Ia hai să facem un pic calculul ăsta

Într-o discuție pe-aici pe blog, la unul din articolele în care mă plângeam că spitalele sunt focare de jeg, un cititor mi-a sugerat să mă car din țară dacă nu-mi convine.

Și m-am gândit, da, dar e un clenci la mijloc. Vezi tu, eu mă apropii de un sfert de secol de contribuție la ceea ce numim „asigurări de sănătate” în România. Am început munca legală de mic, nu că mi-a plăcut foarte mult, ci că eram sărac și mi s-a părut o metodă simplă de făcut bani.

Statul ăsta a observat și el oportunitatea și a zis „hey, cox, uite o metodă simplă de făcut bani, hai să iau bani de la ăsta”. Și, de când muncesc până în zilele noastre cam 30% din toți banii conveniți între mine și ăla căruia îi ofeream munca (firmă, fraier) s-au dus la CAS.

Într-o zi o să discutăm și cum, practic, primul tău gest pe care îl faci ca om al muncii e să plătești statul pentru că ai îndrăznit să muncești legal, abia dup-aia vezi ce bani îți mai rămân.

Pentru ușurința calculului o să zic că am convenit, în medie, la 1000 de euro pe lună. Au fost luni și ani în care am luat mult mai mult de-atât, luni în care am luat mult mai puțin. Ce să zic, pandemia nu mi-a prins bine nici mie. Vorbim de banii pe hârtie, da?, că CAS se ia din brut. Mă doare-n gaura Raed Arafatului că banii îi dă firma sau eu, tot din contractul ăla fac parte, tehnic sunt banii mei. Și tot pentru ușurință o să zicem 30%, a fost și mai mult, acum e un pic mai puțin, am impresia.

Deci 20 de ani cu o mie de euro din care 30% s-au dus la CAS. Ar fi 240 de luni a 300 de euro, adică 72.000 de euro. Să zicem că e 25% acum, tot e o sumă.

În urmă cu vreo doi ani, când m-am dus să mă operez la bornău, medicul mi-a sugerat spital privat, că sculele la alea de stat nu sunt chiar cele mai bune, dimpotrivă. Plus, știi cum e, igiena, rahat, de-astea. Am o prietenă care a fost distrusă pe viață de județeanul de la Brașov cu infecția pe care a luat-o acolo. Spitalul ăla privat n-avea decontări cu CAS, deci am plătit 3000 de euro, țac pac, să am nănăul curat și folositor. De-ar fi să mă car din țara asta (și nu mi-e greu, din motive familiale pot obține cetățenia ușor în trei țări), am impresia că statul mi-e dator vreo 72.000 de euro. Că la spital n-am fost de banii ăștia, concediu medical am avut cinci zile din 1998 încoace și când m-am dus la medicul de familie să-mi trasfere dosarul din Brașov la Bucale, târfa mi-a zis să mă duc să mi-l iau singur, că n-are chef să facă gestul ăsta.

Bun, știu că printre cititorii acestui blog sunt oameni mult mai înstăriți ca mine, ceea ce ne dorim cu toții. Faceți și voi calculul ăsta, 30% din brut înmulțit cu câte luni ați onorat contractele alea și vedeți dacă nu vă vine un pic să luați la palme și șuturi în cur niște oameni.

Că tot se face calculul ăla, că dacă te lași de fumat, în 10 ani îți iei un Logan. Cox, dacă mă las de CAS îmi iau un Volvo. Una peste alta, ce vreau să zic e că am investit în rahatul ăsta și cam am și eu niște pretenții la sumele astea. Ar fi bine să aveți și voi.

LE: Pentru că nu am citit eu cu atenție niște chestii, calculul este un pic greșit, un pic mai mult chiar. Aparent nu pot să-mi cumpăr decât un Volvo second de banii ăia (explică alții mai bine ca mine în comentarii). Pe de altă parte, tot sunt supărat, aparent statul nu dă din banii mei nici pentru educație, că tot compară lumea asigurarea medicală obligatorie a statului cu Casco-ul opțional și neobligatoriu la o firmă privată. Sau cu RCA-ul obligatoriu dar la care pot alege firma de asigurare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. Corect, doar ca uneori iesi mai in castig daca lasi totul in urma si pleci.

    00
    • Nu-i vorba de a pleca sau a ramane. Ideea e ca daca stai ai dreptul sa comentezi pentru ca n-ai fost chiar degeaba pt statul asta.

      00
    • @zuzu: Ai dreptul sa comentezi indiferent daca esti plecat sau nu, indiferent daca ai muncit 30 de ani sau abia esti in clasa a patra.

      Statul, cel putin in teorie, este facut sa functioneze pentru a ajuta, asista si a proteja cetatenii sai. Prin cetatean inteleg orice persoana care are cetatenia unui stat. Cetatenia iti confera drepturi si obligatii. Unul din drepturi este dreptul de a comenta.
      Inclusiv non-cetatenii romani, dar care sunt rezidenti in romania au dreptul sa comenteze deoarece deciziile statului te afecteaza direct sau indirect.

      Asa ca lasati porcaria aia cu „Diaspora sa taca deoarece nu stie cum e aici, nu-i pasa sau nu e afectata”. Diaspora exista, s-a creat tocmai datorita deciziilor luate/neluate de stat. Diaspora se poate intoarce la origini daca statul ofera conditiile necesare. Diaspora cauta afara ce nu gaseste in tara, incepand de la bani si terminand cu civilizatie, bun simt si curatenie in spital. Diaspora nu a plecat de bine ce ii era in tara si a facut sacrificii sa plece. Nu e chiar asa usor sa iei o valiza si sa te sui in avion „Hasta la vista, baby”, dar este mult mai usor sa iti iei valiza inapoi pentru a te intoarce in Romania. Doar ca vii 2 saptamani sa vizitezi prieteni, parinti si te uiti in jur si iti aduci aminte de ce ti-ai facut bagajele.

      00
    • Salut Zuzu,

      a sunat Ceausescu si a zis ca este mandru de tine, esti un tovaras de baza, comunist, om nou si toate celelalte.
      Asta se chinuia sa spuna si el in Occident, totii tradatorii care au plecat/fugit din Romania intre 1945 si 1989 nu au dreptul sa spuna cat de prost merg treburile in patria socialista.

      00
    • @Cristi Parerea mea ca nu ai dreptul sa comentezi, ca om traind in strainatate, pana cand nu contribui cu nimic in Romania, ca flexuri de gen „ce saraci sunteti si ce fraieri ca stati in RO” ne-am saturat cu totii.

      00
    • NOU
      #6

      @Cristi
      Corect, se numeste the fallacy of sunk costs.

      00
    • @Cristi @bucuresci

      Bai, n-am zis de cei care au plecat, incercam sa zic ca alternativa la a comenta nu e neaparat sa pleci.

      00
    • Ce-au sarit unii pe aici zici ca e de dat muie gratis 🤣

      00
  2. Vezi că ăia cu spitalele sunt CASS (asigurări sociale de sănătate). CAS sunt ăia cu pensiile. CASS e 10%, CAS 25%. Nu că nu s-ar duce toate într-un sac de buget, din care fiecare mai primește câteva procente dacă-s cuminți.

    00
    • Mi-a luat-o inainte @mmm.
      Sanatatea e 10% si asa a fost de cand am ajuns eu in preajma calculelor fiscale (prin 2010)

      00
    • Corect, 10%, dar e irelevant, he’s just trying to make a point. Nu-s €72k, sînt €24k. Nu e un apartament, e doar jumate, aproape o garsonieră. Mă rog, e și acel sunk cost fallacy pomenit mai jos, dar ideea rămîne: taxation is theft. În România, cel puțin.

    • @Alex Mihăileanu
      Catamai baletul. Nu conteaza ca tripleaza procentul, nu e Volvo, e trotineta, nu conteaza ca nu intelege principiul solidaritatii, conteaza CE A VRUT SA ZICA. Pe bune?!
      Pai sa zica coeent si argumentat corect daca asta e profesia dansului. Ca nu e la fel de indulgent cu altii.

      00
    • @gigi22 a zis argumentat, te-ai blocat ca dna safta de la ghiseul 2 ca n-ai dosar cu sina albastra. Argumentul e valid, putea sa fie si 0.5% procentul, e irelevant, nu schimba cu nimic logica argumentului.

      00
    • Sunk cost explica misto fenomene in care ai cheltuit/investit voluntar. Nu stiu daca il poti aplica la fel de frumos pe domeniul cheltuielilor obligatorii, cum sunt taxele.

      00
    • Îl poți aplica pentru că decizia de a rămâne în țară și a contribui în continuare este voluntară.

      00
  3. Confunzi CAS (pensie) cu CASS (sanatate). Daca te cari, ai dreptul la pensie venita din RO, conform stagiului tau de cotizare. Vezi si https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_ro.htm

    00
  4. O vorbă bătrânească din programare zice să nu insiști să investești în ceva prost în continuare doar pentru că deja ai investit timp și bani.

    Dacă a fost prost până acuma tot prost o să fie și de acum în continuare.

    Cut your losses.

    00
    • Sau altfel spus mai simplu in popor, daca pleci cu primul rand de faianta pus gresit, degeaba continui, ca tot o sa faci buleala :).

      00
  5. daca nu pleci doar pentru ca: „Vezi tu, eu mă apropii de un sfert de secol de contribuție la ceea ce numim „asigurări de sănătate” în România” iar statul iti datoreaza 72 de mii de euro, atunci poate ca nu stii, dar daca te muti, sa zicem, in Franta si ai un job legal, chiar daca vei contribui doar 1 an la sistemul lor de sanatate, vei primi asistenta medicala ca si cum ai fi contribuit un sfert de secol. adica,suma de 72 de mii euro datorata de statul roman o vei accesa de la statul francez cand va fi nevoie.

    deci nu asta e motivul pentru care nu te cari din tara.

    00
    • Si daca n-ar fi contribuit, sau ar fi contribuit doar 3 sau 5 in Romania, n-ar fi primit asistenta medicala in Franta/whatever? Nu mai spune… Deci, nu merge rationamentul…

      00
    • În spitalele din Franța se folosesc dezinfectanți super-diluați și sunt șobolani în beci?

    • În Franta nu se folosesc dezinfectanți super-diluați dar situtia din spitalele publice se degradeaza de la an la an : la nevasta mea, medic specialist, trebuie sa astepti un an pentru programare. Serviciul de urgente e varza ca si-au dat toti titularii demisia, în afara de sef, si se lucreaza cu interimari care sunt angajati cu ziua îsi baga picioarele ca nu au nimic de pierdut si spitalul angajeaza ce e mai ieftin (africani în general ).
      Pentru posturile vacante nu se fac voluntar angajari ca sa faca economii si atunci medicii care ramân au enorm de mult de lucru, demisioneaza si mai multi, si mai mult de lucru, si asa mai departe … nu degeaba au facut greva tot anul trecut, fara mari rezultate ca bani pentru îngrijit gratuit toti saracii si toti batrânii nu mai sunt, cum populatia îmbatrâneste si toate firmele care pot pleaca în tari unde e mai ieftin.
      E gratis dar esti din ce în ce mai prost îngrijit si se moare cu zile din ce în ce mai des.

      00
  6. NOU
    #24

    Tehnic, nu sunt banii tai. Tot tehnic, sunt banii statului.

    Numeste-o cum vrei, “taxa de protectie”, “taxa de prostie”, dar, tehnic, banii aia nu iti apartin decat daca faci evaziune.

    Daca merita sau nu, e discutabil. Acum esti viteaz, dar cand faci un accident si ai capul zdrobit, SMURD, urgente, pastile, iv, RMN, CT etc. costa.

    Sau pt mosii tai.

    Medicina e SCUMPA!

    Ca se fura… ok. Ca e ineficient… ok. Dar daca ar fi pe bani, ca-n America, textul tau ar fi aratat altfel.

    00
    • În USA medicina e scumpă pentru că e 100% o afacere și e susținută și de firmele de asigurări, cărora nu le pasă prea mult ce plătesc, cât timp procentual iau mult mai mult de la oameni. Doar că oamenii se trezesc abia când sunt bolnavi că mai există și copay, și out of pocket, și deductible, și coinsurance… iar dacă ăia care nu-s bolnavi votează cu Trump, cum să se schimbe ceva?

      00
    • Aia sunt banii mei(ai tai, etc). Firma X e dispusa sa plateasca suma Y pentru o munca. Faptul ca din suma Y un procent se duce direct la stat nu inseamna ca tehnic banii aia sunt ai statului. Sunt banii tai, produsi din munca ta, pe care ti-i ia statul pentru ca de ce nu. Apropo, din suma ce o plateste o firma pentru un angajat, statul ia cam jumatate, pentru ca de ce nu. Si apoi iti mai fute si un TVA de 20% la orice cumperi, pentru ca de ce nu. Asa ca, din valoarea muncii tale, statul ia printr-un mod sau altul 60%, iar tu ramai cu 40%. Si merita, uite ce spitale misto si autostrazi suspendate avem din banii aia.

      00
    • @mmm Nu e ca si cum democratii au ajutat foarte mult in privinta costurilor. Masurile lui Obama din pacate au avut un efect destul de restrans.

      Obama a bagat mai multi bani in sistem, dar costurile au crescut si ele, asa ca banii bagati in sistem n-au crescut proportional si numarul de asigurati.

      ACA din sua a fost ca programul „Noua Casa” de la noi, tot ce-a facut a fost sa stabileasca un nou prag minim de cost, mai mare decat cel vechi.

      00
    • O anumita parte a medicinei este scumpa.
      Accesul la ultimele tratamente, da e scump, si mai scump e ingrijirea batranilor cand incepe corpul sa cedeze.
      In rest, ce ar trebui sa avem noi medicina de baza si preventie, e foarte ieftin. Generice, ca au redenumit aspirina de a luat-o dracu.
      Un oximetru e $8 pe ebay. $25 in magazin. $50 in farmacie.
      La o bucata, una, nu o mie, nu zece mii sau cat negociaza Unifarm.
      Un test de colesterol e 40 Lei la stat si 170 la vreo clinica privata. E pe bani sau mai crede cineva ca clinicile private sunt viitorul?
      Costul de achizitie al testului?! (Se fura 30-40% la contracte – Gabriel Diaconu)
      De la 1mld. euro in 2007/8 bugetul sanatatii a ajuns la 7/8 mld euro.
      Oamenii nu mai beneficiaza nici de serviciile de preventie, la alea de urgenta stai ca covid.
      Medicina e scumpa sau a fost mare spaga?

      00
    • @Pixel si ce te faci cand ai o boala relattiv „rara” (de ex.: 1 la 500 sau 1 la 100)?

      Una al carei tratament este relativ ieftin in vest, dar scump ca dracu in RO pentru ca n-avem destui medici specializati?

      Iar putinii medici care au habar isi permit sa-ti ceara ipoteca pe casa pe principiul „ce-i mai de pret decat viata?”

      Si aici nu vorbim de enzime descoperite acum 20 de ani care au preturi de $10,000/doza, ci de medicamente care au 60-70 de ani vechime dar pur si simplu nu sunt importate.

      Pentru ca „nu exista cerere”.

      Pentru ca nu exista medici care sa puna diagnosticul corect.

      00
    • erata: Sanatate 5.6% buget din PIB – 56mld Lei – 11.5 mld euro

      00
  7. Cei care spun „Daca nu iti convine X te poti muta in alta tara” ar trebui intrebati inapo: cox, tu esti zen tot cu ce ofera Romania? sosele, spitale, infrastructura reciclare, activitatea politiei, amenajari turistice, relatia administratiei cu cetateanul? ca daca nu iti convine ceva te poti muta in alta tara.

    00
  8. @Eftimie: Trebe sa cuantifici daca pt matale suma asta de 72K euro valoreaza mai mult decat regretul care o sa-l ai „trebuia sa ma car cat inca eram in putere”.

    Nu stiu altii cum sant dar in cazul meu simteam ca ma sufoc si nu era vb de $: strazile, oamenii, serviciile/contopismul/spaga, isteria de la TV, tampenia/fundamentalismul/ortodoxismul exagerat – toate astea ma sufocau mai mult decat banul.

    00
  9. Multa confuzie, ca in destule articole ale dlui Eftimie.
    Primul aspect care pare sa-l eludeze ar fi principiul solidaritatii. Adica plătești in functie de venit si primesti in functie de nevoi (si de posibilitatile sistemului). Poti face o boala nasoala si-ti recuperezi banii in 2 ani. Lejer. Dar nu de dorit.
    Este o eroare flagranta sa zici ca statul iti datoreaza xxx euro, chiar si calculat corect. Iti datoreaza o ingrijire cat mai buna posibil, dar nu banii aia. Nuante.
    Al doilea e ala deja subliniat mai sus, confuzia intre CAS si CASS. Nu face sa strici o poveste buna cu un pic de documentare.

    00
    • NOU
      #34

      Cere banii inapoi pe care i-ai platit Facultatii de Jurnalism, domnule Eftimie! Ca nu te-a invatat prea multe!

      Cum “care bani?”? A fost gratis?

      Aha.

      00
    • mereu o placere sa imparti salonul cu toate pirandele care au muncit toata viata la stat cu cracii in sus. va place enorm sa fiti sclavi si sa o sugeti cuminti: ba de la popa, ba de la primar, ba de la stat.

      00
    • @Un om simplu din popor

      Cere banii inapoi pe care i-ai platit Facultatii de Jurnalism, domnule Eftimie! Ca nu te-a invatat prea multe!

      Cum “care bani?”? A fost gratis?

      Aha.

      Taxele/Impozitul pe salariu/profit nu sunt doar CASS, se mai platesc si alte taxe, din care, supriza – se plateste educatia.

      Si vad ca si tu, ca si multi altii sar pe ideea „Baaaa, dar de ce vrei tu sa pleci, ca statul ti-a dat si a facut” ignorand ideea articolului, adica ca tu ai platit niste taxe, asa ca astepti niste servicii din taxele alea; ideea nu e ca vrea Eftimie sa plece din Romania. Dar na, tara de analfabeti functionali.

      00
    • @Un om simplu din popor

      Te rog eu frumos nu mă mai jigni cu afirmații prin care insinuezi că aș fi urmat cursurile Facultatății de Jurnalism. Sunt prost, admit, dar nu retardat mintal. De exemplu înțeleg sensul cuvântului „facultativ”, care e diferit de „obligatoriu”, cum e taxa aia de care vorbeam.

      Pe care au plătit-o și părinții tuturor ălora care se aruncă în comentarii aici și explică una alta (cum sunt ăia cu Casco) și suferă, că au sacrificat ani din viața lor să plătească facultăți să aibă copii tot analfabeți.

      Nașpa.

    • nu mă mai jigni cu afirmații prin care insinuezi că aș fi urmat cursurile Facultatății de Jurnalism.

      :(

    • NOU
      #39

      Ami cer scuze la domnu’ Eftimie k am pretzupus k a facut Gurnalismu’!

      (Dar argumentul mi-l mentin.)

      00
  10. Lifetime cred ca plătim mai mult TVA.

    00
    • E cam pe-acolo. Considerând cei 1000€ de mai sus, cam 450€ se duc pe taxe (din care 100 CASS), rămân 550€; dacă de toți cumperi produse cu TVA 19%, atunci TVA-ul e 104.5€. Dar cum o să cumperi și mâncare (TVA 9%), atunci nu. Iar dacă în viața asta te apuci să cumperi un apartament sau o casă mică (TVA 5%), clar plătești mult mai puțin TVA lifetime.

      00
    • NOU
      #42

      @mmm, esti inginer, asa-i? Tva-ul din 550 euro cost produs, este 87,81 euro. Lasa economistii cu calculele

      00
    • Pe de alta parte daca din banii ramasi mai bagi niste benzina? Creste bine ca mai mult de jumate din bani se duc la stat. Daca tot ai masina, o alta parte din bani tot la stat (impozit platit catre autoritatile locale). Curent electric consumam cu totii. Cat mai e acciza? Un calcul ochiometric zice ca cel putin inca 100 de euro ipotetici se duc pe distractii destea de sec XXI.

      00
  11. Stii cum e…platesti si te rogi sa n-ai nevoie de ele, cum asa se intampla cu foarte multi oameni, procentual o mica parte beneficiaza si doar aia care au nevoie.

    Roaga-te sa mai ramana oameni in tara pana imbatranim noi, ca sa aiba cine sa mai plateasca CASS / CAS ca atunci o sa beneficiem si noi de ele.

    00
  12. Tehnic vorbind, statul ăsta te-a învățat carte, ți-a făcut străzi să te plimbi, te-a vaccinat când erai mic, îți educă copilul gratis :) Win something, lose something.
    Lăsând gluma la o parte, asta cu pleacă din țară dacă nu-ți convine e o prostie. Nu pentru toată lumea plecarea e o soluție și sunt și destui care dau din lac în puț. În afară de „limba română e a doua limbă vorbită la Microsoft”, un vedet de mâna a patra la Hollywood, ceva profi universitari și 2-3 businessuri, nu prea ai multe povești de succes ale plecaților. O casă, o mașină-două, un job ok, o firmă decentă poți avea și aici și nu e semn de reușită. Iar România nu este chiar „țară de căcat”. Doar mulți conaționali sunt. Că mizeria aia de pe stradă, chiștoacele, cojile de semințe și PET nu le fac Orban, Johannis, Ciolacu sau Viorica. Și atâta timp cât oamenii ăia frumoși, cu CV beton, „de familie bună”, habar n-au să calculeze un TVA și vin cu idei crețe, nu e de mirare că oamenii votează pe ăia care le pun și lor o panseluță, mai o bancă în parc și un loc de joacă.

    00
    • Respectfully disagree:

      1) Povesti de succes sant gramada, doar ca nu le gaseste/publica nimeni. Stiu f multi si-n SUA si-n Canada care si-au facut o viata excelenta. Nu stie nimeni de ei si e f bine asa. Se cheama privacy.

      2) Sorry ca-s mai direct, dar Rmnk e „țară de căcat”. E suficient sa stai mai mult timp in tari prin Vest/mai de Doamne-ajuta si sa compari. Ai sa vezi ca strazile din Rmnk nu-s strazi, serviciile/administratia is o gluma proasta etc etc.

      3) Celor cu idealisme gen „sa pui umarul s-o schimbi”. Pai o gramada tot au pus umarul din Dec ’89 incoace, si? Da, or fi ceva schimbari in bine, dar prea putin/prea greu. Probabil c-o sa fie semnificativ mai bine in Rmnk, dar o sa dureze 2-3sute de ani.

      00
    • Da, da “respectfully”, sigur :) “Romanik” e de cacat tocmai din cauza celor ca tine ;) “Romanik” e o tara precum Norvegia pana la urma, ca e o tara, dar cu 50% mai multi tepri, hoti, turnatori, neanderthali, d-astia care striga sus si tare “VEST”, combinatori, spargatori de seminte, aruncatori de chistocuri in trafic, d-astia care nu stiu sa semnalizeze, jeguri umane si lista ar putea continua la nesfarsit. De ce nu poate fi si “Romanik” la fel ca Norvegia? Pentru ca se umple de scursuri din toare directiile, iar oamenii care fac eforturi sa schimbe ceva, poate mai ales la ei, sunt putini rau. D-aia e “Romanik” ta de cacat, bai asta!

      00
    • pai stai asa. cum adica romania e ok, dar conationalii aia multi nu sunt. ce este romania daca nu conationalii aia multi?
      ce e ok? clima? asezarea geografica? solul? gustul rosiilor buzau 1600?

      00
    • In 2017 ti-as fi dat dreptate, dar vad ca nje intoarcem la apucaturile din ’90 cu batut jurnalisti si protestatari si alte manifestari similare.

      00
    • @varucu: Ti-am dat like din greseala! :) Si gresesti, Rmnk n-are cum sa fie de kkt din cauza unora ca mine. Pt ca am plecat in ’97, de-atunci am trimis cadouri/bani gramada, probabil aproape de 100k euro. Si ba pe-a ma-tii :) sari la beregata fara sa stii nimic despre mine. De ce nu discuti la subiect?

      00
    • NOU
      #51

      @DanC pct 2
      Sa compari, ce sa compari? Imperii care au avut sute de ani forta de munca si resurse la costuri reduse cu Romania? Banuiesc ca istoria Romaniei o stii. Crezi ca sutele alea de ani nu se reflecta in calitatea vietii acolo, iar in cazul Romaniei idem in ceea ce si unde sutem? Da ca sa nu te intrebi, am lucrat doar in roluri de sef in Europa, inclusiv Elvetia ani de zile(aha ma laud dar iti da si un context) . Inainte sa ma zici ca Romania este de rahat, gandeste te ca ai avut noroc, puteai sa te nasti in Congo si te uitai cu mult mai multa admiratie catre belgieni. Si cu norocul de a te naste in Romania ai si libertatea pe care multi nu o au de a te muta definitiv in tarile pe care le adori. Libertatea asta culmea tot Romania ti a dat o. Putin respect din partea ta pentru Romania asa cum e ar fi un semn de civilizatie, stii aia care iti place tie si crezi ca o gasesti doar in Vest.

      00
    • Pai bine c-ai plecat, acu’ douajdeani #felicitari. De ce tot arunci cu cacat in tara prin comentarii? Ce-ai de castigat? Ca nu e prima oara cand avem discutia asta.

      00
    • @Mai spune mi: Nu cred, la nivelul de IQ care-l prezinti? nu cred! :) Deci unii au avut, noi n-am avut. Asa, si? Cu ce ma incalzeste pe mine personal ca am avut/avem ‘grea mostenire’? Imi este mie/familiei mai bine daca stiu de ce?

      @varucu: Futere! :) Deci vrei sa nu „denigram” biata Romanie, vrei sa cantam cu totii-n cor aici ca ‘avem taraa ca o floareee”? :) Primul pas sa scapi de bautura/tigari/droguri e sa accepti/intelegi ca ai o problema, adica sa-ti spuna cineva. Daca-ti pasa de un prieten si vezi ca e cu o adictie-ceva, ii spui: bre, vezi ca esti pe aratura la faza asta.

      00
    • NOU
      #54

      @DanC E ok. Continua-ti comparatiile ca te pricepi. Banuiesc ca in ultimul timp te compari doar cu Trump si esti constant surprins cum de nu esti deja si tu presedinte.

      00
    • Tehnic vorbind spuneam doar că aș avea dreptul să am pretenții la banii ăștia. Nu intru în detalii cu cât m-a educat statul, și cum îmi educă copilul „gratis” că dacă calculăm la bani, tot mi se pare că plătesc mult.

      E motivul pentru care ăia de „dincolo” zic că e mai bine acolo, că au mai mult „return of investment”.

    • @DanC mananci rahat, nu e asa verde pe nicaieri. daca vrei sa gasesti rahat doar faci prima la stanga si mergi inainte pana la capatul drumului, o sa gasesti rahat peste tot

      in Romania este un sport national sa ne facem unii pe altii de kkt, ma mir ca din 97 mai stii limba romana, ca daca e asa de nasol aici ma gandesc ca nici limba nu mai simteai nevoia sa o vorbesti si totusi o faci, deci e mai pe la mijloc fata de ce spui

      drumuri faine/rele? la autostrazi suntem praf pentru ca avem lideri cu buzunare goale care incearca sa le umple rapid, in alta parti chestia asta se cheama lobby si se da procentual din costuri pe fata, toti stiu cat este asa ca nimeni nu sare gardul sa umple buzunarele si se fac lucruri. gasesti sosele praf si in US si in Canada, doar ca nu in procentul din Romania. hai in Brasov sa vezi sosele si circulatie normala, auzi claxoane cand vezi numere de b/bc/bz/pl ca astia vin pe la facultate aici si isi pastreaza obiceiurile, bucurestenii sunt in concediu dar s-au nascut cu mana pe claxon, in rest trai relaxat la 11 seara cauti oamenii pe strada in afara de 2 luni de vara, la localuri la fel e pustiu cand sunt deschise dupa 11, oras de pensionari

      @eftimie – cand cuantifici cat ai dat tu tarii cuantifica toate beneficiile primite de tine, de ai tai. e usor sa spui ca ai dat atata la stat, dar hai sa ne gandim ca erai nascut in US si plateai tot, si ai tai faceau la fel si nu primeau pe 10-15mii ron in 90-95 un apartament de la RIAL, ci plateau ca sa ai tu unde sa stai vreo 150mii de $ ca sa te faci fermier, sau vreo 300 mii $ daca erai intr-un oras mai rasarit, sau poate erai un mic camper ca ai tai erau invatati sa se plimba cu truck-ul. asta nu gandesc deloc romanii, ca unele lucruri se completeaza, parca suntem in primele 10 tari din lume pe partea de proprietate de casa .

      la transferul dosarului medical ai fost prost, nu stiu de ce ai sunat fosta „curva” https://www.otiliasuedejas.ro/cum-ma-mut-la-alt-medic-de-familie-2/ cand era suficient sa completezi o fisa de transfer la NOUL doctor

      00
  13. eu nu zic sa pleci din tara, eu zic ca daca nu îti convine sistemul sa încerci sa-l schimbi, nu doar sa te plângi de el

    00
    • Au mai încercat și alții. Horia, Cloșca și Crișan.

      00
    • Am făcut plângere penală pentru niște taxe nejustificate pe care Casa de Asigurări de Săntate Brașov a vrut să mi le ia. Nu mi le-a luat. Mircea Badea a făcut protest, lui și restului de 200.000 de mii de sclavi cărora li s-au impus sumele ălea li s-au luat banii.

      Sistemul se schimbă dacă toată lumea știe că poate fi schimbat.

  14. Pai un om destept ca tine stie cum functioneaza asigurarile si deci stie ca nimeni nu-ti datoreaza nimic. In plus, sa nu pleci pentru ca ai impresia ca iti datoreaza cineva ceva, asta e o chestie pe care mintea mea refuza s-o inteleaga. Deci e irelevant daca sunt de acord sau nu, problema e ca nu inteleg.

    Trecand peste, asigurarile de sanatate din Ro ar trebui redenumite, ca asigurarea se plateste in functie de riscuri si beneficii, nu in functie de cati bani faci – ala e impozit, nu asigurare.

    00
  15. Wtf?
    Nu este si nici nu a fost 30%, esti in eroare.
    Ai calculat gresit, tu contribui cu aprox 1000 euro pe an, cam 100 euro pe luna.

    Ma mira cum oamenii nu inteleg conceptul de asigurare.

    Daca dadea camionul peste tine beneficiai de banii aia pt trei operatii pt fracturi, cinci pt arsuri si trei luni spitalizari. Sigur, poate nu la cel mai inalt nivel. Daca ai fi avut nevoie, ai fi luat medicamente (variat) compensate pt tot restul vietii, chiar daca se depasea cuantumul cu care cotizasesi tu.

    Si la masina platim asigurare (rca, casco) si in cazul meu nu am beneficiat nici eu nici altii de asig mele, asigurare de casa la fel samd.

    Da, in practica nu exista acoperire perfecta 1:1, ca in cazul tau cu nasul, sigur, se scurg multi bani din sistem, dar in general oamenii tineri platesc si nu prea au nevoie de servicii, in timp ce batranii (care sunt oamenii aia tineri dupa niste timp) primesc (uneori mult) mai mult decat platesc in acel moment.
    Si primesc servicii si aia care au 3 lei salariu.

    00
    • El a inteles… problema este ca, daca ar fi fost in situatia de a beneficia de acea asigurare, ar fi primit o mare &**^%. E rezonabil sa credem asta in urma experientelor descrise de suficient de multi cetateni, nu?
      De asta nu e rezonabil, de asta e revoltat.

      00
  16. NOU
    #63

    Stiu ca nu toti au optiunea asta (upwards sau geographical mobility), dar daca poti, cut your loses. Am contribuit vreo 4 ani in Romania, inca vreo 8 ani in alta tara europeana, acum contribui la the United States of A, mi-am luat gandul demult de la orice contributie platita la oricare din statele astea. E ca o taxa de coeziune, tine societatea la un loc, ajuta pe aia care nu au optiunea sa plece unde le-ar fi mai bine.

    00
  17. Pt Volvo îți trebe și bani de întreținere. Nu cred că Volvo te va ține 20 de ani. Dar, da, ST ia mult și dă puțin. Hoț, mă 😂😂😂😂

    00
  18. Trecut prin aceleași trăiri, am făcut calculul acum un an, m-a luat cu leșin. Și exceptând vreo două RMN-uri și niște chestii pe la balneo, n-am ”profitat” de suma depusă, în general am cam fugit repejor la privat.

    Pe de altă parte, e ca la Casco, știi că e posibil să dai o căruță de bani degeaba, dar eu prefer așa. Decât bolnav și să ajung să ”profit” de ce am decartat de-a lungul anilor, mai bine sănătos, cu mai puțini bani și cu o ușoară senzație că statul m-a păcălit.

    00
  19. Partea trist-amuzanta, cu argumentul asta de a pleca din tara, e ca vine de la unii care, cel mai probabil, vor fi nevoiti sa se intoarca la un moment dat.

    00
    • Mie mi se pare ciudat cati oameni de bine care altfel vor o tara ca afara, jos coruptia, sus justitia si altele, au in acelasi timp impresia ca bugetarii ar trebui sa se hraneasca cu aer si incep sa cred ca pentru unii de fapt exista doar frustrarea asta ca nu sunt ei la butoane sa faca manevre.

      00
  20. Apropo de interventiile statului si cum poate fi acesta definit dpdv al unui om care produce, iti recomand ultimul podcast cu Peter Schiff – care este un mare opozant al interventiei statului in economie. Felul in care sintetizeaza relatia noastra cu statul propune un unghi de vedere din care se intelege foarte bine pozitia statului in viata noastra.

    00
  21. Ai mare dreptate ca statul trateaza mizerabil contribuabilul.
    Totusi, am sa iti reamintesc ce inseamna ca acei bani au titlul/numele de asigurare de sanatate si sociala. Aici, in acel cuvant numit asigurare e trick-ul.
    Dupa logica ta si cei care poseda un autoturism(a se citi orice bun asigurat) ar trebui sa poata sa isi ceara cuantumul asigurarii platita pana in momentul instrainarii sau radierii.

    00
  22. Ultimul de la Joe Rogan cu Peter Schiff, am uitat sa specific, mea culpa

    00
  23. Da, sumele pe care le dam lunar catre stat pentru sanatate sunt mari. Si nu primim mare lucru pentru ele – eu am abonament privat pentru toata familia si nu am prea avut nevoie de stat. Daaaaar, ghici ce? Pentru unii sistemul asta de stat, asa subred cum e, e diferenta intre viata si moarte. Caz concret: pensionar, 1300 lei pensie, a facut tbc. A stat 6 saptamani in spital de stat, 3 mese pe zi, medicamente incluse, nu a platit nimic. Ia si acum tratament gratis de la stat, se duce la control lunar, nu a dat nicio spaga. Daca ar fi trebuit sa se trateze contra cost probabil trebuia sa isi vanda casa.

    00
    • Mult succes cu abonamentul ala privat daca ai o problema vinerea seara si ajungi la urgente – sau o problema mai serioasa in general. Ori platesti de behai, ori primesti optiuni de tratament (cazul meu) de te intrebi ce scoala au facut aia

      00
  24. nus 70 is vreo 20 si nici aia toti, ca nu ai inceput matale munca cu 1000.
    E asigurare asa ca nu prea poti sa te plangi dupa ei. Nici io nu am folosit casco de la logan, deci ce fac, ma duc sa cer banii inapoi?

    Banii cu care iti e dator statu is aia 3000 pentru operatie

    00
    • Am început munca cu mai mult de o mie. Și comparația cu Casco arată de ce munca ta n-a început cu suma asta.

    • in 2000 mai mult de 1 mie. Jmecherie boss
      daca te legi de obligatoriu/facultativ e subtire. Tot irelevant.
      Si tot iti e dator statu cu aia 3000, plus eventuale spagi pe care ai fost nevoit sa le dai

      eu am fost mai norocos. Nu am dat nici macar 1000e pe tratamente in Romania. Dar evident ca analizele de sange le-am platit mereu ca si cand nu as fi asigurat in sistem. Spre diferenta, aici am platit 20e pe o analiza care in Romania m-a costat vreo 700lei.

      00
  25. sint cam in aceeasi situatie cu tine. adica vreo 23 de ani de contributie si 1 zi de concediu medical. in 23 de ani.
    dar sistemul este „participativ” – mama este in pensie de boala de 20 de ani, iar tata de 3 ani (si 2 ani a asteptat sa-i treaca la pensie normala din cauza putorilor de la casa de pensii). adica parintii „au cheltuit” in anii astia mai mult decit au contribuit (teoretic – practic in anii aia de munca din spate au contribuit si ei destul prin impozitele lor)
    si zic ca este ok asa, adica un minim de servicii trebuie asigurate pentru toata lumea, indiferent de contributivitate.
    ca este plin de macelari in spitale, ca este gonoi, mizerie si pleci cu o boala si te intorci cu 3 este alta poveste.

    00
  26. Am avut treaba cu sistemul romanesc de sanatate si cu cel american. Prastie ambele. La noi mita, nesimtire, daca am vrut servicii OK, am mers la privat, unde am decartat ca la nebuni. Am avut carte de munca 20 de ani, cu taxe si cacaturi. Am nascut la privat si am dat o poala de bani, am facut RMN si operatie pe banii personali etc.

    Americanii au spitale MULT mai decente si probabil daca da cancerul peste mine sau masina am sanse mai mari sa traiesc decat in Romania, dar costa totul de te rupe.

    Sistemul de asigurari functioneaza exceptional de bine (pentru asigurator si doctori). Avem asigurare buna de sanatate si totusi, cand am dus copilul la un vaccin GRATIS si obligatoriu, mi-a venit o factura de aproape 900 de dolari. Repet, vaccinare obligatorie in sistemul lor de vaccinuri si GRATIS. A reusit cacatul ala de cabinet sa futa meciul cumva si sa-mi vina sa platesc un laptop pentru ceva la care aveam dreptul gratuit.

    Pana la urma m-am certat cu ei si am reusit sa platesc „doar” 200 de dolari, ca incadrasera dobitocii la mental illness. Le-am explicat asiguratorilor ca singurul mental illness ma apuca pe mine, cand vad cum cer bani pe ceva gratis.

    Acum ma gandesc cu placere ca trebuie sa faca fata DIN NOU vaccin si sunt curioasa cu ce cacat ma mai pricopsesc.

    Sa mai zicem ca am avut o glenza umflata vreo 3 luni si timp de o juma de luna imi amorteau degetele de la picioare, dar am preferat sa stau pe fundul meu si sa nu apelez la sistemul lor de sanatate, desi, repet, sunt asigurata destul de decent. Mai bine asa decat cu surprize. Aparent m-am facut bine.

    Partea OK este ca testarea COVID si de anticorpi este gratuita, fara discutii. Si ca sunt cateva mii de paturi in oras, in caz ca iar ne loveste nasol, deci probabil pe timp de pandemie e un mini-avantaja sa fii de partea asta a Atlanticului. Statul a oferit un sistem de ajutor financiar pentru micile afaceri si pentru cei dati afara in primavara, am inteles ca in Romania a fost o idee mai „timida” chestia asta.

    Noi nu am plecat din cauza sistemului de sanatate, cred sincer ca pentru chestii obisnuite in Ro aveam mai bune servicii. Plus un medic de familie la 50 de metri de bloc, super misto si sufletist. Aici nu mai am asta si imi lipseste siguranta de a stii ca, daca face fie-mea febra la 2 noaptea, cineva se ocupa de ea.

  27. Daca mergi la urgenta ca suedejii, te tratezi pe gratis chiar daca nu esti patitor de CAS.

    00
    • Corect, n-ai loc de ei la urgente. Acum cativa ani ma trezesc cu o durere abdominala ingrozitoare. Efectiv ma zvarcoleam pe jos. Sun la salvare. Imi zice ca dureaza 3 ore, ca-s foarte multe solicitari. Vorbesc cu un vecin sa ma duca el, ca nu eram in stare sa conduc. Ajung la urgente, nu exagerez, vreo30 de suedeji. De la triaj mi-au zis ca e aglomerat fiindca cei fara asigurare folosesc urgenta in loc de medic de familie, adica vin pentru orice, ca e gratis. Am stat 4 ore pe un scaun ca un caine. Nu m-a consultat nimeni si nu pareau ca le pasa. Cei de la triaj erau depasiti de numarul pacientilor. Pana la urma am plecat la urgente la un spital privat. Eu cu asigurarile platite, aia cu lanturile lor de aur si raceala tratata gratis.

      00
  28. Asa gândesc și aia de îl votează pe Trump

    00
  29. Ai plătit pentru alții. Se numește solidaritate.

    00
  30. Argumentul tau imi aminteste de o faza cu neputomeo. Imi povestea ca o iubeste mult pe o fetita de la gradi si ca e iubita lui. Il intreb:
    -Pai si i-ai zis?
    -Ea nu stie.
    -Ca o iubesti?
    -Ca o iubesc stie, ca e gagica mea nu.
    Asa si tu cu statul. Dragoste cu de-a sila. Tu vrei, da’ el mumu. :))

    00
  31. Uneori ma gandesc ca fraieri suntem noi, cei care platim…

    00
  32. Nu numai ca ai platit pentru altii, dar ai si platit foarte PUTIN.
    Nu stiu cum va imaginati voi ca la tara noastra cu salariile pe care le avem foarte mici (extraordinar de mici pana in ultimii 5-10 ani sa spunem) se poate face ceva extraordinar cu sistemul de sanatate care principala lui sursa de finantare e CASS-ul din salariile alea foarte mici, inca este bine la nivelul actual, pana una alta un bolnav de leucemie vine si face tratamente de mii sau zeci de mii de euro absolut MOCA fara nicio problema, si exemple sunt multe. Daca adaugi banii stransi din CASS, minus coruptia din sistem ai sa iti dai seama ca sistemul de sanatate romanesc se descurca chiar ONORABIL.

    Probabil te numeri printre persoanele alea care reproseaza unor functionari (politisti etc) ca ”te platesc din banii mei`”. Un rahat din banii tai, ca aia sunt foarte foarte putini.

    Mai vezi cat costa o spitalizare intr-o tara mai dezvoltata si nu ma refer neaparat la Germania sau alte OZN-uri, chiar si Cehia/Polonia. Mai vorbim dupa.

    PS Am uitat sa spun si de toate jegurile de multinationale sau altele care se rastesc imediat ce guvernanti vor sa creasca salariul minim

    00
    • Putin in comparatie cu ce?

      Nu te lua dupa numere absolute, ci %. CASS in Romania e una dintre cele mai mari in UE in comparatie cu salariile pe care avem, o fi mult sau putin ca si asta e o statistica falsa, pentru ca daca eu am 2500 si tu ai 7500 atunci salariul mediu ar fi 5000, acum asta reflecta realitatea?

      00
    • Taxa e 10%, nu e mare deloc, iar ca idee la nivel de impozitare a salariilor ne aflam pe locurile din COADA clasamentului european.

      Salariul mediu e 700 euro, in Polonia e 900 iar acolo cass e tot 10%.

      Din start ne iese o suma semnificativ afic mai mare pe care o strang polonezii, si atenție, nu sunt cine stie ce mai buni ca noi la sistemul sanitar

      Trebuie sa ne luam dupa numere absolute pentru ca materialele sanitare costa la fel si aici si acolo, aparatele la fel, construcția unui spital mai mult sau mai puțin la fel. Salariile abia acum sunt comparabile cu ale polonezilor

      00
  33. in aceeasi situatie ma aflu si eu: am o masina pentru care platesc rca si casco. dar e cam rabla si tot repar la ea, mai mult o tin in service, bani de alta masina nu am, abia mai am bani de benzina. as putea sa scap de ea si sa merg cu metroul la munca, sa scap de o bataie de cap si de cheltuieli inutile – dar nu o fac pana nu imi recuperez banii dati pe rca si pe casco. sunt banii mei, munciti legal de mine de mic. cand eram mic, eram sarac si a trebuit sa muncesc ca sa am bani. eu muncesc de mic. mie sa imi dea banii inapoi, altfel platesc in continuare rca si casco. nu renunt!

    00
  34. eu am plecat la 40 de ani dar macar eu am inteles mai de mult ce inseamna statul roman si nu am investit decat vreo 8 ani pe cartea de munca si aia cred ca de fapt 3. De mult mi am dat seama ca nu m am nascut sa muncesc toata viata pentru un salariu mizer.. nu m a lasat creierul sa inghit ceea ce arunca statul de prin 99 incoace.. una peste alta nicidoata nu e prea tarziu sa te apuci de parasutism ca un exemplu, culmea, intineresc pe zi ce trece de fiecare data cand ma trezesc dimineata si singura si prima/ultima mea grija pe ziua aia e sa ma duc la toaleta.

    00
  35. Rationamentul nu e 100% corect. Ce ai platit tu pana acum se cheama „asigurare de sanatate”. A spune ca statul ti-e dator cu banii astia pentru ca n-ai folosit sistemul de sanatate e ca si cum ai spune ca firma de asigurari ti-e datoare cu tot CASCO pe care l-ai platit, pentru ca n-ai busit niciodata masina. Asigurarea e asigurare. Ai nevoie de serviciile asigurate, bine, n-ai nevoie, asta e. E asigurare nu e acumulare, nu e cont de economii, nu e ca la pensii. Pe asta se si bazeaza sistemul: ca platesc toti si folosesc serviciile cativa. Altfel nu s-ar sustine.

    00
  36. De asta ar fi utile cursurile de cultura civica,functionarea statului,drepturi si obligatii,responsabilitatea institutiilor:pe de o alta parte nu am auzi aberatii gen sa imi dea statul banii inapoi,iar pe de alta parte cetatenii ar fi mai responsabili,ar stii cui sa i se adreseze,iar institutiile la presiunea unei societati educate ar deveni mai performante.inclusiv sistemul medical.
    PS vezi in ce tara pleci poate o sa faci si acolo calcule cat platesti contributii si impozite,o sa ajungi sa consideri Romania paradis fiscal

    00
    • E, vrajeala. In primul rand, cam prin toate celelalte tari, taxele tot pe acolo se invart – cam jumatate din ce plateste firma pentru un angajat. In al 2-lea rand, prin alte state din taxele platite ai acces la infrastructura bine pusa la punct, spitale decente, servicii decente. Ai fi surprins, dar oamenii in general n-ar avea nici o problema in a plati taxe daca primesc ceva inapoi de taxele alea. Problema in Romania e ca platesti taxe si primesti in schimb o mare muie.

      00
  37. NOU
    #99

    Nu tin partea statului, dar pana sa cotizezi tu la cas au platit altii pentru tine. Nu-mi spune ca nu ai avut nevoie de medic pana la primul „salar”. Si nici aia ca au cotizat parintii pentru tine, ca si ei au fost mici. Doar primii contribuitori la cas au fost dezavantajati.

    00
  38. Haide să facem o revoluție: ni se dau toți banii înapoi sau se pun pe treabă. ne dau banii înapoi, OK plecăm și nu mai aud de noi. Dar altfel.. să se pună pe treabă că vin rapid vremea când ne săturăm și o să … ”eat the rich”.. adică încă o dată, istoria se repetă, dacă nu se învață nimic din ea

    00
  39. Stiu ca e de porc, dar intreb si eu. Daca faci o firma la care te angajezi cu salariul minim, platesti la asigurarile de sanatate doar minimul pe economie. Iei restul banilor sub forma de dividende odata la 3 luni si dai statului inca 6%.
    Si apoi cred ca mai dai inca o contributie la sanatate echivalenta unui salariu minim, cand trebuie sa faci declaratia anuala pe persoana fizica, nu?
    In loc sa fii angajat, pastrezi o relatie companie – companie cu cei unde iti vinzi munca. Per total, cred ca iesi mai ieftin si perfect legal.

    00
  40. S-a cam zis totul in comentarii, deci nu are rost sa repet, iar experientele personale nu-s deloc concludente pentru 100% din cazuri. Insa am o nedumerire, in ideea ca dam minim 50% la stat [ din leafa ]. De ce nu e optional? Adica ok, nu vreau pensie [ am fost recent la asta de la pensii sa mai dau pe 5 ani ca sa fie, ca am fost plcecat in tari cu care RO nu prea are acorduri ], mi-a facut mamaie aia un calcul ca nu renteaza [ plus ca am inteles ca poti cumpara pensie doar la final ]. Ok, nu vreau la spitale de stat sau decontari cu casa de sanatate, am destul strans si leafa imi permite sa dau la privat. De ce sa ma obligi? OK, sa dau taxa de invatamant, aia o pricep. Sa dau TVA ca oricum pe asta vad ca nu-l ia nimeni in calcul, da mai dai 19% din ce castigi tot la stat, iar tu ca final de lant trofic, il platesti integral, restul mai fac deduceri.

    Deci la final: de ce sa nu existe un minim de dat la stat [ adica TVA ], daca oricum la spital platesc la privat, la pensie oricum daca apuc 70 prind maxim 5 ani [ 5 ani x 500 pe luna x 12 luni = 30.000 de „ioro”, daca-i ai pusi la saltea, borcan, banca, esti „asigurat” ].

    De ce zic astea? Pai pentru ca revenind la asigurarile de sanatate, daca nu faci bolile de pe lista, degeaba platesti, ca nu se deconteaza. Un mic exemplu de la noi: daca esti asa cu ADN mai sanatos, sau ma rog, stai in Delta, deci numai cand vine ciocopleterul mai meri la Tulcea sa te tratezi, la batranete cand incep problemele, de obicei ramai fara dinti. Iar stomatologia nexam pe lista de decontari – gen implant, etc. Asadar daca nu fac cancer, diabet, sau mai stiu eu ce, le dau banii cam degeaba.

    Ce vreau sa zic? Ca ar fi mai ok la sanatate sa ti se deconteze pe sume, adica mai nene am dat 70 K ioro, apai da-mi si mie de 10 k sa-mi fac ce vrea muschii mei, nu de toti, ca solidaritate, ca ma rog spitale, etc Da mai nimic sa nu-mi dai parca nu e chiar ok. Stiu, asta e discurs de saraki, da na, zic si io.

    00
  41. Calculul ala nu se face cum scrii tu ca se face. E ciudat sa lucrezi de 20 de ani, sa nu știi cât la suta e contribuția la sănătate și sa mai și scrii despre asta în necunostinta de cauză.

    00
  42. Fiind o asigurare, ai beneficiat de efectele ei indiferent daca ai trecut prin spital sau nu. Asa cum nu ti-a trecut prin cap (sper) sa ceri inapoi contravaloarea RCA-ului daca ai incheiat anul fara evenimente, nu poti emite pretentii nici la banii dati pe asigurarea de sanatate.

    00
  43. da, doar ca asigurarile se numesc asigurari sociale de sanitate si sunt de tip solidar.

    asta inseamna ca nu platesti doar pentru tine ci si pentru bunica-te si pentru copil samd.

    iar cand ai o tara cu maxim 6 milioane de contribuabili si 15 milioane de beneficiari unde cei care nu platesc au cele mai mari nevoi nu ai ce face… atat se poate.

    00
  44. mi-am trait viata si abia acum am vazut articolul. daca e vorba de mine (in caz ca a mai sugerat cineva acolo caratul din tara), era un comentariu in raspar, maxim 1/3 serios. vad ca au fost 8 care nu s-au prins sau sunt intepati si mi-au dat downvote. eu m-am plictisit sa nu glumesc despre chestiile astea.
    in fine. eu nu consider la modul serios ca are statul vreo datorie pe suma banilor pe care i-am dat. nu-i platesc pt mine ci pentru cine are nevoie in momentul ala sa fie tratat la stat. ca si cu CAS. nu-l platesc pt pensia mea. singura pretentie realista pe care o am e sa nu dau inca ceva in plus cand oi avea, doamne fereste, nevoie de tratament la stat. nu o consider o contributie ca la asigurarile private ci o donatie, iar ce vreau (neaparat, ca e lege) in schimb e sa aiba si ei aceeasi mila daca oi avea nevoie :). dar sa numar banii, ca si cand s-ar fi strans intr-un cont, la care vreau sa am drept, no way. fiecare suma data lunar a fost cheltuita instant de stat. nu mai e. e doar cat da fiecare in prezent.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile