“Să scrie mai mulți de țepe, să afle mai multă lume”

Kevin Samuels a fost un tip care făcea live-uri în care intrau femei și le explica de ce sunt aeriene. A decedat în mai 2022, așa cum ne dorim cu toții, a chemat o tipă la el, au făcut una alta și a dat colțul.

Faza interesantă apare la câteva luni după moarte când am văzut parcă două, nu sunt sigur, situații în care oameni mult mai celebri decât el îl lăudau că făcea o treabă bună. Au așteptat să moară ca să facă asta.

Nu sunt pe cale să renunț la nimic, dar uneori am impresia că singura situație în care vor ieși niște oameni să spună “da, bă, și eu îl citeam pe dementul ăla, avea dreptate”  va fi doar după ce voi da colțul. Că acum nu se poate. Nu se poate nici măcar să ia de aici ideile prezentate și să le ducă mai departe, în zonele unde eu nu sunt prezent. Că sunt dement și agresiv și nasol.

Bun. Cele mai importante chestii care se întâmplă pe internetul românesc zilele astea:

  1. lipsa de reacție a Google/Facebook pe problema reclamelor care folosesc deep-fake. cei care au raportat aceste reclame au primit răspuns că nu sunt probleme. singura reacție a venit de la doamna de la Google care a zis că e nevoie de mai multe raportări. la care să dea cu flit, probabil.
  2. ba nu, mint, a mai zis și ministrul informației ceva despre asta, mai exact nimic. singura întrebare este „am eu, utilizator de internet, puterea să forțez prin amenzi companiile astea să scoată reclamele alea?” ah, nu am? dar cine are? ministrul care nu face nimic? asociațiile gen APTI și DNSEC, care nu fac nimic?
  3. 3. războiul dus de câțiva utilizatori Wikipedia de a elimina de pe site referințele la istoria românilor, semnalat aici.
  4. războiul pe care îl duce Paraschiv cu Primul Milion. doamna din spatele proiectului, Cristina Muntean, a fost invitată la Mihai Morar la podcast, probabil pe bani, unde a fost lăsată să bată câmpii și să spună tot felul de prostii. după ce Paraschiv a făcut un clip cu asta, doamna i l-a dat jos. l-a reurcat, i l-a dat jos din nou. l-a pus pe facebook.
  5. schema cu „comanda de pizza” făcută de Poliția Română, cu largul concurs al presei.

În toate aceste situații, lipsa de reacție este îngrozitoare. asta în timp ce aud constant despre cum avem nevoie de mai multe reacții. ok, cine să le aibă? când?

OK, nu avem jurnaliști de IT care să scrie despre asta. nu avem influenceri care să vorbească despre asta. nu avem oameni pe social media care să vorbească despre asta. pentru că toți sunt ocupați cu tradusul de pe afară și când e vorba de o reacție pe probleme românești, ridică din umeri.

La Paraschiv, am reacționat eu și Lospa. la aia cu pizza nimeni. la aia cu ungurii eu și Alexa. la aia cu deep fake doar eu. interesul poartă fesul. plin de oameni care nu vor să supere pe nimeni, așa că au păreri septice și cuminți, în timp ce se dau mari specialiști si apărători ai…nimic. nu vrei să te superi cu Alexia Eram, Google, Facebook sau șerpilieni. Vrei să repare România cineva, în timp ce toți specialiștii  în online și politică și morală și reparat societatea își văd de ale lor.

Băi, mi-a dat Poliția Română articolul de la 5 jos din google!!!!

Acum, și voi sunteți aiurea că finanțați activitatea mea. Fraieri voi că vreți să fiți informați de la cineva cu 20 de ani experiență de presă și nu de studenți care nu știu pe ce lume sunt. Voi sunteți OK. Un pic mai mult share pe social media nu strică. thx.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. M-a rascolit un pic pe interior articolul si m-a cuprins asa o tristete gandindu-ma ca toata viata am umblat la randu-mi dupa cauze pierdute in a informa lumea si in a-i sfatui cum sa nu pice in toate tepele si cacaturile de pe internet, ca in final sa imi dau seama ca nu a meritat nici macar o secunda.

    Comentariu apreciat.9610
    • Nu ai cum sa evaluezi impactul. Miza e foarte mare insa – pe termen lung, pierderea libertatilor pe care le avem acum. Intoarcerea la dictatura. Cum era aia cu somnul ratiunii?

      Comentariu apreciat.370
    • NOU
      #3

      Cooperativa la care lucrez are campanii constante la muncă despre phishing, la ce sa te uiți în mail să nu iei țeapă, pe ce să nu sai click etc. Periodic simulează ei mailuri de phishing, te obișnuiești să fii atent, să citești bine de tot mailurile, să nu apeși ca prostul pe orice. Majoritatea pică în plasă, pentru că sunt proști sau nu sunt în stare să priceapă ceva. Și nu vorbim de oameni cu 4 clase sau doar cu 8-9.

      Comentariu apreciat.520
  2. Aseptic, nu septic în contextul ăla. Scriu ca să-mi intre și mie-n cap, că și eu le încurc uneori.

    Comentariu apreciat.370
  3. Cine e doamna de la gugal, s-o interpelăm pe LinkedIn, de exemplu.

    Comentariu apreciat.392
  4. NOU
    #7

    Eu chiar sunt curios dacă prin alte țări ( ,,cu apa caldă „) , Google și Meta au același comportament…. Și nu doar la reclame mă refer ,zic așa în general, gen ranking, reach, afișări , click-uri și bineînțeles conversii…. toate aburelile astea virtuale.
    Ăștia încasează ,,good hard cash” și noi primim la schimb , como se dice acolo la America , fugazi ….

    Comentariu apreciat.314
    • Fix același comportament. Banul e ban peste tot. Ba e chiar mai valoros în țările cu apă caldă! :)

      Comentariu apreciat.491
  5. Eu cred că problema cea mai grea din ultimii ani și din următorii ani este lipsa de responsabilitate și de profesionalism in-hai să zic- 85% din toate domeniile. Și când zic toate, mă refer in mod egal și la stat și la privat. Toți mimează, mai mult sau mai puțin, că își fac datoria acolo unde sunt. In realitate profesionalismul este diminuat cu mult față de , să zicem, cei ce lucrau în urmă cu 10-15 ani. Și treaba se depreciază accelerat in continuare. In poliție nu vedeai căcaturi cu pizza, indiferent cat de imbecil și de pilos era tăntălăul de la purtător de cuvânt. Întotdeauna exista un sef mai isteț care îl scutura și îl soma să nu-i ia de tâmpiți pe cetățeni. Acum șeful ăla s-a pensionat și a rămas pilosul care se crede buricul instituției. Nu-l mai cenzurează nimeni să facă idioțenii. Noului lui șef nu-i pasă, așteaptă o combinație sau pensia.
    Țepele erau combătute din civism, nu voia nimeni să vadă oameni nevinovați păcăliți de combinagii, acum teparii zburdă veseli pentru că nimănui nu-i pasă, toți sunt absorbiți de a câștiga cat mai mult în cât mai puțin timp. Bani, bani, case mașini, bani, cumpărături, vacanțe, bani, încă o casă, încă o mașină, o amantă, bani, bani, niciodată nu ajung. Ce dracu faceți cu atâția bani? Mă uit la casele frumoase de pe o stradă apropiată, ce ii mai invidiam cu ani în urmă pe cei ce locuiau acolo, azi majoritatea sunt morți, unii boșorogi, letargici, înrăiți de goana după bani. Nu par fericiți. Nu vor lăsa nimic bun in urma lor, nici măcar amintiri frumoase. La ce le-au folosit banii? Dacă lăsau o treabă bine făcută în orice domeniu ar fi lucrat, erau mult mai fericiți.

    Comentariu apreciat.935
    • Pentru ca s-a mutat accentul de pe comunitate pe individ. Pentru că atunci când îi pui pe alții înaintea ta, din nefericire, dacă ai ghinionul să te lovească vreo urgență, ești pe cont propriu.

      Plus că de multe ori lipsa de responsabilitate și de profesionalism sunt percepții subiective. Degeaba te îmbraci curat și lași impresia că îți dai silința (a.k.a responsabilitate și profesionalism) dacă la finalul acțiunii nu se vede nimic.

      În plus, ne-am lovit, la fel ca restul lumii, de o lipsă acută de bani necesari pentru a perpetua sistemul și a le permite și altora să aibă succes.

      241
    • Fir-ar să fie, eu am tras bățul cel mai scurt: nici super-profesionist nu sunt, nici bani nu am.

      Aveți un link către un curs de tras țepe din alea, măcar una din două să o rezolv?

      240
    • @unsirb Întrebați la domnu Cristian Sima,e expert la din astea.

      Sau uitǎți-vǎ la documentarul Fintube al lui Fǎiar.

      30
  6. Legat de 1 – tot raportez profile evident fake si tot primesc raspuns ca sunt eu cu capul. Ultimul chiar avea un nume Fake McFakery si tot n-a fost jos dar e ok, fac ss-uri si apoi scriu si eu un articol cu 100 de citiri si sunt impacat.

    Comentariu apreciat.411
  7. Macar YouTube a reactionat mai mult decat ma asteptam la cererile CNA pentru Romania.

    Realitatea sta asa totusi: cumperi un „smartphone” la 100 de lei din Auchan, care e capabil sa lanseze youtube.

    Proaspat scos din cutie, iti faci cont nou, alegi data nasterii astfel incat sa reiasa ca ai sub 13 ani.

    Mergi apoi cu telefonul la McDonalds, intri pe wifi, scrii „slots online” si ai inregistrari cu pacanele in engleza (si nu numai), accesibile minorilor 24/7, no questions asked.
    Poti incerca asta si in browser pe desktop activand restricted mode.

    Dar ce sa zici, YouTube a ascultat de CNA si 3 youtuberi populari de pacanele din RO au primit ban 2 saptamani pentru ca nu au semnalizat pacanelele ca fiind 18+.

    Comentariu apreciat.302
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 650
  9. Man, la câteva sute de km de noi, mor oameni din cauza câtorva tâmpiți, și vestul condamnă și se face că sprijină…din păcate, primar, suntem niste animale lacome, doar că noi suntem lacome de bani… chestiile scrise de tine mai sus, sunt la capitolul ‘si altele’…și vor rămâne așa, pentru că suntem din ce in ce mai multe miliarde, deci carne săracă disponibilă kkalau…
    ma uit prin market -uri la asiaticii ajunși pe la noi…relativ aproape de domiciliu am o zona locuită de suedeji…bhai băiatule….nu e bine de loc spre ce se duce pământul ăsta…

    Comentariu apreciat.446
    • suntem din ce in ce mai multe miliarde, deci carne săracă disponibilă kkalau…[…]bhai băiatule….nu e bine de loc spre ce se duce pământul ăsta…

      Uite cam așa gândesc și elitele 1% despre noi, restul. De asta vor să ne înlocuiască pe repede înainte cu roboți și A.I.

      127
    • Si dupa ce ne înlocuiesc, ei ce mai fac?
      Eu asta nu înțeleg.

      51
    • @Mihai Păi în principiu dacă ai ~500 de milioane de oameni pe planetă cu tehnologia țintă pe care vor să o atingă, trebuie să produci mult mai puțin.

      Nu am de unde să știu EXACT ce vor, și probabil că unii vor alte lucruri dar mi-aș închipui că vor probabil un fel de enclavizare și reîntoarcere la ideea de clasă conducătoare vs continuarea democrației.

      Probabil că vor, în primul rând, să le fie bine lor și urmașilor lor, și-i apucă groaza când văd supraaglomerare, rednecks pe ATV-uri, Jackass, Kardashians, etc.

      Nu se pune problema întotdeauna că au ei dreptate și noi suntem niște fraieri. Poate unii dintre ei au, si chiar am avea de învățat ceva de la ei dar nu despre asta e vorba. Până la urmă ei au banii și puterea, noi mai puțin. That’s about it.

      63
    • Și ce mai contează pentru noi ce fac ei după ce ne înlocuiesc?

      Nimeni nu e de neînlocuit. Dispare lead engineer-ul care proiectează nava spațială care ar urma să ne ducă pe Marte ? Chiar nu-l poate înlocui nimeni !? Ghinion, mai stăm încă 30 de ani fără.

      They are in it for the long run, de asta investesc în educația propriilor copii.

      Uite că suntem în punctul în care se reinventează iarăși Space Shuttle și Concorde, mai noi, mai bune, mai eficiente. Și cimentul a fost uitat și redescoperit de minim 3 ori în istoria omenirii.

      33
  10. Iti spun un secret dar sa nu-l mai spui la nimeni: adevarul nu vinde, Vali 😊

    Comentariu apreciat.362
  11. Nu ma pricep la wikipedia dar din cate am inteles niste unguri au modificat ceva cu istoria romaniei. Nu se poate sterge istoria ungariei cu totul? ca e mai simplu decat sa stai sa modifici.

    Comentariu apreciat.461
    • pe Wikipedia e relativ simplu sa blochezi modificarile.

      fie o faci in mod profi, dar trebuievsa fii foarte bine pregatit, raportezi modificarile mai sus si vii cu susrse si referinte beton care sa le contrazica si in final un senior va bloca pagina la o versiune anterioara.

      sau o poti face prin flame war.cineva sa modifica inapoi la fel de agresiv si de delirant textul si dupa un numar de astfel de schimbari succesive ori se sesizează aia ori ompoate face un alt binevoitor. si iarasi pagina va fi blocata la o versiune anterioara.

      dar cine sa faca asta? pe cine intereseaza suficient incat sa isi piarda atata vreme cu adta?

      poate vreun functionar bine platit de la ministerul culturii care sa-si sacrifice timpul si sporul de Solitaire?

      sau macar ministerul culturii are vreo strayegie pentru sec. 21 si felul in care se manifesta si propaga cultura in el? exista vreun departament specializat in online? sau sunt in continuare aceiasi costici si maricici cu sarmale in par care invart trei hartii despre cum NU putem renova cladirile de pe calea mosilor?

      Comentariu apreciat.300
    • NOU
      #28

      Functionarii de la Min Culturii sunt mai ocupati sa fie slugoi buni si sa calce GDPRu’ in picioare (vezi ultima „romaneasca” a lui Cioroianu)

      170
  12. Zoso doing Kevin. Indiferent de opinie, de asta revin la Zoso (chiar daca ii scriu mailuri și nu-mi răspunde).

    112
  13. vali, toata treaba e ca la nunta, daca vrei.

    pe de o parte ii ai pe aia care beau un paharel la aperitiv si cateva sprituri, stau de vorba cu prietenii si alti cativa cunoscuti, eventual mai fac cunostinta cu alti cativa, danseaza o data sau de doua ori cu persoana cu care au venit si pleaca din proprie inițiativă pe picioarele lor la o ora de bun simt.

    de cealalta parte ii ai pe aia care se imbata de la aperitiv, baga toate sarbele, horele si penguinii posibili, o ard mandrii pe ada be oameni buni si cine-i nascut, undeva pe 9 10 incep sa piarda elemente vestimentare si pe la 12 sunt cu cămașa transpirata ca dupa o zi la sapa si cu minim 2 nasturi desfacuti si manecile suflecate, cravata desfăcută si lasata sa atarne, eventual si un nasture desfacut la pantaloni ca nu mai intra inca in whisky si care in final trebuie practic aruncati afara la prima geana de lumina dupa ce intreaba cat s-a strans.

    printre primii esti tu si o parte din cititorii tai. poate majoritari, indiferent de neintelegerile dintre ei, dar in mod sigur NU TOȚI. te citim, aflam toate minunile, ne ferim de ele, eventual zicem un mulțumesc.

    in partea ailalta sunt restul. influenceri si influence-ați, teparii si tepuitii, infractorii si victimele si aia care pun botul la toate tepele, conspiratiile si propaganda care le intra in raza vizuala. se planga ca e nasol, cau pierdut, ca viata e grea, dupa care, la urmatoarea nunta, baga o hora impreuna. what could possibly go wrong?

    cine sa strige ‘lupul?’ aia care n-au intrat in padure sau aia care l-au invitat in gospodarie? ca lupii sigur n-o vor face.

    Comentariu apreciat.372
    • nu asculta nimeni. Libertatea a scris pentru ca „infractorii cibernetici au utilizat și imaginea site-ului Libertatea.” daca foloseau romania libera, doar acolo citeai.

      si ca sa te convingi, citeste si mai jos in articol. folosesc o statistica oferita de binance. cine sa te sfatuiasca mai bine cum sa te protejezi de tepe decat niste tepari notorii?

      151
    • Chiar foarte la obiect, articolul.

      40
  14. Prostii is gonna prost. 4ever
    De aia se tot schimba schemele si ele o sa existe mereu, pentru ca sunt, o sa fie si nu se termina niciodata oamenii de genu asta.
    Tu iti dai seama ca si in ziua de azi mai pune lumea botu la alba neagra?

    160
    • sunt de acord cu tine cu o singura precizare. schemele nu se schimba. sunt aceleasi. accidentul, printul, acoperisul, lover boy si altele.

      e drept, a cam disparut maradona dar nu m-ar mira sa mai aud si acum de prosti din astia tinand cont de cantitatea de cash din ce in ce mai mare din buzunarele populatiei.

      101
  15. Apreciez mult că tu vrei să educi, dar mulți oameni nu își doresc asta. Gen, ce plm ști tu, eu știu mai bine.
    O dau direct din casă, poate sunt cititori care nu înțeleg la ce mă refer.
    Nu există drum în România unde să nu mă lovesc de o minunăție din partea părinților.
    Ultima, o cremă minune ( au ceva probleme cu unghiile) cumpărată de pe internet cu 1000 de lei.
    Nu mers la dermatolog, nu mers la farmacie ( fosta soție e farmacist, lucrează la 500 de metri de unde locuiesc părinții) .
    Nimic. Cumpărat o mizerie de pe internet fără o simplă informare. Ați luat țeapă. Răspuns: ce ști tu.
    Cremă minune e evident un gunoi, crema pentru ce probleme au e 37 de lei la farmacie.
    Ce educație să fac cu ei ?

    191
  16. Mai departe de reacții, eu cred că, uneori, respectiv în acest caz, este nevoie de acțiune cu direcție clară. De exemplu: în internetul meu, un subiect foarte important este blocarea programului național de fertilizare in vitro de către Ministerul Finanțelor. O cetățeană a inițiat o petiție pe o platformă cu petiții. Eu activând în organizația care pune la dispoziția cetățenilor platforma, am contactat inițiatoarea, am mai adunat niște semnături prin comunicare cu cetățeni și cetățene abonate la newsletter-ele organizației (cu cerere clară de „semnează”, nu așa discret „Un pic mai mult share pe social media nu strică. thx”, dacă-mi permiți o observație), am solicitat audiență la Boloș, alături de alte câteva cetățene. Pauză totală de la MF/Boloș vreo săptămână. Vineri, de 1 martie, a postat omul pe Facebook o chestie grețoasă, care m-a super enervat. Așa că le-am scris semnatarilor și semnatarelor petiției (mă rog, la o mică parte) și am luat un pic cu asalt, în comentarii, postarea ministrului. Vineri seara la 19.00 am primit confirmare de primire în audiență. Acum suntem în pline pregătiri pentru asta, așa că să zicem că nu prea aș avea timp să mă documentez despre cum s-ar putea rezolva treaba asta cu deep-fake-urile. Mi-a sărit în ochi asta”singura reacție a venit de la doamna de la Google care a zis că e nevoie de mai multe raportări. la care să dea cu flit, probabil.” Între a da un share educativ pe social media (sincer, eu fac parte dintre cei și cele care nu simt că pot să educe alți adulți) și a acționa în urma unor informații corecte, logice și clare, îmi păstrez energia pentru a doua variantă. În caz că vei considera că este cazul de așa ceva.

    140
  17. Non subiecte pentru majoritatea
    Va dați prea multa importanta, nu faceți nimic relevant.

    111
  18. Ar trebui din cand in cand sa deschidem un pic ochii si sa nu uitam esentialul. Retelele sociale = companii private care fac absolut ce vor ele.

    Reclamatul diferitelor probleme este „condica de sugestii si reclamatii” …

    30
  19. Inca un trend care a luat avant de ceva timp, e promovarea agresiva facuta de tot felul de ‘restaurante’ in care mint de rup ca mancarea lor e cea mai buna, cea mai sanatoasa, ca e normal sa-ti serveasca produse neconforme, sa ai jeg in bucatarie si lumea pune botul.
    E fain pentru administratori pentru ca nu exista reglementari, pot spune orice BS in online.

    Azi imi apare in feed tipu’ cu smashed burgers care promoveaza produsele junk food ca find sanatoase pentru ca sunt prajite in ulei de alune si problema e ca targetul lui pare ca sunt copiii, i-a adus pe Dorian, Selly si au facut un mare circ la Vaslui, asa vorbea de parca ar salva lumea cu asa zisu’ lui restaurant si produsele alea de ‘calitate’ care din lista de ingrediente pare ca sunt mai proaste decat la MC la un pret mult mai mare.

    Dintre toti influencerii, Selly parea chiar ok dar vad ca si el a inceput sa promoveze toate prostiile fara sa mai tina cont de publicul lui de copii.

    50
  20. La fiecare 3 video uri pe Facebook imi aparea reclama la „investitii” cu Isarescu.Am dat report cred ca de 30 de ori, aparea acceasi reclama sponsorizata de alta firma.
    Ca sa vad ca ma urmreau ca am pest e35 de ani, desi in FB era selectat sa nu fie vizibila varsta.Asta se intampla pe Android, pe IoS nu am inatmpinat asta.
    Solutia a fost simpla: mi am sters definitiv conturile de Facebook si Instagram ca oricum nu le foloseam prea des .

    30
  21. eu am incercat sa fac ceva lumina la un nivel mult mai mic, micro-local, ca sa zic asa, adica am dus munca intensa de lamurire cu vecinii mei asupra modului mizerabil in care un presedinte de asociatie octogenar, comunistoid si senil ii pacaleste si le fura banii la intretinere. Da-i cu legea, da-i cu sesizarea, da-i cu exemplul personal ca se poate castiga un proces in instanta pe pretentii/obligatia de a face fara sa ai avocat, fara expertiza contabila, doar cu probe (chitante) si explicatii pe o singura lege, cea a asociatiilor de proprietari. N-a contat nimic, nu intelegeau ce le spun, citeau legea si hotararea instantei apoi ma intrebau ce inseamna aia? I-am bagat in ma-sa pe romaneste, nu-i mai salut, nu le raspuns la buna-ziua, sunt transparenti pentru mine. Prosti masochisti, analfabeti functionali, turma de mioritici votanta. Da, am fost ca ei pana cand mi-au destupat si mie mintea altii, ca tine si ca Arhi in online plus cateva cunostinte, prieteni, colegi care au avut rabdare sa-mi explice unde gresesc. Ma-nclin!

    20
  22. Despre deep fake am scris si eu. Am scris si despre multe alte tepe. Unele au fost ignorate, altele chiar s-au facut cunoscute iar oamenii mi-au multumit.

    Prima data cand gasesc articolele nu te cred, apoi revin si scriu cum si-au luat teapa.

    Deci de scris scriem, putin le citesc!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile