Soluţia micului producător şi micului magazin

Cred ca zace in ambalaj. O bulina rosie cu alb sau ceva care sa sara in ochi pe orice produs romanesc ar ajuta mai mult cumparatorul sa se decida. “Produs românesc”. Sau “vindem doar produse romanesti”.

Pentru ca e clar ca guvernantii nu vor face nimic in sensul asta, iar organizatiile patronale sunt ocupate cu amantele.

Daca va uitati pe rafturile unguresti, 80% din produse sunt facute la ei. La noi, 30% ar fi o cifra foarte optimista. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

25 comentarii

  1. nu ar merge 100%, majoritatea cascavalului romanesc e facut cu lapte unguresc adus cu cisterna, salam romanesc facut cu porc unguresc sau pui brazilian, vaci si porci crescuti cu porumb modificat genetic sudamerican sau olandez, gaini crescute cu produse agricole prea toxice pentru consumul uman din cauza ingrasamintelor din india si china.
    Welcome to the globalised world.

    00
  2. Si mai misto e ca produsele unguresti, chiar si la noi in magazine au tricolorul maghiar…

    00
  3. Programul (de stat) Fabricat în România a dat chix în 2001.
    Citisem la un moment dat că mediul privat, voia să-l reînvie, pe cont propriu, dar și de inițiativa asta nu s-a mai auzit nimic.
    https://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/2619/Patronii-vor-sa-reinvie-programul-Fabricat-in-Romania.html

    00
  4. Ultimile 2 cutii de sare (da, sare normala, de bucatarie) erau cu sare din Belarus si Turcia. Nici de sare nu mai suntem in stare.

    00
  5. N-ai sa vezi tu asa ceva … Cica:

    In iad, doi draci pazeau doua cazane cu smoala, intr-un cazan erau romani iar in celalalt erau evrei. Unul din draci se chinuia sa ii tina pe oameni in cazan iar celalalt se relaxa. Dracul care muncea mai mult il intreaba pe celalalt:
    -Cum faci ma tu sa ii ti pe oameni in cazan
    Iar celalalt ii raspunde:
    -Pai tu ii ai pe evrei ma, si daca scoate unul capul il ajuta toti sa se ridice dar eu sunt mai norocos si ii am pe romani si daca scoate unul capul il trag toti in jos.

    00
  6. Si cum definesti tu un „produs romanesc” ?

    Pot sa import lapte din Ungaria pt ca e mai ieftin decat cel romanesc si sa fac aici iaurt – asta il face produs romanesc?

    Acelasi lucru cu orice fruct, legume etc …Interfruct (cred) importa portocale si alte fructe la gramada, le pune in pungi de 1kg si le exporta… o fi si asta produs romanesc.

    00
  7. Eu mă chinui să cumpăr produse româneşti, cel puţin în materie de alimente. Mi se pare penibil să importăm mălai din Ungaria şi chiar apă plată din Bulgaria, ca să mă opresc la doar două exemple şi să nu mai spun de ouă, caşcaval, lapte şi zahăr de import. D’aia nu ne mai vindecăm.

    00
  8. Singura problemă e că multe produse românești sunt mai scumpe decât cele „neromânești”.

    Iar în unele cazuri produsele românești sunt sub orice critică, din punct de vedere calitativ…

    00
  9. nu uitati si de servicii it (da, ma refer si la hosting)
    Vad ca zoso sustine treaba asta.

    00
  10. Depinde foarte tare perceptia brandului „Made in Romania”. Din cate stiu eu, in Romania se prefera in mod traditional orice ce nu era „Made in Romania”, ceva din afara… Pe de alta parte, tot ceea ce era bun se exporta. Astfel am fost foarte surprins sa vad prin 2004 intr-un H&M din Elvetia pulovere de super calitate „Made in Romania” sau la fel produse Ikea fabricate in Romania cu ani buni de zile inainte de a se deschide primul magazin Ikea in Romania.

    00
  11. Bineinteles, n-am zis ca nu se face. Dar dupa cum spuneau si altii mai inainte, se face dupa o tehnologie importata, sau din materie prima importata. Asa ca faptul ca se fabrica propriu-zis aici nu are nici o relevanta pentru mine ca si consumator… decat poate ca si pret.

    00
  12. Cred ca la hiper/supermarketuri 30% ar fi produse romanesti numai cu super optimism si adaugand in aceasta categorie pe cele numai ambalate la noi.

    00
  13. Eu reprezint un producator romanesc de incaltaminte pe internet prin intermediul unui magazin online.

    Firma respectiva are o cifra de afaceri in jurul a 15 milioane euro pe an. Insa pe piata din romania merge IN PIERDERE.

    Promovarea unui brand romanesc pe piata costa o avere, pe comerciant nu-l intereseaza de unde vine marfa atat timp cat castiga. In cazul de fata, prefera sa vanda incaltaminte ieftina produsa in China.

    Produsele firmei sunt comercializate in Europa la un pret triplu fata de pretul din tara. Si totusi daca s-ar renunta la export (95% din cifra de afaceri) afacerea (total peste 260 angajati) ar da faliment imediat..

    Problema cea mai mare este lipsa de educatie, si din pacate solutia nu este una usoara.

    00
  14. Am văzut in posturile de mai sus ca mulţi sunt de părere ca produsele ar trebui sa fie făcute cu materie prima din Romania. Mie mi se pare total greşit. Da, se importa materia prima pentru ca e mai ieftin, se fabrica produsul si se vinde. Dacă respectiva companie are profit atunci îşi va permite in viitor sa se extindă si sa fabrice ea insasi materia prima. Dar daca pornim din start de la ideea ca nu e 100% produs românesc nu mai ajungem nicăieri. România are nevoie de educaţie economica puternica si oamenii trebuie sa înveţe sa vadă mai departe de ziua de azi.

    00
  15. Zoso…hai sa iti zic o chestie… lucrez la o firma de distributie produse naturale, care vinde si online btw.
    La inceputul iernii am vrut sa ne diversificam gama de produse cu miere bio.
    Vroiam romaneasca, pentru ca avem multa in tara, sa punem bulinuta aceea pe ea, s.a.m.d. Am primit cateva oferte de la producatori… la pret foarte mare.
    Asa ca nu am stat pe ganduri si in februarie ne-am deplasat pana in Germania, la un targ international de astfel de produse. Am discutat si acolo cu romani(Romania avea printre cele mai mari standuri, dar urat cu spume), de data asta pe engleza..iar cand in final am dat-o ca suntem din Timisoara… „ah, noi nu vindem pentru piata interna ca e prea mic pretul”.
    Ce am facut? Am gasit un distribuitor olandez de miere bio, care are in gama sa si miere romaneasca, cumparata de prin zona Bacaului, la un pret mai mic decat acelasi producator(asociatie) ne-a dat noua.
    Pentru ca ochii producatorului roman se fac ca in desene, $$, cand aud engleza. Vrabia pe limba ei piere era vorba, nu?

    00
  16. Daca o companie straina doreste sa vanda produse ALIMENTARE simple sau complexe in magazine din romania, aceste companii trebuie incurajate si eventual obligate,santajate cumva, sa foloseasca materie prima si produse cu implicarea romanilor.Daca nu exista suficienta materie prima produsa de romani, aceste companii ar trebui sa creeze baza pentru a produce aceasta materie si produsele tot in Romania.
    DE ce am intrat in UNIUNEA EUROPEANA? Am intrat in uniune ca sa profite o serie de mari corporatii de prostia, hapsaneala si inapoierea romanilor care nu vor si nici nu au bani si educatie sa se organizeze.
    Suntem la cheremul acestor tari vecine superorganizate! care nu fac nimic sau aproape nimic pentru noi!
    Ne lasa sa zacem intr-un teritoriu enclava periferica cu regulile lor dar cu puterea noastra slaba.
    Pe politicieni, se vede, nu ne putem baza, sunt prea limitati si neprofesionisti.Aproape toata poplatia activa e la acest nivel de lipsa de profesionalizare slaba si de saracie.
    Studentii si oamenii de valoare ne-au parasit,Europa „Unita” nu ne ajuta, politicienii sunt neputinciosi, cei care am ramas in tara sunt neputinciosi, nu exista economii in valori si oamenii nu au bani economii in banca, avem datorii la banci si laFMI.
    Ce viitor are acesta tara? Fara ajutor de la uniune, fara profesionisti, fara lideri de opinie care sa faca dezbateri.
    Va fi romania un taram mistic, semiconsumist, semiagrar, semicalificat. O tara jefuita si parasita…..

    00
  17. Eh, si produsele facute la noi tot de ei sunt facute…
    Dar daca cumperi produse care sunt facute in romania ii ajuti pe cei care le fac sa nu fie someri, deci da. Produse romanesti.

    00
  18. am vazut pana si sare din import turcia!!!

    00
  19. Chestia cu steagul unguresc pe produse este worldwide. Ungurii care traiesc in Argentina, de exemplu, fac acelasi lucru. Poate invata si altii ce inseamna brand de tara.Un ungur.

    00
  20. Ultima dată când am fost la cumpărături în Cora din Debrecen, Ungaria (acum vreo 3 luni) am fost surprinsă să găsesc o mulţime de produse româneşti. De la cereale musli (care erau undeva la 800 de forinţi) la detergent, apă minerală şi chips-uri, aveau o mulţime de produse româneşti. Probabil că la Cora au băgat şi produse din RO. pentru că e un lanţ multinaţional, de unde şi preţurile interesante, adică mai mici sau egale cu cele din România. Şi culmea e că se cumpărau, că tare puţine pungi cu chips-uri am mai văzut pe raft …

    00
  21. @Zoso: da, ungurii sunt mandrii de orice pot face ei. Noi in schimb suntem mandrii sa putem lua orice e facut de altii. (P.S. Vad ca ai renuntat la reclama pentru programul „Cumpara produse romanesti”).

    00
  22. Corectura: MANDRI cu un singur ‘”i” !
    Mea culpa!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.