Şcolile la început de an şcolar

Mai ţineţi minte cât balamuc a fost la închiderea spitalelor? Mai ţineţi minte articolul ăsta? Luni începe şcoala, iar şcolile arată ca de obicei: rupte în gură şi în cur, cu bănci vai de ele, cu toalete insalubre, geamuri sparte şi pereţi care nu au mai văzut un var de 10 ani. Dar nu veţi vedea niciodată următoarele lucruri:

1. o brigadă de reacţie. Gigel a scris pe bancă? să meargă brigada la el acasă şi să îi scrie lu’ mă-sa pe pereţi sau pe televizor cu o şurubelniţă. Ionel a spart un geam? brigada să îi spargă şi lui un geam acasă, să doarmă în curent după ce i-a înroşit ta-su curul. momentan 50% din dezastrul zugrăvit pe pereţii şcolilor e opera elevilor.

2. un ministru care să spună că se cheltuieşte prea mult pe copii care nu vor să meargă la şcoală. e gratuită, de ce să fie şi obligatorie? aş vrea ca profesorii să poată refuza elevi cu probleme de comportament şi sa îi trimită înapoi la mă-sa acasă să îi înveţe să se comporte.

3. o lege care să îi oblige pe absolvenţi să muncească în ţară un număr de ani. nu e deloc amuzant să profite de gratuitatea învăţământului superior şi apoi să se care din ţară, lăsându-ne cu ciurucuri. vrei să pleci? perfect, achită-ţi educaţi şi drum bun.

4. un mediu academic civilizat. vom avea în continuare decani de 180 de ani, profesori şpăgari, examene trucate, licenţe copiate, manuale învechite, programă paralelă cu realitatea şi piaţa muncii.

Sunt extrem de multe de spus despre învăţământ. Primul pas a fost făcut, camerele video de la examene sunt un lucru extrem de bun, chiar dacă pe termen scurt vedem că 50% dintre elevi nu promovează bacalaureatul. Al doilea trebuie să vină de la părinţi, care să ceară pentru copiii lor o educaţie conformă cu realitatea, pentru că după 16 ani de şcoală aceştia ies specialişti în nimic şi se duc la Cora să aranjeze rafturi sau la McD să prăjească chiftele.

Lecturaţi şi articolul acesta al lui Ştefan Vlaston.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Tin sa iti adaug un punct. Privatizarea invatamantului superior.

    00
  2. In lumea civilizata copii incep de obicei sa lucreze pe la 16 ani, si nu le cade mana si nici nu e rusine. Vorbesc de lucrat la supermarket vara, facut voluntariate prin spital, etc.

    00
  3. Salut. Foarte la obiect articolul. Cam asa ar trebui sa se petreaca/intample lucrurile/treburile … „ar trebui” …

    00
  4. 1. este opera copiilor, nu a elevilor. normal, copii fara 7 ani de acasa. ca la scoala nu-i invata nici dracu` bunul simt.
    2.e gratuita si obligatorie ca sa nu ne punem in cap meserieriasii cu dreptul omului. stii tu, aia care vorbesc cu stangu`
    3. tata lucreaza, mama lucreaza. mai au 27 de ani pana la .. sa indraznesc sa spun cuvantul? iaca: !pensie!bunicii(toti 6) au lucrat.au achitat, unii achita inca. eu am lucrat in timpul facultatii(legal, cu impozite and sh`t, din clasa a 10-a. aveam 16 ani.) De unde atata gratuitate? sa se inchida granitele, zic. garduri, frate, nu intra, nu iese.
    4. da.
    5. si pe mine cine ma mai serveste la mc daca toti au educatie conforma cu realitatea?
    Apropo, care realitate?
    (nu-ti mai zic ca am luat credit pe 5 ani la 18 ani sa ma mut in chirie si sa imi iau televizor, ca ma injuri)

    00
  5. Edit- eu am lucrat in timpul liceului si apoi in facultate.

    00
  6. Amuzant trollaj cu 1, 2 si 3.

    Legat de toalete: grav este ca inca mai sunt scoli cu toalete in fundu’ curtii; ca sunt scoli fara incalzire, scoli neconsolidate samd. Grav a fost ce s’a intamplat in Tulcea, cand acea fetita de 8-12 ani, cat o fi avut, a murit inecata in haznaua scolii. Toalete care put pentru ca oamenii nu au tinta si nu stiu sa traga apa sau sunt probleme cu canalizarea gasesti si la cele mai tari universitati din lume, unde platesti multi bani ca sa studiezi. La fel si pereti mazgaliti sau nevaruiti, banci vechi si rupte etc.

    00
  7. @zoso

    Mai baiatule asta e genul de articol care ma face sa iti citesc blogul!

    Bravo!

    00
  8. Problema invatamanatului romanesc e urmatoarea:
    -profesorii nu lasa repetenti sau sa exmatriculeze pt ca anul urmator nemaiavand elevi la clasa se restrang catedrele si risca sa fie dati afara sau asa cum tin acum 2 catedre din lipsa de personal si isi iau 2 salarii pot ramane doar cu unul singur
    -directorii de scoli daca dau peste un profesor care vrea sa faca treaba si sa lase repetenti sau sa exmatriculeze vor veni si il vor constrange sa nu faca asta pt ca ministerul finanteaza scolile in functie de numarul de vite furajate in banci…mai putini elevi=>mai putini bani
    In concluzie toti sunt partasi la dezastru…elevi, parinti, profesori, minister.

    00
  9. Punctele 2 si 4 sunt super. 3 e cam ce ar propune Ponta, intr-un acces de nostalgie fata de un sistem securist :)

    Desi 3 e posibil dar pe sistemul american. Sa ramai in Sua pana iti achiti datoria pentru studii ;)

    00
  10. Termin si eu facultatea anul asta, si as vrea sa fiu obligat sa lucrez in tara, dar sa fie ceva de lucru in domeniu!!!! Din aceasta cauza ne caram din tara.

    00
  11. Am foste colege de liceu care sunt profesoare la cele mai bune licee din Baia Mare si imi povesteau ca mergeau parintii sa le certe pentru ca au note mici copiii lor, de genul, de ce nu le-a dat nota mai mare? Pe vremea mea, ai mei m-ar fi pus la invatat, n-ar fi avut tupeu sa se ia de profesori.

    00
  12. punctul 3 merge doar la facultatile de stat, pt. locurile finantate de la buget. dar ce castigi daca-l obligi pe om sa ramana in tara, daca tu in aia 4 ani de facultate nu l-ai invatat nimic util?

    00
  13. sunt foarte de acord cu toate mai putin p3. mai bine sa faca precum in afara: liceul si-sau facultatea sa fie cu bani. fiecare sa isi plateasca studiile cu bani luati de la stat, pe care sa ii returneze in 10-20 ani.

    00
  14. Discutam cu cineva zilele trecute apropos de promovabilitatea la bacalaureat. Persoana aia punea placa cu „da’ nici profesorii nu știu să predea așa că de ce chinuim noi copiii și le cerem mai mult ?”.
    Păi plm, hai s-o luăm pe rând. Cu ce scop îți trimiți copilul la școală ? Să învețe, zic eu. Dacă tu nu-l vezi că-n 4-8-12 ani de zile n-a învățat nimic și e mai prost decât în ziua în care l-ai dus de mânuță prima oară la școală atunci ai o problemă. Și cum în atâția ani de învățământ făcut cu curul s-au strâns o grămadă de din ăștia analfabeți cu diplomă de bacalaureat au început și alții să aibe o problemă.
    Cum o rezolvăm ? Schimbăm profesorii și punem numai profesori verificați la sânge, dascăli care să-i țină pe elevi în frâu și să încerce să-i învețe ceva ? Pai eu spun că în condițiile în care elevii din momentul în care intră în liceu, intră cu mentalitatea că „bac-ul nu-i mare rahat, îl iei oricum”, n-ai nici o șansă să-i faci să învețe ceva. Profesorii vor fi tot la mâna elevilor. Și frustrezi inutil niște profesori buni.
    Dar ia să lucrezi la imaginea aia pe care-o are bacalaureatul și să-l transformi într-un bau-bau și-o să vezi cum, în câteva generații, elevii vor ajunge să depindă într-un grad mult mai mare de profesori iar părinții vor avea un motiv să se intereseze cum și cât învață odrasla la liceu.

    Personal cred că bac-ul profesional este o idee proastă în momentul de față. Pentru că va creea o supapă într-un sistem în care presiunea pusă de un bacalaureat dat pe cinstite ar avea mai multe șanse să schimbe ceva în acel sistem. Și tare mi-e teamă c-o să ajungă să fie o portiță pentru niște fabrici de diplome și bacul ăla profesional…

    00
    • @Meekuu: soluţia simplă e examen de menţinere a locului pentru profesori in fiecare an. nu ai cum să pici la fizică, dacă tu predai fizică. e ca şi cum eu aş pica la blogging.

  15. Astea nu sunt nici macar idei de solutii, din simplul motiv ca ignora realitatea existenta. Nu poti sa zici trebuie facut asta si asta ca asa e bine decat in desene animate. In realitate, daca vrei sa gasesti solutii trebuie sa te raportezi la sistemul existent si sa-l imbunatatesti, nu sa-l darami din temelii.

    PS: obligativitatea invatamantului este imperios necesara, altfel o sa avem nu 50% ci vreo 70-80% analfabeti.

    00
  16. Hmm… sa ma oblige sa muncesc in tara dupa ce am terminat scoala? Si ce ne facem daca munca mea nu are absolut nici o legatura cu ce m-a invatat scoala? La cate rahaturi nefolositoare si la cata informatie GRESITA mi-a bagat in cap scoala asta a ta, ei ar trebui sa fie cei care sa ma plateasca pentru ca mi-au distrus atatia ani din viata, ani in care puteam sa fac ceva mai bun. A, da, poate daca se schimba si calitatea invatamantului, da. Daca se transforma intr-un sistem care sa-mi ofere sanse reale in economia nationala, sa zicem ca e ok masura. Dar pana atunci nimeni nu ma poate obliga sa stau sa mor de foame in tara, patriotismul nu tine stomacul plin.

    00
  17. Problema cea mai mare este că s-au desfiinţat şcolile de corecţie. E bine ca învăţământul să fie obligatoriu, dar nu obligatoriu în şcolile obişnuite, pentru derbedei trebuie să existe alternative!
    Un puşti de 12 ani îţi bagă mâna în buzunar. Ce-i faci? Dacă-i fu+i o palmă rişti puşcăria pentru „rele tratamente aplicate minorilor”!

    00
  18. Am avut un coleg in facultate(Electronica si Telecomunciatii la Poli Bucuresti) care s-a chinuit vreo 4 sau 5 ani peste cei 5 legali. Avea in jur de 30 de ani cand a terminat intr-un final.
    Saptamana trecuta l-am vazut la un supermarket, ambalat in sapca si sort in culorile firmei, lovind inginereste in casa de marcat. Fara politehnica n-ar fi reusit sa ajunga acolo.

    00
  19. @zoso, Da, dar nici n-ai cum să predai fizică unor copii care știu că pot trece prin școli și fără fizica aia și că-i ok să-ți bați pla de profesor.
    De asta ziceam că profesorii sunt acum la mâna elevilor. Rolul lor în școli e redus atâta timp cât elevii n-au nevoie de ei pentru a promova un examen care le oferă accesul în învățământul superior.

    00
  20. Dar statu ăsta care ne educă copii gratuit de unde are bani să o facă ?
    Din averea lui băsecu ?
    Din aia a lui ponta ?
    Sau din TAXELE ŞI IMPOZITELE LUATE DE LA NOI ??????
    ps.
    Cunosc absolvent de facultate ( de stat , nu SH sau alte fabrici de diplome ), şef de promoţie , care după un an şi jumătate de umblat cu diploma în mână şi căutat de muncă, a plecat din romanela, lăsând-o celor care abia treceau anul – DAR AVEAU TĂTIC CU INFLUENŢĂ !
    pps.
    Las că aşa trebuie, cât mai proşti, fuduli şi abrutizaţi.
    Ăia-s masa electorală ideală. Dacă-s şi agresivi e şi mai bine, se bat între ei şi nu au timp de observat prea multe, iar aleşii îşi pot face mendrele.

    00
  21. Solutiile se stiu.
    Puterea ( oricare este ea ) vrea sa fim prosti, deci nu au nicio intentie de a face invatamant de calitate in Romania.
    Si daca ar vrea, nu ii cred in stare.
    Deci nu cred ca isi au rostul alte discutii pe tema asta.
    Singurul lucru pe care il putem face e sa ne educam NOI copiii nostri. Sa le oferim educatie economica, politica, respect si bun simt.

    00
  22. 1. da,este opera elevilor…dar oare de ce?multi tind sa dea vina pe profesori.dar oare educatia de acasa nu conteaza deloc???normal ca un elev nu poate fi educat de profesor!!! pentru ca acum si elevii „au drepturi” si daca tipi la el sau ceva de genul,repede mai vine cu mami sau cu tati la scoala sa faca scandal ca te-ai luat de copil.cum oare sa asculte elevii de profesori daca au parinti inconstienti?
    2.daa….oare cand va da domnul sa se intample si asta???in loc sa ii mute pe acesti copii dintr-o clasa in alta sau de la un liceu la altul pentru ca au terorizat elevii si profesorii sa ii dea afara de tot si sa se descurce cum pot!! daca nu cei 7 ani de acasa, inseamna ca e cam greu de cap si are nevoie sa stea o vesnicie langa mami!!!
    3. legea asta ar fi buna…dar dupa ce ai terminat facultatea (pentru cei care au invatat la facultate,nu s-au dus acolo ca au mami si tati bani ) , sa iti si dea loc de munk.dar in ziua de azi poti fi sef de promotie ca risti sa iti ia altul locul de munk pentru ca are nu stiu ce cunostinte si pile sus puse!!! de ce sa fac o facultate si apoi sa fiu obligata sa muncesc in tara ca sa le platesc lor studiile?daca as munci in domeniul mue,cu cea mai mare placere.dar sa ma oblige sa raman in tara ca sa sap pe camp?nici chiar asa…

    00
  23. Un articol foarte bun. Prin educatie multe dintre problemele societatii dispar.

    Referitor la punctul 1, acesta se aplica si in alte cazuri precum: vandalizarea vagoanelor de tren, vandalizarea mobilierului urban, vandalizarea mijloacelor de transport in comun etc. Unii tampiti nu realizeaza ca trebuie sa ai grija de bunurile publice ca sa te poti bucura de ele.

    00
  24. Cu punctul 3 sunt total de acord. Facultatile ar trebui sa coste undeva la 5-6 mii de euro pe an cele de duzina iar cele adevarate gen medicina cel putin 50.000 de euro pe an. (ca in America)

    Exemplu: Vrei sa te faci medic. Facultatea pe 6 ani costa 300.000 de euro. Statul ofera burse de 300.000 de euro pentru x studenti cu anumite conditii. Toti studentii bursieri sunt obligati sa profeseze in Romania x ani, daca pleaca din tara trebuie sa achite facultatea.

    Vrei totusi medicina dar nu ai rezultate la invatamant ca sa iei bursa, plateste (sau vrei sa inveti in tara dar sa profesezi in afara) atunci plateste facultate.

    In felul asta eu (si voi) nu am mai plati pregatirea unora pe care iti crestem pe aici prin tara si apoi ne scriu pe forumuri ce bine e in Canada ce tara de rahat e Romania si ce oameni mari au ajuns ei.

    Problema e ca investesti intr-un om 20 de ani, cand el consuma resurse si cand vine vremea sa produca ceva pt tara, el pleca si creeaza valoare in alta tara.

    00
  25. Hai sa obligam absolventii sa lucreze N ani in RO, ca doar statul a platit pt. educatia lor din banii proprii, adusi de acasa, nu din taxele platite de parintii acestor absolventi. Ce tot atata libera circulatie, dreptul la munca si altele …

    00
  26. problemele sunt multe si variate… ca profesor as putea sa enumar cateva probleme majore.

    1) Scoli cu efective super mici, sub 100 de elevi cu tot cu gradinitele… scoala nu se face sub nici o forma in clase cu 3, 10 elevi. Stimata noastra ministra si PSD au furat milioane bune de euro prin reabilitarea scolilor din mediul rural, scoli care ulterior in foarte multe cazuri s-au desfintat. Povestea era simpla, bateau apa in piua zilnic la TV cum vor ei sa tina elevii in localitatea natala sa nu faca „naveta” la scoala. Oamenii super multumiti de decizie, se lamentau dupa ce fain e la americani la scoala cum ii duce cu autobuzele de acasa… culmea cand era de dus copii lor pe distante sub 10 km, toti sareau in sus

    2) Ai punctat si tu partea in care elevii nu raspund pentru distrugerile pe care le fac… aici intervine un vid legislativ, s-ar rezolva foarte simplu printr-un contract semnat de parinti la inceput de an scolar, contract care sa specifice clar ca orice distrugere se plateste de catre parinte, chiar daca trebuie sa se apeleze la banii din ajutor social… ai rezolva problema relativ simplu. Oare te vor mai vota dupa? :)))

    3) Invatamant competitiv, sa nu uitam ca la scoala vi sa inveti ceva nu sa invingi pe cineva, nimeni nu e curios ca x dotat genetic nu poate fi „batut” de y care invata 6 ore la scoala si inca 10 acasa. E problema fiecaruia nivelul de educatie la care vrea sa ajunga. Din pacate lumea nu intelege ca x fiind dotat genetic, intelege, tine minte mai usor ca y care are ambitie, invata zilnic… nu e cu nimic mai bun la invatatura, e pur si simplu mai destept, sa-i zicem.

    4) Mersul la facultate, atat timp cat taxa e sub 5000euro pe an, invatamantul universitare va fi de duzina… pentru ca e nevoie de 30 de studenti sa sustii financiar un profesor universitar… normal ca peste tot sunt studenti cu miile, atat timp cat taxa e pe la 500-700 euro in cele mai multe cazuri. Universitatiile private pentru a tine pasul au lasat taxa mai jos, ofera servicii mult mai slabe si atunci de aici aceasta multime de studenti si sectii fara nici un sens.

    5) Scolile profesionale, scoli care nu te califica dar iti ofera o diploma de calificare, momentan se mai tin sectii de marochinarie in scoli din orase in care nu exista 10 piei de animale…. e trist.

    O zi buna… continuam altadata

    00
  27. @Lock… atat timp cat invatatoarea x cere 100 lei pe luna de la fiecare parinti sa poata sa ii educe pe copii si parinti ofera acesti bani, vina cui este?… nimeni nu zice sa nu investesti in viitorul copilului tau, dar nu e ok sa dai bani doar pentru ca ti se cer. Pune intrebari, fa petitii, fa plangeri si iti garantez eu ca se rezolva multe probleme, e posibil sa ai si copilul persecutat, dar posibilitatea e infima, iar sesizarile in acest sens sunt foarte grave pentru cadrul didactic… Toti vb ca dau nu stiu ce sume imense pentru scoala, dar culmea nimeni nu sesizeaza nici un organ abilitate, nimeni nu spune STOP! aberatiilor… toti platesc si dupa se plang ca li s-a cerut nu stiu ce suma. Eu nu le cer nici culegeri la Matematica, ma descurc cum pot, chiar daca unelori golesc un tonner odata la 2,3 saptamani… nu e corect ca eu din banii mei sa platesc hartia si tonnerul, dar atat timp cat nu am alta varianta deocamdata… nu pot sa cer bani de la niste copii care n-au lucruri elementare, n-au haine, papuci… sunt convis ca mi-ar aduce bani, dar pur si simplu nu pot eu sa accept un astfel de comportament din partea mea. S-au complacut foarte multi in situatia „cere si ti se va da”… toti cred ca gata daca dai 100 de lei intr-o luna, cu siguranta invatatoarea face zmeu din copilul tau, ceea ce e total gresit… Eu de ex. pentru a nu cheltui multi bani cu imprimatele, am invatat sa schimb tonerul la imprimanta, am gasit surse de hartie a4 la preturi mai mici, optimizez materialele pentru a putea scoate mult mai economic si totodata mai eficient… cheltuiesc maxim 50 de lei pe luna pentru tot ce inseamna scos la imprimanta, bani care ii pierd de la mine, dar prefer sa stiu ca elevul x in loc sa plateasca 10 lei pentru xerox pe luna a primit 2 lei sa isi cumpere ceva, ce vrea el. In plus de partea asta economica, sunt de parere ca nu se poate pune problema ca scoala sa nu fie gratuita, problema e sa inteleaga lumea ca e gratuita, dar asta nu inseamna ca vi la scoala si nu faci nimic, nu te intereseaza nimic… Eu merg pe principiul… Ti-am luat o ora din viata, te invat in aceea ora lucruri prin care o sa castigi mai mult de o ora in viata… si atunci lucrurile ok din punctul meu de vedere… predau matematica :D

    00
  28. Ca sa stii un spiel despre camerele de la examene, pentru eu am fost cand le-au montat, accidental:
    – inregistrarile NU au sunet :)
    – camerele web sunt pozitionate adesea f. prost, asa ca unele unghiuri nu sunt acoperite.
    – ce e mai important e faptul ca cienva aflat in spatele camerei poate da indicatii f. frumoase elevilor :p

    Asta ca sa stii cum e treaba la aceasta supraveghere „stresanta”.

    00
  29. nu stiu ce asa tragedie, cineva trebuie sa serveasca si mancarea de la mec sau sa puna marfa in rafturi la supermarket.

    00
  30. Corect, dar 4 trebuie sa vina inainte de 3. Educatia din Romania e o gluma sinistra

    00
  31. #3 imi aduce aminte de studiul care arata ca, din cauza exodului creierelor, Romania a pierdut intre 40-50 de miliarde. Nu s-a alarmat nimeni.

    00
  32. e misto la MCD, mananci gratis sau 50%. Cat despre scoala.

    !!!!!!!!SCOALA NU MA INVATAT NIMIC IMPORTANT, PENTRU CE URMEAZA SA FAC INCONTINUARE IN VIATA!!!!!!!!!

    00
  33. „o lege care să îi oblige pe absolvenţi să muncească în ţară un număr de ani.” so very funny, si chioru asa cum a facut in acesti 8 ani muuuulte muuulte locuri de munca, asa va face si dupa ce s-ar pune in aplicare legea asta gandita bine de catre tine, si ah da, eventual sa ii bage si la puscarie daca nu se angajeaza….chiar daca NU AU UNDE!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube