…și capitalismul ce face să repare problemele?

Domnul nostru Hoștiuc a mai scris ceva. Într-un articol despre popularitatea lui Ceaușescu printre bătrânii nostalgici și tinerii care nu au timp să caute istoria sau să judece pentru ei s-a strecurat și fraza asta:

Există o nemulţumire surdă, ascunsă, a tinerilor faţă de capitalism, faţă de multinaţionale, faţă de companiile mari, faţă de oamenii bogaţi. Şi din acest motiv îşi îndreaptă atenţia şi voturile către cei care, prin retorica lor, se ridică împotriva acestor lucruri, împotriva acestui sistem capitalist.

OK. Deci tinerii sunt nemulțumiți că nu au destui bani să cumpere o casă, să trăiască decent, să își permită lucruri. Dacă Hoștiuc știe asta, în mod sigur capitalismul știe asta, că nu degeaba ZF e constant în faliment.

Și apare întrebarea din titlu. Ce face capitalismul să repare problemele societății? Ah, apasă și mai tare pedala profiturilor în timp ce încearcă să distragă atenția cu jocuri olimpice, războaie între sexe, filme dubioase și sondaje despre cât de bine o ducem? Și cum adică, la final de zi oamenii văd că tot nu o duc bine? Ce aiurea.

De asta zic, e aiurea să întrebi “de ce urăsc oamenii capitalismul și de ce votează extremiști” fără să te uiți la cauze. Că răspunsul e mereu simplu. De săraci, de aia. Dacă ar duce-o bine nu ar mai pune botul la Șoșoacă sau Simion sau PSD.

 

 

munca-angajator

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

113 comentarii

  1. Ironia superba e ca multi din cei care vor sa bubuie bursa mai repede si mai tare, se mira de piata muncii si ca scade calitatea si conteaza doar profitul companiilor.

    Comentariu apreciat.1026
    • Ironia e ca o firma poate sa o duca foarte bine, dar sa scada pe bursa.

      Comentariu apreciat.1165
    • Ironia e ca tinerii care si doresc comunism acum nu ar putea supravietui intr un astfel de sistem ca cel de atunci!

      Comentariu apreciat.19518
    • Ironia e ca bursa/bursele ca un cancer, locul unde se duc companiile decente si profitabile sa se transforme in sugative jegoase si lacome.

      – 5 miliarde profit anul trecut? Cat ai avut anul asta, 5.1? Pff! Slab!
      – Da’ sefu actionar/fond de investitii, 5 miliarde e bine, sunt o gramada de bani…
      – Prostule! Trebuia sa faci 50% crestere la profit, sa fie mai MULT! MAI MULT!

      PS: Si eu ma joc pe bursa.

      Comentariu apreciat.12413
    • *sunt ca un

      94
    • @Pyro – oamenii vor beneficiile percepute (din povestile batranilor) ale comunismului.
      Nu vor si partile nasoale.
      Fix ca in capitalism – vrem doar partile bune.

      Comentariu apreciat.824
    • Amazon shares dropped more than 4%, after the e-commerce giant reported a 10% rise in sales to $148bn.

      Intre timp a mai cazut ceva. Si pietele sunt pe rosu.

      Bursele masoara acceleratia, nu viteza. Poti merge cu 1000 la ora, dar daca nu accelerezi, degeaba.
      Evident, nu poti accelera la infinit.

      Comentariu apreciat.741
    • @Pyro: bine că ne-ai precizat că „te joci”, ca să știm. La ce level ești?!

      43
    • Testez marea cu degetul.

      50
  2. Nu este despre comunism vs capitalism sau Ceausescu vs Klaus.
    La nivel subconstient intrebarea este: era mai bine cand erai tanar, in forta, sanatos, aveai langa tine familie, prieteni, copii SAU e mai bine acum cand esti singur, batran, bolnav, ….?

    Indecis. Tu ce zici?6963
    • nu pare ca ai citit nimic din acest articol. In articol se vorbeste si despre tineri care „au ceva” impotriva capitalismului, nu numai batrani.

      Comentariu apreciat.6210
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 842
    • @ionut – nu este despre tinerete, ala e un mit (partial) si asta ti-o spun eu, batran, care am calcat in locurile copilariei si nu am mai simtit nimic pe terenul de fotbal unde am petrecut multe veri batand in draci mingea si fiind fericit (daca ma intreba cineva).

      Insa oamenii omit un aspect important – in comunism aveau mult mai putin. Da, casa si masa insa atat, iar daca ar vrea sa traiasca asa si astazi atunci ar avea si acea casa pe care se plang ca nu o pot cumpara.

      Pentru ca viata de comunist adaptata ar fi cam asa – un telefon mobil la 5 ani, un singur televizor in casa, 2 perechi de incaltaminte, 3-4 pantaloni si cateva tricouri, materii prime pentru gatit si cam atat.

      Taiem cu elan x telefoane mobile/tablete/televizoare (device+abonament), taiem toate prostiile de decoratiuni interioare, taiem toate prostiile de genul cascaval, salam nu stiu de care, lapte nu stiu cum – )luam cel mai ieftin lapte la punga), cea mai ieftina cafea vrac, taiem tot ce inseamna fast food, iesit in oras/club, city break, mersul la munte/mare se face doar prin sindicat si nu in fiecare an, taiem partea de machiaj, taiem partea de masina (toti cu transportul in comun) si tot asa.

      O sa ne ramana o groaza de bani, probabil 50% din venituri insa aia nu e viata, nu? este sau nu este viata, cam aia era pe timpul comunistilor, nu ai decat sa te simti bine si azi cu o damigeana de vin in toamna facuta de nu stiu ce ruda de la tara in loc sa bei nu stiu ce chestii fine.

      Partea asta o uita oamenii, asa cum uita toti cat de rudimentara era o Dacie 1310 si daca s-ar produce una noua azi (admitand ca te lasa legislatia) si s-ar vinde cu 2 mii de euro (sau o mie), noua, nici dracu nu ar vrea sa cumpere asa ceva din aia care se plang ca nu au masina sau ca sunt scumpe.

      Comentariu apreciat.9021
    • @Omul. Nu pare ca stapanesti deloc gandirea logica. In comentariul tau pare ca esti si istet, nu numai prost. (Daca te simti jignit, inseamna ca am citit articolul)

      25
  3. NOU
    #15

    realitatea din teren ne arata ca ne-au dat teapa serios un ultimii 3-4 ani. A fost uleiul 10 lei, acum se poate vinde lejer cu 4.5 lei, a fost benzina 10 lei, au putut-o reduce la 6 lei, dar au marit-o la 7+, gazul la fel, electricitatea la fel, ratele la fel. Intre timp te uiti la profituri, toate au profituri record, nu ca vreau sa instig la violenta, dar de ce pana mea stau oamenii in case si nu merg sa dea foc si sa boicoteze?

    Comentariu apreciat.13116
    • Sa te duci sa dai foc corporatiei care iti da salariul pentru ca apoi sa ajungi sa dai la sapa „pe” moca la C.A.P?
      Hai, ne vedem in Piata Victoriei! Pare o idee absolut superba!

      Indecis. Tu ce zici?4767
    • pentru ca suntem obositi si scarbiti de oamenii din jurul nostru! Exemplu: am chemat taxiul (bolt) ieri si ramasese blocat 5 min la 100 de metri pentru ca-l oprise politia ca ocolise limitatoarele de viteza din fata scolii. Si tot incerca sa se scuze ca nu voia sa-si strice masina in timp ce eu ii explicam ca sunt puse acolo cu scopul de a proteja oamenii si copiii de vitezomanii care nu inteleg ca traiesc printre alti oameni. El o dadea inainte cu scuza ca toti fac la fel si s-a laudat la final ca politia l-a lasat fara amenda pentru ca il cunosteau. Eu nu vreau ca boltistul ala sa o duca mai bine. Cu pretul bunastarii mele!

      Comentariu apreciat.8937
    • Pentru ca suntem romani, si romani nu stiu sa boicoteze, pentru ca merge si asa. La romania le place sa prostesteze si sa boicoteze, dar poate maine ca azi sunt la mare la Costinesti cu boxa protabila la plimbare prin statiune.

      Comentariu apreciat.4615
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2180
    • Trl: sunt copii pe strada si cartierul in care locuiesc e foarte populat. Poate ca n-ar trebui sa treaca masini pe acolo cu mai mult de 25-30 la ora, ce zici?!

      Comentariu apreciat.7712
    • Trl: dacă le scot pe timpul vacanței, când se întorc copiii la școală și le pun, ghici cine înjură că „nu erau ieri!”

      Comentariu apreciat.518
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2466
    • @monciu asta vine doar din lipsa de educatie care conteaza. Romanii inca mai cred ca pretul produsului la raft = pret de producere + putin in plus. Si daca la aia batranii vine din propaganda comunista, la astia tinerii vine din lipsa de intelege a vietii reale.

      Pretul la raft a fost mereu „cat duce piata”. Daca lumea cumpara la 10 lei, prost sa fii sa-l vinzi la 9.8 lei. Cand lumea nu mai cumpara la 10 lei, scade pretul. Fiecare isi cumpara ce crede de cuviinta, dar hai macar sa vorbim pe acelasi subiect.

      Comentariu apreciat.5112
    • @Fisherman aia cu scosul limitatoarelor este a treia problema. Strica asfaltul si raman niste gropi. Dar cine injura la ce spui tu, injura si cand sunt scoase pe timp de iarna. Cel putin aici la Navodari se practica treaba asta, iarna sunt scoase – dar nu de peste tot, au ei niste criterii pe care nu le impartasesc cu plebea. Sau raman fara suruburi cine stie.

      225
    • NOU
      #25

      @Andrei sunt de acord, dar cand vii si-mi bagi practici dinastea la electricitate, caldura, RCA, asigurare de locuinta, paine, benzina si te scuzi ca esti nevoit sa faci asta si statul nu ca te lasa, ci aproape ca te incurajeaza prin legile stupide…

      211
    • Sunteti retardati de nu stiti sa luati limitatoarele alea cu viteza mica? Pe majoritatea le poti lua lejer cu a doua.

      Comentariu apreciat.312
    • @punKreas Manuală?! Blasfemie!

      101
    • uitati aici o idee radicala, extremista chiar…

      scoti cacatul, pui camera cu radar si iei permisul oricui trece peste 25-30 sau nu acorda prioritate la trecerea de pietoni, iar pe copii ii inveti sa se asigure inainte sa traverseze.

      stiu, stiu, in romania este perfect imposibil.

      193
  4. Capitalismul este un sistem economic nu o persoană, instituție, sau grup de oameni care poate dicta „să se rezolve problemele societății”. E un sistem care, în mare, lasă la liber deținerea de bunuri sau bani în loc să spună „trebuie să se facă așa cu resursele astea”. Lasă atingerea bunăstării individuale mai degrabă la individ decât la o instituție, chiar dacă asta poate duce la nemulțumire și dezechilibre.

    Afirmația că mulți sunt „nemulțumiți că nu au destui bani să cumpere o casă, să trăiască decent, să își permită lucruri” e genul care dă bine la public. Dar ce dă bine la public, nu reflectă întotdeauna realitatea.

    Poate efectiv nu prea avem cum, ca economie și societate să asigurăm ca toată lumea să aibă parte de apartament într-o zonă bună, într-un oraș dezvoltat, tratamente medicale de top, educație la standarde înalte, excursii în destinații exotice de câteva ori pe an, ieșiri în oraș, entertainment și multe altele. Chiar aș fi curios cum consideră fanii afirmațiilor populiste de genul celei de mai sus că se pot face realist toate astea.

    Comentariu apreciat.7622
    • Mda, daca ar avea toti apartament intr-o zona buna zona automat nu ar mai fi buna, ci mediocra :) doar o chestiune de timp pana apar nemultumitii

      Comentariu apreciat.646
    • > Poate efectiv nu prea avem cum, ca economie și societate să asigurăm ca toată lumea să aibă parte de

      Punct pe j. As mai adauga doua puncte: uitam de unde-am plecat (aka goalpost moving) si falsa narativa a egalului. Toti n-au dar de fapt au apa care curge din pereti, un buton sa faca rece cand e cald si invers, o troaca pe 4 roti care-i duce dintr-un punct in altul, si in fiecare an zboara intr-un autobuz prin cer pana in iuropa un weekend. Dar e greu, si e nasol capitalismul asta, hai sa-l schimbam. Ca toate pana acum au fost mult mai bune, mult mai egale, mult mai mult.

      Si apoi chestia cu egalitatea. Traim in cele mai egale vremuri din istoria noastra, si ca prostii ne plangem ca „era mai bine”. Si amuzant e ca in vest e si mai rau. Un amic, plecat dintr-un sat „de la coada vacii” a ajuns sa fie mustrat de o tanti in vestistan ca el are „male privilege” si ca ar trebui sa isi stie locul. Cand i-a aratat cum arata satul din care se trage, tanti a dat-o la intors. Cu egalitate si d’astea. Pai bine coana, si egalitatea mea unde e? Toti suntem egali, dar unii mai egali ca altii? Ah, deci cum a fost si pana acum in istorie, decat ca mai bine? Am inteles.

      Comentariu apreciat.7011
    • Da, oamenii nu înțeleg cum funcționează spațiul 3D am impresia. Ca să rezolvăm problemele astea ar trebui să facem un bloc mare în centru, de genul ăluia din china, cu 100,000 apartamente, 50 de etaje. Și gata, toată lumea stă în centrul la 5 minute de metrou!

      Problemele capitalismului sunt exact aceleași de când e lumea și pământul. Acumularea de extreme la vârf. Da, știu, le poți rezolva din pix dacă faci dictatură, dar asta ar însemna vreo 1 milion de bucureșteni să primească ordin de la partid pentru relocare unde patria are nevoie de ei. Câți ar accepta oare?

      Și în România asta se manifestă simplu: toată acțiunea economică pentru tineri e în 4 orașe: București, Cluj, Timișoara, un pic Iași. Ce înseamnă asta: toată tinerimea din țară se bate pentru piața imobiliară din aceste orașe. Iar spațiul 3d e limitat. Nu poți construi decât în stânga, dreapta, sau în sus. Atât. Nu pot sta toți în centru.

      La fel e și în US. Toată tinerimea vrea să stea în orașele mari pentru un simplu motiv: toate fabricile din orășelele mai mici s-au mutat în China. În anii 80 aveai șanse bune să te angajezi în orășelul tău din Indiana pentru că mai erau ceva făbricuțe pe-acolo. Azi n-ai nici un viitor, te muți în cea mai apropiată aglomerație urbană să lucrezi în servicii…tu și toți tinerii de la tine din sat. Fix ca la noi.

      O să-l vă gândiți la micula dar în anii 90 noi am avut niște concepte bune, acele ‘zone defavorizate’ unde dacă investeai, primeai discount la taxe pe o perioadă de x ani. Azi plătești aceleași impozite și dacă faci fabrică în București, și dacă o faci în cucuieții din vale. Ar trebui să revină astea un pic, pentru a încuraja dezvoltarea economică și în alte zone. Chiar dacă poate UE ar face scandal, dar multe fonduri UE sunt orientate spre rural de exemplu, primești bani să deschizi o firmă în rural, deci conceptul există.

      Nu poți concentra totul în capitală și să te aștepți să meargă treburile…

      Comentariu apreciat.340
  5. Absolut deloc de acord.

    Suparatii pe capitalism sunt tinerii de la universitati care sunt tinuti in puf dar indoctrinati ideologic sa urasca capitalismul de profesori marxisti ratati.

    Aia care nu trebuie nici sa munceasca ca sa traiasca, mananca gratis, sunt cazati gratis. Socialismul de sampanie e supi pe capitalism.

    Intre timp nu sunt suparati pe capitalism: muncitorii de jos, imigrantii care fac joburi de curierat, saracii, somerii, muncitorii pe 1 dolar pe zi din India. Astia vin la oportunitati.

    Cu alte cuvinte nu sunt suparati oamenii pe care nu-i indoctrineaza profesorii in facultate sa fie suparati. Ce coincidenta integrala.

    Comentariu apreciat.7034
    • Exact asta!
      Ce greu le este să învețe ce se cere pe piața muncii și este plătit bine: zidar faianțar, electrician, instalator (de orice tip), IT, șamd….
      Dar fiind crescuți cu tot la nas, nu știu ce înseamnă lipsa. Totul li se cuvine, ei sunt cei mai importanți din lume…

      Cum zicea cineva mai sus, nu ar supraviețui în comunismul ăla adevărat, ar lua pastile, că sângele le repugnă!

      Comentariu apreciat.499
    • Eu nu cred ca doar cei cu studii superioare sunt suparati. Indoctrinarea comunista vine de acasa, de la bunicii care le povestesc cum si-au cumparat apartamentul din salariile de portar la fabrica si cusatoreasa, cum aveau toti loc de munca („te bagau la puscarie daca nu lucrai”) etc. etc. si care uita sa zica si despre celelalte „binefaceri” ale comunismului.

      Indecis. Tu ce zici?3612
    • @None

      Chestiile astea le inteleg, si cel putin partial ar putea fi implementate si acum.

      77
    • snspa, acolo sint profesori admiratori de china, antisemiti, antiimperialisti, dAR cind ii intrebi ce fac dupa facultate…nu stiu sa raspunda.

      180
  6. Capitalismul nu si-a propus niciodata sa rezolve problemele societatii. Singurul obiectiv al capitalismului e profitul, nu inteleg de ce unii au alte asteptari.

    Problemele societatii le rezolva guvernele si institutiile adiacente.

    In teorie, tuturor ne surade un pic de socialism, chiar si celor care au trecut prin vremurile alea, atat timp cat e vorba de banii *altora*.

    Dar suntem socialisti pana e vorba de banii *nostri*. Am sa dau un singur exemplu: stiu o gramada de persoane revoltate de faptul ca platesc 10% contributie la sanatate si sunt tratate la fel de sitemul de stat. Micul socialist din fiecare se trezeste brusc ca de ce are parte de acelasi tratament ca ala care fie nu plateste deloc, fie plateste mai putin ca el.

    Comentariu apreciat.425
  7. Tinerii sunt în ziua de astăzi marea majoritate niște plictisiți debusolați cu enorm de multe așteptări nerealiste de la viață. Zici că duc toate greutățile lumii pe fragezii lor umerii.
    L-am adus la mine în vacanță pe fi-miu. A terminat cu brio și el o facultate inutilă , economie și management ul afacerilor.
    Vorbeam de ceva afacere să fac aici în sat, îl întreb : Domnule viitor manager, care e șpilul cu francizele?
    Răspuns: nu știu boss, dar pot să caut pe net.
    Am luat lesa și am scos câinele la plimbare. De fapt m-a scos câinele, că altfel îmi exploda capul și începeam să cobor diferiți sfinți, să dezgrop decedați și așa mai departe.
    Mă bucură totuși faptul că nu a terminat medicina. Că mulți beleau belengherul.

    Comentariu apreciat.11116
    • Pune-l sa munceasca, la modul salariat + sut in cur daca nu se angajeaza.

      Orice, dar absolut orice, numai nu-l intretine sa faca a doua facultate, ca isi mai fute niste ani din viata. Si sa nu il intretii tu, sub nici o forma, daca nu se angajeaza.

      Sa faca a doua faculta dupa cativa ani de munca, cand stie ce vrea.

      Comentariu apreciat.604
    • Medicina? what? in nici un caz, parerea mea, cei de la medicina sunt cautati, adica ei stau relax la mama acasa si vin recruterii dupa ei sa ii ia cu arcanul la clinici, dispensare orasenesti. de ce ar fi belit belengherul?

      199
    • Corect. Multe facultati fara un viitor cat de cat asigurat. Cu medicina e și mai fain, cei mai buni pleacă în afara și rămân în țară cei cu obrazul gros care îndura bocancul pe cap. De aia ajung profesori doar animalele.

      Cred că o izbire cu realitatea ar fi utila:

      O mica pregătire poate chiar militară, cules fructe legume strâns gunoaie prin pădure. O lună, doua, să știi sigur că se va termina și când, dar sa conștientizezi că apa calda vine cu un efort.

      Eu nu am trecut prin asta și am avut așteptări mari de la cei care au trecut iar ei mai multă răbdare cu mine. A durat mult să înțeleg acest lucru.

      610
    • @Gustav, aia de ajungeau la el sa ii vindece beleau belengherul…………

      Indecis. Tu ce zici?274
    • @mac gregor, exact ce spui am spus. Marș la muncă egal ce faci.
      Exclus o altă facultate și alte avioane supersonice.
      Începi cum am inceput toți și mai departe te orientezi.
      @Gustav, faza cu medicina era la caterincă. Ceva gen, dacă făcea medicina cu același chef de învățat, avea doar o rată masivă de decedați în loc de pacienți însănătoșiți.

      Comentariu apreciat.462
    • imprumuta-i 80.000 euro sa faca si el afacerea vietii.
      -mers in sat si vb cu batrani care mai au pomi fructiferi dar nu lenpot culege de raman in pom
      -adunat fructele toata vara so facut gem si magiun si ce o mai fi
      – barcan fancy+capac+material din ala cu patratele rosu/alb deasupra capacului si legat apoi cu un snur penal din ala maro
      -eticheta minimalista cu titlul „Magiunul Bunicii” scris cu font ca de mana
      -tot pe eticheta sa apara cuvantul ECO si o frunza verde si o inima, nu iti trebuie certificat special sau nu stiu ce conditii ca si la BIO
      -scrie mare cuvantul Amabalaj Reciclat
      -pus pret nesimtit de mare
      -promovat pe social media cu poze din alea cu bunicutza tinand in mana borcanul si i se vede in privire povestea vietii grele pe care a avut-o

      daca nu gasesti in sat fructe cumpara de la angrosisti ca tot poola e, n-o sa afle nimeni

      Comentariu apreciat.772
    • @paco, deci stai, cum? Recunosti ca ai fi fost la fel in locul tinerilor de azi dar ei sunt problema, am râs

      910
    • Paco, nu e doar despre tineri.
      Uite exemplu meu. Nu mai sunt demult tânăr (adică am bine peste 35 de ani), am prins și comunismul, la revoluție am fugit pe străzi aplecat cu părinții de mana că se trăgea între actualul BNR și magazinul Victoria (spre mașina sa mă duca la bunici ) ,de la geam am văzut cu ochii mei de copil , bataile de la 13-15 iunie 90, apoi am pășit ca tânăr angajat , optimist, in corporațiile capitalismului românesc.
      In prezent, situația e așa :
      – deși în teorie am salariu bun, nu mă incadrez la credit pt un apartament de 3 camere intr-un bloc decent din cartier mărginaș bucureștean (spun ‘decent’ pt că este foarte important, sunt multe bombe făcute de multi suedeji); preturile au luat-o razna, dar cu toate astea , se cumpără , multe cu cash…
      – la corporație incep sa simt din partea sefilor discriminare de tip salariu prea mare comparativ cu juniorii și internii plătiți mizerabil ; la salariul asta am ajuns făcând job hopping,pentru că nu mai da cineva 2 bani pe vechime, loialitate față de companie
      – corporația e mai lacoma pe fiecare an; oameni dați afară, oameni plecați pt care nu se mai aduc înlocuitori, beneficii reduse treptat pt angajati, preturi crescute pt clienți; șefii , majoritar români, sunt doar niste cretini biciuitori de sclavi, interesați doar sa le fie lor bine și să își păstreze pozițiile bine plătite, lingând la șefii mai mari
      – in jur văd o grămadă de suedeji și bugetari cu mașini, tzoale, case,nejustificabile prin venituri normale; in cazul unora știu și cum fac banii : ori ilegalități ori afaceri cu statul ori recompensă din partea partidului pentru că sunt membri

      In concluzie, cum facem cu capitalismul ăsta de cumetrie, de tip rusesc, pe care îl avem noi ?

      Comentariu apreciat.788
    • @car, imi pare rau s-o spun, am trecut si eu prin situatia ta: singura solutie e sa te faci si tu sef

      Indecis. Tu ce zici?1911
    • NOU
      #49

      Dacă vrei să faci bani din franize la sat.. nu juniorul e problema.
      El e chiar soluția daca reușește să prindă anul acesta sau anul viitor schemele de ajutor pentru tineri fermieri sau cei care vor sa producă ceva in zona rurală.
      Acumvreo zece ani cand APIA gestiona niste fonduri pentru zona rurală (din care intamplator doar 50% trebuiau justificate cu facturi, plăți și alte asemenea) aveai același câine?

      76
    • ah, iar il bestelesti pe fie tu!

      111
    • Sunt angajata la o fabrica, pe partea de TESA. La inceput cand m-am angajat mi se parea vaaai ce aiurea, de ce-si aduc copiii sa munceasca vara pe la 15-16 ani in sus aici in fabrica, in conditii vitrege (pentru un minor ma refer, cu risc de accidentare) in loc sa-si vada de vacante, eventuale teme, citit etc. Traiam evident in bula mea maxima, ca eu credeam ca toti elevii au fost cam ca si mine: care au si avut bani de acasa dar au si facut ceva vara dar nimic greut pe la varsta aia (de exemplu impartit fluturase, bagat anunturi in ziar etc).Acuma dupa cativa ani ii inteleg si ii aplaud. La fel o sa fac si eu cu ai mei aici, dupa 16 ani – vara pe langa distractii sa vina sa si munceasca si sa vada ce inseamna munca grea, fizica dar si cum e sa il ai pe colegul de langa tine care nu stie nici citi nici scrie dar ii este foame, foame mai mare decat tine si te va depasi daca nu-ti dai interesul sa muncesti.

      Eu am picat primul an de facultate cu 28 de credite ca m-am crezut grozava de pe lume. Tata mi-a zis, ai cateva optiuni: 1. Refaci anul intai cu recunoasterea creditelor deja luate dar te si angajezi sa faci ceva in anul care va fi mai lejereanu. 2. Te duci la munca dar fara sprijin financiar/facultati. Poate un alt parinte ar fi oferit si varianta a 3-a cu „hai sa vedem ce ti se potriveste bla bla”. Nu la mine. Evident ca am ales varianta 1.

      Comentariu apreciat.283
    • @Daniela
      Eu am anticipat puțin toate astea. Fiul meu voia să facă și el o facultate, dar nu prea se omorîse cu cartea și sigur nu intra la ”fără taxă”, așa că venise cu propunerea să-i plătesc cursurile. Bine și așa, dar i-am zis ca vara aia să se angajeze și să se țină de treabă, banii sînt ai lui și nu trebuie să-și plătească cursurile. Nu aveam pile să-l angajez director pe undeva, așa că a ajuns la descărcat baxuri din TIR-uri, cam 10 tone zilnic, transpirat și plin de praf, uneori și distribuție pe litoral (uneori și rămas în cîmp că li s-a stricat dubița). Și apoi cine învăța cu sîrg după ce a văzut cît de grea e munca cu cîrca?

      Comentariu apreciat.431
    • Paco, vorbesti de la inaltime prea mare despre copilul tau.

      Daca ai fi fost intelept si atotstiutor:
      1. randurile alea scrise de tine mai sus ar fi continut alta informatie despre propriul tau copil;
      2. acum n-ai mai fi spus ca fiul tau a terminat o facultate inutila fiindca l-ai fi ghidat potrivit de la inceput in directia buna (pentru tine).

      Cei mai multi se plang de copiii lor uitand ca ei i-au educat. Educatie facuta de parinte ca de la un securist la un om inferior lui asteptand cu nerabdare sa traga linia si sa ii spuna ca nu e bun de nimic.

      82
  8. Nu va mai luati apartamente, bagati bani in actiuni. Da, da !
    Warren Buffet deja a vandut tot ce era de vandut pana sa inceapa azi toti pe minus. Si el si altii stiu cand sa cumpere si cand sa vanda. Tu cu bani de seminte te duci la bursa ca mielul la taiere. Le dai lor banii.

    Indecis. Tu ce zici?255
    • Știi cum se spune, loteria e pentru proștii săraci iar bursa pentru proștii cu bani…

      Comentariu apreciat.260
  9. Ideea de comunism nu a apărut accidental…capitalismul e cel mai ok, cu condiția să aibă un sistem funcțional de checks & balances.
    Că altfel, lăcomia umană e greu de oprit …

    Comentariu apreciat.584
    • Capitalismul teoretic are checks and balances, comunismul si el in teorie nu ar fi cel mai rau sistem, problema e coruptia care face orice sistem sa concentreze puterea in mainile unor „favorizati” pe diverse criterii (nepotism rules in any system).

      Comentariu apreciat.391
    • Capitalismul, prin definitie e „piata libera + reguli”. Deci conditia ta e deja in definitie. De aia avem, uitandu-ne pe harta lumii, sute de variante de capitalism. La unii e mai salbatic, la unii e mai putin salbatic. Tine de reguli. Problema devine cand aia strict interesati ajung sa decida regulile. Cand pui practic lupul la oi. Dar oile tipa ca proastele la alte probleme, in loc sa le vada pe astea importante. Si nu doar oile noastre, mai sunt si altii – teoretic educati – care pica la aceeasi pastila.

      Acum ceva ani a fost un articol din olanda, cu ceva pod care trebuia scos sa treaca iahtu lu bozos. Mama mama ce tragedie ca scot un pod si-l pun la loc. Si cum aia era problema mare a societatii ca bozos are iaht. Daca mai ziceau si ca pe iaht are wc din aur era fix poezia de la revolutie la noi, ca aia era problema ceasca se caca in aur.

      Asa si olandezii astia, baieti destepti si educati. Aia e problema, ca are jucarii scumpe. Nu ca are ziaru lui personal (wapo) si ca sponsorizeaza zeci de senatori. Nu, problema e ca de ce el are si noi nu. Pai de aia are in plm, ca e lupul pus paznic la oi. Ce misto ar fi o regula simpla – ai peste x bani? Frumos, bravo, felicitari. N-ai voie sa nimic in mass-media, n-ai voie sa donezi nimic politic, n-ai voie sa te atingi de sistemele astea, astea si astea. Stai linistit, cumpara-ti iahturi, curve si droguri pana cheltui toti banii. Sa fii sanatos si sa te caci in aur. Dar nimic altceva.

      Dar nu, e mai usor sa zici „uite ba, ala are voi nu, EL e de vina”.

      Comentariu apreciat.492
    • Capitalismul e „piata libera” plus „reguli facute de aia care au bani, astfel incat sa faca si mai multi”. Regulile de bun-simt ar avea teoretic rolul sa mai tempereze din lacomia inerenta firii umane si sa mentina un oarecare echilibru in societate (nu doar strict economic, ci si legat de etica, mediu etc.). Doar ca regulile astea de bun-simt nu-si prea fac locul printre regulile votate de parlamente. Sau daca totusi sunt votate, nu prea se aplica decat fraierilor.
      E cam ca la noi cu „baietii destepti” care fac bani. Ai varianta sa fii cinstit sau ai varianta sa furi cu ambele maini si apoi sa platesti politisti, procurori, judecatori, parlamentari sau ce mai trebuie si sa scapi cu fata curata si mare parte din banii furati.

      163
    • „none” aia nu e capitalism, e hoție. tu confunzi regulile cu descurcăreala

      nu poți argumenta că e rău capitalismul venind cu exemple de infracționalitate, tolerată din motive de corupție sau justiție ineficientă. în general, există metode de limitare și inclusiv de-alde muski și bezoși au avut partea lor de procese și settlements.

      113
    • @None – hai sa nu mai tot inventam conspiratii peste tot, nu exista o rasa anume „cu bani” si alta rasa „fara bani” si cele doua nu se intersecteaza. In primul rand nu ai nevoie sa ai cateva sute de milioane sau cateva miliarde de euro, cum au familiile vechi, ok?

      Altfel, la firul ierbii ca sa spun asa eu stiu cativa tractoristi de la tara care dupa revolutie s-au apucat sa lucreze pamantul, au mai luat cate un tractor, plug, etc si acum au intre 300 si 700 de hectare cumparate, plus ca lucreaza de 2-3 ori inca pe atat pamant in arenda.

      Stiu si baieti care au fost soferi de tir, si-au luat tirul lor si au ajuns sa aiba 5-6-10 tiruri, ceea ce ii face sa stea destul de comod in viata. Stiu si caramidari care au muncit in draci, au facut o casa, au vandut-o si dupa 20 de ani fac 10-15 case pe an si pot continua cu exemplelele.

      Hai sa nu vorbim non stop de Victoras Micula si sa prezentam asta ca fapt ca aia bogati au bani si reguli speciale si noi amaratii o sa ramanem amarati – pentru ca unii raman amarati si altii se ridica, prin munca sau scoala.

      410
    • Bezos a pierdut ieri vreo 15 miliarde. Si nu-l afecteaza cu nimic, ca are de unde. Cand o sa ajunga un sofer de-asta de tir la primul miliard, sa ma anunti.

      111
  10. „nu o duc bine” este o minciună. majoritatea românilor o duc mult mai bine decât oricând în istorie datorită EU, traiul decent este mai mult decât asigurat, cu condiția să se miște și să nu rămână pironiți în vreun sat sau oraș mort. tinerii care se plâng sunt doar lepre cu creierul mucificat de social media care vor să li se dea, sau să le cadă bani din cer cum au văzut ei pe tiktok. marș la muncă!

    Comentariu apreciat.316
  11. @Vali, acuma nu stiu exact ce scoti in evidenta aici:
    optiunea 1 (optimista): ala de la Ziarul Financiar e un imbecil infect analfabet economic care nu stie ce inseamna capitalism.
    optiunea 2 (pesimista): romanii nu stiu economie, nu stiu ce inseamna capitalism.

    de ce urăsc oamenii capitalismul și de ce votează extremiști” fără să te uiți la cauze. Că răspunsul e mereu simplu: faptu ca nu stiu ce inseamna capitalism. De aia! Daca le zicea cineva ca o vaca mov e de vina ca sunt saraci ar protesta impotriva vacilor mov.

    Capitalism inseamna doar ca exista valoarea atasata innovatiei. Adica initiativa si creierul merita sa fie recompensate. Definita extinsa zice ca astea initiativa si creierul poate sa insemne bani, unelte tehnologice, software, branding, idei, inventii, care sunt puse in miscare de initiativa si produc ceva.

    Economia de piata zice ca nimeni nu stie ce e bine si ca libertatea oamenilor de a cumpara ce vor duce in final la utilizarea mai eficienta a resurselor. Oamenii cumpara telefoane mai mici, cu camere foto -> apar telefoane tot mai mici cu camere foto mai performante.

    Globalizarea inseamna ca toata lumea e interconectata si ar trebui sa poata sa participe liber la schimburile economice.

    Astea la un loc duc la economii de scala, o firma mica din Palo Alto poate sa inventeze un algoritm , costul sa fie de x si sa il vanda la miliarde de oameni si sa aiba profit de 1 milion X (Google). Si aia miliarde sa se supere pe aia ca de ce au profit mare. Fara sa inteleaga ca produsul ala e mai ieftin de 100 de ori pentru ei decat ce aveau inainte la dispozitie si ca ce primesc de la firma aia cu profit enorm pentru un pret infim, ii ajuta sa castige de mii de ori cat cheltuiesc.

    Alternativa la frustrarile astea sunt economiile planificate. Unde se planifica ce rezultate sa iti dea motorul de cautare dezvoltat de Ministerul Dezvoltarii Motorului de Cautare National. Si ai si harta gratuita oferita de Agentia Hartilor aprobate de Autoritatea Centrala a Informatiei gratuite oferite publicului doritor de profituri mai mici pentru corporatii.

    Indecis. Tu ce zici?2423
  12. Nu capitalismul e de vina, ci ingerintele statului in piata libera.

    Benzina/motorina s-au scumpit ca s-au marit accizele. Pretul la alimente creste din cauza inflatiei, nu din cauza capitalismului. Pretul la asigurari auto bubui ca si-a bagat statul coada si a plafonat valoarea RCA. Banii aia trebuie recuperati de undeva. La fel, Euroins in loc sa moara cum ar fi trebuit acum multi ani, a supravietuit ca si-a bagat statul coada.

    Eu nu imi doresc sa ajung sa stau iar la coada pentru o paine si jumatate ca sa fim toti egali.

    Si toti astia de isi doresc comunism, n-au vazut comunism, doar traiesc din povestile cu „ne dadea partidul apartamente si locuri de munca la toti”.

    Indecis. Tu ce zici?3530
    • Ca sa adaug aici: pretul locuintelor e mare pentru ca statul blocheaza dezvoltarea infrastructurii in orasele mai mici, pentru ca statul nu dezvolta infrastructura organic in orasele mari si pentru ca blocheaza cat poate de mult constructia unor noi locuinte.

      Indecis. Tu ce zici?1819
    • Ingerintele statului in piata libera se intampla deoarece capitalismul, asa cum e el acum, permite unor actori economici sa creasca disproportionat si, astfel, acestia ajung sa aiba putere de influenta asupra factorilor decizionali, adica stat, care apoi trebuie sa le faca jocul si astfel, mecanismele de baza ale capitalismului sunt alterate.
      E un cerc vicios.

      168
    • @marius capitalismul nu are legatura cu ce zici. Capitalismul e doar un sistem economic. Structura societatii e cea care gestioneaza „check and balance” – sistemul politic. Daca oamenii nu sunt educati, nu participa la viata politica (nu vor sau nu sunt lasati), atunci sunt efecte negative. Si efectele astea negative se resfrang asupra capitalismului.

      Altfel spus: doar bogatii viseaza la socialism. O data ce o societate are suficient capitalism devine bogata (mai bogata decat inainte). Pe masura ce bogatia creste, tot mai multi oameni vor sa fure. Si inventeaza „socialismul”.

      1514
    • @alexnicolae, doar in carti capitalismul, structura societatii si sistemul politic sunt separate ( cu toate ca nici acolo nu cred ca sunt )
      In realitatea, ele se influenteaza. Mai exact companiile f mari au influenta ( corupta ) catre sistemul politic. Si nu e vorba doar de marile companii multinationale de care stim cu totii. Ia fa-ti tu o fabrica sa produci ceva intr-un judet unde ai concurenta. Vei vedea, ca, daca acea concurenta are spate politic, o sa te tot lovesti de niste probleme/controale/avize…etc.

      Nu mai zic de legi date cu dedicatie, subventii, scutiri de taxe, etc.

      De asta zic, ca, simplificat, politicul este creatorul sistemului capitalist.
      Doar ca, atunci cand acesta devine f influent, isi corupe creatorul si devine altceva, regulile capitaliste sunt aruncate la gunoi cand si pt cine trebuie.
      Si atunci ramai cu capitalism doar pt baietii destepti.

      164
    • @alexnicolae
      Pretul locuintelor poate fi mare sau mic, depinde cum te raportezi la chestii. Daca ne uitam la preturi un apartament de 2 camere cu vreo 50 de metri patrati acum 7-8 ani incepea undeva pe la 50k eur, hai 55k eur si putea ajunge la 70k-80k eur daca avea ceva special(centrala termica, loc de parcare, zona centrala) . Cand spun asta ma refer strict la Bucuresti pe segmentul apartamentelor inainte de 90-96. Acum standardul ar fi undeva 70k-90k eur si peste 100k eur daca avea ceva special. Ochiometric daca ma raportez inflatie, pandemie si alte cele trebuie sa converstesc pretul in aur si diferentele sunt minuscule daca nu negative, in sensul ca in aur acel apartament valora mai mult acum 7-8 ani decat acum.
      Asa ca la modul foarte cinic, inflatia si modul in care guvernele lumii au gestionat situatia ultimilor ani ne-au adus in situatia in care apartamentele sa fie scumpe daca te raportezi la moneda, dar nu si la batranul standard aur. Ca statele nu se prea inghesuie sa faca legislatia mai permisiva si sa incurajeaza construitul pleaca si din cauza asta.

      85
  13. Faptul ca tinerii urasc capitalismul si sunt sedusi de comunism sau socialism nu este ceva nou. In fond este o razvratire pe care o afiseaza asupra normelor actuale si mai ales o neputinta. Insa daca ai un pic de rabdare si vrei sa fi obiectiv o sa realizezi cateva chestii care nu se bat cu ceea ce cred unii sau altii.
    1. Cea mai importanta chestie, este ca astazi informatia este disponibila destul de usor si uneori gratuit. Asa ca daca vrei sa inveti ceva sau sa faci ceva concret totul este mai usor fata de acum 30 de ani. Problema aici este ca nu toti vor sa faca asta si mai mult prefera sa delege gandirea catre alte entitati. Extremismul si mai ales ideile extremiste sunt foarte seducatoare la acest public, atata timp cat sunt prezentate cum trebuie.
    2. Studiile si educatia sunt mai accesibile ca oricand. Facultatile accepta aplicatii fara numar, exista si diverse facultati care accepta invatamantul la distanta, ceea ce cuplat cu primul punct iti da avantaje nemasurate. Sigur exista si posibilitatea de a face cursuri in meserii mai putin atractive, dar banoase: instalator, electrician ca sa dau cateva exemple.
    3. Relatia cu parintii care e un pic diferita fata de ce e prin alte tari. Cine a iesit din Romania a cam vazut ca in general copii dupa ce fac 18 ani, fie iau calea studiilor sau daca nu se duc la munca. Sunt anumite tari unde parintii le cer chirie propriilor copii indiferent de situatie. In Romania foarte rar o sa vezi asta, in schimb o sa vezi parinti care vor face orice pentru copii lor. Chestia asta este destul de rara prin alte tari, iar daca ne uitam in SUA aproape inexistenta.
    Ceea ce lipseste multora care se plang este fix motivatia de a face ceva. Inteleg ca este seducatoare ideea unui stat tatuc, dar odata ce o entitate iti va da acea casa esti in buzunarul acelei entitati fie ca realizezi sau nu.

    223
  14. Capitalismul îți creează oportunități, leprele nu profită de ele.

    Indecis. Tu ce zici?1722
  15. Are Moise 2 videoclipuri pe youtube despre capitalism. Cine e interesat si are rabdare, sa caute.

    1110
    • Daca tot dati cu minusuri, macar argumentati. Videoclipurile sunt lungi, nu pot fi sintetizate intr-un comentariu

      57
  16. Două chestii pe care le ador:

    1. Nu poți să critici cu nimic capitalismul fără să ți se sară în cap că ești comunist. Ca și cum aici s-a oprit viziunea umană. Nu există nimic între, nu există alte soluții. Take it or leave it.

    2. Retorica cu piața liberă, oportunități și ce rău e statul când intervine într-o lume în care companiile declară profituri record și dau mii de oameni afară, o lume în care cele mai mari corporații fac tot posibilul să se ferească de plătit taxe și în care, când ceva merge rău, aceleași corporații capitaliste abia așteaptă să le scoată statul din rahat.

    Și dacă îndrăznești să spui că poate totuși capitalismul ăsta sălbatic în forma lui actuală nu este ce promitea inițial, face victime zi de zi și poate ar trebui explorate noi idei…păi, ești comunist, du-te în China!

    Spunea cineva mai sus că oamenii „nu înțeleg capitalismul”. Mda, poate. Dar când ți-e foame, n-ai unde locui și simți că toată lumea e împotriva ta, oare chiar mai ai timp să te gândești la subtilitățile economiei?

    Comentariu apreciat.4414
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1343
    • Capitalism inseamna ca se remunereaza munca, inovatia / know-how-ul, dar si capitalul (nu neaparat in aceasta ordine). Ca daca tu ai economii in banca sau o masina si primesti dobanda sau chirie, nu se numeste ca ai inovat sau muncit nimic. Sigur ca e absolut normal sa fii rasplatit pentru ca iti pui banii sau masina la dispozitia altora. Dar trebuie sa existe un echilibru. In momentul in care un om are miliarde si altul moare de foame, amandoi muncind si inovand, inseamna ca s-a ajuns la o extrema care nu are cum sa reflecte „valoarea” individului sau a efortului depus de el, nici macar a rezultatelor pe care le produce. Pur si simplu refuz sa cred ca un Bezos sau un Musk munceste, inoveaza sau produce de sute de milioane de ori mai mult decat mine sau decat tine. Ultimele cateva miliarde le-au facut exclusiv din controlul pe care-l exercita direct sau indirect asupra factorilor de decizie care ar trebui sa-i tina in frau.

      Comentariu apreciat.367
    • Da doar ca, exact aia e problema, ‘natura umana’ singurul avantaj al capitalismului in mare e ca nu prea iti face altcineva gestiunea, dar cum spunea hitler nu e nici un sistem moral, intrebarea e daca vrem sa fim morali, in mare nu prea ne intereseaza decat atunci cand ne implica direct de aici si tot freamatul asta

      50
    • NOU
      #79

      @None ti-am dat un +; da, discutiile astea ar trebui sa fie in scoala, in spatiul public. Si da, dupa o anumita marime, o corporatie are un efect disproportionat asupra unei piete. Si aici apare pericolul pentru capitalism, pentru ca organizatiile prea mari sunt impotriva capitalismului – impotriva concurentilor.

      Concluzia la cea ce ai zis e ca vrei mai mult capitalism de fapt. Si cred ca e absolut corect.

      Statul si societatea civila trebuie sa blocheze monopoluri si oligopoluri. Absolut normal, si absolut ca in manualul de economie. Si asta depinde fix doar de votanti.

      Daca credeti ca acum sunt corporatii mari uitati-va prin carti, pe vremuri erau firme private care aveau armata si flota proprie si gestionau tari intregi.

      Inca nu suntem acolo, dar da, e bine sa facem ceva in sensul asta pentru ca tot istoria ne invata ce inseamna sa existe corporatii de nivelul asta. Hint: nu se termina bine!

      „East India Company was probably the most powerful corporation in history. At its height, it dominated global trade between Europe, South Asia and the Far East, fought numerous wars using its own army and navy, and conquered and colonised modern day India, Pakistan, Bangladesh and Burma

      The East India Company controlled its own army, which by 1800 comprised some 200,000 soldiers, more than twice the membership of the British Army at that time.”

      Indecis. Tu ce zici?266
  17. vin si eu cu niste observatii macro ce tin de nemultumirea fata de capitalism.

    Inovatia a trecut in planul secundar si acum primeaza arbitrajul ca model de afaceri. sa faci cat mai multe cu cat mai putine resurse proprii. Sa extragi cat mai multa valoare cu cat mai putin investit de la cat mai multe capete. Vezi glovo unde modelul e sa incarci si clientul si restaurantul, dupa care sa agati restaurantele intr-o cursa de promovare platita pe platforma ta.

    Companiile raman in mana investitorilor initiali pana ajung la maturitate si se lanseaza pe bursa ca metoda de cash-out la valoarea maxima posibila.

    Ca o concluzie a celor doua puncte de mai sus:
    Se creaza locuri de munca fara valoare adaugata, locuri de munca pentru drone in care sa muncesti mult si sa castigi putin.

    Cand reusesti sa pui ceva la saltea din munca de drone nu ai in ce investi, doar sa arunci banii intr-o bula speculativa.

    Omul de rand e mai sarac si mai lipsit de perspective si daca ridica tonul e amenintat ca in lumea a treia exista milioane care abia asteapta sa vina in locul lui.

    Comentariu apreciat.382
    • Practic ne-am intors la modelul de sclavie sau cum zicea in rick n morty, slavery with extra steps
      E drept ca nu e chiar acelasi nivel de sclavie, acum iti poti alege stapanul si daca n-ai inceput cu dezavantaje mari poti ajunge mai usor stapan de sclavi

      222
  18. Da, a devenit aproape o ofensă să te angajezi și să câștigi îndeajuns cât să trăiești. Ce înseamnă asta? Păi să îți poți plăti facturile (chirie, întreținere, utilități), să ai un buget pentru mâncare care sa îți permită un plan alimentar decent si pentru a te îmbrăca. A se nota ca nu am mentionat nimic de genul iesiri in oras si altele asemenea, desi ar trebui sa ai doua iesiri in oras pe luna ca sa iti mai iei gandul de la munca. Cumva majorității angajatorilor le scapă detaliile astea, si cumva cred ca daca angajează pe cineva care traieste cu frica in san ca daca e dat afara nu mai are unde sa stea, e un bun motivator pentru a lucra in continuare pe un salariu mizer care nu ii permite să se mute de la părinți și să trăiască pe cont propriu. Culmea, tot ăștia critică tinerii pentru că încă stau cu părinții și nu au nicio perspectivă de viitor.

    Comentariu apreciat.464
    • Dar munca ce o prestezi face banii aia cu iesit in oras, restaurante, sa nu stai cu parintii, etc ?

      819
    • @Ciocanul – mai, poti spune un job platit cu salariul minim (2200-2300 lei) total inutil si la care ala de-l presteaza ar trebui sa inghita in sec si sa nu fie platit pentru conditiile mentionate de @Caranthir?

      111
  19. Dacă nici un bancher sau trepăduș din agenții de reglementare nu a făcut pârnaie în 2008/12 plătim acum credite și asigurări mai scumpe. Că am pus gaj orfelinat de copii din Grecia de 300 milioane de euro și gajul a fost acceptat.

    Dacă corporația a închis sucursala deși îndeplinise parametrii de profit, doar ca să facă și mai mult profit.
    Dacă corporația a cumpărat un competitor, a mărit prețul produselor, apoi se plânge că sunt costurile mari, raportează profit record, încearcă să dea oamenii afară, află că există contract colectiv de muncă, nu vrea să plătească salarii compensatorii, vinde sucursala către al treilea competitor.

    Toate astea sunt relatări ale oamenilor care au ei ceva cu capitalismul.
    Eu am făcut frigul în comunism și parcă n-aș vrea să deger cu contractul în mână: 7lei/KWh.

    197
  20. Comunismul, capitalismul, ca si piata libera dealtfel, sunt notiuni teoretice care nu prea au corespondent in realitate. Daca teoria s-a transpune ad-literam in practica, pentru marea majoritate a populatiei ar fi indiferent daca ar trai in capitalism sau in comunism. In realitate, comunismul esueaza de obicei in totalitarism, un sistem in care un grup de smecheri, controlat de cel mai smecher preia controlul. La randul lui, capitalismul, permitand cresterea nelimitata a puterii economice a unor entitati, esueaza in prima faza in monopolism si in ultima faza tot in totalitarism – fascism. Evident de ambele parti apar tot felul de ametiti care habar n-au pe ce lume traiesc si care au impresia ca sistemul lor favorit e ala perfect :) :) Sincer, nu stiu care ar fi solutia, eventual o combinatie a controlului din comunism cu flexibilitatea din capitalism, o limitare a acumularii, nu stiu… Probabil se va regla totul de la sine la un moment dat, dar nu acum :)

    262
    • Europa de vest a incercat implementarea unor solutii, pentru a intarzia monopolismul. Sunt masuri care in Romania insa ar fi hulite imediat ca fiind comuniste (pentru noi, totul e alb sau negru, nu sesizam pericolele capitalismului dus la extrem la fel cum nu am vazut nici pericolele comunismului totalitar).
      Ce ar trebui sa facem?
      1) Clasa medie mai numeroasa (asta e rostul taxari progresive).
      2) Prevenirea capitalizarii excesive a caselor (e una din metodele prin care ii poti mentine in saracie pe cei care n-au avut norocul sa aiba parinti cu 5 case).
      3) Taxarea mai mare a mostenirilor sau acumularilor de averi si mai mica pe munca.

      1011
    • @Dan
      In momentul de fata clasa medie din Europa e cam roasa de inflatie, cresterea costului vietii si alte probleme cotidiene. Intregul sistem de servicii sociale nu mai functioneaza cum a fost odata, vezi turismul medical al unor romani in tara, iar restul serviciilor publice incep sa fie coplesite. Lucrurile astea le poti vedea prin cateva chestii simple: ascensiunea partidelor extremiste in Franta si Germania, respectiv problema multora cu migratia. Plus ca optimizarile fiscale de tipul lucrat pe firma incep sa fie tot mai numeroase si in alte tari mai „bogate”.
      Pe toate statisticile serioase europeanul mediu o sa traiasca tot mai prost in urmatorii ani fiind depasit de american, chinez sau alte state tigru din Asia. Cred ca era socialista de pace din Europa e cam pe duca si incet, dar sigur o sa se instaureze un oarecare capitalism salbatic pe care-l vezi deja in partea de est.

      111
    • UE a greșit masiv cu 2 mari greșeli consecutive colosale părerea mea.

      A crezut că rezolvă problema cu imigranți dar acum au adus imigranți care de fapt nu vor munci niciodată și au pretenția să trăiască din ajutoare sociale, practic dublând problema. Nici n-ai oameni care să producă pentru pensiile nativilor bătrâni, și ai mai și adus oameni care vor și ei să consume aceleași fonduri.

      Nu știu care-i ieșirea de aici, pentru că ambele sună la fel de brutale pentru europeanul de rând care-mi pare că muncește cu drag și spor la funia cu care se va spânzura: nici nu vrea să-i trimită acasă pe cei care nu muncesc, dar nici nu poate să-i pună la muncă cu forța. Ambele sunt prea dure pentru gustul europeanului finuț.

      Va fi doar un joc de cat & mouse între politicieni și presă care vor pasa cartoful fierbinte până când nu va mai fi la cine să-l paseze.

      171
    • @Manu
      Principala greseala a UE si a multor state vestice a fost abordarea civilizata in aceasta materie. Prin alte state gen Qatar sau UAE povestea este simpla: migrant ai extrem de putine drepturi si te muncim pana ne saturam. Nu-ti place asta facut pachet si trimis acasa.
      Europa a vrut abordarea civilizata si se pare ca a amorsat o bomba sociala. Asa ca o sa se ajunga in punctul in care o sa se faca diferente clare intre cine are aceleasi drepturi ca si bastinasii si cine nu. Acum oricine trece prin serviciu de imigrari si primeste permis de sedere se bucura de mult prea multe drepturi raportat la ceea ce ofera. Este tot mai clar ca acest lucru o sa se schimbe pentru ca oamenii vor vota fix partidele ce promit asta.

      100
  21. Ce intrebari retorice …

    Intr-o societate neo-capitalista ca cea din Europa de Est / ex commie block, nu este rolul capitalismului sa aiba grija si sa repare problemele societatatii, asta este treaba institutiilor statului si a guvernului, scopul capitalismului este sa faca bani, cat mai multi bani, preferabil fara puscarie

    Iar in Romania rolul instutiilor statului si al Guvernului este sa capuseze cat se poate bugetul romaniei, nu sa aiba grija de cetatean.

    Grupul PSNDL s-ar bucura foarte mult daca ne-am intoarce la o forma de neo-communism-socialism.

    Capitalismul poate functiona foarte bine, daca i se pune o zabala-n gura si se trade hăț pe unde poate sa calce in picioare si pe unde nu. Dar atat timp cat capitalismul in romania este lasat precum niste cai salbatici pe diferite parcele, care trebuie sa plaeasca viniete spagă ca sa meraga pe alta parcela sa calce tot in picioare …

    Problema capitalismului in Romania este ca Guvernul are pe statul de plată 1400 (?) de companii publice care capuseaza ca niste sinecuri … din care sunt profitabile poate 20-30, cam alea care detin / opereaza infrastructura nationala de la apa, la gaze sau eletricitate, in rest sinecuri.

    Indecis. Tu ce zici?264
  22. NOU
    #92

    Capitalismul in forma actuala, bazata pe consumerism, a ajuns toxic pentru ca nu exista nicio limita prin care statele sa poata interveni in piete, din cauza globalizarii.

    Cred ca mai devreme sau mai tarziu (preferabil mai devreme) ar trebui sa existe niste limite ale bogatiei, in doua forme care pot alterna:

    1. Sa existe o limita superioara a cata avutie poate avea un singur individ, probabil undeva intre 8 si 10 milioane de dolari, care i-ar ajunge sa duca o viata mai mult decat imbelsugata.

    2. Companiile sa aiba la randul lor o limita superioara a profitului, raportata la numarul de angajati, si imediat ce acea limita este atinsa, sa existe obligativitatea impartirii profitului in mod aproximativ egal intre angajati. Dividende pentru toti practic, nu doar pentru actionari.

    Ar mai fi si discutia despre venitul universal garantat, sunt convins ca aceasta discutie va reveni in prim-plan cat de curand.

    Cat despre cei care in loc sa ne spuna cum putem deveni mai fericiti, cu venituri suficiente pentru fiecare, si ne explica de ce NU se poate, de parca asta ne-ar incalzi cu ceva, le orez multa muje.

    Nu in ultimul rand, comunismul nu e acelasi lucru cu socialismul.

    Indecis. Tu ce zici?2215
  23. Capitalism marca Aleph: prezintă zilnic știri despre drone, roboți, mașini electrice, iPhone, AI, pentru oameni smart, studii superioare și care câștigă peste 1000 euro……la standardele anului 2020, ca acum, cu 1000 euro trăiești la fel de mizerabil ca unu care câștigă 1000 lei în 2010.

    Sarbu, la STIU, preia partial și textele despre cât de nociv e statul roman cu birocrația sau ce slaba e armata parca de la Mihai Giurgea, bloggerul cu Capitalism pe Pâine care era la moda acum 10 ani.

    Dar ii preia și modelul de leadership: terorizat angajații, neplata salariilor la timp, posibil și abuz sexual daca vedem acuzațiile unei foste angajate pe care o contacta la 1 noaptea dacă vrea plimbare, ce mai citim de la Hotnews …..tipul de patron roman de după revoluție.
    Putini fosti angajați vorbesc de bine despre el.

    Dar ce este hilar e cum acuza statul roman și PSD de corupție când el a luat parte la crearea lui. Iliescu a fost „nasul” la botezul PRO TV. Despre ce vorbim?

    În timpul asta, Hostiug se tot întreabă la ZF de ce romanii sunt nostalgici după Ceaușescu?
    Sau Cristoiu la Mediafax care scrie de ce creste AUR în sondaje ?

    Din cauza unor patroni toxici la Sarbu care sunt cam în tot mediul privat: comerț, IT, cosmetica si ingrijire, fitness, HoReCA, construcții,paza, agricultura, fabrici- alea care au mai rămas, chiar și în industria sexuala unde exista pimps.

    180
    • Gândește-te doar câți bani a economisit Sârbu la viața lui prin combinațiile alea prin care nu plătea salarii angajaților ci i-a trecut pe toți pe PFA?
      Acum la aleph am înțeles că e aceeași schemă: insolvență, nu plătește angajații, angajează alții și tot așa.

      Păi capitalism din ăsta să tot faci, aș vrea și eu să am așa protecție să nu trebuiască să plătesc curentul, angajații, din astea finuțe.

      91
  24. Ce să facă și capitalismul?…

    Dă ideologie pe pâine la populație. De stânga, de dreapta, principalul e să funcționeze. E mai greu să găsești soluții, să le implementezi și să tragi linie pentru a aprecia dacă ți-a ieșit sau nu. Pe când molfăitul compulsiv pe teme care țin mai mult de sexul îngerilor, decât de viața cotidiană a cetățeanului mediu, nu presupune, în esență, mare efort.

    Și, în timp ce populația e ocupată să se certe pe teme ideologice cu slab impact asupra vieții de zi cu zi, capitalismul sau, mai degrabă, capitaliștii se ocupă de ce știu ei să facă: profit. Și când nu le mai merge o rețetă, se reinventează. Scot bani din vânzarea de armament, că suntem în plin sezon. Mai intră într-o tărășenie ca asta de azi cu scăderea indicilor pe bursele mari. Reinventare.

    Între timp, populația e gata să se încaiere pe tema ‘cât de femeie/bărbat o fi, oare, pugilista algeriană?’. Chiar dacă aceeași populație își permite mai puțin, cu fiecare zi care trece, să își cumpere o locuință sau dacă găsește mai greu loc de muncă, la tinerețe, deși la anumite specializări i s-a spus că e coadă la intrarea la facultate.

    123
  25. Profit pe moment sa-l întreb pe Chifoi de ce se duce pe pl piața descentralizată crypto odată cu piața bursieră centralizată. Ba mai mult de atât, de când bursa strănuta crypto e în pat cu febră?

    140
    • stai să traducă de pe undeva și revine cu o părere.

    • S-ar putea ca domnu Chifoi sa fie in discutie cu banca sa, deoarece anumite tranzactii sa-i fi fost blocate. Gurile rele vorbesc ca astazi ar fi fost multe probleme cu tranzactii din cripto in conturile bancare romanesti, insa sa ignoram aceste lucruri.

      50
  26. Avem nevoie de un capitalism cu fata umana care sa incurajeze sinergia faptelor oamenilor muncii!

    151
  27. NOU
    #101

    Bai, stii ce-mi place mie cel mai mult la blogul asta ?

    Faptul ca peste 90% dintre comentatori, si sunt probabil cateva sute activi, e ca sunt copii destepti, mult peste medie.

    Da, opinii contrare, da, unii nesimtiti in limbaj, altii la limita impertinentei, dar destepti cu totii, si educati mai toti.

    Daca ne ducem dracului din cauza capitalismului la un moment dat, asa cum ne-am mai dus din cauza comunismului, am macar siguranta ca neamul asta isi va reveni , indiferent ce va fi.

    Smart people are the most resilient of them all.

    216
    • Sunt convins că aici e un public cu mai mare putere de cumpărare decât cititorii ZF sau alte fițuici de ‘business’.

      Problema e că nu poți să îi prostești cu aceleași BS-uri cum încearcă să facă fițuicile de business, deci patronul trebuie să fie mai atent la ce și cum faci reclamă să nu-i piardă :)

      70
    • Pe mine nu contati, eu recunosc cinstit ca sunt dintre ailalti 10%.

      150
  28. ar fi amuzant daca n-ar fi înspăimântător ca sunt oameni care considera ca au dreptul sa decida ce inseamna trai indestulator, cati bani ai voie sa castigi si ce sa faci cu ei, si ce e in plus sa ii dai altora.

    urmeaza sa-ti spuna in ce casa sa locuiesti, ce masina sa ai (sau sa n-ai), ce sa mananci, ce sa bei, unde sa mergi in vacanta (sau mai bine sa nu mai mergi) cati copii sa ai si cand.

    parca s-a mai intamplat asta de cateva ori, si nici macar o singura data nu s-a terminat bine.

    58
    • NOU
      #105

      Presupun ca la mine te refereai, insa nu vad problema in a spune ca unul care are o avere de 10-50-100-200 de MILIARDE de dolari nu ar putea trai cu 10 milioane.

      Cat despre ce casa, ce masina, ce sa mananci sau sa bei, astea sunt deja dirijate mai mult (China) sau mai putin (cam peste tot).

      Totusi, goana dupa bani cand doar 0.01% din locuitorii planetei profita, ar cam trebui sa se termine.

      Societatea umana nu are cum sa nu fie cel putin partial socialista.

      E vorba pur si simplu de supravietuire, si trebuie create niste supape pentru aceste probleme, altfel se va ajunge la conflicte planetare.

      Apropo de ce spui cu terminatul prost, s-a intamplat de foarte multe ori, si de absolut fiecare data monarhia, burghezia, bogatii vremii au supt-o, insa spunem ca au fost intamplari fericite cand ne amintim (revolutiile de peste tot, mai ales cea Franceza, abolirea sclaviei, razboiul civil din SUA care a creat America, etc.)

      110
    • Faza e că tot timpul săracii își imaginează că le vor zice bogaților ce și cum. În realitate va fi invers. Cei cu putere le vor zice celor fără putere ce și cum. Iar puterea și banii merg mână-n mână.

      Da, ar fi niște confiscări interesante la început, și comuniștii au făcut la fel în anii 50. Până-n anii 60 au distrus tot, după care au început împrumuturile masive ca să reconstruiască să nu murim de foame.

      Aaa și da, toate confiscările alea faine din anii 50? TOATE au fost plătite înapoi în anii 60-70 pentru a fi băgați în seamă înapoi de țările vestice când comuniștii au descoperit că bocancul comunist e mai nasol decât imperialismul capitalist vestic care ne-a dat tehnologie, bani, etc.

      Că noi am pus un cizmar cu 4 clase să le coordoneze, asta e treaba noatră.

      211
    • tot amuzant…. sa ai la dispoziție intreaga istorie a societății umane si sa crezi in continuare in mitul socialismului, fie el si partial. tot timpul a existat o elita cu bani si putere practic nelimitate, indiferent ca se numeau padisahi, faraoni, regi, imparati, papi sau patriarhi. si in timpul asta saracii, care erau practic toti ceilalti erau obligati sa munceasca si sa moara pentru primii.

      comvinatia democratie si capitalism a scos cei mai multi oameni din saracie. oamenii au de ales, indiferent ca nu le convin optiunile.

      si de altfel acum nu aia cu adevarat saraci protesteaza, aia nu au timp, se duc la munca. protesteaza astia cu venituri medii sau peste care au timp si de tv, telefon, imternet, si vacante, au si o casa, cel puțin in romania luata pe ‘socialism’, si masina aia fancy electrica la fel. si vor mai mult, mult mai mult, fara 7nsa a depune efort suplimentar, fara a realiza ca cineva trebuie sa plătească nota la final. si nu, nu vor fi bogatii cei care o vor face, niciodată nu o fac. o mana de exemple punctuale in care o foarte mica parte din bogatii vremii au luat-o in barba nu inseamna ca bogatii au platit petrecerea. petrecerea o platim noi toti in mod socialist, egal. doar ca ala plateste 100 dintr-un milion, ala 100 din 1000, astia care protesteaza anticapitalism sunt de obicei aia care platesc 100 din 200 si ultimii, aia la care astia nu se gandesc defel, platesc aceeasi 100, doar ca din 90. de fiecare data.

      ps, evident ca capitalismul trebuie sa aiba limite, preferabil impuse in cadru social larg (hmmm, democratie) si sa fie soft, program de lucru, concedii, impozite. si cel mai important e sa jucam toti dupa acele reguli.

      63
    • NOU
      #108

      Eu nu am spus ca rasturnarea violenta a capitalismului ar fi o solutie actuala, tu ai spus-o (ca asa s-a mai intamplat in trecut cu rezultate proaste)…

      Eu am spus ca bogatii si nivelul de avutie trebuie limitat, probabil prin nivel de taxare brutal peste o anumita limita, la nivel de stat.

      Cat despre socialistii de catifea, sunt oarecum de acord cu tine, dar nu cred ca sunt foarte multi, doar destul de vocali.

      40
  29. pentru toți Retard Nostalgicii: „România avea în 1989 un Produs Intern Brut de 41,45 miliarde de dolari, potrivit Băncii Mondiale. Dacă indexăm cu inflația, valoarea ajunge la 97,83 miliarde de dolari. În 2022, Produsului Intern Brut a fost de 301,26 de miliarde de dolari, adică de trei ori mai mare decât valoarea din 1989 ajustată cu inflația. Tot datele Băncii Mondiale arată că Produsul Intern Brut pe cap de locuitor era de 1.789,6 dolari în 1989. Sau 4.223,7 dolari dacă luăm în calcul și inflația. Indicatorul a ajuns la 15.892,1 dolari anul trecut, valoare ce ne plasează în categoria țărilor dezvoltate.”

    sursa digi

    77
  30. NOU
    #110

    Nu stiu despre tineri
    Sunt născut în 80, deci am prins perioada de „glorie” a comunismului și a capitalismului sălbatic de după ,un norocos , ce să mai….
    Dar eu am o problemă cu capitalismul românesc
    Ăla care pentru o pizza cere 50-60 ron dar pe muncitori îi plătește cu salariul minim(el , capitalismul)și patronache conduce un umil ,,Duster”
    Ăla care externalizează profitul ( romani și straini )
    Ăla în care majoritatea ,,bogaților” au legătură cu fosta nomenclatură, au luat tot , ce nu au reusit să ia ei au vândut pe nimic străinilor pentru șpăgi sau alte favoruri( a se citi să ai unde să tragi când se împute treaba
    Ăla în care faptele alea de bani mulți se prescriu la foc automat dar doamne ferește să ai tu vre-o amendă administrativă neplătită că te-ai futut
    Ăla în care se construiesc numai ghetouri cu nume pompoase și standarde de Sri Lanka și totuși avizele se obțin, sunt sigur că doar statul e de vină, ei capitaliștii nu.
    Îmi place capitalismul din Suedia, Germania și Danemarca

    210
  31. NOU
    #111

    Boss, nu compari 1989 cu 2022, compara 1956 cu 1989, si APOI compara diferentele, pentru ca tendinta e oricum crescatoare.

    În 1956 pib-ul era de 17 miliarde dolari, indexat cu inflatia.

    Deci in aia 33 de ani a crescut de aproape 6 ori.

    In urmatorii 33 de ani a crescut de 3 ori.

    Ceausescu wins.

    Sursa cifrelor: curs de guvernare punct ro.

    Ce ai facut tu a fost sa zici ca in 2024 avem internet iar atunci nu aveam, fara sa zici ca si ei aveau in 89 chestii la care nu visau cei din 1955.

    E o fractura logica cu iz senzationalist.

    In 1989 aveam 23 de milioane de romani si natalitate buna catre foarte buna, de exemplu, dar asta nu spune nimic relevant, nu ?

    113
  32. Da Boss, decretei și pușcărie fără drept de părăsire a RSR.

    31
  33. De saraci, dar hai sa fim un pic in onesti, inrr-o masura deloc neglijabila si de prosti.

    Lipsa de educatie adica.

    Maimutele alea care fac acum ravagii in Anglia numai saraci nu sunt. Cel putin nu in sensul in care intelegem noi, est europeni nascuti in anii 80, saracia.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube