Ministerul Educației are vreo responsabilitate vreodată?

Apropo de iminenta închidere a unor unități de presă, pe la finalul lunii se dă bacul și apoi încep înscrierile la universități. Eh, sunt o căruță de specializări și de facultăți care nu își au rostul. Gen, jurnalism. Specializare care anual aruncă pe piață câteva sute de șomeri care n-au unde să se angajeze. Fizic n-au unde, că în Public Relațions, Comunicare și Presă nu se eliberează și nu se creează anual atâtea locuri de muncă. Dar facultățile continuă să existe și să producă șomeri.

Aici ar trebui să intervină Ministerul Educației și să le mai înfrâneze avântul. Facultatea de Chimie sau de Fizică avea în anii trecuți mai multe locuri decât pretendenți. Și nu s-a întâmplat nimic. Poate anul ăsta.

femei-tipand

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. Buna observatie, ar trebui sa existe un plan national pe tema asta si sa pregatimn specialisti nu numai pt piata muncii private ci si pt companii de stat. Asta ar implica evident un plan pe anumite ramuri ale industriei. Vezi planul Japoniei de dezvoltare dupa al 2-lea razboi mondial.

    00
  2. fac repede un curs la webuzz de 950 lei si se apuca de marketing , baga un intelligence, mai iau contractul si cu danone si s-au scos.

    00
  3. Liberalizare totala. Daca visul tau este sa studiezi „Impactul florii-de-colt asupra valorilor balcanice”, studiezi acest lucru. Viata nu inseamna doar sa faci galeti de bani.

    00
    • da și nu. la 18 ani e posibil să nu fii informat că X și Y. și tac-tu și maică-ta să fie niște comuniști neadaptați care nu știu decât „avocat, mamă, că ăștia câștigă munți de bani, sau programator, că am auzit eu la tv ca ăștia fac bani”. principiul se numește „apără-l pe prost de prostia proprie”.

    • @un_oarecare: Apoi te plângi că nu găsești de muncă, că nimeni nu e interesat de flori de colţ și Balcani. După care sfârșești agent de vânzări sau barman.

      00
    • La 18 ani ești informat, chiar dacă ar trebui să se pună și mai mult accent pe programele de orientare în carieră.

      Eu sunt fanul unei arii largi de specializari. In Romania, oricum avem prea putine.

      Problema cu goana după jurnalism e ca inca se finanteaza de la buget multe locuri la aceste specializari și că nu se pune accent pe promovarea ierarhiei universitatilor care arata cum sta situatia. S-a plecat pe drumul ăsta până în 2012 când s-a produs o schimbare… nu prea bună.

      00
    • Nu spune nimeni ca trebuie sa dispara vreo specializare. Daca vrei sa studiezi impactul florii de colt, ok. Dar sa fie 10 locuri la nivel national pentru o asemenea specialitate, nu 1000. Vrei cu adevarat asta, o sa fii in aia 10 care vor face performanta in asta. De orice meserie e nevoie intr-o tara, chiar si de jurnalisti sau de specialisti in floarea de colt. Dar nu cirezi de mii de absolventi, ci doar atat cat e nevoie. Inteleg ca ai libertatea sa faci ce vrei, dar deciziile tale proaste o sa le decontam noi, restu. Somajul cine ti-l va plati? Anii de scoala inutili cine ii plateste? Eventuale probleme de sanatate rezolvate in spital cine ti le va plati? Tu fiind neangajat de nimeni pentru ca ti-ai folosit libertatea de a studia floarea de colt, pe langa alte zeci se mii care au vrut acelasi lucru si care sunt la fel de neangajati.

      00
  4. Problema incepe de la faptul ca elevu’ ce termina la final vrea sa faca o facultate. Atat. Recomandat ar fi sa stea cel putin o saptamana si sa se gandeasca bine ce vrea in viata. Dar are luxul asta? Are parintii astia, care sa se ocupe de el?

    Eu am avut noroc ca am terminat la liceu o specializare si chiar inainte de BAC m-am plimbat prin facultati sa vad cum sta treaba. In final am luat o decizie, care dupa 3 ani, se pare ca a fost una proasta. Dar mna, mi-o asum si va trebui sa jonglez cu ceea ce am invatat si cu ceea ce chiar stiu sa fac.

    Oricum, e foarte, foarte important ca elevu’ sa stea si sa gandeasca bine. Trei din viata nu ar trebui sa-i dai chiar asa usor pe o facultate usoara sau pe ceva ce suna bine.

    Da, la mine, in anul 1, un profesor ne-a intrebat de ce am ales aceasta facultate. Majoritatea raspunsurilor au fost: „pentru ca suna bine”. Se intampla in Cluj, la UBB.

    00
  5. asta am scris si eu aici la inceputul saptamanii:

    https://www.capital.ro/absolventii-de-care-nu-are-nevoie-nimeni.html

    ministerul educatiei n-o sa faca nimic. de exemplu, pricopie e fost rector la snspa. e clar ca n-o sa le taie macaroana.

    00
  6. Vali, la fizica sau chimie e mai greu cu copy-paste ca cine stie ce dracu patesti! :)

    00
  7. clar, pentru ca facultatea de fizica si cea de chimie iti garanteaza loc de munca dupa ce le termini. Pentru ca sunt atatea joburi de chimist sau whatever available in piata. Care este diferenta intre un somer jurnalist si unul chimist ?

    00
  8. Economia se autoreglează și oferă salarii în funcție de importanța muncii fiecăruia. Cei care fac jurnalism și nu găsesc un loc de muncă în presă se vor orienta către alte activități gen agent vânzări, marketing, operatori PC, call-center, etc. Facultățile de inginerie sunt dificile și nu sunt la îndemâna oricui.

    00
  9. Off topic: Vali de ce nu pot comenta de pe telefon? Primesc un mesaj: robotul meu zice ca tu esti robot! Nick-ul si adresa de email sunt aceleasi cu care comentez de obicei!

    00
    • oare nu acceptă cookies telefonul tau?

    • alt off topic: pe wp8.1 imi iese din browser (testat cu 2 browsere) la 1 din 3 accesari pe site-ul tau… pana sa fac update de la wp8 nu aveam probleme; singurul lucru la care pot sa ma gandesc e ca ai ceva cookie-uri dubioase

      00
  10. NOU
    #21

    nu se poate. rationamentul universitar este dat de lupta salbatica a cadrelor pentru a-si pastra job-ul, catedra. asa ca, se face orice, doar sa ramana cadrele in functii. iar cel din minister care si-ar asuma o astfel de reforma (necesara) si-ar da foc la bagaje si partidului. e ca la ANAF, unde unu te primeste, altul iti verifica hartia, altul o introduce la PC si la altul platsti, apoi duci confirmarea la alt ghiseu. nimeni nu-si asuma reforma autentica deoarece oamenii aia voteaza, la fel familia lor.

    00
  11. Chiar daca cei care merg la aceste facultati(jurnalism,comunicare) s-ar orienta spre alte domenii mai cerute pe piata muncii(inginerie, fizica, automatica), nu ar rezista acolo. Poate 5% dintre ei ar face fata, cei care au mai facut „ceva” matematica si fizica in liceu.

    Momentan sunt student la o facultate de inginerie , o data cu mine au mai intrat aproximativ 160 de oameni in facultate. Dupa primul an, am ramas vreo 90-100. In fiecare an se mai lasa cativa(nu la fel de multi, dar mai mult de 70 nu vom termina). Din aia 70, vreo 25 nu vor merita statutul de inginer, ca vor lua examenele la limita cu nota 5 din a 7-a incercare. Motivul este simplu, nu pe toti ii duce capul destul cat sa merite o diploma de la o universitate tehnica care se respecta. Sunt facultati tehnice unde termina oricine, dar in Cluj/Tm/Iasi/Buc trebuie sa ai un minim de inteligenta.

    Ce credeti ca vor face acum fostii mei colegi care nici macar primul an nu au reusit sa il termine? Se vor inscrie la o alta facultate, cu taxa desigur, de tipul jurnalism, stiinte politice, marketing, management etc.

    00
  12. Am avut ocazia să cunosc, în momente diferite, un medic veterinar care vindea materiale pentru etanşare şi un licenţiat în teologie care producea senzori de temperatură. Se poate, deci! Urmaţi-vă visul, răsplăţile nu vor întîrzia să apară :D! Umpleţi facultăţile care dau bine pe CV şi faceţi poze frumoase pt LinkedIn.

    Habar nu am dacă poate avea ministerul vreo influenţă asupra valurilor de absolvenţi din facultăţi, aşa cum nu poate fi tras la răspundere pentru faptul că foarte puţini tineri sînt îndemnaţi de părinţi/dascăli să înveţe ceva care să-i ajute să nu moară de foame pînă reuşesc să facă ce le place, sau ce cred că le place.

    Eu mi-am propus s-o duc pe fiică-mea în ucenicie la un ceasornicar, cînd va împlini 14 ani.

    00
    • Ceasornicar, ceas cu cuc sau pasarica, cuc-pasarica.Pentru ca logica si pentru ca ceasornicar si pentru ca pasarica.

      00
  13. Hmmm… sunt de acord cu ce zici tu. Un studiu despre cerinta pietii ar trebui sa se faca, dar sunt curios daca exista un segment profesional in Romania unde facultatile nu scot suficienti absolventi, sau chiar la limita.
    Spre exemplu, in Irlanda facultatile desi ofera programe IT, nu se inscriu destui si pe piata sunt foarte multe locuri de munca in domeniul asta.

    00
  14. Statul ar trebui sa finanteze doar cat e nevoie in fiecare ramura, in rest daca vrei sa studiezi folclor medieval sau fizica bilelor de muci poti s-o faci, dar pe banii tai. Daaaaaaaar, profesorii universitari si studentii sunt tot masa de manevra electorala, la fel ca restul masei de bugetari. Deci nu e vorba ca n-au resposabilitate, au, dar in interesul lor.

    00
  15. hazbizarai asta daca pana la 14 fiica ta nu umple facebook-ul de selfie-uri si se apuca de Video-Chat. No offense intended.

    00
  16. Este o piata libera, legea cererii si a ofertei. Aici este si vina celor care fac o facultate doar ca sa fie. De ce te-ai duce azi la jurnalism? Toata presa si toate site-urile sunt pline de stiri despre cum se inchid ziare, despre concedieri, etc…

    Idem si pentru cei care se duc la alte facultati care nu iti ofera nicio perspectiva…

    00
  17. What are you going to do with that degree?
    http://benschmidt.org/jobs/

    00
  18. Ideea racordarii ofertei universitare la realitatea de pe piata muncii nu e rea, dar suporta amendamente. Lucrurile nu stau la fel in ambele domenii, al stiintelor exacte si respectiv umaniste.

    Facultatile de comunicare, jurnalism, stiinte politice, relatii internationale, sociologie, psihologie, litere, limbi straine se misca pe o zona a locurilor de munca in care studiile sunt interșanjabile si adesea multi oameni nu fac deloc ceea ce au invatat in facultate, dar facultatea le-a fost totusi de ajutor (macar ca imagine). Eu am un cerc de prieteni si colegi de serviciu de tipul:
    – absolvent de teologie – se ocupa de marketing la o editura
    – absolventa de limbi straine – copywriter
    – absolvent de stiinte politice – are firma de consiliere pe proiecte europene
    – absolventa de jurnalism – lucreaza pentru o ambasada straina la Bucuresti
    – absolventa de geografie – are un ONG care implementeaza programe pentru copii institutionalizati cu probleme psihice, cu fonduri europene
    – absolvent de comunicare – functionar public la un minister
    – absolvent de relatii internationale – functionar primarie de sector
    – absolvent jurnalism – are o firma de dulciuri la Berlin (face produse personalizate pentru hoteluri, companii etc.)
    – absolvent sociologie – sef operatiuni tipografie
    – absolvent litere – media planner la o agentie de advertising
    – absolvent limbi straine – lucreaza pentru ONU in Balcani (dezvoltare ONG-uri)
    – absolventa SNSPA (stiinte administrative) lucreaza la UE – Directia Extindere (vorbeste rusa…)
    – absolventa biblioteconomie – lucreaza pentru Reprezentanta UE la Bucuresti
    – absolventa jurnalism – conduce o agentie de voiaj (firma proprie)

    In schimb, la fizica sau chimie, inginerie etc. – zona stiintelor exacte – e putin mai complicat. Cunosc o chimista specializata pe industria alimentara, si-a facut firma de import-export chimicale de profil dupa ce a lucrat vreo 7 ani la o multinationala din domeniu. Iar firma si-a facut-o pentru ca a plecat in concediu de crestere a copilului si locul ei s-a ocupat, a mai revenit dupa cei doi ani de pauza doar pentru cateva luni, a primit un bonus de despartire semnificativ, de dragul serviciilor aduse companiei, si pa. Nu stie decat chimie, altceva nimic, asa ca s-a lansat in jungla IMM-urilor…

    Anyway, ideea ca universitatea te pregateste pentru o slujba anume, intr-un anumit domeniu (drept pentru care nu trebuie sa faci o facultate decat daca ai sanse sa lucrezi in domeniul ala) este nepotrivita pentru lumea in care traim. Nu ce scrie pe diploma e interesant, ci faptul ca ai una si, mai ales, capabilitatile personale: cunoasterea unor limbi straine, de exemplu, cultura generala, capacitatea de a lucra intr-o echipa, de a comunica in mod coerent cu cei din jur etc. Slujbele sunt de mii de feluri, cine poate sti ce-i rezerva viata?
    IMO, cea mai buna idee este sa faci o facultate interesanta, care sa-ti deschida mintea si sa te stimuleze intelectual. Sau, daca nu, macar sa-ti lase timp liber sa te ocupi tu de asta, in biblioteca. Altfel, faci horticultura ca nepoata-mea, la presiunea tatalui ei (inginer silvic cu plantatie de pomi fructiferi), nu-ti place dar inghiti in sec patru ani, apoi te duci cu fosta colega de camin sa dea o proba pentru un job si te trezesti cu oferta de a lucra la desk-ul unei companii aviatice low-cost, pe Otopeni…

    For the record: sunt absolvent de jurnalism, la stat, nu mai lucrez in presa din 2003. Vali, cred ca ai dat examenul ala fatidic la FJSC in aceeasi serie cu mine, in 1995 (sau ma-nsel?)

    00
  19. Implicarea statului in educatie e o masura de stanga… :)
    Vali tu esti de stanga ? :)

    00
  20. Eu am terminat Biblioteconomie în 2001. Locuri pe vremea aceea – ioc. Că toate erau ocupate de baborniţele rămase de pe vremea lui Ceauşescu în biblioteci. Aşa că noroc că terminasem un curs de analist programator şi m-am anajat la o firmă ca ”băiatul de la IT”. În paralel m-am înscris şi la Informatică şi-am terminat a doua facultate în 2003. Am lucrat apoi în presă vreo 4-5 ani, apoi freelancing. Acum termin anul II Psihologie. După fac un master în psihologie clinică şi-mi deschid cabinet (dacă toate merg cum am plănuit). Din IT încă se trăieşte decent în România, dar cu diploma de biblioteconomie pot să mă şterg. Locuri nu sunt în domeniu şi nici nu cred să mai fie câteva decenii. La fel, cunosc oameni care au terminat Litere. 90% lucrează în alte domenii, restul de 10% sunt traducători sau translatori.

    00
  21. Am terminat „Poli” in 2003 ,aveam prieteni care treceau examenele doar ca se prezentau la examen, erau prea putini si daca nu erau destui pentru anul urmator erau profesori care ramaneau fara catedra.

    00
  22. Cei care au impresia ca dupa liceu trebuie sa te gandesti bine ce vrei, gresesc foarte mult. Dupa liceu ai o varsta prea frageda ca sa stii ce vrei de la viata, esti prea tanar ca sa intelegi jocurile sociale, cine pe cine exploateaza, cum este impartita popendulatia pe nivele de trai, ce joburi acumuleaza experienta, ce nise platesc mai bine si cat de greu poti patrunde, cum te poti mentine, cum poti face un business, cum poti vinde mai mult, cum te poti dezvolta pe verticala, si cel mai important: cum e sa muncesti. Nu ai experienta pe mai multe activitati ca sa vezi ce iti place. Esti inca visator si ai impresia ca ti se cuvine totul datorita cunostintelor acumulate.

    00
  23. Sa stii ca nivel de invatamant preunivesitar, de exemplu tenaris, i-a cam tras de coada pe aia de la CNDIPT si au venit la fabrica sa discute despre invatamantul profesional, si uite ca de anul 2014-2015 a aparut iar invatamantul profesional de stat cu durata de 3 ani.

    Plus ca tenaris a investit in salaj in 2 laboratoare la 2 licee cate 350.000$ bucata.

    Nu e doar vina ministerului, cat timp agentu economic nu se implica. Si cat timp comunitatea locala e ignoranta, si nu vrea sa vada imaginea in amsamblu si se pun pe branci sa-si trimita odraslele la al mai prestigios colegiu, ca sigur o sa devina cineva, si liceele tehnologice abia is mai completeaza clasele.

    00
  24. Am terminat liceul profil uman (filologie), am licenta de economist dupa ce am terminat Stiinte Economice profil Marketing si lucrez in IT de 2 ani jumate. Toate au fost alegerile mele, nu ale parintilor. Conteaza sa iti doresti mai mult si sa incerci si altceva. Ministerul Educatiei nu poarta intreaga responsabilitate pentru valul asta de someri iesiti din facultate pentru ca daca Jurnalismul nu ar mai fi ca profil, s-ar inghesui toti in alte parti tot fara sa aiba habar. Cunosc cazuri cu 2 facultati si 2 mastere si fara loc de munca. Sau cu facultate si master si cand s-a dus sa se angajeze la mall i-au inchis usa in nas, i-au spus: „nu te putem lua ca ai facultate si master si asa ar trebuie sa te incadram la studii superioare si sa iti dam salariu mai mare” sau ceva de genu’. Acolo tot ministerul e de vina, sau tinerii aia super specialisti doar pe hartie?

    00
  25. e zice Zoso acolo e un punct de vedere. Destul de corect. Dar, pentru ca intotdeauna e si un dar :
    1. Cand te decizi sa dai la o facultate ar trebui sa ai un minim impuls sa te informezi despre ce si cum…Orice facultate ai alege
    2. Daca tot vorbim despre jurnalism hai sa vedem si cine intra acolo. Cel putin la Hiperion e jale mare. Limba romana e o taina pentru multi studenti ( ma intreb cum unii dintre ei au terminat gimnaziul). Si stiu ce vorbesc deoarece am predat acolo. Asadar putem vorbi si despre lipsa de responsabilitate a celor care ii lasa sa „treaca” ba sa ia si un master.
    E corect ca daca tot traiesc din banii nostri, guvernantii ar trebui sa si faca ceva. Dar pana acolo cred ca ar trebui sa ne trezim un pic fiecare dintre noi si sa nu ne lasam dusi spre abator cu zambetul pe buze. Si apoi sa ne plangem ca e tocit cutitul cu care ne ia jugulara.
    Sa-l ascuta macar!

    00
  26. Am terminat ingineria electrica in 2010 si aproape toti colegii mei lucreaza in domeniu. Singurii care nu si-au gasit au fost fie cei care nu stiu nici engleza si nici o alta limba straina(deci nici o multinationala nu a putut sa-i ia) si nici pile nu au avut sa lucreze la stat.
    A doua categorie care nu lucreaza in domeniu sunt cei care s-au grabit sa plece in afara ca ospatari sau chestii de genu.
    Oricum, astia enumerati mai sus reprezinta mai putin de 10%.

    Daca termini ingineria electrica, electronica sau telecomunicatiile, ai un minim de cunostinte de baza din domeniu si sti si engleza ai sanse foarte mari sa-ti gasesti. Baza acea minima trebuie s-o ai pentru ca mai apoi te invata firma care te angajeaza. Daca sti si germana atunci 100% iti gasesti de lucru in inginerie.

    Cu toate astea, sfatul meu pt un tanar absolvent de liceu este sa se orienteze prima oara spre IT. Acolo sunt cele mai mari salarii. Abea apoi, daca nu intrii sa mergi la inginerie electrica sau electronica si telecomunicatii.

    De evitat: istoria, psihologia, stiinte politice si jurnalismul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube