Ce sifonare pregătește Ministerul Educației

Schema aia cu tablete a fost bună, dar e pe cale să fie lăsată baltă, că la 500 lei sau cât voiau ei să dea nu puteau găsi ceva funcțional, și au zis să mărească miza un pic.

Acum, așa mai low key, se fac liste cu necesarul de laptopuri pentru elevi. Nu contează că unii au sau că unii sunt la școli din zone unde copilul nu are doar laptop, ci și ochelari VR, directorii de școli trec acolo la grămadă. Că dacă nu ceri, ești fraier.

După care urmează cablarea școlilor și dotarea cu routere. Alte firme de casă vor primi contracte. După care urmează tragerea internetului. Iar, abonamente la prețuri de zece ori mai mari.

Momentan un e nimic oficial, dar urmează.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. NOU
    #1

    vezi ca in bula noastra a orasenilor „socotiti” (Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Constanta, etc) nu se intelege faptul ca chiar si aici exista copii care nu au tablete sau telefoane smart in 2020 … nu mai vorbim de faptul ca multi parinti au cartele reincarcabile si chiar internet limitat pe abonament sau cartela …
    inca exista familii in bucuresti care nu au calculatoare sau internet prin „cablu”
    – digitalizarea asta fortata pe pandemie va prinde foarte bine pe viitor si chair cred ca este unul dintre putinele lucruri bune facute in 2020

    internetul nu va veni de la firme de casa si nici cablarea scolilor nu se va face de catre nea Costel din fundu’ satului, consilier la primarie si bun prieten cu vice primarul care o are pe fica sa pe vrajeala cu baiatul baronului local Vasile …

    cei care pun internet la preturi chiar mai mici decat pentru populatie vor fi Vodafone, Orange, RCS, etc

    00
    • La sate le trage telekomu’ ca tot vor sa se care, macar sa lse ceva bun in urma :)

      Eu zic sa ne luam si niste table inteligente, niste videoproiectoare 4k daca tot ne digitalizam. Uitatul in carti atatia ani de zile strica vederea.

      00
    • Se pot face verificari usor. In starea de urgenta am livrat cateva tablete de la primaria Cluj la familii „sarace”. Toti aveau case in zone bune + masini peste 5-6000 euro. Aveau chiar tablete si laptopuri mai bune decat cele primite de la primarie. Dar na, cine sa se uite 30 de secunde daca aia ai contract la internet, impozit pe masina sau sa treaca doar prin fata casei cu masina si sa vada care e situatia de fapt. Practic daca esti (sa zicem) samsar auto si lucrezi fara acte castigand 2-3-5000 euro pe luna, dai o declaratie ca nu ai venituri si primesti o tableta de 600 lei. Aia saraci daca nu au Internet sau telefon nu au de unde sa stie de pasii necesari, nu inteleg cum pot cere o tableta si practic nu exista.

      00
    • ce nu înțelegi tu e că ei se folosesc nevoia asta a săracilor de a se „digitaliza” ca să fure din banii bugetului, bani care ar putea fi investiți în autostrăzi, tehnologie medicală și alte chestii utile. Apropo, acum cu alegerile se pot observa mai bine putorile care candidează la consiliile locale, oameni de nimic, profesori de 2 lei sau afaceriști făcuți pe buzunarul părinților, toți vor să frece menta 4 ani pe un salariu bun asigurat fiindcă munca e greu, plus că ar trebui să fie și competenți pentru asta.

      00
    • NOU
      #5

      @ANDREI & ALL:
      de furat oricum se fura din absolut toate domeniile si in absolut toate tarile … nu mai fiti ipocriti si nemultumiti … important este sa se fure cat mai putin si sa se faca din ce in ce mai mult …

      romanul:
      – daca se face, de ce se face? pentru ca se fura!
      – daca nu se face, de ce nu se face? pentru ca se fura … !

      bah si la Cluj se fura dar orasul ala arata intr un mare fel si din punct de vedere administratie, transport, calitatea vietii etc ..

      voi ce vreti de fapt? ori sa se faca 100% corect ceea ce nu se poate pe niciunde ori daca nu se face 100% corect sa nu se faca deloc …

      00
    • Am cartela de 5 euro, nu termin netul niciodata. Daca inca esti pe internet limitat inseamna ca te-a prostit vreo fatuca cu un abonament naspa.

      00
    • Sa nu se mai fure atat de mult, astfel incat sa mai ramana bani, sa se si faca lucruri de baza,normale ?

      00
    • Confirm, la Vodafone, la cartela de 6 euro, am 6 GB de net.

      Apropo, astia care invata la lumanare, cum isi incarca tabletele? Se duc zilnic la vecini sa incarce?

      Oricum, de apreciat, da, dar la noi, mereu se fac treburile cu curul. Unii nici n-au curent in 2020, si le dau tablete. Bine ca nu le dau masina, la astia care inca au carute.

      N-am vazut si eu o campanie „Primul veceu in casa 2020”, de exemplu.

      Sau „curent electric pentru toata pulimea”, sa le puna panouri fotovoltaice.

      Sau sa faca niste case noi pentru familiile defavorizate, cu copii. Ai copii la scoala?Primesti casa daca tii toti copiii la scoala pana la 18 ani, sa nu mai dormiti in grajd si sa nu mai trimiti copiii pe camp cu caprele. Eventual, primesti casa, daca macar unul din parinti este angajat si a muncit cu carte de munca, in ultimele 6 luni.

      Cu contract: la fiecare 6 luni vine control, daca ai vandut ceva din casa, o pierzi/ casa e in propietatea statului, nu ai cum sa vinzi sau sa instrainezi ceva din ea.
      Ar da uniunea europeana bani cu duiumul la proiecte din astea, ca ei se umezesc la maxim cand aud de familii defavorizate.

      Cat de greu ar fi, sa se construiasca grupuri de 10-15 case, la marginea satelor? Totusi, nu e chiar atat de scump, o casa cu 4 camere o scoti in 60.000 de euro la cheie, daca o construiesti tu, cu cele mai ieftine materiale, cred ca daca vine de la stat, ar scoate si mai ieftin de atat.

      Sau ghetourile din Ferentari, cat de greu e sa darame 2-3 blocuri de acolo si sa faca primaria un rezidential social, in care sa ii mute pe amaratii aia, sa aiba conditii?

      E de furat o gramada si de acolo, daca tot a inceput lumea sa accepte ca orice lucru bun vine cu furtisag.
      Si asa ar avea de castigat si primarii, daca tot se „cumpara voturile”.

      Cand creezi conditii in zonele defarozitate si le dai un start, criminalitatea scade, oamenii sunt mai motivati sa mearga la munca. Nu toti, ca stim cazuri de oameni care au primit case si le-au lasat in paragina, dar sunt tot atatia care merita o sansa in plus, macar copiii lor sa nu ajunga ca ei.

      00
    • Glumesti?

      00
  2. Stai sa vezi ca vor sa monteze camere video in scoli ca 50% din elevi sa urmareasca orele acasa online…

    – Cat e camera dom’le?
    – 10k euro
    – Si montarea?
    – 3k euro
    – Si mentenanta?
    – 15k euro

    Si primesti un cacat de 480p care nu merge, nu ai infrastructura samd.

    00
    • Tu esti din ala care face totul în IT cu 500€?!

      00
    • Nu, sunt ala care face totul in IT cu 10.000 euro :))

      00
    • La noi in oras s-au pus camere acu 5 ani. Licitatie, tam-tam, a ajuns o camera la 7000 euro, a explicat primarul ca e complicat, ca pretul nu e pe camera ci include si cablul si ce mai presupunea sistemul. Mentenanta platita separat si toata lumea fericita.
      Anul trecut iar licitatie, de data asta pe bani seriosi.
      Primarul e intrebat: bai nenicule, tu pusesi camere acu 5 ani. De ce le schimbi?
      Raspuns: pai sunt depasite tehnic.

      00
    • > Raspuns: pai sunt depasite tehnic.

      Si probabil asta a fost singurul adevar.

      00
  3. Apa curenta si WC în interior au?!

    00
    • Nu trebuie. Te speli online, te caci online. E mai „eftin”.

      00
    • Care e legatura cu Ministerul Educatiei? (hint: finantarea scolilor pentru nevoi logistice vine DE LA ADMINISTRATIILE LOCALE). Am scris cu CAPS pentru ca desi sunt cativa ani de cand s-a facut trecerea la primarii, oamenii tot la Ministerul Educatiei urla dupa WC uri, nu la aia care sunt responsabili.

      00
    • Tipic romanesc … pasam responsabilitatea altora si apoi aratam cu degetul

      00
  4. Era mai bine dacă nu se făcea nimic?

    00
  5. Cu laptop-uri e posibil, cam improbabil cu cablări și routere, majoritatea au, dar poate mai fac o data :D
    Insa nu vad rostul sa cableze dacă învățământul se va face tot online.

    00
    • Tu crezi ca trebuie sa existe un rost? … am vazut sala de info cablata de 3 ori cu 3 retele functionale, fiecare facuta in cadrul unor proiecte diferite… bani sa iasa.

      00
  6. Sifonarea asta cu camere video, laptopuri, softuri se intampla la toate companiile, fie ele private, de stat. Mi-a vandalizat unu masina acum ceva ani in parcarea de la munca, multinationala din Norvegia etc. Am vazut ca sunt camere, am facut cerere la aia acolo, mi-a dat dupa 20 zile tot video-ul. Surpiza, era un amarat de 320×240 cum filmau telefoanele acum 15 ani din care nu se intelegea nimic.

    00
  7. @vlad_tiran_din_titan
    Cum plm sa te lauzi cu Cluju? Cum?
    Am trecut pe acolo acum o luna…de la aeroport la gara. Bai… e suedejie… Tu vrei za imi zici ca transportul public e ok? Pai plm, statia de autobuz de la gara e mai naspa ca orice vezi prin Bv. Statia de autobuze interorasenesti??? Vrei sa iti zic ce e acolo? Plm, lipsesc doar soarecii si sobolanii… Dar voi sunteti mandri.

    00
  8. Nu cabluri și routere ci 4g sau chiar 5g.
    Cu abonamente „dedicate”.
    Ideea nu e neapărat rea. Pentru activități didactice Lenovo yogabook e o chestie ok. Dar a fost 1600 RON la oferta de la 2500…
    Mai neplăcută situația cu platforma care va fi folosita. Doamna Pepsi-glas încă nu s-a prins cât se poate sifona acolo. Sa o întrebe pe aia cu nume de soim pe ruseste

    00
  9. În Cluj la podul Traian căzuseră ambele trotuare în Someș in 2014 și până în 2019 n-a făcut nimic boc deși oamenii traversau podul printre mașini ca-n india și vorbim de un amarat de pod de maxim 50 m lungime, blocurile de birouri și locuințe răsar că ciupercile după ploaie inclusiv în zona centrală, fara să aibă parcari iar toate mașinile se parchează pe trotuare pietonii in multe situatii fiind nevoiti să meargă pe strada. Iar tise, finul lui boc, nu e in stare sa facă o groapă de gunoi de vreo 15 ani, regulat vara la patarat apar incendii care afuma jumătate din oraș.

    00
    • Și nu e vorba de un incendiu obișnuit a unei păduri din lemn, prin descompunerea gunoaielor apar substanțe toxice, levigat, care prin ardere emana în atmosfera substanțe extrem de nocive pt sănătate.

      00
  10. De aia ne facem metrou. Sa nu vedem cacatul de la suprafata.

    00
  11. Cablările s-au făcut deja pe repede înainte. Au pus un router, vreo două-trei switch-uri și cam 3-4 AP-uri la fiecare switch. Totul de la Telekom. Internetul îl ia de la rețeaua școlii. Echipamentele sunt bune, cu prețurile corecte. Adică mari spre foarte mari. Cam 20.000 de lei pentru două AP-uri, un switch și un router.

    00
  12. Scuze pentru double-post. Link-ul oficial e aici: https://www.roedu.net/Projects/View/e19caf76-2c1f-431c-9c57-f429150490c5.
    Ce m-a mirat e că s-au mișcat extrem de repede. Nu au început în 2014, au anunțat oficial în școli în iunie 2020, în iulie toate școlile gimnaziale din zona noastră (Galați) erau cablate.

    00
  13. Asta cu cablarea e geniala… tin minte la una din scolile pe la care am trecut, cum aveau 10 calculatoare puse culcat unul peste altul si monitoarele aferente pe o catedra… tinute asa ani de zile, dar sala avea 3 retele functionale, toate facute in cadrul unor proiecte europene sau mai putin…

    PS: Dupa ce le-am instalat ca fraierul, ca sa poata si copiii aia sa vada un calculator functional… a venit si ordinul pe unitate, Windows 8 pe tot ce misca in fiecare scoala… cu tabel de la inspectorat, nu conta ca ai rami n-ai… sa fie la numar licentele.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.