Sisif mânca zahar la micul dejun

Ma trezesc cu un vis pe care nu mi-l amintesc. In schimb, imi amintesc un vis mai vechi si-mi dau seama ca nici daca mâncam ciuperci din alea nu cred ca puteam visa ceva asa de nasol. Gen „stau agatat de un surub M8, dar care era asa de tocit incând nu cred mai avea nici 10% din decaNewtonii pe care ii are un surub M8”. Pentru cei interesati, un singur surub M8 (si o piulita, da?) poate tine o sarcina de minim 1250 kg si chiar mai mult daca otelul e din grupa 8.8, de exemplu. Intereseaza pe cineva sa dezvoltam partea asta, cu efort transant, efort de forfecare etc? Glumeam.

Prima zi, de multa vreme, in care nu ma uit sa vad cât e ceasul. Nu prea conteaza, astazi e ziua in care am chef sa imping niste munti, indiferent de scurgerea timpului. Dac-as avea o oglinda, m-as vedea Sisif carând o pergola in spate. Ma duc pâna la baie si la intoarcere il vad pe Liiceanu cum ma implora sa-i deschid cartea cumparata acum vreo luna. Glumesc, pentru el e important ca am cumparat-o. Cred ca in dimineata asta, Liiceanu si Plesu se uita pe rapoartele de vânzari. Money, money. Imi place un paragraf de la pagina 34, când Liiceanu il anunta pe Plesu ca Schopenhauer l-a plagiat de-a-ndaratelea, la care Plesu ii raspunde „Un magar. Il bag in ma-sa!”.

Da, astazi e ziua cea mare. Coltarii desenati de Max (thanks again) sunt vopsiti cu un email care poate ucide toate furnicile din curte. Daca nu vopseam afara, cred ca as fi pierdut jumatate din neuroni. Bine, tot mi-ar fi ramas mai multi decât… nuuu, astazi nu suntem malitiosi. Astazi suntem cuminti. Avem nevoie de energie. Lemnul incleiat, venit din judetul Alba, slefuit de mâna (vreo 400 metri liniari, fete si muchii), lacuit cu un lac care nu mirosea a nimic. Cica pe baza de apa, 3 in 1, ecolazura. Vedem noi in timp. Asa, dupa doua straturi si o noapte afara, roua statea pe el de ziceai ca e in suspensie.

Am asteptat sa se duca mare parte din roua ierbii pe care voi erecta pergola. Doua cafele mai târziu, am inceput sa scot jocul de lego pe tăpșan. Cred ca n-am mai folosit cuvântul asta de… niciodata. Cel putin in scris. Voi când l-ati folosit ultima oara si cu ce ocazie? Credeti ca dinozaurii de la academia româna isi mai amintesc de el sau pur si simplu l-au uitat aiurea in dictionar? Nevermind.

Socoteala din curte si socoteala de pe imaș – altul, bai, nene! – nu se pupa mereu. Asa ca am mai ajustat niste gauri pentru suruburile M8. Ha, ce chestie, isi mai aduce cineva aminte de el de la inceputul acestui text?

Erectia functioneaza bine, pâna când, pe inserat, incercând o ultima rotatie a unui cub incomplet de 4 x 4 m (aproximativ 150 kg), imi cade un sprijin când eu sprijineam si impingeam dintr-un colt! Si nici nu puteam sa las chestia jos, pentru ca la celalalt colt era sprijinita pe trepiedul din imagine! Daca as fi putut, mi-as fi dat cu ambele palme peste obraji – gen „aoleu, acum ce fac?” – dar nu puteam pentru ca trebuia sa tin treaba! Fix când ma pregateam sa fac semne cu piciorul – eram cu spatele la sosea! – in speranta ca un sofer imi vede gesturile bizare si se opreste sa ma intrebe daca nu e greu ce fac, apare vecinul care-mi intuieste deznadejdea si sare din masina fara sa-i mai opreasca motorul, lasa portiera deschisa si ma ajuta sa fac rotirea. Sisif, mâine baga si niste zahar la mic dejun!

PS. Din pacate n-am poze de la finalul zilei, ca era deja intuneric! Continuam mâine, ok?

Update: up and running. Saptamâna viitoare punem si pânzele sa vedem daca pluteste.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. zâmbește mon Papilon, mâine va fi mai rău.

    00
  2. Probleme cu site-ul? Tocmai mi-a fost blocat ca nesigur.

    00
    • am tusit eu, e posibil ca antivirusul tau sa reactioneze la asta?:-)

    • Bitdefender has blocked this page
      The certificate used to encrypt your connection to this website could not be verified. Proceed with caution, attackers might try to steal sensitive information from you, such as passwords or credit cards.
      Deja e a patra oara cand imi apare.
      Sanatate!

      00
    • Zoso e agent, toata lumea stie. Intram si comentam pe blog ul lui asa la misto, in speranta ca o sa ne ierte cand preia puterea statul paralel

      00
  3. „un singur surub M8 (si o piulita, da?) poate tine o sarcina de minim 250 kg”
    Pe bune?
    Adica… candva mi-am facut o biblioteca pe lanturi, si am fixat-o in doua suruburi/dibluri de 12. Chiar credeam ca e cam putin…
    Chiar ma intereseaza un tabel cu valori de rezistenta pentru ce gasim pe piata. :)

    00
    • Poți să te caci pe el tabel. Ultima dată când cineva s a bazat pe tabele și declarații de conformitate, a instalat pe niște console un acyaby pentru 4 KV. Monstru, avea cam 9 kile/metru.
      Matematica poate că era bună da’ consolele au cedat dupa 3 minute.
      De atunci nu mai cânt la chitară fiindcă mâna mea era pe undeva prin zona in care a căzut cablul.
      Evident, în toate zilele premergătoare montajului a fost un gică contra care a zis că jegurile alea de console nu s bune nici de atârnat prosoape. Așa era să mor cu dreptatea n mână fiindcă gică ăla eu eram.
      În concluzie, lasă dibluri de 12 dacă țin.
      M8 ține 250 de kile în tracțiune pe ax, nici un dubiu despre asta da’ fluture mai zice ceva de forfecare și calitatea oțelului. Nu face experiențe, mai ales dacă ai copii în casa

      00
    • Cristi, ai aici un link
      https://www.vis-express.fr/fr/content/58-tableau-des-caracteristiques-mecaniques-des-classes-88-109-129

      E pentru grupa de otel 8.8, sunt suruburi care se gasesc in magazinele de bricolaj. In general, oamenii folosesc clasa 6.8 sau chiar 4.8 ca sunt mai ieftine.

      PS. 1 daN = decanewton = aprox 1 kg. La o folosire normala (strangere cu cheie dinamometrica, saiba etc) adica facuta de profesionisti, un surub M8 poate sustine 2 tone in tractiune. Bineinteles, daca eforturile sunt mai multe si diferite (torsiune, forfecare etc) duce mai putin de atat.

    • In viata reala ” eforturile sunt mai multe si diferite ” deci nu va bazati pe calcule teoretice scoase din context.

      00
    • @ana si mia – sunt curios dupa ce te iei tu, de exemplu, când vrei sa agati un hamac de plafonul din dormitor…

      Orice proiectant pleaca de la caracteristicile teoretice (de fapt, nu chiar teoretice, pentru ca ele sunt deja subestimate fata de valorile reale de rupere) si apoi aplica stas-uri si coeficienti in functie de eforturile pe care le are de sustinut. Trebuie sa pleci de la niste valori, ca doar nu le scoti din burta unui mester care „stie el ce surub sa puna ca sa tina bine”.

  4. O tine el 250 kg, dar daca nu-l strangi cat trebuie se rupe destul de usor, chiar si la mana. E bine totusi ca l-ai strans cu “surubelnita”. Spor la treaba, chiar sunt curios sa vad ce iese.

    00
    • Daca tu rupi la mana un surub M8x100, inseamna ca visezi si mai naspa decat mine:-) Sau esti Superman.

    • S-au rupt si mai mari, stai linistit. Eu nu ca le strang de obicei cu dinamometrica dar am vazut la altii :)

      00
    • Hafthor, potoleste-te ca te bag in casa si nu mai ai voie sa-ndoi tigaile.

      00
    • :))) haios, dar eu vorbesc serios. Mai studiati problema sau chiar va invit sa experimentati. Mare paguba cateva suruburi si piulite.

      00
    • Pai atunci teach us, nu fi monosilabic. Zi cum. Doar ca iei o cheie dinamometrica si-l strângi pâna-l torsionezi sau cum? Ca holzsuruburi am distrus si eu o gramada, dar suruburi de 8 nu prea.

    • Pai depinde de parghia pe care o face cheia cu capul surubului, cuplul atinge cote maxime la unghi de 90 grade si scade cu micsorarea unghiului. Fiecare surub are in functie de marime si clasa un cuplu maxim la care se strange, iar daca depasim cuplul ala se poate rupe (in functie de celelalte incarcari, spre exemplu termice – nu e cazul aici). Important este si daca lubrifiam surubul in prealabil, caci lubrifiat se strange mult mai usor si se poate rupe la fel de usor. Cum ai zis tu, un M8, de clasa 8.8 se strange, dar maximul este undeva la 25 Nm dac e uscat, 20 daca e uns. Ce e peste, risca sa-l rupa (si se rupe relativ usor, caci ai sa vezi ca daca strangi cu o dinamometrica la 25 Nm, ai sa fii surprins cat de repede face clic).

      00
    • varucu, daca e s-o luam asa, si eu il pot taia cu flexul… tu ai zis ca ai putea sa-l rupi cu mâna, nu cu chei sau alte scule…

    • Am uitat sa mentionez ca daca te intereseaza mai mult subiectul, sa cauti pe net ca sigur gasesti tabele de cuplu strangere suruburi (nuts and bolts tightening torque tables).

      00
    • “ daca nu-l strangi cat trebuie se rupe destul de usor, chiar si la mana”

      In capul meu era destul de logic ca e vorba de cheie, ca suruburile nu se strang la mana daca vrei sa si tina ceva laolalta.

      00
    • varucu, recitind acum primul tau comentariu, chiar nu-mi dau seama ce ai vrut sa zici. Ai „denigrat” suruburile? Ca de fapt sunt proaste si ca trebuie sa nu ne punem baza in ele ca se pot rupe (usor) când ne e lumea mai draga?

    • Nu suruburile sunt proaste :) ele sunt niste lucruri materiale, din clase diferite de rezistenta. Daca se trage ca maimuta de ele, chiar si un fluture poate sa le rupa.

      00
  5. It’s okay, butterfly. Pandemia ne dereglează pe toți. Cred că încercăm cu toții sa facem ce putem să rămânem sănătoși la cap… mai cititim, mai bricolăm, mai urcăm un munte.

    00
    • Asa e Oana. Sanatatea mintala e la fel de importanta ca cealalta, doar ca nu-i acordam noi aceeasi importanta. Poate scapam de virus si ne alegem cu vreo depresie cativa ani:-)

  6. Menghina aia albastra e Urko – preturile sunt incredibile pentru ce calitate ofera. Am si eu cateva si sunt foarte multumit de ele.

    00
    • Confirm, am verificat pretul de doua ori, nu mi-a venit sa cred ca sunt asa ieftine pentru cat de solide sunt. Chiar ma batea gandul sa iau vreo 4 de 80 cm lungime si sa le fac picioare la o masa demontabila.

  7. bând două pahare de suc pe terasa fluturistă și urmărind ce e prin jur, eu cred că tu faci schemele astea ca să agăți ce trece pe șosea. studente la geometrie, sudorițe, din astea. altfel nu-mi explic.

    și muncim și noi cu un tricou pe noi? că e octombrie totuși :D

    • Raportez: vreo 10 handbaliste sau baschetbaliste, vreo 4 canotoare, doua fete din sat cu sport necunoscut. Nici una nu s-a oferit sa ma ajute.
      De baietii din lotul national de ? nici nu zic, ascultau muzica populara romaneasca (cred ca manele le zice) la o boxa.
      Cu atatia sportivi olimpici in zona, nu-mi permit sa-mi arat pieptul paros, oricat de lucrat ar fi :-)

    • Azi a fost vreme bună în Regat, 18 grade și soare la Câmpulung. La Bâlea 2 grade și lapoviță.

      00
  8. acum bate vantul si inca e intuneric (sau asa consider eu geana asta de lumina, altii zic ca e soarele-n amiaza) asa ca nu prea conteaza stadiul prouectului….da’pan la primavara e gata? tine de-o bere bauta-n el, prin Aprilie-Mai?

    00
  9. Ai anunțat direcția financiară de asta?
    Cum au fost etapele pentru primirea avizului?

    00
  10. Parca îmi și imaginez cum își începea ziua miticul Sisif „trist și absurd” :))), savurând doua doze de cafea nespresso, o volluto si o caramel crème brûlée cu câte un cub de zahar brun și între doua ascensiuni de bolovan mai gusta o prăjitură Figaro, din aceea cu baza de aluat faramicios, la mijloc gem de prune acrișor cu miez de nuca si deasupra un strat gros și apetisant de bezea dulce..

    Ps. Nu, nu îmi este foame sau pofta :))

    00
  11. Coltarii aia sunt chiar interesanti cum se imbina din 3 corniere si 3 suruburi. Se poate „reveni” sau „publica” cateva poze de detalii numai cu coltarul (ma intereseaza si pe interior cum sunt stranse suruburile si ce le tine impreuna)?

    00
    • Numai coltarii de jos sunt facuti pe sistemul ala. Ceilalti, din vârfuri (4 bucati) sunt facuti la comanda, din otel de 5mm.

      Cei cu corniere i-am facut eu. Sunt trei suruburi, iar gaurile din corniere sunt 3 câte trei identice. Nu am facut schita la el, am facut doar o prima gaura la 20 cu 20 mm masurati din coltul cornierului. Apoi am suprapus cornierul celalalt peste, impingându-l pâna unde incepe raza celuilalt cornier. In lateral, am lasat o latime suplimentara echivalenta cu grosimea cornierului. Am facut semnul in gaura facuta si am gaurit cele 3 corniere in aceleasi locuri. (Pe un colt la 20/20 mm, pe celalalt unde a iesit, se poate si calcula daca vrei, iti faci niste dreptunghiuri si tragi diagonalele si vei gasi toate punctele in care poti face gauri). Cele trei corniere se „calaresc” identic, adica exista o axa de simetrie (sau, mai degraba, un plan de simetrie). Hai ca m-am dus in balarii, daca nu uit le fac o poza, dar nu stiu sa-ti spun acum la ce distanta sunt gaurile, stiu doar de prima ca e la 20/20 mm.

  12. Ar trebui să brevetezi chestia asta, e 1700 lei pentru un an la OSIM.
    Dar până iti fura chinezii invenția te poți da mare că ai brevet :)

    00
  13. Bai ce frumos scrii, fluture!!!

    00
  14. Ai ceva teren in pozã. Un olandez te-ar invidia :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile