Școală: voi ce ați face dacă ați ști că nu există consecințe?

Pentru că unii copii asta fac la școală:

De aici. Intrați pe Tiktok în timpul orelor, dați pe “live” și veți vedea câți copii sunt ocupați cu asta în loc să fie atenți la ore. Am intrat ieri, erau vreo 5 fix așa, și se auzea profesorul pe fundal.

Și nu ai ce să le faci. Nu ai voie să le iei telefonul, nu ai voie să îi fotografiezi, nu ai voie să nimic. Poți să le scazi nota la purtare, să îi iasă o medie mai mică, lucru care contează deloc pentru nimeni.

Abandonul copiilor nu înseamnă doar lăsarea lor în orfelinate, ci și faze de genul ăsta:

parintii chemati la scoala dar depasiti de situatie, ridicau din umeri si spuneau "nici eu nu mai stiu ce sa fac cu el" sau "asa face si acasa".

OK. Cine să îl disciplineze? Cine să îl învețe? Acasă nu, școala nu. O să îi pice educația din aer?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

126 comentarii

  1. E insa INCA e o liberate prost inteleasa.

    La o scoala privata din Bucuresti se face asa:
    – toate telefoanele mobile se inchid si se lasa in cutia clasei de la secretariat. Nu exista exceptii!
    – tabletele de scoala (iPad) au instalat profil special (JAMF), care e activ luni-vineri, intre 8-15 (in timpul scolii).
    Intre aceste ore DOAR aplicatiile aprobate de scoala pot fi folosite, restul nu pot fi pornite.

    Nu iti convine? Esti LIBER sa iti iei prostul si sa pleci cu el la stat, unde poti fi liber!

    Ai o urgenta, trebuie sa vorbesti cu copilul?
    Pentru fiecare an exista un numar de telefon la secretariat, la care raspunde o tanti si te ajuta sa iei legatura cu copilul tau. Putina organizare face minuni.

    Sa nu uitam totusi de ce trimitem copiii la scoala.

    Comentariu apreciat.38321
    • Ai o urgenta, trebuie sa vorbesti cu copilul?

      asta e faza pe care marșează toți părinții. nu le putem lua telefoanele, daca avem o urgență!!!! ok, câte urgențe ai intr-o lună? ah, nici una? taci dracului atunci.

    • as paria ca vlad pascu si mario iorgulescu au fost la scoli private in bucuresti…..

      Comentariu apreciat.13029
    • …spre deosebire de Mario Cămătaru.

    • Nici nu e cazul sa ai urgente, majoritatea claselor au grup whatsapp unde profesorul poate lua rapid legatura cu copilul, parintele cu profesorul.

      Sau pui o lista cu numerele parintilor la catalog iar parintii sa aiba numarul profesorilor, pun pariu ca nu sunt urgente, nici 5 pe luna la 30 de elevi.

      Comentariu apreciat.946
    • ce urgente ????!!! pt urgente suni la arafat la 112

      Comentariu apreciat.1705
    • Si cand nu aveam telefoane mobile ce faceau parintii care aveau “urgente” cu copilul?

      Comentariu apreciat.2541
    • Eh, urgenta e ca a venit dealerul, asteapta in fata scolii si nu da de copil sa-i lase pachetul.

      Comentariu apreciat.1463
    • Asta cu urgențele e cea mai prețioasă. În fapt e un pretext folosit des în școlile în care regulamentul interzice folosirea telefonului. La școala unde doamna mea predă și fiu-miu învață regula e că telefonul stă în ghiozdan închis sau pe silent dacă e musai să îl aibă la ei, dacă sunt prinși că îl folosesc se reține și vine în părinte să îl ridice. Sigur că se ridică câteva telefoane săptămânal dar niciodată niciun părinte nu vine să zică „ok, îi iau telefonul o vreme”, mai degrabă vin toți cu tot felul de scuze care mai de care mai penibile și mai fantasmagorice ca să explice indisciplina progeniturii. Și desigur, nu are cum să îi ia telefonul că „dacă e vreo urgență”. Serios, vorbim de un orășel cu vreo 10k populație unde copilul merge în cel mai rău caz 15-20 de minute până acasă dacă nu îl ia nimeni cu mașina și unde toată lumea știe pe toată lumea. Dar asta nu e nici măcar cea mai mare problemă, n-aveți idee câți părinți merg la școală cu sabia scoasă că de ce au copiii lor note mici deși copiii sunt praf la învățătură și părinții semianalfabeți. Le arăți o lucrare de a copilului și ei nu știu nici măcar cât el, dar știu sigur că trebuia să ia notă mai mare, că sigur are profesorul ceva cu el, că blabla.

      Comentariu apreciat.1473
    • La scoala la al meu se iau telefoanele cand incep orele si se dau la sfarsit, si nu e scoala particulara. E asa din clasa a V-a si nimeni nu a comentat. Daca e o urgenta anunta diriginta si aia e, in 2 ani nu a fost deloc cazul.

      Comentariu apreciat.1092
    • Ce urgențe poate avea un părinte normal la cap, pe care sa i le rezolve copilul? A ramas in pana prostului și sǎ vina ǎl mic cu o canistră de acasă? Nu ma pot gândi la absolut nimic serios pentru care sǎ iti suni copilul in timpul orelor, nici daca e in școala primară, nici daca e la liceu.

      Comentariu apreciat.1743
    • eh, dacă e în generală/liceu, îl mai suni să-i zici să ia o pâine/un kil de cartofi/o ceva/o bere (dacă e major și îi dă la magazin).

      da’ cred că poți să-i zici asta și printr-un mesaj pe oricare din aplicații și citește la finalul orelor.

      Comentariu apreciat.473
    • Situatia asta cred ca a devenit lege in Franta acum cativa ani. Bineinteles parca si acolo a fost cu scandal ca la noi, dar nu au avut ce fece. Telefoanele raman in ceva cutiute la intrarea in scoala. In orice caz pentru urgente scoala are cobtsct cu parintii, telefon etc. Aveau si pe vremuri, acum e la ordinea zilei. Cred ca politic nu se vrea sa se rup pisica in doua pe tema telefoanelor in scoli si, mai extins, a comportamentului de primate. Ca si in SUA unde profii se bat parte in parte cu elevii, doarcam vazut cu totii situatii.
      Dar no, un copil prost e, la o adica, un vot bun (pentru ai nostri)…n am alta explicatie pentru aberatiile astea din invatamant. Si se mira multi facand fata de pikachu cand nu subt profesori pregatiti in sistem. Jeez,ma intreb oare de ce.

      Comentariu apreciat.351
    • Nu inteleg, cand nu erau telefoane (pe vremea mea, maica) cum dracu se rezolvau urgentele?

      Comentariu apreciat.700
    • La urgenta poti sa suni la diriginte sau la secretariat. Cat copilul e la ore fara telefoane. Cand pleaca de la scoala isi ia telefonul din dulap si e ok.

      Comentariu apreciat.270
    • Fi-meu e în al patrulea an în care se duce singur la școală și nu a avut telefon sau GPS-tracking niciodată.

      În 4 ani, nu am avut nicio urgență. A fost o singură situație de semi-panică, dar nu din vina lui, și pe care a rezolvat-o singur cu brio. Tramvaiul cu care venea a avut un accident ușor și a rămas blocat până la venirea poliției. A coborât din tramvai și a venit pe jos acasă. Întârziere 20 de min față de timpul normal.

      În schimb, copiii de vârsta lui care primesc telefon mi se par ținte sigure, iar părinții îi pun în situații riscante. Văzut cu ochii mei următoarele situații:

      1. Copii cu iPhone de 400-500 euro. Scos iPhone-ul la vedere, jucat cu el în tramvai, apoi pus superficial în buzunar, jumate atârnând pe afară sau în ghiozdan și lăsat ghiozdanul deschis.
      2. Copii care se joacă pe telefon în autobuz / tramvai. Din cauza asta, nu sunt atenți la stații, nu știu cum se cheamă sau unde trebuie să coboare.
      3. Copii care se joacă pe telefon din mers, pe stradă, inclusiv în timp ce traversează strada.

      Și acum, câteva întrebări (retorice, desigur) pentru părinții care insistă că telefonul este pentru urgențe:

      1. Dacă copilul tău are o urgență, știe unde să sune? (tip: nu totdeauna mama sau tata sunt răspunsul corect)
      2. Copilul tău știe să citească o adresă pe stradă? Știe adresa unde locuiește? (completă, cu bloc, scară, etc.)
      3. Dacă copilul tău pierde telefonul sau îi este furat, știe ce trebuie să facă?

      Comentariu apreciat.791
    • Și câți români își permit o școală privată ? Ca să nu mai zic de repetarea situației din sănătate. Când serviciile medicale private erau încă noi, erai tratat prompt și respectuos. Acum când foarte mulți clienți au acces la ele, calitatea serviciilor este ca la stat, singurele diferențe fiind: dulapul din cabinet nu are medicamente lipsă și clinica nu pute.

      95
  2. Alte țări din Europa încep să interzică telefoanele în școli – probabil aici se va ajunge și la noi. Spre asta s-au dus recent Suedia, UK și Olanda (dacă am reținut bine), motivele invocate de ei erau legate de capacitatea de învățare care s-a dus în cap de când elevii sunt distrași de digital.

    231
  3. e simpla rezolvarea. in ora aia sau in urmatoarea ora il scoti la tabla sau il asculti pe idiotul tiktokar si logica nu o sa stie sa raspunda corect. nota 4 si tot asa pana ajunge baiatu corigent si repetent. e obligatoriu sa treaca in clasa VIII-a ????
    cum ar zice Iohannis: GHINION !

    Comentariu apreciat.1869
    • Oh, well, ghinion, dar al profesorului mai degrabă. Nu știi ce presiuni se pun de către conducerea școlii in situațiile astea.

      Comentariu apreciat.1177
    • @Bogdan, OK, dar alea sunt instrumentele profesorului. Nici alea nu pot fi folosite pentru că „presiuni”, deci mai bine hai să ardem tot și să învețe fiecare de pe unde poate. Eu chiar nu cred că un profesor care pune PE BUNE unui elev o notă mică are ce să pățească, indiferent de situație și indiferent de elev.

      Comentariu apreciat.6010
    • Bogdan, presiuni sa ce ???? profesorul preda o materie -> elevul e praf la materia lui -> cine si ce presiune poate pune pe profesor sa nu lase un elev corigent si repetent daca e praf la materia lui ??!!!

      Comentariu apreciat.4413
    • frica ca faci 15-16 ani si tu esti tot in clasa a VII-a eu zic ca poate indrepta un copil in comportament

      Comentariu apreciat.367
    • bebe, dacă lași un elev repetent, trebuie să te aștepți la represalii din partea sistemului. că nu dă bine în statistici. vei fi mutat, mustrat, hărțuit.

      https://zoso.ro/10-pasi-lasa-repetent-copil-scoala/

    • Vali, atunci mai asteptam poate vine cu rezolvari programul Romania Educata.
      acum multi ani la pro tv un bulibasa intrebat de reporter de ce nu se tin rromii de scoala a raspuns : la noi e greu, multi vrea putini poate.

      Comentariu apreciat.470
    • Bebe, asa-i ca nu ai copii la scoala?

      Ca ce zici tu e in teorie foarte bine, dar practic situatia e altfel in realitate. Cu presiunile.

      820
    • Bai cand va citesc…auzi, „represalii” ca lasi un retardat distrus care iti strica toate orele corigent/repetent. Zici ca a pus Putin FSB-ul pe urmele tale. I mean, ce ai de pierdut, postul la o socala de cacat, care apara derbedeii? Si apropo de asta, succes in instanta daca vor sa te dea afara/penalizeze pt asta. Iar daca directorul si colectivul sunt atat de cretini inacat sa tina partea loazelor, oricum nu vrei sa ai de-a face cu ei. Ti-ai facut orele si iti vezi de treaba.

      Comentariu apreciat.6116
    • @Gogu

      „ce ai de pierdut, postul la o socala de cacat, care apara derbedeii? ”

      Nu tocmai, casa probabil daca ai rate pe 30 de ani de exemplu, nu toti profesorii au facut si fac bani din meditatii.
      Nu la toate materiile se face meditatie.
      iar posturile stim cu totii cum se dau, daca nu esti titular pe postul tau nu prea ai nici o sansa a stabilitate.

      Indecis. Tu ce zici?3717
    • Tin minte si acum, liceu, clasa 10, disciplina „Informatica” (se schimbase profesorul din anul anterior). In prima ora de la inceputului anului scolar am primit tema pt acasa. Ora urmatoare, a doua zi, aproape toata lumea a primit 4 pt ca nu si-a facut tema. Ziua urmatoare, lucrare de control cu tema a 2-a. Noroc ca stiam ceva si am luat un 7 sau 8, restul au luat mai putin. Deci, in prima saptamana, jumatate de colegi erau deja „corigenti”. Ulterior toata lumea a invatat „Informatica”, nimeni nu lipsea, temele facute erau sfinte. Cu toate astea „profa” a devenit una din cele mai respectate si apreciate de noi (ne-a dus pana in clasa 12-a), iar la final n-a lasat pe nimeni corigent (a mai anulat din note sa iasa media buna la final).

      Comentariu apreciat.641
    • @Danyzus Asta poate și ca urmare a faptului că notele pe care le luai încă reprezentau acasă un anumit reper al implicării tale, motiv de teamă față de eventuale represalii, de aici și eventuala minimă mobilizare. Când acasă oamenii sunt convinși că o notă mică înseamnă că are ceva profesorul cu tine, ce așteptări să mai ai?

      Comentariu apreciat.450
    • @Gogu ( dar si in general ): nu va mai dati cu parerea asa usor, pana nu va puneți macar pentru 10 minute, imaginativ, in locul aluia si analizatu ce s-ar schimba in viata voastra daca ati face asa ceva. Sigur, o sa zici:”iti gasesti in alta parte” – doar ca nu, ca tot cu inspectoratul ai treaba si directorul de la scoala asta se stie si cu alti directori si tot asa. O sa zici:”dai in judecata!” – pe cine? Cine solutioneaza? Aaa, tot la inspectorat ajungi? Înțelegi cum esti belit pe toate partile? Da, stiu si eu, “moralitatea, coloana vertebrala, viziunea, binele suprem”, sunt perfect de acord, dar cand lucrezi pe bani multi e mult mai usor sa le ai propovaduiesti si sa le aplici, decât atunci cand traiesti de pe o zi pe alta.

      Indecis. Tu ce zici?288
    • @Danyzus: estimez ca ai facut liceul la inceput de ani 2000, ca mine, cand inca te luau acasa de urechi daca veneai cu 4, inca mai exista teama de profesor, de note, inca trageam sa intram la facultate la buget ( sau dacă vorbim de 5-8, inca trageai sa ai medie de liceul ala bun din oraș ). Acum lucrurile nu mai sunt asa sau nu mai par a fi.

      Comentariu apreciat.290
    • @Stf, stai putintel ca eu sunt mai greu de cap…asa, deci tu vii cu hotarare judecatoreasca si inspectoratul…ce? refuxza sa o puna in aplicare? Iti pune interdictie sa te angajezi pe urmatorii 10 ani? te da afara din tara? Pai cu mentalitatea asta cred si eu ca tremuri in fata unui mucos de clasa a 7-a.

      134
    • Mi se pare interesant cum unii oameni vor sa nege coruptia din Romania. Am uitat deja de Pascu, un tanar oprit de politie si dupa un telefon de sus dat drumul, am uitat de reportajul Recorder in care nevasta unui om de afaceri a avut o cearta cu un militian si in 30 de minute sotul ei stia cine e miliatianul, unde sta si cand sotia omului de afaceri s-a dus sa depuna plangere a fost asteptata de seful sectiei la usa.

      Daca astea sunt posibile in cadrul Politiei, oare ce presiuni se pot exercita in invatamant? Chiar asa orbi vrem sa fim? Chiar isi inchipuie cineva ca un profesor ar fi putut spune de baiatul lui Buzatu (de exemplu) ca nu a invatat lectia azi si sa ii puna 4?

      223
  4. In scoala privata nu se permite accesul cu telefoanele in scoala, se lasa in cutia de la intrare. Ai mei sunt mici, dar i-am observat pe cei de clasele 7-8 cat de bine socializeaza, se inteleg, vorbeau despre sport, despre viata la diverse licee.

    Indecis. Tu ce zici?3825
    • „dar i-am observat pe cei de clasele 7-8 cat de bine socializeaza, se inteleg, vorbeau despre sport, despre viata la diverse licee.” ce dragutz :)))))))))
      ca ei sunt prosti sa vorbeasca de fata cu un adult despre porno, droguri si pacanele…..

      Comentariu apreciat.9036
  5. Nu trebuia decat sa foloseasca cuvintele magice „Scoateti o foaie de hartie”.

    Comentariu apreciat.933
    • Toți în afară de cel care face live pe TikTok.

      Comentariu apreciat.485
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 14131
    • @Bogumil, arată-ne unde te-a atins lucrarea de control neanunțată. :)))

      Comentariu apreciat.977
    • @Bogumil
      :)))))) lucrarea de control trebuie sa fie anuntata la fel cum e radarul politiei anuntat in boscheti

      Comentariu apreciat.824
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1849
    • E mai simplu profesorul poate si el impune niste conditii pentru predat. Nu sunt respectate – profesorul se retrage, elevii primesc materiale din care sa studieze singuri si apoi teste corectate de catre profesori. Sunt notele mici ? Daca da, atunci trebuie sa apeleze la ajutorul profesorului care le structureaza si explica materia insa in niste conditii comunicate.

      144
    • Dar nu e surpriză, s-a anunțat înainte la prima oră din an.
      Așa cum e anunțat și înainte să trimitem comentarii.

      Fuck around, find out.
      Ce e aici, școală sau Gaza?

      172
    • @Marius, nu ai cadru legal pentru „profesorul se retrage, elevii primesc materiale din care sa studieze singuri si apoi teste corectate de catre profesori”. Soluțiile de tipul ăsta, oricât de bun simț ar fi, trebuie susținute de legislație, altfel nu se poate.

      140
    • @Bogumil: fix din cauza celor ca tine se face acum live pe tiktok.

      245
    • Nu mâine, săptămâna viitoare, să vă odihniți în weekend.
      Cu cărțile și caietele în față.
      Subiectele luni seară. Marți test.

      Hai că e prea greu:
      Subiectele sunt din cele date la evaluarea națională, materia predată anul acesta.
      Normal că o să schimb o cifră, un semn.
      Success.

      Marți.
      Intră profesorul: Bună ziua elevi, Scoateți o foaie de hârtie.
      – La ce avem testare azi?
      Liniște
      – Aveți idee cum mă numesc?
      Liniște
      Se aude un murmur: bulangiul ăsta vrea să ne pice.

      Școala TikTok

      Comentariu apreciat.520
    • Scoala nu trebuie sa fie un stress/o lupta.
      Si-o sa avem copii care se angajeaza si vin plangand ca i-a respins de la interviu ca nenea e rau si ii persecuta. Plm, nici asa.

      Gandeste-te ca scoala e un mediu controlat. Daca o da in bara la latina sau la matematica si ia 5 n-o sa se intample nimic grav. E de preferat sa nu se intample si sa puna osul la treaba si sa invete, dar daca iese media 5 n-o sa planga nici o icoana cu lacrimi de sange.

      Parerea mea e ca e mai bine sa si-o fure in scoala de la 1-2 profesori si sa vada ca lumea e naspa si rea si nu intotdeauna ii face pe plac puiului. Mai bine sa se intample in scoala decat sa si-o fure in viata reala mai dur.

      In concluzie, undeva trebuie o cale de mijloc:
      – un pic de frica caleste si dezvolta ambitia si puterea de munca
      – prea multa frica da in anxietate si alte bube la cap.
      – mai bine sa vada realitatea (nu la intensitate maxima) inca din scoala decat sa fie ultra-cocolosit.

      Comentariu apreciat.471
    • Bogumil e prostul de serviciu pe aici….
      Când am fost comandant de pluton în armată am folosit regula muschetaripor: toți pentru unu și unu pentru toți. Nu trebuie să îi țin eu în frâu pe rebeli, i făceau colegii lui. Și a fost bine. Dar orice activitate fizică era făcută de gradați împreună cu ei. Cine trecea testele zilnice se putea odihni. Adică recompensam valoarea.. Asta cam lipsește din școlile românești.

      Indecis. Tu ce zici?258
    • Dap, asta tocmai a fost aplicată la școală la fi-meu în Austria. Vreo doi-trei colegi făceau scandal în oră și deranjau pe toată lumea. Profesorul a zis:
      Toată lumea are temă dublă de făcut până mâine!

      240
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 227
    • Educația începe cu disciplina. Dacă nu te poți abține și nu te poți concentra într-o sală de clasă, cum o să o poți face la serviciu? Mai ales când viața altora va depinde de ce faci tu?

      Bogumil, ești de plâns….

      160
  6. Nu e nevoie sa fie scoala privata. Depinde de conducerea scolii si de profesori. Si la stat se respecta treaba cu telefoanele, chiar la prima sedinta cu parintii s-a comunicat ca nu au voie cu telefoane nici in ore si nici in pauze. Se respecta in proportie de peste 90%.
    Clasa a VI-a, Bucuresti sect. 6.

    Comentariu apreciat.720
    • Despre ce școală este vorba? Locuiesc tot în sectorul 6 și la anul urmează clasa 0 pentru fetița cea mare. Mulțumesc!

      34
  7. Cand a inceput scoala (clasa 0) ni s-a trasmis clar fara telefoane, nici macar ceas cu GPS pentru ca se pot juca la el.

    Apoi, la birou am auzit o mama cu copil in clasa a v-a ca trebuie sa ii cumpere telefon, erau interzise dar acum au de dat un test pe o platforma si trebuie telefon. Culmea e ca la test nu are acces profesorul, doar parintele.

    Cred ca asta cu telefonul trebuie reglementata clar in regulamentul scolar si sa se Tina mortis de el profesorii si directorii.

    Daca toti fac la fel, se vor conforma! Si trebuie sa existe si penalitate in regulament.

    Daca nu ai astfel de regulament si nu il impui, nu ai sanse! Elevii vor vedea ca la 5 din 6 profesori se permite telefonul, il vor ignora pe al 6-lea.

    Comentariu apreciat.372
    • Atata timp cat telefonul a ajuns punctul central al multor adulti e clar ca copiii au copiat ce au vazut.

      Plus contentul disponibil.

      Ca asa si noi prin 2006 stateam pr telefoane la ora dar jucam snake si taceam din gura, nu faceam liveuri cu npc-uri.

      Comentariu apreciat.451
    • Ok, daca scoala aia are un regulament care a functionat, de ce te zbati pe cur sa dai un test pe telefon? Sa strici totul?

      202
    • de ce sa cumperi tel, ii dai imprumut pt test si aia e.
      io cred ca mama doar se alinta.

      111
    • Ea l-a dat imprumut, dar nu e ok, ea merge la munca, are nevoie de el.

      in alta ordine de idei, de ce rahat sa insisti sa dai un test irelevant pe telefon? Doar parintele are acces la test si daca vrea, comunica rezultatul catre profesorul….deci, care e scopul? A mai facut un baiat destept o aplicatie si e nevoie de justificare?

      70
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3071
  9. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3099
    • Vezi că dacă te poți concentra max 5 minute e posibil să ai probleme pentru care se pun diagnostice.

      Comentariu apreciat.676
    • Si pe cine sa punem profesori? Pe Dorian Popa? Pe Andra Gogan? Pe Selly?

      Comentariu apreciat.354
    • am o amică profă la o universitate în toronto. povestea că are o prietenă care a trebuit să traducă în franceză un manual de matematică.
      3/4 din manual era despre cum să facă matematică mai plăcută/mai drăguță/mai atractivă/mai nu știu cum pt plozi.

      hai să fim serioș, matematica n-a fost niciodată plăcută și drăguță. poate pt nicușor dan și prietenii lui.

      da, unele chestii pot fi făcute mai interesante.
      dar sunt cazuri în care profesorul poa’ să aducă Cirque du Soleil la clasă, dacă pe elev îl doare la patină, tot nu va fi atent.

      Comentariu apreciat.4110
    • Auzi la el.. orele sa fie interesante. Pai scoala trebuie sa te caleasca pentru viata, sa poti sa stai treaz la sedintele „interesante” si munca interesanta pe care o faci.

      Comentariu apreciat.386
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 130
  10. Asta este lipsă de educație! Părinții nu îi educă, apoi se plang că nu au ce să le facă, că e vina societății, anturajului etc.

    Comentariu apreciat.532
    • Altii ie dã vinã. Eu l-am dus la scoala, am intrat cu masina in clasa. De ce e bou, ca eu l-am dus la scoala sa invete? E prosti aia dã la scoala, nu stie sa face nimic

      Comentariu apreciat.613
  11. Regulament si sanctiuni. Dar hei, cine sa scoata capul din dos si sa incerce sa miste ceva, ca vin toti parintii alfa, cu ifose si drepturi si „nu ii interzici tu LA COPILU’ MEU”. Asa se face educatia. Dar la noi orice regula este urmata invariabil de o exceptie. De obicei, incepe prin „da, asa e, DAR…”. Si ca sistemul sa fie functional, ar trebui sa se intample asta mereu, in orice mediu. Ori la noi sunt decenii de „da’ mie nu imi convine legea asta, ai e ok sa se aplice altora, dar eu nu pot sa o respect azi, ca… motive”. Hai, terminati cu prostiile, ca nu asta vad copiii la parinti, ei atau 5 minute pe avarii in mijlocul trecerii, pe ailalti nu ii vedeti?

    Comentariu apreciat.280
  12. Eu sunt un pic împărțită la faza cu filmatul. Pe de o parte am crescut cu profi care pipăiau fetele și nimeni nu le putea face nimic. Mătușa mea s-a bucurat imens că nu am nimerit în clasă la un anumit profesor de engleză, pentru că ăla atingea absolut toate fetele când le scotea la tablă. Am nimerit în schimb un prof de sport care făcea asta. Până la finalul anului toate, dar toate fetele din clasă aveam „scutire” la sport. Când s-a schimbat proful cu unul decent, brusc ne-am vindecat toate. Absolut toată lumea îl știa de canalie, dar proful bătrân avea rezultate la campionatele școlare. Nu aveai cui să reclami. Deci dacă aș avea azi 15 ani mi-aș face tiktok, instagram, snapchat și aș pune absolut totul pe net.
    Pe de altă parte, văd clipurile cu copii care se filmează când își umilesc colegii sau profesorii buni. Și mă întreb și eu unde le sunt părinții.
    Nu am o concluzie. Încerc să-mi educ copiii cum pot.

    Indecis. Tu ce zici?4445
  13. Ce rahat e asa greu sa faci un regulament unde sa isi predea toti telefoanele si sa le ia când pleaca? Cred ca poate fi facut si ca regulament de ordine interioara. Doar ca directorul e pus pitic si poate invata cine nu trebuie la scoala lui.

    Comentariu apreciat.272
    • zz – si ce rezolvi cu regulamentul? Ii scazi nota la purtare si apoi ce? Nimic…

      910
    • Nu intri la ora cu telefon, asta sa scrie regulamentul.

      10
    • Asa si? Tu spune ce poti face cand se incalca regulamentul. Nimic. Nu il poti exmatricula, nu ii poti lua telefonul, nu il poti atinge. Il scoti la tabla si ce? Ii dai un 2? Asa si? Nu poate ramane repetent… adica nimic, te futi in el de regulament

      70
  14. Stiu eu. Platiti din bani publici niste baietasi de cartier sa stea pe la ore. Cand calca stramb un elev jbang o bucata. Ce mama de bataie si-ar merita unii elevi…

    Indecis. Tu ce zici?3110
  15. Viitorii patroni si afaceristi de succes, iar „tocilarii” si seriosii se vor angaja la astia cu școala veții, frățiuer.

    Comentariu apreciat.332
    • si nu numai patroni, ci si manageri si sefuti. E grav ce ne asteapta

      121
    • Neah, mai degrabă ‘tocilarii’ vor emigra iar ‘patronache de succes’ vor aduce de peste graniță arăbeți sa salahoreasca.

      241
    • Nu stiu cum se face ca aia top din liceu lucreaza acum pe sume de 5-6k+ euro lunar (nu doar IT), iar noi restul in mare parte o ardem pe medie. E plin de sefi de promotie angajati la giani. Not.

      131
  16. Eu zic sa l punem pe nutu camataru director de scoala o luna proba. Fac pariu ca rezolva orice problema disciplinara
    Altfel vad ca multi spun “la scoala privata e bine” atunci sa privatizam scolile de stat si aia e. Mai face pulea copil

    211
  17. „Cine cruță nuiaua urăște pe fiul său, dar cine-l iubește îl pedepsește îndată.”
    Acesta e rezultatul metodelor moderne de parenting, când copii sunt consultați în luarea deciziilor, când li se permite orice, când li se cumpără tot felul de porcării pe principiul „dacă eu n-am avut, măcar el să aiba.
    Acesta e rezultatul când tot felul de ong-uri propun orice, numai carte nu. Vrem educație financiară însă copii, și părinții deopotrivă, habar nu au să calculeze procente ori să adune fracții. De elemente de combinatorică și probabilități, de la care afli că jocurile de noroc sunt daună totală, nici nu mai vorbesc.

    Comentariu apreciat.4818
    • Dar ce, de parca tu mai sti sa aduni fractii sau sa faci radical? Sau calculezi probabilitati? Ia dovedeste!

      Indecis. Tu ce zici?630
    • #zedicus, întâmplător știu. Doar că nu trebuie să-ți demonstrez ție. Comentariul tău dovedește că nu ai înțeles principiul expus.

      235
    • nu, comentariul sau demonstreaza ca, bazandu-se pe experienta personala, face inductia ca nici tu nu stii sa faci calculele.

      88
    • Aia cu consultarea copiilor in luarea deciziilor e interpretata gresit de muuulti partinti. Nu trebuie consultati in decizii importante pe care nici nu le inteleg pana la urma, ci trebuie sa li se dea impresia ca parerea lor e luata in calcul totusi. Cum faci asta?
      Uite un exemplu:
      Decizi ca trebuie sa mergeti in parc. E musai azi. Nu il intrebi „Vrei sa mergem in parc?” daca nu esti dispus sa accepti NU ca raspuns. Ii spui „Mergem in parc. Vrei geaca verde sau cea galbena?”. Nu il consulti legat de ce faceti, dar ii dai si lui posibilitatea sa ia o decizie legata de ceva. Neimportanta pentru tine, dar importanta pentru el.

      Comentariu apreciat.381
    • Sau, la o adică, dacă tu nu ții morțiș să ajungi în parc: vrei în parc sau să colorezi/faci puzzle acasă?

      91
  18. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 447
  19. Eu nu inteleg ce e atat de greu.
    Clasa a vii-a, scoala gimnaziala, oras de provincie. In prima saptamana de scoala, sedinta cu parintii, semnat contract de studii + regulamentul intern, printre altele chestiunea telefoanelor. Ele se tin in ghiozdan in timpul orelor si in timpul pauzelor, cine il foloseste ajunge in biroul directorului, parintii chemati la scoala si telefonul returnat parintilor.
    Am auzit 2-3 parinti vorbind de urgente, de copii care nu pot sta fara telefon, dar in 5 minute toata lumea semnase contractul + regulamentul.
    Sa fim seriosi, toti parintii si toti profesorii plus asistena de la cabinetul medical sunt pe cele nshpe grupuri de whatsapp ale fiecarei clase, ce urgente pot sa apara de care sa nu fie informati rapid parintii?
    Copiii sunt la scoala ca sa invete, in pauze poate e mai bine sa mearga in curte, sa socializeze, de ce ar avea nevoie de distractia telefonului in cele 6-7 ore?

    10
  20. Am impresia ca am ajuns la niste timpuri unde nimeni nu vrea sa deranjeze pe nimeni.

    Nu deranjam copiii sa faca nasoale in ore.
    Nu deranjam parintii sa le spunem ca ar trebuie sa reia „cei 7 ani de acasa” cu progeniturile lor.
    Politia nu ii deranjeaza pe cretinii, nesimtitii, ghiolbanii, bombardierii si pe cei care vorbesc la telefon in trafic.
    Vamesii nu trebuie deranjati de a lua spagi.
    Politicienii nu trebuie sa sa fie deranjati de DNA (vorba unora: Avem nevoie de liniste pentru a guverna”)

    Concluzia: Daca e liniste, nici probleme nu sunt.

    Comentariu apreciat.291
  21. Michelle Pfeiffer în Dangerous Minds – varianta 2023 România.
    În mod normal ar fi trebuit să fie concert Coolio la inagurarea anului școlar…

    161
  22. NOU
    #97

    Cred că e o glumă sau ceva. N-are cum să se întâmple una ca asta în România educată! Efectiv n-are cum!

    151
  23. Hai să presupunem că profesorii își fac treaba. Ce înseamnă asta? La ore vorbesc strict de materia lor, nu își bârfesc colegii sau își exprimă părerile lor despre diverse chestii de actualitate. Nimic altceva decât ce au în plan, își fac treaba 100% ca la carte. Hai, nu 100%, să zicem 90%. Și fac chestia asta de când s-au apucat de meserie, din ziua 1. Apoi la evaluarea elevilor tot așa, făcută 100% corect, nimic în plus, nimic în minus. Nu se folosesc de evaluare ca să pedepsească, dar fiecare ia exact cât merită. Corigențe? repetenți? Zbiară directorul? Asta este, ei sunt blindați, și-au făcut treaba, păstrează lucrările de control etc. și mai ales nu cedează în fața presiunilor directorului și părinților. În câțiva ani oricăruia care face asta i se duce buhul și nu mai miaună nimeni în fața lui. Dar trebuie să aibă coloană vertebrală și să își cunoască meseria. Da, face directorul pe nebunul, dar știți ce? Directorii de școli se schimbă ca șosetele, nu mai vrea nimeni să fie director de școală, azi este mâine nu mai este. Dacă ești tare pe treaba ta greu să te atingă. Stephen King avea o frază într-una din cărți: sunt două feluri de profesori – cei care se tem de elevi și cei care nu se tem de elevi, iar elevii simt imediat pe cel care se teme. Dacă ți-e frică de elevi fie te lași de meserie, fie te calcă în picioare.

    Comentariu apreciat.333
    • Zelenski nu a putut azi să vorbească în parlament că făcea Șoșoaca spume. E exact același lucru – nu contează ce ești, ce faci și ce crezi, dacă deranjezi pe cineva ai pierdut.

      Cât timp și nervi crezi că poți să consumi ca să te bați cu presiunile directorului și părinților, până cedezi? Da, de pe margine sună ok, „io sunt blindat”. După câteva comisii de disciplină (care-s semnate de director), alocare de clase proaste, orar cu multe găuri (aici o să sară ăia cu „da’ profesorii oricum nu lucrează 8 ore!!!”), referate neaprobate etc, o să-ți dai seama că de fapt totul e politică și n-are rost.

      102
  24. Există cadru legal, și nu e nevoie decât de intervenția poliției locale. Când copilul i-ar aduna cuiva câteva sute sau chiar mii de lei amenzi de la școală, să vedeți ce repede va găsi soluții să-și domolească ‘împielițatul’. De exemplu: „vezi banii ăștia, erau ca să-ți cumpăr un telefon nou, însă acum îți voi plăti amenzile cu ei”.

    Legea 61/1991
    Articolul 3 Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
    1) săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice;

    Articolul 4 (1) Contravenţiile prevăzute la art. 3 se sancţionează după cum urmează:
    b) cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei, cele prevăzute la pct. 1), 12), 16), 24), 25) şi 28);

    Articolul 6
    (1) Contravenţiile se constată de către primar, împuterniciţii acestuia, de către ofiţerii sau agenţii de poliţie ori de către ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din jandarmerie, precum şi, pentru faptele constatate în zona specifică de competenţă, de către poliţiştii de frontieră.
    (2) În cazul contravenţiilor pentru care legea prevede sancţiunea amenzii, agentul constatator, odată cu constatarea aplică şi sancţiunea.

    172
  25. Problema e complicata. Dar, cum bine stim, exista totdeauna o solutie foarte simpla la aceasta problema. Si care e complet gresita.

    Problema: Actul de educatie nu mai e respectat cum trebuie in societate. Prea multe familii nu mai considera educatia ca fiind calea sigura spre a reusi in viata. Culmea, din ambele extreme: si cele mai bogate, si cele mai sarace. De aici, lipsa de respect fata de scola.

    Solutia simpla si gresita: constrangeri, constrangeri dure aplicate copiilor, pana isi baga mintile in cap. Cineva vorbeste mai sus de „cine isi iubeste copilul foloseste des nuiaua”. Altul propune aducerea celor recalcitranti pe linia buna folosind „niste baietasi de cartier sa stea pe la ore, platiti din bani publici”

    Din pacate, solutia nu va functiona. E nevoie de o schimbare majora in societate, care in cazul asta chiar nu se poate face cu bâta. In fapt, nicio schimbare solida in bine intr-o societate nu se face cu violenta si cu ura,

    O sa ziceti ca nici eu nu am solutie. Nu prea am. Pana nu ne vindecam ca societate cu totul, nu prea vad cum. Cateva chestii: nu ai voie sa ai lideri politici fara o scoala serioasa. Nu ai voie sa ai in frunte agramati (sa nu mai zicem ca sunt si hoti dovediti, destui dintre ei). Nu ai voie sa ai in frunte plagiatori. Nu ai voie sa ai profesori impostori in functii (si sunt gramada azi). Nu ai voie sa vezi zi de zi tot felul de ciudati (fotomodele care practica de fapt alta meserie, imbogatiti de tranzitie, artisti dubiosi) ca modele de succes. Ai nevoie sa vezi zi de zi ca modele de succes (chiar daca e vorba doar de un succes pur financiar) oameni de toate felurile, oameni care au reusit prin educatie (da, chiar si un electrician, mecanic auto sau un bucatar pot sa reuseasca prin educatie, ca eu nu vorbesc doar de studii inalte)

    E greu si dureaza. Si nici macar nu am inceput, asta e tragic. Si nici nu vad cum am incepe, cand puterea politica de prin rang din ultimii 10 ani e plina de plagitori sau de indivizi care au luat educatia la misto: Ponta, Dancila, Ciuca, Campeanu, Bode, Ciolacu, Caciu si asa mai departe. Practic imposibil ca asemenea fauna sa doreasca reformarea societatii in directia asta.

    Si nu e doar vina politicienilor de mai sus. Ei au ajuns in frunte prin alegeri corecte, fara doar si poate. Ne cam invartim in cerc. In mod normal, un astfel de cerc vicios e rupt de elita politica, care se ridica „deasupra norodului”. Dar nu avem noi norocul ala. Nu scoti Spiru Haret din Ciuca si Ciolacu.

    Comentariu apreciat.272
    • „Pana nu ne vindecam ca societate cu totul” – uneori bolnavul nu se vindeca, moare. Sau e nevoie de bisturiu (nuiaua de care se vorbea mai sus).

      184
  26. majoritatea cazurilor pornesc de la lipsa de educatie care poate sa insemne orice:
    ii dai pufuleti pt ca asa face toata lumea in parc, scoala, gradinita
    ii dai suc pt ca asa face toata lumea
    incalci regulile pt ca si altii fac
    ii iei tel desi nu ar avea nevoie la varsta lui pt ca asa au toti colegii lui de clasa a 5 a
    nu il verifici
    nu petreci timp cu el
    nu il asculti
    practic, doar l-ai cacat si i-ai dat drumul in lume ca sa ai de ce te vaieta.

    una bucata femeie care isi apostrofa copilul usor grasut ca nu a mancat ce ii pusese la pachet desi ea „s-a chinuit si vai cata lipsa de compasiune din partea lui” in timp ce ala micu’ sugea la sticla de fanta.

    Comentariu apreciat.330
  27. Da eu as face altfel. Vreti sa-i luati copilului telefon? Sigur, cu butoane. 3310 exista, tine o saptamana bateria. Aaaah nu, ca copilul ca har mar bar. I-ai ma smartphone acasa, aici la scoala 3310.

    191
    • Am avut in clasa a 8-a nu stiu ce sony misto. M-am rugat pentru el multe luni. Mi l-au furat dupa 1 luna. Am stat cu un nokia gen 3310 vreo 2 ani dupa. Imi era rusine, dar aia era. Dupa primul tel cu touchscreen l-am tinut ca pe ochii din cap.

      90
  28. Cu foarte puține excepții, nu văd decât rateuri totale în toate familiile care se mândresc cu te miri ce metode alese de a crește copiii. Sunt ca niște hiene scăpate de sub control copchiii din ziua de azi, cu zero comportament decent în absolut toate conjuncturile sociale. De curând am fost martor la ce înseamnă un autocar de elevi deversat într-un fast food. De erau ai mei, le rupeam mufa instant. Dar, hei, nu-i voie.

    Mkay, whatever, dar altceva aș vrea să aduc în discuție. Vine, invariabil, vremea când vor deveni interesați unii de alții, dacă știți cum zîc. Iar atunci, dacă vreo pizduță din asta mincinoasă o să zică că nu știu ce i-a făcut fi-tu, ce căcat faci? Că ele de acum sunt niște scorpii manipulatoare, care în mod evident știu că vor fi crezute. Cel puțin inițial.

    Mai mult, masculii tineri nu știu că mai încolo în viață se schimbă regulile jocului dacă n-ajung niște boscheți și mai au și grijă de ei un pic. Atunci, viperele astea manipulatoare au parte de o trezire neplăcută. Dar, repet, până atunci se pot distruge vieți.

    Și, OK, probleme pot fi și invers, dar din ce văd/aud eu, fetele sunt mai meschine ca băieții în general.

    Indecis. Tu ce zici?3112
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1339
    • @Oana: bitch, please.

      155
    • cineva a vazut mean girls si i-a placut.

      414
  29. Fiică-mea cea mare e în clasa a VIII-a la o școală considerată bună din Suceava.
    La începutul fiecărei zi de cursuri, telefoanele se adună de către șeful clasei într-o cutie specială care se închide cu cheia și abia la final de ore se dă înapoi sau dacă vrea elevul să chiulească (pe barba lui) ori cu acordul profesorului / dirigintei.
    Nu există ca “stai ca vreau sa verific ceva” sau alte minuni.
    Și e bine, copiii sunt ok cu sistemul, nu moare nimeni fără telefoane.

    Comentariu apreciat.420
  30. Reformele lui Iohannis… de acolo totul, mai bine zis de la lipsa reformelor.

    Era necesar un contract parinte scoala… a facut copilul kkt-uri, raspunzi… ahh, e tare in clanta copilul si parintele sta ghiocel, decazut din drepturi si la orfelinat, sa vezi cum s-ar schimba totul in max 1 an.

    161
  31. Unde e comentacul Onsa din articolul anterior cu chiria, unde povestea despre copii? Ia uite, bă, „copiii, bă, copiii!”. Din nou, nu-i creștem împreună. Dacă ești un părinte dezinteresat, aici ajung „copiii, bă, copiii!”. Marș în pula mea.

    103
    • nu ii crestem impreuna, dar daca majoritatea creste asa, sa vezi nebunie pe campie cu copiii tai, ba, fix ai tai care o sa fie acaparati de astia care sunt lasati la liber.
      nu vezi problema de fond?! doamna profesoara sa faca bine sa foloseasca timpul pt a vomita pe net ca sa vb cu ala de conduce scoala pt care primeste fonduri din taxele tale, ba, sa instituie regulamentul, ba! atat de simplu e, ba!

      517
    • @ oana

      Câți părinți crezi că recunosc și acceptă că au un copil-problemă? Mai mult, câți dintre cei care acceptă asta chiar fac ceva ca să rezolve problemele copilului? Că aparent asta ziceau și părinții ăia, că știu ce loază au și că așa face și acasă. Deci dacă așa face și acasă iar ei nu au cum să-l stăpânească, e datoria profesorului să umple o oră de curs cu aplicarea regulamentului, dar să nu cumva să constrângă elevul să facă ceva ce nu vrea, să nu-l atingă, să nu îi confiște telefonul, să nu aia, să nu ailaltă, că vine părintele la școală și face plângere că i-a fost abuzat plodul. Elegant, frumos, cât-decât :)) Iar după ce copilul termină școala și scapă de profesori, o să fie datoria poliției să aplice „regulamentul”. Nasol să vezi cum îți merge pruncul la gherlă știind că puteai face mai mult pentru el.

      Bottom line: Cum e părintele, așa e și copilul. Lipsa de reacție a părintelui scade, problemele create de copil cresc.

      PS. O grămadă dintre noi au crescut printre drogangii, luzări, idioți și copii-problemă, dar nu am ajuns toți așa. Deci, se poate, doar să existe interes din partea părinților.

      262
  32. ”Nu ai voie să le iei telefonul” – fals! La fiecare început de an noi părinții semnăm ROI (regulamentul de ordine interioară) a școlii. Unde scrie clar, că telefoanele se colectează la începutul zilei. Pot avea acces la ele doar la anumite ore, când se folosesc anumite aplicații.
    Nu protestează nimeni, în afară de copii…. Dar s-au obișnuit oricum.
    Dacă e vreo urgență? Păi în cazul celor constatate de profesori, sună ei la părinți. Dacă e o urgență de la părinte, putem apela oricând dirigintele.
    E o chestiun de voință și consecvență.

    210
  33. Școlile au un regulament pe care părinții îl semnează și astfel sunt de acord cu regulile din școala respectivă. Unde învață fiul meu telefoanele sunt în dulapioare în timpul orelor și copiii le primesc in pauze. Asta la gimnaziu. La ciclul primar învățătoarea a fost fermă „fără telefoane până în clasa a patra”. Ceea ce se pupă cu regulile copilului de acasă, adica are voie telefon sau jocuri doar in weekend.

    140
  34. Pai nici adultii n-au bun simt cand vine vorba de telefoane. Ce asteptari sa ai de la copii?
    E plin orasul de soferi care folosesc telefonul la volan, de cocalari care vorbesc in public pe difuzor sau asculta muzica.
    La scoala eu nu-l las cu telefonul, i-am spus sa fie atent la ore si in pauze sa isi vada de socializare. Oricum, la el in clasa, cei care au telefon sunt si cei mai obraznici si nu fac parte din cercul lui de prieteni, asa ca nu e loc de invidie sau ceva. I-am spus ca altii fac asa cum considera si nu-i treaba noastra.
    Daca vrea joaca pe calculator/la telefon, face conferinte cu alti prieteni pe watsapp si joaca online in timpul liber.

    Nu sunt nici contra si nici pro folosirii telefonului la scoala. Fiecare ar trebui sa isi foloseasca bunul simt.

    223
  35. Eu propun ca si profii sa stea pe tiktok si sa faca live-uri. Sa ii trateze cu aceeasi moneda!

    90
  36. In mare problema pleaca din doua chestii destul de simple. Prima este ca orice ar face un copil in scoala, consecintele pentru el/ea tind spre 0. A doua problema o reprezinta faptul ca asteptarile de la scoala s-au schimbat(pentru multi este locul unde isi parcheaza plodul 10-12 ani cel putin) si desi declarativ suntem de parere ca educatia unui copil este cheia, lucrul asta nu se prea vede in societate. Incepand de la modul in care copilul percepe drepturi si obligatiile pe care le are la scoala si culminand cu modul in care profesorul isi exercita autoritatea.
    Si am ajuns aici pentru ca cei care sunt parinti acum(cei mai multi dintre ei) au trait intr-o perioada de stres si teroare in scoala, iar ei nu vor ca experienta asta s-o traiasca si proprii lor copii. La asta adauga si trendul global in care scoala trebuie sa devina o sursa de joaca si distractie, iar mizele se tot subtiaza pe mai toate palierele. Incepand de la eliminarea notelor si introducerea calificatelvelor ADMIS/RESPINS, cu ciuntirea si simplificarea programei excesiv de mult. Desigur trebuie adaugata si eliminarea exmatricularii si eliminarea de facto a repetentiei.
    Efectul nu o sa se vada imediat desi daca ai rabdare il poti gasi pe tik-tok, ci in urmatorii ani. Cand scenariul din primavara de la Belgrad o sa se intample si pe la noi, respectiv o sa trebuiasca sa-integram pe acesti proaspat adulti deveniti.
    Ca si idee, cand s-a intampla masacrul din Belgrad in mai anul acesta, extrem de multe comentarii in presa sarba s-au legat de doua chestii mari si late: relaxarea ideii de scoala si scaderea autoritatii adultului in fata unui copil. Fix aceste probleme le vedem si in comentariul de mai sus. Asa ca nu sa fim surprinsi cand se vor intampla diverse cacaturi ca nu ne asteptam sa se intample.

    183
  37. Sincer, totul pornește de la părinți. O propunere ar fi suspendarea elevului care încalcă regulile de bun-simț din ROI. Ești prins cu telefonul în timpul orelor, suspendat o săptămână de la activitățile didactice. Stai acasă. Nu are copilul cu cine să stea? Ghinion, educă-l să nu fie o maimuță. Pierde evaluările de la clasă? Va da ulterior, singur, testele alea. Cred că e o metodă de coerciție pentru părinți să își rezolve copilul problemă, presupunând că problema e una de cei 7 ani de acasă.
    Pentru cazurile mai grave, suspendarea chiar pe perioade mai lungi.

    230
  38. NOU
    #121

    E cam ca la droguri, aviz ISU, spagi etc. daca toata lumea o face si nu exista repercusiuni care sa te afecteze in mod real, se considera ca fiind normalitatea, nu te mai feresti, nu mai constientizezi ca e ceva gresit, daca toata lumea o face.

    Sincer, nici strangerea telefoanelor inainte de ora, nu mi se pare o solutie pentru elevii de 13-14 ani, la varsta aia ar trebui sa te conformezi voluntar.
    Ajungi la 18 ani, conduci masina, mai mergi la lucru, stai tot pe telefon ca nu ti l-a luat nimeni ?

    Eu am avut telefon la scoala, cam din clasa a VI-a, chiar daca pe vremea aia functionalitatea era mult mai redusa decat acum, il foloseam pe sub banca, cand-cum, realizam ca nu e ok, si ca unii profesori il si confiscau(pana la sf orei, sau sunau parintii etc.) si tocmai de asta ma feream, niciodata nu si-ar fi permis (nici nu cred ca era interesant) vreun coleg sa ridice telefonul si sa filmeze in timpul orei.

    35
  39. Ipoteza conspirației:
    Faptul că SRI permite existența Tiktok în telefoanele din România e necesar și suficient pentru a spune că e infiltrat de agenți vânduți Chinei?

    25
  40. Mama ce de oameni cu timp liber .. plin de comentarii.

    Nici n-ar trebui sa fie o discuție. Scos din clasa, pus la colt, scăzută nota la purtare.

    Telefonul se poate arunca pe geam, daca pica pe caldarâm aia e, ghinion.

    Prea multa băgare in seama a unora cu mult caș la gură.

    104
  41. Nu le faci nimic, de ce le-ai face ceva?

    Intr-o lume ideala lucrarile de control ar fi standardizate, gen grila, si cine stie ia note mari la teste, cine nu, ia note mici. Si astfel elimini si suspiciunea ca are vreun profesor boala pe un elev, si selectia naturala are dupa grija de elevi pe masura ce inainteaza in viata. Pentru aia de fac galagie la ora, in sensul de deranj pentru alti colegi, ss existe un militian la fiecare scoala care doar sa vina si sa ii scoata din clasa cand fac asta.

    Nu e treaba profesorului ca unii sunt prosti sau nu au cei sapte ani de acasa.

    Cred ca dupa ce multi repeta clasa sau nu isi gasesc de munca, sau nu intra la facultate, restul din urma o sa ia lucrurile mai in serios.

    91
  42. Trebuie sa tii legatura cu ala micu, dar totusi nu vrei sa se piarda in tehnologie si jocuri toata ziua? Pune-i in mana un Nokia 3310 (model de ala nou) si gata problema.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile