A venit azi cu citirea contorului de apă și s-a constat o diferența de 100mc între luna trecută și luna asta. NU, nu am nevoie de apă să irig ce cresc în beci, nu insistați. Verifică cifrele, verifică citirea anterioară, oprit centrala, oprit apa, nimic. Trecut la chestii mai grele: verificat beciul la mine și la vecinul care are un perete la mine în curte. E cam mult, dar poate s-a spart țeava undeva și e posibil ca o parte să ajuns pe pereții unui beci. Nimic.
OK, facem sesizare, vedem ce se întâmplă și cât de norocos sunt de fapt. Dacă e contorul defect, scap ieftin. Dacă nu, trebuie să sparg pavelele din curte. Sau să mă mut.
Inițial nu voiam să scriu de asta, dar am niște cititori pe care trebuie să îi hrănesc. E prostul cu „mai bine construiai de la zero”, căruia degeaba îi explic că stau central și terenurile costă prea mult, iar eu am un singur rinichi. E prostul care s-a mutat în câmp și are net pe telefon și nu înțelege de ce nu l-aș putea folosi și eu tot pe ăla. E prostul care se bucură de răul meu (aici e mai mulți, dar îi identific ca un tot unitar). E prostul (și aici e mai mulți) care înțelege ce vrea el, lasă câteva zile să treacă și vine și lasă un comentariu de tipul „nu ai dreptate cu chestia asta politică pentru că ți s-a spart țeava”, că atât îl duce capul. E prostul care citește cu mare atenție fiecare articol, că sigur mă prinde el cu ceva. E prostul care se asigură că trece ceva timp și apoi scrie că eu am sparg singur țeava, el așa ține minte. E prostul care crede că i-am futut gagica acum 15 ani și care într-o vreme renunțase să mă mai agaseze, dar a revenit de câteva luni.
Mai bine construiai de la zero
Sunt interese mari la mijloc
Și multă apă
(…) de la zero pe terenul unuia căruia i-ai străpuns gagica acum 15 ani
Gamblin are dreptate nu e de jucat cu țevile de gaz
Pai daca tot sparge pavelele mai bine darama tot si construieste de la zero 😀
aia cu beciu e mai realista, cica ar bea multa apa cand infloresc
Are timp să înceapă de la zero că n-au intrat zilele, scuze apele în casă.
sunt beneficiile de a sta la casa, nu te mai plange.
Așa e, la bloc nu ai nicio problemă cu inundația de la vecini sau cu țevile ce trebuie înlocuite și care îți dau casa peste cap.
Țevile din bloc sunt făcute cu alte materiale spre deosebire de țevile de la casă.
@UnuL La bloc ai treaba cu tevile de la tine din casa, daca apare o problema la subsol, in curtea blocului… etc.. nu prea e treaba ta. Reparatiile de genul intr-o lume perfecta se fac de administratorul blocului, el cauta o firma de aia care da factura si chitanta si mai apoi costurile se impart si apar la cheltuieli. Ar trebui sa fie mult mai lejera viata la bloc dar de obicei unde sunt mai mult de 2-3 oameni cand se ia o decizie totul se face mai greu la noi.
@Legioner, nu e treabba ta pe dracu’! că dacă s-a spart ţeava comună (de apă, pluviala, oricare, alege tu) mai sus de subsol tot la tine în casă o să spargă ca să ajungă la ea s-o repare. (dacă s-a spart în dreptul apartamentului tău, of course).
nu pt că aşa vrea pula administratorului/preşedintelui, ci orice altă modalitate este imposibilă fizic.
poţi să refuzi, dar te poţi trezi în proces cu asociaţia (pt că există legal obligaţia pt proprietar să permită accesul pt reparaţii pt părţile comune) şi chiar cu procese cu vecinii (sau cu firmele lor de asigurări) pt că nepermiţând accesul inundaţia a fost naşpa şi le-a distrus casele.
dacă eşti om de înţeles şi administratorul/preşedintele nu e imbecil, pot să-ţi repare unde au stricat. mie personal mi s-a întâmplat.
una din fazele naşpa însă, e că dacă spargerea se dă acolo unde ai gresie/faianţă, dacă n-ai rezerve de plăci, cu toată bunăvoinţa lor, n-au cum să-ţi facă cum a fost. been there too.
şi mai naşpa e când beleaua e între etaje şi sparg la 2 proprietari, sau când nu-şi dau seama unde e şi sparg la mai mulţi.
@AB @ AB ok, cred ca trebuie sa merg la ceva cursuri de comunicare sau sa ma mut in Bucuresti ?! Eu am scris clar ca la bloc ai treaba cu țevile de la tine din apartament, repari problemele din apartamentul in care locuiești pe bani/deranjul tau. Despre problemele care apar in afara apartamentului sau chiar la subsolul blocului ziceam ca sunt de obicei rezolvate de administrator… jezzuz
@Legioner
La bloc, cand iti ploua in apartament la ultimul etaj, trebuie sa astepti sa li se faca celorlalti mila ca sa puna bani de reparatii.
La bloc, cand vecinul de deasupra te inunda ca la balamuc, trebuie sa il rogi frumos sa isi repare tevile.
Tot la bloc, cand apare o defectiune, trebuie sedinte si adunari generale in care fiecare are cate ceva de comentat, ca sa se faca ceva.
@Lorin am scris si eu mai sus:
“ AR TREBUI SA FIE MULT MAI LEJERA VIATA LA BLOC dar de obicei unde sunt mai mult de 2-3 oameni cand se ia o decizie totul se face mai greu la noi.”
Am impresia ca toata lumea citeste articolul pe sărite si comentariile la fel.
@Legioner, eu nu vorbeam de țevile din apartament meu/tău. Alea sunt problema mea/ta, într-adevăr.
Eu vorbeam de țevile de pe coloana comună blocului, aia care merge de la subsol până la ultimul etaj, coloană care e în spatele zidurilor fiecărui apartament. Pe aia o repară administratorul/asociația. Dar…
Dacă face poc într-un loc, ca să ajungă cineva la ea trebuie spart un zid. Zidul din apartamentul în dreptul căruia e pocinogul. Nu ai cum să ajungi la țeava aia altfel.
Însă recunosc că m-am repezit un pic ca rața la muci, n-am văzut cuvântul „subsol”. Dacă e la subsol nu prea te doare capul (doar dacă nu stai la parter), doar decartezi în întreținere cotă parte din costul reparației.
Apropos de ce zice @Lorin, la sfârșitul anilor ’90 sau începutul anilor 2000 taică-meu a reparat pe banii lui terasa blocului pe tronsonul nostru, deși stăteam la et. 3 (din 4). Până la noi ajungea apa, o cameră avea 2 pereți mucegăiți. Ăla de la 4 nu mai locuia acolo și nu-i păsa.
La momentul ăla legea era încă ambiguă și pe administratorul blocului îl durea la patină. A recuperat un pic de la cel de la et. 2, dar foooooarte puțin, nici măcar cât ar fi fost cota normală.
Azi, cel puțin în București se rezolvă un pic mai simplu lucrurile astea, dar în alte părți e posibil să fie încă nasol.
În orașul în care locuiesc, reședință de județ, la momentul ăsta încă se înființează asociații de proprietari ca persoană juridică, deși există această obligație legală de vreo 25+ de ani. Știu sigur pt că am avut treabă cu d-astea la începutul meu în câmpul muncii, în perioada 2005-2008 și când am început, legea deja exista.
Și când zic se înființează, se înființează de la 0, nu că se împarte una de multe scări în mai multe mai mici.
Intotdeauna cand se strica ceva incerc sa ma gandesc cat de norocoasa sunt ca stau intr-o casa pe pamant si nu intr-o cutie de chibrituri…
Esti ruda cu Alter Ego?
e acelasi om, chiar trebuie sa dau definitia alter ego-ului la fiecare articol? :)))
auch…. 3mc pe zi e FOARTE mult. poate e vreo eroare pe undeva.
si eu cred ca e mai degraba o pb de contoar/eroare – 3 mc/zi sunt 3 tone de apa… care ar trebui sa fie undeva… si nu cred ca se pot scurge in pamant bine merci fara sa faca nici-o balta nimic. Consumul standard e cam 120 L de apa de persoana/zi – hai sa zicem ca lui ii place sa faca dus mai mult – deci 150 L x 3 persoane x 30 de zile = 13.5 MC. Hai 15 MC pe luna . Restul de 85 unde plm sunt… fara absolut nici o urma…
@geretus: suna bine calculul tau pe hartie, dar eu stand la bloc, cum necum, consum aproape 20 mc / luna. 2 adulti si un copil sub un an. Inainte sa o avem pe asta mica, consumam undeva pe la 12-14 mc / luna. Bine, nici nu inchid apa cand spal vasele si nici nu ma grabesc la dush…
Cand stateam la bloc consuam 6mc de apa rece si sub 1 mc de apa calda pe luna, 2 pers, dus zilnic sau maxim la 1 zi jumate , masina de spalat vase, gatit, etc. Acum la casa nu am contoar ca am apa din put, deci gratuit.
Pot sa fie scurgeri de apa fara sa se vadă. Daca are unde sa se scurga in subteran, la suprafata unde vede nimic. Am patit-o și eu acum cativa ani, cei care citeau apometrul m-au anunțat că e cam mult de la ultima citire. Am oprit tot în casa, apometrul înregistra. Apoi pe rand din distribuitor până am găsit conducta cu pricina. Noroc ca am pus doua, una sa fie de rezerva. Paguba vre-o 50 mc, apăruți la urmatoarea factura.
@ geretus: „Restul de 85 unde plm sunt… fara absolut nici o urma…”
Condens???
Ai mei au un teren cumparat intr-o comuna pe langa Bucuresti. Vroiau sa-si faca casa, dar long story short, n-au mai apucat. In schimb au apucat sa bage apa.
Dupa vreo 12 ani ma apuc eu de teren sa pun un pom, o magazie, un gratar.
Pana atunci taica-meu dadea indexul pe 0. Ii notific pe-aia sa vina sa citeasca, si vine factura 3700lei. Aia au pus sute/mii de mc. Ii notific din nou ca n-are cum ca contorul arata doar vreo 12.
Pana la urma descopar problema.
Intre timp s-a realizat o re-structurare a strazilor din comuna si din strada X nr 27bisbisbis eu am devenit strada Y nr 14, dar la apa era adresa veche si la adresa veche stateau niste conationali care n-au platit vreodata apa in viata lor.
Apa-Nova n-a vrut sa auda ca nr 27 a devenit nr 14, chiar cand le-am trimis poza cu contoarul cu serie si nr.
Pana la urma s-a rezolvat „romaneste” cu 100lei la baiatul care citeste si care-a constatat ca ceasul e spart si s-a produs o ne-intelegere.
3 mc/zi se pot scurge in pamant fara sa se vada. Si eu credeam ca nu, dar a patit mama. Nu-mi aduc aminte exact cat si cum, dar tin minte ca sumele au fost maricele.
Eroare e ca nu si-a construit casa de la zero.
Nu prea am înțeles la oprit centrala, oprit apa, nimic
Fără niciun consumator în casă, ți se învârte apometrul din cămin?
Aici am și eu o poveste. Apartament închiriat în casă interbelică, nenumărate robinete și țevi în direcții suspecte. La un moment dat observ că apometru se învârte și dacă e oprită apa peste tot. Singura posibilitate, un robinet care pare că controlează mașina de spălat vase care nu e utilizată. Îl închid și se oprește și apometrul. Mkay…asta era seara la 10. Dimineață la 8 vine vecina de dedesubt la mine la ușă – „Nu vă supărați, aveți apă? Că noi nu mai avem de aseară de la 10.” Poker face și notificat proprietarul. Nici în ziua de azi nu știu ce s-a ales de întâmplarea respectivă, nimeni nu a mai menționat nimic.
ar fi trebuit să o întrebi cât a plătit luna trecută la apă
Itaa – o fi plătit administrația ca să zic așa
Asta am vrut sa scriu. Seara fa o poza la contor, opreste toata apa si vezi a doua zi. Daca nu s-a miscat e clar ceva cu contorul, daca da incepi investigatiile pe segmente.
A fost mai cald saptamana asta si s-a evaporat. A invatat fiica’mea la gradinita si mi-a explicat si mie. Fii si tu mai atent cand auzi “doamna, vreau sa raspund eu”.
3.3m cubi pe zi, adica 2.3l/minut, cam asta e debitul daca dai drumul la un robinet asa pe debit mediu. Deci e posibil sa fie sparta teava undeva, dar totusi, 100m cubi de apa se vad, nu se duc in pamint asa fara urma. Cind ai zis ca ai verificat beciul la vecinul ce are zid comun cu tine, ma gindeam ca … ti-a captat vecinul „scurgerea” de apa. Deci, nimic nu curge daca ai toate robinetele inchise, contorul sta pe loc? E defect.
Nope, nu se vad. Am patit si eu la o alta casa in care am locuit, nicio urma. Sapat, gasit gaura, reparat. Noroc ca factura era pe numele constructorului care inca nu predase lucrarea. Nu stiu cum a rezolvat sa (nu) plateasca factura respectiva.
Nu prea se vad. Mie mi s-a spart tzeava din saht, ca meseriasii de la Apa Brasov au tras de tzeava ca sa potriveasca apometrul si-au strans cat au putut ‘ca sa nu mai curga’. Rezultatul a fost ca s-a rupt un olandez si 2 saptamani mi-a curs apa in beci, pe sub placa de beton. A venit luna aia o factura de 1600 de lei. Cumva am dat-o la pace cu ei pe ideea ca sa platesc 800 de lei, ca s-a dus in pamant, nu la canal Da’ ideea ramane, daca vin aia, trebuie sa-i supraveghezi, ca-s ‘profesionisti’.
Pamantul s-a lasat, placa a inceput sa sune a gol, atata amar de apa s-a scurs direct in pamant, fara sa-mi inunde beciul. Poate ai noroc si se lasa pamantul pe undeva, sau suna o placa a gol (daca suspectezi, fa o gaura cu bormasina ca sa ajungi sub placa si baga o videocamera/vergea ceva).
Da’ in zona unde stai am crezut c-au schimbat toate apometrele cu cele de tip citire radio, ciudat ca zici ca ‘a venit cu citirea’.
Nu se vad.
Nu se vad. In caminul de apa am mai pus niste conducte pentru sistemul de irigatie si pentru robinetul de afara, si in timp o imbinare a cedat. Curgea apa cat sa fie aproape plin caminul de apa, dar nu crestea nivelul deloc. S-au dus peste 50mc in doua saptamani.
Pai si ai …. ars-o acu 15 ani?
Ți-ai deschis spălătorie pentru Geani?
Din pacate nu trebuie sa fie o scurgere vizibila ca sa pierzi 100 mc. Eu am avut cel mai mult la un apartament de 2 camere 30 mc din cauza unui vas de toaleta care curgea in continuu, dar nu era jet, cu stropi. Era vizibil, dar nu cine stie ce.
La fel am pățit și eu. 27 metri cubi. Nici măcar nu a fost o lună întreagă.
#metoo.. eram sigur ca nu poate sa curga prea multa apa intr-un amarat de vas de toaleta.. pana cand a venit intretinerea.
Au fost niște zile mai calde, dar totuși bei prea multă apă.
patit ceva asemanator acum 2 ani. Citem contorul eu si constincios trimiteam luna de luna consumul, doar ca de fapt il citeam pe al vecinului care nu iriga gazonul ca mine…pana cand a trebuit sa ne schimbe contooarele cu unele cu citire automata. Eram in urma cu 106mc.
Pune si tu apometrul invers o perioada si spune c-a fost eroare de citire…
Altfel, 100mc in 3 luni nu-i nevoie să se vada baltă, mai ales dacă e și puțină pantă.
într-o lună.
Adica sa sufle pe robinet ca sa se invarta apometrul invers?
Puț săpat + filtre și scapi de ei. Merită fiecare leu.
E adevărat ca apa e mai dura și nu am stație de dedurizare, am pus doar împotriva mizeriei și câteva magnetice înaintea centralei și a mașinilor de spălat. În 4 ani am schimbat un hidrofor.
Sper sa fac pasul asta și cu energia electrică și sa devin semi independent.
În spatele meu s-a construit un complex de case, cu apa curenta, iar după prima vara lumea a început să-și sape puțuri.
Si eu stau la casa noua (nu complex) si ghici ce. Am si apa forata si apa curenta. Prima e pt gradina si gazon, a 2-a e pt casa si consumul din casa + piscina vara. Nu-s singurul care am asa in zona, deci se practica cu 2 surse de apa in fct de nevoi.
@Arthur, mi se pare foarte corect cum ai procedat.
@aia care au dat dislike, plătiți servicii care se vor de lume moderna dar aplicate ca în România.
Vezi Enel, Radet, apanova, etc. Se vede ca în sunteți masochiști.
„Deocamdata legislatia ofera gratuitate in cazul folosirii apei din fantani pentru baut, udat, spalat, imbaiat si alte trebuinte gospodaresti, pana la un debit de 0,2 litri pe secunda.” Cuvantul cheie e deocamdata; in teorie puturile fara contor sunt ilegale. Daca folosesti apa pentru irigatii ar trebui sa ai contor si sa platesti pentru apa folosita.
aşa au făcut şi ai mei, până a leşinat centrala din cauza durităţii apei (piatră depusă pe maţele interne). până a venit un meşter care chiar ştia ce face (e demontat şi dezpietrificat bucăţică cu bucăţică) au stat vreo săptămână sau mai mult în frig şi începuseră să ia în calcul o centrală nouă. (aia leşinată avea 3 sau 4 ani).
s-a rezolvat până la urmă, dar cu cam prea mulţi bani, timp, nervi şi stat în frig.
să înţeleg că statul ne face un favor că nu ne pune să plătim apa din puţurile proprii (şi pt care n+a plătit nimic la construire, instalaţii de adus apa în casă, etc)!? ok, ştiu că „bogăţiile subsolului” aparţin statului, dar dă-o-n mă-sa de treabă.
@alexnicolae, cu tot respectul, bati campii cu brio. Pentru un amarat de put ai nevoie doar de o autorizatie de sapatura (ca sa nu nimeresti vreo teava / conducta / traseu electric, etc) .
Asadar, un put nu este ilegal nici in teorie si nici in practica.
@AB, exista filtre magnetice sau mini statii de dedurizare. Daca nu au folosit niciuna dintre solutiile existente contra duritatii apei…stii cum se spune…soarta.
Pana la urma fiecare face cum crede ca e mai bine. Dupa 30 de ani de sisteme centralizate de Bucuresti, mie unul mi s-a luat.
Prefer oricand put apa + fosa septica + panouri fotovoltaice, iar companiile astea capusa sa o suga.
Sanatate!
Bei apa aia? Faci analize lunar, ca la carte? Iti permiti sa platesti lunar niste analize corecte?
da si eu zic ca cu izvorul tau e mai bine decat cu al lor.. poate gasesti chiar ceva carbogazos si te-ai scos
@Soparla, nu i-a zis nimeni. Oricum orașul are gaze tot de 3-4 ani de când au ai mei centrală.
Apa e băubilă, că a dus-o la analize înainte să se apuce de circul cu hidroforul.
Nu zic ca e bine sau nu. Zic doar ca exista o taxa de redeventa. Taxa / redeventa care se plateste statului pe baza citirilor debitmetrelor / contoarelor de apa care se monteaza pe foraje este , la nivelul anului 2016 la aprox 60 Lei + TVA / 1.000 metri cubi consumat. Asta presupune in teorie necesitatea unui contor care sa masoare consumul. Spun doar ca e posibil sa nu fie o solutie minune pe termen lung.
alexnicolae nu bate campii. N-a zis nimeni ca puturile sunt ilegale. A zis ca in teorie datorezi ceva statului pentru apa scoasa din pamant.
@AB aici depinde de zona.. poti sa ai la robinet apa mult mai dura decat cea din pamant. Duritatea nu e o masura a calitatii apei.
Sigur e teava sparta undeva. Unui vecin de pe strada i-a venit factura la apa undeva la 800 lei, asa a identificat faptul ca e spart.
Nu e obligatoriu sa se infiltreze apa in beci, daca ai un strat argilos pe langa/sub casa sau ai hidroizolatie buna, s-ar putea sa nu ajunga apa la beciuri. Pe de alta parte apa tinde sa curga prin zona de minima rezistenta. Opreste toti consumatorii de apa din casa, mergi la canalul stradal unde iti este montat contorul de bransament si verifica daca se misca ceva/ai consum activ.
Daca ai consum, iti este teava sparta undeva pe traseu – in principiu prin zone de te-uri sau cot-uri, daca stii pe unde e traseul tevii prin pamant sau il poti deduce dupa locul prin care iti intra in casa poti incepe sapaturi de sondare acolo, teava in sine nu se prea sparge in lungul ei.
Nasol moment, am trecut printr-unul similar si a trebuit sa-mi sap curtea si sa-mi sparg trotuarul. Sfat, daca ajungi sa sapi de la canal si pana la intrarea in casa, schimba teava cu totul cu de-aia neagra de polipropilena si cuple/mufe de calitate, iti iei o grija de pe cap urmatorii 25 de ani.
Sa zicem ca din 100 MC – vali consuma 15. Restul de 85 – se scurg asa incet fara sa lasa nici o urma? Sunt 85 tone de apa… Appx volumul de apa dintr-o piscina de 14 m x 4m x1.5m…
Brasov, zona de deal/munte, pămînt nisipos sau cu pietriș mult, apa se scurge lejer fără semne de inundație.
Imi pare rau, acelasi lucru l-a patit vecinul acum o luna. Nu a observat pana nu a venit factura. A trebuit sa sape toata curtea si sa schimbe toata coloana, l-a usturat ceva la buzunar. Bafta!
Daca aveai doi rinichi, alta era treaba…
@zoso daca zici ca ai inchis apa de la robinetul principal, ai cam exclus tot ce inseamna buda cu garnitura proasta (am platit enorm pentru o garnitura de 3 lei) si orice pierdere la consumatorii din casa.
Daca n-ai inca tarnacop in beci iti pot imprumuta unu
Încă o lună și erai în zonă inundabilă. Nu îți mai făcea nimeni asigurare pe proprietate.
Nu iesi prin parc ca poate dai cu careva de pamant.
Am patit ceva asemanator. In Bucuresti la casa. Timp de vreo 4 luni n-am trimis indexul (greseala mea) si nici n-au venit sa citeasca contorul, am platit estimarea lor, corecta, cam 100 ron. Dupa ce au venit sa citeasca indexul m-a trezit cu o factura de regularizare de vreo 2000 ron. Am facut sesizare la Apa Nova, au venit si au inlocuit contorul, l-au sigilat de fata cu mine iar dupa cateva zile m-au sunat sa ma prezit la ora/data la departamentul de metrologie de la ei sa fiu de fata la verificarea contorului. Acolo l-au desigilat in fata mea, l-au pus pe stand unde a rezultat cu erori in afara celor admise. Au trimis procesul verbal la financiar iar la vreo saptamana m-au anuntat ca factura a fost anulata. Foarte civilizati oamenii, am ramas placut impresionat de Apa Nova.
Daca opresti toti consumatorii din casa si indicatorul de pe contor se invarte in continuare, cum ti-o fi norocul. Ori e stricat ori te apuci de sapat.
esti pe val cum s-ar zice
la100mc diferenta…sigur nu a fost ratata citirea anterioara cu un ordin de marime?….trecut un 0 in loc de 1? cand e aproape sa se schimbe cifra si nu vezi bine daca e cifra veche sau cifea noua?
altfel…nu te apuca de spart din prima…opreste tot ce inseamna apa in casa…stai 4-5 ore…si vezi daca se inregistreaza cevain continuare
Vedea pe factura respectivă, că-s conectate. Nu e de metri cubi inexplicabili, ci de costul lor. Sper că e defect ăla, însă măcar problema s-a ivit primăvara și nu iarna. O sugi grav cu meseriași iarna, la probleme urgente. Acuma e timp până în vară să rezolvați. Când iară orice problemă cu apa devine din stress, superstress.
tu nu te auzi ce spui.
Ce ministru a dat ordinul? am auzit că Vali e secretar de stat sau ministru ceva și poate are influență!:))))))
La ce adincime e ingropata teava de apa?
Scurgerea nu trebuie sa fie vizibila, dar sigur e audibila pentru cineva care are sculele necesare. Dar pana acolo:
– inchizi tot, daca se misca contorul clar ai o scurgere, si nu d-aia rusinoasa
– daca nu se misca, incearca sa consumi o cantitate controlabila, gen umple un butoi de 100 de l de zece ori si verifica daca a inregistrat 1m3
In cazul in care ai o scurgere, pana la sapat toata curtea poti incerca diverse alternative, gen chemat oameni specializati in gasit scurgeri daca exista in Ro sau chiar poti incerca cu o camera d-aia USB endoscopica, se gasesc si de 10m, baga una d-aia pe teava din curte, eventual din ambele capete.
Mai sint niste africani in vama la Arad, aia care asteapta tirul de Anglia, sa ia unul de acolo si sa-i dea drumul prin curte. Ii gaseste ala spartura instant.
Ai contorul la poartă așa că problema este între poartă și intrarea în casă. La 100 m3 pe lună pierderea este destul de mare așa că trebuia să fie o mocirlă vizibilă (apa este trasă pe la -80 cm și 3.000 de litri de apă pe zi nu au cum să se infiltreze în pânza freatică).
Eu am la casă montate două contoare în beci (nu au treabă aia de la regia de apă cu ce am eu acolo). Am unu care duce spre automatizarea din grădină și unu prin care trece apa menajeră. Odată pe an adun ce scrie pe ele și fac o verificare cu cel de la poartă, ăla oficial după care plătesc. A costat 200 de lei toată povestea.
Ok, e bine sa fi prevazator in Romania, unde vor toti sa te fure. Dar de curiozitate: ajuta la ceva?
Nu era vorba de furat. Vreau să am gazonul „țiplă” și este foarte importantă cantitatea de apă cu care uzi.
Am casă nouă și pentru că am pus contor la țeava care merge la sistemul de irigații am spus Fuck It, pentru încă 100 de lei pun contor și pe țeava cealaltă și pot face o verificare dacă vor ăștia să mă execute.
Daca e contor/apometru din ala cu citire de la distanta, poti sălfuț, ala e cauza.
Unde sa se duca atata apa si sa no vezi pi undeva….sherlock cauta cauta , e f interesat:P
Trei metri cubi pe zi e foarte mult. Ce poti face foarte usor e sa verifici ce se intampla cand nu folosesti apa o perioada, sa zicem noaptea. Citesti contorul seara inainte de culcare, apoi il citesti din nou dimineata inainte sa incepi sa consumi apa. Daca vezi consum mare intre cele doua citiri e clar ca se pierde apa pe undeva.
Noroc c-ai invatat sa sudezi 🙂
Am patit-o si eu cu o teava sparta care era in pamant si nu se vedea ca „plange”. Financiar a fost foarte trist, 8.000 lei si doar o luna nu trei, pt ca eu citesc toate „contoarele” lunar. Vestea buna este ca poti negocia sa-ti scada total (din factura) apa pluviala iar din ce ramane mai poti negocia inca 30-35% reducere. Acei 8.000 lei platiti de mine au fost in suma totala cu tot cu reduceri.
Prinzi si tu o campanie la bioplush si ai platit factura, mare lucru…
Am patit-o si eu luna trecuta, 50 m3 consumati in 2 zile. Partea buna e ca primaria inca nu a predat reteaua de apa a satului catre firma de apa, asa ca nu am contract incheiat.
Am pus supapa de golire automata in caminul de apa
https://www.hornbach.ro/shop/forq-Supapa-golire-instalatie-alama-filet-exterior-1-2/5527320/produs.html
care nu si-a facut treaba, caminul fiind inundat cu apa de izvor.
A inghetat teava in curte si eu am oprit apa dupa ce a inghetat. Ghinionul a facut ca din cauza presiunii mari nu am simtit ca robinetul nu e inchis pana la capat, ba mai mult idiotul de mine, am si deschis robinetul din curte. Idiot.
Cand a venit caldura, inainte de Craciun, s-a dezghetat dopul de gheata si..voila 50m3.
Eu eram la 200 km departare, m-a sunat vecinul cand a vazut garla pe strada, a oprit el apa din camin.
S-a spus deja aia cu 3mc pe zi e mult? Iar am ajuns tarziu.
@Vali, viata e inca buna, problema se gaseste, teava se repara, fierul se indreapta.
Îți recomand eu niște meșteri. „n-am bani!”
https://m.youtube.com/watch?v=qO1GwYrUgtk
Din cate citesc mai sus, va trebui sa tai abonamentul la sala de forta si sa treci la tarnacop. Asta o sa fie trist pentru noi ca o sa avem mai putine de citit.
Stai, cum? Acum 15 ani ai futut-o pe una și nu ne-ai spus? Așteptăm detalii (a cui era gagica, daca era blana, cat de spălată era, etc)
CIM, COF, BF experience?
Been there, done that. Am ajuns sa sparg pe tot parcursul țevii pana am găsit unde era înțepat. S-a rezolvat rapid după ce am găsit unde e sparta, problema a fost ca am spart vreo 10m sa găsim unde e problema :). Nu prea ai ce sa faci, aia e, se mai întâmplă.
Daca e de sapat da un semn si gasim timp sa dam o mana de ajutor
Sunt firme de instalatii care pot interveni mai intai prin depistarea de la suprafata a eventualelor pierderi de apa. Am avut problema asta la lucru si tin minte ca au gasit mai intai locatia unde senzorii depistau scurgerea de apa si ulterior au intervenit. Ca sa nu sapi toata curtea.
dupa ce o repari poti instala senzori pe wifi care detecteaza daca ai teava sparta.
ce va de genul https://instalator24.ro/detectie-pierderi-apa/
very nice. merci.
Efectiv singurul comentariu constructiv la postarea asta
Vezi sa se uite si dupa fosile de dinozauri. Sau dupa petrol. Sau macar o conducta Petrom.
Daca decizi ca e cazul sa sapi ia in calcul si radacinile copacilor din apropiere. Radacinile nu sparg teava per se insa o pot supune unor forte de torsiune si teava poate ceda acolo.
In principiu n-ar trebui sa ai T-uri pe traseu, nici coturi.
De aia zic ca copacii ar fi suspectul nr 1.
in bucuresti e asa de 30 de ani si nu se agita nimeni
asa e cand te zgarcesti si nu ai apa tzeavless.
Pun și eu două informații aici, că o să se indexeze articolul și poate îi sunt utile cuiva, vreodată, iar eu adun karma points:
1. Apa Nova acordă pentru situații din astea o reducere din costul apei pierdute (25% dacă rețin corect). Trebuie sunat la ei, vine cineva pentru constatare șamd.. Asta ar trebui făcut înainte de/în timpul reparațiilor, că după ce betonați nu vă mai crede nimeni. Restul datoriei se poate eșalona, la cerere.
Probabil că și alți furnizori oferă ceva în direcția asta, un telefon nu a omorât pe nimeni.
2. Multe dintre asigurările de locuință acoperă și situațiile astea – costuri cu apa pierdută + costuri cu reparațiile. Mă refer aici la asigurările non-obligatorii, încheiate de fiecare suplimentar față de cele obligatorii.
Pentru ambele sunt esențiale a) telefon în prealabil ca să vedeți ce cerințe au ăia (eg. să fie de față când săpați prin curte, bonuri fiscale pentru materiale șamd) și b) poze de pe parcursul lucrărilor.
Te-a făcut sărac din 5 cuvinte.
Vezi ca sunt firme care au aparatura ce identifica pierderile de apa.
”E prostul care crede că i-am futut gagica acum 15 ani și care într-o vreme renunțase să mă mai agaseze, dar a revenit de câteva luni.”
Credeam că ești virgin.
umblă zvonuri că și fut.
Da, dar doar pe blog.
E clar țeava de apa calda. Ai carat apa la București. 😀
Plm, eu stau la camp si am net de pe mobil.
Am nimerit in galeata aia nasoala :))
Cat despre suta de mc de apa, ce au spus restul. Plus sesizare la compania de apa. 80-90 mc trebuie sa fie vizibili pe undeva.
Patit ai mei la tara la bunici. Sapat si schimbat teava.
Io-te si blogherii e oameni, consuma apa nu doar sampanie …
Se poate si vitavercea. Dupa un an de stat in noul apartament mi-a venit regularizarea la energie 900 de lei, eu platind in tot acest timp cam 70 de lei pe luna. Acum imi iau lunar cate 20 de lei din cont.
Pai poate dai și tu indexul ăla… că nu se dă singur.
Așa am făcut și eu la 20 de ani când m-am mutat pt prima data singur. Apartamentul era gol de 2 ani, deci enel punea câte 10 lei pe lună curentul. Vin io, căldură pla, ca avea geamuri de lemn, fut 2 calorifere sa fie bine, pc, mașină spălat, ac vara. Vine regularizarea după 12 luni. Vreo 25 de milioane ca era înainte de 2005. Aveam salariu 9 milioane 😂
Am pățit pe dos. M-am mutat cu chirie, înainte locuiseră un cuplu cu copil. Între noi câteva luni apartamentul gol. A estimat Enel consumul în „lunile goale” cât consuma înainte familia de 3. După ce am dat consumul a venit regularizarea cu minus câteva sute bune. M-am mutat la 1 decembrie, am plătit ceva abia prin mai.
I-am dat totuși proprietăresei banii pt facturi, ea a plătit lunile goale cu sume astronomice.
Dar era să mă frig cu apartamentul personal. După ce-am plecat, până la starea de urgență am mai ajuns acolo o dată pe lună, citit contoare, dat index, chestii. Destul cât să-mi fac idee care e consumul doar cu frigiderul lăsat în priză. Apoi o vreme, fie mi l-a citit o vecină amabilă (contorul e pe palier), fie estimam eu un consum și un index.
Intr-o lună uit să dau indexul în perioada specifică și mi-l estimează Enel. Nu asta a fost problema, problema a fost că nu mi l-au estimat nici cât fusese consumul din ultimele 5-6 luni înainte de luna uitată, nici cât era consumul meu uzual din lunile obișnuite când locuiam acolo. Nuuuu, ei mi l-au estimat la cel mai mare consum pe care îl aveam, 2 luni pe an, toamna și primăvara, când era rece și nu incepuse/terminase radet de dat căldură și puneam ceva în priză, consum dublu față de o lună normală. S-a rezolvat cu o reclamație, dar tot a fost deosebit de enervant. Mai ales că atunci când au mutat contoarele pe palier (ianuarie 2020) au zis că va veni cineva lunar să le citească.
Era buna gagica aluia?
foarte foarte FOARTE bună. de aia a plâns pe aici vreo 4 ani după ce a aflat.
Oprit robineti generali consumatori( daca ai pe zone), verificat contor, pornit treptat consumatori, verificat contor samd. Daca nu pierzi apa, probababil contor defect sau (vezi mai sus) altcineva racordat. Daca pierzi localizeaza segmentul. Am folosit oameni cu detectoare apa si au fost ok (PH). Cred ca sunt si in BV. Apareau in google cand am cautat. Din pacate am avut vreo 3 fisuri. Cauza: calitatea tevii – pehd pn6. Am inlocuit cu pn16 , imbinarile noi prin eletrofuziune. Facut camine la toate splituirile cu robineti. Adancime 0.8m (limita inghet PH). Mi-a zis suedejul sef care a sapat noile trasee:”Boss asta nu e problema. Problema e sa ai pe cineva drag bolnav in spital”. Cand stai la casa si patesti de-astea cade cerul pe tine. Au trecut 2 ani si e ok. Se rezolva si uiti pana la urmatoarele probleme. Fara sa vrei inveti chestii la casa si abordezi problemele mai calm. E mai usor la bloc dar nu ne-am intoarce decat la batranete.
Apropo, mi-a placut videoul legat de problemele copiilor mici. Nu ai charisma de salesman dar esti foarte credibil. Keep it up!
Fruntea sus!
un \m/oldovean
vali, pe tine te dusmanesc indivizi si fara sa futi, acum vreo cativa ani s-a luat unul de tine aiurea, ala vroia sa ma futa pe mine dar nu ma interesa, stia ca iti admir modul de a gandire si s-a luat de tine complet gratuit, am ramas interzisa atunci cand am vazut de ce sunt unii capabili fara motiv doar din gelozie sau invidie nefondata
mai asteapta. am patit si eu acum vreo 2 luni, casa a fost veche, dar am reamenajat-o, toata tevaraia, electricele, noi. a rabufnit in beci abia dupa 220 mc consumati. am 3 intrari de apa in casa. s-a spart cea care trecea pe sub living. exclus sa sparg ceva, stricam toata inclazirea prin pardoseala. de la o baie functionala am urcat o teava in pod, apoi am dus-o la baia de la etaj. daca se spargea teava de la bucatarie, puteam sa ma mut, probabil dupa divort
Ca unu care a construit de la zero iti zic ca nu e mare teorie teava de apa din curte. La mine a durat cred doua zile. Adica de doua ori cate o zi ca prima data nu dadusera caderea bine la teava de canalizare. Trebuie ingropata intr-o teava mai mare decat ea si aia in pat de nisip pentru ca cutremure. Teava in sine e ieftina, conectorii sunt prost-proof dar echipa de tarnacoape sau mini-escavatorul costa. Cea mai grea etapa e sa gasesti pe cineva care sa vina sa faca lucrarea….
Ai auzit târziu că ăștia au băgat apa la bursă sa o comercializeze
1. Ai lăsat o grămadă de proști pe dinafară. De exemplu genul meu, care intră, citește, se amuză, eventual bagă la cap ceva util și după un simplu „bravo Vali!” sau, după caz, un „nu sunt de acord”, merge mai departe. Simplu, fără invidie, fără alte floricele.
2. Aia cu f@tut femeia altuia a fost maximă, m-am distrat teribil. O iau ca pe o glumă doar pentru cunoscători.😁
Problema e simpla, ai o cartita insetata.
Vezi ca si cei de la Apa Brasov au servicii de detectare a scurgerilor si pentru reparatii au tot de le trebe. Spor.
Cum asfalteaza gizas la el in curte?
Paveleeeee!
Vand barca + vasle si aripioare plutitoare sau schimb cu scule/sfaturi de bricolaj.
Deci, in ordine:
Se poate, un prieten de pe str Vulcan a platit factura de 1200 lei din cauza teava sparta sub pamint, apa se scurgea in canalizarea din curte de aceea totul era uscat,
Fa o detectie ca sa nu spargi toata curtea, se poate chiar cu cei de la APA, acum daca teava este veche ar trebui schimbata toata, dar mai la vara, mai stringi bani.
Si pana la vara foloseste apa de la vecini sau se muta. Ca e nasol pe buda cu nevasta in camin.. is gata! Da drumul, trag apa, astept sa se umple bazinul, nu ma mai spal pe maini. Gata! Inchide robinetul!
Si acum alta, stau de 3 ani intr-un cartier nou „de vile”, acum s-au trezit cei de la apa sa ne faca contracte, citirea contor indica 475 de mc. Deci bani nu gluma dar era de asteptat si de inteles.
Dar iata ce ma asteapta la o eventuala avarie a conductei, investitorul a facut camine cu mai multe contoare grupate astfel incit de la camin pina la imobile distanta sa fie si de 30 m. Teava de dupa contor fiind in proprietatea mea daca se sparge vreodata trebuie sa sparg domeniul public ca sa o repar, oare cit m-ar costa si ce aprobari ar trebui sa-mi dea primaria la asemenea lucrare.
Legea spune asa bransamentul se face la 1-2 m de limita de proprietate, deci ce e de facut sa-mi cumpar pusca ? Chiar nu stiu ce sa fac
Exista contoare cu module integrate pentru detectare pierderi. Calculeaza singure la 24h cat timp se invarte (gen la fiecare 5 minute) si isi dau seama dupa debitul neintrerupt si mai si notifica singure. Sunt folosite pe afara, stie administratorul cladirii ca e o teava sparta sau vreo toaleta defecta inainte sa stii tu.
Da, stiu, e tarziu pentru tine acum, doar iti taiam entuziasmul ca altii au inventat deja asta si n-ai stiut sa beneficiezi de ea.
Link?
Crecă le folosesc cei de pe staţia spaţială internaţionlă.
offtopic – rds a blocat thepiratebay? lol :))
ce bei? https://thepiratebay10.org/
Daca ai posibilitatea monteaza un contor si la intrare in casa (sau un robinet sa opresti apa dar la intrare in casa). Daca contorul din strada mai aduna mc atunci e ori teava ori contorul. Verifici contorul si daca nu e defect, in cel mai rau caz dezafectezi teava veche si tragi alta noua pana in casa… sper sa fie contorul defect…
sau pune din metru in metru
Care de 15 ani nu a mai primit atentie.
In completarea pataniei sefului? Exista ceva sistem de detectie-informare daca ai scurgeri de apa? Sa zicem… 1.5 mc pe ora sa iti inchida robinetul?
Eu am asta la casa: https://bit.ly/3q7M5su
Poti sa setezi si limite, la un consum mare de 1-2 mc sa opreasca apa automat sau sa iti dea o alerta de consum. Detecteaza si tevi sparte, poti vedea consum in timp real, temperatura apei (alerta de inghet) si poti sa opresti / dai drumul la apa de la distanta, se conecteaza la wi-fi.
A zis razant @Cris mai sus, comentariul 122.
Plm, m-ati speriat cu hororile voastre. M-ati facut sa ies din pat pe cancerul asta si sa ma duc in gradina sa notez apometru’ ….
Io zic sa scrii o poveste cu niste droguri, aur, ceva, ingropate in gradina … sigur se gasesc niste baEti interesati sa sape niste gropi …
Nu am putut sa citesc toate comentariile, mea culpa daca s-a mai scris. Verifica rezervorul de la toaleta sa nu se fi stricat, sa scape apa tot timpul.
Eu asa am consumat vre 20mc
Cei mai destepti americanii. Au sub casa crawl-space. Un spatiu inalt de vreun metru maxim sa zic asa. Toate tevile vizibile acolo. Superb. E ceva, repari.
ai gândit-o pe asta sau ai scuipat-o așa, gratis?
O fi ăla cu piatra…
Sper ca rezolvarea sa fie una simpla. Mai intreaba pe unu pe altu, vezi ce alte cauze mai pot exista
Vezi la racorduri, daca a fost facut unul mai fix si s-a tasat pamantul (cu schimbarile astea de temperatura…) si s-a desfacut sau s-a intepat intr-o piatra pusa pe acolo sa tina tevile. Daca stii unde ai racordul sapi 70-80 de cm maximum si ala e. Posibil sa fie in deal, iar apa sa isi fi facut canal pe langa teava de scurgere, asa se poate duce multa apa spre canalizare fara sa stii.
Daca identifici locul cu aceste specificitati nu trebuie sa mai spargi toate betoanele, faci o gaura si sondezi, sa gasesti ciorofleaca (noroiul mustind).
Eu asa am patit-o la casa parintilor mei, bine, era o intepatura in teava si nu se pierdea prea mult dăcât 25 de metri in plus pe luna. Si au stat oamenii aproapet juma de an asa.
țeava vine din stradă, intră în șaht și de acolo continuă pe sub curte, nu e la vedere.
Racordul de la intrarea in casa, acolo pariez ca e puscatura.
In blocul meu au fost tot undeva la vreo 100 de mc pierdere,au avut o problema cu o conducta unii de la etajul 3,si romanul cum e inventiv nici nu au raportat au scos nu stiu cum naiba cadranul si au dat inapoi cifrele…ma rog s-a aflat pana la urma si acuma sunt buni de plata.Si de luna viitoare ne punem apometre cu citire radio…e mai safe asa.Shits happens..
Oprește toți consumatorii pentru 12 ore, de preferință noaptea și citește valorile apometrului. La 100mc/luna dacă ai o pierdere ar fi peste 1mc in intervalul ăsta deci clar nu e decalibrat apăratul de contorizare. Sincer ăștia 100mc sunt cam mulți pentru o simplă eroare. Nu cred ca ai mai mult de de 20 mc consum lunar iar personal am văzut erori de citire de 10-40% nicidecum 500%.
ciuperci in beci?
Io am avut o astfel de problema si am sapat o groapa pe la jumatatea traseului conductei. Am descoperit si strangulat teava de apa. Asa am identificat portiunea in care e gaura dupa care am pus o noua teava mufata la bucata existenta buna.