Situația la zi, marți, 23ianuar

Din când în când, incompetența și corupția generalizată își cere tributul.

Te lasă să vorbești la telefon la volan, să mai calci limitele de viteze, să dai șpagă la ITP, să treacă copilul clasa deși nu știe să citească, să îți iei autorizație de construcție pe șpagă, să faci evaziune fiscală, dar, aleator, se cere plata.

Nu ne place să credem sau să auzim asta, cu atât mai puțin să scriem asta public, și eu îmi fac un deserviciu aici, dar toți suntem vinovați și complici.


Tu ce grad de îndatorare recomanzi unui român obișnuit”, și apoi urmează niște calcule un pic halucinante.


Iancu Guda sfătuia românii să nu îngroape banii în imobiliare, dar el tocmai asta a făcut, că este un om cu principii și onoare, și ține cont el prima oară de sfaturile lui. A făcut calculele și și-a luat un apartament de vacanță, pentru că… banii trebuie să circule și un apartament de vacanță era ce trebuie.

Nu este el de vină, ci cine pune botul la așa ceva.


cele-mai-corupte-tari-din-europa

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Asta de fapt te pune pe ganduri : poate tu nu dai spaga la doctor sau poate nu parchezi pe loc de persoana cu handicap

    Doar ca , sooner or later , in functie de noroc, coruptia o sa te muste de cur …
    Ca se intampla dupa ce faci un accident si iti dai seama ca ai platit asigurare doar cu numele sau cand vezi ca in spitale pur si simplu esti ignorat la prima ta intalnire cu sistemul..dar se va intampla

    Comentariu apreciat.2002
    • exact. tu ai trecut ITPul pe bune, ai dat 2.000 lei pe anvelope, și dă peste tine un gigel care s-a strecurat. de aia nu poți să rămâni nemuritor și rece în bula ta. ca la un moment dat te lovești de realitate.

    • NOU
      #3

      Și de făcut oricum nu poți face prea multe. Te uiți în jur și să vezi că faci parte dintr-o minoritate și te întrebi de ce mai continui să fii corect.

      Comentariu apreciat.858
    • De-aia nu e bine sa stai in fundul TIR-ului. Ori depășești ori daca nu se poate lași distanță. Daca te presează ăla din spate oprești pe dreapta și-i lași pe viteji sa se duca acolo unde îi chemă soarta.

      Pentru a trăi în țara asta trebuie fler și experiență, nu e pentru toată lumea.

      Comentariu apreciat.1955
    • NOU
      #5

      Te ferești cât poți, încerci sa te ferești, sperand la fel ca strămoșii noștri de la 1859, 1917 si 1947 ca poate devenim mai importanti cateva decenii si vin altii sa ne forțeze sau sa ne faca un pic de ordine, atat ca se pare ca si de data asta vin altii decat ne dorim noi, aia cu „intenția” buna

      177
    • As avea aici un comentariu lung aici despre o asigurare de viata facuta la Allnz, in jur de 1000 RON per 3 luni. Am avut o operatie medie ca si complexitate, la noada fundului, chist pilonidal, deranjat, uneori dureros alteori crima si pedeapsa.

      Costul total a fost 2000 RON, in clinica privata in Craiova, 1 zi in internare, mancare, operatie, a2-a zi externat. Am refuzat operatia la stat din simplul fapt ca au refuzat categoric Rahianestezia. Ca apoi sa ii aud pe aia de la privat, ca daca faceam doar local ma suiam pe pereti.

      Singurul faptul pentru care am introdus dosarul in sistem a fost sa vad exact cum ma refuza – am primit un raspuns automat, evident, dosarul a fost refuzat pe XYZ motive; Ca daca mai platea 0.005 bani in plus era acoperit totul.

      Da, am citit contractul de asigurare, probabil ceva mi-a scapat.

      Sanatate la toata lumea.

      Comentariu apreciat.798
    • @Toni: eu am și caz invers de al tău – Metropolitan, cam 250 lei pe trimestru, operație de polipi la fi-meu acum vreo 2 ani, 4500 factura la R Maria. Mai mult la sanchi am solicitat decontare la asigurator, am avut surpriza să îmi accepte aproape 3000 lei. deci, s-au amortizat vreo 10 trimestre ale primei plătite

      211
    • @ Toni: si eu si sotia avem asigurarea de baza Sanaplan platita de firma. Sotia s-a operat anul trecut de 2 ori, primul 5500 lei, al doilea 8000 lei. Dosarul facut beton cu toate actele (trimitere de la med de fam, acte semnate de dr specialist, investigatii, etc) si prima in 3 saptamani am avut banii in cont, in al doilea caz in 4 saptamani am avut toti banii in cont. Asa ca da, la noi a functionat. Un alt coleg s-a operat la genunchi, si acolo s-a decontat.

      Indecis. Tu ce zici?285
    • Calitatea vietii in RO nu se poate cumpara cu bani. In cazul de fata siguranta. Va urma…

      123
    • Zice’se că luna Ianuarie e cea mai depresivă din an, însă bă băieți… și fete, https://youtu.be/1SU6yf9zmp4?si=zFBl41kTAkWeYdnA nu mor caii… când vor câinii.

      210
    • @Toni bai, acum stiu ca nu sunt la subiect , dar rahianestezie pentru chist pilonidal?!?! sunt nesanatosi la cap aia care propun asa ceva. si da, am trecut prin asta fara probleme, intr-un spital de campanie, cu zero timp petrecut acolo dupa operatie. intrat, iesit dupa 1 ora. zero dureri in timpul procedurii. si pe gratis :)

      97
  2. Bai, daca nici la coruptie nu prindem top 10 … am ajuns rau de tot
    Iti dai seama ca se uita politicienii la topul ala si isi zic „hai ba, ca se poate si mai mult”?

    Comentariu apreciat.1860
    • Pai clasamentul ala spune: Transparenta.
      La noi coruptia e transparenta. Pe fata. D-aia nu intram in clasament.

      Comentariu apreciat.960
  3. Coruptia ar trebui sa muste prima data din cei implicati (vezi cazul ferma dacilor) pentru a fi elocvent exemplul. Altfel, in cazul de fata cu grinda cazuta pe masina respectiva, era o chestie daca pica pe masina celui care a autorizat lucrarea ilegala (daca se dovedeste asta) sau patronului fimei de transport. My 2 cents

    Comentariu apreciat.4610
  4. Coruptia mica e aia de ne omoara la propriu si la figurat. Coruptie mare gasesti in toata Europa, dar aia mica de la ITP, de la politie, de la nasul din tren, de la iesit la pensie, de la certificate false de handicap, de la constructii ilegale, etc, toate mizeriile asta mici ne omoara.
    Daca am mai curata din astea, am stramba mai des din nas cand politicienii merg cu valize pline de bani, masinile din parcarile institutiilor publice sunt asemanatoare cu alea din Monaco.
    Asa e o complicitate generala intre populatie si institutii, nu ne „deranjam” unii pe altii prea mult

    Comentariu apreciat.837
  5. crezi ca nu e valida explicația de ce a cumpărat imobiliare ?
    pt mine, nu sunt fan diesel pt stilul actual de viață. dar daca conjuctura de schimba si economic e mult mai avantajos( dar mult) , voi lua.
    deci ce a greșit guda ?

    00
  6. Cu Iancu Guda mi se confirma inceperea transformarii de tipul vlogerul de tech. Referitor la gradul de indatorare nu stiu de ce ti se pare halucinant ce se spune acolo. Pe de o parte ai BNR care pana mai ieri recomanda un grad de indatorare de maxim 40% din veniturile tale. Pe cealalta parte ai statul care vine iti da din mila programul prima casa care-ti permite sa iei casa visurilor tale.
    Calculul din acel video halucinant sau nu arata ca gradul ala de indatorare a fost stabilit arbitrar raportat la niste realitati diferite. Pe langa asta halucinant sau nu, un cuplu care are venituri de 10000 de ron in anu de gratie 2024 nu poate sa aibe si o casa si doi copii. Sau bine poate sa aibe, dar cu scaderea standardului de viata. Asta ca sa intelegem inca odata de ce natalitatea o sa tot scada.

    Comentariu apreciat.5421
    • ” Pe de o parte ai BNR care pana mai ieri recomanda un grad de indatorare de maxim 40% din veniturile tale. Pe cealalta parte ai statul care vine iti da din mila programul prima casa care-ti permite sa iei casa visurilor tale.”
      Astea doua nu sunt mutual exclusive. Exista programe speciale de finantare (gen „Prima casa”) dar ca sa le accesezi, tot trebuie sa respecti conditiile de creditare, unul dintre ele fiind gradul maxim de indatorare pentru credite cu garantie imobiliara. Nu te opreste nimeni sa te indatorezi sub acest prag, dar nu poti sa-l depasesti – si e pus acolo tocmai ca sa calmeze frenezia multora de a se arunca cu capul inainte la cheltuieli mai mari decat isi pot permite.

      233
    • Aia cu gradul de indatorare mi se pare o discutie incompleta – Trambitasu spune ca nu traiesti cu 6 mii si atunci ar trebui sa cheltuiesti mai putin pe casa insa problema este cat costa cazarea in primul rand.

      Este cumva indiferent daca e rata la banca sau chirie, cele doua sunt de regula apropiate, 40% e pragul maxim, nu cel recomandat insa in practica foarte multi au venituri modeste si atunci taie din multe segmente ale vietii, in primul rand fix din cea mai mare cheltuiala – mancare – acolo unde Trambitasu a alocat direct 3 mii, uitand faptul ca nu oricine isi permite mai mult de pui la 15 lei.

      Din pacate oamenii sunt absorbiti de cheltuieli si nu vad discutii despre cum poti sa castigi un ban in plus, sa iti cresti veniturile, totul converge spre „viata e f scumpa”.

      De acord, aia e problema, acum hai sa gasim solutii concrete, nu doar sa dam sa cautam un vinovat (extern).

      Indecis. Tu ce zici?528
    • @Bigbear spune-ne, o tu vajnic erou al capitalismului, nouă umilului proletariat, cum poți sa câștigi un ban in plus.

      Hai să luăm caz concret (nu al meu), bărbat, 32 de ani, muncește în construcții 8 ore pe zi. Iar în off-season e „handyman” că știe și ceva instalații sanitare, montare aer conditionat, etc. Așa-i că după 8 ore de muncă cu cârca fix de glovo sau uber îți arde ? Sau te aștepți să fie și part-time web designer ?

      Comentariu apreciat.737
    • „…un cuplu care are venituri de 10000 de ron in anu de gratie 2024 nu poate sa aibe si o casa si doi copii”

      Literally treci zilnic pe langa oameni pe strada care au mai mult de 2 copii si casa, asta cu venituri mult sub 100000 de lei… viata e mai complexa de atat.

      Comentariu apreciat.746
    • Și vezi că vine din urmă AI-ul care are potențialul de a disloca un număr substanțial de locuri de muncă la birou.

      153
    • @F.
      Pragul acela de indatorare trebuie privit ca maximul la care te poti intinde. Problema nu este ca exista acel prag, ci fix faptul ca nu ai alternative bune. Pe de o parte tot ce inseamna imobiliare la noi este o japca curata. Pe cealalta parte daca esti un roman cu venituri medii fix exemplul dat de cei doi, singura reala alternativa de a avea un acoperis deasupra capului este chiria. Te poti baga la un credit ipotecar, dar capeti alte probleme. In ambele situatii a-ti intemeia o familie devine un LUX.
      @Bigbear
      Oamenii ajung in situatia descrisa de tine, pentru ca s-au saturat de viata cu parintii(vezi cazuri in care tactu vrea sa dea o buca lu nevasta-ta), respectiv piata de chirii este haosul de pe lume. Disperati oameni ajung fix in situatia se indatoreaza cat pot si incep sa taie din alte aspecte ale vietii, in special mancarea.
      Cand ajungi in punctul ala tot timpul iti este mancat de cheltuielile pe care le ai. Sa ai timp sa te poti gandi la cum faci ceva pe langa este un lux pe care multi nu-l au. Si nu e vorba ca nu-l au ca nu vor, ci mental nu pot sa ajunga acolo. Sunt oameni care efectiv gandesc orice iesire ca un excel, nu ca-s excentrici ci pentru ca daca cheltuiesc mai mult decat aveau planificat in excel inseamna niste saptamani mai „speciale” pe alte planuri.
      Cam asa arata viata a unei mari parti ce se crede clasa de mijloc nu numai din Romania, dar si din Occident.

      235
    • @Bigbear: aitist, nu?

      67
    • ea femeie de serviciu, el da la sapa cu ziua. standardul de viata tintit este cel al familiei regale britanice.

      „Drop some of your neeeds!”

      1011
    • @vosidit98 – nu apreciez tonul tau ironic, chiar deloc.

      Eu spun faptul ca exista o lipsa crunta de informatie in ziua de azi, lipsa de suport emotional. Daca te-ai uita obiectiv in social media ai vedea ca foarte multi oameni nu au educatie, nu au suport, nu stiu in ce parte sa o apuce – si de aia exista acele grupuri celebre de mamici, pentru ca tipa respectiva nu stie de unde sa isi gaseasca informatia si intreaba un grup de straine, de aia are si Tate sute de mii de platitori pe platforma lui – sunt adolescenti de 14-16-18 ani care nu au suport si directie de acasa si afla de la Tate ca exista curs de una sau alta.

      Sunt foarte multi oameni care pur si simplu nu stiu mai bine. Uita-te la Razvan Anghelescu – Vox Populi si o sa ii vezi pe aia care nu sunt in stare sa raspunda la intrebari de genul „ce limba se vorbeste in Romania” si dincolo de clipul in sine gandeste-te ca aia au parinti si copii si sunt in situatia aia, cam ce crezi ca le spun aia copiilor?

      Eu la genul ala de educatie ma refer – pur si simplu, sunt oameni care nu stiu ca se poate si mai bine. Cand familia traieste de azi pe maine din ajutoare sociale si munca prin sat sunt sanse mari ca noua generatie sa creada ca aia e normalitate.

      Sunt multi oameni dispusi sa munceasca insa nu stiu cum sa gaseasca ceva de lucru, pur si simplu. Daca tu crezi ca e simplu sa gasesti ceva de facut, sa ceri de lucru, sa te oferi – te inseli.

      Fa un experiment – du-te la tara si intreaba gospodinele la 50-60 de ani daca ar face o tava de placinta pentru X lei munca, sa spunem 30 de lei. Ceva imi spune ca o sa gasesti minim 3 din 10, hai sa spunem 20 dintr-un sat. Insa nici una din alea 20 de femei ce sunt dispuse sa o faca nu stiu unde sa dea anunt, cu cine sa vorbeasca, unde sa gaseasca sa faca o tava de placinta si sa castige 30 de lei pentru munca ei.

      La genul ala de educatie ma refer eu, de informatie.

      Referitor la comentariul tau, imi cer scuze ca nu inteleg. Tu spui de un om care lucreaza 8 ore, peste cele 8 ore are lucrari in plus si vrei sa iti spun cum sa castige mai mult decat cele 8 ore? Pai deja o face, nu?

      Apropos de informatie – un om are licenta sau nu, nu ar trebui sa lucreze si nici altii sa angajeze un electrician sau instalator care nu are licenta, imi pare rau ca nu stiai acest lucru.

      „Vajnic erou al capitalismului”? Da, eu prefer capitalismul, daca tu preferi socialismul e ok, ori cauti un partid socialist si il votezi ori infiintezi unul ori te muti intr-o tara comunista si atunci o sa fii fericit.

      Indecis. Tu ce zici?1818
    • @Bigbear, cu ce materiale face femeia aia plăcinta? Industria mâncării este puternic reglementată. A, că vrei tu o tavă de plăcinte „ca la bunica”, cumperi ingredientele și-i dai lui tanti Florica 50 de lei ca sa ți-o gătească, aia e altceva.

      Dar ca idee nu se poate trăi decent din muncă în regim de zilier. Și un om care muncește ca zilier rareori va avea timpul, energia și înclinația „de la sine” pentru a obține educația și abilitățile necesare care să-i permită accesul la locuri mai bune de muncă.

      Te iau peste picior pentru că textele tale au o înclinație puternic libertarian-republicană SUA în contextul în care noi nu avem legile din SUA, condițiile de piață din SUA, etc.

      Observ că trăiești cu impresia că noi am fi aproape de Norvegia și oameni lor le lipsește numai educația necesară pentru a capitaliza piața. Când, în fapt, noi suntem mai aproape de Africa de Sud iar în anumite zone chiar în urma lor.

      Oamenii ăia de la țară au nevoie de o rețea de suport social pentru a se ridica. 50 de lei pentru o tavă de plăcinte odată la 2 săptămâni nu le repară acoperișul când se strică.

      Tu vrei ca oamenii lipsiți de educație să-ți fie practic „sclavi pe salariu” pe principiul „mai bine 1 leu pe oră decât zero” dar treci peste faptul că fiind plătit un leu pe oră nu-ți permiți nici naveta până la locul de muncă.

      Trebuie ca cineva să facă și munca de jos, așa este. Dar omul care îți ridică gunoiul și curăță mâzga din țevi merită respectul societății, nu batjocură și plată proastă. La un moment dat și cei „cu mai puține clase decât trenul” înțeleg că societatea își bate p*la de ei.

      184
    • >> La un moment dat și cei „cu mai puține clase decât trenul” înțeleg că societatea își bate p*la de ei.

      Asta se intampla inainte sa inteleaga ca societatea nu le datoreaza nimic, sau dupa? Societatea le-a dat deja educatie gratis pana la nivel universitar, a fost alegera lor sa-si bata p*la de scoala, asta oare inteleg ei?

      510
    • @vosidit98 – eu sunt nascut in comunism si am pastrat un lucru din acest context – nu exista speranta, nu te astepti ca lumea, societatea, liderii etc sa faca pentru tine ceva, incerci sa faci ce poti pentru tine, cat de putin.

      Discutii despre ce ar trebui sa faca autoritatile, cum un sistem este mai bun decat altul – nu ma atrag prea mult decat la nivel de pierdut timpul online cand ma plictisesc – pentru ca timpul si energia mea sunt limitate (ca pentru oricine, de altfel) si ori fac ceva pentru mine, ori pentru comunitate insa concret, dezbaterile si ideile inalte nu vor schimba nimic.

      24
    • @Bigbear si eu sunt născut in comunism chiar daca nu am prins o porție la fel de mare din regim cum a fost cea prinsă de tine. De unde ideea asta că eu aș vrea comunism ? Că eu aș vrea „să se dea” așa pe moca.

      Problema este că, uite, ies de-alde Boloș sau Isărescu emit pretenții despre ce ar trebui să facă poporul și mănâncă căcat; când ei înșiși ar trebui să cunoască situația reală.

      Pătura socială despre care vorbești tu nu a avut nici măcar oportunitatea educației. Cum putem noi discuta măcar despre egalitate de șanse ? Cu atât mai puțin despre „misecuvenism”, lipsă de recunoștință sau lipsă de responsabilitate personală ?

      Nu poți compara fiul țăranului din Arkansas cu fiul țăranului din Covasna. Cel puțin nu în mod serios, fără să râzi de absurdul comparației.

      60
  7. Iancu Guda face bani cand doarme, asa ca il doare la basca ce credem noi. El a pus in practica ce zice la altii. Daca ai rabdare sa intelegi ce zice mai departe in video, a calculat randamentul. Problema ta e ca nu a respectat o propozitie, dar ce ar trebui sa intelegi e ca nu mai e in povestea aia de inceput economisire/investitie. E copt de mult :)

    Indecis. Tu ce zici?2935
    • Mi s-a parut mie ca ochelarii aia sunt de fapt opaci si au niste ochi deschisi pictati pe ei.

      Indecis. Tu ce zici?274
    • @Cosmin faci gatekeeping la Iancu Guda sau parerii lui ca banii ar trebui sa fie in miscare? Ca nu imi e clar?

      Da e ok ce propovaduieste, dar stii care e chestia cu teoriile alea frumoase… ca o societate nu poate sa functioneze si sa prospere niciodata cu ele, ca asta e problema mereu. Da e bine pentru tine sa faci bani, dar facutul asta de bani implica automat ca altii sa nu mai aiba posibilitatea sa faca bani… vezi la Smiley, Andra… ca-s ca lacustele, din 10 reclame 9 sunt cu Smiley si/sau Andra. Crezi ca Liviu Teodorescu? Vizi Imre? … n-ar canta si ei cu un Lay’s in gura? pt un 10% banii pe care-i primeste Smiley fara sens? Exact.

      Asa sunt si fazele astea cu Guda… trage, economiseste, fa aia… si dupa esti pus in situatia „Guda a zis ca ar fi bine sa trag de bani, sa economisesc… atunci dc sa dau 5 lei la curier?” asta e un exemplu poate extrem, dar de acolo pornesc toate cacaturile de la decizii individualiste intr-o societate.

      Asa ca inainte de toate, daca e sa faci bani… nu mai fi coclitul ala care crede ca altii sunt sclavi pentru ca nu au ajus sa faca sau pur si simplu n-au putut sa faca.

      PS: Ca exemplu o sa-l dau pe Ninja, cel de pe Twitch, care la finalul unui mini „turneu” de poker cu vloggeri l-a luat la rost pe MrBeast dc a dat 10000$ bacsis crupierului, ca-s 10000 de dolari sunt multi bani… MrBeast fiind 300k de dolari in castig dupa acel mini turne… si ca sa fie si mai bine, aceea cruperita a impartit banii cu colegii ei, 20 la numar. Asta asa ca idee… ca sa vedeti ca sunt fel si fel de oameni si niciodata categoria „Ninja” nu aduce nimic ok :D

      Indecis. Tu ce zici?2312
  8. eu nu inteleg treaba cu limitatoarele de inaltime, ca au murit la un moment dat si grecii aia prin bucuresti: de ce plm pui ditamai grinda care atunci cand cade omoara oameni, nu-i mai usor sa pui o tabla sau mai multe table care sa faca suficient zgomot sau sa incetineasca suficient vehiculul care este peste limita de inaltime, dar sa nu omoare in plm oameni?

    Comentariu apreciat.429
    • dacă pui o tablă simplă și ușoară, trece prin ea și nu apucă să oprească până ajunge la pod. și nu vrei să ajungă la pod.

    • Eu zic sa puna un pod inainte de pod…
      Ceva usor gen teava suspendata cu lanturi e ceva ce nu poti sa ignori ca ai lovit, si daca totusi o faci vei ramane blocat sub pod.

      Comentariu apreciat.302
    • @Radu
      Sau macar o masina de politie cu doi politisti care joaca pe telefon candy crash, am vazut ca au mare efect in Bucuresti.

      Comentariu apreciat.633
    • prin bucuresti s-au pus semne cu parcarea interzisa pe trotuar. de atunci nu a mai parcat nimeni pe trotuar. evident glumesc.

      in romania (si probabil si prin alte tari, ca nu om fi noi unicii proprietari ai meltenismului pe lumea asta) nu merge cu bunul simt.

      pui grinda aia. mai pui una 3 metri mai incolo. pui si doua contravatuiri intre ele. si inca o grinda cu contravantuirile ei deasupra. si pe toate le fixezi in pamant cu fundatii de minim 3x3x3 metri de beton armat.fixate pe piloti de 30 de metri si cu grinzi de fundare intre ele. cu fier jontat intre toate. fier de minim 32 adica.

      ca principiu contructiv urmaresti ca structura sa reziste si la o explozie nucleara. dupa care stergi orice semn de limitare de inaltime de pe toate drumurile si adaugi in codul rutier un articol ascuns undeva la sectiunea de prim ajutor, ca oricum nu o citeste nimeni, ca inaltimea maxima este 3.50. si grinzile le pui la 3.45.

      cat timp credeti ca dureaza pana isi masoara neamurile lu’ manivela tiribombele si cand nu sunt siguri trec cu 2 la ora si pe jante pe sub limitatoare?

      183
    • >> mai pui una 3 metri mai incolo. pui si doua contravatuiri intre ele. si inca o grinda cu contravantuirile ei deasupra. si pe toate le fixezi in pamant cu fundatii de minim 3x3x3 metri de beton armat.fixate pe piloti de 30 de metri si cu grinzi de fundare intre ele. cu fier jontat intre toate. fier de minim 32 adica.

      Exact cum am zis si eu, mai pui un pod inainte de pod.

      41
  9. Asa ne ucidem zeii…

    35
    • aș da

      164
    • Asta nu e aia filmata de DNA cand facea sex in biroul ei cu baskanul de la PDL ?

      141
    • Nu stiam cine este doamna.
      Daca dai pe google dupa numele ei, e plin de procese/spagi/trafic de influenta si alte nebunii 🙂.
      Din CV pare ca i-a placut cartea, mai ales engleza unde afirma ca o stie la nivel C2.

      E foarte tare formularea din articol:
      “CV-ul impresionant al Anei Maria Pătru”

      151
    • Jerome le amesteci ,aia era Crinuta Dumitrean si seful de la PDL propietarul tevii era Ioan Oltean zis Nelu Mexicanu.

      161
  10. ala cu gradul de indatorare are ceva probleme de sanatate, a avut ceva atac cerebral de vorbeste asa? E greu de ascultat. Daca as auzi pe cineva ca vorbeste asa i-as da 10 lei sa taca.

    Comentariu apreciat.346
  11. stai ca nu inteleg ce zici cu calculele halucinante, ale cui? baiatul ala din dreapta mi se pare ca are dreptate

    201
    • Are. Dar calculele legate de credite, grad de îndatorare, nu prea mai au treabă cu preturile apartamentelor noi din București, Cluj Napoca, Brașov…când un 3 camere in cartier dormitor e spre 200 000 euro…

      192
  12. “Tu ce grad de îndatorare recomanzi unui român obișnuit”, și apoi urmează niște calcule un pic halucinante.

    Păi treaba stă așa. Anul trecut, coșul de consum pentru o familie formată din 2 adulți și 2 copii, calculat de Fundația Friedrich Ebert România şi Syndex România, pentru luna septembrie 2023, este de 9.978 de lei.

    Deci rămâi cu plua în mână, ba chiar pe minus.

    Coșul de consum estimat de INS in 2022 pentru 2023 este de 5.574 lei (sursa: Raportul studiului Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai decent, p.72 se gaseste pe google).

    Facem abstracție de absurdul calculul INS, tot cu plua ai rămâne în mână. Doar că pe zero.

    Comentariu apreciat.303
    • am cautat un pic, nu am gasit. daca esti dragut, ca tot esti cu fundatia vietii in gura de fiecare data cand mai ragaie cate ceva, pune tu aici exact ce considera ei „trai decent”.
      sa radem si noi, nu de alta.

      811
    • Wow un post in care scriu si bigbear si thebbllack, am starnit furia libertarienilor romani ce sa zic. Nu-s cu nici o fundatie. Sunt unii care fac niste calcule.

      Daca tie ti se pare OK suma estimata de INS de ~5600 lei pentru 2 adulti si 2 copii ce altceva pot scrie în afară de a te cita.

      ea femeie de serviciu, el da la sapa cu ziua. standardul de viata tintit este cel al familiei regale britanice.

      „Drop some of your neeeds!”

      Înțeleg ironia „fină” din spatele mesajelor tale, dar tu practic ce ai vrea ca să fii mulțumit?

      Ca oamenii ăia sa stea în chirie amândoi într-o cameră de beci cu un singur pat, să aibă educația sexuală necesară pentru a nu face copii, și să lucreze pentru tine pe salariul minim din 2010 ? E suficient ? Sau trebuie să o ducă și mai prost de atât ?
      Amândoi suntem capabili să exagerăm.

      Nu am pus surse pentru Friedrich Ebert şi Syndex pentru că le găsesți extrem de ușor pe google spre deosebire de Raportul studiului Corelarea salariului minim cu necesarul pentru un trai decent.

      Dar uite LMGTFY (let me google that for you): cauți Actualizarea coșului minim de consum pentru un trai decent si mergi pe rezultatul de pe romania fes de.
      Tot pe aceeasi pagina gasesti si un PDF cu comunicatul oficial de presa.

      Mergi și fă-ți o afacere în Texas dacă ești așa de șmecher, că te-ai găsit tu cu texte tip „pull yourself by the bootstraps” și „pe vremea mea mergeam la școală desculț prin zăpadă 5km la deal dus-întors”.

      131
  13. Guda ar trebui sa nu mai spuna ca cheltuie/cheltuia 15-20kE/vara pe litoralul nostru ca-si pierde grav din credibilitate

    214
    • De ce? Depinde cat inseamna 15-20kE raportat la veniturile lui.

      43
    • nu asta e ideea, ca sunt altii care cheltuie atat intr-o seara. Dar daca el gaseste „valoare” de 20k pe litoralul nostru, ma face sa ma indoiesc de intelectul lui :D…in alta ordine de idei, am vazut ca mai tot timpul e la Iaki, cat sa fie o saptamana in sezon la Iaki? 2k? Asta inseamna 2 luni jumate full in hotel..eu zic ca tre’ sa mai taie din ele ca nici nu sta toata vara pe litoral si nici saptamana nu e 2k :))

      92
  14. Off topic. Ciorile din famiglia Duduianu au fost băgate la colivie de americani. Cred că le ia vreo 30 de ani pînă vor vedea iar soarele, că prea i-au luat pe yankei de proști…

    Comentariu apreciat.541
  15. Apropo de faza cu tributul, in cazul bucureștenilor a fost plătit de niste bătrâni. Vedem următoarele rate cine le mai plătește

    92
  16. Pot sa ma 3,14sh cu bolta pe Guda si pe toti maimutoii care dau sfaturi (si la tembeliziuni de partid) pe banii altora?

    208
  17. El si firma pe care a condus-o sau încă o mai conduce, mari specialiști in riscuri financiare. Știu cazuri când au dat limite de sute de mii de euro la firme la care nu te duceai sa dai marfa de 10 euro pe datorie. Si care firme, evident, au dat faliment.
    Dar eu ma bucur, cu câți mai mulți romani își iau case/se leagă de mizeria noastră de litoral, cu atât mai mici sunt șansele sa dai de ei prin alte tari civilizate (desigur, unii cred ca aici se includ Bulgaria sau Grecia :))) )

    155
  18. NOU
    #71

    Daca mai aud de Iancu Guda cred ca ma spanzur cu sireturile de la hadidasi.

    1610
  19. Blonda aia din clipul lu’ Trimbitasu rade ca idi0ata.

    52
  20. Gouda da sfaturi bune pentru saraci, pacat ca lumea care trebuie nu il asculta. Gen „Incearca sa economisesti 100-200-400 ron luna de luna si daca reusesti e cel mai bine sa-i investesti la bursa ca in imobiliare nu ai ce face cu ei” . El personal normal ca se poate diversifica pe alte asseturi, ca si multi altii.

    132
    • Nici la bursă nu prea ai ce să investești cu 400 de lei pe lună că îți ia un an să economisești mia de dolari: sub 1000 de coco nu te scobești nici între dinți.

      Iar cu 200 sau 100 pe lună îți ia 2, respectiv 4 ani să aduni mia aia.

      E bine să economisești ca exercițiu, ca să nu spargi toți banii în caz că ai nevoie de o urgență la un cabinet privat, să mănânci moderat pentru a nu fi obez, să mai mergi și pe jos ocazional pentru a-ți păstra cât mai mult din sănătate.

      Dar nu investești la bursă. Cel mult să-i joci pe etoro, tradeville sau robinhood în loc să-i pierzi pe superbet, netbet sau betano.

      31
  21. Romania si Moldova, o oaza de cinste intre corupti! :))
    Mica observatie: autorizatie de construire!

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube