU
    #75

    Lol, wut?

    Asta ar insemna ca Constantinescu a fost un presedinte bun.

    00
  40. Se poate muncii la stat fara sa dai spaga? fara pila sa te bage in sistem? Sunt putini care vor sa isi faca treaba bine, dar dupa ce vad anturajul din jur le trece. Muncesc cu angajatii statului mai la vest diferenta ca sunt mai amabili de fata cu tine, si mai raspund la telefon din cand in cand, o hartie care trebuia sa fie gata in 3 zile, dureaza 2 luni. Dar au asigurari bune, pozitii sigure- e cam greu de dat afara, zile de concediu la greu, apoi unele departamente au over time si double time. Asa ajunge paznicul sa aiba 270,000 $/an, bicliotecare 240,000$/an, politistul 350,000$/an. Pompierul sa se pensioneze cu 500,000 $/an.

    00
    • No joke! Tu pe ce planeta traiesti?
      270.000 $ un paznic? Pe an? Sa stabilim, mai la Vest acolo, anul are tot 365 zile?

      00
  41. Nu ajuta la nimic solutia ta. Mereu se gaseste unul care sa aiba nevoie de un post de munca. Iar daca nu s-ar gasi, ei nu patesc nimic. Isi iau banii in continuare. Asta pana puterea trece la ceilalti, evident. Pentru ca ceilalti au si ei rude / prieteni / pile.

    00
  42. Nepotism? Romatsa rulz. paul bugeac knows best

    00
  43. Soluția e sa schimbe odată halul în care se dau examenele alea: 12-13 legi, ordine, ordonanțe, Constituția României, și abia un punct amărât de ceva subiect pe specialitate, cam asta găsești în bibliografie. O mizerie. De aia cei care se angajează la stat nu știu să facă de fapt nimic, ba încă și continuă pe aceeași linie. Pe vremuri aveam o colega care nu știa să facă nimic, era angajată ca jurist, și tot ce făcea era să-și facă unghiile: la ștergea și le oja în neștire. De fapt asta era și conținutul biroului ei: oje, vată și acetonă. Scâncea mereu că ea vrea în alt birou, că aici nu sunt omenoși cu ea. Zicea că nu știe să facă nimic și că tre’ să ajungă șefă pe undeva ca să se descurce.
    A și ajuns, chiar la biroul unde dorea să se mute. Și e la fel de proasta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube