SEO: Exact Domain Match şi calitatea

Google a făcut o curăţenie zilele trecute, cu intenţia de a elimina domeniile exact match cu conţinut dubios/jalnic/inutil. Domeniile exact match sunt domeniile de genul “rochiiseara.com” sau “iphone5.ro”, pe care românii (şi nu numai ei) le cumpără pentru afiliere. Ca de obicei, părerile sunt împărţite, şi ca de obicei eu mă duc pe SeoPedia pentru a afla ce se întâmplă, pentru că acolo e locul unde profesioniştii români în internet se adună (lol). (sursa)

Aşadar, ca să vedeţi de ce Google vrea aceste domenii dispărute e de ajuns să citiţi cele şase pagini ale discuţiei dintre webmasterii şi SEO-iştii români. Majoritatea au grave lacune în exprimare, nu numai de de greşelile gramaticale.

Întrebarea care mi-a venit în cap este: cum pot oamenii ăştia care abia se pot exprima în limba lor maternă produce conţinut bun/util/interesant? Înţelegeţi acum de ce majoritatea au fost penalizaţi? Google s-a uitat la time on site, a văzut că oamenii stau puţin pentru că nu au ce citi, au dedus de aici că e vorba de conţinut slab calitativ şi i-a executat. Sigur, nu pe toţi, doar pe cei mai jenanţi dintre ei.

Cam ăsta e şi motivul pentru care tot ce ştiu cei mai mulţi dintre ei e să facă link exchange şi să vândă advertoriale cu 3€.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Momentan, doar pe international, mai exact USA si UK functioneaza update-ul.

    00
  2. din pacate, realitatea e ca sunt multi oameni care nu stiu sa scrie coerent si fac bani pe internete.

    de ce? pentru ca (din pacate) nu e nevoie de o gramatica avansata ca sa ai o idee buna.

    e cu atat mai frustrant cu cat e mai des intalnit

    00
  3. Lasa bah ca nu e dracu asa negru, o picat doar gunoaiele.

    @Serban Cristian mai lasa teoria si pune mana si testeaza ceva ca vorbesti prosti.

    00
  4. @Zoso

    Am uitat sa zic.. Partea cu timpul pe site nu mai pui webbmaster tools/analytics si gata, nu se mai vede nimic.

    00
  5. S-a apucat Google de tamplarie si s-a apucat sa monteze clante?!

    00
  6. Pare putin cam aiurea ca dupa nu stiu cati ani sa schimbi regulile si sa „faci curatenie” … pai daca era de porc sa ai astfel de domenii de ce le-a acceptat si indexat chiar binisor pana acum ?
    Maine marele goagale poate sa spuna ca e tot de mare porc sa ai domeniu cu numele tau si sa te curete si pentru asta …

    00
  7. NOU
    #7

    Dar despre cei care se bateau cu pumnii in piept ca nu aduc avantaje domeniile emd ? Stiu personal cativa „specialisti” pe tema asta. Acum afla si ei uimiti, ca, surpriza, domeniile exact match constituiau un avantaj in serp ? :)

    Ma rog, regulile jocului se schimba, time on site, buzz-ul pe social media al articolelor tale, chiar si comentariile vor conta din ce in ce mai mult.

    00
  8. De acord cu tine ca sunt multi agramati care fac bani frumosi pe net cu site-uri cu continut dubios. Insa acest update pare sa fi lovit insa in multe site-uri oneste ale unor indivizi care au investit timp si bani. E frustrant sa iti vezi munca aruncata peste noapte la cosul de gunoi, pentru ca asta s-a cam intamplat. Scaderi de 80 de procente ale traficului, asociate cu penalizari de 200-300 de poziti in rezultate e masura cam drastica.
    Va fi interesant de urmarit daca Google va mai lucra la acest algoritm pentru ca pana acum pare un semi-esec.

    00
  9. Chestia cu EMD si Afilierea din punctul meu de vedere e alta. Google trebuie sa livreze rezultate de calitate la query-uri si multe site-uri EMD livrau continut decent, cu o redirectionare bineinteles spre un magazin. Ori afiliatul are tot interesul sa faca redirect spre un magazin care performeaza si ofera servicii bune insa se pare ca nu face treaba buna in pozitionari. Cred ca ceva e f rau de G vreau sa loveasca industria asta.

    Personal vad treaba un pic mai complicata pentru ca trecand la lucruri mai serioase poate sa distruga unele businessuri micute insa care faceau treaba buna: instalatori, firme de transport, samd.
    Acestia au tot fost penalizati si in loc de ei au urcat in rezultate business-uri dubioase care nu au facut SEO..ori pana la urma e rau pentru cei care cauta. Sau o fi apropoul de PPC? Ca tot se vehiculeaza ca in fapt asta e ideea pe care vrea sa o transmita Google: in loc sa iti pierzi vremea cu SEO mai bine investesti in AdWords. La inceput mi s-a parut o gluma, dar incepe sa fie mai OK asa.

    @Bogdan
    C’mon! Iti asumi riscurile cand iti iei un EMD, asa cum iti iei avantajul unui EMD. Din ce am vazut au picat doar EMD care erau facute strict pe afiliere/parked domains sau continut slab.

    00
  10. Sute, mii de domenii cumparate. Uite de-asta afacerile nou infiintate trebuie sa vina cu nume de brand de tip „YaKazoo”. Cele 40 de domenii posibile au fost cumparate de „Gigel34” care vrea 10 000 de euro pe ele.

    00
  11. In .ro avem prea multe cautari mari si imature, in care domneste spamul din lipsa de continut calitativ, ca sa vorbim despre problema domeniilor exact match. Noi avem o problema cu mentalitatea webmasterilor, nu cu domeniile.

    La noi, daca ar fi rulat acest update, ar fi dat jos EMD-urile (care reprezinta o mare parte din rezultatele pe query-urile long tail) in favoarea unor branduri la fel de spammy pe care le-ar fi maturat cu un Penguin in urmatoarea perioada. Nu poti rula cu succes un update care filtreaza site-urile low-quality atunci cand nu ai site-uri high-quality.

    In alta ordine de idei, update-ul asta a lasat multe mizerii in urma lui pe english-US, a maturat siteuri de calitate pe langa cele de umplutura, ca de obicei. Este un update care urmareste EMD-urile in mod direct si prea putin partea de low quality care e, oricum, atat de relativa la Google.

    00
  12. @Legioner, se pare ca Google s-a uitat si la owneri, caci multi oameni se plang ca le-au fost penalizate toate domeniile, inclusiv cele noi, la care nu au facut nimic. Nu e o solutie ce zici tu acolo. Crezi ca Google nu are instrumentele proprii? Trebuie sa fii un pic naiv sa crezi asa ceva.

    @zoso
    Ideea e ca Google nu a penalizat doar domeniile EMD, ci si paginile construite pentru promovarea expresiilor long tail. Culmea, tot ei spuneau ca acele expresii trebuie acoperite, mai ales in ideea in care se poate obtine continut relevant.
    In alta ordine de idei, eu am un site de stiri sportive penalizat. A primit numai link-uri naturale, articolele au fost share-uite iar cu toate astea, a pierdut 80% din trafic in noaptea de vineri spre sambata. Mai mult, bounce rate-ul este, in medie, de 25% iar timpul de stationare pe site este de aproximativ 6 minute.
    Da, mizeriile gen „cheaprentalcarsinbucharest.com” trebuie sa dispara, sunt de acord. Insa Google, ca la fiecare update, o da in bara si omoara o multime de site-uri ok, cu continut relevant. Quality content zici? Doar cat timp vrea Google sa te tina in joc…

    00
  13. E interesant de vazut/auzit de la propietarii site-urilor „oneste” cat de oneste sunt site-urilor lor.

    Google nu a penalizat domeniile EMD, nici longtail-urile. Nicidecum. Asta spun ei. Google a facut un mini-Panda update care a atacat pe langa si cateva EMD-uri, insa EMD-urile in general nu au fost atat de afectate pe cat s-ar vrea sa para, sau ar vrea webmasterii sa para. Monitorizez zilnic sute/mii de EMD-uri in diverse nise si nu au fost afectate. Poate doar 1% dintre ele. Singurele site-uri afectate la ultimul update sunt cele care nu ofera nimic utilizatorului (sau nimic concret), nu neaparat EMD-urile. Si nu, time on page nu are legatura cu acest update. Sincer.

    00
  14. s-a facut si pe google.ro update`ul, sau doar partial.

    mi-a sarit in sus un site, adica cuvinte care erau pe pagina 5-10 acum sunt pe pozitiile 1, 2 si 3 :D, a trebuit sa ma mut urgent pe un server mai mare.

    00
  15. Prietenii.. treaba e simpla… in US majoritatea domeniilor de tip EMD erau MFA’uri (made for adsense), Googlici’ sa gandit cum facem noi sa mai crestem putin pretul pe click in adwords… si au facut asta, „crima” asta impotriva EMD-urilor… asta va rezulta in mai putine locuri unde se pot afisa reclamele tot odata asta va afecta pretul pe click care e orcum destul de mare pe US.. bonusul vine pe partea ca nu o sa mai fie revenue share cu advertiseri (acel 68%+) totul o sa fie a lor, asta a fost scopul pinguinului si pandalaului’ de asemenea.. asa ca cei cu site-uri de doi lei (dupa parerea celor de la Google si a mea) au fost izbiti de totii pereti.

    Nu plang pentru cei care au pierdut tot, e normal ca cei care lucreaza in „scarba” sa mai mearga si la „sapa” ca parca prea usor parea sa faci bani online.

    @Matei Nu vreau sa intru la discutii contradictori dar pentru owneri exista namecheap + free whois guard, exista nenumarate hostinguri exista tot odata posibilatea de a mai gasi un cont de adsense (mamica,tatic,matusa,prietena..etc) daca ai site-uri foarte mare care produc destul de mult ca sa scuze efortul.

    00
  16. eu sunt ok cu „rochii sexy” :)

    00
  17. @Adrian

    Asa, asa, asa numa incet la deal.. dati nisele, mai era unu pe threadul de pe seopedia care facea dastea’ =))

    00
  18. Toate discutiile de aici sunt inutile. Tot ce Google ne explica e inutil deoarece Google ne vrea prosti. Tot ce fac ei acum e sa curete serp-urile de seoisti, pentru ca nu ei le aduc bani.
    In concluzie : cat mai putini seoisti buni care ajung sus = mai multi bani pentru Google din Adwords.
    Am ajuns la teoria asta conspirationista dupa ce am luat bann pe un site 100% white, cu bounce de 10% FARA NICI O EXPLICATIE. Ok, imi dai bann, dar trebuie sa imi zici si de ce, nu? Poate ca nu vor ca eu, sau oricare altul sa le stim regulile.
    So : Google vrea seoisti confuzi.

    00
  19. Yep, fiti confuzi, asa e cand inveti dupa e-books ^_^ cand sa dus sa dus…

    00
  20. Deci faptul că le anulează valoarea mi se pare de înțeles. Dar faptul că le elimină, practic le penalizează… asta nu pot să înțeleg. Ultimele actualizări de algoritm sunt strigătoare la cer.

    00
  21. o tara de specialisti :)

    00
  22. Cel mai de succes Exact Domain Match de la noi:

    cursbnr.ro: 789.508 de unici pe luna, peste zf, capital, avocatnet, ws, orice site din sectiunea economic de la sati.

    Cel mai misto e ca atunci cand se inflameaza cursul, le creste astora traficul :D

    00
  23. @Legioner asa e cand nu inveti deloc. s-a dus….

    00
  24. Pe ce te bazezi cand dai verdicte ? Logica, bun simt, teste, experienta? Ce parere ai despre siteurile whitehat care au picat ? Crezi ca pe cei de la google ii intereseaza userii sau sa faca bani cat mai multi (vezi cum au crescut veniturile in ultimul an)?
    Ti se pare normal ca o pagina jenanta (de ex despre fitness) de la dailymail sa fie pe prima pagina doar ca ziarul este brand in dauna unui antrenor celebru de fitness ?
    Ti se pare ca trateaza toate siturile cu aceeasi masura ? Poate uiti cazurile celebre (chiar pagina Chrome din Japonia parca) care a cumparat linkuri si a fost penalizata doar 3 luni?
    Ti se pare normal ca pe prima pagina sa fie 5 articole ehow si 6 articole livestrong (siteuri cu articole copiate si jenante) si restul clipuri youtube ?
    E normal intr-o anumita masura ca cei de la Google sa faca ce vor cu motorul lor de cautare, dar cand dai verdicte priveste din totate punctele de vedere (si al userului si al webmasterului) si nu uita ca totul e pe bani. Plus ca nu cred ca esti vreo autoritate in SEO.
    Spor

    00
  25. Un raspuns low quality numai bun de pandalizat :))
    Pai tocmai asta e problema: ce vrea google sa rankuiasca ? Ce este quality pentru google? Poate scrii un articol pe tema asta, daca tot dai verdicte. Cu siguranta nu stiri luate din toate partile si comentate superficial in 2, 3 propozitii.
    Le-as crede bunele intentii daca ar fi mai transparenti. Cum creezi un site 100% whitehat despre un business local plictisitor sau un business care rezolva probleme personale jenante (cine da link catre un avocat specializa in divorturi sau o firma care vinde termopane) . Stii ca la o conferinta i s-a propus lui Matt Cutts sa rankuiasca un astfel de proiect ? Crezi ca a vrut ?
    De ce mai era nevoie de un update pt low quality EMD? Panda / penguin nu erau filtre special concepute pt a inlatura astfel de siteuri ?!

    00
    • @cc98: nu mă prind de ce insişti, din moment ce nici tu nu prea te descurci cu limba română. serios. repet ideea: uită-te la ce discută specialiştii seo, ţi se pare nişte oameni care ar merita să facă bani dacă ei abia se pot exprima?

  26. Ca sa imi intaresc afirmatia ca google ne vrea prosti :

    00
  27. @cc98 chiar si cu aceste update-uri (EMD, Panda, Penguin, etc) Serps Google sunt pline de mizerii.

    Ce e quality content? Simplu, continut de ajutor celor care cauta. Continutul se filtreaza singur, gen – daca o proportie mare din vizitatori nu intra pe site-ul 3-4 (par/sunt spam/au mai intrat s-au ars), in timp Google le va arunca pe pagina 2-3-100. Totul e statistic, insa nu se poate imediat ca Google sa fie curatat complet. Si da, cred ca este nevoie de sute/mii de update-uri/mini-update-uri/etc ca Google sa fie din ce in ce mai curat.

    Spun multe ca Google vrea sa faca mai multi bani. Si voi ati face in locul lor. Si, daca tot fac bani si au bani de programatori de renume/foarte buni, de ce nu ar face si mai multi bani cu Serps bune? Chiar credeti ca daca distrug rezultatele in asa hal, oamenii vor continua sa caute cu Google, implicit Google sa faca bani din Adwords? Sincer?

    00
  28. @nobody: Nu cred ca un site cu un CTR mic si bounce rate mare poate fi asociat neaparat cu low quality. Mai sunt si alte semnale de luat in considerare…
    Vezi ca sunt forumurile pline cu exemple cu webmasteri care au un portofoliu de zeci de siteuri si care recunosc ca siteurile de calitate au fost penalizate si siteurile low quality sunt in continuare pe prima pagina. Chiar ei recunosc ca ar merita sa fie invers si toate updateurile nu prea au nici o noima. Adica au fost penalizate siteuri de calitate, chiar fara reclama (adsense, aff, etc) cu 100 + pagini si au fost inlocuite cu un site cu 3 pagini.

    00
  29. Logic ca pentru unii webmasteri update-urile nu au noima. Cand nu ajung la struguri, altceva ce pot spune?

    00
  30. E important sa jucam dupa regulile lui pana la urma ca suntem la el acasa.. Asa ca „ciocu” mic si spor la treaba …

    Pica unele , facem altele , intotdeauna o modificare din asta lasa portite noi pentru alte sisteme de atac. Asa ca hai la teste….

    In ultima vreme toata lumea e disperata, ca Google aia ca Google ailalta … :))

    00
  31. Intr-adevar, multe din website-urile EMD au continut de slaba calitate si merita eliminate, insa nu toate.

    Zoso, eu te inteleg ca esti un „hater”, insa prea mult ironizezi userii de pe SEOPedia. Ca pe orice alt forum si aici sunt foarte multi incepatori, insa printre ei sunt si destui care stiu ce fac(sau stiau). Multi din cei de pe forum care nu scriu corect gramatical, nici nu fac prea multi bani in online, insa multi useri de pe SEOPedia sunt mult peste nivelul tau si nu isi bat cu pumnul in piept cum faci tu.

    Ca sa raspund la intrebarea ta…unii din ei nu fac bani, iar unii chiar stiu sa scrie sau i-a dus capul sa isi angajeze copywriteri. Fara a fi nevoiti sa se comporte ca un papagal vorbitor pentru a-si castiga banii.

    00
    • @Alex: pui problema greşit. seopedia se vrea a fi un forum al profesioniştilor. dar printre ei avem oameni care nu spun nimic şi aşteaptă sa inveţe de la alţii, seniori care se ocupă de chestii ilegale (vezi faza cu domeniile .edu) şi mulţi multi oameni care nu ştiu a scrie. ori, conţinutul e parte importantă a optimizării, că degeaba optimizezi dacă n-ai ce. de asta pun accent pe limba română, pe care cei mai mulţi de acolo nu o stăpânesc la nivel mediu (pus virgula unde trebuie, lăsat spaţiu după punct, acordul subiectului cu predicatele).

      extrapolând, de aia internetul românesc e plin de dude şi căcat, că oamenii care se ocupă de el sunt agramaţi şi incoerenţi.

  32. Internetul romanesc e plin de dude si cacat? Uita-te pe .com (ca aici au fost penalizate EMD-urile, deocamdata)

    Internetul romanesc nu e plin de cacat, tu poate faci confuzie intre Internet si Google. Google e vinovat pentru faptul ca in top sau chiar in prima pagina se afla website-uri care nu-si merita pozitia. Daca ar fi dupa mine, rezultatele de anul trecut(octombrie) erau mai relevante si mai NEspamate decat cele de acum.

    Tu tot ii bagi pe toti in aceeasi oala. Abia 1 din 10 useri de acolo pe care tu ii numesti „agramaţi şi incoerenţi” fac intr-adevar bani in online si nicidecum nu au puterea de a influenta rezultatele in motoarele de cautare.

    Corect. Optimizezi continutul pentru a-ti vinde produsul/serviciul. Insa nu ajunge. Tu ai audienta pentru ca te-ai invatat sa „ataci” azi o persoana, maine alta, poimaine intra jumatate din SEOPedia sa-ti comenteze si tot asa. Dar nu toti fac asta. Unii au o idee, dar nu se pricep prea mult la cuvinte. Altii ofera niste servicii care nu tin prea mult de literatura. Fiecare face ce stie si ce poate mai bine.

    SEO tine intr-adevar de continut, doar ca asta nu e tot ce trebuie luat in calcul – Cel mai bun SEO-ist nu e cel care stie sa scrie cel mai corect in limba romana!

    00
    • @Alex: treci de la una la alta cu o incoerenţă adorabilă. intoarce-te pe seopedia şi rămâi acolo, te vei face mult mai bine înţeles.

  33. Ok, ramai tot cu ideile tale prestabilite…

    00
    • @Alex: ar fi fost stupid ca un nene incoerent să mi le schimbe. hai să incercăm să ne vedem lungul nasului şi să nu încercăm să le explicăm altora chestii când noi abia ne putem exprima gândurile.

  34. @Alex esti tu 100% sigur ca doar in USA au fost penalizate EMD-urile si s-a rulat iarasi algoritmul Panda? S-a rulat si-n UK, Romania, samd.

    „Cel mai bun SEO-ist nu e cel care stie sa scrie cel mai corect in limba romana!”

    Ok, din asta rezulta ca SEO-istii buni sunt analfabeti? Kk-qq-uari? Cel putin asa am invatat la logica.

    00
  35. Cred că sunteţi prea diplomaţi când vine vorba despre SEO şi seopedia. Prea des se foloseste cuvântul SEO în loc de SPAM. Iar pe seopedia apreciez că undeva pe la 90-100% dintre membri sunt spameri.

    Din punctul meu de vedere vorbim de SEO când este vorba despre optimizarea conţinutului, al siteului în general. Însă şi aici putem ajunge uşor pe tărâmul spamului în momentul când aşa-zisele „optimizări” nu mai reflectă conţinutul real. După care toate manevrele off-site de genul crearea de linkuri mi se par spam. Cât timp acele linkuri nu au apărut natural ca merit al conţinutului, este spam. Orice manevră menită să împingă un site mai sus decât merită dpdv al propriului conţinut, este spam.

    Pe seopedia se mândresc unii cu sute/mii de siteuri. Păi astea nu pot avea nici un articol scris, toată sandramaua este construită de un script care suge ceva de undeva şi gata siteul. Adică spamul. De asta mi se pare bolnav şi 2p, pentru că se bazează masiv pe siteuri create automat din clonarea conţinutului magazinelor parazitate. Parcă chiar ei pun la dispoziţie un script care face asta. Asta seamănă mai degrabă a hoţie la drumul mare decât a afiliere. Este un sistem pus la punct pentru a profita de naivitatea/prostia/nepriceperea unor magazine online. Este un sistem neacceptat de nici o reţea de afiliere serioasă, fie el Amazon sau eMag.

    Repet, din punctul meu de vedere. Nu sunt specialist seo sau alte minuni din trei litere, însă cred că şi un om simplu poate recunoaşte non-valoarea măcar acolo unde aceasta răbufneşte în toate părţile.

    00
    • @Sakura: bre, oamenii ăştia vor să facă un ban, şi optimizările astea golăneşti sunt la indemână. mai un titlu, mai un pasaj rescris de pe wikipedia, mai un EMD şi fac banii de ţigări pe luna asta. dacă eşti un pic mai deştept, faci chiar bani buni. dacă vrei, discutăm şi despre asta mai pe larg.

  36. si pe mine ma acuza astia ca ma mananc litere dar sincer… la cat scriu nu mi se mai vad literele pe tastatura si ma duc pe reflex…

    si o schimb la 2 luni….

    Asta cu scrisul corect e singurul argument a celor ce nu au nimic de spus.. Eu stiu agramati care au idei mai bune decat multi „culti” care raman doar cu asta ..

    Scriu mult si nu spun absolut nimic….

    00
  37. si inca o chestie in internet marketing nu exista metode profesioniste sau nu … exista doar metode care aduc bani sau nu …

    asadar tot ce nu este „ilegal” in sensul juridic al cuvantului este permis..

    dar deontologii care de obicei nu fac decat 3 centi pe luna critica pe toti ca nu sunt profesionisti….

    00
  38. :) Toti furam, dar unii chiar sunt nesimtiti. Nu pot sa cred ca exista un webmaster care nu a bagat dejtul in borcanul cu miere, adica care nu a facut spam prin diverse metode. Eu ce za mai zic ca am toate site-urile jos dupa acest update, sunt pe nicha de xxx, la mine nu se mai pune problema de Adsense :). Ce a fost a fost, acum trebuie sa o luam de la capat, se stie clar ca un webmaster lupta cu google, pentru o pozitie mai buna si automat pentru un venit mai bun. Succese si sa ne apucam de treaba din nou.

    00
  39. Google mai adauga ceva infromatii referitoare la SEO pe partea de Bounce Rate
    http://www.mavenec.com/blog/bounce-rate-google-analytics/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.