Situația la zi, marți, 22 martie

Cam așa arată digitalizarea în România. Nu mai știu cine îmi povestea că lucrase să elimine o singură hârtie inutilă din birocrația statului și după 2 luni a revenit, că se plângeau bugetarii că nu mai au ce face și le era frică să nu fie dați afară.


Aici pot să răspund eu. Mă-sa nu vrea să fie ajutată. Orice faci nu e bine, orice zici nu e bine, dacă muți un lemn de colo colo comentează că de ce ai făcut-o, așa că aștepți să moară ca să poți să vinzi tot ce are.


Și încă una cu părinți. Știți teoria mea, părinții noștri s-au complăcut în comunism, aveau serviciu asigurat, indiferent de cât de competenți erau sau de cât munceau, casă de la stat la preț bun, griji puține. Da, din 82 încoace era mai puțină mâncare, dar ce era să facă? Să comenteze? Nu se face. Comentează acum, i-a prins vitejia pe toți, știu ei mai bine cum stă treaba pe fapt cu centralele nucleare, geopolitica și strategia militară, în perioada aia însă nu respirau greșit.

Da, știu, toți avem excepțiile noastre. Lui Pleșu i-au pus pașaportul pe masă și nu a vrut să plece, dar tu îți faci repede pașaport să fugi din țară în caz de ceva, dar vrei o Românie mai bună. Îl iei și pe tac-tu cu tine?


Voi de ce nu ați avut 4 milioane de dolari economii, săracilor? Fazele astea sunt ca o palmă pe obrazul oamenilor normali. Ar putea să tacă? Ar putea, dar unde mai e povestea? Unde mai romantismul ideii “am muncit, de aia avem mai mult decât alții”? Uite, Ștefan Dragnea a terminat liceul și a intrat direct în afaceri. Andrei Năstase la fel. Tu de ce nu poți? Că ești leneș și dai banii pe Starbucks și Netflix, în loc să faci economii.


Au scăzut prețurile la combustibili?

1111f7f8opk6qvn81

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Bine ati venit la Depresia de Dimineata! :)

    00
  2. Referitor la combustibil, saptamana trecuta la Petrom a scazut pretul pentru 2-3 zile (cu vreo 10 bani). Surpize, surpize. Saptamana asta pretul la motorina s-a dus unde i-a fost locul initial, la 7.94 lei.

    00
  3. ‘dar tu îți faci repede pașaport să fugi din țară în caz de ceva, dar vrei o Românie mai bună’
    Nu are cum sa fie mai bună. E chestie de demografie, structura a populatiei, educatie formala si informala. Natalitatea are cifre de razboi, noi fiind in poate cea mai buna perioada a Romaniei, dar copii fac mai mult suedejii. Call me rasist, dar nu cred ca acei copii de suedeji vor fi educati in spiritul unei societati civilizate. Ma uit in jur si constat. Iar romanii…cutre, cum ii stim….
    Vezi filmuletul recent cu interlopul ala care ii ameninta cu bataia pe vestitii mascati…un stat esuat, asa cum si-a dat seama si dulapul golfer ca suntem, nu mai are autoritati respectate…pentru ca si ele sunt corupte , ca restul societatii…iar ‘oamenii frumosi’ care ar vrea poate o ‘tara ca afara’ imbatranesc, incep sa aiba problemele de varsta a doua, nu au capacitatea financiara sau/si timpul disponibil pentru actiuni civice…sau poate si-au dat seama ca e degeaba…

    00
    • Asa cum spune unul dintre cei mai buni poeti

      We are the system, we are the law
      We are corruption, worm in the core
      One of another, laugh ‘til you cry
      Faith unto death or a knife in the eye
      Everything changes, it all stay the same
      Everyone guilty, no one to blame
      Every way out, takes you back to the start.

      00
    • Eu am incetat sa mai dau vina pe suedeji. Mi se pare ca romanul in sine e un jeg. Oamenii frumosi sunt un maxim de 10% din tara asta, probabil majoritatea cu probleme de integrare printre naravurile prostesti ale semenilor si nesimtirea grasa ce o gasesti la orice colt de strada. Pe langa interlopul ala mai sunt inca zeci de mii care il aplauda pentru gest. Ne-am creat o iluzie a perfectiunii pentru faptul ca avem tehnologie, dar perfectiunea aia nu o vom atinge niciodata ca specie.

      00
    • Sunt curios Zoso nu fuge din țară în caz de război sau stă aici să moară pentru cei pe care i-a pomenit la paragraful cu „4 milioane de euro”?

      00
    • El este interesat sa se lupte, sa fie rezistenta 😀….Ar dura foarte mult sa faca un alt blog in alta limba 😀….ar trebui sa ajunga sa cunoasca destul de bine specificitatile vorbitorilor acelei limbi…iar in engleza sunt milioane…nu ar sta multi pe bloguri in caz de razboi…traim vremuri foarte bune si nu ne dam seama…daca am si pune la punct leprele si hotii…
      Sau poate a invatat atat de multe din experientele de renovari, ca ar putea sa se angajeze in constructii in vest….😀

      00
    • din pacate nu cred ca mai exista resursa umana necesara pentru asa ceva…

      Au fost 2 razboaie mondiale, a fost migratia de dupa revolutie si apoi cea de dupa aderarea la UE. Foarte multi oameni destepti,corecti sau muncitori s-au cam carat de aici… au ramas cei carora le mergea bine pe aici sau nu aveau chef de batai de cap cu plecatul.

      Cei plecati nu se mai intorc aici, sau cica se intorc la pensie, copii lor vor ramane in tara de adoptie si poate ca nici nu vor mai da prin Romania.

      Te uiti la sondaje si rezultatele la alegeri, pe langa prezenta abject de mica la vot, vezi ca un maxim 10-15 % vor o schimbare , restul sufera de sindromul Stockholm, doar nu o sa voteze impotriva PSD / PNL doar astia le asigra cadrul in care se poate face o combinatie, o spaga, un post caldut la stat. Auristii…sunt auristi, nici ei nu stiu ce vor sau cum vor s-o faca, un popor foarte destept nu am fost niciodata.

      00
  4. @T Stolojan: multe paduri s-au taiat din 96 incoace sub ochiul bland a lui ‘draga Stolo’! A tinut Stolo pe italieni, apoi pe austrieci sub aripa lui calduta de i s-au umplut buzunarele de gologani

    00
  5. Nu inteleg care e faza cu pasaportul cand poti circula liber in toata Europa doar cu buletinul.
    Treaba cu fuga de razboi are mai multe aspecte: exempul personal- pentru cine sa lupt cand eu sunt tratat ca un gunoi de statul care ar trebui sa il apar. De la inmatriculat o masina, anaf, primarie, politie, lipsa locuri la gradinite, spital, infrastructura, politicieni, invatamant,birocratie etc. Toate astea platind cam 10000 euro taxe pe luna. Celalalt aspect ar fi ca multi din care stau la coada la pasapoarte in caz de belea vor fi primii cu arma in mana

    00
    • „Celălalt aspect ar fi ca multi din care stau la coada la pașapoarte in caz de belea vor fi primii cu arma in mana”
      Cum adică? Păi nu ăștia sunt cei care pleacă? Vin și se înrolează în caz de război, din patriotism?

      00
    • Ai putea lupta pentru tine si familia ta.
      Crezi ca daca te duci in vest sau unde te duci vei fi primit cu bratele deschise si tinut in palme? Si chiar daca in prima faza vei primi ajutor, cat crezi ca va dura?
      Dupa aia ori trebuie sa muncesti ori trebuie sa te intorci.
      Daca trebuie sa muncesti, o vei face la munci necalificate sau calificate sub salariul bastinasilor pentru aceeasi munca. Vei fi emigrant, si privit cam de sus (cam cum face si statul roman acum)
      Daca trebuie sa te intorci, …hm.

      Pare ca unii se infing in intrebarea „pentru cine sa lupt” si raman acolo, nu pot merge cu rationamentul mai departe.

      00
    • TicTac , si nuptialitatea in RO are cifre foarte scazute de la revolutie incoace …cauzele sunt destul de evidente …plecarea a milioane de romani (de ambele sexe) la varsta propice intemeierii unei familii, procrearii …’emanciparea’ femeilor …. nivelul totusi redus al veniturilor pentru cei ramasi , cu efect in lipsa de curaj in a se casatori , face credite, copii etc …deci asta cu lupta pentru familie nu prea sta in picioare ca argument…
      parintii ? cati mai sunt in viata, neinvinsi de lupta cu pensiile mizere si sistemul medical dezastruos ?
      ref. munca de necalificat in occident , adica ce au plecat sa faca milioane de romani, in conditiile in care nu e vreun razboi pe aici ? aham …
      ref. ‘lupta’ efectiva , nu prea imi dau seama cum am putea lupta cu rachetele trimise de invadatori …banuiesc ca trebuie sa ai o minima pregatire pentru a manevra un echipament anti-rachete…nu stiu daca sunt cursuri pe udemy ….
      dar, pana la o eventuala invazie straina, nu mai bine luptam cu coruptia si hotia interna ? ca pana una alta, asta pare ca ne invinge …sau vine primavara, terase, fustite, apoi vara , concedii … :-)

      00
    • @Razvan, pasaportul este necesar atunci cand te stabilesti in alta tara (fie ea si UE), nu cand doar calatoresti. De exemplu pentru a te identifica (pentru a semna un contract de chirie, a deschide un cont bancar, a te angaja), CI romanesc este fix zero. De asta isi face lumea pasaport. De ajuns e usor, de ramas e mai greu si nu e pentru oricine.

      00
    • Minorii au nevoie de pașaport pentru a călători în afară țării, dacă nu au carte de identitate.

      00
    • poate unii ar vrea sa meargaun pic mai departe de Europa si ai nevoie de pasaport, get it?ca nuse termina universu la Atlantic

      00
    • @Levorius, vorbesti din auzite nu? Stiu cel putin 3 tari unde si-au facut rezidenta rude / prieteni doar cu cartea de identitate romanesca.

      00
    • @alex imi poti spune despre ce tari este vorba? Cont bancar si contract de munca si-au putut face fara pasaport?

      00
    • Italia, Danemarca si Germania. Si da, in toate muncesc legal si au rezidenta acolo. Stiu si cazuri din Italia unde nu avea nimic pentru ca lucrau la negru, nu stiu cat ar fi ajutat un pasaport.

      00
    • @Alex atunci e diferit de procesul prin care am trecut personal in Berlin, unde a fost necesar pasaportul pentru intocmirea contractului de chirie, deschiderea unui cont bancar si intocmirea contractului de munca.

      Pentru anuntul resedintei la Bürgeramt era suficient si CI romanesc, insa este necesar oricum un formular completat de catre proprietarul locuintei inchiriate (care fara pasaport deci nu se putea inchiria). Nu stiu cum ar fi putut rezolva aceste lucruri cineva venit din Romania fara pasaport, sau poate nu sunt eu asa „roman descurcaret”.

      00
    • @Levorius
      Pai poti sa mai spui inca o data ca nu esti descurcaret
      Am locuit in spania 10 ani, de 2 ani locuiesc in Germania. Acte legale, chirie, contract de munca, anmeldung etc. Inca nu sunt posesor de pasaport.
      Deci ori vorbesti din auzite, ori ai fost informat gresit

      00
    • E OK, am cunoscut si eu romani care dupa 10 ani in strainatate stateau de ani de zile in Romania fara buletin. Genul de oameni „peste tot acasa”, pe-afara cu buletinul si in RO cu pasaportul si suparati ca nu ii ia lumea in serios :-) E bine, m-am lamurit, multumesc.

      00
  6. Bugetari care se plang ca nu au ce face …lol. Eu am citit prin presa de bugetari care n-au dat o zi pe la munca, ala e modelul aspirational. Cei care inca n-au ajuns la acest statut sunt ocupati sa le faca treaba celorlalti, n-au timp sa se planga.
    Pe de alta parte, ca sa dau un exemplu pe care il cunosc, intr-o institutie de stat în care undeva la 40% din angajati sunt depasiti de situatie, iar restul de 60% nu au ce face pentru ca nu exista solicitari pe domeniul lor de activitate. Daca la privat mai poti optimiza ceva, aici nu mai poti face nimic, iar la final de luna pleaca toti acasa cu acceasi bani.

    00
  7. 4 milioane din fonduri proprii si 5 milioane din fonduri europene. Uneori am impresia ca fondurile UE sunt o gluma proasta pentru cetateanul de rand si functioneaza de minune sa imbogateasca bogatii.

    00
    • 10% si inca 5% la banca pt linia de credit si 50% din proiect deja sa ii ai. Hai ca 4 milioane are orice comunist mai rasarit..

      00
  8. Eu mi-am reinnoit pasaportul finlandez anul trecut ca expirase, am luat un trepied si o camera si mi-am facut un selfie, l-am editat un pic dupa cerintele lor (in mare i-am facut crop ajutat de un tool de pe site-ul politiei care imi spnea daca am barbia si varful cheliei unde trebuie in poza) si l-am incarcat pe site-ul politiei, de unde e accesibil la pasapoarte, evidenta populatiei sau alte serviii care au nevoie de poza mea. Apoi, din 3 click-uri si o plata online mi-am comandat pasaport si buletin nou, biometricile de pe cel vechi fiind inca valabile. Asta a fost intr-o luni, miercuri mi-au dat mail ca l-au trimis, singura problema ca e ca nu au putut sa mi-l trimita in Romania si a trebuit sa il ia un amic si sa mi-l trimita prin curier.

    00
    • Si la noi e un pas inainte fata de ce era mai demult, iti faci loc cu coatele prin coada si te bagi in fata celor mirati care stau pe facebook dar nu le trece prin cap ca telefonul se poate folosi si la programarea pozei de pasaport.

      Problema e ca asa e de cativa ani, alte noutati nu sunt. Ar fi timpul sa poti trimite si tu o poza si sa te cheme ei dupa pasaport, ca sa ti-l trimita acasa cred ca e prea multa schimbare deja.

      00
  9. Eu am ceva experiență – în Bosnia și Kosovo – cu oameni care nu s-au gândit niciodată că vor ajunge să lupte cu arma în mână împotriva altor oameni.
    Cam toți cei cu care am vorbit erau tineri când a izbucnit conflictul, drept pentru care s-au trezit împinși către un fel de maturizare forțată, din care mulți au ieșit cu diverse probleme psihologice (cei mai norocoși au ajuns cinici de meserie, cum mi-a zis un sârb bosniac fugit de la Sarajevo).
    Ideea este că nimic nu te pregătește pentru o astfel de experiență – nici măcar pasiunea pentru arme sau climatul naționalist din familie (a înjura constant etnia/națiunea X e ușor, mai mult greu e să îndrepți arma către unul dintre „ei” și să apeși pe trăgaci).

    În general, oamenii pe care i-am cunoscut în fosta Iugoslavie vorbesc despre „înainte” și „după” conflict, cu subtextul „înainte eram un prost, habar n-aveam ce înseamnă viața…”. Din păcate, în timpul violenței armate, mulți au ajuns rapid la o concluzie care joacă și rol de scuză: indiferent ce crezi și vrei, când din partea opusă se trage în tine, tragi și tu, măcar să te aperi. De aici, nu e nevoie decât de un eveniment (tragic) care să te transforme în combatant standard, care și-a suspendat orice dileme morale: moare un camarad lângă tine, prieten sau rudă; ori afli că satul tău a fost incendiat de „ceilalți”, sau că blocul tău a fost bombardat ș.a.m.d.. Din acel moment, e foarte ușor să-ți motivezi acțiunile: „da, am omorât oameni, dar ei au început primii…./ au intrat peste noi… / nu au vrut să plece… / ne-au amenințat că… / mi-au omorât…. /au comis atrocități la …. etc..

    E adevărat, mulți dintre cei cu care am vorbit mi-au spus că puteau pleca în Germania sau altă țară vest-europeană, unde aveau rude, și ar fi putut evita războiul. Unii chiar au plecat, după care s-au întors pentru că li s-a făcut rușine și/sau au aflat că prietenul X a fost împușcat / Y, fata vecinilor, a fost violată / orășelul natal a fost bombardat etc..
    Alții au recunoscut că n-aveau habar ce înseamnă războiul, dar s-au implicat din fanfaronadă/teribilism sau pentru că nu au vrut să pară lași față de rude/prieteni/iubite/neveste/comunitate. Un kosovar albanez mi-a zis că el s-a alăturat gherilei UCK (Armata de Eliberare a Kosovo) pentru că (citez din memorie) „tata, bunicul și unchiul au venit la mine și mi-au zis că deși sunt tânăr [21 de ani], sunt cel mai cumpătat dintre frații și verii mei, și că dacă eu plec împreună cu ei la gherilă, o să îi pot proteja, să nu facă prostii. Apoi i-a chemat pe frații și verii mei [2+2] și i-au pus să jure că mă vor asculta mereu. Ce era să fac? Am plecat cu ei.”
    Un alt interlocutor, sârb din Niș, mi-a zis că el și amicii lui considerau Kosovo drept „găoaza Iugoslaviei”, iar pe Miloșevici „un nomenclaturist senil”, dar când în 1999 au început bombardamentele NATO și au căzut rachete la doi kilometri de casa bunicilor lui, s-a înrolat voluntar în armată și „nu-și dorea decât să lichideze toți albanezii din Kosovo”.

    În opinia mea, întrebarea „pentru cine să lupt?” nu prea mai are sens, odată ce conflictul a izbucnit. După ce au murit primii oameni și după ce părțile și-au prezentat, generic, obiectivele („trebuie să eliberăm / recuperăm provincia / țara X… ocupată de bestiile de …..” versus „vom rezista până la ultimul, pentru că X este a noastră, nu a ticăloșilor de… „), puțini sunt cei care mai pot pune această întrebare cu voce tare, chiar și numai retoric. Sârbii n-au putut, nici croații, nici albanezii, nici musulmanii bosniaci, și iată că nici ucrainenii (excepțiile care au trecut granița din Ucraina în România în jeep-uri și merțane sunt doar atât, excepții, că nu există pădure fără uscături). Întrebarea este: suntem oare atât de diferiți de vecinii de la sud și nord?

    Desigur, fiecare dintre noi putem să facem un exercițiu: să ne imaginăm că, după ce bolovanul a pornit la vale și în aer miroase deja a praf de pușcă, le spunem părinților, vecinilor și colegilor de școală generală ceva de genul „dragii mei, eu nu am de gând să mă lupt cu Ivan pentru un stat corupt și incompetent, care m-a pus să stau la cozi pentru a-mi plăti taxele și care-mi cere dosar cu șină la orice pas, așa că mă duc până în Franța cu nevasta și copilu’, ținem legătura telefonic, noroc și sănătate tuturor! Apropo, am lăsat pe masă dicționarul româno-rus de la bunicul, poate e nevoie de el! Hai, pa!”

    Eu, unul, nu aș putea să joc într-un astfel de scenariu, deși nu am copii și am unde și cu ce să plec, în condiții confortabile (și fără să aglomerez Occidentul ;-) Dar am doi frați mai mici: mezinul e militar profesionist (veteran al Afghanistanului) iar mijlociul e polițist. Pe ei n-o să-i întrebe nimeni ce vor să facă. Cum aș putea să fug, în timp ce ei rămân să lupte?
    Bottom line, nu cred că va fi nevoie să ne batem cu rușii pe teritoriul României, țară membră a NATO, dar dacă tot discutăm, e bine să ne definim opțiunile din timp.

    00
  10. Aia 4 milioane de euro obtinuti din vanzari anterioare,i-o fi avut in banca?Ca daca da,inseamna ca avea dobanda negativa,platea Ada dobanda la banca numai ca sa-i tina banii in siguranta… :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)