Fă singur! Gem de prune

Decât să ne certăm, hai mai bine-un gem de prune să făcem.

Am terminat cu gemul de prune.

Cât costă un borcan de gem de prune în comerț? 10-15 lei?
CINȘPE’ LEI pentru prune fierte!?

Să fie dulceață de trandafiri aș înțelege, e de muncă acolo. Să fie dulceață de cireșe amare aș înțelege. Dar… prune fierte, mă, 15 lei borcanul mic?
Încă o dovadă că nu se moare de foame în România, dacă ăia de vând așa ceva sunt pe val.

Nu vreți să vă distrați făcând anul acesta ceva gem de prune?

În piață am găsit cu 2 lei/kg, am cumpărat 10 kg. (Din aceste 10kg, cam un kg l-am mâncat „natur”.)

Am luat tableta în bucătărie, am pus ceva de pe youtube, am început să scot sâmburii prunelor. După 10 minute aproape că nu mă mai uitam la mâini, pentru că e o operație rapidă, un automatism, pe care îl poți face cu ochii închiși.
Există soiuri de prune făcute special pentru ca sâmburele să nu se prindă de miez, iar eu am avut norocul să cumpăr din acestea (aici e de discutat, dacă e noroc real, sau nu).
O oră de muncă. De fapt, o oră de ascultat prostii pe youtube.

150g de zahăr pentru 1kg de prune fără sâmburi. Presărat peste ele „în straturi”: prune, zahăr, prune, zahăr. Lăsat peste noapte…
Stai. Lucrezi ziua? Atunci te trezești mai devreme cu o oră și lași prunele cu zahăr până te întorci de la serviciu; fierbi seara. Dacă ești cu munca de acasă, poți face cum am făcut eu, lăsat prunele cu zahăr peste noapte. La alegere.

După vreo 8-10 ore, în oale e un fel de „ciorbă de prune”, un fel de compot de prune.
Am vrut să fierb mai repede, așa că am împărțit conținutul în trei oale, să am suprafață de evaporare mai mare.

Se fierbe în jur de trei ore.
În prima oră nu are sens să stai lângă oale, pentru că e foarte lichid, fierbe ca o supă. După prima oră, din păcate, trebuie să fii prezent acolo, și să mesteci în oale la fiecare câteva minute.

Cât stai acolo să păzești oalele, fă-ți de treabă: pregătește borcanele, pune capacele la fiert; poți da cu o mătură prin bucătărie, spală vasele, șterge mobila, ascute cuțitele… N-ai ce face într-o bucătărie?

Gemul începe să se îngroașe. Pune la răcit pe o farfurioară, gustă din el. Prea acru? Testează împreună cu familia: „Familie, vreți mai dulce?”
Nu? Da? Nu; da? OK, pune zahăr mai mult doar într-o oală, să mulțumești pe toată lumea.

Fierbe, fierbe… mesteci, mesteci… până când?
Până când, dând cu lingura în oală „rămâne ca un fel de șanț”. Nu mult, dar să rămână puțin când dai cu lingura prin oală.
Borcanale sunt pregătite*, capacele sunt fierte, începi sa pui gemul în borcane.

Aici e mai delicat, că trebuie să fii atent să nu te frigi. Ține borcanul cu un prosop. Să ai pregatit și un prosopel curat, ud, să ștergi gura borcanului înainte de a pune capacul – asta dacă n-ai fost foarte atent la transfer.
Pui gemul în borcane, pui capacul (nou, să fie capac nou!), apoi îl învelești într-un prosop.
Step&repeat, până termini cu borcanele.
Din 8kg de prune fără sâmburi au ieșit 15 borcane de gem „pe două gusturi”.
Dacă n-ai suficiente prosoape sau cârpe, sau n-ai chef să învelești individual, aduni borcanele și le învelești „la comun”. Pui acolo multe prosoape, poate chiar și o pătură la final – e important acest pas.

Gata. Vii mâine să le scoți.

Ții minte care gem are zahăr mai mult, să pui etichete pe el „mai dulce”. Eu, de exemplu, am pus acel gem doar într-un fel de borcane, cu o anumită formă.

Costuri pentru 15 borcane:
– prune: 20 de lei.
– zahăr: <5 lei.
– borcane: gratuit, iar dacă n-ai, iei prin Schimbarea borcanelor.**
– capace: 0,25 lei bucata <5 lei (atenție, să iei ceva mai multe, că unele pot să nu „prindă” bine)
– gaz, apă pentru spălat, TIMP.

Cel mai important aici e timpul tău.

Fă calculul, iar dacă prețul pe ora-muncă îți convine, fă gem de prune!

A ieșit bun?
Să vedem ce opinie au oalele:

Cum speli oalele murdare: le lași cu apă. Atât. Pui apă în ele, le lași așa câteva ore, apoi arunci apa și clătești/speli normal.
Muncești în plus doar dacă se prinde de fund, iar aici am un mic secret: las oala pe foc fără apă, după câteva minute torn apă rece pe ea.

 

Cum 15 lei un borcan de gem de prune!? Pai ăla de nuci verzi cât să coste, dacă simplitatea asta e 15 lei borcănelul?

 

 

P.S.: când cumperi capace noi, caută unele faine. Contează. Capacele pe care scrie „garlic” ar putea avea un impact psihologic ciudat.

 

** te rog, nu cumpăra borcane noi goale, când e plin peste tot de borcane, aproape oricine ar putea avea borcane goale, dacă nu le-ar arunca.
Camioane întregi de borcane goale străbat Europa… pentru ce? Nu e risipă, aiurea? Când stai în trafic și vezi un tir mare în fața ta, imaginează-ți că e plin cu borcane goale. Sau apă la pet.

 

 

––

Later edit 22 septembrie:  am mai făcut o tură de gem, de data aceasta am procesat aproape 20 de kg. Prune coapte bine, culese cu doar două zileînainte de le fierbe. Negre de coapte.
Dulci de… după ce am mâncat trei prune a trebuit să beau un pahar de apă.

Am zis să fac „fără zahăr!!!”, că tot e demență în comentarii mai jos.
M-a sunat mama, că ea vrea dulce, să pun zahăr!, să nu mă joc cu glume de-ale mele, ea vrea cu zahăr!
Așa că am pus câte o ceașcă de zahăr în două din oalele din poză de mai sus.
În comentarii sunt suficienți care spun că e mai greu să faci magiun fără zahăr.
Nu.
Zahărul adăugat a subțiat „crema de prune”, a trebuit să fierb mai mult chiar!
Din câte îmi dau seama, după ce am procesat 30 de kg de prune (doar anul ăsta), zahărul îngreuiază procesul, nu îl simplifică. Durează mai mult, și e mai scump să faci gem de prune cu zahăr decât fără zahăr.
So… cam asta e valoarea a jumătate din comentariile de mai jos: oameni care nu fac, „știu ei cum se face”.

În timp ce umpleam borcanele, am realizat o chestie: țăranii noștri nu puneau zahăr pentru că nu aveau. Fierbeau ce aveau la dispoziție: doar prunele.
În plus, gemul fără zahăr poate fi și „mâncare”, nu numai „dulceață”.

Asta cu „fără zahăr” e „glumă de sezon”, ca vegetarienii.
Vorba lu’ sor-mea: Frate, nu gem fără zahăr, înghețată fără zahăr, prăjituri fără zahăr: NU MÂNCA gem, prăjituri, înghețată, în loc să o dai pe „eu mănânc fără zahăr” dar îți cumperi de toate dulci.

În poză, dreapta sus, se vede un ceaun. Gemul fiert la ceaun a fost mult mai simplu de urmărit decât cel fiert la oale: nu s-a prins deloc de fund. Iar pentru că am familie cu mulți nepoți, cărora le place gemul pe care îl fac eu, cred că am să cumpăr un  ceaun de 20 de litri. :)


Tot de la sora mea: Cine dracu’ mai face gemuri în 2021? Doar noi, moșnegii, că ne amintim de copilărie. Acum, când peste tot sunt dulciuri și fructe oricând, cine să se mai chinuie cu gem? Scrii degeaba pe net, nu mai face nimeni gem. Și noi, facem doar  să ne aducem aminte de trecut, atât. Câte borcane ai făcut, câte ai mâncat?

 

cum arata gemul care nu a fiert 24 de ore, ci doar vreo 5, maximum:

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Care e faza (stiintifica) cu impaturitul borcanelor in paturi, prosoape? Si soacra-mea asa face cu conservele, dar n-am deslusit explicatia de inginer din spate.
    Dupa mine, daca ai un borcan cat de cat steril si pui continut fierbinte in el, apoi capacul etans astfel incat dupa racire sa se creeze o diferenta de presiune statica (sa para ca in spatiul liber ramas e vid), atunci e good to go!

    00
    • Racire lenta? Nu stiu. Asa am mostenit, asa fac.
      Cred ca racirea lenta e explicatia.

    • racire lenta

      00
    • Si cu ce ajuta racirea lenta (da, argumentul asta il auzisem si eu) la proces?
      Adica atat de lenta, incat racirea normala nu e lenta. Bine, nu inteleg nici de ce nu ar putea fi puse in apa rece, dar hai sa zicem sa nu ne complicam.

      00
    • Răcirea lentă previne recristalizarea zaharului. Ați fost să udați buretele când se preda chimie la școală? :))

      10
    • @Octav daca le pui in apa rece cand sunt fierbinti crapa din cauza inertiei termice a sticlei. Cat despe racirea lenta a borcanelor sigilate, asta e cea mai importanta parte a sterilizarii preparatelor (plus faza cu zaharul). Pt ca in timpul fierberii preparatul se poate contamina cu spori de mucegai/praf/alte balarii microscopice care sunt prezente peste tot.

      00
    • Se face o racire lenta pentru a pastra cat mai mult timp o temperatura de peste 65-70 C, care este o temperatura de pasteurizare, la care mor microorganismele sensibile la acest tratament termic. Raman totusi unele microorganisme (spori bacterieni in general), dar care nu au conditii de dezvoltare in gem.

      00
    • Recristalizarea zaharului? Zacusca are zahar? Pasta de ardei, sosul ragu au zahar?
      Deci fierbe 3 ore (adica ajunge la mai bine de 100 de grade, 103-106C) si mai conteaza inca cateva ore la 65-70?

      Da, are sens racirea lenta cand prepari dulceata cu termometrul si opresti focul la 60-70 de grade, dupa 10 minute dupa ce pui fructele. Dar cand faci magiun sau gem parerea mea ca racirea lenta nu are niciun rost.

      00
    • Pentru o operatiune in plus risti sa te certi cu familia? :)
      Poti incerca un experiment: doua borcane identice, de orice preparat. La unul faci racire lenta, la altul nu. Le pui in camara, „test”, si verifici peste 2 ani. Sau, mai bine, cate cinci borcane de test, verificate dupa doi ani de stat in camara.
      Daca sunt ok toate, inseamna ca racirea lenta e inutila.
      Eu nu mi-am „permis” pana acum sa incerc, dar e o idee…

    • daca a prins 2 ani gemul ala inseamna ca n-a fost ff bun:)

      00
    • În cat timp mananci 70 de borcane de gem? Atat am facut in 2019, vreo 60-70, in total.

  2. Varianta mai stiintifica e la Laura Laurentiu pe blog- fierte fructele fara zahar, adaugi zaharul, fierbi pana ajunge la 103-106 grade. Dupa aia e bun de pus in borcane

    00
    • Cam acelasi lucru e.
      Textul l-am incropit mai mult pentru ca… cum 15 lei borcanul de gem!? Ce „Topoloveni”, ma, sunt fructe fierte, fara nimic special. E caca, poate oricine!

    • Cristici, zahărul pus la început riști să se caramelizeze. Chestie care poate fi pozitivă, dacă preferi gustul caramelizat sau nu, dacă ești ca noi ceilalți.

      00
    • 150g de zahar pe kg sunt vreo 3 linguri pe kg de fructe, nu e mult. Il pun si pentru a forta fructa sa lase suc… Bineineteles, intotdeauna e loc de mai bine, am sa incerc si sa-l pun dupa. Dar cum mai fac sa lase suc fructele, sa pot incepe fierberea?

    • @cristici, Topoloveniul parca face magiun, nu gem, daca nu ma insel.

      00
  3. Fa magiun unde nu pui zahar de fel si pe urma sa-mi spui cat timp ai stat sa muncesti si pe urma vezi cat ajungi la pretul pe borcan

    00
    • Da, lipsa zaharului tripleaza volumul de munca. E cu totul alta treaba acolo… Cacat.

    • Lipsa zaharului triplează numărul de ore de fierbere, unii am văzut ca-l fierb chiar 24 de ore. Iar la asa numar de ore deja vrei cazan special cu brat pentru invartit automat.
      Astea duc la cresterea pretului.

      00
    • Fierb 24 de ore cand au zeci/sute de kile de prune intr-o tura. Pune tu 3 kg de prune si fierbe-le 5 ore, vezi ce ramane. Bomboane, asta obtii. Dupa 3+ ore deja mestecam greu, intr-una din oale nu mai era „un mic sant”, era ditamai „canionul”, se legasera bine…

    • Da, nevand zahar trebuie sa invarti tot timpul si dureaza mult mai mult sa faci, iar cantitatea rezultata este mai mica (5 kg prune pentru 1 kg magiun). Fa odata sa vezi si revino cu calculul de costuri totale

      00
    • Ai dreptate. Dar nici cei de la Topoloveni nu fierb cate 3kg.

      00
    • Nu obtii bomboane. Imi place cum le stii tu pe toate, ca un om mare

      00
    • Tu citesti ce mai scriu eu pe-aici? De exemplu, textul cu dulceata de trandafiri l-ai citit?
      Vorbesc din experienta, chiar fac gemuri si dulceturi.
      Cate dulceturi ai facut? Din ce? De exemplu, de dovleac ai facut?
      Ai adunat „reviews” la dulceturile facute de tine? Te roaga lumea sa mai faci, sa le mai faci gemuri, „ca tare bun a fost”?
      Am o vaga banuiala ca tu pare ca „le stii tu pe toate, ca un om mare”.
      Topoloveni e un cacat din care poate face oricine, si nu iese nici pe departe 15 lei borcanul. Mult hype, multa reclama pentru un cacat: prune fierte.
      Cat comentai pe-aici degeaba, scoteai samburi la macar 1kil de prune. Ia si fa niste magiun, apoi revino cu text, da-mi peste nas cat de mult se munceste daca nu pui zahar… ca 100 de grame de zahar schimba cu totul datele problemei!

      (nu fac magiun pentru ca nu e apreciat de familie, ai mei vor gem: mai dulce, si sa-l poata pune bine pe clatite. Dar intr-un an am fiert ‘jde kile o data, iar pana sa umplu 30 de borcane, in ultimele am bagat gemul care deja mai fiersese dupa ce am decis ca e bun. Cel care a fiert in plus cat timp am umplut primele 20+ de borcane a iesit prea gros; nu e chiar combinatie sa-l scazi ca dementul.
      „bomboane” am obtinut la dulceata de trandafiri. Mai putin de 10-15 minute intre „e perfecta” si „ti-a iesit bomboane”)

    • La cat costa prunele nici eu nu cred ca se tripleaza costul unui borcan daca nu pui zahar.
      Pe de alta parte, nu as pune zahar in gemul de prune caci nu mi se pare mare rafinament de desert…tocmai, fac magiun ca sa-l dau linistit la copii 1-2 ori pe saptamana. Pentru capsuni, caise, cirese amare, zmeura, fragute care au alt potential ca si desert, punem zahar. Pruna, caci din ea se face si tuica, are in ea daca e coapta suficient zahar pentru cat de valoroasa e ea ca si aroma pentru gem/dulceata.

      00
    • @Claudiu – 15 kg de prune (cantarite dupa ce au ramas fara samburi), 24 h de fierbere (12 + 12), au iesit 13 borcane de 330 ml de magiun (silvoiţă cum se zice prin Ardeal, de unde erau bunicii mei). Fara „racire lenta” sau prosoape, pus in borcane magiunul fierbinte, inca fierband in oala. Nu se stica, mai ales magiunul, inca mai am un borcan din 2011 si vreo doua din 2017. Bune ca in prima zi.
      Si pentru pus orice in borcane, sunt niste pâlnii speciale, cu gura mare, pentru pus chestii firbinti in borcane, vreo 3 lei costa una.

      00
    • @Cristici: ca sa te citez pe tine, toate aprecierile alea sunt cacat. Da, am facut magiun, in 3 ani diferiti. Asa ca stiu despre ce se vorbeste. Nu fac dulceturi, fac magiun si le fac pentru mine, nu pentru altii. Nu ma intereseaza sa le placa altora, ma intereseaza sa-mi placa mie si familiei. Dar eu nu traiesc pentru altii si nu ma hranesc cu minciunile, pardon, aprecierile altora

      00
    • Iar lipsa zaharului a triplat volumul de munca?
      Ai facut cu zahar, fara zahar, si ai observat o triplare a volumului de munca in cazul lipsei zaharului?
      Altfel, ce sens are comentariul tau, in afara de a o arde interesant mancand… magiun?
      Care e explicatia ca, adaugand o cantitate oarecare de zahar, creste pretul, volumul de munca… si ce alte chestii ai mai luat tu in calcul cand ai vrut sa pari interesant?
      Nu uita sa bagi „Imi place cum le stii tu pe toate, ca un om mare”.

      00
  4. asta e gem, nu magiun. la magiun nu se pune zahar si consistenta e complet diferita, de aici si costul mult mai mare.

    00
    • Da, trebuie doctorat, si-l poate face doar unul cu certificat de magiunar atestat, iar pe urma trebuie certificat Dekra/TUV.

      00
    • Consistenta o reglezi din timpul de fierbere. De exemplu, in loc de 3 ore, fierbi 4 ore.
      In loc de 15 borcane, vor iesi 12, sau 10 borcane.
      Acum refa calculul pe borcan.
      Pentru a optimiza timpul tau, nu cumpara 10 kile de prune, ia 20 de kile, ca ai loc pe aragaz de ele… Mai ales ca scad mult. Incepi cu 4 oale, dupa o ora muti totul in 3 oale, „completand” ce a scazut.
      Gemul din articol e „crema”, are consistenta… sa zic a unei paste de dinti, e bun si de pus in clatite… Daca il lasam sa fiarba inca jumatate de ora iesea de nu il puteam scoate din borcan.

  5. Hm, si eu care credeam ca din prune se face palinca…

    00
    • Cred chiar ca e pierdere daca faci gem din prune si nu palinca. Am citit un articol: iesi in pierdere, pentru ca palinca e scumpa, iar gemul (ar trebui sa fie) ieftin…

      “Dacă socotim 1,5 lei cât se cere pe kilogram, este mai avantajos să se facă țuică decât să vinzi fructele. Pentru un litru de țuică se folosesc 5 kilograme de prune, ceea ce înseamnă un cost de 7 lei, iar litrul de țuică se vinde cu 15-20 de lei. Trebuie, bineînțeles, să iei în calcul investiția într-un cazan bun, cu cupru – cel puțin 2.000 de lei, apoi cheltuiala cu gazul sau lemnele”, ne-a mai spus inginerul Dumitru Grigorescu.

    • Aia la 15-20 de lei per litru nu e țuica totusi

      00
    • Mai sunt și derapaje, asta e, a luat-o lumea în direcția greșită :-)

      00
    • Pentru un litru de țuică se folosesc 5 kilograme de prune…

      @cristici, nu știu ce să zic, în satul unde am copilărit calculul e așa: 10 kile de prune pentru un kil de pălincă.
      E drept, distilarea e dublă și produsul final e nițel mai agreziv cu mucoasa.

      00
  6. Am constatat ca, indiferent cine si cum il face, gemul de prune e mai bun dupa 1-2 ani de stat in camara. Se „leaga” mai bine, devine mai dens si mai dulce. In functie probabil de cantitatea de zahar(din prune sau adaugat), poate deveni un fel de peltea. Nu arata prea bine, pentru ca se inchide si la culoare, dar gustul e demential

    00
  7. Doar ca să mă laud: Noi am făcut gem din prune culese cu dragoste, evident, tot de către noi.

    Și da, prunele vinete sunt indicate pentru gem (se curăță ușor și nu au multă zeamă).

    P.S. Inițial am crezut că-i postarea lui Vali, chiar mă speriasem. Nu vedeam legătura gem topoare

    00
  8. Cam periculos zilele astea pe un blog de specialisti in topoare sa explici oamenilor cum sa consume mult gaz…

    00
  9. de ce zahar? hai sa incercam fara zahar.

    00
    • Chelia arată mai bine când ești și obez. :))

      Uitându-mă la apucăturile culinare ale rudelor și cunoștințelor rămase în România, e destul de fascinant cât zahăr pot să bage în ei cu orice ocazie și cum ajung la 30 de ani fără diabet. Bine, behaie pe scări de pe la 25 și rar văd copii care arată normal, dar hei.

      10
    • @Serban, true story, mai trist e ca acum toate kkt-urile din comert sunt pe ideea ‘fara grasimi’ dar sunt pline de zahar, din 300gr de orice acum deja ai mancat mai mult zahar decat ai nevoie intr-o zi

      00
    • E si mai trist cand multi promoveaza faptul ca e „sanatos” … „e facut in casa, mama, nu e cu ulei de palmier”. Ok, dar tot tone de zahar se baga in organism.

      10
    • @Nix și venom, corect. Să ne amintim de mizeria aia de „vin de casă” pe care toți ghiorlanii îl preferă.

      Le pui sub bot niște vin mai ca lumea, fără kile de zahăr adăugat, cică nu-i bun. Nu merge cu ceafa de porc și cu ceapă, bre.

      10
    • Cea mai grasa persoana pe care o cunosc, 150 de kg, nu mananca zahar, face mari eforturi sa nu manance zahar, isi cumpara numai cacaturi fara zahar.
      Cand am cunoscut-o eu, avea 138 de kg, acum are 150.
      Eu am slabit 20 de kg mancand ciocolata, inghetata, si… gem de prune. Cu zahar.

    • Cois, asta fac obezii, îți recită povesti despre cum nu mănâncă. Totuși sunt obezi, că nu ești acolo când distrug frigiderul la 1 noaptea. Și tu îi crezi.

      10
    • Nu eu ii cred, tu esti prost asociind direct obezitatea cu consumul de zahar, „cois”.
      Intelegi? Nu cred, „cois”.
      Zi mersi ca pierd timpul cu tine, desi stiu ca e inutil, „cois”: „Twinkie Guy — also known as Mark Haub, a professor of human nutrition at Kansas State University — is the genius who lost 27 pounds in 10 weeks subsisting almost exclusively on Twinkies, Doritos, Oreos and other treats by ensuring that he consumed fewer calories than he burned.”

      Miscarea „fara zahar” e noul hype, dupa vegetarieni. La orice colt de strada tre’ sa fie unul care tipa in gura mare ca el nu mananca zahar. Amuzant.

      00
  10. Nu stiu cum se face, dar la mine e nitel altfel, la final iese ceva lichid care arde

    00
  11. E parte din planul tau sa pui la loc 30 kg?

    00
    • Am slabit numarand kcal. Am slabit mancand mici, tort, inghetata, ciocolata.
      So… 150g de zahar pe kilu’ de mancare catalogata „dulciuri”, nu e mare smecherie.
      Ati citit etichete de pe borcanele de gemuri din comert?

  12. Trebuie sa spun că premisa articolului este greșită pentru că un borcan de gem de prune este 6-8 lei și 15 lei costa cel fara zahar, deși într-o vreme era la Lidl gem de prune fara zahar la 9 lei borcanul.

    Pe de altă parteest articol, ca și alte articole ale lui Cristici are fără discuție publicul lui, doar că ceea ce nu înțelege Cristici este că timpul este o resursa, la fel că banii,apa sau gemul de prune.

    Altfel că dacă un om câștigă net 10.000 lei pe lună (de ex.) înseamnă vreo 500 lei PE ZI.
    Ei, in general suma asta nu se câștigă chiar așa usor, deci dacă după serviciu ești obosit și dacă ai chef că după serviciu sa stai, apoi stai și nu faci gem de prune, nici nu cari borcane goale prin oraș și așa mai departe indiferent că dacă le-ai face tu ai câștiga 100-200 lei – pai mai bine te odihnești și îți faci bine treabă la serviciul care îți aduce 500 lei pe zi

    00
    • Exact ce voiam să scriu. Înainte de premisă uită-te cine a scris minunăția. Pentru orice instalator de Windows/ WordPress timpul nu e o problemă. Cică e relaxare să faci afaceri cu borcane și să te tocmești cu toți boschetarii la piață.

      Relaxarea, pentru alții, e să iei din raft ce ai chef și să-ți vezi de zi, adică să te duci la golf, tenis, înot, să te plimbi prin pădure sau orice îți face plăcere. Nu să păzești niște prune.

      00
    • Am luat la un moment dat din lidl un borcan de dulceață de vișine din gama „cămara noastră”- românești, pă tradițional. Cam cel mai ieftin de la raft, dar oricum în jur de 10 lei.
      Un sirop extra luuuung și subțire, cu vreo câteva bucățele cioflicite și amărâte de fruct. Se simțea ca și cum nu era vișina întreagă, doar că i s-a scos sâmburele, ci ca jumătate de fruct. Mai mult sirop în care au fost uitate câteva fructe, nu dulceață.
      La sortimente d-alea mai scumpe, de la 20 în sus borcanul, nu m-am băgat că m-aș fi ofticat rău să dau atâția bani și să găsesc tot o zeamă lungă.

      00
    • Eu am avut replica asta ani la rand. Ca bani faceam destul, chiar sa platesc o „maimuta” care sa se ocupe de gatit, chestie pe care am detestat-o pana la 36 de ani. Pentru ca se considera ca, fiind femeie, tre’ sa fac mancare, iar eu, gica contra, ziceam ca nu.

      La 36 de ani m-am apucat de gatit, ca aveam copil de un an si realizam ca probabil conteaza ce mananca. Nu doream sa haleasca la greu numa’ sarmale si ce facea bunica-sa, plus ca incepea sa mi se acreasca de comentarii ca mor de foame, daca e dupa calitatile mele.

      Is aproape 7 ani de cand gatesc. Fac mancare de sta matza in mustati, chestie spusa de jde oamenii care au mancat la masa mea. Fac mancare mai buna decat multe gospodine, care gatesc din adolescenta, pur si simplu pentru ca (soc si groaza) ador sa gatesc.

      Cand am mult de lucru, o iau mai usor (mai frigem un cartof si un gratar), cand am chef, fac sarmale, musaca, chestii dulci. Anu’ asta am facut prima data tort. A iesit demential de bun. Fac paine in casa la 2 zile (o framanta masina de paine, o pun la a doua dospire separat si apoi o coc la cuptor). Nu a vazut Coasta de Est paine mai faina decat a mea.

      Am trait toata viata cu ideea ca, daca as avea bani, as manca la restaurant. Acum, daca vine careva cu ideea sa mancam „afara”, dau ochii peste cap. Am mai mancat si pe la cate un restaurant, uneori e mancare decenta, de multe ori e vai de steaua ei, comparativ cu ce poti face, daca ai chef.

      FELICITARI Cristi pentru munca depusa si multumim de idee. Nu cred ca fac anu’ asta asa ceva, dar de la anu’ s-ar putea sa iau si asta in atentie.

      E o mare bucurie sa faci mancare decenta si sa fie apreciata (drace, acum chiar ca m-am transformat in housewife :)).

    • Timpul inseamna bani. @Dojo, ai scris 10 randuri in care tot ce ai facut e sa te lauzi ca ai invatat sa gatesti, cui, efectiv cui ii pasa?
      Si aberatia aia cu la restaurante nu gasesti mancare buna, hai lasa vrajeala, ca iti ia 2 zile sa faci ramen, de exemplu, si nu o sa-ti iasa cum fac baietii adevarati ever-ever… Esti in NY, daca nici acolo nu gasesti mancare buna, inseamna ca stai prea mult pe la Wendy’s…

      00
    • Eu ce scriu in articol?
      „Cel mai important aici e timpul tău.
      Fă calculul, iar dacă prețul pe ora-muncă îți convine, fă gem de prune!”
      Iar s-au adunat sa comenteze toti papagalii care citesc in diagonala…

      Sa nu mai spun ca „afacerea gemul” e o zi pe an, cateva ore pe an. Tre’ sa apara Serbani (il stim de la alte articole?) sa explice el cum sta treaba… Tu esti prostul ala din Viena (marea lui realizare in viata e ca o arde prin Viena), sau te confund? Era un prost care o ardea bogat, jmeker ca locuieste el in Viena, orasul ala unde am mers 20 de minute prin el fara sa vad vreun copac. Tu esti?
      Mananca cacat inutil pe net, ore, dar hei, timpul lui e pretios. Amuzant.

    • Trebuie să recunosc că eu îmi aleg bătăliile.
      De exemplu, bulion și mai ales pastă de roșii prefer să cumpăr. Sunt ok cu gustul și consistența.
      Îmi amintesc din copilărie când făceau părinții bulion și ajutam. Aparent tone de roșii trebuiau tăiate și apoi date prin mașina de tocat carne la care se atașa un separator special pt roșii.
      Faza era că nu se alegea total, din prima sucul și pulpa de coji și semințe și dădeam la mașină aceeași cantitate de o grămadă de ori până rămânea separat un picuț de coajă cu semințe uscate-uscate.
      Treabă care dura, și dura și dura și se repeta și se repeta și se repeta până aveam senzația că-mi explodează mințile.
      N-aș mai face chestia asta azi pentru aproape nimic în lume. Poate doar dacă e ceva literalmente de viață și de moarte.

      Faza e că mai târziu ai mei au renunțat o vreme la făcut bulion, apoi pur și simplu au dat roșiile prin robot. Rămâne cu coji și semințe și cam lung și nu-mi place (nu-i spuneți lu’ mama că mă reneagă și dezmoștenește; și mai grav, nu-mi mai dă nicio conservă niciodată :) ).
      Anul ăsta am văzut în casă o mașină de tocat electrică cu separator pt roșii care mi s-a părut că s-a mișcat rapid.
      Într-un viitor indepărtat când poate n-o să-mi m

      00
    • …. n-o să-mi mai placă ce găsesc în comerț, poate voi reconsidera situația. Momentan nu mai am loc nici măcar pt un pahar nou. :)

      00
    • Unele chestii nu merita sa le faci in casa. Bulionul e una din ele. Au aparut in comert paste de rosii, rosii tocate, suc de rosii unde reteta e 99,5% rosii, 0,5% sare. Si costa sub 2 lei cutia de 0,5litri. Fabricate in Italia, nu in China (trebuie sa fac un text cu poze pe tema asta).
      Are sens sa faci tu in casa, daca nu esti pasionat de facut suc de rosii?
      (apropo de suc de rosii din comert, cautati sa nu scrie si „acid citric” in reteta)

      Sa tuflesti 10 kile de… nimic si sa fierbi cateva ore e ceva foarte simplu, poate oricine, nu are sens sa cumperi scump daca poti face tu foarte ieftin.

    • @C*ur*anu Dacă tot ne luăm la perpulis, ești același prost care n-a ieșit din stația de metrou și zbiară că n-a găsit copaci? Nu știi că Viena e cea mai verde metropolă din lume, cu 45,50% spații verzi? Văd că dăunează grav să tragi pe nas noxe în ceva ghetou din România în loc să faci ceva relevant cu 1000 km mai la vest.

      Ești același ins care face maximum 10% pe an din cât face acel Șerban, pe care-l ții minte (aparent), în condițiile în care ai aproape dublu ca ani?

      Aici nu vorbeam despre ratați care nu-s lăsați să-și aleagă marfa la piața, vorbeam despre faptul ca unii nu stau în 15 lei pentru un gem de prune. Și despre alții care nu înțeleg cum se întâmplă economia de consum pentru cei care n-au timp.

      00
    • Da ma ocupatule. Angajez deastia ca tine. Uite ca eu sunt genul care isi face singur zacusca si gemurile. Si weekendul trecut am pus ardei la copt si dupa la borcan cu unul care isi ppate cumpara lejer o fabrica de conserve. Problema ta este ca gandesti ca un om sarac. Degeaba castigi 15k pe luna pentru ca trebuie sa alergi 10 ore pe zi. Dupa ce o sa poti face ce vrei cu timpul tau o sa apreciezi un gem facut din prunele tale crescute de tine si nu o sa te mai gandesti atat de mult la timpul ala si la bonusul la salariu.

      00
    • Pana la urma, esti sau nu esti prostul ăla?
      Continuă sa mananci cacat… eventual fără zahar.
      Scriu un text banal despre gem, trebuie sa apara unii sa mi-o suga. Nu sunt gay!

      intra pe google si cauta imagini „Vienna streets”, vezi poze si numara copacii din ele. Asta doar sa vezi cat de destept esti.

      Daca tot e sa vorbim de bani, pe „bogatul” ala compara-l cu Kim Kardashian sau cu Becali. Banii nu sunt o garantie ca nu ai fi un prostălău. Sa retii asta, pe viitor, cand mai vrei sa pari interesant.

      Oare daca nu scriam ca am pus ceva zahar in gem, ce cacat ar fi mancat ăsta si restul interesantilor, despre ce? Ce motiv ar fi gasit sa semnaleze lucruri despre ei?
      N-are timp sa mearga in piata… da’ timp sa fii prost, ai? E mai productiv sa fii prost pe net, decat sa mergi in piata? Amuzant.

      00
    • @C*ur*anu: ești cam singurul de pe aici care se comportă ca bețivul satului de lângă Vaslui, făcând prost pe oricine, în timp ce dai gherlă peste gherlă (vezi faza cu copacii din Viena, la care ai căzut în oligofrenie). Încearcă să te oprești din exprimat păreri pe stomacul gol și poate nu o să-și mai bată nimeni pl de tine, doar zic. Ai menționat de multe ori că nu ești gay, dar cam asta e problema – trebuie? Nu crezi că te duci prea des în scenarii care implică mâncat de căcat și supt chestii? Sigur ești ok?

      @Jesus: Hai cu fabrica, hai cu investiția, hai cu vânzările și profitul. Vorbim după, că potențial are orice luzăr.

      00
  13. Ca sa nu pui deloc zahar si sa sari si peste partea cu amestecatul😁 e de ajutor un slowcooker.
    Merge cu orice fel de fructe nu doar prune.
    Am facut chiar si dulceata de visine fara zahar.

    00
    • Pai si cate zile trebuie sa stea la slow cooker, daca la fiert sta 3 ore?
      Si mai ales, rezista la fel de mult un gem care nu a fost fiert? Pot sa il tin 2 ani? (vezi mai sus).
      Nu de alta, dar i-am luat lu’ mama cadou un slow cooker acum cativa ani, si inca nu i s-a scumpit curentul, asa ca ar putea sa incerce.

      00
    • @Sorin, dacă nu mă înșel și Vali și Cristici permit „reclama”, pe site-ul/blogul „savoriurbane.com” sunt și rețete de gem/dulceață la slowcooker.

      00
    • Sorin, timpul de fierbere e mai mare dar ținând cont ca nu ai treaba cu gemul cat fierbe nu e o problema asa mare.
      Ține foarte bine, am gem de 2 ani in beci si e foarte bun.

      00
  14. Cristici, de curios, nu păstrezi borcanele pe capac? La noi toate sunt întoarse, nu am pățit să se strice compoziția din vreunul, fie dulceață, fie zacuscă etc.

    00
    • A explicat omul de vreo câteva ori: păstrează capacele, dar nu întotdeauna ajunge să folosească aceeași combinație borcan-capac la același tip de produs care a fost inițial în borcan.

      Capacele păstrează mirosuri. Mai ales la produse gen murături, zacuscă, chestii cu ulei, oțet sau condimente. Mai adaugi niște copii sau un bărbat in ecuație (genul Cristici e mai rar, cei mai mulți bărbați sunt „ce atâta bibileală, toate sunt capacele, tot într-un maț se duce”), care joacă alba-neagea cu capacele
      și e păcat de muncă să te trezești cu un gem de piersici care miroase a oțet și ienibahar că a fost capacul de la murături.
      Plus că unele produse corodează în timp capacele.

      Pt unele produse nu contează, de asemenea dacă îți pasă, ești atent și n-ai persoane perturbatoare prin zonă în timp ce conservăreșți poți refolosi și capacele.

      00
    • Despre ce am scris eu și ce ai scris tu? Eu am întrebat dacă odată ce a vârât produsul în borcan, păstrează borcanul cu curu’-n sus. Atâta tot. Nu am zis ce și cum și unde și care cu care :)

      00
    • Dap, sorry! Am citit eu aiurea.

      00
    • Nu intorc borcanele cu fundul in sus pentru ca nu vad sensul. Pentru ce sa fac asta? Temperatura gemului ajuta la sigilare (aerul fierbine), daca acesta era motivul intoarcerii borcanelor su fundul in sus. N-am avut probleme pana acum.

    • @cristici ajuta pentru ca aerul se ridica la fund, siropul sigileaza capacul, iar aerul si gemul ala cand se racesc si pierd volum nu poate intra aer, se trage capacul spre interior cum vezi la borcanele din comert, cand le intorci la loc cu capacul in sus o sa vezi ca e concav si nu are joc cand apesi pe el.

      00
  15. @Cristici, nu mă lua la șuturi, dar cele mai bune sunt cratițele mai joase, și cât mai largi. E mai mare suprafața de evaporare și se scurtează timpul de fierbere. Timp mai scurt 》 culoare mai frumoasă a produsului.

    Am citit explicația pe savoriurbane, dar întotdeauna și mama și bunica făceau gemuri și dulcețuri în cratițe largi, nu în oale. „Așa se face”. :)
    Ah, și cratiță separată care nu se folosea la altceva. Nici măcar nu stătea cu restul cratițelor. Și lingura de lemn la fel, să te ferească sfinții să fi folosit „lingura de dulceață” la altceva! Din cauză de mirosuri.

    00
    • Asa e, dar „lucrezi cu materialul clientului”; adica, cu ce ai.
      Cratita larga si joasa = suprafata mai mare de evaporare = timp mai scurt de fierbere = culoare mai frumoasa la dulceata/gem.
      Dar… aia e, lucrez cu ce am, nu sunt chiar la mine acasa… si nu fac an de an gemuri.

      Putem gandi asa: in fabrici, care e grosimea stratului de prune puse la fiert in cazane? Intr-un cazan de fabrica, care e raportul suprafata de evaporare/grosime strat de fructe?

      00
  16. Anul asta am strâns 1,5 kile de ardei iute din gradina. Au ieșit 3 borcane de dulceata 200 ml.

    Nu ieșeau însă 3 borcane dacă nu adăugăm și o ceapa, câțiva ardei kapia și nițel usturoi. 300g de zahar și juma’ de litru de oțet.

    Procesul a fost laborios în sensul ca a trebuit sa curat de semințe și nervuri toți ardeii. Dupa doua zile încă ma ustura dacă duceam mana la ochi.

    Merge de minune pe șnițele, carne de vita, ficat de rata și dacă ești cu adevarat curajos, chiar pe pâine stins cu un pahar cu lapte.

    00
  17. Anul asta am pus prima data gem de prune asa ca de abia astept sa vina iarna si sa mananc paine cu unt, gem si lapte caldut.

    00
  18. Nu stiu daca merge si la oala, dar bunica-mea pune pe fundul tuciului cateva pietricele, sa nu se prinda continutul. Weekend-ul trecut am facut cu ea zacusca. Dupa ce a fiert zacusca in tuci, a pus-o in borcane, pe alea le-a bagat fiecare intr-o soseta, dupa intr-o cratita si le-a sterilizat la bain marie.

    La supa de rosii in sticle a pus ulei incins deasupra.

    00
  19. 15 lei pentru “prune fierte”… Dar 22 lei un pach de tigari? Dar 12 lei halba in centrul vechi? La magiunul de prune fierbi si 10 ore. 15 lei e prea putin.

    00
    • Daca revii aici, vezi ca am un update… cu poze. Nu am fiert 15 ore. E ok cum sta gemul in ultimele doua poze? Nu sunt 15 ore de fiert, ci maximum 5, MAXIMUM! pe flacara mica!

      00
  20. Pe scurt, ignora haterii si mai pune retete pe acilea..si link-uri spre cartile tale…
    ieri am luat un ciolan de 4 Eu si azi l-am facut la cuptor…stress, vase de spalat,, curent, alea alea..dar totusi mandru de mine si de outcome…
    O iesit mai rau ca la supermarket? Nu chiar , ci mai necondimentat..dar feeling-ul ca azi am reusit ceva – de nepretuit.Puteam intre timp sa ma dau pe Coursera sau sa ma joc pe PC , dar am ales sa fac ceva ce, zic eu m-a implinit, more or less…asa e si cu gemul asta de prune…nu il faci pentru ca nu ai bani sa iti iei un borcan, ci pentru feeling-ul lasat: uite ce am reusit ! Iar daca de aici, faci si ceva saving la budget : super !

    00
  21. off-topic: salut, cristici, te’am rugat intr’un comentariu (la un alt articol), daca imi poti trimite si mie „cartile copilariei” pe care le ai tu scanate (in format electronic). as aprecia foarte mult, le caut de mult timp, dar nu le gasesc in format electronic… multumesc si scuze de off-topic!

    00
  22. cat te costa gazul plus inflatia plus lipsa fortei de munca etc. Deci e un pret corect.
    Si pe bune , chIar mananci zeci de borcane pe an?

    00
    • omul a zis ”gusturile familiei”. a mai pomenit de o bunică și cei câțiva frați ai acesteia, fiecare cu măcar 2 copii – veri+ nepoții rezultați, plus ce-o mai fi de la părintele celălalt. unele familii păstrează legăturile foarte strânse. (încă nu m-am decis dacă să invidiez sau nu astfel de familii).

      00
    • Pai atunci cu ce i a ramas , a ieșit la peste 15 lei. Dar așa e, bucuria sufleteasca n are preț :)

      00
    • Dar poate nu e singurul din familie care împarte chestii cu restul membrilor.
      El dă gem și dulceață de trandafiri, vărul Costel jamboane, verisoara Maricica face torturi, unchiu Gogu e electricianul pt toți și verisoara Gina e croitoreasa ….

      00
    • 20 de kg de prune aduse in starea ultimelor doua poze, s-au consumat 2 mc de gaz. Am pozat contoarul inainte si dupa.
      gazul consumat include si apa calda (inclazita de centrala) folosita la spalat borcane, oale, si restul.
      2mc cu totul, sa las bucataria cum am gasit-o.

      00
  23. Am citit toate comentariile sa vad daca a atras cineva atentia asupra cuvantului ” mesteci”. Cred ca in contextul pe care l ai folosit tu se spune corect amesteci si tot amesteci. Mestecatul se petrece cand mancam gemul, nu cand il facem.

    00
    • Cred ca multi citesc pe diagonala.
      Altfel, dacă toti l-ar fi corectat pe Ion Creanga…ar mai fi ieșit din părți acele capodopere.
      Așa ca “mesteci” merge brici n contextul de față.

      00
    • Practic, atat ai vazut din text, o litera in minus?

      00
    • A mesteca – A mișca (cu o lingură) pentru a obține o masă omogenă sau pentru a nu se arde la foc. ( conform dex)
      În copilărie am auzit folosit în context de multe ori …

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)