Școala românească te face să nu vrei copii

Clasa a șaptea. Fizică. Scripetele.

Frații mei, nu am văzut nici o secundă exemple din lumea reală. Formule peste formule și aia e. Tocește dracului formulele. La clasa a șaptea.

A trebuit să îi explic că nenorocita aia e forță activă e reprezentată de mâna cu care tragi. Și că forța ailaltă e greutatea pe care o ridici. Că, din nou, aia nu e nicăieri.

Care să fie soluția? Să tocească formulele și când e vorba să le aplice să nu știe cum, că nu a avut exemple din lumea reală, să scrie bloggerii că e analfabet funcțional. Că este, din motive.

Sincer, manualele românești merită arse. Toate. Și programa școlară, care îi terorizează pe copiii de generală cu rahaturi din astea. Sau să nu mai faci copii. Hai, mai ziceți cu natalitatea aia în scădere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. de ce bea tati? păi…

    • Ulei pentru interior…

      Comentariu apreciat.1084
    • ,,A trebuit să îi explic că nenorocita aia e forță activă e reprezentată de mâna cu care tragi. Și că forța ailaltă e greutatea pe care o ridici,,.
      mâna cu care tragi. De sticlă.
      greutatea pe care o ridici. Paharul.
      ,,de ce bea tati? păi…,,
      Faci temele cu juniorul în timp ce drojdești și tot tu ești ăla cu capsa pusă.

      Comentariu apreciat.12510
    • Era promoție la finestore…

      Comentariu apreciat.435
    • Aaa, gata! Fara justificari :-)

      40
    • Caută manuale fizică vechi pe google şi o să găseşti şi manualul de fizică de a VII-a sau cu 50 de lei cumperi 3 scripeti de pe emag sau dedeman şi o să vadă sigur cu ce se mănîncă. O sugestie ar fi şi să-l duci să vadă, de la distanţă, o macara pe unul din şantierele din Braşov. Ultima ar rezolva tot ce înseamnă mecanisme simple. Ar aduce şi mai multe întrebări dar…. O altă soluţie, poate cea mai interesantă dintre toate, ar fi Casa experimentelor – Bucureşti.

      00
  2. Pe vremuri aveam “laborator de fizica” la scoala si multe din chestiile astea le faceam acolo, practic. Nu se mai poarta?

    Comentariu apreciat.13612
    • nu

      Comentariu apreciat.554
    • Pe vremuri nu era la toata lumea la fel. Unii aveau laboratoare in functie de cat de jmecher era profesorul sau cat de interesat era de ce preda.

      Comentariu apreciat.1127
    • Am facut sc gen la tara, ontre 79 si 87. Aveam laborator de fizica/ chime, cu toate cele, de la lamela PVC pana la bobine si circuite electrice, de la sticlarie la substante….
      Nastase a umplut scolile cu loaze facute la IDD, toate scursurile cu ifose au ocupat catedrele, facandu-ne de ras, acum si in vecii vecilor…
      Asta este adevarata crima care ne-a distrus ca natie pe generatii, poate pentru totdeauna!

      Comentariu apreciat.539
  3. In alta tara fix lectia asta a fost tinuta in curtea scolii unde au demontat si montat chestii, roti de diferite marimi, parghii, greutati. Copii au dedus formulele.

    Comentariu apreciat.18922
    • Ar insemna ca profesorii sa munceasca.

      Comentariu apreciat.22210
    • Am facut sc gen la tara, ontre 79 si 87. Aveam laborator de fizica/ chime, cu toate cele, de la lamela PVC pana la bobine si circuite electrice, de la sticlarie la substante….
      Nastase a umplut scolile cu loaze facute la IDD, toate scursurile cu ifose au ocupat catedrele, facandu-ne de ras, acum si in vecii vecilor…
      Asta este adevarata crima care ne-a distrus ca natie pe generatii, poate pentru totdeauna!

      Indecis. Tu ce zici?1733
    • In clasele primare,am invatat figrile grometrice desenate pe terenul de fotbal, in praf, cu batul..
      Si tot el, domnul invatator, ne-a aratat linia orizontului..
      Acum am colegi care nu inteleg de ce ai citi o carte…
      Am infirmiere semianalfabete care dau testari la scoala pistliceala de pe telefon, in timpul serviciului..

      Comentariu apreciat.359
    • Unexpected…tara era Afghanistan si se organiza o executie publica a unui infidel in curtea scolii.

      148
  4. In clasa a 7-a deja e toba de fizica! Pai daca il mananca ceva in kur sa dea bacul la fizica sa vezi acolo exercitii! :)))

    Comentariu apreciat.553
  5. manuale britanice de la inceputul sec 20

    Comentariu apreciat.424
  6. Pacat ca dom’ profesor nu mai da meditatii…

    Comentariu apreciat.646
  7. Bun scripetele, folosirea lui inseamna inteligenta.

    In loc sa încerc să ridic o greutate peste cap prin forta bratelor, trag o frânghie în jos spre podea. In plus, pot folosi propria greutate corporala pentru a trage în jos și a face greutatea să se ridice.

    Indecis. Tu ce zici?2324
    • Nu toti scripetii sunt verticali. Bicicleta e un exemplu de scripete orizontal. Folosesti forta picioarelor si aderenta rotilor ca sa invarti un scripete legat la roata din spate si sa deplasezi si bicicleta si pe tine. Misto inventie, nu? Are scripetele la baza.

      Btw Macaraua de combinatie de scripeti care actioneaza vertical.

      Comentariu apreciat.922
    • Tot scripetii sunt folositi in sistemul Z prin care iti scoti colegul de coardă căzut in crevasa sau hau. Acolo chestiune de viata si moarte.

      Indecis. Tu ce zici?256
    • “Dati-mi un punct de sprijin si rastorn pamantul”

      Comentariu apreciat.599
    • Îmi place discuția asta

      112
    • @Cineva
      In cazul asta lipsa cunostintelor e si o oportunitate perfecta pentru o nevasta catranita sa scape de un divort plictisitor:))))

      94
    • Sitting duck: orice betiv, dupa o noapte de baute. Asta si: eppur si muove.

      21
  8. Asa se calesc de mici pentru mecanica cuantica. Sa te vad cum o sa-i explici atunci.

    Comentariu apreciat.736
  9. Culegere de exerciții/probleme de matematică (sau ceva de genul acesta) pentru clasa a cincea de la o școală din Turcia. Pe cele câteva pagini pe care mi-am aruncat privirea nu era niciun exercițiu care să nu fie legat de ceva din viața reală. Formulele erau în manual.
    Și mulți dintre ei consideră că nivelul învățământului s-a dus rău la vale în ultimii ani, mai ales gimnaziu și liceu.

    Comentariu apreciat.336
  10. Stai ca vine optica indata ;))

    Da boss, terminam licee teoretice, rupem analiza matematica, fizica si reactiile redox la chimie, si habar n-avem cum calculam pretul fara TVA al unui articol.

    Solutia e sa dam foc. La tot. Din temelii. Insa nu o facem. Pentru ca pizda ma-sii, oameni suntem, ne-om descurca si cu forta de frecare invatata pe de rost.

    Comentariu apreciat.343
  11. Pai la ce te astepti ?
    Sistemul romanesc de invatamant dezvolta capacitatea de memorare in nici un caz aptitudini (sa invete copiii cum sa invete si cum sa aplice in lumea reala ceea ce invata nu sa le dea pe tava ce sa memoreze).

    PS 1 : Niciun laureat/nominalizat la premiul Nobel nu se califica pe niciun post de profesor in invatamantul Romanesc (check this: https://pressone.ro/laureatii-nobelului-pentru-economie-nu-intrunesc-criteriile-pentru-a-fi-profesori-in-romania) ?
    PS 2: cele mai bune scoli din lume: 0 olimpici; Scoala romaneasca: 14 medalii olimpice (cu 50 % din cei scolarizati analfabeti: check: https://newsweek.ro/educatie/finlanda-tara-cu-cea-mai-buna-scoala-zero-medalii-la-olimpiade-romania-14-medalii-50-analfabeti)

    Cu cele de mai sus, te astepti ca informatia data ptr memorare sa fie logica sau inteleasa ??? ha ha ha

    Indecis. Tu ce zici?266
    • @mef
      Am o mică corecție – nu școala românească are 14 medalii la olimpiade școlare ci ICHB (liceul internațional de informatică al turcilor prigoniți de Erdogan).
      Dacă te uiți pe lista copiilor din echipele care au câștigat medaliile doar 1 maxim 2 sunt de la alte școli și cred că fără ICHB nu ar fi existat toate medaliile respective.
      Ca să nu existe iluzii nici ICHB nu e foarte departe de sistemul românesc: urmează programa românească și au profesori poate ușor peste medie, dar au 2 clase de olimpici pe generație la care au cei mai buni profesori pe care îi pot găsi, plăti și reține.

      166
    • Pentru cei care comenteaza ca ICHB are olimpicii si nu scoala romaneasca, vedeti ca defapt copii aia au parinti care au pompat timp si bani in ei, si fara ICHB erau tot olimpici. ICHB isi face doar imagine pe curul lor, acolo sunt primiti fara bani copii care sunt olimpici, tocmai sa creada toti papagali ca ei ii scot asa si nu parinti care se ocupa permanent de ei.

      Comentariu apreciat.346
    • Doar cei cu medalii la ON(adica primii 3)au burse,si doar primul loc la ON are bursa integrala.Mai primesc burse cei racolati.

      32
    • @Carmen – spre deosebire de tine eu nu vorbesc din auzite. Am copiii la ICHB in clasele de olimpici si am o idee foarte clara despre ce e si ce nu e ICHB.
      ICHB nu e singura scoala in care sunt copii cu parinti care baga bani in curul lor – acelasi lucru se intampla in toate liceele de top din Bucuresti sau din tara. Pe langa ICHB mai sunt cateva scoli private, unele care costa chiar mai mult, dar nici una nu e atat de orientata pe performante la olimpiade.
      Prin ce difera ICHB fata de scolile de stat e:
      – programul de studiu (doar la clasele de olimpici)
      – selectia prin examen de intrare in clasa a 5a (ca idee la cel mare au fost cam 5 pe loc la examen iar la cel mic 4) care la colegiile nationale a fost declarata ilegala (a fost un scandal acum ceva ani pe tema asta). Selectia asta asigura niste clase reltiv uniforme ca performanta a.i. proful nu trebuie sa stea sa explice de 10 ori acelasi lucru unor elevi mai slabi
      – numarul redus de elevi in clasa (max 22 zic ei dar au fost cam tot timpul 20)
      – faptul ca profesorii de la celalalte materii (cu exceptia limbii romane si informaticii) ii lasa in pace daca fac un minim de efort (a se citi primesc 10 doar ca nu deranjeaza ora si eventual raspund la lectia curenta)
      La liceu deja selectia se face pe baza de participare la olimpiadele nationale si programul este si mai „deformat” – gen minim 12 ore pe saptamana pe materia aleasa pentru olimpiada plus inca 5-6 sambata care se transforma in 20+ atunci cand se apropie nationalele.
      La scolile/liceele de stat toate materiile sunt importante (adica primesc teme si note nasoale), clasele bune sunt supraaglomerate (gen 35 in loc de 25) si neuniforme. Sa prinzi numai profesori buni la materiile care te intereseaza e o loterie. Asa ca banii parintilor se duc in meditatii, chestie care e deja normala daca vrei pentru copilul tau ceva mai mult decat lucrator la McD sau avocat la Spiru Haret.

      @caposu – nu exista burse la ICHB (decat daca iti gasesti tu un sponsor). Exista reduceri de taxa – si criteriul cel mai important e dat de calificarile pe podium la olimpiadele nationale.

      104
    • @babu e asa faina scoala aia ca majoritatea care au plozi acolo dupa ce arunca in jur de 10k euro pe an in scoala, mai scot bani si de meditatii ca altfel nu pot face performanta, drept dovada fiind si rezultatele mediocre de la bac comparativ cu Tudor Vianu sau chiar C.A. Rosetti. Vezi media de la bac pe net si compara, nu te mai umfla in pene cum ai luat teapa cu scoala aia privata.

      00
  12. Oooo, ai puțintica răbdare sa ajungă la lectiile cu corentu’… Sa vezi daca le explica cum merge curentul ăla cocoșat printr-o sîrmă dreaptă.

    Comentariu apreciat.513
    • Multumesc. Eram convins ca nu ar cum sa fie asa la o lectie despre scripete. Adica plm, tin si acum minte lectia asta din manualul comunist, si pana si ala avea exemple practice.

      90
  13. NOU
    #47

    Vezi articolul lui cristici cu manuale. Acolo erau și alea vechi. Eu îl am pdf pe cel de Fizică de cls a VII-a din 1988. La pag 36 începe povestea cu scripetele, cu poze, cum acționează forțele. :)

    Comentariu apreciat.322
  14. Vali, corect, dar ma gandesc ca ocazional poate te mai ajuta prin gospodarie si eventual va invata principiul ala. Nu-i stres, o sa ia nota mica sau mare daca nu stie sau stie formula aia dar, esti mai castigat daca foloseste scripetele fara sa-i cada greutati in cap pe viitor.
    Eu am invatat faza cu scripetele ridicand saci de cereale in pod la bunici, beton experienta! Am prieteni carora era sa le cada galeti de apa in cap de la 12 m din cauza unora care au scapat din mana franghia la scripete…Mno, se intampla.
    La subiect: ok, scoala e scoala, trebuie sa fie si teorie si formule si etc, dar chiar n-ar strica un exemplu din viata reala mai ales la o banalitate cum e scripetele!
    Si mai ne miram de ce lumea ii stimeaza mai mult pe livratorii de mancare decat pe profesori! :)

    Indecis. Tu ce zici?295
  15. Iohannis e profesor de fizica :) :)

    174
  16. Eu deja ți-am propus să vorbesc cu un amic din Oradea care face matematică și fizică cu copiii (inclusiv online cu băiatul meu, care este în București). :)
    Juniorul meu a avut nenorocul să aiba profesori mai puțin dedicați, așa că urăște matematica.
    O să vezi că o să o îndrăgească sau măcar o să i se pară mai …acceptabilă. :)
    Și nici nu vreau de băut pentru asta. :) Dacă insiști, accept o sticlă sau două. :)

    224
  17. De acord 100% cu comentariul lui Vali.
    Exista un fetiș in Romania ref matematică….din păcate!
    Multă materie inutilă…. tot învățământul românesc e încărcat inutil.

    Indecis. Tu ce zici?1522
  18. Toata mecanica se invarte in jurul formulei asteia
    Masa x acceleratia= Forta care trage – Forta care se opune

    172
  19. Poti sa dai 2-3 pagini de context? Nu exista nicio figura, exemplu, nimic? Parca vad si bratul fortei pe acolo? Ma incoiesc, manualele vechi erau mai explicite…

    113
  20. În primul rând programul de 8 ore la școală este tâmpit, zici că sunt la job — iar în al doilea rând, să trezești copilul la 7 dimineața ca să ajungă la 8 și să învețe astfel de formule înseamnă tortură. Cel puțin pentru mine era…

    Sigur are chef la 8 dimineața să învețe așa ceva. Aham. Sunt convins că o să și rețină ceva. Aham.

    Indecis. Tu ce zici?1733
    • Alternativa fiind? Dacă ție nu ți-a plăcut cartea, sigur tuturor copiilor nu le place (/s)

      Are un tip Mirel un articol la arhi pe blog, despre viata lui, și spune că îi plăcea să învețe și să citească, că astfel se refugia din lumea reală, ce era dificil de trăit.
      Copiii din ziua de azi nici măcar nu își duc farfuria la ghiuvetă! Nu au nici o responsabilitate în afară de școală. Să le fie ușor sărăcuții. Să nu meargă prin ploaie sau zăpadă. Să nu își care ghiozdanul. Face mama și tata tot. Așa că de ce și-ar bate capul să învețe, să înțeleagă, să vrea să știe lucruri… Wiki știe, Google știe, au calculator în buzunar…

      Nu mai răsfățați copiii! Dați-le responsabilitati! Că tot voi o să fiți nemulțumiți că nu or să fie pregătiți pentru viață

      Comentariu apreciat.5217
    • Desigur, daca vrei sa ajunga copilul la burnout, faci romanisme d-astea. In alte tari atitudinea e mult mai relaxata, lasi copilul sa fie copil, nu il impovarezi cu zeci de responsabilitati, ca va avea o viata intreaga sa se ocupat de asta, si, mai ales, copilul invata logic si nu mecanic, se duce cu drag la scoala si nu cu sila.

      Indecis. Tu ce zici?2835
    • pișa-m-aș in ghiuveta ta!

      Indecis. Tu ce zici?3323
    • Pvladc : wow. Ce mi-ai zis-o! Ma-m pișat pe tine de frică!

      Vlad e imbecil, nu fiți ca el!

      Copii trebuie învățați să fie responsabili, de încredere, să poată face față provocărilor vieții. Să știe să facă curat după ei, să vadă cât este de greu, astfel încât să aprecieze munca nevăzută a mamei lor.
      Să fie responsabili de faptele lor, să nu se bazeze că îi va acoperi sau scăpa altcineva, sau că altceva este responsabil de ce fac ei.

      Cunosc destui părinți ce încarcă copiii cu dansuri, pian, handbal etc, în fiecare zi altceva. Ăsta e burnout. Scoală copilul la 6.30am, îl târăsc prin jumătate de oraș, când ajunge acasă are lecții, se culcă la 10. Apoi se văita că materiile sunt grele, lecții multe, etc. Păi ia alea 4 ore pierdute prin oraș și activități inutile și dă-i o pauză de prânz de o oră, in care să doarmă. Nu pe telefon sau TV. Ajută-l la lecții (cum fac puțini părinți).
      Sau ignoră tot ce am scris mai sus și pișă-te (virtual) în ghiuveta mea! Asta sigur o să rezolve tot!

      Comentariu apreciat.369
    • @Claudiu – cred ca programul ala e gandit si pentru parinti. Sa poata sa duca copilul la scoala si dupa sa ajunga la serviciu. Bine ca de la invatamantul gimnazial incolo ar putea sa mearga si singuri la scoala, dar cum nimeni nu e arondat la scoala cea mai apropiata, si transportul in comun e de vis, copii sunt dusi de parinti si la liceu.

      82
    • chiuveta, ba, nu ghiuveta! cu Q!

      130
    • @None:

      Nu stii nimic, se zice „ghiveta” :))

      50
  21. Repet, pe fiecare subiect pe aceasta tema.
    Problema este programa!
    Ai 2 ore max sa explici teoretic si poate practic la 35+ de elevi dezinteresati.
    Ei se fac ca ne invata, noi ne facem ca invatam.

    Programa este in continuare o porcarie, axata pe nr de ore al profesorilor, nu pe dorintele si interesul elevilor.
    Si nimeni nu vrea sa se schimbe asta, pentru ca ar insemna sa recunoasca ca copilaria parintilor si viata profesorilor a fost o mare mizerie.
    Nu putem accepta asta.
    Preferam 10 olimpici si restul prosti, pentru ca asa a fost si la noi.
    Invatamantul din Romania nu are pe primul loc binele copilului, si supravietuirea sistemului.

    Cine isi permite, sa duca copiii la o scoala cu programa internationala.

    Eu am prins revolutia in cls 2-a si nu s-a schimbat mai nimic din mizeria de atunci, de aceea pt copiii mei nu am mai asteptat.

    Emigrati sau degenerati.

    Comentariu apreciat.399
  22. Urmează pârghia…
    Trei forțe plus punct de sprijin…

    52
  23. Scoala nu te invata sa tai copaci tragand de ei cu scripeti de gradul 2 ca sa nu iti cada peste casa. Scoala te invata fizica sa intri la facultatea de fizica si sa devii profesor, cercetator, inginer, etc. Astfel nu te invata empiric ci stiintific. Metoda stiintifica e pe baza de formule nu pe baza de aprecieri din ochi
    Romanii nu inteleg ca scoala nu te invata pentru viata ci te invata pentru meserie. Iti arata de toate la 5-8 si liceu ca sa poti alege ce iti place sa faci la facultate. Pentru viata te invata tata si vecinul Costache care calculeaza bratul fortei din experienta

    Indecis. Tu ce zici?2324
    • Metoda stiintifica incepe cu observatia experimentala. Asta cel putin la nivel de generala/liceu. Ca e fizica de clasa a VII-a, nu doctorat in fizica teoretica. La final de clasa a 8-a, elevii ar trebui sa plece cu sentimentul ca legile fizicii le permit sa-si explice niste concepte/fenomene din jur si eventual sa fie capabili sa faca 2-3 calcule simple. Nu are rost sa ii faci sa insire ecuatii al caror sens nu il mai inteleg, ca nu asa ii faci sa isi doreasca sa continue.
      Plus, inclusiv pentru cercetare/inginerie ai nevoie sa intelegi ce reprezinta ecuatiile alea. E destul de usor sa gasesti ecuatii care nu au sens fizic. De multe ori diferenta dintre o facultate buna si una mediocra o face laboratorul/practica, pentru ca acolo inveti cel mai mult.

      201
    • Metoda științifică nu e neapărat despre formule ci mai mult despre disciplină: când încerci să faci ceva scrie undeva detaliile pentru a putea reproduce același lucru și mâine. De asemenea dacă altcineva ia notițele tale ar trebui să îi meargă la fel. Dacă nu atunci înseamnă că ți-au scăpat detalii și ar trebui să comparați din nou rezultatele.

      50
    • @Patrat, daca esti in clasa a 7-a si ti se explica formulele de la fizica si nu le intelegi nu te faci inginer, te faci critic de teatru. Aia e ideea scolii, sa selecteze oamenii care inteleg formule de fizica de cei care nu inteleg astfel incat aia care inteleg sa continuie cu fizica, aia care nu inteleg sa continuie cu muzica si desenul artistic. Daca s-ar explica ca la prosti ar intelege prostii si aia care ar putea deveni destepti ar ramane prosti

      29
    • Metoda științifică implică și experimentul, observația directă a fenomenului pentru “validarea” predicțiilor derivate din ipoteză. Asta nu înseamnă că se rezumă totul la experiment. Ca să înțelegi ai nevoie de o logică bună, să faci raționamente riguroase (inductive și deductive). Cred că la ultimul aspect s-a referit Mihai.

      20
    • Dar neglijezi rolul pedagogic al experimentului, testării empirice. Copiiilor trebuie sa le trezești curiozitatea. Chiar pentru un adult formulele alea nu stârnesc cine stie de aplecare, dar pentru un copil din clasele de gimnaziu.

      50
    • @Mihai Daca nu intelegi ce se preda la orele de fizica la clasa a 7-a la noi, asta e, sunt slabe sanse sa iti afecteze viitorul. E posibil sa intelegi acele notiuni peste 2 sau 3 ani cand ai mai invatat ceva matematica si ai o capacitate de abstractizare mai mare. Sau alt profesor. Exercitiile prezente in manualele de fizica de a 7-a de la noi se regasesc in programa de liceu in majoritatea tarilor de vest. Si totusi reusesc sa formeze ingineri/cercetatori foarte buni. Asta pentru ca o parte importanta din formarea stiintifica este abilitatea de a transpune o situatie reala/un experiment in ecuatii si de a aplica teoria invata in acel caz specific. Nu ai cum sa ai fizica/chimie pentru meserie si sa nu intelegi niste procese sau fenomene din viata de zi cu zi. Inainte de a selecta, scoala are rolul de a forma. Iar daca renuntam la 12-13-14 ani, vom lasa deoparte multi elevi care s-ar fi dovedit promitatori.

      10
  24. Scoala nu te invata. Scoala te evalueaza. Profesorii se prefac ca predau o materie stufoasa si la urma iti dau note. Daca iei note mici e vina ta, a elevului si a parintilor nicidecum a profesorilor sau a scolii. Scoala nu isi asuma nici o responsabilitate.

    Comentariu apreciat.313
    • E cu asterix!
      Bacalaureatul romanesc e acceptat acolo unde NU exista concurenta!
      Acolo unde exista concurenta, adica universitatile bune, NU e acceptat, pentru ca nu exista sistem de comparatie/echivalare cu sistemele consacrate UK, Franta, Germania, US etc
      Este non-standard!
      Iti cer bac international sau unul recunoscut!
      De ce credeti ca mai exista bacalaureat international? Ganditi!

      Amagiti-va ca sistemul romanesc este ok, treaba voastra! Nu e ca si cum ai avea optiuni dpdv material.

      62
    • fratele lui obelix

      31
  25. Si la școală privata tot asa doar cu formule se invata?

    21
    • Nu. Cu taxe.

      170
    • Scoala privata poate sa fie tot pe programa tampita, Romaneasca; diferenta o face nr de elevi din clasa.
      Diferenta mare sta in faptul ca in 1-8 materia este mult mai aplicata, mai rarefiata.
      Se pune accent pe colaborare si chestii gen invatarea prin joaca.
      In liceu incepe specializarea si canalizarea pe zona unde copilul se simte mai confortabil.
      Deodata, joaca s-a terminat.
      Evaluarea are loc in toti cei 4 ani si la sfarsit nu poti da la orice facultate vrea el, ci doar la profilul pentru care te-ai pregatit.
      Nu ai doar real/uman.
      De aceea, Bacalaureatul din Romania nu e bagat in seama la facultatile de afara, unde exista concurenta. Nu evalueaza copilul timp de 4 ani!
      Asta e o alta poveste pe care romanii nu o cred.

      87
    • Bacalaureatul romanesc este acceptat la ABSOLUT toate facultatile de afara.Vorbesti aberatii.E adevarat ca exista un sistem de admitee dar nu e nici o problema ca ai bacul romanesc.

      62
    • Programele renumite predau materia integrata, nu ca la noi, patratele care nu se prea ating.
      Suntem asa de departe de lumea civilizata…

      Mail primit azi, pt fiica mea, cls a 8-a, pentru clasa a 9-a Cambridge:
      IGSCE e „Bacalaureatul” Cabridge.

      „Vă mulțumim pentru completarea chestionarului în ce privește opțiunile IGCSE.
      În funcție de preferințele pe care le-ați menționat, au fost create blocurile de studiu pentru viitoarele clase a 9-a:

      Block A: Sciences Triple Award, Design & Technology, Media Studies

      Block B: History, Drama, Art & Design, Business Studies

      Block C: French, German, Spanish

      Block D: Global Perspectives, Computer Science, Business Studies

      Elevii de la clasa a 8-a au primit astăzi fișele de opțiuni individuale.”

      Fata deja alesese ceea ce doreste, dar din motive de oras, s-ar fi putut suprapune.
      Fiecare bloc are loc in acelasi timp.

      Ce a ales ea nu se suprapun – Sciences Triple Award, Global Perspectives si Business Studies, deci nu face modificari.

      Difera putin de un orar clasic… romanesc!?

      71
  26. Nu stiu cum se face dar un mare procent din cei ce invata mecanic si nu au capacitati analitice ajung inapoi in invatamant sa predea sau sa organizeze programa scolara. E un cerc vicios.
    Inca o chestie proasta la noi, daca ai un proiect de facut, nu primesti detalii ajutatoare sau un mic schelet pe baza caruia sa dezvolti. In Spania de ex, primeam un mic schelet de proiect facut profi, de unde invatam bune practici, si nu imi bateam eu capu cu totul de la 0, ci ma concentram pe tematica proiectului, dezvoltand doar ce era necesar. La noi trebuie sa pierzi 80% din timp cu chestii conexe, ajungi la un schelet facut si gandit prost, asta daca ajungi si nu iti bagi picioarele si copiezi tot proiectul de pe undeva. Ca intr-un final sa nu iti mai pese de partea practica ce trebuia probata prin proiectul tau.

    46
  27. Oare Alexia o fi facut practica la scoala aia buna, din londra?

    81
  28. Caracterul doar teoretic al invatamantului, practica facuta pe repede inainte. Problema asta era din 89. Dupa, evident ca s-a agravat. Schimbarea minsitrilor invatamantului ca pe sosete, numirea acestora si a celor din subordine exclusiv pe criterii politice (obedienta si cam atat) au contribuit doar la agravarea problemelor. Existenta ISJ, aceste cancere ale invatamantului, venirea in sistem a tot soiul de indivizi (individe) care nu prea au mare lucru in comun cu lucrul cu copiii, nu ajuta nici astea. Te ia cu groaza doar cand te gandesti la starea invamantului romanesc.

    71
  29. Eu am ramas corigent in clasa a IX a la fizica din cauza unui profesor care nu isi dadea interesul la clasa.
    Facea asa doar pentru a te forta sa faci meditatie cu el, ceea ce am si facut.

    la meditatie era alt om , imi aduc aminte si acum parte din optica invatata la orele de meditateie. Era painea lui Dzeu.

    Nu ii iau apararea, doar subliniez de ce unii pot fi inca jeguri la clasa.

    63
  30. La Fizica: forță activă e reprezentată de mâna cu care tragi. La limba romana: mana intinsa care nu spune o poveste….It’s a hand world

    71
  31. Despre cursul de analiză matematică la politehnică acum mai mulți ani…
    La noi: o mulțime de te teoreme cu demonstrații complicate multe fără să îți dea nici o idee la ce folosesc. Problemele complicate de parcă voia profesorul să se dea mare și să ne arate că nu știm nimic.
    În US: materia ceva mai puțină, multe teoreme mai complicate lipseau (unele se făceau mai târziu la alte cursuri unde era nevoie de ele). Lista de probleme era mai lungă, la primele se aplica formula direct, urmau unele unde aveai de făcut niște calcule ca să le aduci la forma în care poți aplica formula după care urma o listă și mai mare de probleme cu exemple practice (cele mai multe erau de fizică) unde se foloseau chestiile din capitolul predat.
    Întrebarea pentru cei care se laudă că la noi se face mai multă carte: ghici cine va scoate ingineri mai buni cu mai mult simț practic?

    142
  32. E cam la fel si dupa scoala generala. La orice nivel de studii, daca nu te terorizeaza cu tocit, te siluieste cu minim 30% materii-balast, cu care nu ai legatura si nici nu te ajuta (dar sa aiba profii catedre frumos ocupate). De-aia de la un pct incolo (liceu/facultate), mi s-a parut uneori mai rentabil sa ‘trisezi’.

    82
  33. Stai putin, am vazut: https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20VII-a/Fizica/U0MgQVJUIEtMRVRUIFNS/#book/u04-u4-90-91

    Nu, asta e cert peste ce faceam noi in clasele VII-VIII. Momentul fortei se invata abia intr-a noua, la sfarsit – era un capitol mai greu de digerat. Pe mine m-a surprins chestia asta, cu momentul fortei la clasa a VII-a. Iar scripeti mobili, ce vad eu acolo, abia pe la olimpiada.

    20
    • Sunt resurse decente si in romana, am gasit foarte repede pe google doua siteuri: fizichim[punct]ro si gimnaziu[punct]info

      Si explica destul de bine problemele cu scripeti mobili.

      Asa este, manualele din 1988 si 1998, pe care le-au folosit generatiile X si Y aveau incluse momentul fortei si angrenaje de cel mult 2 scripeti in textul general, problemele mai complexe fiind rezevate sectiunilor de probleme pentru olimipiada si culegerilor.

      Cat despre manualul actual, m-a luat putin capul cand l-am rasfoit. E mai rau decat manualele pe care le-am avut in liceu, cand a inceput moda formei fara fond, preluata prost din manualele straine.

      Daca as fi conspirationist as spune ca pur si simplu manualele sunt foarte slab organizate si editate pentru a incuraja mediatiile.

      70
  34. Da, programa si manualele merita arse. Sunt foarte incarate, de multe ori pline cu greseli si am impresia ca din ce in ce mai mult se scot explicatiile si se pune accentul pe memorare. Manualele de chimie organica si admiterea la medicina au reusit sa ridice memorarea si realizarea unor calcule cat mai absurde la rang de arta. Pentru a invata fizica sau chimie, ai nevoie de laboratoare. Problema laboratoarelor este ca ele vin cu niste costuri incompatibile cu bugetul alocat educatiei… asa ca mai bagam niste teorie, sa fie.

    104
  35. Manualele sunt facute in asa fel incat sa trimita elevii la pregatiri. Si mai spuneti ca statul nu sprijina micii antreprenori!
    Am urat scoala atat de mult si abia acum realizez ca rusinea de a ma ridica in picioare si a spune clar ca eu nu intelegeam ceva din materiile astea m-a tras in jos cel mai mult. Incurajati-va copiii sa spuna de fiecare data ca nu inteleg ceva, clar, raspicat, in ciuda sentimentului de a fi prost sau neadecvat. De aici pornim sa schimbam tara: EU nu inteleg, Eu nu stiu!

    72
  36. https://youtu.be/n6uzA7btbRk
    Exemplu practic pentru scripete!

    30
  37. Nu te ajuta invatatul de formule, asa am fost si eu in liceu. Stiam perfect teoria dar nu puteam sa rezolv cea mai simpla problema.
    Trimite-l la niste meditatii sa invete sablonul de rezolvat probleme daca are nevoie de note/trecut clasa.
    Eu nu am inteles nimic la fizica pana sa merg la meditatii, dupa care stiam destul de bine sa rezolv probleme, am luat 9.60 la admitere la fizica la poli, dar cu toate acestea eu nu am inteles vreodata efectiv fenomele in sinea lor, iar cand vine vorba de aplicabilitatea reala, nu am stiut vreodata ce e intr-o priza sau sa mesteresc ceva.

    42
    • >> am luat 9.60 la admitere la fizica la poli
      Nu mai stiu cum e acum, dar acu’ vreo 15 ani admiterea la Poli era banalissima, chiar si 9.60 se lua fara probleme. Nici vorba de ansamblu de scripeti pe acolo, cel mult un plan inclinat cu un scripete sau o ciocnire etc.

      00
  38. Sa vezi la fizica dintr-a 9-a cand tre sa calculezi valoarea medie a functiei 1/(x^2).
    Explica-i integrale fara sa-i explici integrale :)

    20
  39. Cat de des observi aparitia scripetilor mobili in natura, fara interventia omului. Odata explicat e simplu de inteles, dar fara exemple practice si fara explicatii, e dificil sa ai pretentia de la un copil sa vizualizeze asta.

    Noi mergeam la tara si aveam ocazia sa vedem prima facie un scripete la fantana. Copii poate doar cu lego sa vada asa ceva. Ca tot era o formulare in manual „un grup de elevi au vizitat un santier si au facut un raport” m-a si pufnit rasul.

    Manual scris de minti comuniste (ca pe atunci se mai faceau asemenea vizite) dar cu poze color si expresii de toata jena.

    Cel putin manualele comuniste aveau datorita limitarilor tehnologice explicatii mai clare: figuri alb/negru, maximum 3 culori (negru, rosu, albastru), definitii distincte de polologhie si probleme rezolvate.

    Prima incercare a fost in 1998 cand au taiat efectiv pagini din manualul din 1988 si le-au inlocuit cu… nimic. Dar era acelasi material sursa asa ca nu aveau cum sa strice prea mult. Apoi au urmat manualele din anii 2000, cand a fost adaugata si culoarea galben (perfecta pentru tiparit pe alb), iar acum avem dezastrul complet desfasurat in fata noastra: 7 culori intr-un grafic sa nu mai intelegi nimic din el.

    00
  40. https://www.facebook.com/fabricadestiinta/photos/pb.100068808160897.-2207520000./346761830466611/?type=3

    Fabrica de Stiinta din Turda, pentru cine are chef de pierdut cateva ore pe acolo.
    In poza aia se vad in dreapta niste scripeti, poti sa ii incerci si iti arata acolo simplu cum poti ridica greutati tot mai mari.

    Mai sunt si alte chestii foarte faine, si daca mergi dimineata pe la vreo 11 (parca) vine si un profesor si face niste experimente live, foarte interesante.

    10
  41. păi majoritatea părinților le iau calculatoare și le pun tableta/smartphone-ul în mână copiilor de mici și îi laudă că ce deștteți ie, mă, ia ce intelijent și priceput îi copilul meu, cum se pricepe la tehnologie, ceva asemănător pe vremea noastră când bunicii ne lăudau că știm să mânuim telecomanda televizorului, atât se poate, din oameni mediocri nu vor ieși genii ever.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)