Școala online și atacul părinților care știu

Ce-o să facă, o să-mi lase copilul repetent pe vremurile astea?

Asta e mantra unor părinți zilele astea. O amică îmi poveștește de un caz de la ea din clasă. Copilul nu a intrat deloc pe vreo platformă de la începuturi până acum. Părinții sună și întreabă când începe școala, că ei vor să-și trimită copilul la școală. Nu au ei chef de școală online. Aia nu e școală. Da, copilul are telefon, tabletă și laptop, dar părinții nu știu să intre pe vreo platformă. Și nici nu vor. Nu au dorința să încerce. Că nu vor. Că școala se face la școală, nu online. Copilul ia temele de la alți colegi, de pe whatsapp, dar fără să-i explice cineva cum se fac, rămâne în urmă.

Dar părintele știe cum stă treaba. Și trage tare. Și nu, nu e vreun sărac sau coate goale, e middle management pe undeva.

În alte știri, acum câteva săptămâni, se discuta pe grupul părinților despre faza asta cu școala exclusiv online, și am două mămici care sunt un pic țațe. Pe lângă melemiste și steeriste. Pe una din ele am pleznit-o și de atunci mă ocolește. Eh, astea susțineau că nu se poate, că nu e legal, tot felul de prostii din astea citite pe net. Mămica unui elev e judecătoare. Pâine lui Dumnezeu femeia, liniștită, cu voce caldă, dornică să ajute. Eu, ca vita, după ce alea două se nu mai opreau din mesaje, o dau din top “dar dvs. ce știți, doamna judecătoare”. Băi, a durat câteva secunde și alea două au sărit ca pitbulii turbați. Juma de zi au scris pe grup doar ele două. Când s-au închis școlile au tăcut mâlc. Mă tot mănâncă să le întreb dacă au slăbit de la atâta gargară inutilă. Pentru că merită. Dacă nu le dă nimeni peste bot, enervează oameni aiurea.

scoala-7

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

120 comentarii

  1. @Vali

    Respectuos incerc sa iti spun ca si la Judecatori se impart pe caprarii. Unii sunt specializati pe ceva, altii pe altceva. Desigur, toti au studiat dreptul, dar cazuistica e diferita. Asadar, asa cum parerea „tatelor” din comentariul tau nu e relevanta dpdv juridic, nici a judecatoarei nu e cu mult mai relevanta.
    Situatia mondiala data de pandemie e total noua. Unele state iau anumite masuri care sunt introduse in premiera in statele respective, inclusiv in Romania. Deci, aceasta situatie e noua si in materie de drept, si se va adauga la legislatie dupa aceasta perioada in toate tarile.
    Ca sa concluzionez, desigur tu poti avea parerea ta personala, dar asta nu inseamna ca e si corecta dpdv juridic. Pur si simplu e prea devreme pt a trage concluzia asta.
    Altfel, in Germania, in Berlin cluburile si barurile au dat in judecata landul ( acolo landul are atributiile majore de lockdown) care a decis inchiderea lor pe perioada noptii si au castigat.
    Din cate stiu, in Romania, exista actiuni in instanta impotriva deciziei de scoala online. Probabil se va ajunge la ICCJ. Sa vedem ce zic acolo ( pot inclusiv sa ceara opinie de la CEDO).

    00
    • Deci echivalam parerea cuiva care are studii in domeniu, dar presupunand ca nu EXACT pe aceeasi speta, cu a lui tanti Tanta, care a citit pe net. Cand ai nevoie de operatie, apelezi la tanti Tanta, ca si chirurgii astia sunt de mai multe feluri.

      Care cluburi si baruri din Berlin au dat in judecata landul care a decis inchiderea lor pe perioada noptii si au castigat? Pe ce motiv, mai exact? Ca eu stau in Germania si nu stiu de asa ceva, poate sunt neinformat.

      00
    • Păi nici n-are cum să aibă fix pe aceeași speță, n-avem nici un an de când am început distracția asta. E nou tot, pentru toată lumea, acum se scriu ghiduri și manuale.

      Dar totuși, să pui pe același nivel părerea unei judecătoare cu cea a lu țața Pizdela care-și ia informațiile de pe Facebook… Fuck no.

      00
    • Smy tu ce specializare/skill ai in general in viața profesională?

      00
    • Eu sunt curios care sunt prevederile legale, se face sau nu scoala, in caz de razboi (sa zicem ca ne invadeaza rusii). Pot sa-l dau in judecata pe Putin la CEDO? Iar in cazul barurilor si teraselor, pot fi condamnat daca il tin deschis si vand bautura rusilor care vin la popas cu tancul? Ma poate obliga statul sa inchid barul?

      00
    • @Bebito85 – dacă stai in Germania nu-ți mai lua informațiile de pe Hoțnews că de aia ești neinformat.
      Berlin: https://www.bild.de/regional/berlin/berlin-regional-politik-und-wirtschaft/corona-in-berlin-gericht-kippt-sperrstunde-fuer-14-weitere-lokale-73553858.bild.html
      Niedersachsen: https://www.rnd.de/politik/gericht-kippt-sperrstunde-und-ausser-haus-verkaufsverbot-fur-niedersachsen-LAJDCQRVGOQNWEU3GIU5KLM7B4.html
      Saarland: http://www.sr.de/sr/home/nachrichten/politik_wirtschaft/gericht_kippt_sperrstunde_saarland_100.html
      Deci cu ce e mai bună părerea ta decât a lui tanti Tanța, care spre deosebire de tine măcar s-a informat de pe net?

      00
    • Intr-adevar, problema, desi din punctul de vedere juridic nu este propriu-zis noua, este foarte complicata deoarece tine de proportionalitate. Or, asta inseamna ca judecatorul hotaraste, iar ceea ce hotaraste nu avem de unde sti, ca probabil sunt unii care cred ca restrictiile sunt in regula, cum sunt si altii care cred ca se ajunge nu doar la o limitare a exercitiului dreptului, ci chiar la o limitare a dreptului. Se mai poate sa fie cei care considera ca e o limitare a exercitiului dreptului, dar una exagerata si deci neconstitutionala (nelegala). Nu putem decat sa asteptam si sa vedem.

      00
    • Observ o „raceala” la ideea ca nu stim specializarea judecatoarei, dar vezi doamne totusi e judecatoare. Si acolo e ca la doctori, un infectionist si un ortoped au aceiasi baza, dar de la un punct lucrurile se despart.
      Cand iti rupi piciorul te duci la un ortoped, nu la un infectionist.
      Asa si la judecatori. In esenta sunt judecatori de penal si de civil. Doar ca si acolo se impart. Si exista inclusiv o decizie a CCR care spune ca la ICCJ, instanta supreme de judecata, trebuie sa existe complete specializate pe tipologii.
      Deci, da e usor sa iei in deradere opinia mea, dar eu doar semnalam ca simpla mentionare ( manipulatorie) a notiunii de judecator in textul lui Vali, nu inseamna ca acel judecator ( fara a fi competent in aceasta speta) are o parere mai valoraosa ca „tatele” mentionate de Vali.
      @Danzyus
      Ca sa iti fac jocul, desi ai oferit un exemplu ( voit) exagerat, in caz de razboi exista conventii la care au aderat si Romania si Rusia, si Romania face parte dintr-un pact defensiv care reglementeaza anumite lucruri. Ba, ca sa iti raspund in aceiasi nota te intreb direct : in timpul celor 2 razboaie mondiale, s-a intrerupt scoala?

      00
    • @bezmetique – nu mai mancati rahat, daca vreti sa spuneti adevarul, spuneti-l pana la capat:
      1. Au castigat in PRIMA instanta pe argumentul ca nu exista suficiente dovezi ca virusul s-ar raspandi excesiv pe perioada noptii.
      2. Au castigat prelungirea orei inchiderii de la 23 la 01, cu interdictia de a se mai vinde alcool dupa ora 23.
      3. Victoria a durat de pe 28 pana pe 01, pentru ca de luni, 02.11. e Lockdown total, exceptand scolile si bisericile

      Deci au castigat temporar, o mica parte si pe o perioada extrem se mica de timp. E ca si cum, intr-o bataie, i-ai da la ala o palma si pe urma ne spui ca l-ai batut de s-a cacat pe el, tu fiind tot in ghips. Tanti Tanta, ai legatura!

      00
    • @Bebito85

      Incerc sa te luminez : deciziile despre care vorbim sunt in instanta, si chiar daca sunt in prima instanta sunt executorii ( pana cand o instanta superiora se exprima altfel)

      Decizia de lockdown din 1 Nov e o decizie administrativa ( a landurilor). Aceasta decizie poate fi atacata in instanta.

      Poti face diferenta intre o decizie judecatoreasca care e executorie ( btw. inclusiv CEDO s-a exprimat) si o decizie administrativa?
      Macar tanta se uita pe net si intelege lucrurile acestea

      00
    • @Bebito85 – dacă tot vrei să pari un om informat să ști că primele procese au fost câștigate de prin 16.10. când nu se știa sigur de un nou lockdown, deci nu a fost o victorie de scurtă durată.
      Și chiar dacă pentru unii nu pare că au câștigat destul din pdv financiar (cu toate că e o diferență destul de mare dintre ultima comandă la ora 23 și închis localul), au bifat o victorie morală importantă demonstrând că nu orice decizie luată de guvern e automat o decizie corectă.

      00
    • Vad ca o tineti pe a voastra, revin cu clarificari: doua ore castigate, timp de maxim doua saptamani, in care oricum nu se putea vinde alcool si stim cu totii ca nu sta nimeni in birt dupa ora 23 sa manance inghetata, este o victorie de scurta durata, bazata pe incompetenta unor politicieni. Atat, nimic mai mult. N-a castigat nimeni nici un razboi cu statul, i-au obligat doar pe politicieni sa formuleze altfel. Practic, nu s-a schimbat nimic esential.

      Daca s-a declarat Lockdown total pentru ca sunt x cazuri la mia de locuitori, patronii de baruri nu mai au ce sa atace sau sa dea in judecata, sunt cazuri diferite. Acolo era vorba ca nu exista dovezi suficiente ca in intervalul ala orar ar fi un anumit numar de infectari care sa justifice inchiderea. Nu mai comparati mere cu pere, ca n-a „castigat” nimeni nimic.

      00
  2. mie mi se pare stupid modul in care se face scoala online.
    1. timpul petrecut in fata laptopului e cam mare pentru cei de varste mici

    2. modul in care se fac orele: fetita unui amic e clasa V-a. A ajuns nevasta-mea pe la ei in vizita si asta mica „se prostea” in fata jucariei: facea fandari la ora de sport dar cu grija sa nu iasa din camera..ca nu o mai vede profesorul. las-o-n ma-sa…sa faci sportul un fata laptopului…e un cacat

    00
    • Cu 1 sunt de acord, cu 2 nu chiar, dar ambele vin la pachet cu întrebarea: „ok, şi care ar fi alternativa?”

      „să se ocupe părinții” pică din start ca opțiune

      00
    • intre niste timp petrecut in fata laptopului si niste timp intubat, ce alegi?

      00
    • NOU
      #16

      Acum cinci minute, pe grupul de parinti, invatatoarea a distribuit materialele necesare pentru ora de sport online (nu fac sportul cu invatatoarea, asa ca imi inchipui ca le-a primit si ea de la „doamna” de sport): un pahar de plastic si o bila de polistiren. Cine n-are de polistiren poate folosi una de pingpong, cauciuc sau isi pot face una din hartie.
      Ce au de gand sa faca la sport cu ele… Cred ca ne putem doar imagina. The sky is the limit.

      00
    • Eu am prietene care platesc bani buni unor antrenori sa faca „sala” sau mai bine zis fitness cu un instructor la distanta. Probabil ca nu e „the real thing” si asta e valabil pentru toate materiile predate online, dar tot e ceva.

      00
    • Da ma, ca toate hipsteritele puteau sa faca yoga si pilates in sufragerie cu ochii in youtube, dar daca fac copiii nu mai e sport…

      00
    • de sport era pb? iesi cu copilul in parc 2h zilnic si face de 3x mai mult sport decat ar face la scoala. invata-l sa stea in cumpana, sa sara capra peste un scaun si sa se dea peste cap in pat si n-a pierdut nimic.

      00
    • “să se ocupe părinții” pică din start ca opțiune

      Pentru că, evident, i-au făcut ca să aibă grijă statu’ de ei, eventual după aia să-i trimită la muncă.

      00
    • NOU
      #22

      „timpul petrecut in fata laptopului e cam mare pentru cei de varste mici”

      1. de ce ?
      2. si care ar fi alternativa ?

      00
    • pentru cei care intreaba de ce nu e ok timpul petrecut in fata monitorului, e ok, o sa intelegeti cand o sa aveti copii cum e cu excesele

      pentru cei cu „care e alternativa?!” plm…surpriza, te ocupi de copil!
      stiu, nu credeai asta cand l-ai facut; nici eu. am fost convins ca e doar o ocazie de futut in continuare fara prezervativ si de creampie fara obligatii dar da, se schimba lucrurile „nitel” dupa 9 luni

      strict despre sport: banuiesc ca va dati seama ca e diferenta intre ce alege un adult sa faca cu antrenorii online sau sportul facut in fata televizorului si o fandare in fata unei camere de laptop/tableta…incercati sa faceti sport fara sa iesit din cadru ca sa va dati seama despre ce suprafata de desfasurare e vorba

      00
    • @Attila, homeschooling nu e cu adevărat o alternativă. Și nu e că n-am eu chef sau timp, pur și simplu, online-ul ar fi alternativa pentru un minim de interacțiune cu colegii și profesorul plus cât de cât un program structurat. Iar cu sportul la fel, eu stau acasă, am timp să-l scot pe al meu pe afară, să-l duc la tenis, etc., dar majoritatea nu au ”luxul” ăsta, deci, din nou, mergem pe principiul ”răul cel mai mic”. Pe lângă sport, fiu-meu făcea în carantină și lecțiile de capoeira online, acolo te rotești, sari, mături tot din jur. Asta în apartament de bloc. Era bătaie de cap, dar asta e…

      00
    • @Adizah: eu nu am zis nimic de homeschooling, asta e alta discutie.

      eu zic ca in momentele astea trebuie sa pui ca parinte mana mai mult si sa ajuti copilul decat de obicei…pentru ca in online, scoala romaneasca e si mai proasta

      iar strict de sport…pentru ca aia mi se pare mie cireasa de pe tort la stilul asta de scoala cu „am bifat sia asta”: poti face sport in apartament, poti trage de fiare, flotari, tractiuni…orice… eu zic sa faci asta incercand sa nu iesi din camera de pe laptop…ca aia e problema in exemplul meu: trebuie sa te vada profesorul

      00
    • „Timpul petrecut in fata laptopului e cam mare pentru cei de varste mici”. Unde scrie asta ? Da fara Olivii te rog.

      00
    • @Attilla: „timpul petrecut in fata laptopului e cam mare pentru cei de varste mici” – asa e, ai dreptate, sa’i trimitem afara sa se joace cu bete si pietre, „ca asa era pe vremea noastra”. eventual, sa scrie astia micii pe tablite de lut. da’o’n mortii ei de tehnologie, ca vine de la Oculta Mondiala, cu cip-uri si 5G si bil gheitz.

      Cat de greu o fi sa realizam, o data pentru totdeauna, ca suntem in fucking 2020, nu in 1970, si ca „astia mici care stau acum prea mult timp in fata laptopului, a telefonului sau a tabletei” ne asigura (si) noua viitorul si progresul, in felul asta.

      Hai sa iesim odata din bezna asta a mintii, in plm…

      P.S.: am 40 de ani, si 2 copii, de 9 si 11 ani – cred ca sunt indreptatit sa am o parere in acest sens.

      00
  3. Today, meet and greet new species: momzilla :) Viata nu ar fii la fel de vesela fara aceste specimene. Tot secretul e sa nu te contrazici cu ele.

    00
  4. Daca ai bani sa dai cuiva sa l pazeasca pana vii de la munca, retrage l anul asta de la scoala. Da, pierde un an dar scapi de un stres si tu si copilul si ai timp mai mult cu el..

    00
    • „până vii de la muncă”
      X
      „ai timp mai mult cu el”

      Choose one.

      00
    • Pierde un an? tu-ti dai seama ce spui? Daca te-am baga si pe tine un an la puscarie ca sa fim siguri ca esti sanatos ca tu esti valoarea Romaniei ai fi de acord? Ne place nou de tine si vrem sa fim sigur ca nu te imbolnavesti. Pierzi tu un an la job si ramai in urma cu tehnologiile :) dar dupa logica ta totul e okey.

      00
    • Ah, pierde copilul un an. Un kkt, ce mare lucru.
      Doamne da-mi tarie, voi sunteti reali?
      Parinti ca voi fac copiii sa fie retardati, nu scoala, nu ceilalti copii, voi. Le suflati si in cur sa nu ii friga la buda si apoi constatati ca are copilashu 30 de ani si trebuie sa te duci cu oala de ciorba la el ca nu stie sa desfaca o conserva cu cheita.

      00
    • Presupunem ca pierde clasa intai. Adica il retragi si scapi de un stres. Nu cred ca ai habar cat de mult pierde de fapt. Cred ca iti sacrifici copilul.

      Da, sunt profesor si am clasa intai. Da, se vad diferente intre copiii care sunt online si colegii lor din clasa (si aici vorbim de 1 saptamana petrecuta acasa, 2 la scoala, prin rotatie). Ce diferente vor fi intre copilul tau si colegii lui dupa 1 an de stat acasa? Esti inconstient.

      00
    • Boys, între case 7 și 8 am amânat un an școlar din cauza unor probleme de sănătate. Nu s-a crăpat cerul, nu mi s-a futut viața, nu s-a întâmplat nimic dramatic.
      Ce pzm pierde un copil de clasa pregătitoare-I?! Nici măcar prieteni, că-n 3-4 săptămâni nici n-a reținut cum îi cheamă pe toți colegii.

      00
    • Ai timp cu copilu ca nu mai are teme, weekend urile si serile sunt libere. Ce plm pierde? O sa fie n clasa a 4a la 12 ani in loc de 11 wow tragedie. Zici ca scoala e viata lui, nu timpul petrecut cu familia care oricum in ziua de azi nu mai are timp de copii, ii cresc Selly si Satra Benz.

      Si hai ca nu s toti 1-4, daca i la liceu poate sa nvete ceva pe langa, o carte un instrument. Cine are impresia ca scoala online e ceva bun traieste pe alta lume.

      00
    • n-am o parare neaparat pro sau contra la ce zice matei. nu ma intereseaza subiectul.

      dar hai sa fim seriosi. anul ala amanat nu e nici o tragedie. eu am fost dat la 7 ani la scoala. tot asa si un coleg. atat doar ca eu sunt nascut in august, el prin noiembrie. practic avea 8 ani. mai aveam un coleg care a implinit 6 ani in a doua zi de scoala. suntem toti 3 bine.

      00
    • Tizule, eu cunosc om de 40 de ani, nu de 30. Patruzeci de ani si nu știe sa schimbe un bec. La propriu nu știe operatia asta!
      Maica-sa ii face de mancare și ii spală rufe. Gagiul are 40 de ani.
      Sa-mi fie milă, sa-mi fie silă?

      00
    • @walhalla: Mai citeste o data comentariul. Omul spune ca retrage copilul un an si la anul intra tot in clasa in care era acum, nu il va trece in clasa urmatoare. Ca sa desenez: daca copilul este acum in clasa I, la anul va fi inscris tot in clasa I, nu in a II-a.
      „Nu cred ca ai habar cat de mult pierde de fapt” – poti sa spui, te rog, ce pierde?
      Chiar ma intereseaza opinia ta deoarece am inceput sa sa ma gandesc si eu la solutia aceasta.

      00
    • stati putin, cum am dat de inteles ca l retrag din clasa 2-a si l inscriu dupa 1 an de pauza in clasa a 3-a? Se poate? Regulamentar, legal? suna a full retard scz.

      Toti astia care mi ati umplut frigiderul argumentati sau dati-i drumu de-aici pentru ca nu are nici o logica ce spuneti. Sunt atatia care fac pauza de 1-2-3 ani intre BAC si admitere la facultate si le prinde chiar bine. Altii care „pierd” un an in scoala generala si… ce? Ce-au pierdut? Alti colegi, alti profesori mare chestie. Cred ca am inceput cel putin 2 activitati extracuricular in scoala generala pe care le-am abandonat rapid pentru ca scoala men moara cu noroc trigonometrie ciobani care si dau in cap. Pandemia asta e o binecuvantare pentru cine e pe faza (strict in stituatia asta, nu vorbesc de restul circumstantelor).

      Da e mai important sa nu cumva sa rateze un an de scoala decat sa aiba contact cu parintii.

      Ati luat-o razna cu totii ba

      00
    • @cristi(primul) apropos, daca ajunge copilul handicapat la 30 de ani desi tu ai petrecut timp cu el poate problema e la tine, nu crezi? Daca stai cu el un an acasa si nu invata nimic despre viata (in fct de varsta evident) in tot anul ala e vina ta. Auzi la el, copilul e prost pentru ca a stat acasa cu familia nu pentru ca familia e proasta. Zici ca l retragi de la internship la NASA smr

      00
    • Matei, repeta putin dupa mine, poate intelegi mai bine ce transmiti tu aici. Poate o gandesti bine, dar transmisul e problema:

      „da, pierde un an dar scapi de un stres si tu si copilul […]” – comfortul tau e mai presus de educatia copilului. Asta se intelege din ce ai scris.
      Mai mult, daca copilul e deja la scoala (minim clasa a doua), e integrat intr-un colectiv. Pune-te in locul lui, la anul cand toti fostii lui colegi sunt clasa urmatoare (a treia sa zicem) si el e tot a doua. E mai putin relevant ca o sa fie cel mai mare din clasa (probabil). De decenii este o intreaga discutie daca sa il dam la 6 ani jumate sau la 7 ani jumate. Din acest punct de vedere cred ca este fix egal. Dar odata ce l-ai suit in tren, lasa-l sa mearga pana la capat.
      Societatea este meschina si copilul va ramane cu o trauma, mai mica sau mai mare, in plus. Va fi privit in clasa de colegi, de profesori, de ala care a ratat un an. Tu nu o sa suferi, dar copilul da.
      Si pana la urma, retragerea asta este un altfel de protectie asupra copilului. El nu e capabil sa faca lectiile online ca ceilalti copii? Asa cum sunt ele, bune rele.
      Ai grija ca iti furi singur caciula si nici nu iti dai seama. Nu il retragi de la NASA, dar nici nu il lasi sa fie adaptat societatii inconjuratoare, asa cum o sa fie ea.

      00
    • @cristi Il retragi de la orele pe ZOOM cu profesori care nu dau 2 lei pe copilul tau in primul rand si unde oricum nu invata nimic, sa fim seriosi – scoala online o caricatura penibila a unei caricaturi mai mici a ceea ce ar trebui sa insemne educatie.
      Cum sa ti imaginezi ca ar avea orice de castigat daca l tii la „scoala” adica fortat in bucatarie 6-7h pe zi? Dar hai ca le iau pe rand:

      (1) <> Nu se intelege deloc chestia asta. Se intelege ca aveti amandoi de castigat – petreci timp constructiv cu copilul fara sa te stranga n spate tema la mate, tu esti binedispus iar copilul se dezvolta psihoemotional frumos (in cazuri civilizate).

      (2) Il retrag din colectiv. Care? Ca-s pe zoom. Poa sa stea pe facetime cu colegii dupa ore. Zici ca pierde subs pe twitch. Poate sa bata mingea cu copiii la fel de bine ca inainte. Sa l retragi nu inseamna sa l inchizi in beci, poate pastra legatura cu colegi/prieteni ca pana acum. Si daca nu are vreun handicap real se integreaza lejer in alt colectiv de la anul. Nu l scoti permanent din societate, nu l muti in padure. Il iei de pe zoom si te joci cu el cand vii de la munca, asa cum ar trebui sa fie intr o familie sanatoasa. Un copil de 2-14 ani trebuie sa stea cu familia in primul rand, apoi cu copiii de varsta lui pentru a se dezvolta sanatos iar situatia curenta poate fi o ocazie foarte buna pentru unele familii. Nu ramane prost, nu ramane cu sechele, ba dimpotriva poate avea de castigat fata de ceilalti copii desi nu ar trebui sa fie o competitie. E vorba de 1 an (teoretic) pana se revine inapoi la clasa.

      nu stiu cum interpreteaza unii asa aberant, sunt destul de atent cu cuvintele pe care mi le aleg si cum formulez o fraza, fix pentru a nu lasa loc de interpretare dar in fine.

      00
  5. 5 comentarii si deja sunt minim 2 care demonstreaza articolul

  6. Nici cadrele didactice, în mare parte, n-au făcut nimic, au stat cu mâna la pulă din martie.
    Mai sunt și excepții, are copchilu meu o profesoară de engleză brici. Oră pe zoom, interactivă, aplicații, corectarea temelor etc. Să îți spună copilul „tati, îmi place și mai mult engleza de când facem online” e ceva.

    00
  7. Pana sa se stabilizeze situatia juridica (da, asiciatia scolilor private a dat in judecata Statul pentru incalcarea dreptului constitutional la educatie), din punct de vedere practic scoala online e o bataie de joc, nici macar consistenta. In vestul Europei si-au data seama repede, si nu au inchis scolile. La noi, a ramas la latitudinea politrucilor locali, iar pentru ei si profesorii care traiesc bine-mersi din meditatii, interesul copilului pe termen lung e ultima grija.

    Am trecut si eu prin experienta ‘online’ cu doi copii in ciclul primar. Scoala e una privata, care isi da interesul sa faca scoala online oe bune, daca chiar nu e nicio portita sa aduca copiii in scoala. Educatia online nu prea e educatie la varsta asta. Copilul de-abia isi formeaza reflexe de invatare. Atentia si concentrarea sunt reduse. E nevoie ca un parinte sa isi aloce mult timp, si nu are aceeasi autoritate ca un profesor (copilul invata pentru profesor, nu pentru ca intelege de ce e nevoie sa invete).

    Deci, la asemenea bataie de joc incosistenta, nici nu stiu ce e mai bine si ce castiga copilul daca chiar se chinuie cu dezintersul si problemele cadrelor didactice. Stiu doar ca efortul parintelui e consistent, si nu toti isi permit sa renunte la munca (nu prea vad pe doamna judecator cum ar putea, de exemplu, decat daca isi ia concediu fara plata).

    00
    • Te contrazic. In vest s-au inchis multe scoli. La una din clasele la care predau a venit o eleva din Portugalia.

      00
    • Să fim totuși serioși, școlile private nu deschid proces că nu mai pot ele de educație și de constituție. Dacă se face online, nu prea se mai poate justifica taxa integrală plătită de părinți, trebuie reduceri etc. Deci mai ciuciu profit.

      00
    • @MD, man, nu degeaba au închis ăștia școlile. Crezi că au chef să piardă alegerile din cauza unor decizii de genul ăsta? Dar cum ar fi să¨-ți vină copilul asimptomatic acasă și el să fie bine mersi, dar orfan în două săptămâni? Parcă aveți nămol în loc de creieri unii, zău așa.

      00
    • In Franta, Germania, Anglia desi au intrat sau vor intra in lockdown toate, mai light sau mai hard, scolile si gradinitile nu s-au inchis.
      Macron a spus ca scoala ramane deschisa pentru a-i ajuta pe cei „modesti”. Voi va dati seama ce fel de scoala online fac copiii de la tara din Romania?
      Pana acum, scoala pe care o faceau le dadea cateva sanse, putine, de a-si depasi conditia pe care o au, conditia parintilor lor. Sansele astea se duc acum.
      Mai mult, in Anglia se recunoaste explicit ca scolile prezinta risc de raspandire a pandemiei, dar asumat vor sa le tina deschise pentru educatia copiilor, chiar daca vor fi nevoiti mai incolo sa inchida alte domenii de business pentru a compensa.
      Faptul ca scoala in Romania s-a inchis prima arata care sunt prioritatile politicienilor romani, la putere sau nu, si nu in ultimul rand ale poporului roman, care accepta situatia.

      00
    • vad ca toata lumea se compara cu scolile de afara, ca le-au pastrat deschise. dar nimeni nu zice ca la noi in clasa sunt 30+ si aducem sapun de acasa. asa o fi si in germania/spania/franta?

      00
    • @renton
      cand a fost vreodata educatia copilului o prioritate in romania?

      00
    • Problema: a se calcula cate sapunuri/masti/manusi se pot cumpara cu banii cheltuiti pe o tableta.

      00
    • Pai tocmai acum, cand situatia e gri spre cacaniu, scoala are prioritate(sic) si exista tot ce trebe ca sa se desfasoare la cele mai inalte standarde live (mi se pare dragut cum boicoteaza ei saracii profesori scoala online nu pentru ca exista ca varianta ci pentru ca ii vad parintii cum preda copiilor, cum au ei chef de aI invata pe saracii copii in fiecare zi, si pentru ca , culmea, sunt nevoiti la randul lor sa invete chestii noi(teams, zoom, powerpoint, scanat un document… chestii de astea hardcore IT).

      De fapt asta e problema: la scoala fac ce vor ei, fara control din partea nimanui pe cand online trebuie sa „munceasca”. Copiii??? lasa bre ca se descurca ei, cauta pe gugal si invata ce trebuie la meditatiile private.

      Ok, pe de alta parte avem si situatia tehnica care e de porc, din martie pana acum livrau chinejii 5 milioane de tablete sau chromebukuri(ca bani sunt), bai, dar ma intreb, stii ca ai infrastructura varza, ia frumos matale tvr1, si transmite live dimineata, romana, matematica, etc…in alte tari se poate, inca avem tvr-ul analogic in orice colt de tara, ce naiba. Si pentru ca incep colegii sa maraie ca nu toti au curent, tv , etc…dragilor, am vazut cocioabe sprijinite in 2 pari si antena satelit legata de un par…si majoritatea nu isi trimit copii la scoala pentru ca cineva trebuie sa munceasca pe langa casa cand tatal linge o saniuta la barul comunal…

      00
    • „vad ca toata lumea se compara cu scolile de afara, ca le-au pastrat deschise. dar nimeni nu zice ca la noi in clasa sunt 30+ si aducem sapun de acasa. asa o fi si in germania/spania/franta?”

      Eu am stat si am ascultat pe unii din domeniu. Si care e concluzia la care am ajuns:

      1. Trebuie sparta la modul dramatic programe in materii si module unde copilul trebuie sa fie musai in clasa (chestii unde e esentiala interactiunea pentru ce vrei sa inveti acolo, chestii grele de explicat, materii cheie, etc). Pentru ca, de exemplu, e absurd sa incerci sa il inveti pe unul mic cum se tine creionul in mana pe zoom.

      2. Se chemau la scoala copii numai si numai pentru modulele de la 1, prin rotatie. Se puteau face grupe mici, de maxim 10 copii, cu masti, dezinfectant, distantare, cu program redus (maxim 3-4 ore/zi)

      3. Pentru restul materiei – predare online

      Cam asta ar fi insemnat un sistem hibrid facut cu cap, in care copiii ar fi fost in siguranta.

      00
    • @Eugen, sa stii ca nu m-am gandit. Bine ca mi-ai deschis tu ochii. Si cand te gandesti ca niciun parinte n-a cerut reducere de taxa pana acum, s-au multumit doar sa nu plateasca masa… Prosti.

      00
    • @Danutz. Oamenii aia aerisesc clasele la 20 de minute. Sunt putini elevi in clasa. Nu se amesteca cu alte clase si au pauze decalate. Se poarta masca. Esti tu sigur ca e mai rau decat la birou, unde nu se aeriseste si se poarta masca la misto, pentru ca “ne cunoastem”? Ai vazut tu studii ca se transmite comunitar la scoala, cu atatea masuri de protectie? Altul care stie mai bine si reactioneaza la frica… Pot sa fiu de acord ca la o scoala de stat nu sunt conditii, dar sa inchidem asa, la gramada, pentru ca intra in functiune creierul mic nu pot fi de acord.

      00
    • @silicon_v Sunt de acord cu tine, nu sunt conditii peste tot. Ce zic este ca i-au pus pe toti in aceeasi oala, chiar si pe cei care au avut conditii. Pentru ca cei care s-au organizat i-ar pune intr-o lumina proasta pe ceilalti. Sistemul nu poate permite sa i se arate incompetenta si dezinteresul, e mai comod cu “nu se poate” si mai usor sa comunici apeland la frica. Mai zic ca in judete unde se fac putine teste, scolile sunt “verzi”, deci criteriile sunt praf. Mai zic ca scoala online se face spre deloc, pentru ca stiu cum se face ca lumea. Mai zic ca interesul profesorului de la stat e nul, pentru ca tot ia salariu, si are mai mult timp de meditatii. Iar aici primesc replici cum ca sunt inconstient si ar trebui sa imi fie frica, de ce ma agit cu scoala in persoana, sa ingras contul capitalistului?? Bravos, natiune.

      00
    • romeo, la partea cu tvr-ul, pur si simplu nu se poate. aia e ora la care se difuzeaza lumina din lumina.

      00
    • Pe tvr2 ce e?:)

      00
    • alfa si omega.

      00
  8. Da de unde stii tu ca in vest nu s-au inchis scolile? Eu pe BBC vad altceva. Din ce surse te-ai informat?

    00
    • sunt deschise si vor ramane deschise in uk, germania si franta pt ca la copii covidul e spre zero oricum.

      motivul pt care raman deschise e simplu: educatia copiilor e cel mai important lucru.

      00
    • @kmlx: zici că la copii covidul e spre zero. E spre zero ca simptome, el îți vine acasă cu COVID-ul în brațe și tu sau părinții tăi o mierliți. Capisci?

      00
  9. Sunt parinti si parinti, 2 cazuri relatate de o ruda care e in invatamant:
    1. O mama super autoritara care si a pus biroul in spatele biroului copilului si din 5 in 5 secunde se uita in ecranul juniorului si mai da din cap daca ii convine sau nu. (copilu sta teapan si crispat toata ora)
    2. O alta mama care a considerat ca e potrivit sa intre in camera cat avea copilu ore si sa isi traga ciorapii pe ea in spatele copilului :)) (sa nu faci la fel Vali)

    00
  10. Grupurile de parinti de pe whatsapp ar trebui desfiintate prin lege. Nu exista nimic constructiv acolo infara de cadourile lu’ doamna!

    00
  11. Astept cum la urmatoarele examene de Evaluare Nationala si Bacalaureat dificultatea subiectelor va fi redusa pentru ca rezultatele sa iasa ca in alti ani si sa nu se vada esecul ministrului condus de duamna Anisie.
    Nu zic ca in alti ani rezultatele au fost bune dar ma astept ca din haosul asta nu se poate naste decat esec cum n-a mai fost niciodata.

    00
    • Pai nici anul trecut nu a fost diferit tare :)

      In Bucuresti, au fost 5000 de elevi (din 15.000) care au avut medii peste 9 la evaluarea nationala. Unul din trei! A fost jale la depunerea dosarului, pentru ca au fost licee in care media de admitere a crescut, in aceste conditii, si cu 60 de sutimi fata de anul trecut. Si multi nu s-au prins despre ce se va intampla si s-au orientat dupa mediile de admitere din 2019. Si nu au prins niciun loc si au ajuns, cu medii acceptabile, la redistribuire.

      00
  12. Sunt materii unde scoala online ar putea fi mai buna decat cea clasica, trebuie doar sa vrei si sa muncesti putin. Imaginati-va o ora de biologie, istorie sau geografie. Prezentare facuta in powerpoint cu poze, filmulete, grafice si alte ustensile din secolul asta. Dar nuuuu, noi sciem pe tabla lectia ca asa e din mos stramos

    00
    • 1) N-au avut profesor de TIC vreo 3 saptamani.

      2) Cand le-a venit cineva, duamna de TIC le-a zis alora de pe paritatea online ca sunt liberi la ora de TIC, ca ea nu stie sa intre online.
      Deci nu preda religie sau istoria artei, preda TIC, ma!!!

      3) Acum sunt toti online, tot nu stie sa intre, dar le trimite teme ciordite de pe la atestate (nevasta-mea a tinut ore de TIC cand era in facultate).
      De unde stiu ca sunt ciordite? Nu le dai la copii de clasa V-a sa iti faca formule cu radicali si radacinile ecuatiei de gradul 2.

      4) Ah si colac peste pupaza, explicatiile pe care le da (de unde poti sa inserezi o formula, un tabel, etc) sunt din Office 2007. 2007 MA!!
      S-au schimbat de-atunci de 10 ori unde sunt toate meniurile. Ca sa nu mai zic ca pe tableta n-au Office 2007. Ca de obicei, copiii (cititi parintii) trebuie sa se descurce.

      5) Se acopere intre ei la maxim.
      Fi-mea e acasa de la inceput. Eu lucrez de acasa, nefasta e tot acasa. Ne-am asumat si ne descurcam. Cand i-am zis dirigintei (de mate) ca fi-mea nu face TIC deloc ca e de acasa a inceput sa ma ia ca le e greu si lor sa predea si sa faca share screen.

      Asta e o scoala din buricul Bucurestiului, langa Herastrau, nu in Rahova sau Zabrauti.

      Judecand la rece: Merita sa-i trimiti la scoala cu tot riscul infectarii ca sa le predea la clasa a V-a cum se fac ecuatiile cu radacinile ecuatiei de gradul 2 intr-un soft de acum 13 ani? E bataie de joc maxima!

      PS: Jos palaria pt Madame de francais care-a fost in stare sa le dea test cu forms care e valabil doar de la 10 la 10:45.

      00
    • @Gogu: lasa-ma sa ghicesc, pe grupul de parinti e liniste, toata lumea multumita.

      00
    • Pe grupul de parinti e scandal maxim. Dar nu din cauza ca TIC sau ca sunt alti profesori cu retard digital.

      Duamna X face scandal ca mini-X:
      – nu vede ca e pe telefon si sa dea mai aproape tabla de camera. Really, asa s-a exprimat duamna X.
      – nu intelege chiar daca i s-a explicat de 4-5 ori
      – nu-i merge conexiunea la net si sigur e vreo ingerinta a reptilienilor sau gorilienilor, sau oricum o conspiratie impotriva puiului. Etc.

      Intre timp mini-X o arde pe tik-tok si nu e atent la ora si trebuie sa ii explice lu’ mini-X again si again si again.

      Doamna X e d-aia dacopata care nu crede in virusi, tehnologie, in nimic. Ea il vede doar pe puiul ei cum e oropsit de toata lumea si se revolta.
      Intra in ore si se porcaie cu profesorii in fata intregii clase ca de ce nu vede mini-X, nu intelege, nu aude, nu nimic.

      In schimb, la teste cine-i sopteste lu mini-X? Ca daca n-a inteles puiul, doar nu-l lasi sa ramana repetent. Si la mate si la istorie si la franceza cu dictionaru’.

      Show, frate!

      00
    • mă scuzați, da’ ce e TIC? :)

      00
  13. Bai, sunt sincer, cateodata citesc povestile lui Vali cu parinti si imi zic ca sunt facatura, nu are cum sa existe asemenea specimene in realitate.

    Dupa aia citesc comentariile.

    Vali, iarta-ma ca m-am indoit, nu mai fac.

    00
  14. Eu vad cateva categorii in randul parintilor care-s impotriva scolii online:
    – Cei care se asteapta ca scoala sa le educe copilul, fara pic de contributie din partea lor ca parinti.
    – Cei care nu cred in virus, ca stiu ei mai bine. Aici, facebook e de rahat pentru ca e canalul numarul unu prin care cuminuca orice mizerie pe lume.
    – Cei care vor sa fie ca inainte, indiferent de riscuri. Pentru ca se stie, in situatia de rahat in care ne aflam, putem da dovada de orice dar nu de intelegere si rabdare.

    Da, cred ca toti parintii si-ar dori sa mearga la scoala copiii si sa fie in siguranta, sa fie ca inainte. Dar avand in vedere ca nu se poate, nu mai bine facem tot ce putem ca sa se faca totusi scoala, chiar si online? Ok, nu e bine, in rare cazuri e la fel de buna predarea online ( sau si mai buna). Dar cazurile alea rare arata ca se poate daca exista interes, atat din partea parintilor cat si a profesorilor. Si tot cazurile alea arata cat de mare e proportia de fosile care nu-si au locul in sistemul de invatamant si cat de multi parinti sunt idioti.

    00
    • Ce de mai wishful thinking. Parintele nu are aceeasi autoritate ca invatatorul cand e vorba de scoala. Pur si simplu nu o poate face la rece si nu are niciun pic de cunostinte de metodica. Parintele mai are si de lucru, ca nu ii da nimeni concediu platit – se stie ca asta ii creste rabdarea si rezistenta la stress. Predarea online la ciclul primar e ineficienta, chiar si facuta ca lumea. Atunci i se formeaza copilului aptitudini (de a scrie, citi, a se concentra, a se verifca etc). Stiai ca doar cateva ore in online, doar trei luni, au dus la numeroase cazuri de miopie? Motivatia e scazuta, in lipsa socializarii (doar nu credeai ca vrea sa invete pentru ca i-au spus parintii ca e bine). Dar da, bine ca iti dai parerea ca adult care poate sa invete online si bagi si copiii in aceeasi oala. Multumesc ca ne deschizi ochii, astora cu copii in ciclul primar. Apropo, nu am Facebook, am parinti batrani (90) si am avut cazuri de covid la birou.

      00
    • Esti vita din nastere, n-ai avut nevoie de facebook pentru asta, am inteles….
      Cazurile alea de miopie nu „apar” de la scoala online. Sunt descoperite datorita scolii, online sau nu, cand copilul acuza dureri de cap sau profesorul observa ca elevul nu vede bine.
      Poate sunt rezultatul faptului ca de la 2 ani copilul sta ignorat de parinti cu telefonul sau tableta in mana. Poate ca nimeni nu a observat distanta la care sta copilul de ecran, lumina care se reflecta si-i bate in ochi.

      00
  15. Parerea mea e ca în medie parintii sunt mult mai prosti decât cadrele didactice si ca în anii de dupa revolutie întelegerea si cunoasterea acestui fapt simplu s-a pierdut.

    00
    • in medie parintii sunt productia cadrelor didactice mult mai destepte decat ei

      00
    • Problema este mai complexă din punctul meu de vedere. Părinții sunt mai proști. Ok, ce înseamnă să fi prost? Să nu ști să rezolvi o integrală? Să nu ști să dezvolți o pagină web? Să nu ști capitala Madagascarului fără să cauți pe Google?
      Aș putea afirma că un prost este un individ incapabil să își folosească găndirea critică în afara specializării sale, oricare ar fi ea. Îi excludem pe cei natural proști cu un IQ mic. Ăia săracii așa s-au născut.
      Cadrele didactice = indivizi parte a societății care cunosc „pe de rost” o materie la nivel teoretic, într-un grad mai mare sau mai mic. De asemenea, acești indivizi au, cel puțin la nivel teoretic, un grad ridicat de empatie și abilități cultivate în a transmite informatii copiilor.
      Realitatea este că cei mai multi profesori își știu materia ca pe o poezie, o recita anual copiilor și treaba e încheiată. Copilul își dovedeste înțelepciunea învățand la rându-i poezia și recitând-o în fața clasei. Nu exista explicații, să înțelegem de ce x și de ce y, nimic, zero.
      Prin urmare, cadrele didactice sunt departe de ceea ce putem numi generic înțelepți, far în noapte care să ghideze viitorul copiilor sau altele asemenea.
      Materia, curricula, conținutul educațional este același de acum 50 de ani. Același. Metoda de predare este aceeași.
      Dar ghici ce, societatea s-a schimbat. A evoluat. Am avut o revoluție. Ni s-a schimbat sistemul social, sistemul de valori. S-a schimbat economia, piața muncii. Copii ies din școala complet nepregătiți pentru viața sociala și pentru viața profesională de astăzi.
      A cui este vina? A tuturor: a guvernanților care bâjbâie de 30 de ani cu legea educației, a profesorilor care sunt incapabili să se transfore, să devină mai buni, să le pese de ceea ce fac și nu în ultimul rând al părinților care pot adopa una sau mai multe caracteristici de mai jos:
      – școala vieții – venerarea celor cu bani (au bani = sunt deștepți că altfel cum făceau bani), umilirea săracilor (și implicit aici și a profesorilor), cumpărarea de note ca să dea bine etc.
      – proslăvirea puradelului – a lui e cel mai dăștept. Știe engleză de la 3 ani, face și înot și meditații la medicina și câte și mai câte. Adultul pleacă la 8, cu copilul de mână, vine la 6, ia copilul de la afterschool, meditații etc. și îl târâște la alt set de lecții sau activități. Copilul ăla munceste mai mult ca el. Pentru că… logic.
      – nepăsare – copilul reprezintă un stres. A fost făcut că așa e legea la noi în familie. Îi arde și două scatoalce după ceafă că nu are zece la muzică și nu i-a adus berea mai repede
      – violență domestică, umilirea femeii sau a femeilor din familie – verdele român care urlă și își terorizează familia că el e bărbat în casă și el știe mai bine.

      Toți, dar absolut toți avem traumele noastre, mai mici sau mai mari. Generatia actuala a părinților noștri și bunicilor noștri (55+) aveau 20 de ani la revolutie. Au fost crescuți de părinți comuniști, tradiționaliști cu conceptele vremii. Când spun comuniști, nu ma refer la carnetul de partid, mă refer la adaptarea socială la condițiile de atunci. Oamenii ăștia au prins tranziția în totalitatea ei. Unii s-au urcat pe val, alții nu au înțeles nici în ziua de azi ce se întâmplă. Cum adică să schimbi slujba, cum să vorbești cu domnul director la per tu și tot așa.
      Noi (30-50) am prins mai mult sau mai puțin școala pe sistemul vechi, manuale cu pagina ilustrului ruptă că nu au ieșit altele. Noi suntem infectați, mai mult sau mai puțin de vechile concepte și obiceiuri. Suntem un pic mai adaptați, dar suntem infectați.
      Copiii noștri sunt infectați de noi. Mai puțin, dar sunt. Abia copiii copiiilor noștri vor avea o gandire libera, democratică, unde liberul arbitru nu e bau-bau, oportunitatea alegerilor nu e ceva de speriat și stresant și vor putea întreba și cercetează liber.

      În loc de concluzie: cadrele didactice sunt și vor ramâne produsul sistemului, sistem vechi, neactualizat de decenii. Părinții sunt tot produsul sistemului doar ca se lovesc de probleme reale, securitatea jobului, performanță, idioțeniile sistemului care îi frustrează că văd că se poate și altfel.
      Copiii de acum vor fi tot produsul sistemului. Doar că sistemul se depărtează din ce în ce mai mult de viața reală și vor fi forțați să se adapteze mai repede. Profesorii, școala, liceul și uneori și facultatea vor rămâne doar o traumă în amintirea lor, ca și în a multora dintre noi, pe care au făcut-o că așa trebuia.

      00
    • părinții actuali nu sunt doar producția școlii. sunt producția
      – familiei, atât ca mediu, mentalități, comportamente, mod de viață, cât și produs genetic.
      – mediului uman în care se învârt și s-au învârtit de când au devenit conștiențe de ei pe lume
      – situație socio-economico-istorice

      școala e și ea, p-acolo, unul din factori. și nici măcar cel mai important.

      00
  16. @IonutO. Dacă generalizăm cu ,,vestul,, eu văd de pe geam că e deschisă școala. Care e mai de încredere ? Ce văd eu pe geam, sau ce se ,,vede,, la BBC?

    00
  17. in Franta scolile raman deschise dar insusi ministrul sanatatii a recomandat purtarea mastii in casa de catre copil ca sa nu aduca virusul ucigas parintilor.

    Luati-o p’asta, parintilor! aveti de ales intre scoala online (pe termen mediu si lung copilul va fi mai mult un zombie digital decat o fiinta sociala pentru ca in scoala invatam cel mai mult cum sa ne raportam la ceilalti si cum sa interactionam cu ei, oricum, de cand cu tablete, telefoane si jocuri copiii erau in plina zombificare) sau stati cu copilul mascat in casa, eventual cand il puneti la masa va retrageti din bucatarie sa-l lasati sa-si scoata masca, timp in care puteti face sex cu partenerul/partenera prin the glory hole asa cum recomanda guvernul canadian. Nah, asta presupune sa faceti o gaura in perete si s-ar putea sa-i deranjati pe vecini.

    00
    • Asta era! Glory hole. Auzeam bormașină prin vecini, urmată de „bag pula în el de perete!”.

      00
    • Poate vroia sa faca si el un glory hole la vecina de vizavi si a dat de barbatsu…

      00
    • uitandu-ma la rigurozitatea nemteasca cu care romanii „educati” abordeaza pandemia ucigasa, probabil ca asta e.

      De altfel, exista si un studiu Harvard care are cateva recomandari pentru sex in vremea covid:
      Concluziile au fost ca cele mai risk free variante sunt: abstinenta, masturbare, sex pe net, sex cu cine e in casa (risc crescut), sex cu vecinii (sex si mai crescut).
      Insa cel mai sigur e sexul cu cineva din casa dar prin glory hole. Eu chiar acum lucrez in a construi una, sper ca si voi respectati recomandarile studiului, doar nu vreti sa ajungeti si voi si partenera + copiii intubati si doamne fereste!


      Abstinence – No sexual contact of any kind. Behaviour adds no risk of infection, ‘though unfeasible for many’.
      Masturbation – ‘Low risk for infection’.
      Sexual activity on digital platforms – Low risk for infection but potential for online abuse, legal complications arising from screenshots, not suitable for minors because of the potential for abuse or illegality.
      Sex with people within household – High risk of infection if partner catches the virus outside of the home.
      Sex with people from other households – High risk of infection, especially if there are multiple partners.

      00
    • Cat mai are un perete interior? 15-20 cm?Pensionare umbli cu sarpele la purtator?

      00
    • nu de lungime imi fac probleme caci am spirale lungi ci de grosime, o sa astept indicatiile guvernului in sensul asta, ce tip de spiral sa folosesc si cum sa-l dezinfectez inainte sa patrund peretele.

      sa vedem, depinde de tara si evident de gradul de civism al fiecaruia. de exemplu in UK Boris Johnson a dat voie englezilor sa petreaca o noapte la altcineva dar nu mai mult.
      cum eu sunt roman educat si civilizat care nu vrea sa ajunga intubat, astept totusi recomandari de spiral mai gros. poate din ala de lemn dar nu stiu daca merge pentru zidul dintre sufragerie si dormitor caci am impresia ca e de rezistenta.
      poate face vali un articol pe tema asta.

      „Boris Johnson last month announced that you are allowed to stay the night at someone’s house without following social distancing rules. „

      00
    • @Pensionaru Asta e culmea ghinionului sa stai 3 luni inchis in casa si sa iei COVID de la masturbare.

      00
    • Mâna mea minte nu are!

      Ce-ți mai pasă că iei COVID, când deja ești pe cale să orbești?

      00
    • si asta cu mana e discutabila…
      adica esti sigur ca te-ai spalat cum trebuie pe maini, inainte si dupa?
      pe langa sapun, dai si cu gel dezinfectant? spirtul e recomandat sau daca nu ai spirt caci au fost probleme de stoc, poti sa folosesti ceva tarie, palinca dar ar fi pacat.

      unghiile le-ai taiat? virusii se gasesc in pamantul de sub unghii, mai ales daca in ziua respectiva ai iesit din casa.

      camera ai aerisit-o inainte si dupa? guvernul recomanda sa aerisesti casa ca sa nu se aseze covid19 pe suprafete.

      nu in ultimul rand, ar fi indicat sa folosesti un glory hole intr-un carton ceva, preferabil o cutie amazon daca ai comandat ceva. insa ai grija cu cartonul, trebuie bagat 10 minute la cuptor la 220 de grade si apoi 5 minute la microunde la 800 W.

      ah, inca o chestie, daca tragi perdelele in timpul sexului si vrei sa aprinzi o veioza ceva, vezi ca pe intrerupator sunt germeni, posibil covid, ori folosesti o manusa chirurgicala ori chemi un vecin s-o aprinda ori folosesti lumina de la calculator.

      00
    • Pana la urma, ca sa nu stai cu stres, cel mai sigur e sa f*ti o sticla cu spirt.

      00
  18. Chiar mă gândeam la asta după ce m-am ciondănit cu cineva pe subiect. Sunt părinți care parcă-s turbați când vine vorba de școala online. Că nu, că să se ducă copiii la școală. Alminteri ei aparent cu capul pe umeri, dar nu realizează cam ce înseamnă școlile la noi. Paștele mă-sii, aveam de dinainte de pandemie discuții cu faptul că școlile sunt mizerabile. Știm că sunt ~30 de elevi într-o clasă și mai știm că, oricât le-ai explica tu copiilor că trebuie să poarte mască, ei tot vor schimba guma între ei. Că-s copii și că nu prea ai cum să controlezi tot ce fac. La naiba, avem adulți iresponsabili pe care-i doare-n cur de mască, distanțare socială și toate cele și cineva are impresia că fix copiii vor respecta cu sfințenie regulile asta ?
    Da, copiii în marea majoritate sunt asimptomatici (deși mai nou s-au înmulțit cazurile în care copiii încep să aibă simptome). Dar pot duce lejer virusul în familie. E suficient un caz într-o clasă care se poate răspândi pe la toți adulții implicați în viața unui copil. Și de acolo eventual mai departe, că până începi să ai simptome și te testezi, apuci s-o mai și dai altora.
    Și hai să ne uităm un pic la cifre. România are acum ~90 de morți pe la ~5000 de cazuri (rotunjim). Germania are cam același număr de morți la peste 18000 de cazuri. Oare de ce ? Dau nemții șpaga mai mare la doctor ? Ăsta-i sistemul medical pe care-l avem (și ăsta, la fel de neglijat și parazitat ca și cel de învățământ până acum). Deja întins la limită, nu vă faceți iluzii, dacă sărim la 10000 de bolnavi, vom avea 200+ de morți pe zi. Pur și simplu nu ne permitem să trecem prin asta fluierând, cu durere-n pix de tot.

    Școala de pe la noi nici înainte de pandemie nu făcea cine știe ce minuni. Cu anul ăsta făcut așa, nu va fi mare diferență. Și gândind la rece, este singura variantă disponibilă. Pentru că nu poți îngheța un an, la anul nu ai unde să faci școală cu 2 rânduri de copiii, pe lângă problemele pe care le vor avea copiii pentru că au întrerupt procesul de învățare. La problema asta părinții nu trebuie să caute soluții doar la stat, „să facă guvernu’ ceva, și să se facă școala ca înainte”. Trebuie să depună un pic de efort și ei, să lucreze cu propriul copil mai mult, să înțeleagă că poate fi mai rău decât situația actuală. Dar e greu, după cum spuneam, parcă-s turbați când aud de asta.

    00
    • Cum sa lucreze cu copilul acasa??? Esti nebun, blasfemie!!!

      00
    • perfect de acord cu tine, insa sunt constient ca in afara bulei mele (noi lucram de acasa, copilul online,. il mai ajut ziua, mai facem seara, vine cineva si il scoate in parc 2h/zi si mai iesim si noi seara cu el ca si eu am nevoie de miscare) exista oameni care pur si simplu nu-si permit luxul asta. sunt 200% de acord cu inchisul scolilor, dar care e solutia celor care nu lucreaza de acasa, nu au bani de bone, nu au bunici, nu-si pot lua liber?

      00
    • Da, acolo sunt decizii grele de luat dar te gândești, ce-ar fi mai rău, să stea un părinte acasă o vreme, sau să-ți moară un membru al familiei.
      Din păcate majoritatea nu se gândesc în perspectivă, merg pe ideea că nu li se poate întâmpla tocmai lor.
      Și înainte de-a zice cineva că nu se poate, că nu se descurcă. Știu familie în care unul din părinți a renunțat la locul de muncă pentru că unul din copii s-a îmbolnăvit destul de grav și a trebuit să stea cineva acasă cu el. Dar acolo evident că nu mai aveau opțiunea de-a arunca problema în cârca altora și nici nu era vorba de un viitor ipotetic. Prezentul a luat decizia pentru ei.
      Ei, în loc să ajungi la un prezent în care să-ți fută soarta o tragedie peste ochi, nu mai bine faci ceva acu’ ?

      00
    • De acord cu tine, dar permite-mi sa clarific.

      Ai 90 de morti nu la 6000 de infectati cati sunt azi. Astia trebuie raportati la cati erau infectati acum 2 sapt, adica la 3400.

      De-abia peste 2 sapt vei vedea mortii raportati la cei infectati azi. Adica pe la 170/zi.

      00
    • De acord și eu cu tine, dar eu comparam cele 2 valori nu din punctul de vedere al răspândirii și al virusului ci din punctul de vedere al gestionării problemei.
      Din punctul de vedere al evoluției bolii, da, morții de azi sunt cei îmbolnăviți acum 2 săptămâni.
      Dar chiar și-așa, hai să le luăm pe ambele în calcul. Acum 2 săptămâni, Germania avea 7-10 000 de cazuri. Azi are 112 morți. România acum 2 săptămâni avea 3-4000 de cazuri. Azi are 120 de morți.

      00
  19. N-ar risca prea multi, astea sunt genul care musca…

    00
  20. Familia mea a avut de câștigat și de pierdut din treaba asta cu școala online, dar mai mult de câștigat.
    În primul rând, stând și urmărind și noi câteva din ore (din fundal sau de afară, discret, fără să intervenim ca alți părinți oligofreni) am putut observa cât de idioată e, pe alocuri, materia, câte informații imbecile le sunt introduse în creiere copiilor, cât de mult se chinuie învățătoarele și profesorii să scoată ceva din tonele alea de inutilități amestecate după o logică greu de înțeles. Și nu, până acum, spre rușinea noastră, nu aprofundasem treaba, fiindcă job, copilul la școală și after, ajuns seara la 7 acasă, cui dracu’ îi mai ardea de lecții la ora aia? Eventual în weekend mai verificam câte ceva.
    Acum școală online, work from home… Suntem mult mai responsabili, lucru care cred că e benefic pentru sistemul de educație. Concluzia: sistemul e praf, materia tâmpită, nu mă miră că școala produce minim 60 – 70% analfabeți admiratori de vlogeri și youtuberi dubioși. Dacă copilul pierde un an din școală nu pierde mai nimic, primește cu un an mai târziu diploma aia bună de nimic și atât.
    De asemenea am câștigat faptul că încă nu am luat coronavirus și nu am ajuns la spital, fiindcă am observat că școlile nu au raportat numărul real de cazuri pentru a nu fi închise. La noi a fost așa: 1 caz la cadrele didactice și 1 caz la personalul auxiliar care au fost anunțate oficial.
    Neoficial: 2 cazuri, copii, în clasa băiatului unei prietene. Ulterior și prietena noastră a făcut, probabil luat de la părinții celorlalți. Astea nu s-au anunțat oficial, am știut noi fiindcă suntem prieteni buni.
    1 caz de părinte în clasă la cel mic. S-a știut doar la noi în clasă. Nu s-a anunțat oficial, astfel încât, dacă nu aveam doi copii la aceeași școală, nu am fi știut.
    Încă două cazuri la clasele mai mari, frați ai copiilor din primul caz. Tot așa, aflat de la cutare care îl cunoaște pe cutărescu.
    Toate aceste cazuri confirmate, dar neanunțate oficial. Noroc că amândoi copiii au fost doar online de la început (școală privată), deci nu ne-am stresat.
    Unde am pierdut? La partea cu mișcarea și sportul. Amândoi erau foarte activi. Cel mare nu pierdea un minut liber fără să bată o minge de fotbal sau baschet. În plus, karate și înot, nu fiindcă l-am fi obligat, ci fiindcă e mai sportiv din construcție. Sigur, am tot ieșit izolați prin parcuri pustii, dar nu e același lucru.
    La partea de socializare nu au pierdut mare lucru. Să stai lângă colegi cu masca pe față, să nu ai voie să îi atingi, să nu îți împarți lucrurile cu ei….aia e socializare la nivel de lagăr nazist. Sunt mai fericiți când își dau întâlniri online.
    Deci școală online, școală offline, cui îi pasă? Școala e școală oricum. În cazul sistemului nostru, nu e nicicum. Nu se face școală offline mai bine decât online, doar scapă adulții, părinți și profesori, de anumite „probleme”. „Probleme” denumite copii. Atât.

    00
  21. inchisul scolilor are exact aceladi rol si scop cu purtatul mastii, adica sa impiedice raspandirea virusului. nu ramane decat sa va hotarati daca e sau nu util, eficient, important…

    dupa asta putem adauga barurile, bisericile…

    00
  22. Eu ma bucur ca parintii vad cat de bine pregatit este profesorul. Foarte multi profesori urmeaza o gramada de cursuri an de an (cei mai multi o fac pentru adeverinta), dar fara sa puna in practica cele invatate. Aici e pacat. E goana dupa adeverinte. E nevoie de dosarul gros.

    Totodata, parintii observa activitatea elevului la ora. Sunt foarte convins ca unii elevi slabi au fost certati de parinti pentru prestatia lor la ore. Am ramas uimit de progresul elevilor slabi! Si nu vorbesc de 1-2 cazuri, am peste 15-20 de cazuri. Ceea ce e foarte bine!

    Imi pare foarte rau de elevii care nu au resurse pentru invatamantul online. Imi este mila de copiii care participa la ore de pe telefon. E cumplit. Nu mai zic de faptul ca sunt mii de copii care veneau la scoala pentru corn si lapte.

    Mi-ar placea ca profesorii care refuza sa faca ore online, sa fie dati afara. Asa se mai elibereaza si posturi titularizabile pentru suplinitori.

    00
    • He-he-he, dacă ar fi vorba doar de profesori că fac o grămadă de cursuri și nu pun în practică nimic…. Mie îmi plac tare astea cu „ei trebuie să se schimbe”, dar numa’ ei, noi nu! Ca să fiu și on-topic, este absolut normal ce se întâmplă acum. Dpmdv asta este radiografia societății actuale: o mână de oameni care își fac treaba (din fericire, pare că sunt din ce în ce mai mulți) , o groază de plângaci (din toate domeniile, cu orice statut, de la toate nivelurile) și mulți comozi. Adică exact profesorii și părinții de dinainte, din timpul și de după școala online. V-am mai spus și în alt topic: astă-vară am organizat webinarii moca, gratuite și fără bani (ca să fiu pe nivel gramatical mediu) pe interactivitate în lecții online. Guess what, 70% dintre participanții profesori m-au întrebat dacă dau certificat de participare, iar la răspunsul meu negativ, jumătate dintre ei au ieșit. Și culmea, este similar procentajului de adulți care vin la un curs doar pentru diplomă, că ei știu să conducă oameni. Sau să comunice cu ei. Sau să le creeze un mediu de lucru plăcut. Și care urlă la aceiași angajați cu prima ocazie când au impresia că trebuie să pună presiune. Sau care nu sunt în stare să articuleze trei fraze despre ce așteaptă de la angajatul nou. Sau care…Exact ca profii din online/offline și alte linii pe care le mai găsim. Ce-mi place viața zilele astea!

      00
    • Azi am aflat ca pe un elev nu-l lasa parintii sa participe la orele online din cauza religiei! Sunt penticostali. Am ramas fara cuvinte.

      00
  23. La 7700 – azi, cred că discuția asta nu mai are sens.

    00
  24. Si e o vorba inteleapta, „don’t stick your dick in crazy”.

    00
  25. la noi intr-un oras fin Franta, la colegiul JR-ului meu nu exista grupri de watsup sau facebook la nici o clasa. Doar applicatia de mesagerie a calsei. Niciodata nu a fost scandal sau vreo discutie contradictorie. Profesorii comunica si elevii mai pun intrebari. Probabil ca parintii au inteles ca sunt prea prosti ca sa lupte cu sistemul scolar, dircetorul, primarul sau intre ei. Sedinta cu parintii e individuala. Asa de bine e! :)

    00
  26. Nu mai pot de cata prostie vad! Astia numai cand se imbolnavesc sau o pateste rau cineva apropiat se potolesc. Legionari.

    00
  27. atitudinea parintilor si a copiilor fata de scoala online sau offline nu demonstreaza decat ceea ce stim cu totii: si parintii si copiii si profesorii vad scoala si invatatul ca pe niste mofturi inutile, unde nu mergi ca sa deprinzi aptitudini si cunostinte pentru viata de adult, mergi ca sa iei o diploma nu conteaza cum

    00
  28. Trei sferturi daca nu mai multi din parintii aia care urla ca li se strica ochii copiilor de la laptop sau tableta cand e vorba de scoala sunt fix aceiasi care ii lasau cu orele la consola sau pe telefon inainte de pandemie. Ca d’aia e tara asta plina de copii obezi si care vorbesc ca in desene animate.

    00
  29. Lasa să-i retragă de la școala sau sa nu intre online. Cineva trebuie sa conducă si masinile de salubritate in tara asta. Capsunile trebuie culese in Spania samd.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube