Scriu aici, să nu uit la următorul protest al profesorilor…

Fi-miu e în spatele meu, face școală online. E a doua săptămână. Media e de 3 ore din patru. Unul dintre profesori nu reușește niciodată să se conecteze. Are o problemă tehnică. O durere, o măslină.

Oamenii ăștia au stat acasă din martie până acum și nu s-au gândit nici o secundă la ce urmează. Nimic. Și se opăresc când aud că lumea spune despre ei că sunt căcănari că 3 luni sunt plătiți și nu fac nimic. Exact. Ai avut la dispoziție 3 luni să afli cum funcționează sistemul, să faci teste, să te pui la punct. Nimic. Nimic. Lasă că Anisie e o vărzucă incompetentă, ea nu poate să facă lecții de computer cu fiecare profesor.

Nu sunt probleme tehnice decât în 1% din cazuri, restul e rea-voință și mizerie umană. Despre asta e vorba. Lepre. Din martie până acum, bă!!!!

De partea cealaltă, sunt profesori dispuși să stea online și să explice pas cu pas cum se face. Părinților, copiilor, tuturor. Când se poate. A venit mami la 8 acasă și vrea asta? Se poate, sunt oameni dispuși să facă asta.

Pe hârtie, sunt egali.

scoala-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. In apararea profesorilor: nu stiau pe ce platforma vor lucra, nu aveau date de conectare, nu puteau simula un meeting cu 30 de copii, sperau cu totii ca vor face fizic, asa cum sunt obisnuiti.

    Nu au toti invatatorii sau profesorii calitati de video blogging si poate mai au de ingrijit parinti, nepoti, nu stiu.

    Eu vad deschidere si bunavointa din partea lor deocamdata, apreciez enorm asta si nu ma pot supara atunci cand dau gherle.

    00
    • nu aveau date de conectare,

      minciuni.

    • ca parinti am primit datele de conectare cu o saptamana inainte sa inceapa scoala, deci ele erau in scoli de cine stie cand ….

      00
    • Sunt cateva platforme pe care poti face treaba asta, la toate te poti loga fara probleme.

      00
    • Sa nu mai zicem ca stiau cu merg lucrurile din perioada de carantina cand au sustinut cursurile online .

      00
    • da, nu aveau datele de conectare, dar si cand le-au primit n-au stiut ce sa faca cu ele. vorbim aici despre oameni, care in marea lor majoritate nu stiu sa tine mouse-ul in mana si asta este de neconceput! calculatorul nu este ceva nou, este in viata noastra de 20 de ani, poate chiar mai mult, cat de incompetent sa fii?! profa lui fimea este atat de inapta incat porneste lectia online cu microfonul oprit, vrea sa-i dea drumul si apasa pe butonul de oprit camera samd, 10 min dureaza zilnic pana reuseste sa la porneasca pe amandoua! toata vara puteam sa-si roage nepotii/copii/un amic/un clip pe youtube/ sa vada cu ce se mananca zoom/google classroom/m$ teams/samd…. n-au nici o scuza si n-am pic de empatie acum fata de ei.

      00
    • Licenta webex pentru personal use e gratis. Zoom e gratis.
      am niste povesti de groaza din martie de cand s-a inceput cu scoala online (implica minister care era si atunci in pom, profesori care asteapta „sa vina sa faca cineva ceva”, „noi nu vrem sa fim inregistrati” sau au ignorat mailurile de „vrem sa va ajutam” ) dar din respect pentru restul voluntarilor implicati prefer sa nu mai zic nimic.

      00
    • video-blogging făceau și în clase.wtf?trac?
      după alea 3 luni din primăvară cu exercițiu live mai poate spune vreun profesor că „nu avea datele de conectare”?!
      dar no, se găsesc cei ca tine…

      00
    • Voi traiti cu impresia ca fiecare profesor intra pe ce chat vrea el, cu ce user vrea el, ca sa predea la orele online? Si apoi semneaza o declaratie pe proprie raspundere ca nu a fost in Tahiti in loc sa tina orele?
      E un sistem centralizat. La scoala la cumnata mea au primit procedurile de configurare ale sistemului pe la inceputul lui septembrie. Directiva a fost sa treaca pe Google Classroom, care trebuie integrat cu sistemul deja existent in scoli. In martie foloseau Kinderpedia. Cu ala se descurcau bine, dar s-a schimbat treaba, ce sa faci.
      Desigur multi profesori sunt atehnici, multi sunt lenesi si multi nu sunt chiar sclipitori, dar totusi sunt si destui care vor sa-si faca treaba.

      00
    • ce au de ingrijit ?

      In timpul programului de lucru ?

      00
    • Cand iau salariul intreg fara sa se streseze, domnii profesori sunt ok.Da, are dreptate Zoso, au avut atatea luni de vacanta in care puteau sa isi dea un minim interes , nu este ca si cum le cerea cineva sa devina programatori si sa scrie linii de cod.
      Asta este meseria pe care si-au ales-o, daca este prea greu si stresant sa isi dea demisia si sa faca altceva in viata.
      Lasa ca poate le mareste din nou salariile si o sa frece menta pe bani si mai frumosi ca este complicat cu tehnica asta noua..
      Nesimtitilor !

      00
    • Pt Calin, sa-ti zic ce au de ‘ingrijit in timpul programului de lucru’ unii profesori – noi avem un baiat de 1 an si unul de 3 ani. Cel mare avem noroc ca merge la gradinita. Cel mic daca o vede sau aude tipa dupa ea. Si se plictiseste inchis in camera cu mine, si acum nu am cum sa-l scot afara ca ploua.

      Deci, cand zici ‘ce au de ingrijit’, gandeste-te ca profesorii astia sunt si ei oameni. Unii poate nu au loc fizic in apartamentul unde stau, sa faca si ei si copiii ore online.

      00
    • Sistemul e foarte simplu, intru in clasa si conectarea cu cei de acasa dureaza maxim 1 minut, de multe ori elevii sunt conectati deja din pauza. Ca profesor, daca spui ca nu te descurci, ar cam trebui sa te gandesti sa cauti altceva. Am colegi in prag de pensie care s-au obisnuit si se descurcau bine dupa doar 1-2 incercari. Google Classroom e chiar usor de utilizat, trebuie sa fi mai „special” daca mergi pe ideea ca nu se poate.

      00
    • Intr-o scoala cu 120 de profesori, in carantina intrasera pe conturile de Google Classroom 2 (doi) profesori, dupa 2 luni. Nici macar nu au fost curiosi sa vada ce-i aia. Sunt scoli (Liceul Unirea Brasov, scoala 11 Brasov, Liceul Mesota Brasov, care sunt paralele cu Classroom. Altele, cotate mai slab, deja aveau totul pregatit cu o saptamana inainte de inceperea scolii. Inca o dovada ca la liceele bune scoala nu fac profesorii ci parintii si meditatorii. Profesorii sunt doar niste fosile si scoala e scena pe care copiii isi etaleaza performanta.

      00
    • „poate mai au de ingrijit parinti, nepoti, nu stiu.”

      – eu zic ca daca tot zici la final ca ‘nu stiu’ mai bine nu scrii. Poate te retinem si ai si tu un nepot, parinte de ingrijit…

      00
    • @Cristi – Dude, citeste ce ai scris cu voce tare. Rar, cu voce tare, de sus in jos si de la stanga la dreapta.

      Pe unde tai eu frunza la caini, scoala s-a facut online din momentul 2 (0 si 1, e drept ca lumea a fost confuza, pana s-au dezmeticit toti a durat vreo 2 saptamani). Si a fost foarte simplu. Nesimtit de simplu. Nu a trebuit decat sa vrei.

      1. Google Clasroom. Gratis. Disponibil peste tot. Da, au fost voci ca „vai, privacy-ul copiilor” sau ca nu toti au laptop-uri. 30 de secunde pana si-au dat seama ca vorbesc prostii. Sau i-au ajutat ceilalti parinti sa vada asta.

      2. S-au cuplat profii intre ei, pe ani, si au facut filme cu lectiile. Azi au de facut adunarea cu numere peste 1000. Unul tinea telefonul (ah, ce surpriza), celalalt vorbea. Cateodata mai faveau schimb. Intr-o zi faceau inregistrarile pentru saptamana viitoare (google drive). Nu trebuie sa fii online pentru video. Nu trebuie sa ai mega calitati de video-blogger. In 30 de minute poti explica un modul. Ah, un copil n-a inteles? Bun, se uita singur la video inca o data. Sau cu parintii.

      3. Teme sau exercitii la ore. Din nou, google classroom. Si proful vede imediat cine a terminat, cand a terminat, cine a gresit.

      4. Intrebari. Google meet, pe grup, _in scris_. Si alti copii pot avea aceleasi intrebari. Notificare (pe telefon) si raspuns instant.

      Timp de munca in total? 3-4h/zi. Stres, tipat la copii? Nix. Salariu? 100%. Plangeri? Dintre parintii cu care am discutat – aproape nimic.

      Da, nu toti profii au facut asta de la inceput. Cu putine vitamine de la parinti via directiune au devenit si ei foarte alerti.

      Nu trebuie decat un pic de vointa si organizare. Ceea ce, va rog sa ma scuzati, nu exista de loc in scoala romaneasca. Se aplica principiul „noi muncim, nu gandim” si asta se vede in toata societatea.

      00
    • In timpul orelor de lucru, iti vezi de treaba. Pot astepta bunicii si nepotii, pana termini juma’ de ora de predat. Asa cum eu nu ma astept sa se ocupe careva de copil, cat am eu de lucru, desi e acasa 4 zile din saptamana de scoala, cam aceeasi intelegere o am si eu in ceea ce priveste profesorii care au orice altceva de facut decat treaba pentru care sunt platiti.

      Platformele de predat sunt cateva si, daca nu ai retard mintal, ar trebui sa fii capabil sa le folosesti in 5 minute. Nu ai altceva de facut decat sa apesi niste butoane, daca un copil de 6 ani e in stare sa intre singur pe calculator, sa isi printeze ce e de printat, sa completeze un google form de prezenta, sa intre si sa iasa din lectiile online etc., ma astept ca si un om care a trecut prin niste scoli mai serioase, sa poata.

      Din pacate in multe scoli romanesti a fost debandada cu inceputul anului scolar, s-au facut programele si directivele si in noaptea dinaintea inceperii scolii, dar sunt totusi 2 saptamani. Suficient sa incepi sa te aliniezi cumva la sistem. Asa de cacat cum este, ca ideal era sa fie copiii in scoala, sanatosi si in siguranta. Stim ca asta momentan nu se poate, asa ca ne adaptam.

      Si la fie-mea profesorii mai dau pe langa, acum o saptamana ii explicam invatatoarei cum sa seteze niste permisiuni pe un google doc, dar se tin de program si ii vad ca fac eforturi sa fie bine. Asta conteaza.

      In primavara invatatoarea se mai filma cu telefonul, citindu-le cate o carte scurta sau predand cate o litera. Normal, inregistrari sau live ca porcul, dar atat a putut si pe copii nu i-a interesat ca nu e full HD sau cu 10 lumini si camera video ca la hollywood. Si nici pe mine, ca parinte, m-am bucurat sa vad atata pasiune si interes, iar pe fie-mea topita de incantare ca o vede pe doamna.

    • Un copil ii spune doamnei: „Doamna, puteti sa ne opriti la toti microfoanele daca vreti…” Peste 2 minute: „Gabriel, inchide microfonul!” De vineri au facut online. In fiecare zi aud pe doamna ca le zice sa inchida microfonul. Ok. Nu stii, ca nu esti cu tehnologia. Dar il iei pe nepotu-tau: „hai sa te vad pe zoom sa invat si eu!” Face palm!

      00
  2. Cum nu au facut nimic 3 luni? Au luptat cu covidul!
    Asta am primit eu mesaj la gradinita de stat din Timisoara unde nu e niciun scenariu colorat, dar noi facem 2 saptamani da, una nu:

    “Bună ziua!
    Referitor la frecventarea permanentă a grădiniței de către preșcolari, vă anunț că acest lucru este posibil a se realiza doar de către copiii care provi din familii monoparentale sau ai căror părinți sunt implicați în lupta împotriva COVID-19(angajați ai MAI, cadre didactice, medici).
    În acest sens, cei care se încadrează și doresc să aducă copiii permanent, sunt rugați să aducă o cerere și acte doveditoare.”

    00
    • Cati copii sunt in grupa? Si cati copii pot intra simultan in sala conform DSP?

      La baiatul meu, sunt 33 in grupa, si fac 2 saptamani da, una nu, pentru ca in sala DSL le-a impus sa nu fie mai mult de 22 de copii!

      00
    • Asta cu 33 de copii trebuie discutată cu primăria, ei răspund de grădinițele de stat, dacă am memoria corectă.
      Sau unde kkt a fost pînă acum DSP? Sau care este maximul admis pe copii într-o grupă?

      00
    • sly, stii ce a fost misto? Ca in vara cand a fost inscrierea, erau de 25 grupele. Dar au mai primit 8 ‘ca a fost cerere si nu ii putem lasa pe dinafara’ – citat din directoare. Si ca ea ‘trebuie sa faca nota justificativa la ISJ ca sunt 33 de copii in grupa’.

      00
    • Urmatorul pas e sa ceara copie dupa copia buletinului, PUZ-ul si temperatura apei de pe teava.

      00
    • costel: da, justificare pentru a primi mai multe fonduri, pentru școală și pentru firmă.

      00
  3. Las si eu astea aici poate e cineva interesat de cum se comporta persoanele ce ne invata copiii .
    1. https://ibb.co/h9s0wTY
    2. https://ibb.co/QN3v888
    3. https://ibb.co/nPRmYKm
    4. https://ibb.co/RN64yw8

    Scurt rezumat, nu face online pt ca nu e obligata, incurajeaza sa intram pe classroom ca nu e obligatoriu dar e bine pt copii, se razgandeste si zice ca-i obligatoriu, dupa ce am avut o discutie cu dansa a tras concluzia ca trebuie facute orele online si ne-a dat link catre ora .

    00
    • daca tot dati thumbs down argumentati si de ce .
      Vi se pare normal sa o dea la intors in functie de cum le pica lor mai bine?

      00
    • Femeia asta care scrie all caps și pune spațiu înainte de semnele de punctuație e învățătoarea copilului? Nu te ia cu frisoane?

      00
    • Anul trecut la clasa zero nu am observat cat de capabila este, anul acesta , dupa interactiunea din prima luna de scoala, am inceput cautarile sa transferam copilul la o alta scoala mai adecvata .

      00
    • alecs, faci pe informatul dar nu esti intelectual capabil sa pui 2 indei cap la cap.
      Bulibaseala cu intratul sau nu joi apartine guvernului si primariei. Cauta si tu stirile de saptamana trecuta sa vezi ca Firea hotarase sa nu se faca scoala incepand de joi si in mod normal tine de primarie cand se face scoala. Apoi a venit Guvernul si a zis, nu, nu e asa, trebuie sa se faca joi scoala.
      Tu de ce faci pe desteptul si nu intelegi ca nu e vina profesoarei ca si guvernul si primarii sunt incopententi iar profesorii isi iau m*e intelectuala gratuit de la unii ca tine.

      00
    • Nu am pretins ca sunt informat/destept am pus informatiile pe care le aveam si astept sa mi explice unde gresesc .

      Mie nu mi se pare normal sa mi se transmita informatii si dupa sa le retragi. Ce facem aici jucam barbut ?

      Partea cu profa/invatatoarea a pornit de la faptul initial cand ne-a transmis ca nu e obligatoriu classroom si ca nu va face ore online cu copii; urmand ca la 1-2 zile sa revii sa zici ca e obligatoriu si sa mai postezi si 10 teme pentru copii de facut cu toate ca tu nu le-ai predat copiilor subiectele din acele teme. temele postate in 28-09-2020 si care trebuie facute de copii pana pe 30-09-2020, ti se pare normal ?
      Cum explic eu unui copil pe repede inainte 10 lectii intr-o zi ? Ce informatii asimileaza in cele 3-4 ore pe care trebuie sa le petrec incercand sa ii predau cele 10 lectii si dupa sa faca temele in baza explicatiilor mele ? Eu care nu am pregatirea necesara sa predau copilului?

      O singura curiozitate am, oare profesorii/invatatorii au fost platiti pentru zilele aceastea in care trebuiau sa isi sustina orele (dar nu le-au sustinut) ? Eu am banuiala ca isi banii normal.

      00
    • Alecs.
      Eu iti scriu ca profesoara nu „o da la intors”. La intors a dat-o guvernul care a modificat ce stabilise primaria. Tu vrei sa ti se explice.
      E clar, ai nevoi speciale. Cred ca nu e locul sa primesti explicatiile pe un blog.

      00
    • repet :
      Profa: 1. Nu fac ore online!!!
      2. Subiectele de pe classroom nu sunt obligatorii .
      3. Subiectele sunt obligatorii, ca am nevoie sa justific banii pe care ii primesc.
      4. Fac ore online .

      Si aici nu e ministerul sunt fix afirmatiile ei.

      00
  4. Cred că „leprele” și „ăia care se opăresc” sunt persoane diferite în majoritatea cazurilor.

    00
  5. Vineri invatatoarea a decis sa renunte la Zoom ca are limitarea de 40 minute.
    In weekend a facut cate un cont Google fiecarui copil de genul prenume.nume@scoalaxx.ro iar luni seara ne-a rugat sa testam 5 minute Google Meet si Google Clasroom.
    Azi diminata la 8, prima lectie pe Google Meet.

    Si i-a impartit in doua grupe, sa-i ia la puricat mai bine. Deci daca se vrea se poate.

    00
    • de abia acum? atât fiică-mea, cât și partenera de casă, ca profesoară, au folosit microsoft teams încă din martie, cu conturi făcute de inginerul de sistem al școlilor. acum, în toamnă, liceul unde predă partenera de casă a trecut pe meet. mâța a rămas pe teams.

      00
    • Asta e metodologia corecta pe anul asta.
      Ce presupune asta?
      – cumparat nume de domeniu scoalaxx.ro
      – configurat domeniul pentru a fi recunoscut de google
      – activat licenta educationala de google for education
      – rulat un soft online care importa datele din „SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România” in google for education
      – daca totul merge bine sistemul iti genereaza o serie de coduri QR pentru fiecare elev si profesor
      – facut conturi in google for education pentru toata lumea pe baza codurilor

      Mai departe n-am ajuns. Cum se face orar? Cum se fac clasele? Cum se fac raportarile? Ce faci cand nu merge ceva?

      Intrebarea e: Cati cititori se cred in stare, asa la prima vedere, sa faca pasii astia si cam cat timp le-ar lua?

      00
    • @Dex, nu pune nimeni la indoiala ca nu dureaza ceva pana faci toate configurarile corecte. Corect, dureaza. Te mai impiedici, asta e. Numai cine nu munceste nu greseste.

      Dar tocmai aici e problema, ca au fost 3 luni in care nu s-a „gresit”.

      00
  6. Sunt curios în ce categorie profesională nu există leneși, nepricepuți sau răuvoitori.

    00
    • Aia care merge la serviciu ca proasta si este evaluata si platita la ce face fiecare efectiv !
      Aia care nu face greva pt. ca e filmata cu camere de supraveghere.
      Aia care cauta sa se perfectioneze singura tocmai pentru a putea promova.
      Sunt si foarte multi profesori in categoria asta.
      Din pacate MULT PREA PUTINI.

      00
    • La ITiști. Acolo nu există.

      00
    • Sunt si it-isti care nu au habar de computer, de aia avem sistem digitalizat national praf, ce sa mai zici de profesori, medici si alte categorii care au varste inaintate. Am amici destepti peste masura, aproape de pensionare, dar care pur si simplu nu pricep un calculator si comezile lui, nu de azi de ieri, ci de cand a aparut calculatorul. Prosti de bubuie, cum s-ar spune dar foarte destepti in celealte chestii, ca nu-s saraci cu duhul si nici cu banii. Asta este.

      00
    • Dresori de cobre.

      00
    • Aia care nu face greva pt. ca e filmata cu camere de supraveghere.

      Mda, nimic neregula, sigur…

      00
  7. habar n-ai ce frustrare e în sistem pe tema asta. 90% muncesc de le sar capacele, mult mai mult ca înainte, și sunt câțiva șmecheri care se fac că plouă. bineînțeles, doar despre ei se vorbește.

    ieri, partenera din casă a avut 6 ore online, apoi, de la 15, ședință a consiliului de administrație, apoi pregătire a materialelor pentru azi, iar pe la 23, când am adormit eu, se chinuia să bage niște date pe o platformă de doi bani a ministerului (iar asta ar merita o discuție separată, apropo de digitalizare în sistem). în același timp, doi dintre colegi au pus ieri toată ziua poze de prin carpați, unde erau ei cu ocazia acestei „vacanțe” de alegeri.

    că așa se întâmplă, unii muncesc ca fraierii, încasează bobârnacele tuturor din exterior, iar cine nu muncește, nu greșește și ia bani la fel.

    00
    • Sa stii ca e frustrare mare si in societate si pe buna dreptate. Scoala romaneasca e muci si e tinuta pe linia de plutire de o minoritate de profesori dedicati plus sistemul de meditatii.

      Pandemia nu a facut decat sa amplifice problemele deja existente. Spre exemplu profa lui fiu-meu de engleza obisnuia sa vina numai o ora din doua pe saptamana. Din luna martie nu a mai aparut deloc.

      Ieri fiu-meu a facut teme de la 10:00 la 12:00 apoi a facut scoala de la 13:00 la 19:00.
      Nu a luat masa de pranz (la 12;30 nu i-a fost foame dar a mancat un sandwich pe la 5) si nu a iesit afara din casa. Cam asa este aproape toata saptamana pentru un copil de clasa a 6-a cand nu prea are teme. Sa vedem peste 2-3 saptamani.

      00
  8. nu e destul ca tre sa dea examenelea alea de titularizare si tre sa indure ploaia cu cacat? acu le baga un spor ceva…
    am intrat si eu in sistem ca e urmasu la gradi si saptamana trecuta, fiind doar a 2a saptamana de gradinita, o mamica umbla deja cu sacosa dupa educatoare (care e super tanara si nu ar trebui sa accepte asa ceva) care dupa lungi insistente ale mamicii si penibilul situatiei ca tot aparea parinti si se uitau la ele, a luat sacosica.

    00
    • Se pare că ploconul e încă proaspăt în mintea unora. E drept că n-au trecut foarte mulți anișori din 1877. 🤣🤣🤣

      00
    • Faza tare cu profa de mate, anu trecut. O mamica, tot asa, umbla cu plasuta de cadouri dupa ea. Profa, o refuza initial, aia insista. Profa accepta, face doi pasi pana la femeia de la curatenie care tocmai trebaluia prin zona si-i da plasa ei.
      Moaca mamei care-i oferise cadoul a fost de nepretuit.

      00
  9. Problema multor scoli in regim hibrid este la grupa celor cca. 15 care fac de acasa 2 saptamani si internetul scolii pica frecvent, sunt distorsiuni mai tot timpul si copiii devin frustrati ca nu inteleg/aud/vad bine. Cel mai bine era sa fie toti aia 30 in clasa, scoala cu prezenta fizica pentru toti care nu sunt in categorii de risc, fara vreo masura de distantare speciala, doar cu masti si maini dezinfectate, ca oricum copiii socializeaza indeaproape in afara gardurilor scolii.

    00
    • Pentru ca directorii au stat cu palma-n cur toata vacanta in loc sa se asigure ca le merge netul, au tot ce le trebuie. S-au trezit cand a inceput scoala ca vor wifi, latptopuri, etc.

      00
    • nu au stat cu palma in cur, s-au ocupat de renovări. știi tu, bani. sifonări. chestii serioase. nu prostii.

  10. Si apropo de ore online – sotia acum e in sufragerie la ora, si toti (inclusiv ea) are probleme cu google classroom si internetul – timeout si probleme de DNS.

    00
    • Nevasta-mea preda cursuri online. Are 2 laptopuri, 1 monitor suplimentar, 1 tableta. Sin toate astea, doar 1 laptop i-a fost dat de la munca. Restul si le-a cumparat. Inainte sa inceapa cursurile online si-a creat conturi fictive, a facut teste nenumarate. A cerut ajutorul, s-a asigurat ca totul functioneaza.
      Dar, na, lucreaza la corporatie, nu la stat. Iar la corporatie nu merg scuzele cu „nu a mers meet”, a picat netul, etc.

      00
  11. Tematica zilei: azi injuram profesorii si It-stii! Urmeaza doctorii, politistii, zidarii, economistii, pilotii de avion si bucatarii.
    Este cu adevarat extraordinara capacitatea unora de a se dedica unui grup imaginar si de a arunca cu rahat in toate celelalte grupuri imaginare.
    P.S. Mai ma trezesc si eu facand d-astea.

    00
    • și cei mai mulți cred despre multe din toate celelalte categorii imaginare că freacă duda.
      în timpul fostului job în bancă maică-mea (maică-mea,da!) considera că nu fac mare lucru (ce faci?! stai la birou și lucrezi la calculator!) până la stat la mine într-o vară pt o lună și ceva și m-a văzut cum arăt când vin acasă.

      acum sunt grefier, 99,9999% dintre voi, inclusiv maică-mea (yup, tot maică-mea), mă considerați o secretară care bea cafele și plimbă hârtii și-și face unghiile în timpul programului, eventual o dactilografă mai răsărită (asta era maică-mea). v-am zis că-n vara asta maică-mea a stat la mine câteva săptămâni, când a văzut cum arăt când vin acasă și când vin (azi, după multe zile, chiar am plecat la 16.05 de la birou, ieii!) ”dar de ce nu te faci notar, că ăia nu fac mare lucru”.
      pe lângă problema cu mafia intrării în notariat, nu m-aș face notar pt nimic în lume, ai de-a face cu orice tip de oameni, de la moș tataie, care semnează cu degetul până la tot felul de șmecheri, de nu le ajungi cu prăjina la nas. am făcut cândva asta (lucrat cu oameni de orice fel, nu notăreală), aș mai face-o doar pe pastile și pe extreeeeeeem de mulți bani sau într-o situație extrem de nasoală, dacă aia ar fi singura mea șansă la un venit (în traducere liberă: doar în caz de a doua situație).

      și asta le credea maică-mea despre mine, în condițiile în care ea a fost educatoare și foarte multă lume, inclusiv sor-sa, consideră că ce mare lucru fac educatoarele, stau la cafele, se joacă cu copiluții ăia drăgălași și primesc cadouri.

      00
    • @AB Habar nu am ce face un grefier, asa ca o sa presupun ca nimic! Ce-i drept n-am vazut pe nimeni sa injure grefierii pana acum, asa ca o sa presupun ca macar nu face nimic rau!

      Aia cu „stai la birou și lucrezi la calculator!” cred ca ne-am luat-o toti. Pe astia mai batrani, care lucrau prin fabrici de exemplu, mai ca i-as intelege, de ce zic asta.

      Legat de mame eu sunt momentan „divortat” de a mea, pentru ca dupa 20 si mai bine de ani in care n-a stiut decat sa ma enerveze si nu m-a ajutat cu absolut nimic, m-am gandit ca totusi e mai bine sa imi pastrez sanatatea mintala decat sa iau premiul de „fiul anului”.

      00
    • Pai și părinții au luat fix aceeași chestie când se mutau de la țară la oraș in fabrici: ce, nu știi ține o sapă în mână? Aia e muncă să stai pe scaun la bandă să muți chestii? Dacă nu dai cu coasa aia e boierie!

      Apoi la rândul meu de la cei care lucrau in fabrici, aia e muncă stat la birou? La calculator? Fix zero.

      Apoi de ceva ani lucrez de acasă, că angajatorul n-are birouri. Din nou, următoarea serie: păi ce muncă e aia, nici nu mergi la birou, fix pix.

      Acuma cu pandemia când mai mulți au văzut că nu e chiar așa ușor să lucrezi de acasă s-au mai liniștit.

      Sunt curios care e următorul val, deși cred că l-am văzut: muncă in VR pentru controlarea roboților de la distanță.

      00
  12. Sunt tot felul de cazuri, mai bune sau mai proaste.
    Sunt scoli care au dotari, sunt scoli care nu au, unde profesorii primesc un ridicat din umeri si sunt invitati sa isi foloseasca propriile device-uri, conectati la propriul internet. Pt ca scoala nu are.
    Si ce faci cand nici profesorii nu au? Un laptop de acum 4-5-7 ani, cu Celeron si hard disk, cu un Win 10 care se misca groaznic, este bun pt scoala online? Nu, nu este bun. Multi nu il au nici pe acela.
    Stii ca zoom-ul free te limiteaza la durata si numar de sesiuni video?
    Ca pt cei mai multi profesori mail=yahoo si ca scolile nu au domenii proprii, nici vreo persoana angajata sa se ocupe de parte IT?
    E relativ simplu sa tii o lectie online la geografie, istorie sau limbi straine dar este groaznic la matematica, fizica sau chimie. Cu ce te filmezi cand scrii la tabla? cu camera web de 0.3 megapixeli a laptopului?
    Ce trebuie sa stim este ca, la nivelul ministerului educatiei, nu a existat niciun fel de interes pt predarea online inainte de pandemie, nu a interesat pe nimeni ca erau clase cu cate 30 de copii, nu exista programa si metodologie pt predarea online, absolut nimic.

    00
  13. Nu e mai simplu daca profesorul face stream pe Twitch? Frumos o camera in prim-plan cu tabla si una in plan mai larg unde sa cuprinda si profesoru cand explica. Si comunicarea cu elevii prin Discord. Decat porcaria aia de meeting pe zoom, unde nimeni nu intelege nimic.

    00
  14. Rea voință! Și lipsă de abilități în treaba asta cu IT-ul. Pregătitoare și clasa a 3-a, ambii copii online fiindcă ni s-a dat posibitatea să alegem. Astfel clasele sunt cam jumate online, jumate fizic, în funcție de opțiunile părinților, opțiuni bazate pe chestii medicale din familie.
    Bun. Învățătoarele și profesorii de la clase folosesc același sistem folosit și în primăvară. Și avem așa:
    -învățătoarele și profesorii care se descurcă perfect, țin clasa în mână, știu unde și când să întoarcă camera, cum să facă „sistemul” să meargă bine, îi antrenează și îi verifică pe toți. Orele sunt ok pentru toată lumea.
    -profesorii pe care nu îi interesează cei din online, ci doar cei din clasă. Ăștia sunt niște jigodii și am impresia că o fac intenționat, ca un fel de pedeapsă că nu i-am trimis pe copii fizic la școală. Probabil covidioți. Îi pun pe „mute” pe cei din online și nu-i mai bagă în seamă toată ora. Reclamație după prima săptămână. Venit motivul comportamentului jegos: dom’le, nu se pot concentra și la clasă, și la ăia din online. Dar copilu’ cum se poate concentra și la ce îi dictezi, și la ce scrie el acolo? Chiar așa incapabili și fără atenție distributivă să fie? Aiurea! Niște jigodii. Copilul s-a prins. „Ce oră ai acum?” „Am aia. Stau cuminte, mă uit pe pereți și aștept să se termine, că oricum nu mă bagă în seamă.”
    -profesorii anti-tehnici. Băi, dacă a mers totul perfect la primele ore, cum de tocmai la ora ta nu mai merge nimic? Nu se mai conectează, sau nu se vede, sau nu se aude, sau „îngheață” imaginea? Probleme cu sistemul, chemăm IT-ul după oră, și gata, am scăpat de corvoada cu ăia din online. Sau uită de cameră, uită că s-a dat pe „mute”, sau amestecă chestiile și filmulețul pus ca să-l vadă toată clasa îl vede doar online-ul, în timp ce pe proiector apar alte nebunii etc.
    Abia aștept să văd cum va fi când se va trece iar masiv în online, mai ales că, pe lângă covid, vine și sezonul gripelor, și n-or să mai poată să facă ca până acum (absență+scutire) și să frece menta cu 5 copii în clasă, că restul sunt bolnavi. Țeapă! Are copilul gripă? Face online. Să vezi jale cu „sistemul” pe care știe să-l folosească și fi-miu la 9 ani.

    00
  15. La Liceul de Arta Brasov, cu exceptia a vreo doi profesori mai in varsta, care se descurca mai greu, deja au totul aranjat. Profesorii au invatat sa dea teme pe Classroom, sa puna invitatii pt. ore in calendar, cu link de Meet. Artistii astia i-au depasit pe multi. Si se spune prin targ ca la liceul asta nu se face scoala….

    00
  16. Sunt, sunt o multime de mizerabili in sistem. Mizerabili ca au stat si stau acasa si incaseaza 100%. Aia care isi freaca mainile de bucurie ca au prins un loc caldut la stat.

    Dar revenind, hai sa nu generalizam. O multime nu e toti.
    In februarie faceam server de discord pentru profu din familie.

    00
  17. Si mai este un aspect – copiii nu mai au calculatoare decente. Cei mai multi au vrut si au primit telefoane. Calculatoarele au ramas alea de acum 5-6-7-8 ani, de multe ori depasite tehnic si moral inca de la achizitie.
    Majoritatea colegilor mei de serviciu, cand au venit la mine sa le fac vpn sa lucreze de acasa, aveau niste janghine de laptopuri/pc-uri, pe care nu prea le mai foloseau in mod uzual, pt ca foloseau telefoanele.
    Cel mai puternic sistem pe care l-am configurat anul asta a costat cam 6000 de lei, pt baiatul de aprox 10 ani, al unui director. Si asta insemana 1000 si un pic de euro.
    Cand recomand celor care ma intreaba un laptop decent, la 3000-3500 de lei, cei mai multi dau ochii peste cap. Li se pare enorm. „Aaaa, e prea mult. Am vazut in Altex la 1500 de lei. E suficient pt ce imi trebuie mie”. Apoi se plange ca merge foarte greu, desi este nou. Ca nu are word si excel, ca ecranul este infect, ca se vede prost camera, ca se misca in reluare… si revine omul la telefon.
    Aparent, pe un telefon merita sa dai 2000 de lei si sa il schimbi dupa 2 an, pe un pc/laptop dai 1500 si vrei sa il tii 10 ani.

    00
    • NOU
      #65

      Romanii fiind in general choosing beggars, ignora ca sunt prea saraci ca sa isi permita lucruri ieftine.

      00
    • Pentru Meet/Zoom nu-ti trebuie racheta. Un laptop de acum 5-6-7-8 ani e suficient.

      I-am luat lu’ fi-meu un latitude cu i5-4300U la 350lei de pe OLX. Avea si SSD de 128Gb. Suficient sa tina Windowsul si 3 softuri ce mai folosesc ei.
      Infinit mai versatil decat minunata tableta Vonino.

      00
  18. Si mai vine si Clanul Leilor si le da ride, dupa ce isi impart copiii linkurile ca sa scape de ore :) viata grea:)

    Asta cu profesorul care sta 24 din 24 la dispozitia elevului nu are cum si nu are de ce sa fie un exemplu, cu atat mai putin un punct de referinta valid. Discutia se poate pune cel mult la modul “asta este norma, o faceti sau nu”. Cu platit proportional cu orele efectuate/orele stipulate. Si atunci vor fi interesati sa faca treaba.

    Legal nu cred ca are ce sa le faca, totusi, nu cred ca au pus la punct in astea x luni nici macar cadrul legal, de exemplu schimbarea locului muncii nu cred ca a fost introdusa in acte aditionale.
    Ca ei nu au semnat sa faca ore indiferent de conditii si mai ales de oriunde. Si cred ca este un punct legal important.
    Si ei ar putea argumenta ca daca maine situatia se schimba si vor trebui sa faca ore -stiu si eu- stand in maini, ei nu au semnat pt asta. Astea cu “sa-si dea demisia” nu este o solutie, pt ca nu avem mii de profesori asteptand pe banca de rezerve, majoritatea abia trec titularizarea sau ce examene au ei acolo.

    Eu sunt surprins ca totusi majoritatea profesorilor isi dau silinta; exceptii-ca in orice domeniu.

    00
  19. Este adevarat ca unii au facut si altii nu.Dar intrebarea este: de cine tine sa ii separam, daca directorii le trec orele si lor exact ca cele facute de mine? Ce pot sa fac eu, care am fost corecta si acolo unde nu s a putut pe platforma, am facut.o pur si simplu telefonic, pe messenger sau pe whatsapp etc, cu ce suntem noi astia buni vinovati? Nu generalizam, dar unii chiar am muncitsi am parintii multumiti.La cei mici programul din lege este de maxim 30 de min/h.Eu stateamsi cate o zi…, dar nu am copil, doar sot.Sispatiula fost mic, mijloacele electronice ale mele.Cei de sus trebuiau sa gandeasca treaba si sa ofere din timp internet, lsptop.uri si tablete.Nu cu mijloacele noastre.A fost foarte greu, pt ca intrau pe rand si predam acelasi lucruri de doua ori .Nu cunoasteti toate faptele! Mi.am reparat laptopul 300 de lei.Ce mi.a dat mie statul? nimic

    00
  20. Câteva informații: din septembrie, conform regulamentului, nu mai putem preda ore de acasă, ci doar de la școală. Eu predau in 4 școli. In una teoretic avem de toate. Practic mai pică netul datorită traficului. Sunt deja la a doua schimbare a abonamentului, că să facă față. In cea de a doua, de asemenea, teoretic avem de toate. Practic au mult mai mulți copii, deci nu au putut, că în prima, să pună calculatoare noi peste tot, deci depinde de clasă. Uneori sunt niște rable de nefolisit. Când orele sunt doar online profii mai șmecheri găsesc din timp clasele la care merge mai bine magaoaia. Alții stau acasă, anunțând direcțiunea, dacă le permite orarul. Orarul meu nu îmi permite am clase online la 5 minute de cele la care predau față în față. Deci eu depind de calculatorul pe care îl găsesc. Alții vin cu laptopuri proprii – ceea ce eu nu pot face, că este al soțului. Și nu am nicio obligație contractuală să car măgăoaia după mine. In cea de a treia școală nu au deloc calculatoare, conexiuni, deci predatul online este pură teorie. Nu-i bai că nici elevii nu au. Deci practic scenariul portocaliu înseamnă școală o săptămână da, un ba. În ultimă școală nu am probleme, pentru că nu au aviz DSP deci pot lucra de acasă. DAR. Am colegi care au lucrat pe alte programe și cărora gsuit nu le este familiar ACUM, deși n-au stat degeaba din martie. Fiecare școală are ritmul propriu. Unele au pus diriginții să facă toate clasele. In alta face fiecare profesor propria clasă. In alta informaticianul. Trebuie să te supui regulilor fiecărei școli. Unii îți dau acces la baza de date a copiilor și a profilor, altele te lasă să te milogești de colegi să îți spună emailuri. Școala că întreg nu a fost pregătită pentru online. In septembrie în fiecare zi venea un nou regulament. Care contrazicea eventual ce se spusese cu 3 zile înainte. Eu la un moment dat am încetat să citesc, că nu mai puteam. Este greu, iar asta ți-o spun din prisma unui prof care a terminat liceu la clasa de informatică, și care a predat online și pe zoom și pe meet in semestrul al II-lea. Nu, nu doar profii sunt de vină, iar dacă aș fi fost și nouă în vreo școală sau, doamne ferește, debutantă, cum sunt multi că mulți s-au pensionat, nu cred că făceam față. Deja știu 2 colegi care și-au dat demisia. Și, să nu uităm, că eu stau bine… Soțul lucrează online deci poate vedea ce fac copiii la propriile ore online….

    00
  21. Tocmai ce am terminat 7 ore online de azi și am intrat să văd noutățile.

    00
  22. Tu compul cu care faci bani l-ai cumparat pe firma sau pe persoana fizica? Doctorul opereaza cu bisturiul cumparat de el sau de pacient? De unde pina unde pretentia ca profesorii sa lucre pe sculele cumparate pe persoana fizica? Problema e la sistem, nu la profesor.

    00
  23. NOU
    #72

    premisa e gresita, sau cel putin interpretabila. realitatea demonstreaza ca de la cel mai onest om, pana la cea mai mare lichea, toti avem nevoia sa fim „utili”. prin urmare, nu ii poti acuza de rea vointa, cel putin nu ca majoritate. poti in schimb, sa ii acuzi de incompetenta si analfabetism tehnic si functional, pe 90% din ei.

    00
  24. Toți care fac comentarii pe margine i-aș sfătui să predea 1 an la un liceu tehnologic. Apoi să comenteze ce e bine sau nu.

    00
    • Noi astia care comentam de pe margine avem alte meserii, pe care logic ni le-am ales, si avem alte responsabilitati si probleme/riscuri care logic vin cu meseria aleasa.Daca dumneata consideri ca este nasol ca profesor , de ce atunci te-ai mai facut profesor !?
      Oricand te poti reprofila daca nu ai reusit sa predai la licee de top sau daca consider ca ti-ai ales meseria gresita.

      00
  25. Am facut 17 ani de scoala. Am avut 2 profesori foarte buni, mergeam cu placere la orele lor, poate inca vreo 5-6 mediocri, iar restul doar umplutura, care s-a facut mai degraba din comoditate profesor: program lejer, toata vara liber, etc.

    00
  26. Ministerul invatamantului a avut la dispozitie 6 luni sa doteze elevii si profesorii cu device-uri, da??? Sa puna platforme la dispozitie, adevarat? Ei, de fapt , aici este problema!!! Hai sa descoperim esenta , ca , de altfel, ce ne mai place sa balacarim, nu?!

    00
    • Ce device-uri mestere? Majoritatea elevilor, mai ales in mediul urban, au device-uri mai performante decat ar putea primi de la minister. Si conexiune la net mult mai buna.
      Tot ce trebuiau sa faca acei profesori era sa testeze platformele disponibile – incepeau cu Google ClassRoom sau Zoom si aveau vreme sa isi faca o idee.
      Dar deh, stati ca leprele si asteptati sa faca altii ceva.

      00
  27. Eu am 2 copii la scoala, clasa 1 si clasa 4, o invatatoare intra online se da de ceasul mortii sa ii aduca pe toti la orele online, sa ii invete pe toti sa foloseasca platforma, face ore suplimentare cu elevii care nu au reusit sa intre, cu parintii care nu stiu pe ce lume traiesc… cealalta nu stie sa foloseasca platforma, acum invata…😥 si se stie din martie ce platforma se foloseste, care de altfel e super simpla. Si inclusiv doamna de sport intra pe platforma si tine ore.

    00
  28. In perioada pandemiei fiecare profesor a utilizat dispozitivele personale.

    Mi se pare realmente nesimțire sa zici cum îți vine ție la gura.
    Profesor te faci nu pentru online și nu sa_ti asumi ceva. Te faci pentru tine poate că ti_a plăcut ceva. Mi.e greu sa cred că unii care comentează sunt angajații model și nu iau banii degeaba. Unii vă permiteți să fumați la serviciu și aveți tupeu să spuneți că munciti.
    1. Daca bona plătită de stat, adică profesorul mai face și supraveghere și îngrijire, deci poate să devina 7 in 1,platit o singura data, e fabulos …îi faceți statuie știu

    2. Daca ministra ar fi dat tichete profesorilor,cum a dat copiilor euro 200 poate că ne-am fi digitalizat însă gândiți că unii iau salariu acela enorm și fac ce cu el? In perioada pandemiei daca nu mai luau salariile întregi că era din vina lor pandemia și era din vina lor că nu au laptop, trebuia să stea pe străzi că nu au bani să plătească chiria.

    3. Se reprofilează unii dintre ei, însă vine vine la copii? Alții de pe Marte? Aduceți voi alții frumoși sau deștepți ? Sau vorbiți așa la impersonal cu „să se facă, să se …” ? Și voi ce faceți?? Lăsați copiii precum niste bagaje abandonate?
    Cum se face că doar când aveți copii realizați că e nașpa sistemul de educație?? Daca ar fi atâția profesori deștepți că voi cei care ați comentat ,lucrurile ar sta altfel,insa ați preferat sa nu vă bateți capul cu cretinii că voi sunteți ființe superioare și de ce să aveți voi bunăvoință pt comunitate sau mediul social???

    De anul viitor burta pe carte ok?

    00
  29. Absolut imposibil ca din martie până acum să nu fi descifrat tainele predării online. Numai cine nu vrea nu are cont de facebook, de exemplu. Și profesorii de 60 de ani au și sunt foarte activi chiar. Dar când vine vorba de zoom, meet, teams sau altele îi cuprinde neputința.

    00
  30. La cum vorbesc unii de pe-aici despre profesori… Nu e de mirare că atitudinea copiilor față de școală și de cadrele didactice e aia care e. Un cadru didactic nu lucrează 3-4 ore cât e la clasă, ci mult mai mult, cu pregătirea orelor, planificări, ședințe. Omul ăla e de partea cealaltă a catedrei pentru că a învățat atâta, plus scârboasele alea de metodici, și pentru că are niste cultură generală puțin peste facebook. Hai, huiduiți și rânjiți superior, autosuficienților!

    00
  31. Să ai unde să mai arunci ochiul (nu știu/am uitat dacă ți-am scris-o aici): https://www.facebook.com/Colegiul-Cadrelor-Didactice-185418215347736/

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)