De ce se scumpește energia? (2)

În 7 septembrie „compilam” un articol de presă, justificând în mintea mea scumpirea energiei.

De ce se scumpește energia?
de Cosmin Gabriel Păcuraru

În primul rând deoarece România din 1989 nu a investit mai nimic în energie. S-au terminat primele două reactoare de la Cernavodă (1420 MW), investiție demarată pe vremea lui Ceaușescu, care nu putea rămâne în aer. Statul a mai investit doar în CET-ul Vest al Elcen-ului bucureștean, unde…
(…)
Ultimii ani au însemnat creșterea importurilor. Multe instalații au ieșit din uz, producția a scăzut, consumul a crescut. Instalațiile existente sunt vechi, uzate moral și cu randamente mici și în scădere datorată uzurii fizice, ceea ce face ca prețul de producție să crească. Asta se va întâmpla în fiecare an ce trece.
(…)
Și ajungem la “în al șaselea rând”: energia hidro se va scumpi și ea. Din două motive: lacurile nu au mai fost decolmatate de 30 de ani, aprecierea specialiștilor este că aproximativ 30% din capacitatea lacurilor de acumulare este fals raportată, acestea fiind pline cu mâl. Al doilea motiv este că apa turbinată se va scumpi. Administrația Națională Apele Române (cea politizată cu sinecuri) a scumpit cu 55% apa turbinată, astfel pentru fiecare MW obținut vom plăti 33 de lei.

Interesant, nu? Argumentat, dacă dați click pe titlu veți vedea și grafice în articolul original… chiar ți-ai putea da seama de motivele pentru care se scumpește energia, nu-i așa?

Ieri am citit alt articol, mai nou:

Scumpirea accelerată a energiei dublează profitul Hidroelectrica la 2,6 mld. lei la nouă luni. Afaceri mai mari cu 70%
Autor: Liviu Popescu

Pe fondul creşterii cu 48% a preţului mediu de vânzare a energiei electrice şi ca urmare a unei cantităţi de ener­gie electrică vândută mai mare cu 18% la 14,08 TWh, Hidro­electrica – cel mai mare producător de ener­gie elec­trică din România – a raportat rezultate record în pri­me­le nouă luni din 2021.
Astfel, compania, la care statul român are 80% iar Fondul Proprietatea 20%, şi-a majorat cu 103% profitul net la 2,6 mld. lei în timp ce veniturile au urcat cu 70% la aproximativ 4,7 mld. lei, potrivit datelor din raportul trimestrial publicat luni de Fondul Proprietatea.

Statul Român deține 80% dintr-o companie care scumpește un produs de bază pentru cetățenii români?
Nu îl scumpește pentru a „decolmata lacurile”, pentru „investiții în infrastructură” și alte alea descrise în primul articol citat?
În concluzie, nu e criză? Nu e „punem toți mână de la mână să facem să fie bine”? E „dublează profitul”?
Dacă aș fi cetățean al României care are acțiuni la Fondul Proprietatea, ar trebui să mă bucur, sau să mă întristez că s-a scumpit energia?

Întrebări, întrebări.
Nu sunt economist, analist bursier, politician care „știe el cum stă treaba”, de aceea am și umplut acest text de întrebări.
Până la urmă, e criză, sau nu e criză? Plătim mai mult pentru că e criză, sau pentru că „dublarea profitului”?
A cui e Dunărea?

 

 

Iar pentru că pe 15 noiembrie am comemorat nașterea lui Ștefan Sileanu, un actor care a fost mult prea „underrated”, prea puțin s-a folosit talentul lui (cel puțin în cinema), un film bun.
Legătura cu textul acesta e pe la minutul 17:

Care ar fi scenariul pentru un film despre Iliescu, Năstase, Constantinescu, Băsescu, Iohannis? De exemplu, cu ce s-ar umple un film de două ore despre Iohannis, făcut prin 2400? Sau un film de două ore despre Năstase… oare cum ar fi scenariul? Năstase la masă cu Oprișan, vorbind despre palatul lui de rahat din Vrancea…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. În Strehaia nu se plătește

    00
  2. I-a ajuns criza pe băieții deștepți?

    00
  3. Ca si la petrol si la alte resurse de monopol cat crezi ca platesti ? Pai platesti la limita in care iesi afara si urlii pe strada si faci scandal. In afara de limita aia, altceva nu se discuta. :D

    00
    • Nu doar pe monopol. La multe produse pretul se stabileste pe o evaluare a cat e dispus consumatorul sa platesca. Exemplu: hainele „de firma”.

      00
  4. Pentru ca Fumaritul, adica taxa pe cosul de fum a fost deja inventat si folosit de fanarioti au trebuit sa inventeze ceva nou si s-a numit Taxa de Poluare

    00
  5. Si daca erau in Romania 10 reactoare nucleare, toate campurile pline de eoliene si panouri fotovoltaice, plateam tot atat cat ar fi platit un locuitor al unei tari cu 0 productie energie!
    Asa au fost prostiti consumatorii atatia ani cu suma aia retinuta la factura de energie verde, de fapt unii si -au facut afaceri pe banii „pulimii”!
    Energia se vinde cui da mai mult si punct!

    00
    • Am facut niste kile de branza de la oile familiei. Da’ stii ce, copile, branza se vinde cui da mai mult; asa ca ori ai bani, ori mori de foame. Si tu copile, si tu nevasta. Pai ce puii mei, branza se vinde cui da mai mult si punct!
      De fapt, comparatia mai buna e cu mere, ca la branza e si ceva de munca. Mere din pom. Se vand cui da mai mult, nu le mancam noi in familie.

    • asa se creste avantajul competitional, pentru alte tari..

      00
    • @Cristici – Da, fix asa. Branza se vinde oricui vinde mai mult din UE.
      Vrei pret preferential pentru ca ai investit mai mult in oile/branza ta? Trebuie sa faci ca englezii, sa poti sa speli banii intregii lumi in City si sa poti da avantaje financiare cui vrei tu, subventii cui vrei tu, etc. Desi si acolo e riscant cu subventiile, ca iti impun ceilalti taxe pe exporturi daca esti parte al World Trade Organisation, ca nu faci concurenta corect.

      00
    • @cristici: iarasi spui adevarul fara sa iti dai seama; in cazul de fata da, asa e, se vinde cui da mai mult, pentru ca e un produs derivat (cat de cat) si poate fi substituit cu produse mai ieftine. Daca „nu ne vindem tara” familia ramane saraca si posibil sa moara de foame pentru ca e imbecila si nu stie sa vanda la pretul maxim ce produce si sa cumpere ieftin resurse prime. Dupa logica ta aia din Siberia ar trebui sa manance caviar cu polonicul si nu sa il vanda scump la cine da mai mult si de banii aia sa isi cumpere tractor si un vagon de faina.

      00
    • Ce inseamna „familie saraca”?
      „Familie bogata” inseamna ca producem branza, si o vindem scump copiilor nostri?
      Compania este DE STAT, nu e particulara.
      Dar noi vindem scump, ca asa e pe piata, scoatem profit! Si cu profitul ce faceti? Facem viata mai buna romanilor de rand (repet, companie 80% de Stat).
      Faceti viata romanilor mai buna… marind pretul la energia electrica?
      Nu inteleg logica asta, nu ma duce capul sa inteleg cum traieste romanul de rand mai bine avand factura la curent cu 20-30% mai scumpa, cand „dublarea profitului” spune ca suntem bogati, de fapt…

      Logica mea, cand am o chestie „de familie”, e asa: Vand merele mai scump in piata, asta inseamna ca profitul meu ramane la fel vanzand mai putine mere, asa ca imi ramane sa dau mai multe mere la copiii de acasa.
      Daca s-a scumpit energia pe care o vand la Sidex, inseamna ca pot scadea pretul energiei pentru populatie, eu ramanad la profit constant?
      Stirea (si legislatia) ar fi trebuit sa fie asa: „Pentru ca s-a scumpit energia pe piata internationala, profitul obtinut din vanzarea catre consumatorul industrial permite scaderea pretului pentru consumatorul casnic.”
      N-am eu treaba, nu-i asa?, nu cunosc eu cum se imparte o… Dunare celor ce o poseda.

      Daca nu ma insel, modelul asta e aplicat in Dubai, si era aplicat in Libia.
      Nu e comunism ce zic eu, e fair play.

      Ce face o companie de Stat care e pe profit? Ce face cu profitul, unde se duce el? Al cui e profitul unei companii de Stat, si ce se intampla cu el? Scumpim energia pentru a avea bani de pensii si salarii? Ce logica e asta?

      Daca mi-as pune o hidrocentrala in amonte de Portile de Fier, producand energie pentru mine personal, ce ar spune Statul Roman despre asta?

      00
    • @Cristici, pe mine m-ar amuza o criza a dunarii similara cu aia din egipt cu nilul, hai ca le dau idei ungurilor =))

      00
    • @cristici Modelul acesta era aplicat in Libia, Arabia Saudita, Venezuela si alte tari bogate in resurse, dar nu a scos pe nimeni din saracie. A fost mai mult un mecanism al regimului politic de la putere pentru a pastra suportul populatiei. Si apoi folosit ca o sperietoare politica impotriva adversarilor politici: daca votati pe altii, veti plati de 10 ori mai mult pentru combustibil (sau modelul Iliescu: regele vrea sa vina in tara ca sa va ia pamantul).

      Cred ca statul ar trebui sa aiba control minim in alocarea resurselor, dar rol semnificativ in taxare.

      00
    • Alin, facem asa: Pentru ca acum aveti de unde, ca vad ca ati dublat profitul, va vom taxa in plus.
      Ce facem cu taxele in plus? Le folosim pentru a subventiona energia electrica pentru populatie (in limita a X kWh pe luna de familie, sa zic). Exact cum sunt minutele incluse la abonamentele de mobil. De la X kWh in sus te taxam la pret normal, X kWh pe luna sunt gratuiti, ca… doar facem profit dublu acum la compania… care e si a ta!?

      Companie energetica de Stat e taxata de Stat pentru a putea, cu taxele obtinute, sa scada factura consumatorului casnic.
      Scarpinare de ureche dreapta cu mana stanga, dar poftim, respecta ce ai spus tu.

      Revin cu intrebarea si chiar astept un raspuns: Ce face Statul cu cota de 80% care îi revine din această „dublare a profitului”? Ce face Statul cu banii in plus pe care ii ia… pentru ca vinde scump curent electric populatiei?
      –-
      Din ce bani e subventionata gigacaloria in Bucuresti?
      Din profitul DUBLU obtiut de Stat din marirea pretului la energie, ar putea… subventiona energia pentru consumatorul casnic?
      Cat pierde Statul DIN PROFIT! daca subventioneaza aia 20% cresterea facturii?

      Comenta cineva la alt articol ca Sidex si Alro consuma (macar) cat juma’ de Romanie cu TV-uri deschise si telefoane puse la incarcat. :)

      00
    • Comparatia cu stana si livada e gresita, ambele sunt din fonduri proprii pe cand energia e produsa din fondurile(taxele) celor pe care acum ii suprataxeaza! In acest caz e firesc si normal ca statul roman sa subvenţioneze pretul la energie, subventia trebuie sa fie egala cu profitul! Atat timp cat ceva e fabricat din taxele cetatenilor acel ceva e bun comun!

      00
    • @cristici de acord cu ce ai propus, să fie o măsură socială pentru a ajuta pe cei cu venituri mici, oferind x Kwh lunar gratuit sau bani pentru plata facturii. Dar nu preț subvenționat pentru oricine și pentru orice cantitate, că se vor găsi șmecheri să profite din asta, minând bitcoin, spre exemplu.
      Acum ceva ani în Spania erau unii proprietari de fotovoltaice care injectau electricitate în rețea de la generatoare diesel doar pentru a primi subvențiile pentru energie verde. Profitori sunt peste tot, dar trebuie gândit un sistem cât mai simplu, care să fie greu de păcălit.

      00
  6. Intr-o piata globala, pretul este reglat de cererea si oferta globala. Degeaba produci ieftin daca vine austricaul si-ti da de 3 ori cu cat ai fi tu ok sa o vinzi romanilor. Invers, degeaba te costa pe tine de 3 ori mai mult (lacuri nedecolmatate, instalatii vechi, uzate moral etc.) daca vine francezul si vinde de 2 ori mai ieftin si te obliga sa vinzi cu margini mici. faci asta pana dai faliment. Legile comertului liber se aplica si la energie. Pana cand intervin reglementarile, plafonarile etc.

    00
    • Avem o companie de Stat (80%), adica a tarii, a romanilor. Consumatorul casnic e insignifiant in ecuatia globala a consumului de energie.
      Chiar era nevoie sa creasca pretul la energia pentru populatie? Sa ce, cu banii, sa rezolve problemele aparute, mentenanta care nu s-a facut de 30 de ani? Nu.
      Cu cat nu s-ar fi dublat profitul(!) daca nu mareau pretul la consumatorul casnic?
      Cu cat le scade „dublarea profitului” daca se revine la pretul corect pentru consumatorul casnic?

    • „Intr-o piata globala, pretul este reglat de cererea si oferta globala” boss tin sa te anunt ca esti in urma cu cateva decenii la realitatea economica, cand ajungi la zi cu astea apoi poti si discuta cu oamenii serios, altfel sunt barfe in scara blocului

      00
    • @cristici hidroelectrica si-a castigat dreptul in instanta sa vanda curent cui vrea asa ca romanii trebuie sa se alinieze cu preturile la preturile zonei

      00
    • Pablo, ce face Hidroelectrica cu profitul dublat? Al cui e, si ce se intampla cu el?

      00
    • @cristici al statului roman, evident. Banii se intorc in teorie inapoi la stat. Dar hidroeectrica functioneaza ca o firma normala si are dreptul sa vanda pt profit. Nici abordarea “incepand de astazi hidroelectrica da la intermediarii nostri tot curentul la 120lei/MWh” nu imi suna fair

      00
  7. Cred, nu stiu sigur, dar cred ca pentru a scadea preturile nu la Hidroelectrica trebuie sa ne uitam, ci la cei care cumpara de la Hidroelectrica si apoi ne vand noua.

    E ca la benzina/motorina, indiferent de pretul barilului, end-userii platesc constant si mult, pentru ca nu ii obliga nimeni sa lege pretul de nivelul barilului, al accizelor, etc.

    Pana nu se intervine legislativ pentru corelarea obligatorie a preturilor la consumator de nivelul taxelor, fara nivel de profit lasat la latitudinea vanzatorului/transportatorului/intermediarului, nu se va schimba nimic.

    In principiu, avem un Stat slab, care nu functioneaza cu interesul cetateanului in prim plan.

    00
    • In principiu, avem un Stat slab, care nu functioneaza cu interesul cetateanului in prim plan.

      Ce înseamnă pentru tine stat puternic? Mai detaliat dacă se poate, la proceduri și acțiune.

      00
    • Pentru mine un stat puternic inseamna o implicare (mai) mare a statului in economie prin intermediul legislatiei, incat cetateanul sa fie protejat cat mai bine in linie cu constitutia.

      Interventionism. Socialism. Control.

      00
    • Un exemplu de stat puternic
      – statele arabe producatoare de petrol care au pret foarte mic la combustibil.
      – spania – in insulele Canare combustibilii sunt mult mai ieftini decat pe continent.

      00
    • Petrica a inteles bine ideea: „Pentru mine un stat puternic inseamna o implicare (mai) mare a statului in economie prin intermediul legislatiei, incat cetateanul sa fie protejat cat mai bine in linie cu constitutia.”
      dar imi permit un „amendament”: implicare mai mare a Statului in administrarea resurselor naturale.
      Nu am zis ca Statul sa preia Sidex, sau sa nationalizeze serviciile de telefonie mobila. Nu. Dar Dunarea, petrolul, Litoralul, padurile (care mai sunt de Stat)… Faptul ca pretul lemnului a crescut, facem profit mai mare si ne permitem sa vindem ieftin familiilor care au incalzire pe lemne, in limita a X metri cubi pe iarna, de familie.

      NU e comunism ce zic eu, repet: e fair-play. E si padurea mea, e si Dunarea mea.

      00
    • Da, e socialism, e respect fata de cetateanul ale carui interese trebuie sa le protejezi, indiferent de nu stiu ce teorii de dreapta dupa care beneficiaza doar unii.

      Popoarele sunt prin natura lor de stanga, si unicul mod prin care dreapta accede la putere este prin minciuna, pentru ca nimeni intreg la cap nu ar vota impotriva propriilor interese.

      00
    • Pe măsură ce îmbătrânesc, cred că chinezii au nimerit-o un pic dpdv economic la anumite lucruri. În lucrurile de bază au menținut controlul statului, iar în celelalte au dat mână liberă pieței să facă ce vrea.

      Adică statul îți asigură chestiile de bază, curent, apă, șosele, internet, etc, iar de-acolo încolo e treaba cetățeanului să dezvolte economia.Cred că pe termen lung, acest model în care infrastructura critică e privatizată duce la niște monopoluri nasoale, deținute de niște oameni care nu pot fi schimbați prin vot.

      Da, știu, nici în China nu poți să-l dai jos pe Xi prin vot, dar aici am putea noi îmbunătăți ideea, dacă tot suntem continentul democrației, etc.

      Deja în secolul 21, electricitatea e infrastructură de bază, n-ai ce discuta. La fel și internetul. Poate mâine rețeaua GSM, 5G să zicem, devine infrastructură critică, poate ar trebui să fie una mare și lată cu acoperire 100%, în loc 2-3 rețele paralele, și firmele doar să închirieze acoperirea și gata și să concureze aici.

      Mă uitam la exemplul (de succes) al lui Bolojan cu parcurile industriale. Primăria aduce toate utilitățile, iar privatul face investiția. De-acolo mă gândeam la scară largă, asta e singura soluție.

      Evident, toate astea sunt utopice în contextul în care o corupție generalizată ar paraliza totul în câțiva ani. Și nu doar în România, la fel oriunde-n EU sau US. Orice ajunge pe mâna statului unde ai angajați care nu au conceptul de indici de performanță, oriunde-n lumea asta, se pietrifică rapid.

      Dar dacă ar funcționa, ar fi cea mai bună combinație.

      00
  8. „Crize” de acest fel sunt create artificial. Pentru ca … profit si pentru ca ….de ce nu.

    La combustibil situatia e cam asa – „Pe mine nu ma afecteaza scumpirile ca tot de 50 de lei bag diesel la pompa”.
    La energie ar fi – „Pe mine nu ma afecteaza scumpirile ca tot 4 ore ma uit seara la Antena3”

    Va fie bine. Iarna de anunta blanda. Poate incepe pe 30 martie si se termina pe 1 aprilie.

    00
  9. Care ar fi scenariul pentru un film despre Iliescu, Năstase, Constantinescu, Băsescu, Iohannis? De exemplu, cu ce s-ar umple un film de două ore despre Iohannis, făcut prin 2400? Sau un film de două ore despre Năstase… oare cum ar fi scenariul? Năstase la masă cu Oprișan, vorbind despre palatul lui de rahat din Vrancea…

    Cristi, tu înțelegi că toți corupții, toți securiștii, toți nomenclaturiștii au fost învățați în același comunism pe care tu îl vrei înapoi? Realizezi asta?
    Tu zici de profituri și miserupism, ori dacă luăm fiecare dată a nașterii, câți (procentual) au apucat să fie rezultatul învățământului ceaușist, a sincopelor ceaușiste și inhibițiilor ceaușiste? Câți din cei pe care îi ai în minte s-au născut, să zicem, după 1984-1986?

    Aud?

    00
  10. Cea mai buna voce Stefan Sileanu , daca traia in America era mai bogat decat James Earl Jones

    00
  11. Sunt curios cand vin scumpirile astea de care se tot zice si care sunt preturile vehiculate la energia electrica ?
    Eu platesc 0.78ron/kwh de peste un an cred. Nu stiu la cine e contractul, stau in chirie in bloc administrat de o firma, primesc doar un desfasurator cu toate cheltuielile (apa, gaz, curent, internet/tv).

    00
  12. E vb de inflatie + scumpirea carburantilor peste tot in lume. Normal ca pe statul roman il doare-n kr, cea mai simpla metoda e sa maresti preturile la tot ce iti este in control + sa adaugi/maresti taxele. Ca de ex propunerea aia de taxa de „solidaritate sociala”. Tocmai numele caldut/pozitiv imi da un semnal de alarma ca o sa fie votata. Si bineanteles, n-o sa atinga rechinii cei mari pt ca aia au metode sa se fofileze pe sub lege sau pe deasupra.
    Complicat (si just!) ar fi fost sa se micsoreze aparatul de stat. Si nu doar cu 25%. 50% sau mai mult. Dar asta ar insemna sa te urasca toata lumea si sa risti sa fii (re)ales.

    00
  13. este aparat de economisire energie electrica. daca iti bagi cate unu in fiecare priza, va scadea drastic consumul.

    00
  14. Vezi ca poti sa cumperi energie electrica mai ieftina de la Hidroelectrica daca te muti cu contractul la ei. Dar na, mult succes in a reusi sa faci asta. Apoi, daca Hidroelectrica vindea energia ieftin, ce crezi, ca o dadea pe toata retail? Nu. O vindea in cel mai bun caz unui furnizor, care mai departe o vinde populatiei la ce pret considera. Asadar, daca statul nu vinde direct catre cetatean, vanzarea energiei la pret mic inseamna doar profituri mai mari pentru furnizori si poate niste intermediari. Oh, wait, s-a intamplat asta deja acu ceva ani, cand niste „baieti destepti” cumparau f ieftin energia si o vindeau mai departe la pretul pietei.

    00
  15. Nush cine a fost Ștefan Sileanu, da’ ala din film daca mai traia acum, ii insira pe toti fanariotii astia de rit nou care ne controleaza energia, in tepe de la nadlac pana la constanta.

    00
  16. NOU
    #42

    indiferent de motivele din spatele cresterii pretului energiei, aceasta se regaseste in mai toate tarile europene.
    https://www.energylive.cloud/

    00
  17. Hidroelectrica nu a scumpit curentul pentru clientul casnic.
    Am semnat un contract de furnizare cu ei la 0.25 lei kwh (pret energie activa) pana in luna noiembrie 2022.

    00
  18. Mă miră nițel că n-a spus nimeni pînă acum că ne vin mini-reactoarele nucleare în țară (peste cîțiva ani).

    00
  19. Am văzut pe canalul YT „Rusia Inside” un interviu cu Herr Putin, discuția era pe tema gazelor evident și Putin explica cum prețul la gaz crește fiindcă este cuplat prin mecanisme financiare la prețul petrolului iar acesta crește fiindcă americanii tiparesc bani.
    Interesant și adevărat, Putin înțelege bine mecanismul fiindcă pe vremuri îl practica Uniunea Sovietică cu țările din lagărul socialist, noi vindeam diverse produse și materii prime la ruși iar ei plăteau în „ruble convertibile” care erau un fel de hârtie igienică.
    Putin a fost elegant ca să arunce vina pe americani cum că ăia tipăresc bani fiindcă nu a suflat nimic despre EU fiindcă Banca europeană fix asta face, de fapt toți banii ăia din PNNR pe care se bat guvernele sunt proaspăt tipăriți cică pentru a combate pandemia iar rușilor nu le convine asta. Schema e cam așa, presăm și agităm spiritele pe tema pandemiei ca să scuzăm emiterea de bani fără acoperire în zona economică, iar cu acești bani printre altele cumparăm gaze de la ruși.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)