Situația la zi, sâmbătă, 20januar

De ce s-ar lista un dezvoltator imobiliar pe bursă? Cine ar cumpăra acțiuni la așa ceva? Care e logica și mecanismul unei asemenea investiții?

Pentru că Qualis are probleme și aflăm de ele pentru că sunt listați pe Bursă.


Nu înțeleg de ce nu vor oamenii să-și trimită copiii cu autobuzul. Chiar deloc nu înțeleg. În mod sigur nu e de la “ceilalți călători au rămas impasibili”.


 

Când trebuie să închizi ceva, și nu poți închide azile ilegale, școli, spitale sau afaceri de partid, închizi un hostel.


 

Bănuiesc că nu trebuie să vă spun eu că nu e cazul să cumpărați nimic cu bancnote de 500€. Vă oferă cineva una, refuzați politicos, că e păcat să ajungeți la bulău.


Vrem și noi așa ceva în România? Chirie scăzută pentru că apartamentul era praf.


 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Is foarte curios de ce vinde tipul ala Tesla la 1900 de KM, practic masina aia inca pute a nou.

    Comentariu apreciat.832
    • O fi aflat nevastă-sa

      Comentariu apreciat.1520
    • Pentru ca a aparut jucarie noua, Tesla Model 3 Highland.

      Modelul 2023 deja e model vechi care se devalorizeaza rapid; de ce ai cumpara o masina noua, dar model vechi fara sa beneficiezi de o reducere majora de pret?

      Apoi modelele Performance sunt pentru Youtube si sa te dai mare la prieteni cand le rupi gatul cu acceleratia, dar in viata de zi cu zi… nu simti diferenta intre Performance si long Range.

      Indecis. Tu ce zici?2518
    • A luat-o anul trecut cu Rabla Plus (11 mii de euro de la stat), a folosit-o juma de an și acuma vrea să o dea cu mai mult, pentru că se reduce mult de tot subvenția.

      Comentariu apreciat.1402
    • S-o fi saturat sa vada in fata doar TIRuri,

      Comentariu apreciat.12711
    • Pentru ca a luat-o cu programul rabla si a dat 33.490 euro anul trecut pe ea. E la fel ca samasarii de Spring.

      Comentariu apreciat.1321
    • Daca ii zici ca ii dai 27 se uita de parca l-ai injura de mama. Pai sa o des in pierdere? De aia am murit la revolutie?

      Comentariu apreciat.514
    • @Octtavyan: varianta nouă a mașinii ăleia e 38 de mii de euro, asta dacă te califici pentru Rabla Plus 2024. O mașină veche de 8 luni cu 2000 de km la bord nu are cum sa se deprecieze cu 30 la sută. Că n-o să ia cât cere el pe ea, asta e partea a doua.

      Indecis. Tu ce zici?1838
    • Probabil crede ca face o afacere daca o vinde si a luat-o prin Rabla 2023.Ce nu stie, ca multi altii care semneaza ca primarul documentele de rabla, e ca daca o vinzi mai repede de 1 an trebuie sa returnezi contravaloarea tichetelor, iar 11.000 euro nu-i o suma mica.

      Comentariu apreciat.613
    • S-a lamurit care e treaba cu range-ul dupa o saptamana de ger?

      244
    • @ev21 Daca nu ai o Tesla in garaj/fata blocului, abtine-te de la comentarii de genul.

      115
    • @neaorin . O masina noua se depreciaza cu 25% in momentul cand ai intors cheia in contact :)

      11
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 29121
    • Atât de simplu, nu? Pentru ca sunt sigur ca dacă o cocioabă se inchiria cu 1950 de euro, mai mult ca sigur există numai apartamente de lux la o fracțiune din preț gata-gata să își primească chiriașii

      Comentariu apreciat.5710
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3377
    • Observ ca esti expert in piata imobiliară din Olanda deși nu trăiești acolo.

      Este extraordinar de dificil sa găsești ceva de închiriat. Accepți orice găsești liber, dacă ai noroc și găsești ceva.

      Prețurile sunt absolut stupide. Dar există legi clare pt companiile care dețin diverse clădiri și le închiriază.

      Nu e nimic socialist să respecți niște legi, să îți respecți angajamente contractuale, să răspunzi legal pt încălcarea unui contract sau pt clauze abuzive. Despre asta e articolul, dar mai departe de titlu este imposibil sa citești înainte sa te arunci in părerisme ridicole.

      Iti recomand sa te duci un pic la culcare.

      Comentariu apreciat.8410
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1282
    • @Motociclist

      Adică dacă tu nu te duci să te uiți și să verifici pe ce dai 2000€ chirie, atunci îți meriți soarta.
      […]
      Statul trebuie să îți asigure accesul la educație gratuită, servicii medicale, garantarea contractelor între părți și siguranța prin forțele de ordine.

      Cognitive dissonance —
      (1) Having thoughts that are not consistent, especially relating to beliefs, behaviour and attitudes.
      (2) Psychological conflict resulting from incongruous beliefs and attitudes held simultaneously.
      (3) An uncomfortable mental state resulting from conflicting cognitions; usually resolved by changing some of the cognitions.
      (4) An unpleasant psychological state resulting from inconsistency between two or more elements in a cognitive system. It is presumed to involve a state of heightened arousal and to have characteristics similar to physiological drives (e.g., hunger). Thus, cognitive dissonance creates a motivational drive in an individual to reduce the dissonance (see dissonance reduction).

      Fraud —
      (1) The crime of getting money by deceiving people.
      (2) An act of deceiving or misrepresenting; Intentional perversion of truth in order to induce another to part with something of value or to surrender a legal right.

      Indecis. Tu ce zici?329
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1158
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1248
    • @Motociclist

      Amice… Îți aduci aminte replica aia a lui Caragiale?

      Tu semnezi contractul ÎNAINTE să verifici pe ce dai banii, sau DUPĂ?

      Contract fraud —
      (1) A person commits contract fraud when they make a knowingly false statement that serves to trick or deceive another person into signing a contract. A person also commits contract fraud when, through misrepresentation, they trick an individual who does not believe they are entering into a contract, into signing one.
      (2) Contract fraud occurs when a person knowingly makes a false statement in order to have someone else agree to a contract. This act is intended to deceive or trick the other person into signing a contract that they may not otherwise agree to. Contract fraud may also occur when a person uses misrepresentation to trick another person into signing a contract when that other person does not believe that they are entering into a contract.
      (3) Contract fraud occurs when one party to a contract uses information that is false, misleading, or deceitful.

      Victim blaming —
      (1) Devaluing act that occurs when the victim(s) of a crime or an accident is held responsible – in whole or in part – for the crimes that have been committed against them.
      (2) Devaluing act where the victim of a crime, an accident, or any type of abusive maltreatment is held as wholly or partially responsible for the wrongful conduct committed against them.
      (3) The practice of saying or implying that a person who has suffered harm or injury is responsible for it, rather than the person who caused the harm or injury.
      (4) Assign responsibility for harm, injury, or misfortune to the person who has suffered it.
      (5) Victim blaming is blaming the victim for a crime they didn’t commit. Victim blaming is being blamed for somebody else’s actions.

      Indecis. Tu ce zici?3010
    • ba baiatule….

      asa ceva…

      ala cere 2000 de euro pe 20mp cu un veceu care curge. clientul e de acord dupa care incepe cu procese.

      2 muisti care ar trebui penalizati masiv de catre stat pentru prostie si ticalosie in forma continuata.

      Indecis. Tu ce zici?277
    • am observat la foarte mulți patternul următor, cu cât îmbătrânești, cu cât veniturile tale stagnează sau scad, cu cât nr. copiilor crește, șansele cresc și ele să aderi la socialism. Doar Marx a aderat de la început, el s-a născut bătrân.

      Indecis. Tu ce zici?2310
    • @Bigbear Sunt guverne/tari care protejeaza piata imobiliara. Ai o marja de profit ca proprietar care daca o accepti bine, nu, continui cu ce spui tu, vinzi apartamentul iti iei banii si ii bagi in ce vrei dar nu ti se permite sa speculezi pe imobiliare. Gigel chiriasul o sa gaseasca in conditiile astea o chirie care si.o permite chiar daca il dai afara din casa in urma vanzarii.
      @thebblack chiriasii sunt protejati in vest. Nu stiu de ce ar fi chiriasul muist. Daca a inchiriat cu wc.ul stricat mai mult ca sigur nu se astepta sa nu fie reparat. Proprietarul este obligat sa tina apartamentul sau casa tipla prin lege. Stau in chirie si s.a bulit cuptorul. Intr.o saptamana am avut cuptor, plita si frigider nou noute ca asa era „setul” Nici prin cap nu i.a trecut sa peticeasca cu ceva second hand si sa arate ciudat prin bucatarie.
      Pe unde imi fac veacul primul lucru cand te muti cu chiria este sa o contesti. Un apartament nou costa cam 1 milion. Chiria este cam 3000 la banii astia. Ca peste tot, majoritate imobilelor sunt „vechi” Marja de profit pe imobiliare este controlata. Daca tu ca proprietar acum 20 ani ai platit 500k pe apartament 1500 este tot ce o sa primesti ca chirie in urma contestatiei. O poti mari daca demonstrezi ca ai imbunatatit apartementul dar si asta este controlat pt ca ti se cer facturi pe toate lucrarile facute si nu o cresti cum te taie capul.
      Nu m.ar mira in exemplul din articol sa fie cam.aceeasi poveste. A cerut 2000 unul i.a dat si cand au ajuns la tribunal i.au corectat chiria. Nu cred ca nu stia ce face. Daca chiriasul precedent a platit suma asta sa zica mersi si sa mearga mai departe. S.a spart ulciorul.

      145
  3. Hostelul ala nu a platit spaga.
    Daca s-ar aplica legile, ar ramane deschise doar unele chestii ce tin de multinationale.
    Asta cu ISU e noua pisica care ti se arunca cand vor sa te *eleasca.
    Real, nr de cladiri cu Autorizatie ISU e infim.

    Comentariu apreciat.622
    • Si cladiri care sa aiba spatiu de parcare rezervat pentru situatii de urgenta si care sa si ramana neocupate tot timpul e spre zero.

      172
    • Locuri de parcare?
      Locuri de parcare… libere?
      Nu stiu ce fumezi.
      La noi nu are loc sa treaca masina de pompieri pe strada si probabil 5% din case au 1 stingator, dar cred ca sunt optimist.

      130
    • Conditiile sunt puse astfel incat sa fie aproape imposibil sa o autorizezi ISU, fara spaga, ce nu e clar?

      42
  4. Dobanda 9% pe an la euro. Pe obligatiuni emise in 2021. Statul dadea pe atunci 1,6% la obligatiuni pe 5 ani, bancile dadeau la depozite nu zic ce, ca nu-i frumos.
    Perfect plauzibil.

    Ca raspuns la intrebarea „de ce s-ar lista” (btw listare de obligatiuni e diferit de listarea actiuniloir companiei) – pentru acces facil la finantare. La banca trebuie sa vii cu acte in ordine, garantii, planuri de afaceri. Banuiesc ca si la BVB depui o gramada de hartii ca sa te listeze, dar sunt mai mult rapoarte financiare. Nu te intreaba BVB cui o sa vinzi tu garsoniere cu 200k euro. Dupa aia arunca oamenii cu bani in tine fara sa puna prea multe intrebari, ca doar esti listat, pari om serios.

    Comentariu apreciat.620
  5. De ce s-ar lista orice companie pe bursă: să se finanțeze prin equity (vânzare de acțiuni) în loc de împrumuturi la bancă. Un dezvoltator imobiliar e doar o companie care vrea să facă profit din activitate, și pentru asta are nevoie de bani, nu înțeleg care-i problema.

    Comentariu apreciat.427
    • Varianta 1)
      Se duc la banca si iau credit cu 5-6% dobanda (in 2021), dar banca le cere acte, ii verifica, le da banii in transe, cah cah.

      Varianta 2)
      Se duc la bursa si iau bani cu 9% dobanda, dar nu-i intreaba nimeni de sanatate.

      Tu unde te-ai duce sa iei bani daca ai fi un dezvoltator cinstit?

      Indecis. Tu ce zici?265
    • @Gogu, la fraieri, vezi grant cardone

      142
    • Cand mergi la banca este o chestiune privata si ai gaj (ipoteca) pe acele proprietati. Cand listezi la bursa obligatiunea este ceva public. Mult mai exigenta bursa si mai dificil sa ai acces la bani pe bursa de valori decat la un imprumut bancar.
      Multe fonduri si grupuri de investitii au obligatiuni listate pe bursa; doar nu crede cineva ca La Defense in Paris, zgarie-norii din Manhattan si cladirile din Pipera se construiesc 100% din cashul actionarului. Imobiliarele sunt mult mai importante pentru functionarea economiei in lume decat pare.
      E mai ieftin pentru firma sa ai imprumuturi (bondurile=obligatiuni sunt tot o forma de imprumut) decat sa pui banii proprii la bataie (equity=actiuni); pe de alta parte, la imprumuturi ai dobanda garantata (mai putin daca da faliment firma), dar si limitata la rata dobanzii negociata in contract.

      Economiile se pot investi in diverse moduri, extrem de putine firme functioneaza doar cu banii proprii ai actionarilor.

      111
    • @Costin

      […]
      doar nu crede cineva că La Defense în Paris, zgârie-norii din Manhattan și clădirile din Pipera se construiesc 100% din cash-ul acționarului.

      De unde vin banii?

      33
  6. Qualis nu este listat la bursa, a listat obligatiuni la BVB.

    O obligatiune este un petec de hartie pe care scrie: 100 de lei (sau euro) + N% pe an.
    In fiecare an emitentul plateste cei N% urmand ca la sfarsitul perioadei sa iti dea si sutica inapoi. El se obliga, acuma…na.

    In general obligatiunile sunt negarantate. De aia, pentru a atrage creditori, Qualis a promis dobanda 9% pe an la euro (imens fata de alternativa bancara) .
    Basca ca la banca trebuie sa si garanteze cu ceva. Aici garanteaza cu..reputatia.

    Sunt multe companii sau chiar institutii de stat(primarii) care se imprumuta astfel de pe BVB.

    De ex orasul Predeal https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=PRD26

    In genere o companie apeleaza la bursa pentru finantare (emitand actiuni sau lista bonduri) cand are nevoie de finantare care nu pot fi asigrate de banci. Ca nu pot garanta..ca au nevoie de sume prea mari..motivele pot fi diverse .

    Comentariu apreciat.690
    • Proprietarii de la Qualis adopta o forma prudenta de imprumut.
      Daca nu vor putea plati cei +N% pe an vor avea taiat doar un deget.
      Daca apelau la camatari aveau taiate N+1 degete.

      Comentariu apreciat.350
    • @cd – are sens ce spui tu insa practic nu inteleg valoarea unui constructor pentru ca nu are nimic concret, nu este o uzina, fabrica, firma cu contracte, marfa, rulaje etc.

      Un constructor are terenul (desi se poate si fara sa il cumpere) si apoi cumpara materiale si angajeaza niste oameni sa construiasca o casa pe care sa o vanda.

      Daca tu ii finantezi proiectul si ceva se intampla care sunt sansele sa il executi silit ca sa iti recuprezi banii?

      71
  7. „un consătean, care i-o dăduse ca plata pentru că muncise la el.” cata munca sa prestezi ca respectivul consatean sa iti dea echivalentul a 2500 de lei (facepalm)

    Indecis. Tu ce zici?426
    • O muie pe zi timp de o saptamana. Iesi din birou si cauta pe cineva sa iti tunda gazonul, sa iti hraneasca paunii si vezi cat iti cere.

      Comentariu apreciat.332
    • la ora asta, 2500 lei nici nu mai sunt exagerat de multe zile-muncă chiar și la țară.
      nu mai știu prețurile, dar pot să pun pariu că oriunde în țară 2500 lei înseamnă între 10 și 25 zile-muncă.

      231
    • v-ati activat degeaba … plata nu se face la finalul fiecarei zile daca vorbim de zilieri ?!

      87
  8. 1. Dezvoltatorul brașovean Qualis nu își poate onora la termen plățile restante, din cauza crizei de pe piața imobiliară. O cerere de insolvență depusă de un creditor ar urma să fie analizată luna viitoare

    https://www.bizbrasov.ro/2024/01/19/dezvoltator-brasov-qulias-plati-restante-cerere-insolventa/

    180
    • plățile restante sunt de fapt cuponul obligațiunilor; adică unii au pariat pe Qualis și au pierdut bani. Se mai întâmplă

      până acum, cumpărători end-useri din ce știu nu au fost afectați, deci pagube mari pt oameni normali nu sunt

      78
  9. Culmea din inflatia asta de podcasturi si mesaje de empatie pentru etnie propovaduite peste internetul romanesc niciun sociolog nu iese la rampa. O fi din cauza ca nu vede sau are strabism cand etnia face side questuri.

    Comentariu apreciat.363
  10. la indemnul unui cititor am gasit bere solca facuta la suceava la auchan. nu e rea, daca e mai naturala si mai bine, doar ca nu e ieftina, am dat 6-7lei pe ea.

    161
  11. “ceilalți călători au rămas impasibili” – ideea e ca la copii inafara de a-i certa nu prea ai ce sa le faci. Daca le frigi una, risti sa ajungi anchetat, chemi politia iar degeaba ca-s minori si n-au ce sa le faca.

    Comentariu apreciat.382
  12. Știi ce mai are Qualis? Săgeată în Consiliul Local, cu drept de vot. Mai nou a descoperit și cuvintele. Că așa se face treaba bună! Așa se reprezintă cetățenii și ale orașul, prin consilieri cu afilieri pe la dezvoltatorii falimentari. Treabă chibzuită, cum ar veni.

    Mx

    181
  13. Eu am aflat de Qualis de la Iancu Guda. Și mi s-a părut o idee bună, dar încă era mai bine de cumpărat o locuință decât să mă bucur de lichiditate și granularitate. Între timp pare ca a șters postarea respectivă.
    https://i.postimg.cc/bJHhnh40/IMG-0893.png

    170
  14. Care e faza cu poza de hamburger din kaufland la 12lei?

    80
  15. Qualis este teapa cu premeditare exact ca si Vivre. Stiu foarte bine ce spun. Nu au fost deloc surprinsi de piata. Nu. Asa a fost gandita sandramaua. Acum mai sunt unii cu o teapa similara pe piata. Au avut firma de insolvente pe la Cluj (ding ding). Am primit prospectul de la broker si m am socat ca e cineva care e dispus sa bage bani asa blind. Apropos tichetul minim incepea de 100 000 euro. O sa auzim si de astia curand. Romanilor le plac tepele.

    Comentariu apreciat.281
  16. #Puradeihartuindfete
    Ii stricați cafeua de dimi lui Gelu. Tocmai mâzgălea un nou panseu despre cat de nasoală e viața printre români.

    160
  17. nu speria oamenii Vali. Bancnota de 500 circula si e legala. Nu va iesi din circulatie chiar daca unii comercianti din Vest sunt reticenti la ea.
    In Romania, bancile o schimba, nu au nici o scuza sa o refuze, nu exista norme interne cu privire la cupiura de 500 de eur. referitoare la achizitia sau vanzarea acesteia. Da, exista norme interne privitoare la procesarea lui 500 dar toate bancile au echipamentul necesar pentru detectarea falsului (nu neaparat la 500 eur. ci la toate valutele cu care lucreaza).
    Mi a trecut prin mana un 500 fake si ca si superleul de acum cativa ani, bancnota e vizibil contrafacuta. Aia cu „personalul din banca nu a putut sa si dea seama” e duma secolului cand papusicile de la banca iau banii si i trantesc direct in masina de numarat.
    Ca persoana fizica…la ce te uiti? Firul metalic lipseste sau e printat, la superleu plasticul e moale, la 500 de eur nu e texturata hartia cum trebuie…etc. Cand primesti un 500 de eur. primul reflex e sa te uiti la ea in lumina, absenta firului metalic e prima chestie dubioasa. Pentru neavizati: superleul e bancnota de 100, falsa.

    Ma rog, Nelu de la Podul Iloaiei (sau unde dracu s a intamplat) nu stie de astea, de acord. Dar daca citesti si te uiti la TV la orice in afara de Realitatea TV, Antene si Taraf, stii, practic bancnota aia iti atrage atentia.

    500 si 200 sunt refuzate in Occident din cauza politicilor agresive impotriva spalarii banilor, chestie care a transpirat cumva in presa „200 si 500 se scot din circulatie”. Asta e o tampenie.
    200 si 500 erau si sunt folosite la mutarea sumelor mari de bani, evident, pentru volumul mai mic pe care l au. Ieseau pe piata prin retele de exchange uri, informatia nu i secreta.

    In incheiere, bancnota cea mai falsificata pe piata e …50 de eur :)

    Comentariu apreciat.352
  18. Aia cu chiria e bestială, arată ce ziceam eu, oamenii ăia sunt organizați și pot lupta contra abuzurilor.

    Fix de asta e lupta așa mare în US contra sindicatelor și a oricărei forme de organizare. Și la noi imediat sunt infiltrate și aduse sub control orice sindicat sau organizație mai serioasă.

    43
  19. Asta cu „puradeii cu probleme” …sincer problema e de la protectia copilului, ai un copil de genul… decazut din drepturi parintesti automat, copilu luati si dat in plasament in secunda doi. E vorda de sute de mii de copii… exact, facut asta cu toti. Nu exista tara in UE in afara de noi si Bulgaria in care sa vezi copii la cersit peste tot… asa ceva nu are cum sa existe intr-o tara care se vrea de bun simt.

    31
  20. Pentru banii falsi dusi la banca sa ii schimbi sau sa ii depui nu ajungi la bulau. Eu am cumparat de la o casa de schimb o bancnota de 50 de euro falsa si am mers cu ea la banca sa o bag in cont printre altele bune. S-a confiscat, s-a facut dosar de cercetare, m-am dus la DIICOT am dat o declaratie de unde o am si cum am luat-o si atat.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube