Ajutor! Se oficializează securitatea informatică!

Nu suntem oameni dacă nu ne oripilăm că guvernul și serviciile secrete ne spionează și ne controlează pe internet, în timp ce nu ne putem opri din a face mizerii pe internet.

Chestia cu cartelele prepay se discută din 2011. Nu vreți să fiți în pielea celor escrocați de pe cartele de acest timp. Controlul internetului se discută de ani buni. Nu vreți să fiți în pielea celor care își văd toate, dar absolut toate datele personale pe internet.

Voi vreți anonimitatea voastră, nu a altora.

 

fun-internet

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Eu vreau, dar sa-mi plateasca drepturi de autor toate Serviciile care imi parseaza e-mail-urile. La fel ca si la filme/muzica toti care iti citesc creeatiile de pe e-mail sa plateasca drepturi de copyright.

    00
    • mai bine pune-ti un disclaimer, gen:

      mortii, familiile si mai ales copiii sa vi-i iau in pendula, voua tuturor neautorizatilor care imi cititi e-mailurile.

      00
  2. Un mare DA pentru cartele, multa retinere pentru monitorizarea internetului. Daca ar fi transparenta, daca ar fi condusa de oameni in care as putea sa am incredere, daca ar fi folosita pnetru a combate infractiuni (hai si terorism, ca le place sa puna placa asta), da, nicio problema.

    Daca este pentru jocuri politice si alte mizerii, atunci evident ca NU.

    00
    • Te inseala numai oamenii in care ai incredere. Daca nu ai incredere in ei nu au ocazia sa te insele.

      00
  3. pai e rezultatul promovarii unor oameni foarte ‘competenti’ in structuri de decizie (cum e cu voturile gen ‘e baiat bun’ date lui pambucian). si nu e vorba ca UE impune asta (vechia scuza a psd-istului de rind) ca traducerea directivelor e halucinanta. o analiza pertineta o gasim la https://legi-internet.ro/blogs/index.php/ce-vrem-securitate-cibernetica-sau-securism sau

    00
  4. Macar institutiile statului sa respecte protectia datelor, in prima faza. Daca imi caut anumite date personale le gasesc numai pe site-urile „administrate” de stat.
    Institutiile statului dau orice cacat la liber dar au pretentia sa se respecte legea.

    00
    • mie instituțiile statului mi-au pus datele personale pe net. cnp, adresa de acasă, tot.

    • Da da, exact asa. In niciun formular pe care il completezi la stat nu te intreaba daca vrei sa iti inregistreze datele si nici nu trec modalitatile de a te opune sau a interveni desi legea cere.

      00
    • plus monitorul oficial, publicat peste tot la liber.

    • daca dai o cautare dupa cnp-ul tau o sa ai surprize, mai alesa daca ai ceva acte cu statul iar acele scanari (in general ii Monitorul Oficial) se gasesc multiplicate pe mai multe site-uri.

      Ma distreaza cei care zic, „daca nu ai nimic de ascuns atunci ii ok”.
      Ca sa fac o metafora fortata atunci pot sa zic ca daca nu ai nimic de ascuns in casa, pot sa intru sa ma uit la tine in camara sau in dormitor, ca doar nu ai nimic de ascuns, nu ?

      Eram zilele trecute pe la politie cu nishte treburi si discutam cu nenea si-mi reprosa ca in solicitarea trimisa oficial politiei nu am pomenit nici un nume , adresa etc… ca inseamna ca daca nu am dat acele date atunci am ceva de ascuns.

      Nu-s cu legile dar mie mi se pare ca la faza cu cartelele ne considera pe toti vinovati din start. Fratica, ti-ai cumparat telefon, cartela iei doar cu un act pentru ‘ca convorbirile’ le inregistram oricum iar acum avem nevoie de un act ca sa putem pune un CNP la acea amprenta vocala. Beton.

      Asa, ca sa nu fiu paranoic, ia ganditi-va ce semnificatie mai are cuvantul „intimitate” sau „spatiu personal”.

      Toate aceste masuri de control se pun in tarile civilizate ca sa se apare de „teroristi” cu toate ca bodycount-ul ii de 100.000 mai mare la alte acte mortale gen „tutun”, „alcool”, „paine alba”, etc.

      btw, de ce nu ziceti si de faza cu autentificare la retelele wifi gratis ? In acelasi proiect se discuta ca atunci cand te legi la o retea wifi gratis sa trebuiasca sa te autentifici cumva, sa se stie cand ai intrat pe site-ul de pornache.

      00
    • eu sunt de părere că e ok să fii ascultat, că nu am nimic de ascuns.

      am insă o problemă cu publicarea adresei mele pe net. pentru că nu s-a intâmplat decât de două ori să imi fie agresată mama și sora de idioți de pe net.

    • NOU
      #13

      huh! cum, cand, cine, de ce?

      00
    • eu sunt de părere că e ok să fii ascultat, că nu am nimic de ascuns.

      wtf, vali?!?
      this is wrong on so many levels!

      00
    • știu discuția. dar mi se pare că nu putem avea și securitate și intimitate.

  5. apropo de institutiile statului, stati voi linistiti ca peste tot e la fel!

    acum vreo 4-5 ani, in ontario/canada s-au pus bazele unui „do not call registry” unde te inscriai si daca te sunau telemarketerii, ii reclamai si le strivea un coi, cf unei legi noi votate, care sa-i protejeze pe amaratii de civili de vulturii de la ora 7 seara. (vorbim mai ales de labele de la cele 4-5 banci, ciordeii de la bell canada, vanzatorii de asigurare la aerul din basini, etc. nume mari – in canada…)

    s-au ingramadit lachetii sa se inscrie pe web-ul respectiv cu nume, adresa, telefon fix, celular, celularul nevestei, celulalrele copiilor, pagerul cainelui – fiti fara grija, totul este https, deci protejat [ca pendula lui hector inaite sa o sparga la maro pe andromaca].

    3 luni mai tarziu, luau foc telefoanele mai dihai decat inainte.

    un smekeras, pe care nu l-au gasit nici in ziua de azi, a ciordit baza de date si a vandut-o la toate call centerele din india. la ultima verificare, legile canadiene nu se aplica in india, asa ca…

    00
  6. @ Vali

    Avem nevoie de securitate in IT? Da! Si vom avea nevoie din ce in ce mai mult in viitorul nu foarte indepartat (vedem cam peste 3-5 ani la ce nivel de hoperconectare vom ajunge).
    Dar sa scriem legi la un nivel care sa depaseasca clasa XIII a la seral Liceul din Deal (nu vreau sa ofensez pe nimeni). Daca nu ne pricepem, punem mina pe o carte, citim, invatam. Dar nu ne dam mai destepti decit prevede legea bunului simt.
    Marele nostru noroc este ca la aceasta ora, in zona publica, avem doar insule! Daca ar fi legate intre ele BD e foarte posibil sa citim si cit a fost nivelul colesterolului la ultima analiza….

    00
  7. Sa vazut la ANRE cat de bine statul il protejeaza pe cetatean. Cel care trebuia sa aiba grija de protectia consumatorilor a luat spaga si a prejudiciat toti clientii ENEL.

    00
  8. Cei ce vin cu proiectele astea de lege au numai tarate in cap. Sunt niste babalaci care cred ca internetul poate sa fie controlat prin vechi metode securiste fara sa aiba habar de cum sta treaba.
    Ca un ISP sa poata sa monitorizeze traficul de date eficient trebuie ca la fiecare server pe care-l are in dotare sa mai puna alte doua asa ca investitia e enorma ca sa nu mai zicem de angajatii respectivi, de softuri etc.
    Dincolo de asta cine a ramas discret pe internet o sa ramana si de acum incolo. Cine si-a pus toata viata online o s-o faca si de acum incolo.
    Iar de cartelele PrePay ei bine aici in Spania dai pasaportul si semnezi o foaie cum ca esti de acord sa ti se stocheze datele despre apeluri timp de 7 ani (SAPTE) si din cate stiu cam peste tot in UE e la fel. Cine n-are nimic de ascuns n-are de ce sa se teama pana la urma nu?

    00
  9. Internetul nu ar fi existat daca nu era cineva acolo sus care sa supravegheze toata tarasenia. Simplu, nu ar fi permis nimeni dezvoltarea lui la acest nivel fara a avea control.

    00
  10. @aurache, etica angajatilor care fura baza de date sau incompetenta celui ce o securizeaza fata de atacuri externe nu e vina exclusiva a institutilor publice. In Romania pun datele pe net de incompetenti ce le sunt toti angajatii cu acces la calculator. In SUA in urma cu ceva vreme au spart Target si au expus milioane de date bancare…
    Needless to say cate chain letters umbla intre angajati prin institute romanesti cu fel de fel de jeguri si virusi.

    00
  11. @catre toti cei care nu au nimic de ascuns: de ce nu faceti publice datele voastre, daca tot nu aveti nimic de ascuns.
    Poate nu stiti dar pe baza unui set complet de date (nume, prenume, adresa, cnp, datele parintilor) se pot face o gramada de magarii gen modificare valoare abonamente servicii, schimbare de adresa livrari documente, ridicare frauduloasa a coletelor, etc.
    Traim intr-o lume plina de naivi care accepta cu prea multa usurinta „bunavointa” autoritatilor.

    00
  12. Eu ma bucur ca statul roman pur si simplu nu are atatia bani de spart pe interceptat, stocat si decriptat date en-gros, scanat convorbiri si toate alea, pentru toti cetatenii, asa cum au batranul unchi Sam si verisoara lui europeana (si China, sa nu mai zic). Zicea un coleg, capacitatea de decriptat a NSA se masoara in hectare…
    Ce pun la cale astia ai nostri n-o sa prinda niciun infractor. Doar o sa apara un business subteran de vandut cartele preplatite cu identitate de homeless. Pentru wi-fi e si mai simplu.

    00
  13. Frate, traiesc in Norvegia. Astia nu mi-au dat cartela Prepay pana nu le-am aratat un act. Ba, mai mult, daca vrei sa stii al cui este numarul de pe care ai fost sunat dai o cautare pe Google si ii afli numele. Si adresa.

    Aaaa! Si daca suni la dentist pentru o programare si nu te mai duci ca asa ti se pare tie normal in dimineata aia, iti vine factura acasa. Chiar daca tu ai stat intins in pat si dentistul si-a tras-o cu asistenta.

    00
  14. salut

    legea est facuta prost. si nu, nu a fost redactata la cererea UE. Din contra.
    mai mult decat atat este suspect faptul ca a trecut pe fast forward fara dezbatere publica.
    cateva impresii, mai multe le poate explica contextual Bogdan.

    1. cartele prepaid cu contract.
      Problema nu este la a cere date de baza ale unui utilizator care vrea prepaid.

      Ci faptul ca se forteaza retroactiv (peste 60% din utilizatorii de telefonie mobila din RO sunt pre-paid, asta inseamna costuri destul de mari)
      Ca nu se spune nimic cu ce se intampla cu cartela dupa inregistrare. Asta duce la anularea motivului pentru care ai cerut aceasta inregistrare nu ?
      Nu spune cine si in ce context poate cere accesul la aceste date. Explicatia este atat de vaga incat si portarul de la un minister poate sa o faca.

    2. retelele wifi.

      nu vad de ce mi-as da cnp-ul ca sa intru pe o retea wi fi gratuita. Si mai ales cum se face verificarea acestui CNP ca este corect. Va fi acces la o baza de data globala in care fiecare firma care ofera wi-fi gratuit poate sa valideze ca persoana care introduce datele este ea ?
      din textul legii, o retea poate fi chiar si un router (definitia este atat de vaga si generala) astfel incat „institutiile” pot veni sa te verifice.
      atributiile „institutiilor” sunt atat de vagi incat pot fi abuzive la orice moment.

    pe scurt, legea poate ca la baza e ok (eu nu vad insa asta deocamdata) dar este facuta cu curu si este suspect de repede impinsa spre aprobare.
    o lege care va aduce mai multe probleme decat incearca sa rezolve (ce nu stiu).

    cat despre, eu nu am nimic de ascuns deci nu ma intereseaza. nu cred ca e o abordare corecta. cu datele tale se pot face multe.

    vali, nu inteleg ce ai vrut sa spui cand i-ai raspuns lui zippo

    00
  15. Si in alte tari, considerate democratice si dezvoltate, cenzurarea si controlul Internetului e o chestiune care le place politicienilor…si tot incearca s-o introduca sub tot felul de pretexte.
    La urma urmelor daca toata lumea vede doar pagina ta de WEB, atunci pe tine te vor urma/vota/plati/adora….

    00
  16. Eu cred că aceasta există de mult timp doar că abia acuma se oficializează, după cum ai zis și tu.

    00
  17. sunt de acord cu achizitia cartelelor prepay numai dupa ce prezinti buletinul sau cartea de identitate. atunci sa vedem daca te mai lasa inima sa dai cartela la kinder ca sa faca el apeluri gluma la 112 sau sa sune noaptea lumea si sa ii faca glume la telefon nu de alta dar na are minute garla si nu are altceva de facut. in privinta internetului chestia asta cu monitorizarea se face de cand lumea. acum se vrea ca treaba asta (care acum fara mandat e ilegala) sa fie prinsa intr-un cadru legal.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube