Situația la zi – 10 noiembrie 2020

O chestie de nuanță: un prost e oprit de poliție pentru că circula noaptea

Șofer: Nu m-a informat nimeni personal. La tv s-a spus așa: după ora 23, din ziua de azi, din lunea de azi, în cât suntem azi 9.11 am plecat de la ora 2.00 de acasă. 

OK. Te-a informat Bill Gates că vrea să îți bage cip în fund? Nu prea, huh? Dar ești la curent cu toate conspirațiile căcăcioase și cu toate știrile mondene, deși nici acolo nu te informează nimeni personal.

Informațiile există, trebuie doar să vrei să pui o pauză de la halit rahaturi și să mai citești și altceva.


Aș vrea ca statul să ajute HORECA prin plata salariilor de pe cartea de muncă. Că ei sunt adorabili când au calculat “noi luăm berea cu 2 lei și o vindem cu 6, deci pierderilor noastre sunt 6 lei”. Nu. Hai să ajute statul un pic firmele care au avut profit în ultimii doi ani prin plata salariilor mizere de pe cartea de muncă. Ah, erai chelner cu 800 și făceai restul până la 3.000 din bacșișuri? Nasol, discută asta cu patronul tău. Ah, erai un patron care luase 2 mașini în leasing în ultimii ani, dar firma era pe minus? Lasă, poate meriți să dai faliment.


Vești noi de pe frontul luptei publicului cu autostrăzile:

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit o ofertă la licitația pentru completarea/revizuirea Studiului de Fezabilitate și elaborarea Proiectului Tehnic necesare construcției tronsonului de autostradă Ploiești – Brașov, a anunțat luni Ministerul Transporturilor. (sursa)

M-am dus la DEX și am căutat ce înseamnă fezabilitate, că am avut un mic moment de ezitare, în care m-am gândit că poate s-a schimbat sensul față de ultima oară când am dat pe la școală. Nu s-a schimbat, înseamnă același lucru.


Pentru cine mai avea dubii că știrile se leagă între ele.

202011102310063131

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Ai o boala pe astia din HoReCa de parca suntem singura tara din lume cu preturi de vanzare la bere 6 lei,cand la furnizor e 2.
    Patronu ala mai platea si salarii,impozite,gaz,curent,aparatura,chirie pe locatie. Ia vezi 2 lucruri.
    1.cate mii de beri cu profit de 4 lei vinzi pana acoperi cheltuielile alea
    2.in toata lumea unde se ofera servicii berea costa dublu-triplu-de10ori mai mult decat la furnizor.
    Am un amic care are un bar cu 2 angajati.Rulaj inainte de pandemie de 20.000 lei lunar. Ramanea cu un salariu minim pe economie pentru el,deci hai sa nu mai facem calcule de gradinita cu „iau berea cu 2 lei,o dau cu 6 = 4 profit”

    00
    • ce faci acum, îmi explici comerțul? pe bune?

    • salariu minim, da’ lasa-ma sa ghicesc, mancarea „pe firma”, telefonul „pe firma”, masina „pe firma”, vacantele „pe firma”. si la final salariul ala minim e de fapt ce ramanea la sfarsitul lunii, nu de unde incepea luna.

      00
    • pai normal, ca pare ca nu prea intelegi cum functioneaza un bar/restaurant etc. Nu toate businessurile din HORECA sunt ca fratelli / E3 / Osho.
      HORECA e foarte competitiva. Ai tu capsa pusa pe meltenii cu Q7 in leasing.
      Nu faci profit net de 10% in Horeca, nu faci. Asta ti-o spun din experienta, nu din presupuneri. O luna proata pe an si a pierdut si profitul ala. Plus riscurile aferente de a lucra cu bunuri perisabile si asa mai departe.

      00
    • @ioan – mai putine restaurante, mancare mai buna si de calitate si service impecabila. prefer 3 restaurante pline in care sa imi fac rezervare cu o luna inainte si sa simt ca ies in oras decat mizerii ordinare unde te baga in seama chelnerul dupa 10 min de cand te-ai asezat la masa. In Italia, angajati romani la restaurant italian (obvs) in 1 minut mi-au schimbat fata de masa, mi-au adus tacamuri, 2 prosseco si comanda luata. dar da, hai sa plangem de horeca din ro :)))

      00
    • de-aia prefera romanii sa munceasca ca chelneri prin strainatate si voi va plangeti ca nu gasiti oameni la angajare

      00
    • astia cu dislike-uri la comment-ul meu, va rog argumentati.
      Preturile sunt aproximativ la fel, doar ca (evident) servirea e mai buna la straini.

      @Robert – inainte sa pornesti o afacere, fie el restaurant sau birt, cum incepi ? iei spatiu, nu?, si te duci si deschizi, nu? plan de afaceri, un studiu prin zona sa vezi daca nu cumva mai sunt altii care si-au deschis, ce ofera, ce oferi tu, cum esti competitiv, ce aduci nou, cat preconizezi ca o sa faci cel mai putin si daca te poti sustine 1-2-3 luni fara profit, pe 0 sau pe minus, si daca pe minus, cat… cand iti deschizi..vara..iarna…ai bani de investit la inceput…? promovare, un buget , minim, ce clienti o sa ai..cat de mare e orasul in care vrei sa deschizi…altii de ce si-au inchis pravaliile (care si le-au inchis in trecut)… criza in 2008 poti sa vezi niste situatii/cazuri ce s-au intamplat cu restaurantele/birturile din zona ta…… … detalii detalii. hai sa ne facem restaurante, platforme peste platforme, amazoni, combinatii, boss.

      00
    • Am scris mai multe raspunsuri pe care le-am sters pentru ca nu are rost.
      Nu consider pe nimeni prost din cei care mi-au raspuns (ca altfel nu as mai argumenta aici pe blog cu nimeni) dar e clar ca n-are niciunul cea mai mica legatura cu domeniul HoReCa. Nu am cum sa argumentez/port o discutie de la egal la egal cu oameni care compara ce cred ei cu ce stiu eu. Succesuri.

      Apropo ca nu ma pot abtine.Mi-a fscut ziua ala cu „Sa fie mai putine restaurante!” .Bravo,eventual mai putin din tot.Mai putine strazi,magazine,servicii,drepturi. Te simteai bine in anii 90,este? Comunismul e mandru de raspunsul tau.La urmatorul comentariu vrei sa te ia lumea in serios si argumentatie de ce iti iei dislike. Amuzant.

      00
    • Roberto carlos, eu cred ca nu intelegi cum functioneaza economia. Daca ai 5 restaurante si 100 de clienti si apoi apar inca 10 deci 15 restaurante si tot 100 de clienti, cum iese asta? Din alea 15 , sa zicem ca 3 is de top, care initial.aveau competitie doar alte 2, si mai vin inca 10 , unu de top si restu acarateuri. Stim ca romanu e consumator fin de calitate, cine pierde aici? Aia cu top isi maresc preturile sa mentina aceleasi servicii iar astia de jos se bat toti pe aceeasi felie, asta e doar un scenariu…

      Te rog, explica ne cu horeca.

      Competitia e buna dar cand vii cu mizerii eu cred ca meriti sa nu traiesti. Platesti angajatii cu minim(pe carte sau in mana – nici nu mai coteaza), nu si fac treaba, egal client nemultumit. Ca urmare, poti sa inchizi pravalia.

      00
    • Pai de ce amicul tău nu își căuta un loc de muncă cu mai puțin stres, unde să câștige mai mult decât minimum pe economie?
      Banuiesc ca muncea de rupea sa aiba barul ăla, săracul, când putea pune marfa in rafturi la Kaufland, pe bani mai mulți decât „minimum pe economie”.
      Cacat.

      00
    • „Nu faci profit net de 10% in Horeca, nu faci. Asta ti-o spun din experienta, nu din presupuneri. O luna proata pe an si a pierdut si profitul ala. Plus riscurile aferente de a lucra cu bunuri perisabile si asa mai departe.”

      E groaznic! :(
      Dar am o soluție, cred, pentru acești oropsiți: zidar, la sparangel, pus marfa in raft la supermarket.
      Mult mai putin stres, mult mai putin risc, mult mai puțină reaponsabilitate, salarii mai mari, se pare.
      Win-win.
      Cum dracu’ de nu le trece asta prin cap patronilor de restaurante? Sta Garcea ca un fraier cu „salariul minim pe economie”, „pierde tot profitul dacă merge o lună prost”, in loc sa isi ia un job sigur, cu carte de munca, cu pensie… Acești eroi ai restaurantelor, unde felia de pâine e 10 lei și tot pare puțin: „daca nu funcționam o luna, pierdem tot.”

      00
    • Orice cacat ai deschide si ai sub 5 angajati iar tu si nevasta nu suntem 2 dintre angajati se v-a sorti falimentului. Nu exista sefule sa ai 2 angajati si tu sa fii „patron”, ce asteptati ai mancatias?

      00
    • @Noname. Dacă iți servesc o salată de boeuf din produse de calitate, nu din maioneză de găleată și legume din supermarket, făcută de un chef și servită de un ospătar meseriaș, îmi plătești cu 50% mai mult decât la restaurantul de lângă mine ?

      00
    • Propun o solutie valabila nu numai pentru HORECA ci si pentru alte activitati care cer ajutor/suport de la stat, sa fie ajutati NUMAI in functie de impozitele platite catre statul cauia ii cer ajutorul (pe salarii, profit, teren, etc. nu conteaza), nu pe cifra de afaceri, profit sau alti indicatori asemenea. Mi sa pare normal sa ajut un business care-mi aduce si mie beneficii si pot continua, cu acei bani, sustinerea altor activitati.

      00
    • Cum ar fi daca vin si vanzatorii de zahar la pliculet sa se planga si sa ceara ajutor?
      Atunci cand costul de intrare in business e mic si know-how asemenea, concurenta e mare si marjele mici.
      Sau crapi, cum se intampla si pina acum, un 30% anual.
      Daca pornesti un local cu mobilier inchiriat/primit de la furnizori de bauturi, espresor si alte acareturi pe promisiuni/angajamente de vanzare, mai angajezi cativa elevi/studenti pe promisiuni de salarii, ramai cu chiria si utilitatile de platit.
      Cred ca e buna si putina curatenie in domeniul asta.

      00
    • @NONAME – resturantul pe care il are familia mea e ca cel descris de tine. Pe fine dining marjele sunt si mai mici. Tu ai impresia ca e plin tot timpul cand bonul mediu pe masa in 4 e 600 de lei? (cu bauturi si toate cele cum ai descris tu)

      00
    • @ noname aiurezi.

      Unu la mana, daca tu preferi sa iti faci rezervare cu o luna inainte sa iesi din casa, e problema ta.

      Doi la mana, aceeasi placa obosita cu serviciile din strainatate bazata pe una sau doua experiente personale.

      Vorbesti in teorie, pe baza unor idei preconcepute. Lucrurile sunt diferite in viata reala.

      00
    • @Cristi – stii ce nu intelegi tu cristi? Ca romanului ii place cacatul. Mult. Si tot kkt vrea. Aici sunt de acord cu vali, de ce pula mea continua sa functioneze restaurante de tot cacatul? ca asta le place clientilor? servire proasta, mancare multa, ieftina si supragatita. Si asa e peste tot, ca vorbesti de cluj, de tm, de bucuresti. Sa fie mult, sa fie ieftin, si sa ma simt io rege acolo.
      Cola e 10 lei si la fine dining si la restaurantul de cartier. Nici la mancare nu e diferenta mare.
      Uita-te ca nu poti sa comanzi de la fabio pizza pt 2 persoane (de exemplu) fara sa ajungi la 150 de lei. Si asta comanda acasa. 2 Pizza, sossuri, deserturi, o bautura si aia e.

      00
    • Horeca reactioneaza cam urat la critici, chiar si cele civilizate. Scuza asta cu „dar ne e greu, uite ce facturi avem” nu merge, toti avem incasari si cheltuieli, si nu ne plangem oricui ne scoate in evidenta vreo problema. Si e si o chestie de atitudine – nu am auzit replica asta niciodata spusa cu empatie si cu o dorinta sincera de a impaca un client nemultumit. E raspunsul cel mai des servit la cereri precum ‘un suc rece nu aveti?’, ‘o paine mai buna se poate?’. Oricum cand chiar vrei sa impaci un client, nu ii turui de problemele tale, ii rezolvi problema LUI, ori daca nu ai ce sa faci iti ceri scuze si cam atat. Dar ma rog, eu vorbesc doar din experienta de client. Am voie, sper.

      00
    • Dacă e așa greu, se câștigâ așa puțin, sunt așa de nemulțumiți, de ce se mai înghesuie așa de mulți investitori în HORECA? De ce nu se fac… tractoriști?

      00
    • @George.s cum spunea un cetatean mai sus, e democratie, sa se faca restaurante si birturi fara numar.

      00
    • Restaurantele alea fine cu stele au riscuri mult mai mari decât birtuletele unde bagi niste ciorbe si traditionale românesti. În primul rând ca ai mai mult personal si cu alt nivel de pregatire, în România nu prea ai mâna de lucru calificata pentru asa ceva. Apoi ai mai multe chestii care te pot depuncta sa pierzi notarile alea care te baga la categorie, si mult mai aspre. Marja absoluta pare mai mare ca îti aduce 150-200 de euro un mesean dar ce e peste costul marfii puse în farfurie trebuie împartit în mult mai multe parti apoi decât la birtul de 5 oameni.

      Aia cu „mai putine restaurante ca rezerv eu cu o luna înainte” e o prostie fara seaman.

      00
    • @Nicolae C. – da, exact.

      00
    • Deliciu de discutie . Oameni care au habar ce vorbesc vs pareristi + Noname care ori trolleaza maxim,ori are o situatie financiaro-intelectuala trista.
      Auzi la el ,restaurantele mari maresc preturile cand apare competita,am atatea „hahahahaha”-uri de zis despre asta incat nu cred ca-mi incarca telefonul atat text.

      00
    • Robert esti glumetz. Hai ca ma duc sa mi deschid un restaurant. 20 lei suc la 0.33 😄

      00
  2. Ce democratic suna asta “ un prost e oprit de poliție pentru că circula noaptea”.

    00
    • Pai era prost ca noaptea, si exista riscul sa se piarda.

      00
    • Propun ca cineva sa amendeze si politistii care umbla noaptea fara motiv pe strada

      00
    • RV = conform la ce ai scris ar trebui amendati si cei cu wc in fundul curtii . Ce naiba cauta seara acolo ?

      00
    • noaptea se răspândește covidul mai tare, pentru că merg eu să iau cola de la non-stop

      00
    • @Itaa, Stim noi ca bei Cuba Libre si esti raspandac de covrig.

      00
    • noaptea se răspândește covidul mai tare, pentru că merg eu să iau cola de la non-stop

      Nu se raspandeste covidul mai tare noaptea, dar sunt imbecili care vor sa tina chefuri si petreceri pe la cate unu’ pe acasa, iar chefurile alea se intampla noaptea. De aici interdictia sa se mai plimbe cretinii pe strada dupa ora 11.

      00
    • e greu să înțelegi aia cu ora 23. foarte greu.

    • @Sabotor, Explicatia ta e demna de premierul Romaniei „E zona zoster la Obor, hai sa inchidem toate pietele din Romania” si nu cred ca asta e motivul pentru care s-a restrictionat circulatia. Nu justifica nici campania de PR pe bani publici a politiei romane.

      00
    • meh, nimic nou sub soare. ma rog, sub cer, ca noaptea nu e soare. masurile luate la masa verde sunt in contratimp si contradictie cu realitatea din teren.

      00
    • La fel de proști sunt și ăia din alte țări care au luat fix aceleași măsuri cu restricționarea circulației noaptea nu ? Numai comentatorii de pe aici sunt inteligenți și dacă ai lăsa pandemia asta pe mâna lor, ar face-o harcea-parcea în doi timpi și trei mișcări du-te vino.

      Nu e vorba numai de un chef ascuns într-un apartament pe undeva prin berceni, e vorba și de party-urile cu zeci de oameni prin alte cluburi, nunți, etc. Pe lângă blocul meu se strângeau niște minoritari seara până pe la ora 2-3 noaptea și spărgeau semințe. In timpul zilei nu, dar seara, fără măști, fără griji.
      Și atunci de aia au sens amenzile noaptea. Ca să stai în banca ta, sau dacă nu stai, să ai barem un motiv bun, faci declarație și gata.
      Apropos, e chestia ai prin lege care zice că necunoașterea legii nu înlătură vinovăția. Așa că da, sunt adorabili ăia care o bagă cu „n-am știut…”

      00
    • Comentariul meu nu pune in discutie utilitatea masurii.

      @Radu, politia putea sa-si faca datoria si pana acum, vad ca ei stiu de petreceri de mult timp. Baietii aia nu pot sa plece de acasa mai devreme ?

      00
    • Așteptam să argumenteze cineva asta. Dacă îi amendezi doar pe unii, discriminezi. Dacă impui limite pentru toată lumea, atunci e general valabilă (și oricum permiți excepțiile cu declarație).

      00
    • @Radu, ii amendezi pe aia care incalca legea, „discriminare” ar fi sa inchizi strada mea doar pentru ca strada ta e periculoasa. sa speram ca masura asta e mai eficienta decat marea termometrizare, alta inventie aplicata de toate tarile.

      00
    • Am înțeles-o pe aia cu 23, dar aia cu 21 rămâne aiurea și citez: „Aia cu închiderea mai devreme a magazinelor e prostie.”

      00
    • P.S.: aia de 23 nu face decât ca ăia să vină la petreceri înainte de 23 și apoi să plece dimineața

      00
    • Anyways, two cents statul nu prea mai poate face nimic, poate să scoată 10 măsuri pe zi, să spameze cu încă o reclamă anti-covid per calup publicitar, numărul de cazuri a continuat să crească indiferent de măsuri. Așa că de ce să ne mai pierdem timpul cu asta? Cine e prost și nu crede n-are decât să fie liber, apoi să înjure statul că el și alți 100k nu mai au loc la ati, în timp ce ăilalți care dau un futai pe chestia asta și își iau singuri măsurile preventive fără să îi spună nimeni, ăia vor fi ok.

      00
    • Ltaa, exact!

      00
    • P.s.2 măsurile astea nu fac altceva decât să îi enerveze fix pe ăia care mai respectă regulile (adică eu am făcut pe dracu-patru să evit orice risc și tu tot mă închizi în casă?) pe când ceilalți oricum se resemnează, că doar asta știu, și îi va durea la banană că oricând.

      00
  3. Cum poate ala sa doarmă cu rulajul ala? Cum ii mai stau angajatii cu CA aia? Când m-am jucat eu de-a antreprenoriatul, rulam 40000 lunar si aveam coșmaruri noaptea, tot doi angajati. Si am inchis ca nu puteam sa imi bat joc de angajati, de mine si sa ma pretez la”optimizari” fiscale.

    00
  4. Acum am aflat si eu de la tv-uri ca dupa segmentul IT din Romania avem si industria pietarilor producatori autohtoni de banane kiwi si patrunjel in decembrie. Se pare ca inchiderea acestei industrii ce aduce un procent urias la PIB va genera probleme in lant.

    00
    • Patrunjel se face si decembrie, banane am vazut in gradina botanica din Cluj, la kiwi inca mai caut (dar parca vazusem la TV ca au incercat sa-i aclimatizeze). :)

      00
    • stii ca mai exista si mere, pere, nuci, morcovi, ceapa si alte chestii care se pot vinde si toamna-iarna? sau branza, slanina, lapte? sau pt tine la piata poti sa cumperi doar rosii turcesti?

      00
    • Kiwi ai in curte la Agronomie in Bucuresti. Dar sigur nu e comercial valabil.

      00
  5. Credeti ca vor invata ceva astia din HORECA cand se va reveni la „normal”? Credeti ca ne vor astepta cu berea rece cand ajungem la pensiune dupa 5 ore pe drum? Nah, ne vor fute in toate gaurile pentru o bere calda, o ciorba clara si un snitzel traditional pane la 45 lei. Si ne va place, pentru ca nu vom avea de ales.

    00
    • Nici consumatorul nu e mai breaz. Citeam ieri că sună în continuu telefoanele pentru rezervări la pensiuni de Crăciun și anul nou. Nu contează unde, nu contează cât costă, rumânul trebuie să pună pe Facebook cum bagă el la maț produse tradiționale din carne de porc de Spania, stropite cu băuturi de casă din alcool și sirop de de la Metro.

      00
    • Firmele private sunt ca niste elevi care invata smecheriile profesilor.
      Daca vezi ca profesorul nu iti pune absente daca lipsesti, NU TE MAI DUCI.
      Daca vezi ca iti da 10 pe un test aiurea la final de an, nu mai inveti in timpul anului.

      HORECA va invata doar daca clientii isi vor impune preferintele. Atata timp cat ei sunt full indiferent de mânăriile fiscale, calitatea proasta, preturile mari, nimeni nu va invata nimic.

      00
    • Trecut prin moeciu in weekend, plin.

      „Covidarii” peste tot.

      Amuzant ca ei inca promoveaza traseele geniale pentru semimaraton si alergare da le umbla caini prin sate.

      00
    • @eugen
      o să aibe o surpriză toți pulifricii ăștia: pula crăciun și revelion anu’ ăsta

      00
    • Pe Valea Prahovei era full duminica, pe sensul spre Bucuresti.
      Eu veneam de la mama, de la Campina, eram doar in tranzit spre Brasov

      00
  6. 2016: „Şi surprize, surprize: „Pe vremea lui Ceausescu raportul dintre cele mai mici si cele mai mari salarii era fix de 1 la 6!” (Asta a descoperit Butunoiu surprins că „civilizaţii” copie modelul „comunist”).” ( https://gandeste.org/analize-si-opinii/ierarhia-salariala-castele-romaniei-actuale-si-condamnarea-la-o-noua-iobagie-luminata/74709/ )

    00
    • Unu: pre vreme aia nu conta diferența de salarii pentru că oricum nu aveai ce cumpăra cu banii. Cea mai râvnită slujbă era vânzător la alimentară. Întreținerea era ieftină pentru că nu era căldură și apă caldă. Și nu veniți povestiri de la nea Vasile care a fost la un gratar o dată de 1 Mai și atâta ține minte. Sau cu poveștile lui nea Vasile informator la securitate care primea bilete de la sindicat să meargă în concediu pe litoral.
      Doi: dacă tot vrei să iei 60% impozit ce oferi de banii ăia? Dacă oferta e bormașina vecinului, manele la 12 noaptea fără să vie nimeni să le oprească, mașina blocată în parcare când ai de ajuns repede să iei pe cineva de la gară s-ar putea ca mulți să plece pentru a plăti impozite la alți socialiști. Impozitele ălora nu au venit peste noapte, au fost mărite treptat având grijă să îți lase ceva de trăit plus servicii din ce în ce mai bune.

      00
    • Eu nu stiu de unde scot cifrele alea. Singura tara din lume care are un „salariu maxim” e Cuba. In rest nu vad cum au dedus ei rapoartele alea intre salarii.

      Chiar si in Romania, daca luam salariul minim de 1.346 lei ar insemna la un raport de 1:18 ca cel mai mare salariu din Romania este 24.228 lei. Eu stiu persoane care castiga mai mult decat atat. Mai exact, conform unui raport recent sunt cam 32.000 de romani care castiga peste aceasta suma lunar.

      00
    • Butunoiu credeam că e mai deștept, dar văd că ori e prost grămadă, ori e rău intenționat și trollează ca un nesimțit.

      Știm foarte bine cei care se-nvârt în cercuri din alea rarefiate de CEO și altele, că banii nu-i primesc pe salariu pentru că te mănâncă impozitele de sar capacele. Primesc acțiuni care le pot vinde și care au alte impozite nu ca pentru săraci. Au SRL-uri pe consultanță de pe care mai facturează niște sume, și tot așa.

      În SUA e plin de corporații cu CEO cu salariu oficial de 1$. Suntem în halul ăla de naivi să credem că ăia fac muncă voluntară?

      Salariile sunt de 1-6 că mai sus de atâta te rup taxele și băieții au ei alte metode și gata.

      00
  7. Oare numai HORECA exista in tara asta? Ca de la inceputul pandemiei numai pe astia ii aud. Sunt industrii care aduc o gramada de bani la bugetul de stat si, culmea, aia nu se plang desi au si ei probleme.

    Dar fix HORECA se plange. Fix aia care isi platesc salariatii cu salariul minim pe economie sau, si mai rau, cu cateva ore pe cartea de munca. Fix aia care nu stiu sa dea bon fiscal decat daca ceri (nu se aplica peste tot). Fix aia care n-au POS sau au, dar nu functioneaza. Fix aia care te servesc mizerabil. Fix aia care cresc mereu preturile si scad portiile de mancare. etc…

    Va rog eu, lasati-ne!

    00
    • Ca o cireasa de pe tort, mai trebuie un protest al taximetriștilor, că nu mai pot circula noaptea și „mor de foame”. Că lor „le rămânea minimum pe economie după o lună de muncă non stop”.

      00
    • Va place la terasa cu banana in sus ,stiu asta ,ca e sport national.
      Va place sa rupeti tot salariu la un hotel scump in Mamaia
      Va place sa aveti sute de comenzi pe glovo
      Va place sa vabduca taranu ala cu 4 clase cu masina acasa rupti de beti.
      Dar sa moara horeca si taximetristii,in conditiile in care serviciile astea rup pe vanzari in Romania .
      E ca si cum ai merge sa i-o tragi lu una pe bani si dupa urlii in gura mare ca e curva.
      Astia cu mue Horeca sunt tineri liberi si frumosi care nu stiu sa-si faca singuri cartofi prajiti dar au pareri.
      Intrebbsi eu asa la modul cel mai simplu cu putinta.Nu va place Q7 ca model sau de ce nu va deschideti si voi un bussines deasta in care iei cu 2 si vinzi cu 4? Ba chiar mai mult,creeati un brand in jurul afacerii proprii platind angajatii cu salarii mari.
      Copilarisme peste copilarisme in raspunsuri,iar cei care au lucrat in domeniu sau care cunosc pe cineva sunt luati la misto ,desi nu mai au nimic de dovedit si poate ca nici nu mai au afacerea respectiva (mai multe exemple mai sus)

      00
    • Mai Robert , am intrrbat si mai sus te intreb si aici: cum iti deschizi un business? Pur si simplu te trezesti intr o dimineata, faci rost de niste bani si pac.. ai business(restaurant/ce vrei tu)? Sau cum.. nu pot sa inteleg.

      00
  8. La primul caz esti hater. De unde stii ca omul ala crede in conspiratii, 5G, chipuri si satanicul Bill Gates. Inteleg ca vrei sa faci spectacol sa „se rada” si cititorii tai, dar nu faci altceva decat sa raspandesti porcariile astea ca toti romanii sunt prosti, nu cred in covid si mananca conspiratii pe paine. Probabil sunt mai multi la noi decat la altii, dar nu sunt o majoritate si faptul ca toti bateti apa in piua cu cazuri extreme, sau in cazul asta o infloresti aiurea nu face altceva decat sa puna si mai multa benzina pe foc.

    00
    • aham, deci tu nu crezi ca orice individ care traieste intr-o tara aflata intr-o situatie grea si a implinit varsta de 14 ani, e dator sa se informeze despre situatia locala? cum ar veni, trebuia sa vina orban si arafat sa-l informeze pe marele sofer ca s-au schimbat regulile, mai ales ca s-a anuntat de-o saptamana ca se schimba

      00
  9. Adevaru e ca fix ala care se plimba singur noaptea cu masina este cel mai periculos. Nu babele care ling moaste. Nu cei din autobuze care se inghesuie. Nu mah, fix ala care-i singur in masina. Tara de idioti condusi de si mai idioti.

    00
    • Poate era in drum sa se inghesuie la un party cu alte sute de persoane, sa se adune in fata palatului parlamentului cu alte zeci (cum am vazut ca se aduna toti sa-si etalene masinile pe acolo pe la bucuresti). Acu intelegi de ce e restrictia asta noaptea ? Ar mai trebui si alte restrictii, mai bine baga restrictii totale pt. 2 saptamani si mai vedeau dupa. Asa restrictii cu picatura, nu prea merge

      00
  10. Sunt multe restaurante „de cartier” care azi o duc greu. Nici inainte nu mergeau wow, erau acolo pe linia de plutire. De multe ori taxele exagereate te „indeamna” / obliga sa ii dai salariatului minim pe economie. Cele peste 50% de procente la stat pt asigurari mi se par exagerate, mai ales in raport cu beneficiile, atat de sanatate cat si de pensie.
    ps: Nu , nu am nici-un restaurant, dar am cunostinte care au / lucreaza in domeniu

    00
  11. blog despre feșăn, topoare și mașini. Și Horeca.
    Urmează Ayurveda și goblen.

    00
  12. Daca se inchide jumatate de Horeca si raman 5 restaurante, nu cumva o sa fie la fel de naspa?
    Oferta mica , cerere mare, ori duc preturile in sus ori ii doare in cur de calitate ca nu ai alte variante.

    00
  13. NOU
    #76

    Hai sa nu ne facem ca nu vedem: in general, HORECA sunt tot felul de mafioti care spala bani (ca na, se plateste „cash”, cica, mai ales cand nu merge POS-ul… si nu merge mai niciodata), sau – daca au lanturi de restaurante sau locante mai cu staif – ceva gradati pe la institutii obscurizate de „nouveau-securitate”. Sau tarani „descurcareti” care si-au deschis pensiuni pe bani europeni, in care daca ai ghinionul sa ajungi esti tratat mai rau ca un milog de pe strada, desi platesti (si nu putin!).

    Rareori gasesti vreun „hangiu” autentic, cu respect pentru client, care comunica bine si te face sa te simti binevenit!

    „Industria” HORECA se poate duce dracului. Dar ma tem ca nu o va face. Baietii despre care vorbeam au obtinut deja de la stat ajutoare peste ajutoare. Ca statul sunt ei si epoletii lor ascunsi. Si e pacat sa scoata niste dosare si sa le piarda prin vreo valiza pe camp. Asa ca „Il gobierno” se executa, nu discuta.

    In timp ce adevaratele IMM-uri, fara sprijin de la baietii cu table pe umeri, sufera cu adevarat. Dar cine sa-i ajute, cine sa-i auda?

    Hai cu IMM Invest, unde plafonul minim pentru cifra de afaceri e de 4.000.000 lei pe an (bineinteles, banca pune plafonul asta; guvernul zice ca ajuta IMM-urile, win-win!). Pai ce IMM e ala? Nu cumva mare? Nu cumva de fapt nu are nevoie de ajutor, dar niste bani in plus de la stat sunt bine veniti pe uscatura asta? Si la o adica, n-au nici o treaba sa-si trimita angajatii acasa, ca doar n-o fi foc. Banu’ invartit cu lopata va continua sa vina, poate doar c-o lopata mai mica. Nu le ia nimeni nimic.

    00
  14. Deci babele alea amendate de Garda de Mediu erau în campania Philips? Influențărițe?

    00
  15. Tot citesc si ma intristez la unele comentarii in care inca bantuie probleme vechi:
    – „Da’ fix pe ala l-a luat, maica, pe aia mari nu ii vede nimeni.”.
    – „Securitatea, dom’le, securitatea a facut!” La 31 de ani de la Revolutie, inca mai vorbim despre securitate si securisti.
    – „In horeca nu sunt POS-uri. R-ati ai dracu’ de hotomani, iar e stricat POS-ul, nu?”. De vreo 2-3 ani nu am mai intalnit problema asta la vreun restaurant sau hotel. In ceva birturi satesti sau pe la pensiuni da, desi am mai avut si surprize cu pensiuni dotate cu doua POS-uri. Oi fi eu norocos, dracu’

    00
    • In vara, la Mamaia, mii de euro pe carduri, bancomatele nu mergeau in statiune (duminica seara), mancam pe buget ca aveam vreo 400 de lei cash (6 persoane). Asa ca du-te tata si voi astia cu minusurile, ca mi se rupe. App, nu e prima data cand „nu merge POS-ul”, stiu cazuri cand nu le „merge” de luni de zile.

      00
    • În mod ironic am pățit faza cu nu merge POS-ul la restaurante mai ‘elevate’ (cică) decât la cele mai mici și de duzină.

      Este în Oradea o rețea de meniul zilei, vreo 4-5 restaurante, e absolut 100% pe cash, au văzut POS-uri doar în filme. N-am mai fost de când cu pandemia, sunt curios dacă s-au trezit.

      În rest în Oradea chiar pot zice că stăm foarte bine, la majoritatea restaurantelor n-am ce să mă plâng, sunt civilizate și le merg tot timpul POS-urile.

      00
    • Nu pot să cred asta că în Oradia sunt restaurante care nu au pos-uri. Să fie arse pe rug în piaţa publică. Vrem numele celor 4-5 restaurante :)

      00
    • NOU
      #82

      Taverna Sarbului din Sinaia nu are POS si nici nu a avut vreodata. Nu ai cash, nu-i problema, au un bancomat in incinta…

      00
  16. În ultimii ani tot văd sau citesc de „cazuri sociale”, persoane care la 60 îşi depun dosarele de pensionare află cu stupoare că pensia lor va fi fff mică. Păi cum boss, că io a muncit 40 de ani şi am avut salar mare, âmi dădea patronu’ banii în plic+bonus de performanţă, o roabă de bani… cum e posibil bre aşa ceva ?? nişte hoţi statu’ ăsta care nu ne dă şi nouă, amărâţilor, care am muncit toată viaţa.
    Să se crească penziile mici, nu alea mari… huuuoooo !!!
    Dar de ce să introducem în programa şcolară nişte ore de educaţie financiară&economică, pentru ce ?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube