Scopul tău nu e nici sănătatea, nici salvarea economiei

Organismul ocult care decide cum ne comportăm în fața pandemiei a decis ieri noi restricții pentru plebi. Zic ocult pentru că nu știm cine face parte din Grupul de Comunicare Strategică, ăla care decide măsurile. Este cel mai bine păzit secret de stat. Oamenii refuză să spună componenta grupului ăla încălcând legile române, astea pe care le avem, și e cam mucles pe treaba asta în presă. Știi de ce e mucles, da?

Bun, una din măsurile importante a fost închiderea sălilor de sport în locurile cu incidență de infectare mai mare de 4 la mie. Când începi să comentezi despre măsuri imediat sar lătrăii să nu-ți dai tu cu părerea despre medicină, așa că n-o facem, o să lucrăm doar cu datele lor. Datele spun că cel mai bun lucru pentru sănătate este sportul. Sfântul graal al cercetării medicale este găsirea unei pastile care să-ți dea aceleași beneficii ca și sportul, e imposibil de atins așa ceva deocamdată.

Bine, raportarea „autorităților” la sănătate puteai s-o bănuiești de când au redeschis sălile de fitness dar au interzis dușurile. După ce ai aruncat 50 de milioane de euro în campanii media în care insistai că una din cele mai bune metode de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul ăsta e spălatul, tu închizi dușul, unde se spală oamenii. Formularea din lege era „folosirea în comun a dușurilor” iar DSP-ul a interpretat-o ca în filmele porno, se-adună câțiva sub un singur duș și se spală unul pe altul. Vestiarul unei săli de fitness e mai curat decât sediul DSP, pe verificatelea. Că la ei nu vine ăla cu mopul în fiecare oră. Dar, cumva, nespălații specialiști în „sănătate publică” știu ei cum e cu spălatul. N-ar fi prima oară când ăștia comentează pe subiecte care-i depășesc un picuț.

La fitness nu vin doar mutanții ăia musculoși care arată ca hulk în mizerie, ăia sunt excepții. Majoritatea sălilor alea sunt populate de oameni generici, 20-50 de ani, care vor să dea un pic burta jos și să fie un pic mai sănătoși. Unul din beneficii fiind că nu-ți pune presiune pe sistemul tău de sănătate, boule.

Motivația o fi, bănuiesc, că e loc de răspândire al virusului. Mai mare sau mai mic decât magazinul unde se înghesuie lumea la coadă, cot la cot, pensionari și copii? A, stai, că ai găsit soluție și pentru aia, specialistule: reduci programul.

Logic, nu-i așa? Să fie înghesuiala și mai mare. A, și să mărești prețurile la produse, tâmpitule, că la economie toți suntem experți, mai ales premierul Câțu, personajul principal din acest elogiu de pe Dilema. Știi că un magazin are de trecut o cantitate de marfă prin case și un număr de persoane care să se ocupe de faza asta. Treaba aia e optimizată pe ore/om/marfă/muncă/cost. Reduci orele se schimbă ecuația, crește costul, economistul lui pește. Și pentru că înghesui mai multă lume, crește și riscul de infectare. Astea-s datele tale, nu despre „distanțare socială” vorbim de un an?

Soluții ar fi, dar pentru asta poate ar trebui să-ți pese de „sănătate” și „economie”. Știi că s-a mai făcut, poți să decizi să intre în magazin/mall/loc închis un număr fix de persoane. În funcție de metrajul pătrat, e simplu. Și ții deschise toate astea, poți să deschizi și teatrele și sălile de spectacol, tot așa.

Și ai mai putea să nu decizi carantinarea în funcție de câți „pozitivi” ai, idiotule. Că ai mai mulți în județele serioase, unde se face testare, Timiș, Brașov, Cluj și nimic în Vrancea. Ăia pe-acolo sunt mai puțin infectați sau ce? E vinul de Jariștea antidotul la Covid și țin ei asta la secret? Toți primarii din zonele astea urlă încontinuu pe subiect, de ce i-ai băga în seamă, ești prost? Decide restricții în funcție de numărul de paturi ATI din județele sau zonele unde ai așa ceva. Că dacă se umple acolo, e o problemă, trebuie blocată un pic treaba până se reduce încărcarea la cazurile grave. Nu mai minți ca ultimul căcat, că nu toți suntem afectați egali de boala asta. Sunt oameni care se infectează și n-au nici pe dracu, sunt oameni care o iau nasol.

Dar no, bătaia nu se duce pentru ieșirea din asta, ci pentru putere. Pentru ca oameni nealeși democratic să aibă mai multă putere, că ăsta e un drog mai puternic decât cocaina. Au dat de putere și e ca orice drog, vrei tot mai mult, indiferet câte victime faci. Și când tu, cititorule, o să înțelegi treaba asta, o să ai o traumă. C-o să te trezești pe aceeași baricadă cu idezirabilii ăia la care latră toată lumea acum în cor că sunt paranoici și netoți.

P.S. Dacă vrei un exemplu și mai clar că statul nu are ca interes prioritizarea sănătății, gândește-te că cele mai mari subvenții în agricultură la noi se dau pentru tutun. Și că din cele cinci miliarde de euro obținute din taxe se dau doar 350 de milioane pentru oncologie, specific pentru cancer la plămân cam 100.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

130 comentarii

  1. eu nu inteleg de ce nu vine o duba neagra si sa-i culeaga pe cocalarii care nu cred in covid/nu poarta masca si sa-i vaccineze la foc automat cu astra zeneca.

    01
    • Te concentrezi pe chestii irelevante acum. Deocamdată sunt sute de mii de oameni care așteaptă să fie vaccinați sau încearcă să prindă un loc de vaccinare. Majoritatea populației poartă mască. Hai să-i rezolvăm pe ăștia, după ce terminăm putem să ne ocupă și de cei câțiva care fac pe nebunii.

    • Asta e o vrajeala veche…. din ce vad eu afara ( bucuresti sectorul 6 ) toata lumea are masca. Nu am mai vazut pe cineva fara masca din vara anului trecut. Problema e ca o masca se poarta cu saptamanile/lunile si pe stat il doare in pl.
      Cu crezutul/necrezutul in covid nu stiu ce sa spun dar cam toata lumea are o cunostinta/ruda care a avut si vazut ca boala e crunta.
      Eu m am saturat ca autoritatile sa dea vina pe oameni !!! Idioti precum sosoaca vor castiga exact din motivul asta, statul nu si asuma nimic si mereu mereu populatia e de vina!

      00
    • @beb

      Ca nu vrem sa risipim bunatate de vaccin pe el. Mai trebuie lasat si selectia naturala sa isi faca treaba, nu salvati toti prostii cu forta.

      01
    • Legenda spune ca populatia saraca inca asteapta mastile gratuite de la guvern,cumparate inca de pe vremea lui Tataru(wink wink).Poate de aici si amaraciunea unora de a nu da banii pe masti.
      Ca idee,in alte tari te obliga sa porti Ffp2,mai ales cand intri in magazin,dar daca nu ai,poti cumpara una cu 50 de centi.Ma gandesc ca asta ar putea fi solutia si la noi,dar e mai important sa inchizi magazinele cu totul,pe principiul daca ard 3 centimetri de casa,da-o dracu,plecam noi,ca poate s-o stinge de la sine

      00
    • Domnule Eftimie, sunt maxim 1 milion de oameni care s-au inscris pe platforma de vaccinare, adunati la vreo 2 milioane de vaccinati imi da ca o sa avem virusul printre noi multa vreme de acum inainte. Asa ca, pentru populatia romaniei, alcatuita in proportie de 90% din cocalari, ar trebui data o lege prin care vaccinarea sa devina obligatorie, ca sa aiba cu adevarat pentru ce sa faca scandal doamna senator sosoaca impreuna cu prostii care îi țin trena.

      01
    • @beb trebuie să schimbi cercul de prieteni. Din estimările mele populația României e constituită din alte persoane, nu minoritatea de cocalari cu care te lupți tu. Oamenii mei sunt oameni activi, puși pe muncă, cinstiți, darnici și idealiști, care nu lasă mașina pe avarii când au o treabă, care merg nopțile să țină curentul constant și serverele funcționale să ai tu posibilitatea să spui că totul este nașpa.

    • Care-i treaba cu purtatul mastii in aer liber?!… „acilisica” in UK nu s-a purtat masca in aer liber niciodata si, uite, ca urmand un plan (testare masiva, lockdown tintit si controlat, lucru de acasa, vaccinare agresiva) aproape ca s-a rezolvat problema…

      Ps. Ce mi se pare hilar e ca UE (inclusiv RO) scoate UK de pe lista „neagra”, dar UK pune UE pe „lista neagra” 😂😂😂
      Hai „succesuri”!

      00
    • „UK pune UE pe “lista neagra””

      nu e ca și cum ar mai mișca ceva în UK

      00
    • @beb, sa spunem ca facem ca tine si dam o lege prin care ii obligam pe toti cocalarii sa se vaccineze. Cu ce ne ajuta aceasta lege in conditiile in care nu avem suficiente vaccinuri nici macar pentru cei care doresc acum sa faca asta?

      Au fost de la inceput discutii ca nu vrea populatia sa se vaccineze, dar cand s-a inceput campania in Romania au fost o gramada care incercau sa sara randul si sa ajunga mai in fata.

      @DB, nu as lua neaparat ca exemplu masurile luate de Marea Britanie. Este o tara mai bogata decat noi cu un sistem medical mai bun si cu toate asta are un numar de aproximativ 1850 de decese/ 1 milion de locuitori raportat la Romania unde acest numar este putin peste 1200.

      00
  2. In sfarsit citesc undeva si parerile mele despre masuri idioate: nu se incurajaza imunizarea prin spot si suplimente de vitamine, nu se lungeste programul la magazine, nu se construiesc spitale/ echipeaza paturi ATI suplimentar.
    Doar restrictii peste restrictii. Noi, populatia sa facem tot, guvernul nimic.

    00
    • Clar, daca te vede virusul mai musculos asa, o sa fuga de tine chelalaind…

      00
    • Ca nu se iau cele mai bune si masuri sunt de acord.
      Dar nici nu poti sa vii cu stupiditati tip „imunizarea prin suplimente de vitamine „.
      Cat despre numarul de paturi ATI ….Poate vrei si ceva personal pe langa patul ala de ATI

      00
    • Deși e perfect adevărată asta cu sportul și vitaminele, e fix ca expresia românească cu îngrășatul porcului in Ajun.

      Nu te va ajuta cu nimic dacă te mâine începi să faci sport, până organismul tău ajunge la nivelul ăla de sănătate necesară iei covid de 3 ori. La fel și cu vitaminele deși acolo poate își fac efectul mai rapid dar tot nu rezolvi prea multe fără sport.

      Aa, că ar trebui făcută ceva prevenție, gen cum fac alte tari, cu control obligatoriu și analize generale anuale pentru a știi starea de sănătate a populației…se merge pe ideea aia de la metrou. Păi de-aia au dat ei șpagă ca să prindă post la stat, ca să muncească ca orice corporatist de rând, 8 ore pe zi?

      00
    • A greșit el când a spus imunizare. Trebuia să spună “creșterea imunității”.

      00
    • Parcă propria reacție imună de omora. În concluzie, luați imonodepresive, ca să aveți șanse.

      00
    • „nu se incurajaza imunizarea prin spot si suplimente de vitamine, nu se lungeste programul la magazine, nu se construiesc spitale/ echipeaza paturi ATI suplimentar.
      Doar restrictii peste restrictii. Noi, populatia sa facem tot, guvernul nimic.”

      Coaie, reciteste punct cu punct ce ai scris. Da nu asa in trecere, rand cu rand si incearca sa intelegi ce cacaturi debitezi.

      Ultima bucata e cireasa de aur, merge unsa cu:
      – nu se incurajaza imunizarea prin spot si suplimente de vitamine (cine)
      – nu se lungeste programul la magazine (cine)
      – u se construiesc spitale/ echipeaza paturi ATI suplimentar (cine)

      cine ar face toate cacaturile de mai sus?
      cine ar lucra intr-un magazin cu program prelungit, cine lucreaza in spitalele alea noi cine ar trebui sa faca mai mult sport? GUVERNUL?

      00
    • @ubercool:
      Niște… ți-au dat minus, dar dacă ai covid, in spital ți se dă dexametazona, care are exact rolul de a suprima sistemul imunitar.

      00
    • Ideea e să ai imunitate bună ca să te ferească de îmbolnăvire că dacă ai luat mâța de coadă, oricum ai imunitatea praf.

      00
    • Ministerul Sanatatii are doar misiunea de a numara paturi, decese, infectati, vaccinati, morti si raniti? Nu am auzit de programe de sanatate preventive prin scoli gradinite si medici de familie. Nu am auzit de programe de cercetare in domeniul medical de initiative in dezvoltarea unor medicamente noi….Totusi avem 4 universitati bune de medicina in Romania. Stam asa ca o republica bananiera sa vina meniul de la Bruxelles cu protocoale, medicamente si vaccinuri! Vlad Voiculescu este un impotent profesional asta stim…dar sunt si medici specialisti in Romania foarte bunii in domeniul lor complet ignorati. Rusine! Sa ne amintim ca pandemii au mai fost in Romania si acum 40 de ani de oreon de hepatita de gripa tuse magareasca etc si in scoli erau cabinete medicale care badijonau copii cu albastru de metilen in gat…atata se putea face atunci. Unde suntem dupa 40-50 de ani?

      00
    • @alxzen, uite niste optiuni:

      1. nu se incurajaza imunizarea prin sport si suplimente de vitamine (cine)
      Asa cum s-a mai completat, este vorba de cresterea imunitatii prin sport. Sunt destule persoane care fac sport, altfel nu s-ar fi deschis atatea sali de fitness.

      2. nu se lungeste programul la magazine (cine)
      Aceiasi oameni care lucreaza acum in magazine, dar imprastiati pe un interval mai lung. In loc sa ai 4 case deschise in intervalul 14-18, poti sa ai 2 case in intervalul 14-22, adica acelasi volum de munca in total impartit pe mai multe ore.

      3. nu se construiesc spitale/ echipeaza paturi ATI suplimentar (cine)
      A trecut mai mult de 1 an de la inceputul pandemiei. Era timp suficient sa pregateasca cativa medici (sau chiar cativa asistenti) pentru a oferi ingrijirea de baza la ATI. Iar pentru cazurile foarte complicate sa intervina medicul specialist, ala cu experienta.

      00
  3. Expertii pe politicile de santate publica au o vorba: „Daca masura pe care noi o propunem, irita lumea inseamna ca e buna”
    Si dupa marea inchidere de anu trecut, cam toate masurile au fost luate dupa acel dicton, dar adaptate la societatea romaneasca. Sunt mari oameni, care cred ca numai o carantina ne va putea salva, de asemenea sunt alti mari ganditori care cred ca ar trebui sa testam mai mult si sa stim una alta.
    Problema la masurile astea, e una simpla, implica ceva munca din partea autoritatilor si parca nu ai vrea sa te apuci acum de munca, cand mai poti da un tun frumos pe diverse chestii.
    Si asa vi cu masuri, care sa mimeze ca faci ceva fara de fapt sa faci. Toate masurile alea propuse nu vor face decat sa aglomereze anumite zone si asa aglomerate si eventual sa mai scumpeasca una alta. Partea si mai interesanta o sa fie insa cu rata de incidenta, unde daca te vei lua dupa lege azi e posibil sa ai nevoie de declaratie dupa ora 20, maine nu si stai sa vezi cum se vor gasi unii mai zelosi sa inceapa iar vechile metehne.
    Pe scurt, nimeni din lume nu are idee ce face, insa cauta sa mimeze ca ar face ceva. In incheiere, va las un link catre CDC unde spune in mare ca purtatul mastilor in SUA, a scazut ratele de infectari si de deces cu undeva 1.34%.
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/pdfs/mm7010e3-H.pdf

    00
    • Concluzia articolului dat de tine ar fi asta:

      What are the implications for public health practice?
      Mask mandates and restricting any on-premises dining at
      restaurants can help limit community transmission of COVID-19
      and reduce case and death growth rates. These findings can
      inform public policies to reduce community spread of COVID-19.

      00
  4. Dar s-a si spus in conferinta de presa ca daca inchid magazinele mai devreme, oamenii isi vor reconfigura traseul si orele in care se duceai la magazin ca sa nu existe aglomerari. Eu din acest motiv ma tot gandesc cum sa imi reonfigurez traseul de aseara incontinuu…not.

    Cred ca urmatoarea cioaca in aprilie-mai o sa fie faptul ca sunt restrictii pentru ca nu se vaccineaza lumea, dar daca ma vaccinez oricum nu se intampla nimic. Nici nu pot sa zburd pe strada sunt si inchis pana la 18.

    Placuta suedeza pentru autoritati.

    00
  5. Hai sa fim seriosi vis a vis de sali.
    Am fost in pandemie la sala si mi se pare un pic cam riscant: spatiu inchis, oameni care expira, pufaie cat mai tare si stau la 1 metru unul de altul (ca deh, e greu sa schimbi ordinea exercitiilor ca sa nu stai fix langa altii).
    Unde ma duc eu vestiarul are 2 mp si geamul e crapat doar.
    Cat despre treaba cu sportul in general, iarasi e relativ, daca chiar vrei poti sa faci si acasa, exista benzi, trx, bancute, gantere, etc. Nu mai zis de exercitii unde nu e nevoie de nimic, gen flotari, plank, samd.

    00
    • Eu am fost de 4 ori pe saptamana de cand s-au deschis salile (si la unele mai mari si la unele mai mici). Exista risc de infectare, totusi nu cred ca de acolo se ajunge la 6 la mie in plus daca luam si ce zice Eftimie despre sport, mi se pare o decizie proasta.

      In alta ordine de idei 400 de lei niste gantere de 20j de kile??

      00
    • La partea cu pretul ai dreptate, ganterele mari sunt scumpe rau :)
      Dar sincer de cand mi-am luat TRX (70 lei) si benzi (intre 30 si 90 lei fiecare) nici nu mai folosesc gantere mari (am unele de 15kg, se pune praful pe ele).
      Mentionez ca nu sunt vreun mare culturist, ma incadrez fix in categoria celor de 20-50 ani care mai fac un pic de sport.

      00
    • @Radu
      Nu uita Raducule nici o clipa. Rata de supravietuire a racelii re-branduite este de 99,98%.
      A!!! Oamenii respira? Vai! Ce catastrofa, baietica.
      Ti-e frica de oamenii vii, care respira, e riscul de virusel baietel? Vai baietelul mamii!!
      Ascunde-te sub pat, fa pishulica pe tine, si iesi peste 10 ani, sa fii SAFE.
      Sunteti niste fatalai (soy boy).

      00
  6. Da, interesant punct de vedere. Prima cu tutunul: cred ca ar fi corect ca toate taxele din tutun sa mearga la lasatul de fumat, pe termen lung s-ar ajuge sa fumeze doar tampitii. Sunt fumator!

    Guvernelor le pasa doar de putere si evident derivatul principal, banii. Au zis ca nu o sa circulam pe baza de pasaport COVID, eu vad ca spre asta ne indreptam. Sau si mai rau, daca tot pe baza de test PCR o sa circulam, degeaba am mai facut atata gargara .. pentru ca vaccinul nu actioneaza vesnic. Mai avem de trecut minim un an sau doi pana o sa aflam cum e cu pandemia asta, intre timp multi se vor sufoca din lispa activitatii economice, altii vor prospera ca de fiecare data cand e o criza prin preajma si scade concurenta.

    00
  7. Ce pacat ca inchisul strazii la 23:00, magazinele la 21:00, restaurantele inauntru inchise, etc.. masurile din noiembrie au dat rezultate. In ciuda sarbatorilor cand lumea oricum s-a mai adunat intr-un apartent, o casa.. Cabanele mai izolate erau toate inchiriate, chiar si alea ce apartin de stat.

    Dar cand rata a scazut suficient de mult am redeschis teatre, biserici, restaurante si birturi. Drept urmare au crescut iarasi cazurile.

    Si aici vad eu cea mai mare problema, am avut masuri ce au functionat (chiar daca masuri restrictive), de ce umbli la ceva ce a functionat si nu le repui in practica? Ca nu e tot una ca inchizi magazinul la 18:00 sau ca-l inchizi la 21:00. Lasand economia la o parte e vorba de oameni ce se vor inghesui in 2 ore sa cumpere cat in 5. Oameni ce vor veni la lucru in acelasi timp mai multi.. E o porcarie.

    In fine, astia ce iau decizii oameni ce stau toata ziua pe facebook si apoi, cu ideeile ce le vad acolo, in bula lor.. vin la lucru sa bage, se cearta putin intre ei ca mnah, unul nu crede de fapt in virus, altul nu crede in vaccin, e greu sa-i impaci pe toti si ajung apoi in fata reporterilor…

    00
    • Poți să detaliezi partea cu „au dat rezultate”?

    • NOU
      #32

      Teatrele sunt problema…

      00
    • Degeaba majoritatea poarta masca si nu se inghesuie daca ai grupuri de miserupisti si idioti care se ingramadesc la biserica, la ski, in cluburi, la carciumi cu tavanul tras pe jumate si asa mai departe. Regulile sunt fix pula daca nu stai cu parul langa ei sa le respecte.

      00
    • @Eftimie: In 2, 3 saptamani dupa implementarea lor au inceput sa scada numarul de cazuri noi. Si ca si confirmare la idee, la 2, 3 saptamani dupa ce orasele au iesit din acele coduri colorate si lumea a putut manca inauntru, bea o bere pana la 11, etc.. cazurile au inceput usor usor sa intre intr-un trend ascendent (probabil mai puternic si datorita aparitiei a unei tulpini).

      Daca au dat rezultate odata, dadeau si a doua oara..

      Si era mult loc de luat masuri proactive, nu restrictive pe langa asta… amenzi mici dar date mai usor pentru aia ce nu poarta masca sau nu asculta de un politist cand i se spune sa lase 2 metri distanta, impartit niste pliante cu informatii, impartite masti, impartit dezinfectant, ajutat preotii sa transmita prin radio-uri locale, pe canale TV locale, pe internet, poate revenit la un orar de cumparaturi pentru batrani in supermarketuri si in piete mai mari de X m2!? De la 10 la 15 de exemplu doar batrani. Dar in afara orelor astora nu au voie in supermarket si nici in piete.

      Doar prostia aia cu carantinarea unui oras era aiurea. Nu merge ca nu se respecta, oricum. Asa numa’ sa avem un punct in plus si sa aibe cateva masini de politie unde pierde vremea mi se pare absurd..

      00
    • Măi, nu știu ce să zic, la Timiș nu pare să fi funcționat și a treia oară. Bănuiala mea că diferențele între primele valuri și ăsta țin și de multiplele versiuni de tulpini apărute.

      Iar aia cu preoții o spun doar ăia care nu merg la biserică și tot trăncănesc minciuni între ei. Nimeni nu ascultă ce zice popa, dacă ar asculta cu atenție ce zice ăla țara asta ar fi Japolveția.

    • @Cosmin @Eftimie Voi aveti o discuție pornind de la premisa că acele date sunt corecte/adevărate.

      Orice statistică se poate mânui foarte ușor,de la modul elegant la modul grosier. De la modalități diverse de raportare (raportare la ce, persoane cu buletin, populatie reală, ce?) la schimbare din pix a raportării, la trecut pe saptamana , luna viitoare samd.

      Nici macar acum,dupa un an, nu primim numarul de cazuri noi pe județe, da? Doar așa, ceva la grămadă. Dar incidența e ‘calculata’ la nivel de oraș, sat, comună.. trebuie să-i credem pe cuvânt de pionier.

      Vă rog să vă întrebați cunoștințe, rude, prieteni etc, care lucrează la DSP, dacă primeau indicații în legătură cu raportarea.

      Veți avea o surpriza foarte neplăcută.

      Ps. Nu are rost să o bag pe aia: ‘mi-a spus mie cineva care lucrează acolo’, că nu ma crede nimeni :)

      00
    • PPS. Numerele vor scădea ca prin magie atunci cand trebuie să vedem ‘efectele benefice’ ale măsurilor si similar vor crește dacă e ‘nevoie’

      00
  8. Daca nici sminteala asta nu canta prohodul centralismului, atunci nu stiu ce ar putea sa o faca. Atata doar ca frica a facut din atat de multi, care pareau oameni cu filozofii liberale, niste apologeti ai pumnului de fier al statului. Poti sa vezi transformarile si pe aici prin comentarii.
    Daca statul ia astfel de masuri le ia pentru ca inca simte ca are o bruma de suport popular. Sau poate mai mult de o bruma, bref e ca are.
    In fapt, nu ar trebui sa cerem sprijinul statului pentru nimic. Ar trebui, in schimb, sa-i cerem sa se dea la o parte, cu politie cu tot. Cu cat se stabilesc mai putine la nivel central, cu atat mai bine are sa fie pentru toti, nu doar pentru unii. Uitati-va in orice domeniu in care statul a lasat si pe altul sa mance o paine si o sa vedeti ca a ramas de caruta pe linie. De asta tine cu dintii de putere, de asta vrea Arajat monopol, ca si-ar lua rusine in secunda doi.
    In plus, mai sunt si formatori de opinie care ingana discursul oficial precum tarcovnicii la slujba, dar dau dovada o forma rara si maxima de ipocrizie, ca nimeni nu crede cu adevarat in restrictii, desi ceri uzurparea aproapelui in numele binelui comun.
    Uitati-va numai la Harap Alb, Cavaler de Cornu: a facut mereu apologia restrictiilor, dar cand s-au ridicat a fugit la iaht precum pula-n curu popii. Se poate spune ca e un ipocrit? Se poate, ca altfel ar fi ramas izolat din convingere.

    00
  9. Sefu-miu s-a infectat la sala. S-a reapucat de ea, prima data dupa mult timp. A avut ceva simptome dupa primele dati, apoi a primit mail ca au descoperit cazuri, s-a testat si aia a fost.
    Si da, salile, mai ales worldclass-urile alea prost venitlate, neaerisite si cu tavanul jos (majoritatea) cred eu sunt un vector mare de transmitere. Si nu la vestiar, ci acolo unde fiecare are pulsul 130 si peste, unde expiri cu putere iar venitlatia e de cacat. Acum, ca vine vremea misto, sport in aer liber cat cuprinde, da. Si fara obligatia de masca, chiar si atunci cand te plimbi prin parc, caci nu ne plimbam ca oile, in turma.

    00
    • Vector mare de transmitere comparativ cu ce? Că tehnic mai mulți oameni sănătoși se duc acolo decât la Carfur sau pe hol la clinică.

    • Pai tocmai! Faptul ca sunt sanatosi, fit etc. ii face cel mai probabil sa fie si asimptomatici sau cu simptome usoare. Omul meu crezuse ca a iesit cu capul ud si fara geaca in ploaie si ca e o simpla raceala. Astfel, ei pot raspandi mai usor si mai mult virusul decat aia care se taraie prin holurile spitalelor si care cad la pat sau chiar mor.
      Legat de asta e o discutie interesanta referitoare la strategia de vaccinare: vaccinezi prioritar persoanele vulnerabile sau pe cei care muncesc, sunt activi si pot imprastia boala mai usor?

      00
    • @Octav, persoanele vulnerabile pun presiune pe sistemul sanitar. Unul de 70 ani cu boli grele nu se poate trata cu stat în casă și paracetamol, ca unul de 40 de ani mai virgonț și forme ușoare.
      Asta direct de la sursă, de la un medic din terapie intensivă. Efortul din spital pentru ăla de 70 e infinit mai mare decăt pentru ăla de 40. Paturile full, riscul să îti moară unul căruia starea i se complică, că nu are parte de îngrijiri medicale la timp. Aici nu e vorba de răspăndit, ci de trăit sau murit.

      00
    • Pai si ce legatura are cu ce am zis eu?
      Eu am spus doar ca unii raspandesc mai mult (paradoxal, tocmai aia care sunt mai putini afectati).

      00
    • @Octav, poti sa-mi spui si mie la care sediu World Class s-a infectat seful tau?
      Un membri din familie lucreaza acolo si nu am auzit de procedura asta cu dat mail catre cei care au intrat in contact cu vreun alt client bolnav sau in carantina. In genral daca s-a mai intamplat asta, au fost sunati clientii respectivi. Macar atat respect sa arate fiecaruia.

      00
  10. Apropo de fumat, ar fi fost perfecta o campanie antifumat in perioada asta dar sunt prea multi bani in industria asta.
    Se lasa impresia usor usor ca horeca e cel mai bun prieten al covidului…
    Covid + un fumator cu experienta -> maybe big problem.

    00
    • maybe, maybe not…nu e nici o corelatie directa

      sunt fumator de la 10 ani…30 de experienta…media acum e 1-1.5 pachete pe zi…am avut varfuri de 4 pe zi…

      luat covid in septembrie: 3 zile simptome nasoale, 2 saptamani de oboseala…si atat.

      o sa fie la fel pentru toti fumatorii?! NU
      mai rau?! NU STIU mai bine?! NICI ASTA NU STIU

      00
    • Studiile spun ca e tocmai pe dos: fumatorii au risc mai mic de infectare… de ce? Nobody knows yet…

      00
  11. Problema salilor de fitness este ca nu se respecta absolut nici o masura de preventie implementata probabil cu exceptia celor care opereaza la nivel national.

    In salile de fitness locale
    – nu prea ai cum sa porti masca, esti privit cu dezgust daca porti masca.
    – nu exista limita de oameni, au fost situatii cand nu mai erau loc in vestiare si venea lumea se schimba si isi lasau geanta pe unde apucau.
    – ai voie la dusuri
    – au voie 10-15 oameni simultan intr-un vestiar de 2 metri patrati in acelasi timp

    Merg la sala si ma afecteaza inchiderea lor dar iti zic sincer ca de nenumarate ori am vrut sa sun la politie sa reclam cu mine in sala …

    In full lockdown cand nu aveai voie tu sa mergi la sala de fitness dar sala avea voie sa fie deschisa a venit politia a vazut ca nu e nimeni cu masca au facut doua glume o vorba cu patronul si au plecat fara sa dea o amenda.

    00
    • nu te agita Bogdan. Reactiile dezaprobatoare ne arata ca simpla expunere a unor situatii e privita cu superioritate si neincredere de catre astia de se simt asupriti

      00
    • Știi cum e, dacă nu răspunzi la astea ai parte de super-lăbari ca Mogulu.

      Faza e că la mine în oraș nu-i așa. Nu e deschis la dușuri, sunt închise cu bandă de-aia folosită la crime. Nu stai călare unul pe altul, toți se evită. Vestiarul are cam 200 de metri pătrați, e enorm, și e spălat din oră în oră.

      Întâmplător e un oraș în care se testează la greu, deci rată de incidență mare. Că astea pățești dacă respecți regulile jocului și ești cinstit. În timp ce puțopalmistul Mogulu o suge cu poftă că „se simt asupriți” că lui îi place să fie sclav, ar ieși cu pancarte pe stradă să ceară și mai mult papiț dacă se poate.

      Și de-aia, dacă ei ne bagă în aceeași oală, răspunsul corect este să-i bagi în aceeași mă-sa. Târfa aia care s-a ars cu toți camionagii la de la autobază de a făcut tot felul de copiii retarzi ca Mogulu.

    • Domnule Vali Petcu, adu-mi aminte cand, cu ce si unde l-am jignit pe acest domn Eftimie. Inteleg caterinca, accept o referinta la anumite aparitii publice din sfera artistica, dar cand ai din ce in ce mai multi autori/invitati care raspund suburban unor comentarii decente si care, culmea, nici nu le sunt adresate, imi conturez ideea ca zoso.ro devine nefrecventabil. In privinta referirilor la mame implicate in acte de inmultire cu camionagii si abilitatea de a identifica retardul, te rog sa ii transmiti acestui Eftimie traditionalul: it takes one to know one!

      00
  12. Eram zilele trecute la un semafor si admiram panorama din fata: o „vitrina” la etajul 1 al cladirii din fata cu 10-15 „biciclisti” isi luau portia de miscare zilnica intr-un spatiu inchis pedaland, plus altii care misunau prin spate.
    Nici unul nu avea masca!
    Daca imi zici in astfel de spatii in care se pare ca ajung o mare parte din covidioti nu e un loc de raspandire a vrusului … nu stiu ce sa ma zic.

    00
    • Iote ca eu ma dus la sala de cand s-au deschis dupa starea de urgenta si ma duc regulat 3-4 ori pe saptamana si vad mereu aceeasi oameni. De unde trag concluzia ca nu prea s-au infectat de au venit la sala.

      00
    • @behtel. asa e, dar asta nu inseamna nici ca, macar unul daca s-ar fi infectat, nu putea sa transmita foarte usor la ceilalti. Pur si simplu s-au protejat toti sau au avut noroc cu totii.

      00
    • Da boss….da’ cine vrea să arate într-un mare fel întins în sicriu, face sport.
      Eu nu mă duc la sală, burta mea o să arate ca un cimpoi în cutia de veci da’ cine biciclește și trage de gantere, o să fie frumos, musculos, costumu’ va sta bine întins pe pectorali …doh.

      00
    • @RAIDER, mai e o diferenta: unu’ o sa fie in costum de brad la 50 sau 60 de ani, celalalt o sa fie la 70-80.

      00
  13. Salile de sport sunt inchise in alte tari cam de 6 luni de zile. Si motivatia este mult mai clar data decat in romania:

    – aparatele sunt prea apropiate si destul de greu de mutat/reconfigurat
    – cursurile (mai ales cele gen aerobic, spinning) sunt un vector important de transmitere (10-15 oameni, 1h, respiratie acelerata)
    – marea majoritate a salilor nu au aerisire corespunzatoare

    Daca vrei sa faci sport nu te opreste nimeni. Nu ai nevoie de o sala pentru asta. E plina Europa de oameni pe biciclete, in alergare, babe cu bete dinalea de nordic walking, copii cu mingi de fotbal pe orice petec de iarba.

    Cat despre ora de inchis magazinele….. In toata zona germana ora normala de inchidere (fara pandemie) este 7 seara. Sambata e 6 seara. Duminica nu e nimic deschis. Si cumva…. lumea supravietuieste. Asta de cativa ani, ca inainte sambata era deschis doar pana la ora 2. Sa vezi atunci distractie.

    Sunt de acord ca unele restrictii sunt stupide. Dar dupa ce auzi de focar de 12 oameni de la o clasa de spinning incepi sa intelegi de ce altele sunt ok.

    00
    • „Daca vrei sa faci sport nu te opreste nimeni.”
      Pai daca tu faci sport pe coclauri,unde mai sunt fitzele?Cine iti mai admira bucile/coafura/body-ul???Ha?

      00
    • 1. Și în alte țări e mai bine cu pandemia? A avut efect?

      2. De-acum încolo o să te oblig să bei doar apă trei ani. Și dacă nu-ți convine o să-ți zic că „dacă vrei să bei lichide nu te oprește nimeni”.

      3. Și-n Germania e mai bine ca aici? Au mai puțină pandemie? Aici a fost doar un protest anemic, cam câte au fost în Germania în ultima săptămână.

      De ce te oprești cu gânditul la jumătate? Cât crezi că merge șmenul ăsta, așa, de câte ori ți-a mers figura cu jumătate de adevăr?

    • sa le iau nitel in stanga pe mamele tuturor celor care o baga pe aia cu „dar in X tara din Vest se inchid magazinele la ora Y”

      mai baieti, cati nemti ati vazut voi la birou dupa ora 16 locala? ca eu cat am muncit acolo i-am vazut spargand usa la ora aia, la fel in Elvetia, Olanda, Danemarca…..in Suedia era si mai misto: incepea programul de lucru cand iesea pe usa casei si calcula drumul de intoarcere ca facand parte din munca

      plm…e foarte misto ideea sa se inchida magazinele la 18:00 ca si cei din magazine sunt oameni….cu familie…cu viata…etc…dar te mai uiti si cam care e profilul celorlalti

      acum, in situatia asta e o idiotenie…si se va vedea asta maine…in magazine

      00
    • @eftimie – nu poti compara cifrele din germania cu cele de la noi. pentru simplul motiv ca aia testeaza in draci. Si fac contact tracing (de acolo stirea cu 12 imbolnaviti la sala…. pentru ca i-a contactat cineva si pentru ca s-au testat)

      Cifrele raportate de autoritatile romane sunt o gluma proasta si probabil doar varful unul mare mare val de imbolnaviri tratate acasa cu usturoi.

      Daca aduci numarul de teste la paritate pe cap de locuitor vei vedea ca alte tari stau mai bine. Poate si din cauza salilor inchise. Poate nu, poate e un cumul de factori.

      Putem sapa mai mult daca ti se par jumatati de adevar. Dar ajungem la povesti prea lungi pentru comentarii.

      Si discutia e valida chiar si dincolo de pandemie. nu are nevoie nimeni de cumparaturi la 11 noaptea. E un edge case. E nevoie de planning mai bun.

      Nu ar trebui sa poti deschide sali cu vestiare de 2mp. E nevoie de reguli sanitare clare si aplicate corect ca sa nu transmiti ciuperca piciorului, lasa covidul.

      Nu are trebui sa ai sali fara aerisire si aparate la 20cm distanta unele de celelalte. Pandemie sau ne-pandemie.

      Tot ce zic e ca aia care mor fara sport au unde sa il faca. Nu lipsa salilor te impiedica neaparat.

      00
    • 1. Supermarketurile in Germania se inchid la ora 22:00 inclusiv Sambata. Unele chiar la 23:00. In rare cazuri gasesti Edeka sau Rewe deschise si Duminica pana la 22:00. In unele landuri se inchid pe la 20:00 sau 21:00 dar nu am vazut niciodata ora 18:00 desi am calatorit in toata Germania. Asta numai asa, sa vedeti cata dezinformare exista pe internet si printre comentatori.

      2. Germania a actionat in pandemia asta mult mai tampit decat Romania. Trebuie sa fi neinformat sau ignorant, sa nu vezi asta. Coruptie, indolenta, totalitarism (deh, sangele apa nu se face) si aroganta. De curand au dat vina pe UE pentru esecul lor, atat au putut. De parca UE nu sunt chiar ei. Nu ca ar avea Romania o clasa politica mai buna, dar oricat sunt de nemernici, macar le-a mai ramas un singur neuron. Intre timp mult hulita clasa politica din UK a fost cea mai eficienta de pe continent. Aia pe care tot intelectualul european cu staif o batjocora cu dezgust si prevestea apocalipsa.

      00
    • @Slides, daca indraznesti sa spui ca si in Vest magazinele sunt deschise pana la ora 22:00 te injura toti. Au auzit ei niste legende ca pe acolo se inchide totul la ora 18:00 si au concluzionat ca asa trebuie sa fie si in Romania ca sa ii „salveze” pe saracii muncitori.
      Chiar daca le-am dat link-uri cu programul magazinelor de acolo, tot eu eram ala tampit care vorbeste prostii.

      00
  14. Eftimie, cand lucrezi cu cifre, lasa sf-urile. Stiu ca poti jongla cu cuvintele cum vrei tu, dar nu merge si cu cifrele. Sau io stiu, poate daca scrii cifrele ca pe vremuri pe ordinele de plata, adica in cuvinte…

    https://www.factual.ro/declaratii/claudiu-nasui-cea-mai-mare-subventie-agricola-este-la-tutun/

    Si mai sunt acolo alte aberatii, dar am invatat sa stau in banca mea cand ma cert cu tine.

    00
    • “Totuși, în ciuda faptului că tutunul are cea mai mare subvenție pe hectar nu are cel mai mare plafon maxim. Tutunul are un plafon maxim de 1.656 milioane de euro în timp ce sfecla de zahăr are un plafon de 1.816 milioane de euro.”

      Relevantă intervenția ta la valoarea plafonului ăla. Ai ratat esența bag de seamă.

      00
    • @Rumbu: Bre, ai citit link-ul ăla pe care l-ai dat? Că dacă-ți zic că ești super-analfabet de superi, dar, serios, ai citit ce scrie acolo?

    • Da, boss, am citit, ca cea mai mare subventie se da la sfecla, nu la tutun.

      De ce sa iei hectarul ca termen de comparatie? Vrei sa te ajut? Hai sa luam kilu’. Faci 40 de tone de sfecla dintr-un hectar. Si 2 de tutun uscat. Uau, statul da de 20 de ori mai multa subventie la tutun decat la sfecla. Uite cum pot si eu sa manaresc mai bine decat tine o concluzie schimband doar sistemul de referinta.

      Motivatia reala din spatele subventiei la tutun este pretul pe piata globala a produsului final, nu are de-a face nici cu grija statului pentru sanatate, nici cu grija statului pentru companiile care produc mahoarca. Cel mult poti sa acuzi statul ca are grija ca fermierii (chiar daca pe fermier il cheama Ioan Niculae) sa aiba cum sa isi vanda produsul.

      Este simplu, un kil de tutun se vinde cu 2 lei pe piata, un kil de sfecla se vinde cu 10 bani. Si mai simplu, sunt 2000 ha de culturi de tutun in Romania si 25.000 ha de sfecla.

      00
    • Omule, tind să cred că ești bolnav la cap. Dai aproape la fel de mulți bani pentru 25.000 de hectare de sfeclă cât dai pentru 2000 de tutun. În bani reali. Nu poți vedea o problemă aici.

      Principala problemă fiind că tutunul e folosit pentru omorât oameni. E un drog super-dovedit că distruge sănătatea și e cel mai mare omorâtor prevenibil din societatea modernă. Nu poți să ai ca politică de stat așa ceva.

      Serios, discută cu un medic, ai niște probleme mintale grave.

    • Trecand peste faptul ca esti de cacat cand te plangi ca lumea nu vine cu argumente, dar atunci cand vine o dai in ad hominem, tin sa te anunt ca de cancer la plamani mor 7 milioane de oameni annual, iar de obezitate 15. Spune-mi te rog cu ce e mai buna subventionarea sfeclei de zahar.

      00
    • Dude, obezitatea nu e de la zahăr, e de la faptul că mănânci mai mult decât consumi.

      00
    • @Rumbu – sa-mi bag cucul ca nu mai am loc pe strada de grasi cu sfecla in gura.

      00
    • Io-s si gras si fumator, sa vad in ce statistica intru cand oi da coltul.

      00
    • Cum ce statistică? COVID binențeles :D

      00
    • Boss da chestia asta cu fumatul e la alegere.
      Toata lumea stie ca te omoara si totusi fumeaza.

      00
    • @Rumbu Nu e ad-hominem când te avertizez că ai o boală mintală și ar trebui să te verifici la un medic. E un sfat umanitar. Ești incapabil să citești, nu poți detecta cuvinte, e gravă forma. Am scris că ăla poate fi prevenit, cancerul pulmonar, n-ai citit. Dislexie, deficit de atenție, nu știu, nu sunt specialist. Dar ai simptome grave de bolnav mintal.

  15. Măcar acum putem merge la slujba de înviere :D

    00
  16. In sfarsit, cineva care zice ca sportul ajuta sanatatea, toata lumea vorbeste doar de spitale si vaccin. Si da, vaccinul e important, dar pana ajunge la fiecare din noi, am putea sa avem grija putin, de ce anume mancam si cat sport facem, cat stam la soare si multe altele. Toate astea ajuta enorm pentru imunitate si in caz ca te loveste covid-ul, stii ca ai facut tot posibilul sa te lupti cu el, nu astepti vaccinul stand pe canapea si uitandu-te la stiri. Nu mai zic de lasat tigarile, care dauneaza mult plamanilor, iar in perioada asta nu cred ca strica nimanui sa aibe niste plamani puternici.

    Sunt curios cati oameni s-au lasat de fumat si s-au apucat de sport de la inceputul pandemiei si pana acum.

    00
    • De acord, dar în casa, aer liber sau zone ceva mai izolate, prin drumeții, mers pe jos mai mult etc. Sau, de ce nu, carat chestii prin curte, gradina etc. Care vrea sa se înghesuie în sălile de fitness, n-are decât, dar își asumă.

      00
    • Plus ca, după cum zicea cineva mai sus, daca te apuci mâine de sport, durează măcar câteva luni până se vad diferențele și iti crește gradul de”imunizare”. In orice caz, dacă ești făcut ca Arnold, asta nu înseamnă ca ești mai ferit. Au fost cazuri de sportivi pe la 20 și ceva-30 ani, care au ajuns în spital, cu forme grave ale carcalacului ăstuia.

      00
    • În mod ironic, fumatul chiar te apără de infecția cu coronavirus pentru că blochează niște receptori. Partea proastă e că dacă reușești să te infectezi, ai plămânii praf.

      00
    • @Cristian, nu exista nicio dovada stiintifica pentru aceasta afirmatie. A fost un studiu incomplet in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca este posibil ca fumatul sa te protejeze de infectarea cu Covid.
      Dar in niciun caz nu te ajuta atunci cand te-ai infectat, fumatorii fiind mai predispusi la forme graze decat cei care nu fumeaza.

      00
  17. Sunt ok măsurile, ne-a explicat Mîndrulă că suntem noi proști, trebuie doar să mergem la cumpărături o dată pe săptămână, în weekend, să luăm lapte uht. Ori să comandăm pe gringo. Iar aia cu sălile e ok, avem o scuză să nu dăm burtoaca jos, pe ăia care au băgat toți banii într-o sală că aia era pasiunea lor și au zis că trăiesc din ea mai dă-i pzdms de săraci.
    Bine că nu-s alegeri mâine că iar ieșea PSD cu aproape 50%, elitiștii ăștia au făcut pe ei la nici un an de când au prins bilet cu loc.

    00
    • Eu merg de un an o singura data pe saptamana la cumparaturi. Inainte mergeam poate de 2 ori, dar tot o singura data la cumparaturi „mari”. (nu pun la socoteala berea si chipsurile ocazionale de la chioscul din colt)
      Nu trebuie lapte UHT, laptele pasteurizat are 2-3 saptamani de valabilitate. Orice mancare din supermarket e facuta sa reziste cel putin o saptamana (in afara de carnea cruda, evident).
      Singurul lucru cu care ma lupt e lipsa painii de calitate, aia feliata e oribila. Dar tot raul spre bine, macam mai putina paine, mai inlocuim cu lipii sau cu Wasa.

      Singurii care pot sa se planga de asta sunt cei care nu au masini, e greu sa cari mancare pentru o saptamana cu plasele.

      00
    • Ca romanu’ e ahtiat dupa supermarket in fiecare zi la orice ora stiam. I-ai interzis sa mai mearga dupa 18:00 sau in weekend l-au omorat.
      Dar nu stiam ca poporul roman e asa sportiv, cum plange el dupa sala de fitness.

      00
    • @Bogdan
      Nici dupa carte nu prea e ahtiat romanul, hai sa se interzica de tot, sa nu mai citeasca nici aia care-o faceau pana acum.
      Atitudinea asta de ‘eu nu fac, pe mine nu ma afecteaza’ mi se pare de porc, hai sa ne gandim ca nu suntem toti la fel. Nu toti stau si si-o freaca in fata calculatorului, unii fac sport, altii muncesc zi-lumina si mergeau la supermarket dupa munca, nu stiu sa cumpere rosii si cartofi de pe smartphone.
      Pe mine ma doare in pix de masurile astea, am program flexibil la corporatie, am masina, pot sa merg oricand la cumparaturi, stiu sa folosesc bingo si alte aplicatii, am bani destui, iar la sala nu mai merg de ceva timp, ca mi-am cumparat scule acasa cat sa nu-mi lipseasca nimic.
      Era vorba asa, ca nu-i frumos sa ne gandim doar la curul personal, ca daca noi avem program lejer si nu facem sport, da-i in plm pe aia care-s altfel.

      00
  18. Mai asta cu salile de sport hai ca o inteleg, dar nu pricep de ce ai restrange programul magazinelor – asta clar o sa favorizeze buluceala. Sau poate ma insel si dobitocii care se duc la Metro in weekend numa ca sa iasa de acolo cu 3 lumanari si-o apa plata se vor potoli.

    00
  19. Restrictiile, masurile si statul pe acurt.
    Daca la cj, buc si tm e mare rata de infectati hai sa vedem ce fac aia din vrancea de nu au cazuri. Pai la Vrancea totul e deschis. Atunci logica spune ca daca deschizi tot vei avea mai putine cazuri. Da bo$$, dar acolo nu se testeaza. Ok, dar de ce nu se testeaza? Aaaa, aaaa, gata, inchidem tot la cj si tm si ne intoarcem privirea de la cele 3 teste efectuate pe zi de la inceputul lui martie in Vn.

    La sfarsit pentru toata impotenta statului ca nu au avut timp de un an sa faca 3000 de paturi la intensiva…. cetateanul e de vina. Si sa mearga masurile luate din pix, inventate in pauza dintre 2 cacari, respectate de …unu din ei fiind prostu de mine. poate ma satur si io

    00
  20. Cred ca masurile astea sunt o combinatie de „ne facem ca lucram” si „suntem nite mici dumnezei (pardon domnu Calafat, alahi), hai sa vedem pana unde putem sa ii impingem in rahat pe plebei fara sa comenteze.
    Si combinat cu faptul ca la conducere sunt majoritari oameni 50+ care au facut la scoala franceza si rusa (daca au facut scoala). Cum rusii nu au masuri anti-covid, tot ce pot traduce sunt masurile din Franta.

    00
    • In Moscova singurii care poarta masca pe strada sunt politistii care patruleaza.In rest nimeni nu are treaba cu masca.Unele magazine te mai obliga sa porti in interior,in rest relaxare totala.Vazuta chestia acum o luna in urma.

      00
  21. martea asta am fost la cora dupa mai bine de 10 ani, pe la 7 seara era gol, batea vantul, nici macar nu m-am dus la supermarchet, deci daca se inchid la 18 nu e mare paguba.
    Tot marti am venit inapoi cu tramvaiul, era gol, m-am gandit ca e pacat sa-l las sa treaca fara sa ma urc in el, ora 8 seara. N-am mai vazut dr. taberei asa de gol de acum 20 de ani, cand m-am mutat in el.

    00
  22. Treaba cu sălile de sport are logică. Pentru a preveni răspândirea acestui virus, ideea ar fi să limitezi timpul pe care un număr de persoane să-l petreacă într-un spațiu de obicei închis și prost ventilat. Nu poți face asta cu locurile de muncă sau cu transportul public, că omori economia, dar o poți face cu chestiile recreative gen săli de sport, teatre, cinematografe etc. Are logică. Bine, trecem peste faptul că ar fi trebuit să facă la fel cu școlile, cel mai potrivit mediu de răspândire a virusului în acest moment, dar n-au făcut-o pentru că….fuck logic.
    Nu are sens treaba cu magazinele sau cu limitatul circulației după anumite ore. Alea sunt măsuri din categoria „ar trebui să facem ceva, dar nu prea știm ce”. Fiindcă actualii responsabili cu toată treaba asta legată de pandemie sunt imbecili, nu au reușit nici măcar să tragă concluzia pe care orice om care cunoaște câțiva infectați de covid ar trebui să o tragă, și anume că, exceptând cazul cu timpul petrecut în spații închise, majoritatea celor infectați au luat virusul în urma întâlnirilor cu neamurile sau prietenii, la petreceri sau în vacanțe, unde omul tinde să devină neglijent și nepăsător, iar contactul direct este mai frecvent, și nu din magazine, unde chiar și cel mai covidosceptic este mai atent și obligat chiar să-și ia măsuri precauție, și nici aiurea de pe stradă, indiferent de oră.
    În acest moment scazi numărul de cazuri dacă închizi tot pentru vreo două sau trei luni, fix ca anul trecut, și vaccinezi în draci. Dar asta nu mai este posibil acum, fiindcă amenzile nu mai sperie pe nimeni, fiindcă omori și mai rău economia, fiindcă măsurile luate în ultima vreme au fost idioate și au iritat lumea, fiindcă nici unul din covidioții celebri, care nu respectă regulile și care ar putea fi ușor încadrați la aia cu „zădărnicirea combaterii bolilor” sau cum ii zice, nu au pățit absolut nimic.

    00
  23. Aceste măsuri nu sunt luate pentru binele cetățeanului. Nu le pasă de noi.

    Tot ce vedem sunt măsuri luate pentru controlul populației,pentru consolidarea puterii pentru niște unii si maximizarea profiturilor, care merg mână-n mâna.

    Privite prin această perspectivă, măsurile au dintr-o dată sens, pentru ei.

    Pe noi nu ne ajută cu nimic, dimpotrivă, mai mult rău cauzează. Pe lângă afectarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi cel la liberă circulație, ne îmbolnăvesc fizic si mental. Repet, nu le pasă.

    Cum obțin asta: restricții, reguli, amenzi, propagandă media și FRICĂ, starnirea unor categorii împotriva altora, etc.

    Restricțiile,regulile amenzile etc sunt clare. Neconstitutionale bonus.

    Propaganda media : dupa un an în care esti bombardat cu toate știrile negative posibile, fără ca un singur reporter să pună vreo intrebare nasoală, esti deja convins. De un lucru sau altul, dar esti convins, de aici rezultă acea polarizare uriașă a societății.

    Apropo de ‘reporteri’, care sunt de fapt simple portavoci ale unui grup sau altul de interese, a întrebat cineva cât de eficientă e termoscanarea?
    Câte cazuri de Covid au prins vajnicii paznici, câți au fost ulterior identificați pozitiv, câți asimtomatici s-au plimbat bine mersi? Și nu e greu, puteau lua o fabrică cu 1000 de angajați si să urmărească.
    În secunda în care s-a pus la îndoială eficacitatea și sensul acestei măsuri, grupurile de facebook, media au început cu aberații gen ‘se inserează microcip’ și aia a fost, nimeni nu a mai contestat măsură, din cauza unei aberații strecurate acolo. Astfel, dacă intrebai ceva ți se rapsundea cu faza cu cipul.

    Frica : e simplă, frica de boală ,de moarte, de complicații, de amenzi, de necunoscut.

    Polarizarea societății e cea mai perfidă.
    ‘Divide and conquer’ . E infinit mai simplu să implementezi ce vrei tu când suntem ocupați sa ne luptăm intre noi.

    Discuțiile si dacă e cazul lupta trebuie sa fie între noi si ei, nu între noi.
    De ce nu ati facut paturi, de ce nu pregătiți medici ATI, de ce restrictionezi accesul de la 6 sau de la 8, de ce ne luați de proști, de ce de ce..?

    E ok sa îți pui intrebari, nu devii nebun conspirationist dacă faci asta.

    00
    • aia cu termoscanarea e laba trista: ieri mega mi-a iesit ca am 34…plm…bunicu, acolo unde e de 7 ani, e mai cald ca mine :))))

      00
  24. eu m-am saturat de purtat masca in aer liber, dar inca sunt suficient de fraiera si respect legea. e dovedit pe undeva ca masca in AER LIBER are vreun efect ?

    00
    • ideea e sa o ai pentru situatii cand esti in apropierea altor persoane chiar si in aer liber. ca poate e vreun purtator care vorbeste mai cu spor si stropi in statia de autobuz , sunt vreo 3-4 pe langa el si hop raspandire. dar, cum nu poti lasa stabilirea distantei de siguranta la aprecierea individului (sa isi puna el masa pe moaca cand crede el ca e in apropierea cuiva), rezulta acoperirea prin lege a oricarei situatii, recte masca in aer liber.

      00
  25. Trebuie sa fii idiot sa mai crezi in masurile lui peste prajit la tigaie sau ca tu, cetatean disciplinat si cuminte, esti de vina cu ceva pentru raspandirea unui virus extrem de contagios.

    De un an de zile vietile ne sunt date peste cap fara sa se vada vreun consecinta pozitiva cuantificabila, si nici nu pare sa mai existe vreo speranta ca se va termina anul acesta.

    La cum se misca treaba cu vaccinarea (nici 5% din populatie) dupa 3 luni, nu m-ar mira daca pana se ajunge la 50% (dupa 30 de luni, adica 2 ani in ritmul acesta), virusul va fi suferit suficiente mutatii incat vaccinul sa fie degeaba, si apoi o luam de la zero, inca niste ani de f***re la melodie.

    Nu sunt specialist, si nu stiu care e solutia. Dar se vede cu ochiul liber ca statul roman e praf si pulbere si mai mult incurca decat descurca. Aceste noi restrictii sunt absolut tampite.

    00
  26. „Mucles,boule,idiotule,cacat,tampitule”.Lipseste cireasa dpt: „bai fatalailor”🙂

    00
  27. Nu o sa vezi masuri cu cap.
    Atata au luat-o in gura cu specialistii ca nu mai is in stare sa zica altceva.
    Nu isi mai folosesc capul pentru a gandi.

    In cate zile se infecteaza 1000 de oameni, daca 5 oameni se infecteaza in fiecare zi. Matematica zice ca in 200 de zile.

    Cate paturi de ATI dedicate Covid exista in tara? Cum trecem populatia Romaniei prin numarul asta infim de paturi?

    De ce au vaccinat esentialii inainte de toata populatia? Se ce nu a fost la liber pentru toti de la inceput?

    De ce aloci vaccinuri proportional cu numarul de locuitori si nu cu numarul de infectati?

    Specialistii si specialii Romaniei.

    00
  28. Mie îmi place maxim că putem bifa varianta in care putem face sport in jurul blocului…mai mare dragul în așa cartiere rezidențiale cu trotuare sparte, gunoaie, mașini parcate la intersecții, chiar nu înțeleg de ce nu face lumea sport. Cat despre sportul la domiciliu, ador sa vad toate reclamele care te sfătuiesc să faci asta. In 30 mp, doua persoane, ultimul etaj, bulinuta roșie pe bloc … Nici nu ii deranjezi pe ceilalți de la etajele inferioare. Un deliciu! Mă duc să iau suplimente de vitamina D de pe balconul scufundat în emisii de CO2, have a nice weekend

    00
    • Ce sport bro, ai patru sau cinci motive mari si late, sportul nu e printre ele. Nu ai voie sa iesi din casa, punct, nici macar sa plimbi animalul. Sunt mai rele restrictiile decat anul trecut, din punctul asta de vedere. Vrei sa pleci la drum mai tarziu sau mai devreme ca sa eviti traficul? Ghinion, ca sa ma exprim prezidential! Ai alta problema nerecunoscuta oficial de organele competente? Si mai mult ghinion!

      00
  29. la cum vad ca merge lent vaccinarea in alte tari, ma bucur ca sunt in Romania. Pana la ora asta sunt demult vaccinat cu prima doza si astept rapelul mai ceva ca premiera la Avengers Endgame

    00
  30. Tocmai ce stiu de cazuri de Covid in gradinita. Copii infectati, bagati in carantina acasa, parintii infectati si ei. Pac, de la o gradinita avem instant zeci de infectati aparuti in cateva zile.

    Deci da, statul in spatii inchise te infecteaza. Nu trebuie lasata lumea la sala, sau poti sa ii lasi, dar cu masca, si nu prea merge. Asta cu magazinele ca se inchid mai repede…in mod normal ar trebui inchise mai devreme, au si oamenii aia viata lor, nu sa stea pana la ora 23 la munca. In germania se inchid la 20.00, in weekend sunt inchise, nu vad sa crape, sa faca foamea aia pe acolo si nici firmele sa dea faliment.

    00
  31. Cred ca gandirea cu magazinele e asta: „Bai, s-a redus programul la magazin, ajung mai greu, hai sa nu mai iau o paine si o apa plata zilnic, iau 3 paini si un bax de apa si imi ajunge pe 3 zile. Nu mai ajung la H&M sa-mi iau chiloti, asta e, comand de pe net”. Prindeti voi ideea. Aglomeratia ar trebui sa ramana sub control, n-o sa fie mai rau ca inainte daca gandesti logic.
    Cu salile de sport mi se pare de bun simt, nimeni nu face efort cu masca pe figura, a mai fost si iarna si nu se deschideau geamurile. Hai sa stam la comun 1-2 ore sufland din toti rarunchii, ca e singurul sport care se poate face ca sa iti intaresti imunitatea si sa mai dai burta jos. NOT. Ia da o tura de o ora de mers alert prin parc, sa vezi ca e ok. Aaa, te duci la sala pentru muschi, exista solutii si pentru tine, fiu-meu merge in parcuri si face street workout si la 5-10 grade, totul e sa vrei.

    00
    • Pai unde și ce mai postează „boborul” când merge la sala?! Sa se vadă un biceps, o buca in colanți, un abdomen etc.

      00
    • Si, spre exemplu, daca vreau sa merg la munte o zi, nu pot, ca de la 8 nu am voie sa fiu pe strada, cu masina sau fara. Sau sa dau o raita pana la Mizil si inapoi, spre exemplu. Nu sunt Contador sa merg ca la Turul Frantei si pana si ala era pe ilegale. Si poate ca nici nu vreau, poate vreau sa ma bucur de peisaj, atat cat e la campie.
      Si sunt slabe sanse sa te intorci inainte de 8 daca vrei sa faci orice altceva decat o bagabonteala pentru poze de facebook.
      Eu inteleg ca pt tine e suficient, poate, street workout, dar nu pentru toti. Si nu trebuie ca aria restrictiilor sa fie judecata doar dupa cum e confortabil pentru unii. Mergi si tu cu argumentatia pana la ultima consecinta si vezi daca iese la socoteala, nu te opri la jumatate doar ca pana acolo ti-e tie ok, ca literalmente asta e singurul text de un an incoace: „pentru mine e ok, deci rusine ca nu e si pentru tine, ce nu poti suporta?”.
      Asta e doar un „fiecare pentru el” mascat.

      00
  32. Mda … salile de fitness inchise.
    Noua”normalitate” e sa nu mai faci sport, sa stai de la 19.30 seara in fata la Tv/computer si sa umbli prin aer liber cu un fel de chilot pe gura.

    Normalitatea PNL+USR+PLUS+UDMR. Cum scria pe pancardele electorale a lui Iohannis? „ROMANIA NORMALA”.

    00
  33. Nu sunt Gică-contra dar foarte recent cel mai mare focar de infecție din Hong Kong din ultimele luni a fost tocmai la o sală de fitness… 🙁

    00
  34. Și până vine păsărica cu numărul 100 să dea exemplu cu Covid la sala de fitness, repet și pentru oamenii cu retard mintal: STATUL A INTERZIS SĂ TE SPELI IMEDIAT DUPĂ FITNESS.

    În același timp cât a dat banii acelorași retardați pentru campanii de SPĂLAT IMEDIAT DUPĂ CE STAI ÎN ZONE AGLOMERATE SAU SPAȚII ÎNCHISE.

    • Bun, un motiv in plus SA STAI NAIBII ACASA.

      00
    • Hai bre că o iei aiurea. Parca dacă faci dus după fitness dai jos covidul de pe tine. Și spălatul pe care îl promovează media la îndemnul statului ca măsură de protecție e pe mâini; nu cred că le interzice la sală și să lase oamenii să se spele pe mâini, sau măcar să își dea cu un dezinfectant.
      No hate, de obicei îmi place cum le zici, da aici parcă ești prea turat. Sigur nu ai incercat sa o iei pe scurtătură și cu niște nandrolon? că prea ești nervos…

      00
    • @alunelu

      Un motiv bun să stai naibii în casă era când se dădeau gloanțe la universitate. Dar tu poți mult mai mult, poți să-i împuști pe ăia care au ieșit afară. Democrația s-a câștigat prin sânge și s-a pierdut prin sloboz, că-ți place prea mult gustul.

      Trece și asta, tot gândac vei fi ca și până acum, ferește-te de bocanci.

    • Nume de revoluționar, Eftimie? Vezi că numai numele nu ajunge, cât aveai la revoluție, 9 ani? Hai, cu pieptul gol, lucrat în sală, la luptă contra dictaturii medicale. Jos Voiculescu, jos botnița!

      00
    • La revoluție aveam exact vârsta necesară să detectez sclavi ca tine. Acum am vârsta necesară să mă răstesc suficient de tare cât să te piși pe tine, că știu cât de fricos ești.

    • LOL. 🚑

      00
  35. Andi Manciu?

    00
  36. La sala de fitness unde merg eu e mai curat și mai safe decât în oricare alt spațiu public în care merg, și aici includ serviciul. De aceea n-am avut nicio emoție de când s-a redeschis, adică din iunie, și merg acolo din două în două zile. Aparatele au fost împărțite în două, unul e funcțional, cel alăturat nu, are un afiș cu „Please respect social distancing”, sunt orientate astfel încât să fie toată lumea cu fața spre ferestre, au un sistem de ventilație care nu recirculă aerul ci îl scoate pe cel viciat și îl înlocuiește cu unul filtrat din exterior. Fiecare aparat are recipient cu dezinfectat, eu dezinfectez și înainte și după ce folosesc aparatul, sunt și două surse de șervete mari de hârtie pe care le poți folosi pentru suprafețe, există trei femei de serviciu care curăță și spală din oră în oră, la vestiare e spatiu imens, cu toalete extrem de curate, cu spatii de depozitare cu lacăte și chei, e mai curat și mai safe decât în orice spital pe care l-am văzut vreodată, inclusiv cele private. Nici măcar o secundă nu m-am simțit în pericol, dovadă că nici n-am auzit să fie cineva de acolo bolnav, și am mulți colegi care vin. In principiu, oamenii care se simt bolnavi, care au chiar ușoare simptome, nu vor veni la sală să facă exerciții cardio. Că nu fac față. Că or mai fi și asimptomatici, nu neg, dar aceia nu sunt atât de molipsitori, și dacă respecți regulile de dezinfecție in permanentă când schimbi aparatul, efectiv nu are ce să se întâmple.

    00
  37. Legat de tutun.
    Nu comentez dreptatea sau valoarea sau moralitatea.
    Vorbesc doar ca pe termen scurt, ca un invesitor fara scrupule(statul), o investitie in tutun se intoarce in economie inzecit. Un singur KG de tutun aduce vreo 90E/kilogram si e super reglementat. Practic dinainte sa intre samanta in pamane, deja se stie la ce fabrica ajunge planta.

    00
  38. 1. Unele masuri nu au logica de acord
    2. Frecventez sali de fitness si sporturi de contact de peste 10 ani. La World Class in sali este super curat se dezinfecteaza constant am mers cu incredere. Insa tot oamenii sunt jeguri. Aceiasi imbecili si tarani care nu si sterg scaunul si aparatul desi sunt 30 de statii cu dezinfectant in Sala. Pewla prosop pe aparate si ei in tricou acrit si transpirat.
    3. Romania nu e o exceptie prin inchiderea salilor de sport. In mai toata Europa au ramas inchide pentru ca e spatiu inchis orice ati spune. Italia, Germania UK si Israel. Sali inchise de luni bune cu mici pauze. Au ramas deschise in Sua, dar acolo se poarta masca in Sala sau te duci acasa. Eu am purtat masca in toata perioada asta la sala fara probleme. Din 10 oameni eram 3 care purtam masca. Deci iar.. Totul se reduce si la bunul nostru simt, la ce facem noi sa scapam de mizeria asta si nu ce asteptam de la guvernanti de la care nu ar mai trebui sa avem asteptari de mult timp.
    4. Masura cu dusurile a fost idioata, agreed. S a scos rapid si la sala toata lumea facea dus de luni incoace. Myself included. Nu toata lumea purta masca in vestiar dupa aceea. Iar jeguri.. Ca tot vorbea Eftimie de Jordan Peterson (care BTW e in rehab) si de ce putem face noi sa get our shit in order inainte sa avem asteptari de la altii.
    5. Sala nu e singurul loc in care putem facem sport. Vad toti grasii si sedentarii care se plang ca nu pot merge la sala cu berea in mana si galeata de KFC in brate. Da, Arafat va fute sistemul imunitar. Jeguri ipocrite, va omoara mancatul si bautul. Sportul e gratis se pate face afara si in casa cu un cost si efort minime. E nevoie de doua gantere si cateva benzi elastice. Mai ales cand vrei sa dai doar burta jos si nu esti in stare sa faci 10 tractiuni si 20 de flotari. Daca inchiderea salilor e o justificare pt stilul de viata nesanatos, sunteti niste ipocriti.
    5. CMSU e format din reprezentantii prefecturilor, ISU, Mai si DSP. Sunt oamenii care iau decizii proaste uneori si aberante alte ori, dar intr o situatie exceptionala so vad ca nu iau decizii mai proaste decat in alte tari. Daca cei care consuma rahat pe aici ar putea lua decizii mai bune as sta linistit. Observand nivelul comentariilor, I highly doubt it. Asta e nivelul si la voi si la ei.

    00
  39. Să nu uităm că în anul 1996, guvernarea Văcăroiu, inflația an/an, a fost de circa 300%.

    Un punct de vedere care a combinat factorial mai multe variabile, care dau bine, dar nu sunt decât wishful thinking. Presa de afară arată cum multe businessuri s-au recalibrat, au apărut altele noi, în perioadele de criză se nasc concepte de business noi, dar noi ne plângem bulă cu bulă. Prin presa economică românească, de câteva luni, nu pare a se vedea că lucrurile merg prost. Bani gârlă, spending spre, pe un deficit ca pe vremea războaielor napoleoniene. S-a dat drumul la bani, că fiind situația asta, a apărut un motiv bun la nivel de UE să se cheltuie bani pe tranziția ecologică.

    Asta este imaginea mai largă, The Big Picture. Vor încasa industriile din România bani pe tranziția ecologică să facă saltul înainte? Ceea ce îmi aduce aminte de o dilemă, de ce și cum o Coree lovită de război în anii 50, în câteva decenii a ajuns top în câteva domenii. Și România, în 30 de ani nu are decât 2-3 nume, UiPath (mă rog), Simona Halep… Restul? Multinaționalele produc în România (bravo lor!). Dar profită în sens bun, businessul local de banii europeni?

    La supărarea d-lui Eftimie, la chestiune. Este doar o pojghița ce zugrăvește dânsul. Situația este complicată nu de ieri, de azi, Care putere? Pentru faptul că nu mai se circulă o perioadă după 20.00/22.00 ? (generalizez și aplatizat, un pic). Pentru faptul că trebuie purtată o mască o perioadă de timp? Etc. Uităm de puterea pe care o au autoritățile locale, de a planifica, organiza și cheltui bani pentru banchete chargere, pentru copertine în stații de așteptare a transportului public prin care plouă, de a-și da salarii și sporuri, puterea de a decide construcția săli de sport fără utilizatori, etc. Aceste puteri (inclusiv de a ține la secret date, informații și ședințele de consiliu local) sunt mai periculoase pe termen lung. Și deja felul cum lucrează administrația publică, mai ale locală, a devenit ceva de la sine, cadrul legal fiind adesea fentat. S-a ajuns aici și pentru că nu s-a participat la vot, ciclu de ciclu electoral.

    00
  40. In aprilie aflu ce e cu viza mea.

    Cu putin noroc, in cativa ani voi putea lupta pentru ce vreau eu.

    In Ro lupta e gata dinainte sa ma nasc cu mentalitatea locala

    00
  41. „In many circumstances, those empowered by an emergency see fit to prolong it” e evident de ce

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile