Situația la zi (2020)

Statul în zona centrală a unui oraș e foarte mișto, cu condiția ca centrul să nu se aglomereze ca naiba.

Din cauza eliminării taxei auto acum 3 ani, pe străzile din jurul casei mele s-a umplut de mașini, și pe stradă, și pe trotuar. Am vecini care și-au mai luat două mașini, frecvent apar parcate mașini ale vecinilor de la multe numere mai încolo, că sunt mulți în curte și și-au luat mașini și nu au numărat locurile de parcare. Sunt zone unde trotuarele sunt pline de mașini la orice oră, numărul accidentelor auto a crescut, trecerile de pietoni nu mai sunt sigure pentru copii.

A doua problemă e că constant trec prin zonă cocalari cu muzica blană, ceva ce în anii trecuți era rar. Poate o dată la câteva zile vara. Acum la fiecare oră sunt 2-3 imbecili cu muzica la maxim. Ba avem chiar și un prost care stă în zonă, nu am detectat încă unde, cu o răpciugă de Focus, care pleacă la 6.20am de acasă cu muzica la maxim.


Faza stupidă e că mi-aș mai lua și eu încă o mașină. Ceva rapid și porno, pentru 3 sezoane, și să păstrez Subaru de iarnă și camping. Un E91 break xdrive, probabil ultima mașină mișto înainte să se porcească toți cu mizerii. Poate la vară, dacă se dau legi noi cu impozite mărite pe a doua mașină, să mai dispară din hârburile celorlalți (și să am eu loc de hârbul meu, desigur).


Mutarea este însă o problemă delicată. Nu pentru că sunt atașat de casa asta și am investit aici niște bani și, cum ar spune orice român, ăia sunt bani pierduți, de parcă i-ai aruncat pe geam, nu i-ai folosit ca să îți faci ție viața mai frumoasă, ci alta: nu sunt case mici/normale de vânzare. La nici un preț. Caut o casă pentru cineva (mă rog, el caută și eu asist) și mă uit și eu prin piață care sunt scorurile pentru casă cu 2-3 dormitoare, singur în curte. Am pus limită de preț 120.000€, și nu găsesc case normale pentru familii normale. Toți s-au porcit la dimensiunea casei și s-au zgârcit la dimensiunea terenului. Casa 150mp pe etaj și teren 300mp. Sufragerie de 100mp (nu exagerez). Casă cu cinci dormitoare la etaj și pod mansardat. Casă împărțită aiurea (numai mie mi se pare aberant să ai 100mp pe etaj și să ai o singură debara/cămară/cameră tehnică?). Casă făcută în așa fel încât nu mai poți băga mașina în curte (făcut casa, apoi adăugat foișor și magazie). Casă cu loc de luat masa pentru 12 persoane, care stau toți în 3 dormitoare. Casă cu debara/cămară transformată în dormitor. Tâmpenii din astea.

Problema a doua: e delicat cu internetul. Nu am o problemă să cumpăr o casă la porumb, nu mă apuc să golesc eu vidanja manual, un stabilizator de curent pentru toată casa e 3.000 lei, un generator de curent la fel, dar nu e internet decent. Nu zic fibră optică, dar nu vreau firme de cartier. OK, hai că îmi iau o casă mai mare, deși n-am nevoie, dar aș vrea măcar să aibă net.

Și 90% din casele de la porumb, literalmente, au terenul mai mic de 400mp, ceea ce semnalizează sărăcie și prostie. Cam cum e casa aia făcută dacă nu ai mai avut bani de teren decent?

O variantă pe care o explorez e apartament mare în oraș și o casă prin satele de lângă, pentru grătare și hamac. Problema cu apartamentul e că risc să dau peste zgomotul de care fug, pentru că vecini, chiar dacă îl aleg într-o zonă liniștită. All options are on the table.

Și varianta video:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

152 comentarii

  1. Fibra optică s-ar putea să fie soluția cea mai ieftină pentru o reședință permanentă la țară. Eu am 1 km de la ultimul stâlp al Telekom. Și da, deja m-am apucat de scobit pentru o fibră în 2 fire, ingropabilă. O să fie o veselie dar asta e dacă mi-a trebuit amplasament pe lună.
    Sau, plătești abonament digi cu livrare la adresa cuiva în oraș și iți faci link cu antene. Pui doi mikrotici și îți faci tunel.

    00
    • Sau te muti intr-un tunel dacic, ca acolo circula internetul prin aer la viteze de 6 gbps 😉

      00
    • Eu stau Harman (pe langa Brasov). Dupa multi ani de asteptare a venit Telekom cu fibra.
      Un prieten si-a facut casa ‘la porumb’ in Sanpetru. Aceasi problema…Nu avea internet decent. Dar ~ 1km intre noi cu vizibilitate directa.
      Solutia salvatoare pentru el: 2 antene Ubiquiti PBE-5AC-300; initial avea viteze de 300mbps. Intre timp au mai construit case in zona si nu mai este vizibilitate asa de buna (viteaza a scazut la 100mbps dar inca ok petru nevoile lui). Foarte stabile antenele (dupa 3 ani de folosire).

      00
    • Serios, o sa pui tu 1 km de fibra …

      00
    • daca tot sapi, sapa mai adanc, poate intra si o teava de gaz si o canalizare acolea

      00
    • … si bagă două fibre căcine știe, ajungi să construiești următorul NetCity …

      00
    • @Gollum: „O sa tragi tu un km de fibra”.
      Hahahaha. Dacă aș trăi un număr de ani egal cu numărul kilometrilor de fibră trași de mine, i-aș da clasă lui Iliescu. Nu odata. De minim 10 ori.
      @Lucifer: am apă, am canalizare și surpriză: și traf de medie/joasă proprietate personala la 15 metri de limita de proprietate. Asta mi dă și traseu pentru fibră la traversari. Pe restul va fi săpătura de grader la 40 cm, cu dinte de plug. Nu e gaz în zonă și e vorba de Bistrița. Daca as vrea lemn, ar fi de ajuns să dau un telefon. Voi pune însa pompă de căldura. Vrei si proiect? Daca l vrei, e 2000 de euro.
      @Gupi: m-am lăsat de telecomunicații dar crede ma, n am nevoie de fibră să încep o retea de rezidentiali. Prima retea unde am lucrat era bazata pe un ADSL de 64 de kile.
      Mă băieți, dacă pentru voi e SF o bucată de sticlă, nu înseamnă că nu există.

      00
    • @Dan M: am vizibilitate directă cu Heniu la 1200 de metri. Fără obstacole, fără probleme. Și 10MB sus la pilon, cu loc pe pilon și un loc de curent in shelter. După vreo 10 ani de telecomunicații însa, prefer suportul fizic. E de cacao antena pe termen lung.

      00
  2. Optiunea cu apartament la bloc nu e rea. Am nimerit intr-un bloc mic (4 etaje si parter) cu 10 familii (apartamente cu doua toalete) si este linistit. Ne stim toti vecinii intre noi si reusim sa ne punem de acord pentr eventuale investitii si amenajari. Daca si strada e una secundara cu trafic limitat atunci e chiar ok.

    00
    • Pana cand semuta unu si vine giany

      00
    • In ce zona si cat sunt de mari apartamentele? Sa-mi restrang si eu cautarile…

      00
    • Să te muți la bloc de la casă… NO. După maxim un an te muți iar.

      00
    • @Bogdan eu stau in Astra, dar cred ca gasesti in tot orasul mici oaze de liniste. Ideal este sa alegi un bloc cu o arhitectura mai putin standardizata (el nostru de ex este cu vedere pe ambele fete ale blocului). la marime da cu virgula caci blocurile mai vechi nu sunt din cele mai spatioase (noi la 3 camere suntem la 70mp).

      00
  3. te grăbești așa tare? de ce nu-ți cauți tu terenul (asta s-ar putea să dureze cel mai mult) și să-ți faci tu casa?

    00
    • Cred ca facutul unei case nu este pentru orice. Eu unul nu m-as apuca de asa ceva.

      00
    • nu e, evident. dar, crede-mă, nevoia te învață foarte multe.

      00
    • Am incercat si eu varianta asta, e dureroasa dpdv psihic toata miscarea. Daca nu esti pregatit pt a lucra cu „specialistii” romani, o sa ai niste socuri destul de mari cand o sa vezi nepasarea si uneori chiar bataia de joc a unora.
      Pe de alta parte exista si meseriasi ok, din pacate astia is foarte rari. Cand zic ok, ma refer ca is si oameni de caracter, nu doar ca stiu sa faca tehnic chestii.
      Daca m-as apuca iar de cautat casa, tot la varianta de construit in regie proprie sau cu ceva firma as merge.

      00
    • Nu e așa de bogat* ca Buhnici

      *barterist

      00
    • Prima casa nu o faci bine, mai ales daca o faci inainte sa ai 35 de ani si inainte sa fi stat in chirii la casa.

      00
  4. Pai un apartament cu 4 camere la Brasov te duce tot catre suta de mii, nu?
    La trei camere (2 dormitoare) daca vii de la casa nu o sa iti convina pentru ca nu ai spatiu de depozitare. (Duci lucrurile la tara/la ai tai?). O camera pt voi, una pt copil si asta e.
    Vezi ca etajul intermediar e sfant in continuare.
    La ultimul e mai frig/cald dupa anotimp si orice intarziere in repararea izolatiei blocului la o problema aparuta te afecteaza direct.
    La parter sa stii ca chestia cu canalizarea infundata se poate intampla des si nu neaparat sa iti refuleze in casa, e deajuns sub geam.

    00
  5. Boss, nu apartament. dont do that. Am facut trecerea apt > casa si apoi inapoi la apt din constrangeri (casa inca o am :)) si crede ma, nu merita pt nimic in lume. Eventual ultimul etaj din bloc si cat mai izolat de t

    00
    • True, true.

      In vizita acu de sarbatori, la 19:30 in 31.12.2019 s-a apucat unul la vreo doua etaje mai sus sa dea cu ceva gen bormasina prin pereti (suna mai mult a pichamăr) si apoi a raschetat ceva. Decat vreo doo ore. Si a doua zi, 01.01.2020, pe la 13:30 cred ca a finisat ce nu i-a iesit in ajun.

      Tot in vizita, de dupa-amiaza pina noaptea tarziu, tot sus la vreo 1-2 etaje, dupaiau de ziceai ca e herghelie sus. Pe la 23-24:00 nu mai suport, ma duc sa le zic. Deschide una in timp ce vreo 4-5 copii faceau iures prin jurul ei. I-am explicat frumos si foarte iritata nu a putut sa imi spuna decit „scuze”…repetat la infinit. M-am dus jos si da, au continuat pina pe la 2:00 noaptea. Daca chemi politia, isi dau ochii peste cap si tu esti ala rau.

      Inteleg ca ai de renovat, inteleg ca ai copii, inteleg ca nu ai somn. Dar gandeste-te ca nu mai stai la casa la tara cu ma-ta si tac’tu, ci ai venit la oras si stai in comun cu altii care ar vrea sa doarma sau sa nu le sune capul a toba.

      00
  6. Pentru grătar și hamac îți dau eu cheia de la Dobârlău și scapi ieftin. Lemne și topoare incluse.
    Am și 4G de la Orange și buda în curte.
    Când ai chef dă un semn.

    00
  7. Cum, cocalari in Brasov? Nu se poate!

    00
  8. Vali, mai rabda 1-2 ani, si incepe sa construiesti tu o casa asa cum iti doresti tu, acolo unde doresti tu. La cum te stim, orice o sa cauti/gasesti, nu te va multumi. Si cand bagi 120k eur intr-o locuinta, macar sa fie exact cum iti doresti.

    00
    • Also think of the bricolaj possibilities. Material pentru ani și ani.
      „Cum se toarnă fundația”
      „Cum se face instalația electrică”
      Etc.

      Plus că în regie proprie poți să adaugi feature-uri de prepper cum ar fi beci antiatomic.

      00
  9. Stai in centrul unui oraș românesc și vrei să nu fie aglomerat? Perfect valabil ce ai scris acolo, toți sunt de vină mai puțin tu! Bai înțelegeam daca era ceva suburbie, nah nu ai știut ce se poate dezvolta pe acolo, dar in centru când ai toată Europa ca exemplu de ce s-a întâmplat și știi ca românii nu-s cei mai indicați la genul ăsta de planificare nu prea ai cum să te plângi.

    00
  10. Colegii mei de muncă au case prin zonele limitrofe ale Bucureștiului, în care stau doar în weekend, că fac prea mult până la muncă :)) În rest, stau la vechiul apartament din oraș, care și l-au mai măstrat.

    00
    • Depinde si unde stai pe langa Bucuresti. Exemplul meu – 35km de Buc, 30 de min pana in centru cu plecare la 7am. Prea mult?

      00
  11. nu stiu boss dar as vrea sa te vad cu o casa mai smena ca a lu buhnici, nu de alta, nu il urasc pe om dar parca mi-ar place sa vad unul mai de la oras, ca tine, cu o casa mai pe masura, in alta ordine de idei, ma gandesc serios unde sa ma mut din ro, nu stiu daca se reface porcaria asta de tara dar revenit momentan am un fel de stare de sevraj in ceea ce priveste serviciile si nu numai. in orice caz, urez tuturor un 2020 grozav :)

    00
  12. @vali, Sânpetru cum ți se pare pentru turnat o casă? În afară de haosul din trafic de dimineață

    00
    • depinde de situație. vrei să fii șoferul copiilor? fă-ți acolo. dar fă-ți cu minim 500mp de teren, să știi de ce stai la porumb.

  13. Aia cu livingul de 100 m l-au facut asa in caz ca se umple curtea de masini. Ca atunci cand cresc puradeii, vor si ei masina. Si daca ai facut minim 3… e greu cu parcatu. Asa mai faci si tu o omleta pe capota in propriul living, care de fapt se va numi parking de-atunci.

    00
    • Si inca ceva: s-a umplut de cocalari peste tot, in toate orasele mari. Asa ca n-ai sa scapi de ei prea curand. Plus cu brexit-ul acum, situatia e si mai nesigura.

      00
  14. Am casa la porumb, la aprox 10 km de oras, am fibra optica si abonamentul de 1gb de la rds.

    00
  15. Wait, nu vreau să trollez, dar Bartolomeu e centru? Whoa!

    În rest, complet de acord: și aici la mine, lângă Salvare, unde era acum 10 ani liniște și pace, nu mai poți să te prea miști de mașinile lui Gigel, Costel și Manel, parcate prost și/sau lăsate în plata domnului. Avem una de GL și una de BC nemișcate cu lunile, o dubă semi-abandonată, o Dacie 1310 parcată strategic la juma de metru de bordură de 2 săptămâni și niște vecini care au trei mașini la patru oameni și-și iubesc atât de mult Loganul de 10 ani, că-l parchează jumate pe trotuar, nu care cumva să fie zgâriat, drăguțul de el! Oh, și niște genii carpatine care au ghivece tip ”locul MEU de parcare” în fața casei, deși ei au Matiz, garaj dublu și spațiu cât patru garaje în curte, 70 de ani și nu prea ies din casă. Și asta e doar juma’ de stradă, discuția poate continua punctual. :)

    Dar da, mișto la Brașov, Orașul Mașinilor, unde bipezii sunt un pic mai puțin importanți! :)

    Mx

    00
  16. Vali, te inteleg foarte bine. M-am saturat sa bag bani in casa/proprietate, desi ar mai trebui bagati si acum. Mam gandit si eu la varianta apartament plus casa in afara orasului. Ma tem de doua lucruri: la apartament de vecini galagiosi/idioti si ca timpul alocat apartamentului si casei sa nu fie mai mare decat acum doar cu casa. Daca gasesti un apartament care iti place, cred ca ar fi bine daca ai avea posibilitatea sa afli cum sta situatia cu vecinii (care face scandal, care face chef saptamanal etc)

    00
  17. Din pacate, in Brasov, un apartament mare (> 80mp), te duce la peste 100.000 euro…

    00
    • Am vazut si eu. Brasov a ajuns Bucurestiul din urma la preturi si cred ca in curand il depaseste.

      Ma uitam si eu dupa un apartament cu 2 camere….dar pas la preturile astea.

      00
  18. muta-te temporar in chirie la apartament sau casa la periferie si-ti trece!

    00
  19. Apropo de harburi și taxa Zyklon București, uite aici un articol interesant
    https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-23583773-cateva-intrebari-legitime-despre-poluarea-nocturna-din-bucuresti.htm
    Deci întrebarea e cine poluează mai mult, dieselul sau șantierele?

    00
  20. Inainte sa te decizi complet sa schimbi vezi daca poti sta in chirie in zona unde ai vrea sa te muti. Da, poti inchiria si o casa la porumb, sau chiar un apartament. Stai 2-6 luni, vezi cum e, daca nu e OK ai pierdut maxim 2000 de euro. Chiria e o decizie reversibila, sa nu te trezesti ca de fapt centrul e foarte OK comparat cu toate dezavantajele de a fi sofer pentru copil sau pentru tine.

    00
  21. Ai grija ce îți dorești. Casă la 120.000 euro lângă BV înseamnă automat compromisuri MAJORE. Ori trebuie sa fie foarte înghesuita (teren minuscul), ori la igrasie (Schei, Săcele), ori construita din pet-uri (cat mai ieftin, pentru dușmani). Sunt la a treia casă construită la Bv, știu ce vorbesc.
    E ca și cum ai cauta „Mercedes în stare perfectă, la maxim 3000eur”

    Pribabil va trebui să modifici specificațiile.

    00
  22. te muti in Fagaras

    00
  23. Nu stiu cum e pe la voi, dar la tara la ai mei(50km de Sibiu) a venit `rds cu fibra pana in casa, intr-un satuc de cateva familii.

    00
  24. Deja ai copii maricei si o sa inceapa sa iasa in oras in curand. Daca stai in Pizdeea va trebui sa faceti pe taximetristii pana ajung la 18 ani. Sfatul meu e sa-ti iei un ap in oras si sa-l inchiriezi pana o sa se mute copiii de la tine si se face mai mult loc. Cand te indrepti spre pensie(+50) te poti gandi deja la o locada in vreo comuna invecinata cu un teren cumparat si o casa mica. E bine sa te prinda pensia cu totul nou ca unde stai o sa se cam hodorogeasca casa tot mai nasol.

    00
    • nu mi se pare că l-ar deranja cât de aglomerată e casa cu copilul în ea, mie mi se pare că zona în care se află casa s-a schimbat față de cum era când a cumpărat și asta nu-i mai place.

      00
  25. cuvintele magice le-ai spus chiar tu: casa saseasca. In bv/orasele satelit sunt singurele chestii facute relativ cu cap si decent

    00
  26. Cine vrea o casa la 120 k cu toate cele enumerate mai sus faca un simplu calcul (doar o estimare grosiera) cat ar costa si o sa vada ca o sa coste mult mai mult. Been there, done that.

    00
    • Daca ar exista case decente la pretul ala, toate blocurile din orase ar fi goale, nimeni nu ar mai alege sa stea la bloc.
      Din pacate o casa fara vicii majore costa mult mai mult. Si vorbesc aici de „cost”, nu de pret (cost + profitul vanzatorului).

      00
    • Daca ar exista case decente la pretul ala, toate blocurile din orase ar fi goale, nimeni nu ar mai alege sa stea la bloc.

      Habar n-ai ce spui.

      00
    • CR, D.O.

      Voi cu cât vindeți case sau locuințe să vă iasă profitul din preț? €120,000 este super exagerat de mult pentru Brașov, inclusiv pe București.

      Totodată, asta una dintre sumedeniile de dovezi pentru care trebuie să se înființeze un ANAF+ANI separat, ațintit înspre piața de imobile, cu un pachet nou legislativ care să trieze din schimburi de terenuri sau din mentalitatea românească (așa cum a fost expusă pe documentarul Recorder) samsarească cu „eu cumpăr cu 3 și vând la 100”.
      Nu se mai poate suporta așa ceva în continuare.

      Inclusiv și cu cei din energie, să ne pregătim pentru 2020-2021 la prețuri, dar e altă discuție…

      00
    • @Boros: eu sunt client, nu vanzator de case. Nu vorbesc din punctul de vedere al celui care vrea sa iti vanda ceva.
      Vorbesc din punctul de vedere al cuiva care a trecut de trei ori prin experienta construitului (eu sunt clientul, nu zidarul) de case ptr uz personal (nu revanzare), in Brasov si langa (Sanpetru, Harman).
      Ce am invatat eu, pe propria piele:
      – fereste-te de umezeala (Racadau, Sacele, Schei, partial Cristian)
      – acorda mai mare importanta suprafetei terenului (distanta pana la constructia vecinilor este mult mai importanta decat ti se pare azi). Acorda-ti macar 7-800 mp de teren, chiar daca azi esti tentat sa accepti 500. Daca curtile au 500, cumperi doua si le lipesti. O cheltuiala suplimentara azi, pentru care te vei felicita tot restul vietii.
      – tine cont ca „constructie saseasca” inseamna cateva zeci de mii de euro pe care le vei baga anul viitor in curatat toti peretii pana la caramida si re-tencuit. De asemenea in sapat temeliile si restabilizat pereti.
      – pune lemn pe jos, chiar si in bucatarie. Fereste-te de gresie sau „laminat”. E o cheltuiala mai mare azi, dar pentru care te vei felicita tot restul vietii.
      – alege-ti o zona cu canalizare. Fosa iti va da batai de cap tot restul vietii, mai mult decat iti imaginezi azi.

      00
  27. Daca chiar iti cauti apartament in BV poti incerca sa gasesti in blocurile de 4 etaje cu 2ap pe palier, vezi cele din scriitorilor(ovidiu, creanga, iasomiei, hasedeu…) sau in spate la bld Victoriei sunt cateva blocuri cu acoperis de casa(aleea sanzienelor) ori Harmanului 21(A,B,C,D) apartamente faine ca structura in toate, zone linistite + scoli ok in zona…cocalarus sunt sanse peste tot sa dai de ei, dar macar aici e un pic mai limitat, fiind apartamente mai scumpe s-a mai triat si fauna locala pe parcurs , nu mai sunt scandaluri demult, baietasii-s plecati demult(ori la mititica, ori Anglia,Germania etc :D)

    PS pt comentatorii de servici: am locuit in ambele cartiere + neamuri acolo(>30ani in total), deci nu vorbesc din auzite

    Important e sa iei decizia care se muleaza cel mai bine pe familia voastra

    00
    • Stau eu în zona Victoriei, vara e plin de indieni și pe străduțe e mega zarvă, mai ales dimineața.

      00
    • in scriitorilor iti iei apartament ca sa ai distractie cu locurile de parcarea seara. in zona hasdeu si cu loc de la primarie, si cu blocator tot iti gasesti locul ocupat, lasa masina in buza blocatorului

      pe zona harmanului inca e liniste, doar ca atunci cand duci gunoiul in lipsa atelierului de zona au migrat acolo ceva specii mai speciale de homelesus alcolisticus. sa ajungi la 8 trece copilul strada, sa mearga la 11 ocoleste. nu as recomanda. blocurile sunt proaste cu camere mici si inghesuite. facute in 50-60 dupa daramarea fostei gari

      apartamente faine in brasov: vlahuta dupa ciuperca, ultimele 2 etaje au apartamente diferite de restul etajelor, ultimul etaj are 3 camera singur pe nivel cu uscator langa (poti da ceva la restul de oameni si il iei tu), penultimul etaj are 4 camere. locurile de parcare din pacate lipsesc si masinile sunt urcate pe trotuar, dar inca gasesti locuri (putine)

      alta zona: onix are ceva apartamente faine in insula aia de cateva blocuri dar la fel e problema cu locurile de parcare mai ales ca primaria vrea sa rada parcarea privata de langa aula (unde locatarii din zona au reducere), apartamente spatioase cu putine investitii le faci superb

      zona de case decente este in spate la mesota pe strazile cu nume de provincii, unele au si parcari in curte si sunt facute cu ceva spatiu, sau daca se trece 13 decembrie peste casa de pensii si acolo sunt ceva case interesante, problema e ca sunt scumpe rau

      s-a facut un bloc interesant dupa rompetrolul de pe harmanului cand se face curba spre crinului, nu stiu exact ce scoruri sunt acolo, dar arata bine exteriorul, probabil sunt putine apartamente si sper ca au feroneria buna altfel se aud trenurile (scoala 27 in zona )

      problema la bloc sunt vecinii, care in majoritatea cazurilor sunt idioti

      00
    • Ca sa fiu mai clar, am locuit 26 ani in zona adica in perimetrul bld Victoriei(Dioada-Gara)-Bld Garii(Gara-Bazar*pt cunoscatori)/Harmanului cu Vlahuta) si Harmanului(Bazar-Dioda) am avut colegi de scoala cam in toate tipurile de blocuri din zona, deci ce am recomandat a fost pt structura si apartamente putine pe scara, nici macar nu am recomanadat blocurile in care locuiesc ai mei(sunt cu cate 20ap pe scara dar structrura f faine cu 2 bai la 3camere), acu ca sunt indieni prin zona nu contest, dar locatia ideala nu o va gasi nimeni niciodata.
      Ce stiu de zona iara sigur, ca e f cautata acum pt ca scoala 19 e noua scoala 5 si toata lumea vrea acolo.
      Referitor la scriitorilor , de e naspa cu parcarea, dar zi-mi tu o zona unde nu e naspa cu parcarea in oras acum?
      Si in scriitorilor am locuit 7ani plus ca revin cam de 2-3ori pe an, ca sa o clarificam si pe asta.
      Cand cumperi un ap te gandesti si la loc, deci il iei cu loc, iar dupa vezi tu cum te impui la fata locului, metode sunt si unele chiar legale.
      Spor la toate
      @Zoso: Daca ai intrebari legate de zonele astea nu ezita ;)

      00
    • O zona placuta e si Avantgarden 1. Apartamente spatioase – zona aerisita, 3 camere 80-90 mp sau 4 camere 100-110 mp plus terasa. Chestia care nu mi-a placut e faptul ca nu exista trecere peste calea ferata.

      00
    • @Sogard nu contest ce zici, dar stii cum e cu parerile astea personale, fiecare avem una

      si eu fix acolo am copilarit, eu in schimb stand pe vlahuta am fost la 27 (iarasi parere personala, era peste 5 :D cu familia modiga, etc)

      zona usor de parcat > victoriei, gasesti liber la strada aproape totdeauna, pentru ca lenesii isi duc masina pe aleile de langa blocuri dar ma repet, zona este nasoala seara, nu as lasa nevasta sa vina la 11 seara singura de la dacia spre dioda sau de la dacia spre (fostul) citynet, stiu atatea cazuri de betivi care au dat in cap la altii. la fel o zona care pare safe dar la fel nu as lasa nevasta singura este de la ius spre scoala 11, iarasi caz de care stiu in care in fata la levalin au fost trantite persoane ca sa fure nimic. insist insa ca brasovul este mai safe decat orice alt oras in care am fost. s-a schimbat mult dupa anii 2000 cand inca era problematic in anumite zone de gen bartolomeu nord si noua, acum e relaxat si doar idioti beti (victoriei/garii – chiar pasajul dioda anul trecut pe batranul ala batut de 2 tineri care a fost popularizat in media) ies in evidenta.

      avantgarden 1 si 2 sunt superbe ca si executie, spatiu, compartimentare. problema acolo este ca pierzi 20 de minute sa iesi in oras, poti sa ajungi ce e drept relativ repede pe centura si sau sa treci in tractorul si ajungi in coresi, dar daca vrei sa ajungi in centru la ore de varf esti mancat in trafic, daca ai ghinion sa treaca si trenul deja termini cateva tigari

      ps. nu am fost pana acum in blocurile de langa coresi, arata bine din afara, cred ca o sa fie nasol de aglomerat cand se termina si probabil sa devina ghetto zona, oricum ma gandesc cu groaza ce o sa fie in centrul civic cu afi

      00
  28. Apartament la bloc si casa la tara am ales eu, dar am avut cateva lucruri in minte, si anume:
    Apartamentul:
    * sa fie intr-o locatie care sa permita acces rapid la transport in comun, piata, scoala, acces spre zona centrala
    * sa aiba locuri de parcare
    * sa aiba beci
    * sa nu fie bloc mare, maxim 3 etaje
    * sa aiba spatiu verde unde copiii sa se poata juca liberi si nesupravegheati
    Casa la tara:
    * teren suficient
    * acces acceptabil de la apartament – in jur de-o ora
    * padure
    * sursa de apa
    * casa sa fie intr-o conditie decenta, sa nu-mi fie greu s-o renovez.

    Le am pe amandoua. Casa am achizitionat-o in 2012, apartamentul in 2018 toamna dupa 10 ani de chirie.

    In oras (Cluj-Napoca) ajung in centru intr-o jumate de ora pe jos de-acasa. Am statie de bus la 5 minute de casa, pot sa-mi fac toate cumparaturile de care am nevoie fara a scoate masina din parcare. Scoala e la 15 minute pe jos, copilul se poate juca afara nesupravegheat – curte inchisa cu multi copii, merg unii la altii, spatiu berechet. Locuri de parcare suficiente in complex si pentru musafiri.

    Vinere seara sau sambata dimineata ne urcam in masina si mergem la casa de la tara pana duminica seara. Am renovat-o in urma cu 3 ani, am plantat o livada noua, am inceput sa cultivam legume pe o mica suprafata, pregatim terenul pentru cand copilul va pleca in lume si vom putea sta peste vara acolo.

    Sa ai o casa-n oras cu suficient teren sa poti face cam ce vrei e destul de greu si scump. Iar daca gasesti suficient teren ai de condus minim jumate de ora-n Cluj – asta in cel mai bun caz.

    00
  29. Aceleasi dileme le am si eu intr-un oras „de 5 stele”si cu un buget un pic mai mare. Singura solutie pe care o vad este sa ma mut din tara. E mai ieftin.

    00
    • Comentariul tau mi-a adus aminte la cat de mult detest mafia imobiliara, politicul care ii acopera pe acesti borfasi (impreuna cu baietii destepti din energie), locatorii ce traiesc ca branzeturile si vanzatorii de proprietati care vand la suprapret (inflat) comparative cu starea, vechimea si uzatul locuintei (casa la porumb sau apartament; nu conteaza).

      00
  30. cum ar spune orice român, ăia sunt bani pierduți, de parcă i-ai aruncat pe geam, nu i-ai folosit ca să îți faci ție viața mai frumoasă

    N-am inteles-o inca pe deplin p-asta. Majoritatea cunoscutilor mei nu inteleg de ce noi investim desi stam in chirie si de ce „nu asteptam sa ne luam ceva al nostru si investim in apartamentul altuia”. Pana ajungem sa ne luam ceva al nostru mai dureaza niste ani si pana atunci vreau sa-mi fie drag cand vin acasa, nu sa ma enervez ca nu am confortul pe care mi-l doresc. Nu-i ca si cum m-am apucat sa-i renovez apartamentul dar l-am imbunatatit atat cat sa ma simt bine in el.
    Un cuplu de prieteni a avut in sufragerie un coltar vechi cu o gaura in el. Pe colt cedasera scandurile care il sustineau – nu se vedea gaura, arata perfect normal, dar cadeai daca te asezai acolo. Proprietara era prea zgârcita ca sa-l schimbe si au stat asa, fiind atenti pentru 1-2 ani cat au mai stat sa nu se aseze acolo. E, eu in cazul acela as fi dat 300 de lei pe o canapea de pe olx (se gasesc unele decente, chiar daca mai vechi) pe care i-as fi lasat-o mostenire cand plecam, doar ca sa nu locuiesc asa. 300 de lei mi se pare un pret mic pentru confortul psihic de a ma aseza in orice zona a canapelei vreau, lipsa grijii de a pune ceva acolo ca sa nu cada, sa nu stau sa aranjatez atunci cand pica, sa nu amintesc prietenilor cand vin pe la mine sa nu se aseze acolo. Toate astea nu pentru o luna, ci pentru 1-2 ani.

    00
    • este aceasi gandire ca la masina sh. de cate ori n-ai auzit ca mai bine o iei sh ca daca o iei de noua dupa ce ai semnat actele deja i-a scazut pretul cu 3000eur?! de parca masina noua o iei cu gandul ca faci o afacere cand o vinzi! nu nene eu vreau masina noua ca sa aiba doar mirosul de la basinile mele si sa nu fi pus nimeni mana pe volanul ala inainte de mine.

      00
    • @Max , nu mai zic de urmele de sperma de pe bancheta spate:))) sau scaunul dreapta fata

      00
    • @maxp

      Daca pentru tine faptul ca nu a mai pus nimeni mana pe volanul ala inainte de tine valoreaza 3000 de euro, da-i inainte, cumpara masina noua.

      Pana la urma, daca stai sa te gandesti, cam toate masinile de pe strada (indiferent de vechime sau valoare) au fost la un moment dat noi, cumparate la pretul de reprezentata.

      00
    • @Irina, în principiu și în cazul prietenilor tăi poți avea dreptate, dar am întâlnit și cazuri în care baba zgârcită nu voia să cumpere canapea nouă, dar nici s-o arunce pe cea veche ”că e piele”, că e colțar, că draci, că laci, că pizda mă-sii” nici chiar cu promisiunea de a lăsa în apartament canapeaua pe care tu-chiriaș o cumperi. ”doar dacă luați una la fel” (una la fel, nouă, sau chiar de pe olx, dar complet funcțională nu mai e doar 300 lei).

      00
    • @maxp: sper pt tine că la femei ești mai tolerant și nu le vrei pe toate noi

      00
    • Nu știu de când stai în chirii, eu am stat 11. După ăștia 11, am schimbat orașul, am apartament și în 5 ani am reușit să-mi iau și 30 de ari pentru casă. Probabil că in urmatorii 5 o sa ridic și casa.
      În toate chiriile am lasat mochetat, curățat, elemente de mobilier sau decorațiuni interioare, cadita de duș … perdele… gizăs, mobilam un apartament cu tot ce am lăsat anii ăștia.

      00
    • IonuțO – pe același principiu, de ce vă luați toți nevasta începută de alții, deci sh, și nu una ,,noua”?! Ba va mai și enervează una neîncepută, că nu are experiență?! Vedeți cât de mult suntem cu toții tributari ,,gurii lumii”, și pretabili manipulărilor? Pt ăla cu colțarul, eu nu dădeam nici 300 lei pentru una de pe olx – ce mare scofala este să-i prinzi un placaj pe dedesubt, cu un burete și acoperit totul de tapițeria deja existenta? Dar lenea și fudulia…!!

      00
  31. Lăcomia. Lăcomia îi face pe unii să construiască acele case uriașe, teren puțin, case de care nu au nevoie, compartimentate/gândite prost. Aceeași lăcomie care îi face și să mănânce cât pot de mult când ajung la un hotel cu bufet, sau în general, de vedem atâtea persoane obeze pe străzile României, care parcă nu trăiesc decât pentru a băga în ei, ca într-un sac fără fund, de parcă corpul lor ar fi un coș de gunoi.

    00
  32. 1.viata a facut ca in ultimii 10-15 ani am renovat 4 locuinte, imbunatatind procesul de la una la alta. niciodata nu reusesti sa mentii bugetul sau planul. it’s a fact. cum zice cineva mai sus, nevoia te invata, oricat de priceput ai fi sau nu, inveti mereu cate ceva nou si culmea ajungi sa faci mai bine decat mesterii aia recomandati si priceputi. apoi am mai stat pe la amici prin case construite si mi-am dat seama ce as mai imbunatati eu sau ce au facut prost din pctul meu de vedere. dar renovarile alea mi-au paradit spatele, in conditile in care am avut muncitori acolo, eu mai faceam chestii de finete sau mici retusuri. nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa-mi fac o casa dupa mintea mea. ar trebui sa renunt la job ca sa stau pe santier, altfel n-as avea incredere.
    2.am avut o firma de montat alarme si supraveghere video si asa am ajuns sa umblu prin multe santiere de blocuri si case noi, in mare parte toate aflate la rosu. teroare. nu aveti idee de cate ori n-am auzit de la muncitori „eu nu m-as muta aici nici sa ma plateasca” dpdv al structurii de rezistenta in special. NU m-as muta niciodata in ceva construit de altcineva, mai ales casa facuta cu banii adusi din spania.
    daca iti iei casa deja construita iti recomand sa umbli cu un structurist dupa tine. nu ma pricep/ nu am pregatire in domeniul asta dar chiar si asa m-am prins de multe chestii grave.

    success.

    00
    • Uite unul care știe! Dezvoltatorii lucrează cu firme sau echipe compuse din indivizi care ieri erau ciobani sau pierde-vara iar azi au devenit ,, meseriași calificati”! La ce nevoie este de mana de lucru patronii se bucura să aibă oameni care sa vina la munca, ieftini sa fie, nimeni nu–i mai întreabă ce știu să facă. Trebuia sa pun gresie și faianță într-un ap în Cluj, dar depindeam de dezvoltător să trimită faiantaru’ lor să pună pe balcon. Îl trimite pe ăla, fara scule, tot îmi cerea mie, iar când l-am văzut cum a inceput, fara nivela și fără să ia măsuri , mi-am dat seama că nu știa nimic, l-a trimis patronul că ,,ce mare scofala e sa lipești câteva gresii”! Cu o zi înainte fusese zugrav iar apoi avea de lucru la instalații! Nu aveți idee de cate ori trebuie sa inovez după pardoseli că valurile mării, instalații la vedere, prize îngropate, sifoane fara cădere, pereți gletuiți care trebuie răzuiți etc! Unde nu se zgârcesc dezvoltatorii și iau meseriași autonomi, deci cu experiență e relativ ok, dar unde își pun cârpacii lor e dezastru! In Florești, langa Cluj găsești și acum apartamente cu 7-800 euro mp, dar nu m-aș muta acolo nici mort! Și la case nou construite e la fel, eu, de exemplu mai vreau un ap, dar voi lua în bloc vechi comunist, făcut după 1977, că după cutremur s-au implementat alte standarde de construcție!

      00
    • Foarte adevarat ce spuneti! Am un alt exemplu: am in familie om care lucreaza in constructii de multi ani, chiar se pricepe. A mai lucrat si prin alte tari. Inca 3-4 prieteni din copilarie care tot in constructii lucreaza…Am fost la ei pe santiere, in orase mari…ba, isi bat joc. Nu ca nu ar sti sa lucreze bine, dar si dezvoltatorul le cere „viteza baetz, viteza”…deci chiar si ei, care (fara falsa modestie), lucreaza bine, cand erau la munca la ansambluri rezidentiale, ii durea in cur…altfel, am vazut lucrari de-ale lor in propriile case, la prieteni, la mine, sau supervizate direct de proprietari, case individuale…diferenta de calitate de la cer la pamant in favoarea celor din urma, timp mai indelungat de constructie, atentie la detalii, lucrat cu materiale bune, explicat proprietarului diferenta dintre materiale bune si alea mai proaste…

      00
  33. Ma ingrozeste sa iau o casa pentru care nu as avea toate detaliile constructiei, documentatie, planuri detaliate, materiale folosite. Si intr-o zona unde oricand ar putea apare o cladire inalta care se aglomereze totul (vizibilitate, priveliste, parcari). Apoi trebuie sa corespunda zona cu nevoile tale, eu n-as schimba locatia relativ centrala in care stau acum, aproape de scoala pentru copii, de transport in comun, de parcuri, de mers pe jos catre multe chestii marunte zilnice. Am si renuntat la a doua masina ca o tineam degeaba, terenul de casa la periferie il am de 15 ani si tot nu m-am decis sa fac pasul (desi a fost un moment in care aveam proiectul facut cu arhitect si calculam buget si durata). Gazon si un foisor, nici macar casa de vacanta nu as face ca e prea costisitoare doar pentru un gratar vara, e mai ieftin si mai interesant sa merg de 10 ori pe an in locatii diferite.

    Tu macar ai experienta locuirii atat in casa cat si in apartament, educatie financiara sa ramai realist si ceva posibilitati. Eu am asteptat cativa ani sa gasesc ce mi-a placut, sper sa fi mai eficient.

    00
  34. Daca vrei un teren de 3300 m2 prin rotbav cu fibra la poarta (fara gaz, restul sunt), shout. Vinde un apropiat. Puteti face un duplex acolo :)

    00
  35. Pe bune ca titlul m-a dus cu gandul ca vrei sa faci parte din diaspora.

    00
  36. Boss, limita aia de 120,000 de euro nu e cam restrictiva asa, ca sa nu zic pt saraci?

    00
    • Parca vorbeam de Romania… Mana sus cine are 120,000 E la „saltea”.

      00
    • Eu nu îi înțeleg pe ăștia, Zarax. Parcă scriu la mișto.

      Casă la €120,000 să fie puțin? Pe bune!?! Nu numai în Brașov, și-n București…

      00
    • Pai vezi ca a scris un domn mai sus aflat la a 3-a casa in Brasov!

      00
    • nu imi dau seama daca eu sunt prea sarac sau prea umblat de mi se par absurde scorurile, poate or fi altii mai destupati. Mai erau unii cu reclama pe insta care iti dadeau la un „studio” de 70k aer conditionat gratuit.

      Da atentie la ce zice vali, nu ca nu sunt ofete in banii astia, doar ca sunt prost facute, de neamuri proaste. Fix asta am observat si eu, sandramale cu trei etaje sa tina tot neamul aproape: cutii, prost orientate, prost luminate si prost compartimentate.

      Nu e asa mare oferta de chestii decente.

      00
    • boss, cand un sfert de populatie are apartament mostenit de la comunisti nu mai e scorul asa mare, de fapt asta pe langa alte porcarii a facut ca preturile in ro sa fie disproportionate, sincer nu cred ca e mult, e mult comparativ cu calitatea vietii din alte tari, si da, uneori e si calitatea proasta a constructiei tinand cont ca noi suntem in tara cu risc seismic, altfel de aceeasi bani iti poti lua casa si la marginea Las Vegasului, so, make murica great again?!

      00
    • Boros, sunt curios cam ce logica folosesti de ai ajuns la concluzia ca 120.000 euro e mult pt o casa? Nu, faptu ca tu castigi 500 euro pe luna nu e un argument.
      O casa pleaca de la terenul pe care sta. Doar tetenul ala poate costa jumatate din aia 120.000 daca e intr-o zona ok si cu o dimensiune decenta. Ai idee cat costa materialele, instalatiile, finisajele, manoperele pt o casa? Asa la bunul simt, nu in detaliu. Nu mai zic sa o si mobilezi/utilezi ca sa poti trai in ea. 150.000 e minimul pentru ceva ce sa nu fie varza si sa regreti intr-un an achizitia. Daca adaugi pretentii te si apropii de 200.000 vertiginos. Si ma refer la o casa unde sa nu trebuiasca sa parchezi la marginea drumului si sa stai la mila altora ca nu iti iau locu de parcare, sau nu trebuie sa bagi bani in ea imediat dupa ce te muti ca iti pica in cap peretii sau iti bate vantu prin casa.

      00
    • 120k e doar avansul :))

      00
    • nilă, încearcă să nu fii muist. thx.

  37. O intrebare in afara subiectului… alte modalitati de a sustine financiar blogul mai exista? Eventual una unde nu platim amandoi taxe la stat (la tine e inevitabil, la mine poate scap de acel TVA).

    00
  38. „Din cauza eliminării taxei auto acum 3 ani, pe străzile din jurul casei mele s-a umplut de mașini, și pe stradă, și pe trotuar. Am vecini care și-au mai luat două mașini, frecvent apar parcate mașini ale vecinilor de la multe numere mai încolo, că sunt mulți în curte și și-au luat mașini și nu au numărat locurile de parcare. Sunt zone unde trotuarele sunt pline de mașini la orice oră, numărul accidentelor auto a crescut, trecerile de pietoni nu mai sunt sigure pentru copii.”

    Welcome to my world!

    00
  39. NOU
    #101

    Tot in Brașov ? Dincolo de toată povestea frumoasă de care deja probabil lumea s-a săturat, Oradea e un loc plăcut. Un oraș mai degrabă pentru 35+, familie, copii. Oportunități destule însă salariile cam mici (luat așa în general). Universitate liniștită, nici Babeș-Bolyai, dar nici Spiru-Haret însă în plină transformare. Și e ceva interesant, că de vreo 10 ani lucrurile se mișcă (cu deranjul de rigoare – săpături, trafic restricționat etc), te mobilizează, orașul te face să simți că nu stai pe loc. Am stat niște ani în București, mult timp în Cluj, însă „liniștea asta bună” n-am simțit-o pe acolo.

    00
  40. fac case mari pentru ca sunt multi idioti, dar multi. toata economia care o strang de la cules de rosii o baga in astfel de „palate”, un motiv este mandria sa vada lumea iar altul este speranta ca, copii lor vor locui si ei tot acolo. mutati inapoi in tara si dupa 10 ani de construit la ea ba realizeaza ca mai trebuie bani si le vand, ba le termina si realizeaza ca intretinerea e prea mare si cu banii de pensie nu ajung. casa imbatraneste de 2 ori mai repede iar copii bineinteles ca nu stau cu parintii.

    00
    • Mai e o nefastă aici, care joacă înfiorători în mâna celor din imobiliare și sfera politicului care le face favoruri ilegale, cu bani extraordinar de mulți.

      Multe scheme se fac acum cu dezvoltarea imobiliară din partea unor neni din fosta/actuala Secu (eventual, copiii sau nepoții lor se ocupă, dar sunt acoperiți de tati/tata mare cu epoleți) sau care îi reprezintă ca un front, construind cu materiale de calitate slabă în timp ce cer prețuri exorbitante.

      Nu numai că idioții au plecat din țară din cauza unor ticăloși patibulari și au muncit pe brânci pe ceva ce nici străinii nu vor să muncească, ci ajung să-și dea banii munciți tot aceloraşi ticăloși pentru care au plecat din țară. Aaaa, dar nu-i nimic, acum au ceva să moară dușmanii de invidie… vezi să nu.

      00
  41. NOU
    #104

    Cel mai important în contextul dat e că în Oradea preturile caselor sunt ridicate (totuși găsești lejer sub 100.000), însă sunt câteva suburbii interesante unde găsești case la preturi bune, 60.000 – 80.000 cu 1000 mp teren. Zone cu utilități, asfalt.

    00
    • … Ca sa nu mai vorbim de zona cu dealuri, unde inca mai sunt terenuri libere foarte interesante si la preturi aproape ok. Iar daca stii ce vrei, iti faci o casa cocheta, fix cat ai nevoie, nu palat de neam prost.

      00
  42. trebuiesc cartiere rezidentiale de case cum sunt in US/UK, construite de companii zeci/sute de case relativ similare. Si eu ma uit dupa ceva similar, casa mica, nu vreau familie mare.. zona brasov. doar ceva duplex-uri care s-au dat deja (si fara curte)

    00
  43. amazon prime, livrare in doua zile. a, tu locuiesti in romania si cumperi din germania sau uk si amazon e de cacat si emag nu e :)) are sens.

    00
  44. Stupinii noi? Cartierul de pe stanga ,cel vizibil de pe DN cand mergi spre Halchiu?
    Strada Pasunii

    00
    • Sunt curios de ce a dat lumea – pentru Stupinii noi…. Acolo au fost case finisate exterior si la gri in interior la preturi de 65.000-85.000, cu teren de vreo 800 mp.

      00
    • Si eu sunt curios de oamenii care fac asta.Nu am pus intrebare gen „va place mamaliga”? Am dat o sugestie care poate fi sau nu buna. Daca nu e buna,argumenteaza intr-un raspuns,nu te comporta ca un cacat impaiat si arogant care da downvote doar pentru ca poate si pentru ca stie el mai bine

      00
  45. Vad ca nu a zis nimeni nimic de e90-ul ala. Vezi ca bagi bani in el de o sa iti iasa pe urechi. La e90 se strica TOT non-stop. Si cand zic TOT ma refer la faptul ca la fiecare drum te intorci acasa cu cate un rahatel de 3-4 sute de lei paguba. Ba nu stiu ce senzor,ba nu stiu ce bec de la nu stiu ce torpedou care nu se face decat pe original si e 200 de lei,ba distributia aia vesnic cu probleme ba ba ba. E fund fara sac orice BMW vechi. Ia ORICE altceva!
    PS . Vorbesc din Multa experienta !

    00
  46. A incercat cineva o casa din containere? Ma gandesc ca poate fi mutata oriunde. Ar fi suficient chiar si un singur container mutat undeva pe la munte, pe post de cabana unde sa te retragi in weekend sau in vacanta.

    00
    • Varianta asta cade, n-are beci! :)

      00
    • Dar poti sa mai pui un container langa, elimini partea superioara si la prima ploaie faci rost si de piscina ;-)

      00
    • 400-450 euro/mp tva inclus. La banii ăia îți faci din lemn rotund, rustic….gen casa de vacanță, nu o cutie de tablă. Oricum ar fi izolat, tot faci punte termică, nu respiră deci investește în ventilație …etc. La banii ăia e la cheie. Instalația electrică aparenta, podeaua în laminat …etc etc. O opțiune pentru birou, organizare de șantier, am vazut la Bucuresti chiar si un impinge tava facut in 5 containere cu pereți de sticlă și terasa deasupra. Dar pentru locuit permanent … la suma aia mai bine o faci tu pe structura de lemn sau metal.
      E și nu e o opțiune. E, daca ai posibilitate sa iei containerele și știi ține in mână un aparat de sudură. Daca o vrei fleoshcaita pe teren ca sa nu ti bați capul…și sa stai pe viața in ea, meriți titluri de idiot in cartea recordurilor.

      00
  47. Bai da unii sunt cam dusi cu pluta. Cum sa zici frate ca 12k sunt bani putini?? Unde naiba se cred? Adica in alte tari iti poti lua casa cu teren cu banii aia, unde na, salariile sunt alea care sunt, da in Ro e putin… Mdea

    00
    • @Ioana:
      Nu a zis nimeni „suma respectiva reprezinta bani putini”.
      Altceva: „un produs cu caracteristicile x+y+z costa mai mult”.
      Dovada? Vali cauta de cativa ani (stiu articolele de aici), si nu a gasit nimic in banii aia.
      Si eu sunt dezamagit cand caut sa-mi schimb masina: as vrea una cu de toate, dar care sa coste cat mai putin (e o dorinta naturala). Din pacate nu se prea gasesc.
      Nu e nici o conspiratie, ci asa functioneaza lucrurile in lumea reala.

      00
    • Mi-am luat eu cu de toate si a costat putin, repar la ea zilnic

      00
    • Vinde casa un vecin aflat la doua numere distanta pe strada. Cere 250.000 euro. Am sunat si am intrebat suprafata si la suprafata casei, la pretul pietei, s-ar vinde cred la 170.000 – 180.000. Afisul e la poarta deja de 6-7 luni.

      00
    • @D.O. as zice mai mult ca majoritatea nu au simtul penibilului, de asta ajungi sa iei lucruri noi de pe amazon-de cu tot cu fast delivery si sa fie mai ieftine ca sh-urile de la noi, deci da, asta e lumea reala

      00
    • Am la activ in ultimii 15 ani, cateva renovari, de la 0 o casa (la porumb…1 ha in fata mea), recent apartament 2 camere.
      Preturile la ceva finisat -raportat la salarii- sunt in era 2004-2005. Ok a fost pe criza si la manopera si la materiale.
      Azi pt 2 camere (60 mp) renovat de la 0 15000 E.
      Concluzie: 700 E mp construit, finisat mediu plus, la care adaugi teren, utilitati, gaerd rtc.
      In criza finisat am ajuns pe la 450 E.
      Bafta!

      00
  48. @Boros

    In primul rand eu nu vand, eu construiesc propria casa si vorbesc din propria experienta. Am vazut cat am platit pe un teren de 600 mp in oras si am vazut si cat am platit si pentru constructia casei la rosu. Si daca ma gandesc cat mai am de bagat in casa sare cu mult peste 120k. Nu pun la socoteala pret proiecte, avize, arhitect, notari etc..
    Totul facut cum prevede legislatia si cu facturi si tva platit ca fac pentru mine.
    Eu asta spun incearca tu sa faci in 120 k si mai vorbim dupa, asa vorbit dupa televizor toti avem pareri.

    00
    • An pret la gri pe mp si la complet?
      Tot nu intelege romanul ca pretul e la mp, nu forma.
      120.000 E pt o casa finisata nu gasesti in Romania, nici din alea facute la vanzare.
      Mai asteptati 2 ani, ca vine criza, viata trece, iar busnitarii de imobile vof cere 1000 e mp.

      00
    • Tocmai eram cu pixul pe proiect și am descoperit că baia de serviciu de 11 mp colt in sufragerie are o greșeală. Cu ocazia prilejului am calculat și biblioteca/sufragerie. Am 72.43 mp.
      De ce? Fiindcă vreau să bag motocicletele (care oi vrea eu, prin rotatie) în sufragerie. Uite de aia am sufragerie mai mare decât un apartament cu două camere.
      Pot să te întreb cam cu cat contribui tu la costurile de constructie? La proiect sigur n ai dat bani. Modific sufrageria în masura costurilor pe care le acoperi tu.

      00
    • My bad. Era pentru comentariul lui A.

      00
  49. Eu te-aș invita înspre vest, da’ știu că zona are reputație proastă de când a pățit-o ălalalt samsar. Mai avem in sat și imprejur niște terenuri intersante.

    Dacă nu în Banat, pe lângă Oradea n-ar fi o opțiune ?

    00
  50. Daca te deranjează zgomotul și aglomerația pe locurile de parcare într-o zonă de case, crezi că vei ajunge la mai bine într-o zonă de blocuri? Problemele doar se multiplică din punctul asta de vedere. Dilema e casa la sat cu liniște și pace dar izolare și naveta, sau apartament la oraș cu apropiere de ce are orașul de oferit și agitație și din aia buna dar și din aia rea. Deocamdată ești pe cât se poate de bine, considering. Sau îți iei casa pe drumul Poienii, daca te tine.

    00
  51. poate că-s eu țărancă din Oltenia, dar de ce și-ar construi cineva și cu ce scop o casă cu living de 100 mp?!
    dă baluri cel puțin o dată pe lună? face curse?
    100 mp înseamnă cel puțin un apartament cu 3 camere decomandate (dimensiuni decente), 2 băi (băi, nu una-toaletă de serviciu), 2 debarale și bucătărie decentă.

    00
    • Pentru ca li s-a lipit pe creier casa din singur acasă și din alte filme de când erau mici.

      00
    • dar aia d-alde Cantacuzino de ce au facut palat pe Victoriei cu sala de concerte si alte alea.
      Cat timp fac pe banii lor, ce dumniezau fa fute grija cata sufragerie au unii? ti-a luat doi metri din garsoniera sau puna la el sau ce?
      Regina angliei de ce are palat?

      Pentru ca poate. Asa si astia cu 100mp sufrageria. Au facut ca au putut. Si ca unii nu vor sa cumpere ce au ei de dat, e ok, sunt altii care vor.
      De ce kkt asculta unii manele, de ce se nasc unii cu puta mica…relaxati-va oameni…nu va obliga nimeni sa cumparati palate sau sa sugeti puta mica.

      00
    • @Lucifer
      Cum zice Denzel ” my man”
      🤣

      00
    • @Lucifer, în principiu ai dreptate, dar p-ăla îl chema Cantacuzino, nu Gheorghe din Poplaca, și chiar invita orchestre acolo pentru a audia concerte, dădea baluri și alte alea.
      și să compari palatul unui șef de stat în general, și al unui cu tradiție ca a lu’ tanti Lizzie….
      ps. am 2 camere, nu garsonieră. și momentan locuiesc cu chirie în ap. de 3 camere din care folosesc 2. :)
      pps. s-a dovenit că-s țărancă din Oltenia. nu că aveam vreo îndoială. :)

      00
  52. mai bine un XT din 2017 decat sa tii doua masini

    00
  53. Ghimbav, nu-ti suride ? Transport in comun linia 210, fara ambuteiaje, deocamdata, utilitati.

    00
  54. Îți recomand cu drag E93 330dx 231 cai, nimic altceva.
    2.0 e prea lesinat la 163 cai, iar cel de 177 probleme la lanț. Și nu lua facelift, cel cu 177 sau 245 cai. Sau benzină 325i.

    00
  55. Daca in 2011 sau 2012 faceai un credit/aveai in cont 100K iti cumparai o casa la porumb, in Stupini, aproape asa cum o descrii tu acum-amprenta la sol de 80mp, etajul cu 3 dormitoare si 2 bai, parcare in curte pentru 2 masini. Acum cred ca se cere pe o casa la fel 145-155K.

    00
  56. Data fiind expunerea de motive, ca trece Ford Focus la 6:39 dimineata si ca nu mai ai loc de masinile vecinilor, -nu sustin ca nu ar fi motive serioase, in anumit context orice motiv poate fi privit ca serios- nu cred ca exista o solutie, pt ca tot nemultumit vei fi. Poti gasi ceva acum, dar va fi de moment, sigur iti va strica karma un alt factor extern din nou si din nou si tot asa.
    E (si) chestiune de echilibru interior.

    00
    • Mai putin chestia cu echilibru interior, putin cam rautacioasa, e cel mai bun comentariu.
      La inceput mi se parea si cam mica suprafata, cand ai cumparat-o, dar intre timp m-am lamurit pe pielea proprie ca multi mp mai rau incurca. Inclusiv cei 400 de curte pe care ti-i doresti, daca nu ai de gand sa te faci fermier sau pomicultor, interesul nostru e sa continui cu blogul.

      00
    • Oare ce geamuri are de se aude in casa muzica lui gigi din masina? Eu stau langa gara si nu aud trenurile (am termopane decente ). Unele persoane, de la o varsta, dorm asa, mai iepureste si aud si pasii oamenilor de pe drum :)))

      00
  57. Ca sa iti cumperi casa buna in Brasov trebuie sa socializezi, sa ai cunostinte. Pe siteurile de profil ajung numai gunoaie sau case postate la modul „poate pica un prost”. Am cunoscuti ce au cumparat case „bomba”, gen 70k langa Mesota cu ceva curte (in 2 ani a mansardat podul), 120k pe Fagetului o casa cat un palat, samd.

    Pe cuvant, de jumatate de an ma uit dupa casa pe toate siteurile si n-am gasit mai nimic interesant, dar din vorba in vorba am vizionat vreo doua case destul de ok, case ce nu sunt listate nicaieri.

    PS: Daca vinzi casa de pe Lunga nu uita sa pui si aici oferta, daca are geam la strada (aka sa pot monta firma luminoasa) ma intereseaza!

    00
  58. O sa regreti ambele variante (apartament sau casa in lanul de porumb).

    00
  59. la articolul asta mai dadusem un comentariu mai mare si vad ca n-a aparut de ieri. e din cauza ca e prea mare sau ce?

    00
  60. Ai să-mi bag.. Nu-mi vine sa cred câte comentarii

    00
  61. stai pe curu tău și pune constant banu’ la saltea iar la foarte apropiata recesiune/criză ce sigur vine ieși la atac.

    120keur acum îți cumpără cel mult cloacă, din păcate. atât dpdv al vânzătorului de apt. comunist cu pretenții infinite pentru o budă semi-infectă cât și dpdv de vedere al dezvoltatorului de nou care a poleit o altă budă semi-infectă …

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.