Filonul de senzațional din presă: cel mai misterios șarpe uriaș, rar, veninos și periculos din fauna României

Acest articol este dedicat acelei nații ciudate de redactor dornic de a produce trafic pe articolele sale, în funcție de care probabil va primi (sau nu) un bonus la final de an. Scris de Doru.

Dacă citești presa din ultimii ani, în lunile aprilie-mai-iunie tot apare câte o specie nouă de șarpe rar, uriaș si musai periculos, poveste ce se estompează spre toamnă. După isprava din septembrie 2014, când am contribuit decisiv la resemnalarea (NU descoperirea, cum zice tot boborul cetetor de presa) pe teritoriul României a singurei specii de boa de pe continentul european, adică boa de nisip (Eryx jaculus), fel si fel de publicații au descoperit un nou filon de senzațional și implicit de trafic: șerpii. Articolele despre șerpi adesea sunt scrise fără temei științific sau citează un foarte sec "potrivit specialiștilor" cu care se consideră acoperiți, fără a cita de fapt vreun specialist sau măcar un pasionat de fieldherping.

Haideți să vă dărâm acest mit, dragi redactori de senzațional: nu mai exista șerpi rari. Nedescoperiți încă, în România cel puțin, care să apară din neant. Exista doar presupunerea voastră că toți cititorii sunt atât de nătăfleți încât vor înghiți speculațiile făcute pentru trafic. Înainte de orice altceva, le reamintesc tuturor cele 10 specii de șerpi din țara noastră:

 • boa de nisip (Eryx jaculus). Este un șarpe cu o biologie puțin cunoscută, destul de dificil de reperat în teren pentru că stă în galerii de loess. Pentru panicații de serviciu, nu depășește 80 cm lungime. Noi am găsit două popendulații în Teleorman, dar anul trecut au mai fost găsit exemplare și în județul Constanta. Iată harta de distribuție pe județe (tratez acest șarpe separat pentru că e singurul reprezentant al familiei Boidae din România și Europa). Este posibil să mai găsim popendulații în Călărași, Giurgiu, Dolj sau Olt.
 • șarpele de casă (Natrix natrix), popular si șarpele casei, șarpele cu flori la tâmple/urechi. Poate cel mai văzut (și cel mai omorât de pomană) șarpe din România (vezi harta). Culoarea închisă îl face ușor de confundat (de către oamenii simpli și nu numai) cu viperele, motiv pentru care părul în cap e regula. Lungime tipica sub 1 metru, dar unele exemplare pot depăși această limită. Ușor de recunoscut după semnele alb/galbene de la cap (la unele exemplare pot lipsi!). Specie inofensivă si neveninoasă!
 • șarpele de apă (Natrix tessellata). Șarpe ușor de văzut aproape de râuri, în Deltă și pe litoral. Culoare verde măslinie, ocazional poate depăși un metru lungime. Se hrănește cu pești, de aceea e ușor de văzut pe malul bălților, unde scoate prada pentru a o putea mânca. Specie inofensivă si neveninoasă!
 • șarpele de alun (Coronella austriaca). Șarpe de talie mică spre medie, rar depășește un metru lungime. Poate prezenta desene și un V pe cap, motiv pentru care e confundat cu viperele și ucis degeaba. Nu e ușor de văzut, dar e specie comună (vezi harta). Specie inofensivă si neveninoasă!
 • șarpele lui Esculap (Zamenis longissimus), popular șarpele păsăresc sau șarpele păsărar. Șarpe de talie mare – unii adulți depășesc doi metri lungime. Unele exemplare pot fi destul de închise la culoare, motiv pentru care e confundat cu viperele și ucis degeaba. Se hrănește și cu ouă si păsări, motiv pentru care poate fi văzut prin curțile oamenilor, deși e mai ușor de văzut în zone împădurite, în majoritatea județelor țării (vezi harta). Acest șarpe se poate urca ocazional în copaci, dar nu ca să vă atace, ci pentru că vânează și păsărele. Specie inofensivă și neveninoasă!
 • șarpele rău (Dolicophis caspius), popular șarpele de dudău sau șarpele de sadină. Unii munțomani îl mai știu și de Coluber jugularis, vechea denumire științifică. Șarpe de talie mare – adulții depășesc doi metri lungime. Acest șarpe este o specie tipică de stepă, extrem de rapid (numit în literatura anglofilă whip snake sau șarpe-bici), într-o ușoară expansiune (vezi harta); e posibil să îl găsim si in zona subcarpatica (în Podișul Mehedinți este semnalat). Această specie este neveninoasă, dar dacă e încolțit poate deveni extrem de agresiv. De asta e mai bine să păstrați distanța față de șerpi, mai ales dacă nu îi cunoașteți. Acest șarpe adesea sare când e provocat și e bine să nu fiți mușcat, orice rană putându-se infecta (gândiți-vă că majoritatea șerpilor adulți se hrănesc cu rozătoare sau păsărele, deci riscul unei infecii cu Salmonella sau alte boli e mare).
 • balaurul (Elaphe sauromates). Șarpe de talie mare – adulții depășesc doi metri lungime. Acest șarpe este o specie tipică de stepă, fiind dificil de reperat în teren. Preponderent în Dobrogea (a fost semnalat însă și în Buzău), istoric a mai fost semnalat și în Moldova. Se hrănește și cu ouă și păsări, motiv pentru care poate fi văzut prin curțile oamenilor. Această specie este neveninoasă, dar dacă e încolțit șuieră puternic și vă poate intimida. Specie inofensivă și neveninoasă!
 • vipera comună (Vipera berus). Cea mai comună specie de vipera de la noi, prezentă în zonele de munte, dar ocazional și în zone mai joase, mlăștinoase sau cu păduri seculare de foioase. Este o specie veninoasă, dar nu e agresivă. Dacă o întâlniți și îi dați spațiu de retragere, vipera va fugi întotdeauna, pentru că îi este frică de oameni. Ușor de recunoscut după capul triunghiular, ochii de culoare roșie, cu pupile verticale ca la pisici, desenul de pe spate în zigzag (dar…există multe popendulații cu exemplare de culoare complet neagră sau cenușiu închis unde zigzagul nu mai este evident)
 • vipera cu corn (Vipera ammodytes). Cea mai temută specie de viperă de la noi, reputație primită datorită dozei mari de venin pe care o poate inocula dacă este provocată sau e încolțită. Este o specie veninoasă, dar nu e agresivă. Dacă o întâlniți și îi dați spațiu de retragere, vipera va fugi întotdeauna, pentru că îi este frică de oameni. Ușor de recunoscut după capul triunghiular, ochii cu pupile verticale ca la pisici, desenul de pe spate în zigzag (poate lipsi desenul, dar se întâmplă mult mai rar decât la vipera comună). Vipera cu corn se poate urca ocazional în copaci, dar nu ca să vă atace, ci pentru că vânează și păsărele.
 • vipera de stepă (Vipera ursinii), după unii autori și vipera de fâneață (care e de fapt subspecia din Ardeal, V. ursinii rakosiensis). Cea mai rară specie de viperă de la noi, prezentă în zonele de deal cu pășuni seculare, dar și în zone mai joase, cum ar fi zonele nisipoase cu vegetație de pe litoral din Delta Dunării. Este o specie veninoasă, dar nu e agresivă. Dacă o întâlniți și îi dați spațiu de retragere, vipera va fugi întotdeauna, pentru că îi este frică de oameni. Ușor de recunoscut după capul triunghiular, ochii cu pupile verticale ca la pisici, desenul de pe spate in zigzag (poate lipsi desenul, dar se întâmplă mult mai rar decât la vipera comună).

Astea sunt speciile de șerpi de la noi. Nu mai sunt altele și nici nu vor mai apărea curând. Există în ultima vreme o tendință a oamenilor de știință de a diviza o specie cu două sau mai multe subspecii în doua sau mai multe specii distincte (vezi cazurile Elaphe sp., Hyla sp., discuția despre Vipera berus fiind în toi), dar șerpi rari și nemaivăzuți nu avem de unde să mai scoatem, că nu avem joben de șerpi. Am văzut că abundă adjectivele rar, periculos, uriaș, dispărut. Uriaș ați văzut, majoritatea speciilor pot depăși un metru, deci un metru nu înseamnă uriaș, ci o mărime medie pentru un șarpe. Periculos – majoritatea șerpilor adopta o poziție defensivă dacă sunt deranjați sau încolțiți. Mulți șerpi însă mimează atacul (așa zisele mușcături seci) și doar viperele pot injecta venin. Păstrând distanța de siguranța (minim doi metri, să fie) și bățul din mână departe de șarpe, cu siguranță nu veți fi mușcați! Rar vedeți din hărți că nu sunt așa rari, ba unii sunt extrem de comuni: 5 specii din 10 pot fi găsiți în aproape toate județele țării, iar șarpele de casă, cel mai puțin pretențios, poate fi văzut oriunde.

Mai trebuie să știți ceva: toate speciile de șerpi din România sunt protejate prin lege! Legea spune clar: speciile de amfibieni și reptile de pe teritoriul României sunt protejate, fiind incluse în OUG 57/2007 cu completarile din 2011 (Convenția de la Berna). Uciderea sau chinuirea oricărui șarpe din fauna României, indiferent de specie, sunt delicte pedepsite de legea română!


Curentul "descoperirilor epocale" în herpetologia de la noi și de aiurea era în floare și înainte de momentul septembrie 2014, dar de vreo doi ani parcă au luat-o razna. Clickbait-urile curg și editorii își freacă mâinile văzând recolta de guvizi care citesc “știri”.

Iunie 2014: Cazul "Șarpele uriaș din Berceni"
KanalD și Wowbiz titrează mare despre șarpele uriaș care e de fapt un subadult, culmea, de șarpe rău (Dolicophis caspius), care ajunge în mod obișnuit la 2 metri lungime și chiar mai mult. Deci juvenilul era un uriaș. Cum o fi ta-su?

Septembrie 2014: Cazul "Șarpele cu două capete de la Marea Neagră"
Șarpele de fapt e un fake; șarpele mutant e, chipurile, din Turcia de la Marea Neagră, nu de la noi din țară, asta însă aflând doar după ce dai click. Articolul duce la un videoclip publicat cu un an înainte care are doar o colecție de imagini trucate (deci doar imagini statice, unele și blurate, nimic autentic de prezentat). În culpa, Antena1, Adevărul, StirileProtv, Libertatea etc

După povestea cu boa de nisip, goana după senzațional a continuat, însuflețită de resemnalarea lui Eryx în Teleorman.

Octombrie 2014 Cazul "Vipera Neagră"

La aproximativ o lună după povestea noastră cu boa de nisip, mai multe publicații avide de senzațional publică o știre despre vipera de munte (cea mai comună viperă din Europa – vezi harta de distribuție), anunțând că a fost regăsită vipera neagră (o denumire alternativa a speciei) după mai bine de 40 de ani de absență. Știrea a apărut la Digi24, Evenimentul Zilei, Descopera.ro și alții.

Mai 2015 Cazul "Invazie de șerpi în Banat".

În curtea unei bătrâne a fost găsit un hibernacul (un loc unde pot ierna mai multe exemplare de șerpi, uneori din mai multe specii, amestecându-se uneori și cu alți amfibieni și reptile). Articolul este ilustrat cu o fotografie înfățișând un ritual de reproducere al unei specii de șerpi americani (garter snakes – probabil Thamnophis sirtalis), nicidecum cei de casă menționați în articol. În culpă, Realitatea.

Iulie 2015 – Cazul "Șarpele uriaș din Constanța"
Un șarpe de peste un metru (asta înseamnă în mintea unui redactor odihnit un șarpe uriaș – peste un metru) a fost găsit în Ovidiu, de fapt. Probabil, spre marea bucurie a redactorului, localnicii au "neutralizat" șarpele până la sosirea jandarmilor, alertați de aceiași localnici. În culpă: Realitatea.

Și ultima din vechi, de la Giurgiu pentru nașu’ mare, o fotografie trucata atât de evident încât nu merită să o mai comentez.


Din 2016, ultimele, cele mai proaspete, sunt venite pe adresele mai multor redacții:

Mai 2016 Cazul "Vipera de Făgăraș"
Articolul a apărut la Stirile Protv
Vipera menționată în articol este de fapt banala viperă comună (Vipera berus), despre care am vorbit și mai sus. Articolul este ilustrat însă cu o fotografie "împrumutată" de pe Internet cu o viperă cu corn (Vipera ammodytes), iar textul vorbește despre o specie care nu a mai fost văzută din anii ’70. Eu am văzut-o și în 2014, și în 2015, și în 2016. Se pune? Articolul a fost preluat și de Adevărul de Brăila.

Mai 2016 Cazul "Șerpii pe cale de dispariție din Portul Constanța"
Cele patru fotografii înfățisează doua specii comune, șarpele de apă (Natrix tessellatta) și șarpele rău (Dolicophis caspius), șerpi obișnuiți în zona digurilor de piatră sau de stabilopozi de pe litoral. Textul însă vorbește despre balaurul dobrogean (Elaphe sauromates), o altă specie decât cele văzute de fapt de autorii fotografiilor. În culpă, Ziua de Constanța.

<hr />În încheiere, am un mesaj pentru redactorii avizi de senzațional care acum, în sfârșit, pot spune că s-au documentat pentru viitorul lor articol senzațional cu șerpi: &quot;<strong>Dragă domnule redactor: Nu s-a umplut țara de specii rare de șerpi. Ai uitat tu să citești înainte să publici.</strong> Se încălzesc pe marginea terenului salamandrele veninoase, că.. deh... mai subțire la noi cu aligatorii.  <p><strong>Bonus</strong>: dacă găsiți un șarpe în casă sau în curte, puteți citi și acest articol sau îl puteți contacta chiar pe autor să vi-l scoată în siguranță din casa, pentru că e păcat să îl omorâți, indiferent de specie sau cât vă e de frică. Despre vipere am scris tot eu un <a href="http://www.dorupanaitescu.ro/vipere-din-romania-ce-trebuie-facem-cand-vedem-vipera.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer">articol la fel de stufos</a> ca ăsta, sunt singurii șerpi față de care trebuie să păstrați distanța dacă nu vreți să ajungeți pe la spital sau chiar mai rău.</p> <p>&#160;</p> <p><img style="background-image: none; border-bottom: 0px; border-left: 0px; margin: 0px auto; padding-left: 0px; padding-right: 0px; display: block; float: none; border-top: 0px; border-right: 0px; padding-top: 0px" title="sarpe" border="0" alt="sarpe" src="https://zoso.ro/img/2020/11/sarpe.jpg" width="900" height="600" />

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

 1. NOU
  #1

  Cam veninos articolul!

  10
 2. Foarte bun articolul, ma bucur ca încearcă cineva sa ofere un pic de educatie in domeniu.
  Poate ar merita amintit si sarpele de sticla sau napârca (Anguis fragilis), care de fapt nu este un sarpe, ci este o soparla fara picioare, animal inofensiv, dar care este ucis la fel de des ca oricare șarpe, si mai usor, datorita faptului ca este un animal lent, fara posibilitatea de a fugi sau de a se apara.

  20
 3. Dorule, azi m-am chinuit sa fac un coleg sa inteleaga de ce tolerez eu serpii prin curte :) Cind m-am mutat la tara aveam fobia dubioasa fata de ei. Inca o am dar e sub control.
  Am serpi de casa prin curte. Anul trecut am numarat noua intr-o dimineata. Ii tolerez pentru ca papa broaste din greu si asa pot sa dorm si eu noaptea. Ma rog, cind nu apare vreun arici in zona ca atunci nu ma lasa ciinele si tre sa ma duc sa scot ariciul din curte.
  Ideea e ca serpii pot fi si buni la casa omului. Exemplarul de JR (numele de alint) vazut weekendul trecut se apropie de un metru.
  Asa ca sa stii ca ai parte de un sustinator oarecum activ care incearca sa schimbe putin mentalitati legate de serpi cind prinde ocazia. Dar tot nu pun mina pe ei :) Decit daca sint pui mici de 10 cm.

  20
 4. NOU
  #4

  Acum inteleg de ce toti cu care m-am intalnit pe munte in ultimele 3 luni m-au intrebat: „sunt serpi?” si nu intelegeam care e chestie si de ce tocmai serpi.
  Now I know, misto articol. Initial am crezut ca e vreun mesaj ascuns in spate cam cum erau anunturile alea din ziar de dinainte de revolutie :))

  10
 5. Cred că ar fi mişto dacă s-ar pune cîte o fotografie la fiecare din speciile amintite.

  10
  • ai speciile in linkurile din subsolul articolului.

  • ‘da lenea e mare.
   E asa mare ca si ca sa scriu chestia asta mi-a fost greu…

   00
  • Mie nu-mi e străin google, plus că ştiu de mult timp de articolele respective şi mă împac bine cu şerpii. În ultimul an de facultate am avut un şarpe de casă în camera de cămin pe post de animal de companie, de nu mai intra nici dracu’. Eu ziceam de ăsta de aici.

   00
 6. Foarte bine documentat acest articol. E bine de stiut ca nici cel mai temut si mai periculos sarpe din Romania – vipera – nu ataca omul decat daca ai ghinionul sa nimeresti fix in locurile in care se odihneste la soare, iar atunci nu ataca pentru ca ar fi un sarpe agresiv, cu initiativa de atac, ci pentru a se apara de om care, de cele mai multe ori, in relatie cu sarpele, foloseste bata. Orice sarpe din Romania, lasat in pace, isi va vedea de treaba lui.

  00
 7. Viperele cu 2 picioare nu le-ai pus :D

  00
 8. Hm, „vipera de stepa”… Pai ce puii mei cauta in Suceava, ca n-avem stepa aici? :)

  De distingerea viperelor de alti serpi prin faptul ca primele au pupile verticale stiam. Am mai notat acum si capul triunghiular.

  „Se încălzesc pe marginea terenului salamandrele veninoase”. Aoleu. Astea nu prea suna a fi bune de animal de casa. Cat de veninoase si pe unde patruleaza?

  00
  • In Suceava sunt vipere de stepa printre cetateni. Uita-te bine in jur.

   00
  • NOU
   #14

   de ce ar trai vipera de stepa doar la stepa? Ce, moldovenii se limiteaza doar la Moldova?

   00
  • Eugen: toata zona joasa a Moldovei este o zona cu climat continental, similar cu habitatele stepice din Rusia (iarba inalta, terenuri joase). Vipera de stepa a fost mult mai raspandita in Moldova, acum e retrasa in cateva puncte de distrbutie in areal, care este extrem de discontinuu. In zona Sucevei este prezenta subspecia Vipera ursinii moldavica, prezenta si in Iasi, Galati (data istorica, dar nu excludem sa gasim noi popendulatii) si Tulcea.

   00
  • @Doru Panaitescu: Multumesc pentru raspuns. Citisem articolul si am inteles ca denumirea nu vine numaidecat de la mediul in care traieste.

   Ma interesa mai mult partea cu salamandrele veninoase. Cam pe unde obisnuiesc sa-si faca vacantele de vara?

   00
  • Doru, multumesc. Sincer am sperat sa nu fie adevarat animalul asta, „salamandra veninoasa” :)

   Tocmai, nu la mare, ci fix in zonele impadurite ale Carpatilor voi merge. Asa ca mi-au prins foarte bine informatiile din acest articol, cele de pe siteul tau si de pe fieldherpingromania. Unele (pupila verticala caracteristica viperelor de la noi) le stiam, altele le-am aflat.

   @Vali Daca ai in gand vreun proiect de „curated news”, ca tot spuneai zilele trecute ca n-avem si e nevoie, pe partea de reptilistica cred ca la surse de incredere, „curated” adica, poate intra linistit Doru.

   00
  • Era o gluma. Salamandrele nu musca. Da, au niste glande cu toxine in spatele capului, dar trebuie sa musti tu din ea sa te intoxici. :-) este un mecanism de aparare pentru pradatori. Si totusi sunt animale care le consuma, avand imunitate. Salamadrele pot fi intalnite i zinele umede cu frunze din zonele impadurite din carpati. Deci poti merge la mare linistit. :-)

   00
 9. da like daca si tu ai citi cu vocea tantii de la teleenciclopedia =))

  00
 10. Vipera de stepa are si subspecia ursinii moldavica, atestata in judetul Iasi in Valea lui David.

  00
 11. Daca va e frica de serpi, adoptati o mangusta ca animal de companie

  https://www.youtube.com/watch?v=wBzfdWkh-9w

  00
  • Sau un arici.

   00
  • Sunt multe alte animale care mananca serpi. In primul rand pasarile acvatice (berzele, toate speciile de starci etc), apoi rapitoarele mari – una din ele este chiar asa denumita, șerparul (Circaetus gallicus) – care se pare ca e imun la veninul multor specii de vipere si alte colubride veninoase pe care le intalneste in pasaj, in locurile de cuibarit, respectiv cele de iernare). Dintre mamifere, cred ca toate animaele carnivore si omnivore consuma cu placere serpi si alte reptile, majoritatea avand imunitate la veninul viperelor. Asa ca cei cu teama de serpi pot rasufla linistiti, natura are grija sa ii rareasca si fara ajutorul vecinului inarmat cu furca sau sapa.

   00
 12. M-am uimit sa vad ca a scris Zoso atat de mult despre animale, apoi am vazut guest author, daca era ceva despre bricolaj, termopane, gradinarit, te intelegeam sa scrii ditamai romanul …

  00
 13. Oricum ar fi cred ca nu-i animal mai urat in lume!

  00
 14. In Romania, varanul poate fi gasit doar in captivitate?

  00
 15. EU l-am vazut pe Omu’Sarpe in piata! Stire ultrasenzationala, doar pt initiati!

  00
 16. Cum adica mai subtire cu aligatorii, domnu’ Doru? Sunt si din aceia, uitati aici: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/video-se-cauta-un-crocodil-in-raul-lapus-a-fost-vazut-de-pescari.html

  00
  • Daca intr-adevar a fost vreun atac (in articol nu e nici o dovada, doar declaratiile localnicilor), e posibil sa fi fost atacat de un somn de dimensiuni mari. Somnii sunt cunoscuti pentru atacurile asupra pasarilor – unele chiar de talie mare, pe care le inhata inclusiv de pe mal. Am auzit multe povesti in Delta cu copii atacati de somni, unele trebuie sa aiba un sambure de adevar. De aici pana la crocodili intr-o zona atat de nordica, si in Europa, e neverosimil.

   00
 17. NOU
  #32

  TL;DR: este un sarpe pe care-l cheama E.jaculus

  00
 18. Concluzia 1: din 10 specii 7sunt neveninoase. Din cele 7, 4 sunt chiar inofensive si omorate in draci din cauze asemanarii cu viperele. Daca as fi sarpe, as fi foarte sucarita pe vipere.
  Concluzia 2: viperele au capul triunghiular si pupile verticale. Bine de stiut. Daca ma pot opri din urlat suficiente secunde cat sa ma uit la pupilele unui sarpe care mi-a iesit in cale. :)

  00
  • „Daca ma pot opri din urlat suficiente secunde cat sa ma uit la pupilele unui sarpe care mi-a iesit in cale.”
   Apropo de asta, uite ce mi-a zis o colega pasionata de plimbari prin padure: „Daca te intalnesti cu un lup sa nu razi pentru ca iti va vedea dintii si va crede ca vrei sa il ataci.”
   :D

   00
 19. Mulţumiri lui Doru Panaitescu pentru articol şi lui zoso pentru gazduirea acestei şerpării :)

  Întrebare pentru autor: numele popular de „năpîrcă” căror specii li se atribuie? (ma intereseaza in special zonele Buzau si Giurgiu). Thx.

  00
  • @Doru
   Intre timp am citit si celalalte articole ale tale si m-am lamurit. Thx anyway :)

   00
  • Ca sa fie lamureala completa, ar trebui sa stii ca in multe locuri din Romania, naparcile inseamna … vipere. Datorita asemanarii si lipsei de educatie a boborului roman, tot ce e lucios si misuna in iarba e vipera. Naparca este o reptila fara picioare, dar aspectul lucios de la unele exemplare pune pe fuga (sau atrage un metal ascutit la memeaca) aidoma serpilor.
   In acelasi timp, e greu sa convingi un sat intreg ca naparca nu este sarpe. Sau sa il dezveti sa zica naparca viperei din zona, daca asa a apucat de la ta’su marea.

   00
 20. Cea mai periculoasa specie de sarpe din rrOMANIA este parlamentarul de dupa ’89.
  Caracteristici:
  -foarte veninos, avand ca principala activitate subminarea economiei nationale
  -se pot observa doua cuiburi in care se aduna si lenevesc toata ziua unii langa altii: Camera Deputatilor si Senatul
  -predispusi la furaciuni care afecteaza oamenii din toate regiunile tarii
  -in ceea ce priveste aspectul fizic: burti mari, libidinosi
  -nivelul de inteligenta si bun simt: foarte scazut

  00
 21. sarpele de apa, conform hartii, e prezent in toata tara cu exceptia olteniei si nordestului moldovei… o fi din cauza ca astia nu au apa nici de baut?

  00
  • Acolo e prezent sarpele de vin. Si ala e agresiv dupa ce se imbata. Ar trebui completata lista.

   00
  • Vai de capul tau! Dac-ai sti ca in nord-est avem si sarpele drojdier, care salasluieste in zonele cu multe cazane de preparare a rachiului, adica practic prin tot nord-estul.
   Comportamentul difera de la exemplar la exemplar: unii sunt agresivi (musca, sar la bataie, scuipa, injura). Atentie la muscatura acestora: desi nu sunt veninosi, riscul de infectie este mare, din cauza problemelor dentare (endemice in zona).
   Mai sunt si exemplare mai blande, de care te poti apropia, nu-ti fac nimic si sunt in general bine-dispusi.
   Tot in NE mai este intalnita si o subspecie a sarpelui drojdier, si anume sarpele de șanț. Inofensiv, se gaseste de obicei in santurile din apropierea crasmelor, insa uneori mai poate confunda si soseaua cu patul de acasa (aviz soferilor, mai ales noaptea); caracteristice ii sunt aspectul si starea tip „lemn”, sau dupa cum se spune in zona, „țapân di bat”.

   00
  • in Oltenia au sarpele de zaibar.

   00
 22. NOU
  #43

  Am citit cu atentie acest articol . In urma cu 27 de aproximativ am vazut un sarpe negru catifelat subtire si lungimea era de aproximativ 30 cm.m-am speriat foarte tare eram cu tatal meu care nu a ezitat nici-un moment l-a si omorat cu topor asta era in Maramures la granita cu Ucraina citind acest articol mi-am amintit de sarpele ila pe care l-am vazut in copilarie dar nu este mentionat in acest articol. Rugaminte ati putea spune ce fel de sarpe era? Multumesc.

  00
  • Daca era catifelat si subtire cel mai probabil era vorba de o naparca (Anguis colchica). Naparca este de fapt o soparla fara picioare. La fel de inofensiva ca celelalte speciid e serpi, daor ca avand aspect de sarpe este confundat cu acestia si are parte de topor in cap. Pacat ca dati intr-un animal doar pentru ca nu stiti ce e. Nu am vazut niciodata o naparca sa atace omul. Niciodata. Dar cand nu ai decat un ciocan, toate ti se par cuie, nu-i asa?

   00
 23. Am vazut personal cum un Somn a luat lesurile unuin Cormoran adult si unui catel in aval de barajul Portile de Fier II.

  00
  • somn cu S mare :) Probabil isi merita numele. Ai auzit cum face cand il prinzi si-l scoti pe uscat?

   00
 24. NOU
  #47

  Foarte bun articol. Felicitări. Poate mai mulți oameni vor privi cu alți ochi , serpii.

  00
  • „Poate mai mulți oameni vor privi cu alți ochi , serpii.” Virgula nu era necesara.
   Personal eu as prefera ca oamenii sa priveasca mai toate vietatile cu alti ochi, sa nu si le inchipuie doar cu topoare in cap sau puse pe gratar. Dar, dupa cum spunea Doru Panaitescu mai sus, cand ai un ciocan toate din jurul tau ti se par cuie.

   00
 25. Povestile copilariei:

  -Vazum un sarpe prin Delta, initiaĺ latrau niste caini prin zona lui, iar cand il vazusem ca statea incolacit si nu misca, mi-am zis ca asta face pe mortul, asa ca am decis sa ma retrag.

  -Mie îmi plăcea sa prind soparle mici din Tulcea-Casimcea, insa la cat de rapide sunt…slabe sanse.
  -Iar intr-o zi, am vazut ditamai soparla, ziceai ca este soparla komodo, partea amuzantă este ca am alergat după ea intrase in tunelul.

  -Amuzant, in spatele blocului meu din Constanța am vazut o soparla mica, mai vazusem si intr-un parc de joacă.

  00
  • Multi serpi fac tanatoza. O fac pe mortul sa scape de eventualii atacatori. Soparlele mici din zona sunt fie de camp, de ziduri sau de iarba. Soparla mare de Komodo este fie guster, fie guster vargat. Gusterul vargat poate ajunge si la 50 de centimetri cu coada cu tot

   00
 26. nu stiu cum le au unii cu serpii dar eu sa nici nu aud de ei D:

  cred ca am mai ajuns pe un blog in care erau explicate speciile si singura chestie care a ramas in minte era aia cu ochii cu pupile verticale – viper – fugi

  de la 1-2 metrii nu stiu cat de bine le vezi pupilele … eu unul numai alea nu cred ca as putea sa ma uit.

  serpii vazuti de mine au fost ceva mici 20-30 cm, si cativa 60-70 vazuti morti

  ps. e adevarata povestea ca mor dupa cateva ore?

  00
 27. in urma cu multi ani, intr-o zona „bantuita” de vipere cu corn, am avut parte de o intalnire pe care nu o voi uita niciodata: spre asfintit, mergand descult prin iarba spre apa Cernisoarei, era sa calc peste o familie de vipere care-si serveau cina in iarba. inainte de a calca intr-un loc sigur, familia s-a risipit de parca n-ar fi fost… am tras o sperietura zdravana, dar vorba aceea: ce nu te omoara te intareste. si prin asta doresc sa intaresc idea articolului: NU OMORATI NICIUN SARPE!

  00
 28. Buna! Am o mare curiozitate:este posibil ca serpii sa ajunga si in apartamente ? Mai exact la etajul 4 ! Stau de ceva timp intr’un bloc nou cu 6 etaje in C’ta , iar blocul se afla in apropierea unui lac.Vecinii de langa mn inchiriaza apartamentul si de curand m’am speriat de tipetele noilor chiriasi.Este vorba de o studenta straina (cred ca este din Israel ) care a venit plangand si a batut la usa mea sustinand ca a vazut un sarpe in aerul conditionat ! M’am socat si am fost cu iubitul meu sa vedem despre ce e vorba si sa „dam de sarpe”.Ne’am uitat prin casa , am chemat paznicul blocului sa deschida aerul conditionat , a scos filtrele si nu a gasit nimic.Imi e greu sa cred ca un sarpe se poate catara si sa ajunga pana la etajul 4 . Initial am crezut ca fata e ” fumata” si ca a vz de fapt altceva , dar cu putin timp in urma alta chiriasa studenta , de la etajul 3 de data asta, a facut aceeasi schema :a venit panicata la cea de langa mine sustinand acelas lucru-a vz un sarpe in a.c.!!! Sincer nu stiu ce sa cred , daca au vz intr’adevar sarpe sau e doar vreo tactica de a lor de a se muta din blocul asta, desi nu vad de ce -ap arata ft bine si stateau singure in ap de 2 camere.Erau ft panicate si plangeau amandoua ….eu una nu am mai auzit de serpi in bloc si in niciun caz la etaj .Astept un rasp daca se poate 😀 Multumesc !

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.