Ce s-a schimbat în ultimii cinci ani în mentalitatea afaceristului român?

Nimic.

Cotoiul care profită de faptul că las ușa de la casă deschisă și îmi mănâncă shaorma de pe masă mi-a halit și halba de bere. Aveam una, nu o mai găsesc, presupun că el a luat-o.

Am mers la Carrefour să iau una nouă. Halbă simplă, juma de litru, 5 lei. Adusă din Grecia. Așadar, încă un produs care a costat mai puțin să fie fabricat în altă țară, să fie transportat prin două țări care n-au autostrăzi și să ajungă aici la prețul de 5 lei.

Discuția e aceeași ca în 2009 și în 2013. Afaceriștii locali nu pot produce o amărâtă de pâlnie sau o amărâtă de halbă la un preț competitiv, având de partea lor mâna de muncă mai ieftină decât în Germania sau Grecia și transportul mai rapid și mai ieftin.

Aici suntem.

halba-bere

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. „halba de bere” via zosostock

    00
  2. Romania e competitiva doar in produse low-end care necesita mana de lucru ieftina.
    Produsele de care vorbesti tu sunt facute de masini, masini foarte scumpe pe care industriasii romani nu si le permit din motive financiare.
    Din cauza asta e mai ieftin sa importi halbe din Spania decat sa le produci in Romania.

    00
    • masinile alea de facut halbe is tare ieftine. Costa oleaca matrita, da cam asta. Se numeste Stirom. In 1996 lucram la o firma de publicitate greceasca care vindea in RO produse de sticla de Alba Iulia (scrumiere, cupe, pahare) serigrafiate/inscriptionate/gravate in Grecia.

      00
    • Asta urma să scriu şi eu. Am fost în n fabrici şi ăsta e adevărul, forţa de muncă ieftină e avantajoasă doar în chestii care nu pot fi (încă) făcute de roboţi. Croitorie, tapiţerii maşini, etc.

      Pentru plastice, lego, căni, prostii ce se fac în serie mare, TOATE sunt făcute de roboţi care sunt scumpi dar îşi scot banii doar dacă produci MASIV.

      Nu toate afacerile pot fi ajutate de forţă de muncă ieftină…

      00
    • Cosmine, afaceristul roman inca striga hei-rup la angajati. El nu a priceput ca daca vrei sa cresti productivitatea trebuie sa folosesti utilaje neuzate fizic sau moral. O tot zice pe aia ca romanul nu munceste ca neamtul

      Dar stii cum e.. utilajele costa. Cate salarii de 800 lei da de banii aia?

      00
  3. Ieri, la Sibiu: in piata, la producatorii locali rosiile erau 6 lei kg, la Billa, in centrul, rosiile erau 3,5 lei kg…

    00
    • De multe ori producatorii isi iau rosiile de la Billa.

      00
    • Un pic cam stupidă comparația ta, Cosmin. Roșiile din piață, de la producătorii locali, au gust de roșii. Alea din Billa/Mega/whatever au gust de plastic.
      Diferența e de preț vine din diferența între mass-production și producția limitată, cum au producătorii locali. D-aia și mașinile alea lăudate că au coișpe chestii handmade sunt mai scumpe. Pe termen lung mâna de lucru e mai scumpă decât un robot care asamblează.

      00
    • Pai du-te si ia din alea de la Billa sa vezi ce gust de rosii (n-)au!

      00
    • @bogdan popa – stiu pe cineva care cumpara rosii de la engros-ul ala de la afumati si le vindea cu certificat de producator. Si el practica sportul asta doar in weekend.

      00
    • Bogdan, ceea ce spui tu depinde de foarte mulți factori. Chiar și în România, o mașinărie cu o valoare economica medie (± 15 ani) e, în principiu, mai ieftina decât muncitorii. Pe lângă asta, dacă luam în calcul creșterile salariului minim pe economie preconizate pe viitor s-ar putea sa avem o surpriza și mai mare.

      00
    • Asta cu rosiile de la tarani care au gust de rosii a ramas doar un cliseu. Mai nou si taranul roman pune azotat pe rosii , ierbiciteaza si iriga la picatura (forteaza cresterea).
      Nu e absolut nicio diferenta intre gustul rosiilor lui tata ( nici macar nu produce sa vanda!) si gustul de la , hai sa zicem Billa.
      Gunoi de grajd ca ingrasamant folosesc doar aia care cresc animale , iar ei cultiva in general cereale ca sa-si creasca animalele. Iar compostul de frunze uscate ca ingrasamant natural e un vis frumos. In tara asta toata lumea strange frunzele gramezi si le da foc.
      Nici macar soiurile neaose nu prea mai sunt.

      00
    • @cxt: ce te face sa crezi ca irigatia picatura direct la radacina este o metoda de a forta planta sa se dezvolte mai repede?
      Nu cumva este o metoda mai economica, din punct de vedere al costurilor, de a ii „livra” plantei apa de care are nevoie?
      Eventual programat, noptile, cand nu e soare sa parjoleasca tot?

      00
  4. Habemus halbam.

    00
  5. Fabrica aia din Grecia face volum, vinde in toata Europa. De aia iese pretul asa mic.
    Afaceristul local n-are sanse sa iasa la pretul asta, pt ca nu face volum ( e local dupa cum spui chiar tu).

    00
    • nu face volum că nu are preț bun, și nu are preț bun că nu face volum. :)

    • Și ce mă ? Noi suntem pe Marte și nu putem să exportăm ușor ?

      00
    • Afaceristul local trebuie sa prezinte niste oferte unor potentiali clienti si, daca are pe cineva cat de cat bun la marketing, imposibil sa nu prinda suficiente comenzi cat sa nu moara de foame. Bineinteles, daca are pretul competitiv.

      In rest nu facem decat sa gasim scuze pentru lene si/sau incompetenta si/sau alte motive ascunse. Cam cum se intampla de obicei in Romania.

      PS: nu odata m-am luat cu mainile de cap cand am prezentat oportunitati clare de dezvoltare la nivel national si european catre niste mici afaceristi care pareau dornici de extindere dar care efectiv s-au speriat cand si-au dat seama ca e cam de munca si ca nu prea poti face manevre cu clientii din afara.

      00
    • Lanțurile de supermarketuri au preturi mici pentru ca își permit sa forțeze producătorii. Asa se întâmplă cu absolut orice produs. Conceptul e simplu: îmi dai ieftin și îți bag produsul în toată Europa sau nu îmi dai și o sa vinzi 5% din cât ai vinde cu mine. În mod normal, suna bine, dar dacă iei în calcul learning curve-ul lui Wright, capitalul necesar investiției ca sa lucrezi la economies of scale și prețul la care vei fi obligat sa vinzi(cu o marja de profit mica) o sa îți dai seama ca nu sunt prosti romanii, doar ca pe termen mediu nu rentează, și pe termen lung e foarte riscant (ROI mic)

      00
  6. Patronul roman nu investeste in afacerea lui banii castigati. Si nici nu accepta sa mearga pe pierdere o perioada.

    00
    • Bogdan, nu generaliza si mai ales nu considera ca Octavian Radu sau Fusu sunt ceva guru in economia romaneasca.

      00
  7. Afacerisiti romani sunt prea ocupați cu cursrurile ( atentei la accent ) de dezvoltare persoanala ( NLP parca ). Pana vor absolvi … ne vom scobi intre dinți cu scobitori produse in Thailanda.

    00
  8. Bere & Shaorma? Cotoiul ăla s-ar putea să-mi fie frate.

    00
  9. Afaceristul român aduce cele mai ieftine produse ce le găsește în străinătate și le bagă adaos de 50%.

    Cel mai prost animal.

    00
  10. Mâna de muncă mai ieftină dar şi cât de proastă…

    00
  11. La IKEA au farfurii made in Romania. La Alba-Iulia daca nu gresesc. Deci se poate.

    00
  12. NOU
    #28

    Pentru a face o fabrica sau un restaurant ori alte rahaturi trebuie sa dai bani in stanga si dreapta si sa cunosti oameni, nu cunosti, esti futut, cunosti, ramai pe plus si nu te fut toti, pe scurt, fiecare isi doreste partea, controalele vin ca au chef si trebuie ‘sa-ti dea amenda’ pentru ca au de facut norma, la noi e simplu, oricat de corect ai vrea sa ramai nu ai cum, mereu cineva/cumva iti va gasi metode sa te arda. Crezi ca mec si astia mari nu dau bani in stanga si dreapta? Mec donalds si Dristor Kebab au mers pe burta si au facut evaziune cat au putut, nu suntem doar noi de vina ca nu facem si dregem, si strainii sunt in acelasi bazin, doar ca acolo daca te-a prins te da cu toate cremele si nici ca mai scapi.

    00
    • mie la mec si la dristor intotdeauna imi dau bon fiscal….
      ca or fi alte manevre sau paote bonurile false desi putin probabil poate, nu zic nu, darbon iti dau…

      00
  13. O fabrică din Bihor produce ciocolată. Care-i apoi exportată-n Belgia. Apoi importată în RO și vândută aici la preț triplu. :)
    La fel făcea și Dr. Scholl. Producea în RO o bună parte din gamele de sandale și saboți. Știu de una din Lugoj care-a produs papuci pt brandul ăsta la prețuri derizorii,
    Ah, da, prin Buzău, parcă, se produc fire de tricotat/croșetat pentru branduri mari de dincolo. Și-s chiar bune firele, mai bune decât cele produse pentru piața din RO, sub branduri românești.

    00
  14. Vali cand vom avea stabilitate vom putea vorbi de produs ceva pe termen lung. Ca sa faci halbe in Ro ai nevoie de teren, hala de productie, distributie, pentru toate astea ai nevoie de bani care se vor recupera in 5-10 ani pe cand legile se schimba tot la 2 ani , apoi vin cei care vor sa se imbogatesca din pix cu tot felul de amenzi daca nu cotizezi. Asa ca toata lumea baga banul si vrea sa il scoata repede max 1-2 ani, nimeni nu vrea sa astepte 5 ani sau mai mult.

    @Emi in US pe la farmers market rosiile sunt mult mai scumpe decat la super market dar si gustul e diferit. Rosiile de la supermarket le tii in figider o luna si arata la fel pe cand cele de la farmers market dupa 3 zile le poti arunca.

    00
  15. Stii ce e amuzant ? Ca 95% se intreaba „noi de ce nu producem valoare” in timp ce abia 5% produc valoare. Aia 5% inteleg de ce.

    00
  16. Ca să faci producție, indiferent de ce, ai nevoie de o investiție serioasă. Chiar și cu utilaje second-hand, tot ajungi la minim 100.000€. (Am făcut un mic studiu de fezabilitate pentru o gogoșerie și la 40.000€ m-am oprit că nu mai avea nici un sens). Bani pe care nu-i are oricine și nu oricine este dispus să riște. La noi nu s-au încurajat antreprenorii locali, (că tot veni vorba, nici muncitorii, așa prost pregătiți și puturoși cum sunt ei), ci corporațiile străine. Care investesc când și unde le iese din exceluri.

    00
    • banca nu dă credite?

    • Tot respectul pentru studiul tău de fezabilitate(dacă într-adevăr era pentru o gogoşerie), dar la suma asta, cumva, drept vînzător era trecut un QRIO?

      00
    • NOU
      #36

      Bineinteles ca nu da credite. Tu in ce tara traiesti?

      00
    • Creditul in eur in RO are dobanda 10%. Risc, cultura, blah-blah. Creditul in vest, 4-5%. investesti aceeasi suma, dar platesti o rata mai mare ca sa vinzi intr-o piata saraca in care pretul e argumentul suprem …

      00
    • @zoso:
      Arată-mi tu mie o bancă care îţi dă credit de business în România. Chiar dacă ai plan de afaceri BETON. Ori garantezi cu ceva de valoare cel puţin dublă, ori ai banii tăi.
      Spune-mi tu cine are casă de sute de mii de euro ca să poată garanta pentru un credit de afaceri de o sută de mii de euro?

      00
    • @vali așa copil poți fi uneori..
      3 cuvinte și o intrebare.
      bancă. credit.românia.
      te riști?

      00
    • m-am riscat la un moment dat. am ieșit viu.

    • Si un credit de 100.000 e ti se pare un fleac? Daca nu merge cat trebuie sa muncesti pentru banii aia?

      00
    • Unde vrei tu sa deschizi gogoseria aia? Daca nu este in vreun Mall, nu imi dau seama cum naiba te duce investitia initiala la peste 40.000. Eu am deschis o patiserie in aprilie, intr-un oras mai mic, langa un liceu, intr-un spatiu inchiriat si neamenajat. 4 luni am muncit de m-au gasit dracii pentru a scoate din hala aia, un spatiu cu fluxul cerut de DSV (intrare separata, vestiare, dus, depozit, sala productie si punct de vanzare). Ca utilaje mi-am luat strictul necesar si atat, totul second. Cand am tras linie am vazut ca m-a costat mai mult amenajarea spatiului (220mp) decat utilajele. Totalul fost sub 15.000 euro. Cand mi-a venit idea asta eram si eu la fel ca tine, studii, calcule, nici nu se punea problema de utilaje second-hand, ma durea capul doar gandidu-ma. Pana nu am inceput sa fac propriu-zis ceva, nu mi s-a schimbat punctul de abordare a problemei. Teoria e totusi ….teorie :)

      00
    • Banca iti da bani daca ai cu ce sa girezi,
      cu o birocratie infernala, dar iti da.

      Bani pentru o idee ii obti de la un investitor.
      Investitor care isi va recupera banii prin procente din afacere,
      sau procente din vanzari.

      00
    • @vali,
      nu prea dă credite, fiindcă pentru a da credite la firme trebuie să angajeze oameni care să știe să citească un bilanț, un studiu de fezabilitate, un plan financiar. Și astfel de oameni sunt mai greu de găsit și nu lucrează pe bani de semințe.
      @rest,
      să le calculăm, coane Fănică, să le calculăm:
      – amenajare spațiu, utilaje, avize, autorizații 10-12.000€
      – chirie * 12 luni + utilități 12-14.000€
      – 6 angajați salariul minim + bonuri de masă (ca să funcționezi 12/24) * 12 luni = 1500€*12=18.000
      TOTAL 40-46.000€ cheltuieli fixe pe un an zile. Asta înseamnă că trebuie să vinzi 500 de gogoși/zi, doar ca să acoperi cheltuielile acestea. Mai adăugăm cheltuielile cu materia primă, care mai înseamnă și ele vreo 300 de gogoși/zi*1 leu. Rotunjim cu alte cheltuieli (contabil, SSM, sănătatea publică), ai nevoie de 1000 de gogoși/zi pentru break-even. Asta luând în considerare o activitate continuă timp de un an. Dar un an are și zile ploioase, ninsoare, angajații mai au nevoie de concediu, deci trebuie adăugat încă un 30% sau chiar 40%. Deci trebuie să vinzi 1400 de gogoși pe zi DOAR pentru break/even.

      00
    • Ce inteleg eu de la tine:
      – iti place sa faci calcule, dar le faci prost
      – vrei sa faci o gogoserie cu bani de la banca, desi tu nu stii nimic despre gogosi si domeniul asta in general
      – tu nu vrei sa muncesti in gogoserie, eventual decat sa vii sa iei seara banii

      Ai facut bine ca ai renuntat la idee.

      00
  17. La un moment dat am cumpărat foi de placinta produse in Bulgaria. Si eram la Suceava, nu la Giurgiu. Daca si alea sunt mai ieftin de transportat congelate vreo mie de km…

    00
    • Da, e mult mai ieftin sa produci pe masini automate la capatul europei
      si sa trimiti un palet pe tir pana in Suceava,
      decat sa te apuci sa produci putin la Suceava.

      Iar in viitorul apropiat nici macar mana de lucru ieftina nu va mai fi un avantaj. Atunci sa vezi distractie :D

      00
  18. Daca nu o pot vinde cu mai mult de 5 lei nu face nimeni nimic, ei nu urmaresc sa le fie cetatenilor bine, ci sa aiba ei bani.

    00
  19. 3 chestii:
    – carefură nu are fabrica în Grecia?!
    – consumăm atât de multe halbe încât să fie rentabil să cauți un producător local?
    – băncile nu țin minte să dea credit pentru idei, cel puțin nu la noi

    00
  20. nici nu se doreste.

    romanul isi deschide fabrica de avioane ca sa se imbogateasca repede, ce tot il bati tu la cap cu fabrica de ibrice? vrei sa rada vecinii de el? el e destept ! lasa asa

    00
  21. NOU
    #51

    Ca fapt divers, daca vreti sa luati un suc pt. ala micu, ca tot e campionatu, treceti prin Auchan/Real AFI, chiar la intrare au amplasate ofertele de filtrate, pe un raft intreg, zeci si zeci de beri nemtesti, nefiltrate, grau etc.

    Si daca aveti ocazia, va puteti delecta ochii cu o brazilianca-promoterita, o bunaciune autohtona, care face ceva reclama la niste chestii, cred ca mancare.

    Buuna rau, si berea, si gagica.

    00
  22. NOU
    #52

    Am halbă ca a lui zoso.

    00
  23. Mana de lucru e ieftina din punctul de vedere al angajatului,
    Din punctul de vedere al angajatorului e scumpa.
    Unde e diferenta?
    La stat in taxe, impozite, spagi, birocratie, infrastructura proasta, etc

    00
  24. NOU
    #54

    Vali, dacă halba ta e produsă de Yioula Glassworks atunci stai liniştit. Este făcută de Stirom, o fabrică din Bucureşti. Care merge foarte bine (arunca o privire pe mfinante.ro). Acum au un cuptor nou, mult mai eficient decât ăla vechi făcut prin ’66. Au atras fonduri POSCCE pentru el. Majoritatea sticlelor de sucuri sunt făcute tot la STIROM. Şi borcane de conserve folosite pe la Buftea şi Feteşti ş.a.m.d. Aici suntem.

    00
    • si apiu le plimba pana in Grecia si le aduc inapoi la pret triplu… cum se spunea mia sus.
      Apoi am stat de vorba cu cineva de la stirom de vreo 4 ori nu erau in stare sa-mi trimita o mostra iar programul de lucru e 9-14 sau ceva de genu, evident pentru antreprenorii romani cum incercam eu sa fiu atunci, probabil ca daca avema nevoie de un volum imens se gandeau de vreo 3 ori si imi faceau hatarul sa imi trimita mostre.

      A si sa nu uit, am primit in timpul discutiilor cu stirom vreo 8 tipuri de mostre de sticle diferite, vreo 3 din spania si anglia, dar na ce sa faci…

      00
    • NOU
      #56

      Livrează paleţii direct către marii comercianţi, stai liniştit că nu le duc la greci, ăia au ditamai depozitele prin Bulgaria şi Grecia şi livrează local marfa produsă la Stirom şi pe la alte fabrici pe care le au prin regiune.
      Dacă te uiţi la cifra de afaceri a Stirom ai să vezi că ea justifică contractele cu marii consumatori de ambalaje din sticlă: sticle de bere pe la o fabrică prin Craiova, sticle de suc pe la o fabrică prin Ploieşti, borcane pe la Buftea etc. Dacă ai vedea cuptorul ai realiza cât consumă şi ţi-ai da seama că nu prea au cum să onoreze cereri de genul „câteva” bucăţi. Discuţia era că nu se produce în România ci se aduce de la alţii (greci). Sunt sigur că Stirom are hibe, eu i-am dat exemplu, nu i-am ridicat în slăvi.

      00
  25. Acum vreo 20 de ani dl Cosea avea o teorie cum ca nu e normal sa subventionam nimic pentru ca e mai ieftin sa importam produse subventionate de platitorii de taxe din alte tari.
    Pe termen lung eu nu cred ca functioneaza pentru ca economia nu merge chiar dupa manual si distorsiunile nu dispar de la sine, vezi exemplul SUA cu tiparnita de bani, care, desi nu are fundament economic nu se prabuseste deocamdata iar ei reusesc sa-si refaca economia.
    Revenind la halba, da, e mai ieftina in Grecia pentru ca aia iau bani de la RFG si FMI si cu banii aia subventioneaza curentul. Sticla este unul dintre cele mai energofage produse.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile