Situația la zi, marți, 16aprilie

Ce ziceți, Cîrstoiu apucă finalul lunii candidat? Sau îl ia DNA, ca pe orice alt PSDist cinstit și corect?


Digitalizarea nu se poate face pentru că bazele de date sunt diferite. Unele merg pe FoxPro, altele pe 1.9TDI.


Când faci bani și investiții, o ciupeală mică e binevenită.


Doar o altă zi în București


Bășinile clasice cu „vai, ce urât, ne dispar tradițiile„. OK. Mutați-vă voi acolo.


Trâmbițașu conduce cu telefonul în mână

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. E posibil ca tovarasul carstoiu să vina si să ne spună că in cele 24 de ore ale zilei in care trebuie să fie decan, profesor, manager de spital, medic la spital, medic la clinicile sale, membru in diverse comisii, nu o să găsească timp și pentru primărie. Astfel, psdnl va scoate din pălărie lozul câștigător : gabița firea.

    Comentariu apreciat.908
    • Lozul câștigător e de fapt șmenul inițial adica Piedone. Psd il sustine maxim, pnl o dă cotită cu fiecare voteaza cum ii dictează conștiința

      Comentariu apreciat.922
    • Gabitza nu mai pupa insa se observa un santaj la nivel inalt in ceea ce il priveste pe Puscariasul de Piedone. A3 deja arunca „bombe” presand PSD sa-l elimine pe Cirstoiu ca sa poata sa-i ia perocentele si sa sara peste ND. Toate portavocele A3 si Varan sunt cu gura pe Ciolacu si PSD. Toata retorica este „PSD il va retrage pe Cirstoiu” si intr o tara in care 90% din presa este cumaprata se observa o campanie dura impotriva lui Oprescu la patrat lucru care este f ciudat! De ce sa dai in cineva care te plateste cu f multi bani.? Sondajul de ieri in care ND este cu cateva procente peste Puscarias iar Cirstoiu are doar 8% in conditiile in care initial il pompasera pe la 15% duce cumva la acest santaj. Inclusiv abominabilul ala de la MU se catara la propriu pe cadavre pentru a da in PSD.

      Comentariu apreciat.512
    • De ce sa dai in cineva care te plateste cu f multi bani.?

      Pentru că deja înțelegerea e făcută. Acum se face doar pregătirea publicului pentru rocadă. Ceva de genul cum a fost și Băsescu – Stolojan.

      Presimt o scenetă cu lacrimi, de data asta în studioul A3, în care doctorul va zice că nu îl lasă inima să lase pacienții, și se retrage cu onoruri din cursă, iar piedone plângând va zice că e gata să se lupte cu mafia. Poate va avea și echipa de handralăi în spate să urle lozinci.

      Comentariu apreciat.501
    • Cirstoiu e un iepuraș scos din joben pentru a bloca candidatura Gabrielei de către Ciolacu.Voturile din partea electoratului PNL vor merge la Nicușor și din partea PSD către Piedone.Cele 2 partide nu au putut susține direct pe cei 2 candidați așa ca au scos iepurașul.

      Comentariu apreciat.300
    • @Manu:
      Greu de crezut ca au facut o intelegere in care sa se faca de KKO cu atata campanie negativa impotriva PSD. Ticalosi sunt, prosti nu prea. Sa nu uitam ca initial Puscariasul s-a auto propus sa fie candidatul PSD neintrebandu l nimeni nimic si ignorat fiind a pornit o singur cu atacuri peste tot in ideea ca PSD sa cedeze. Mai degraba cred ca PSD nu va ceda santajului si il v a lasa pe Cirstoiu sa si franga gatul pentru ca oricum la PMB nu aveau pe nimeni in afara de Gabitza pe care au pus o pe “mute” fiind locul 1 pe lsita de europarlamentare si sefa la PSD Bucuresti. Pe principiul mai bine pierdem ce era oricum greu de cucerit si ne vedem de restul.
      In plus de ce ar sustine Colacu’ pe unu care daca ia PMB nu va avea nici o greata sa candideze in viitor la Presedinte adica impotriva lui care se viseaza un Dragnea si Nastase la un loc?
      Ca sa nu mai punem la socoteala ca Varanul este ingrozitor de razbunator si nu iarta absolut nimic cum ar fi niste polite de platit PSD-ului.
      Personal nu cred in retorica cu “asta era blat de la inceput” din simplul motiv ca principalii urlatori impotriva lui Cirstoiu si PSD sunt fix portavocele A3. Si din cat ura au in discurs, nu pare deloc ca “mimeaza”.

      P.S.: imaginati va Piedone la PMB, Piedone Jr la 5, Negoita primul (ala de la S3 de pe vremuri) la S1 si Baluta la S4 care este fost locotentet al lui Piedone si cu asta VOICULESCU va pune mana pe aproape tot BUCURESTIul! Nu PSD, Nu AUR ci PUSL!!!!

      252
    • P.S. 2:
      tocmai ce a aparut un sondaj CURS cu Piedone din nou la 38%, ND 27% si Cirstoiu la 23% si cu PUSL la 12% si AUR subit de la 20% a scazut la 11% :)))
      Intelegeti acum ca se joaca la rupere si santaj?

      141
    • P.S. 3:
      se pare ca atacul la Cirstoiu este de fapt atacul/razbunarea lu’ Firea la Ciolacu pentru „neobrazarea” de a nu o pune candidata la PMB. Atac care se face cu arma numita A3 & Varan si pentru a l ataca direct si brutal pe Ciolacu cu puscariasul Piedone pentru ca Ciolacu sa nu ajunga nici Presedinte si in cazul ghinionist in care va ajunge, peste 5 ani sa-l dea jos cu ajutorul lui Piedone Puscarias Presedinte!!!

      11
  2. Citind știrea 1, eu m-aș întreba dacă mai prinde DNA-ul sfârșitul lunii.

    Comentariu apreciat.721
  3. Sărăntocu’ cu cutie manuală…

    916
  4. „Gogoasa de cheltuieli” :)))

    Altfel, mie imi plac Revoluturile astea, dar n-as tine prea multi bani in ele. Doar cat am nevoie, pentru gogosi cand plec undeva.
    Nu inteleg de ce bancile legacy nu baga functiile alea. Hai, nu zic sa-mi ofera o rata de schimb valutar decenta, ca dau faliment, dar o gogoasa de cheltuieli nu e mare branza… :)

    Comentariu apreciat.413
    • Băncile clasice au sisteme de acum 20 de ani, cel putin. E greu sa construiești ceva nou peste ceva f vechi.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • BTPay are un astfel de tracking cheltuieli.
      Salt este al Băncii Transilvania:au transformat Idea Bank în Salt Bank.

      Comentariu apreciat.291
    • Acum vreo 3 ani, aplicatia BRD avea ceva de genul asta, cu grafice, tag-uri, bugete. In noua versiune au scos complet treaba asta, nu am auzit pe nimeni sa se planga.

      Iar cu rata de schimb, nu stiu ce sa zic, plata la POS pă Anglea, recent, in aceeasi zi:
      Revolut: Curs GBP 5,8825 + 0,5 lei comision
      BRD: Curs GBP 5.8714, 0 comision.

      Motivul pentru care folosesc Revolut este ca am cont de Junior pentru fiu-meu si are card, nicio banca romaneasca nu face cont/card sub 18 ani.

      A, si platesc frizerul.

      1018
    • NOU
      #16

      @Cristi

      În SUA, au o problemă cu Fortran.

      Am citit prin diverse locuri pe internet că, efectiv, programatorii sunt înspăimântați să umble în sistemele unde performează Fortran, fiindcă fiecare e configurație particulară și dacă strici ceva, se duce dracului toată coloana de funcționare. Au inventat și inventează produse pe baza sistemului dar toate sunt împletituri, fiindcă nimeni nu vrea să intre direct în cod/programare.

      114
    • @Rumbu Are BT pentru minori 10-14 și 14-18 ani BT Pay Kiddo.

      71
    • Un Google rapid dupa „card 14 ani” mi-a spus ca ai avea cateva variante: ING Young, BT Pay Kiddo, George Young, Unicredit Young, OTP Junior Plus

      171
    • @Rumbu: nu vreau sa le fac reclama, dar ING are exact ceea ce vrei tu: card pentru junior. Produsul se numeste ING Young.
      POsibil sa aiba si alte banci, asta nu mai stiu.

      121
    • Cu exceptia lui Georgica, toate celelalte servicii s-au lansat anul trecut sau anul asta. Fiu-meu are cont din 2020. Sa ii deschid cont la BCR (care era singura optiune de pe piata atunci) era o adevarata aventura, iti trebuiau un purcoi de acte si erai obligat sa faci si un cont de depozit.

      10
  5. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 535
  6. Ca IT-ist din-ala aproape mediocru, pot spune ca asta cu interoperabilitatea e o falsa problema, orice elev de liceu stie sa expuna prin API/REST orice informatie de interes dintr-o baza de date pentru a castiga „inetroperabilitate”.

    Problema este ca la stat lucreaza niste IT-isti angajati pe pile. Am lucrat recent pe marele proiect de digitalizare e-factura, e un haos generalizat, fara conventii, coduri de eroare nestandardizate, servesc prin API pagini HTML in loc de coduri de eroare, functionare intermitenta, diferente majore intre mediile de test si productie.

    Problema este ca ei chiar se cred destepti, baga gogorite de genul ION, mai arunca niste acronime, dar ei nu sunt in stare sa faca un API decent.

    Un simplu exemplu, asa arata o bucata din jsonul servit de ANAF cand ceri date despre o companie, avem 3 conventii intr-una: camelCase, snake_case si un pic de PascalCase:

    „inregistrare_scop_Tva”: {
    „scpTVA”: true,
    „perioade_TVA”: [
    {
    „data_inceput_ScpTVA”: „2020-04-02”,
    „data_sfarsit_ScpTVA”: „”,
    „data_anul_imp_ScpTVA”: „”,
    „mesaj_ScpTVA”: „”
    }
    ]
    },

    La orice firma de dezvoltare, a doua zi zbori daca scrii asa ceva. Te dau afara dracu’ si dintr-un proiect open source pe github daca scrii asa ceva.

    Comentariu apreciat.818
    • singurul scp pe care-l stiu e SCP Foundation

      102
    • Nu fi obraznic, poti consulta documentatia care arata la ANAF in halul asta in anul de gratie 2024: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/Servicii_web/doc_WS_V8.txt

      De remarcat ultimul paragraf.

      191
    • ca vorbisi de open source: eu nu inteleg de ce codul finantat cu bani publici nu e open source…

      223
    • „b) Orice tentativa de suprasolicitare a serverului va fi pedepsita conform reglementarilor in vigoare.”

      Cum sa scrii „nu avem protectie ddos” în alt mod.

      Comentariu apreciat.520
    • interoperabilitatea / expunerea prin api e simpla, insa dificila este pastrarea securitatii / integritatii datelor in timp ce faci asta.

      84
    • @Eu

      Omule, nu au nici măcar capacitatea minimă necesară să ducă cererile normale, ce să mai zici de protecție ddos? :))

      80
    • @Rumbu: Teoretic, orice elev de liceu ar trebui sa stie. Practic, iese ce ai aratat si tu.
      Orice baze de date se pot face interoperabile. Dar nu de catre oricine. Iar baietii astia nu par a fi chiar cei mai straluciti din punct de vedere intelectual.

      61
    • pai stai asa, tii interoperabilitatea la nivel de intranet

      52
    • Tii bazele de date la nivel intern si iesi cu api-ul in extern cum ai iesit si pana acum pt carduri, nu modifici nimic cu alte cuvinte pt extern, tu modifici doar datele problemei din intern. Nu e asa dificil cum suna

      80
    • @Rumbu
      pai explicatia este simpla: prin anul III, studentii de la Info, InfoEc sau AC incep sa aplice la diverse companii, pentru internship sau direct pe pozitii de J1. Si sita incepe usor-usor sa se cearna, aia care stiu cat de cat sunt luati unul cate unul.
      Cei care nu sunt alesi au, in esenta, 2 variante:
      1. baga tata niste pile si se angajeaza la stat, regie autonoma, companie nationala
      2. profesor de info in invatamant
      Daca ajunsi acolo ar incepe sa si invete chestii, nu ar fi o problema. Doar ca nu o fac, caci lipseste motivatia: banul vine la fel, indiferent de performante. Nu e ca la companie, unde fiecare marire de salariu are in spate o evaluare de performanta din care sa se vada ca ai crescut, ca ti-ai dat interesul.

      116
    • @Rumbo „La orice firma de dezvoltare, a doua zi zbori daca scrii asa ceva. Te dau afara dracu’ si dintr-un proiect open source pe github daca scrii asa ceva”

      Ma indoiesc grozav ca te dau afara :))…Fie sereleu nu are coding standards – caz in care mai bine pleci tu, fie catindatu’ e prea analfabet sa inteleaga ce e cu rules&procedures si nu ar fi fost angajat. So, mai usor cu elitismele de pe plantatia de cod

      Poate te da afara de pe reddit ca ai folosit cuvantul etniei cu ‘ț’ sau cu ‘n’ pe zonele de yanks. asta da

      173
    • voi nu înțelegeți cum merge treaba, la stat dacă cumva ești pus să faci ceva, faci greu și în scârbă. că poate nu mai e nevoie. și dacă tot faci, te asiguri că nimeni altcineva nu pricepe ce e acolo

      151
  7. Îmi place articolul de pe curs de guvernare. Vbeste despre digitalizare. Articolul are 3 fonturi pe 2 mărimi diferite. Unde a dat copy paste la citate nu a mai dat merge format. Ca e grele word.

    Comentariu apreciat.442
  8. Sa il vezi pe Buhnici cum sfideaza codul rutier si vine aproape zilnic pe o strada unde este interzis de 6 luni ca sa fenteze aglomeratia de pe DN1 cand intra dinspre Corbeanca. Dar, cum ar spune multi ca el, nu are nici o logica interzisul asta aici…..ca si pe Kiseleff tot pe interzis merg pana la Arcul de Triumf.

    Comentariu apreciat.593
  9. Ar fi o rusine pentru USL sa nu aiba un candidat al ei. Il vrem pe medic pe liste. Doar salveaza vieti operand la genunchi, e integru, a facut scoala, ajuta, nu fura, se intalneste cu doamnele in parcuri, are masina cu gaura in plafon, e un om simplu, merge cu metroul (sigur, nu la ore aglomerate, ca sa faca si o sedinta foto intre timp). E polivalent omul. Voi, cand cititi acum comentariul asta, el e trezit deja de cel putin 5 ore. A incheiat tura de dimineata, urmeaza si celelalte.

    Comentariu apreciat.401
  10. Citez din articol ”Administrația locală și-a atins limitele” si schimb canalu pa Fuego ”Drag de Romania mea”

    90
  11. NOU
    #40

    Asadar Cirstoiu al carui tata a fost membru de vaza al PDL, cu Petrov care ii este nas, brusc e pesedist? De cand asta?

    224
  12. eu tot nu stiu ce cacat este un neobank. si nici nu ma intereseaza. daca era ceva util sau interesant ar fi folosit un cuvant adevarat.

    in satul ala terenul nu costa 1 leu, ci 0, ca de aia nu mai e nimeni acolo.

    pe trambitasu ala l-as bate cu lantul de la vapor. nu stiam de existenta lui pana acum cateva zile, de cand are o reclama la nush ce targ. a urct lansat spre neinvidiabila pozitie de cel mai enervant om in viata.

    194
  13. Amuzant (sau nu), am auzit de Cîrstoiu la începutul acestui an cu ocazia unui caz medical din apropiere. Precum orice mare doctor „pomul lăudat” cazul a necesitat activități din categoria de la care zornăie cătușele. Chiar crede cineva că din câți pacienți a avut dl doctor nici unul nu a păstrat niște dovezi pe care să le scoată acum? Aia cu analize și proceduri la clinica privată a familiei este modul general prin care poți fi pacientul dumnealui, dar asta nu e tot.

    220
    • Ok. Mârțoaga Gabriela nu merge din cauza „azilelor ucigașe de bătrâni”, prostălăul satului Piedone Pușcăriașu’ nu prea’i convingător… cine va fi? oare cine?

      53
  14. La faza cu Trambitasu si alti taranusi.. NU voi intelege niciodata de ce mortii ma-sii nu-si trece telefonul prin sistemul masinii. OK, inteleg ca masina n-are optiunea dar da ba tarane cu audi 100 lei pe un modulator fm si iti faci telefonul handsfree…

    234
    • S-a mai zis de ce nu: ca ramane conectat si te trezesti ca te suna gagica cand esti in masina cu nevasta, ca te suna unii cu combinatii cand esti in masina cu altii etc.

      Comentariu apreciat.381
    • sau are 3 celulare ca vad tot mai des moda asta in romanika

      181
    • Eu nu inteleg ce e cu masinile astea pompoase, ba daca eram eu candidat la primarie bagam un Audi RS6 cu toate emblemele date jos si huse frumos sa nu se vada ca e RS. si niste geamuri fumurii si gata tatii.

      Masina stealth comfort putere, dar NUUU noi trebuie sa ne luam X6 albastru tipator sa vada si mama de pe luna

      73
    • Căști Bluetooth nu? Am niște chinezării de 20€, ușoare, se aude bine,, țin cam 4 ore de muzică, am privacy în convorbiri, pot să lucrez și să vorbesc. Fac și un pic de noise reduction. Marele plus este că nu mai mă ia AC de cap. Și dacă nu le folosesc o oră, simt că încep să mă doară urechile și capul…

      55
    • La faza cu Audi RS6 . Fără embleme, fără chestii inutile.
      Parcat lângă mine, eram la ceva bazar chinezesc să cumpere consoarta ceva ghivece de flori.
      Cu Audi RS6 niște oameni în vârstă. Simultan băgăm în mașini cumpărăturile, eu zic ,, pfoai de bazukă au martalogii.,, Consoarta: ,, mașină de moși,,.
      Plecăm din parcare, ajungem la semafor în paralel.
      Accelerează consoarta, accelerează Audi.
      Consoarta: ce dracu’ de avion e ăsta?
      Mașină de moși.

      160
  15. Cârstoiu pesedist? Mai degrabă băsist. A spus-o și el, dar se vede și din comportament. Pesediștii se poartă mai ca ăla de nu se identifică cu numele lui, ci cu un personaj din filme din anii 70.

    103
  16. Trâmbițașu conduce cu telefonul în mână -> asa stii ca piata imobiliara DUDUIE

    104
  17. Eu n-am înțeles niciodată faza asta cu tradițiile astea de la țară.

    Niciunul din oamenii ăia nu au făcut ce au făcut din tradiție sau din plăcere, ci pur și simplu din supraviețuire. Toată tradiția noastră îmi pare că se bazează exclusiv pe sărăcie, pe faptul că am făcut ce-a trebuit ca să supraviețuim.

    Oamenii au locuit acolo pentru că în feudalism nu te mutai cum doreai tu, nu puteai vinde fără aprobarea fedudei de care aparțineai, că nu era ăla prost să lase țăranul productiv să se mute la alt boier.

    Apoi au venit războaiele, apoi a venit comunismul și iar s-a trecut la stăpânire totul. Ce să te dezvolți? Ce să modernizezi? Ce tradiții să păstrezi? Sărăcia părinților s-o duci mai departe? I-au lăsat să meargă la oraș să se realizeze, cât au putut, și foarte bine au făcut.

    Comentariu apreciat.483
  18. Am ascultat de curiozitate video-ul cu tipul acela Trimbitasu. Doamna la telefon zice ca a avut RATA de 1620 ron (formata din dobanda + principal), apoi a refinantat si acuma are DOBANDA 1200 ron (wow! zice omul, 25% mai putin) si PRINCIPALUL 220 ron. Deci RATA noua este 1420 Ron (12% mai putin, adica 200 ron nu 400 ron cum zice ea).
    Asa inteleg oamenii comparatiile? Ori nu stiu sa se exprime ca sa intelegem toti, ori ei nici nu stiu ce platesc.
    De asemenea am obervat inca o chestie: la inceput doamna zice ca nu isi mai permite sa plateasca atat, apoi dupa mutarea creditului isi permite de fapt sa traiasca fara banii aia, doar ca vrea sa plateasca anticipat. Pai atunci spune clar: „nu am mai vrut sa platesc atata”, nu ca „nu mi-am mai permis”.

    180
  19. @Rumbu
    Au la Unicredit un card pentru copii – Mastercard Young, faza e ca sunt niste limite pe el
    Tot la Unicredit in aplicatia lor au un meniu de Statistici unde poti sa vezi niste categorii de cheltuieli

    52
  20. Digitalizarea nu se poate face…

    …pentru că se fac scheme la toate nivelele:

    Plecăm de la situația absurdă în care vine o firmă foarte bine intenționată, cu forță de muncă, cu oameni capabili, cu management cu experiență în integrări și migrări, cu procese bine puse la punct, firmă care vrea să facă treabă. Bun. Firma va zice „hai să vedem niște cerințe, hai să vedem niște date existente. Perfect. Se întrunește un comitet de piloși din partea clientului (instituția de stat) care au sau nu treabă cu subiectul, piloși care numai acolo nu vor să fie pentru că munca e grea. Comitetul ăsta dă pase în prelungire în timp ce firma încearcă disperată să facă rost de niște date de test, de niște cerințe minime. IT-istul instituției care a făcut sistemul este ori plecat, ori burned-out, ori pur și simplu i se pun bețe în roate pentru că realist vorbind, nimeni nu vrea digitalizare, atunci s-ar ridica la suprafață toate schemele, pentru că un sistem informatic nu e așa ușor de mânărit.

    Hei, dar să nu uităm că situația de la care am plecat e una absurdă. Hai să ne apropiem de una mai reală:

    Vine o alianță de firme cu istoric de proiecte din astea cu statul. Își suflecă mânecile, declară problema complexă, și încep să o studieze. Apare comitetul de piloși de care ziceam mai sus, unul mai „dornic” ca altul sa lucreze. Începe un dans al documentelor, ia cerința nu-i cerința, care e schema bazei de date etc. Între timp, alianța de firme începe să și lucreze ceva, prin oamenii ei plătiți nu chiar regește și nu foarte buni (că doar au făcut doar proiecte cu statul până acum). Iese o primă versiune a unei chestii care oarecum se poate chema „layer de interoperabilitate”. Dar acceptă doar două conexiuni în paralel pentru că a fost testat de QA pe calculatorul lui.

    …mi-e lene să continui, dar probabil că ați prin ideea. Amarul situației e potențat și de faptul că avem o industrie IT înfloritoare, dar proiectele interne sunt căpușate de tot felul de pile, relații, și șpăgi. Nu ăia care dau din taste sunt problema, ăia asta știu să facă. Problema e la șefii lor și la șefii șefilor lor etc.

    230
    • „proiectele interne sunt căpușate de tot felul de pile, relații, și șpăgi” exact, asta este esenţa. Firmă de buna-credinţă fiind, nu ai cum să „ai intrare”, cum se zice în limbaj de licitaţie, fără sa te combini cu o firmă d’aia bună, de casă, a autorităţii care lanseaă licitaţia, care are la rândul ei în spate un caiet de sarcini cu nişte cerinţe specifice, unice chiar – cu dedicaţie, cum se spune.

      50
  21. Mai e o tampenie cu asta Carstoiu, ba daca voiai sa-i faci poze cu metroul, ii faceai asa ii dadeai o bicicleta si ii faceai poze pe bicicleta cum ajunge el la birou si il duceai si la metrou cu un ghiozdanel si harneala, domne ajung mai repede la munca cu metroul uite am laptopul aici. Nu vrajeala proasta cu el in metrou singur stingher nici nu stia cum sa stea in pozele alea.

    Seful de campanie sutat in coaie si 20 de lovituri de bici.

    161
    • NOU
      #62

      Seful de campanie face exact ce trebuie sa faca: sa-l arate pe Catalin “Stolo” Carstoiu ca fiind ridicol, incompatibil si corupt.

      Nu risca PSD sa canibalizeze voturile pentru Piedone, adevaratul lor candidat.

      83
    • Care ar fi explicatia pentru care PSD nu l-ar sustine oficial pe Piedone? PSD are un 15-20% pe care se poate baza oricand cu care sansele lui Piedone ar creste considerabil. Chiar nu am reusit sa inteleg deloc retorica asta si as aprecia orice fel de explicatie.

      20
    • @Alex: din acelasi motiv pentru care nu au lasat-o pe Firea. Pentru ca primarul capitalei poate porni oricand la presedintie si conducerea partidului.

      11
    • Retorica este ca Piedone ar fi de fapt candidatul adevarat al PSD. Daca PMB este rampa de lansare pentru sefia partidului, deci PSD vrea, de fapt, sa castige Piedone sau nu? Sunt afirmatii care se bat cap in cap. Singura sansa a PSD sa castige primaria bucuresti ar fi sustinandu-l pe Piedone. Intr-o competitie in care PSD are candidat propriu, fie el chiar si Cirstiou, castiga Nicusor. Deci ma depaseste complet logica in care Cirstoiu candideaza din partea PSD ca sa il ajute pe Piedone. Asta e explicatia pe care speram sa o primesc.

      10
    • „Care ar fi explicatia pentru care PSD nu l-ar sustine oficial pe Piedone? ”

      Un semnal extrem de prost. Ditamai alianta si nu poti propune un candidat credibil la Bucuresti. Cu Cirstoiu o mai scaldau „am zis sa nu punem nici de la noi, nici de la PNL, mai bine un independent”. Cu Piedone e clar, e om politic intr-un partid mult mai mic, pe care tu, ditami colosul, il sustii. Ca nu mai ai oameni.

      Pierzi politic nasol la nivel national.

      01
  22. Trecand peste cum conduce Trambitasu, femeia respectiva da un sfat bun si daca cititi si comentariile de-acolo realizati ca majoritatea nu stiu ce inseamna o refinantare, ofertele astea existau inca de anul trecut de prin aprilie-mai, dar oameni (cel putin aia din comentarii) afla acum de ele si nu le vine sa creada.

    91
    • Totusi where’s the catch ? Atunci cand te incurci cu bancile, nu ele trebuie sa castige?

      25
    • @N
      Pai ele castiga mereu, dar spre exemplu acuma dobanda ii ~9% la un credit ipotecar cu dobanda variabila care e format din indicele IRCC (sau ROBOR) de ~6% + marja banci 2,5%-3% (in functie de banca, poate si mai mare).
      Dar bancile au inceput de anul trecut sa ofere si credite cu dobanda fixe, de ~6% pe perioada de 3-5 ani.
      Practic daca acum ai un credit cu dobanda variabila poti sa iti faci o refinantare si sa treci de la o dobanda de ~9% la una de ~6% si sa iti faci o reducere a ratei de 25-30%.
      Costul refinantari reprezinta niste acte la notar care te costa undeva la 2000-2500 RON, in functie de notar, sunt (sau cel putin erau anul trecut) banci care iti acopereau costul refinantari.
      Catchul e ca bancile vor sa aiba clienti, daca oameni nu pot lua credite nu le convine, si-atunci mai bine castiga cu 25%-30% mai putin, decat sa nu castige deloc :).
      Plus ca prin ofertele astea de refinantare „furi” clienti competitorilor .

      122
  23. Nu e xerox la primarie si voi visati la digitalizare si schimb de date intre bazele de date.

    130
  24. „salt noul cec” cică este neobank românesc, dar văd că e plină aplicația de cuvinte în engleză 🤦 bine gândit băieți, bine de tot…
    Oricum, asta mai lipsea…

    71
  25. Nu.l ia nimeni ca nu are sanse. Daca e sa fabrice astia peste noapte ceva, e doar la adresa lui Piedone, restul sunt de umplutura!

    60
  26. La Cirstoiu nu inteleg de ce a trebuit sa candideze sa ajunga in ochii DNA si al presei generale.

    Bazele de date diferite nu prea reprezinta o problema de compatibilitate decat daca ai avea pretentia ca fiecare aplicatie sa citeasca/scrie direct din baza de date. Nu are de ce sa fie cazul, adevarul e ca nu trebuie decat inventat un API standardizat pe care sa-l expuna si sa-l foloseasca toti si multa documentatie din partea tuturor. E mai greu de facut decat de zis, e drept.

    La SaltBank i se face cea mai agasanta campanie. Cumva imi pare ori teapa, ori produs destinat pruncilor. Nu stiu daca „influencerii” sunt de vina sau firma ce se ocupa cu campania. Dar zici ca e o noua cripto-moneda ce te astepti sa dispara intr-o luna. Cam nasol pentru produsul unei banci serioase.

    131
    • În Romania sunt 3228 UAT-uri. Fiecare uat are personalitate juridica distincta si pentru a digitaliza orice lanseaza o licitatie. Nu am idee cate firme au castigat si vor castiga in continuare licitatiile, fiecare implementand solutia dupa bunul plac sau la intelegere cu uat-ul. Separat, avem directii si ministere care au implementat alte solutii de digitalizare, local sau central. Permise auto, RAR, ANAF, sectii financiare, trezorerii. Inmatriculari, impozite, Stare civila. BAAR. Fiecare implementare pe servere, storage-uri de diverse marci, softuri dezvoltate separat …
      Politia cu BAAR testau prin 2023 o solutie Beta de interconectare. Politia cu RAR s-a interconectat dupa 25 de ani.
      Intr-adevar, lipseste o viziune pe termen lung, unitara, un set unic de cerinte/ specificatii/ instructiuni. Dar asta nu ii intereseaza pe actualii, ce naiba, au mancat ei o paine 4 ani, nu se stie daca mai apuca – asa ca au tras tare, cat au putut.

      40
  27. Digitalizarea nu se poate face pentru că bazele de date sunt diferite. Unele merg pe FoxPro, altele pe 1.9TDI.

    Iti dai seama ca e la plezneală comunicatul de presă. Pentru pensionarii care habar n-au cu ce se mănâncă. Cu ChatGPT/Bard/Copilot cred ca imi ia cel mult 2 zile sa scriu un tool care iti permite să cauți in vreo 20 de tipuri de baze de date (inclusiv FoxPro si Excel). Da știu ca Excel nu e bază de date, dar mulți n-au aflat încă asta.

    Cu bazele de date care merg pe 1.9 TDI acolo e de muncă tati, destul cât să recuperăm valoare prejudiciilor de șaijdemii de iepuroi.

    83
    • Ei lasa-ma!
      Acu scaleaza cu ChatGPT/Bard/Copilot chestia asta la 5/6 k utilizatori simultan asincron si pune la punct sistemul de credentiale, ruleaza toate testele necesare si apoi ruleaza testele de penetrare.
      Pune la punct cu ChatGPT/Bard/Copilot mecanismele de audit si load balancerele precum si recuperarea in caz de dezastru.
      Instaleaza, configureaza si masoara timp de 90 de zile sistemul si scrie testele de stress cu ChatGPT/Bard/Copilot, apoi ruleaza-le.
      Documenteaza tot cu ChatGPT/Bard/Copilot, inclusiv codul sursa, scrie manualele si trainuieste (eventual cu cu ChatGPT/Bard/Copilot).
      Alege hardware-ul si datacentrele pe care le vei folosi, calculeaza latimea de banda si numerul de tranzactii necesare, masoara latenta teoretica (cu ChatGPT/Bard/Copilot)

      Sunt satul de programatori din astia cu 2 zile care nu vad 3 zile mai departe de lumea lor mica ca de mere acre….

      80
  28. pana la urma toata schema a fost ca PSDNL nu voiau sa il sustina pe fata pe Piedone si au pus un candidat de paie care pana la urma o sa se retraga si o sa vina cu „nu mai avem timp de altul, n-avem ce face, il sustinem pe Piedone, care se apropie cel mai mult de valorile noastre”?

    ca la inceput aveam impresia doar ca vor sa ii fta pe Firea si Burduja si sa iasa Nicusor a doua oara primar. schema insa ar merge daca se retrage Carstoiu, ca daca nu, mai fura voturi de la Piedone si e in avantajul lui Nicusor.

    50
  29. Unde a disparut articolul cu sgr? :D

    61
  30. cu digitalizarea principala problema este lipsa viziunii si a unei strategii coerente:
    – fiecare institutie are contractele ei si smenurile ei, de aia erau 1000 de sisteme de logare si aplicatii separate, nu exista un cont unificat: la anaf ai un user, la ghiseul altul, la vaccinare cand a fost, a fost pe baza de cnp si sms, la unele primarii sunt aplicatiile lor pentru diferite lucruri (de exemplu programari), la buletine e altceva, la RAR alta si toate functioneaza independent una de alta si deloc interoperabile ca nu au fost gandite ca parte a unui sistem intreg, ci facute separat
    – in tari civilizate exista un sistem unic cu care te loghezi (pe baza de chip din buletin sau credentiale la banca sau credentiale de la operatorul de telefonie mobila) si ai acces la tot ce tine de stat (de exemplu in Finlanda cu aceleasi credentiale am trimis actele pentru cetatenie, mi-am inregistrat masina, mi-am radiat masina, mi-am schimbat adresa, mi-am vazut asigurarea de sanatate si retetele de medicamente, mi-am platit amenzi, mi-am scos cazier cand am avut nevoie, de fapt le-am dat dreptul alora de la cetatenie sa imi verifice ei cazierul, mi-am completat declaratia de taxe, mi-am trimis poza in sistemul politiei, mi-am folosit poza sa imi scot pasaport si buletin, repet, totul cu acelasi sistem de logare, folosind serviciile de la macar 5 insitutii, dar toate interoperabile, la noi asta e SF)
    – din ce retin, sunt state care ofera gratis toata solutia de e-guvernare, cel putin Estonia care e una dintre cele mai digitalizate tari face asta si pana si moldovenii luasera de la ei, la noi pe langa faptul ca nici nu prea se vrea, nici macar la nivel de strategie nu se ajunge la asa ceva pentru ca in general vin oameni care nu se pricep, chiar si mai tineri cum a fost Burduja

    50
    • cum să iei pe gratis ceva? păi și șpaga?

    • „Estonia has shared its e-governance journey with 60 governments and exported its solutions to over 130 countries around the world. Some examples: Finland, Ukraine, Macedonia, Albania, Moldova, Palestine, Montenegro, Namibia, Tunisia, the Faroe Islands, Georgia, Armenia, Kyrgyzstan, India, Cyprus, Oman, Azerbaijan and others.”

      numai la saraki

      dar din ce vad, nu e chiar pe moka, dar au pornit un fond international ca sa exporte experienta lor de e-guvernare (fiind o tara cu o populatie mai mica decat Bucurestiul, au putut face mai rapid niste lucruri): https://e-estonia.com/global-digital-society-fund/

      10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)