Un video de la ANPC ne arată că la KFC se schimbă uleiul în care se prăjește puiul se schimbă la 2 săptămâni, conform procedurilor. Un pic mai devreme, sosurile erau ținute la cald, asta în caz că vă întrebați de ce uneori aveau un gust diferit. Știrea aici.
Întrebarea a doua, după “bă, așa o fi la toate”, este un pic mai neplăcută: de ce doar Piedone face din astea? De ce nu vedem acțiuni și controale și de la foștii șefi? De ce nu auzim zilnic de controale? De ce? De ce? De ce?
Am încercat să contactez agenția de piar a KFC pentru un punct de vedere, dar…
A custom mail flow rule created by an admin at onebigband.ro has blocked your message.
Mă gândesc că persoana de contact a plecat și regulile spun să închizi căsuța de mail fără să faci fwd în altă parte. Este o regulă, dar e una stupidă.
Răspunsul KFC:
Uleiul folosit în restaurantele KFC este dedicat industriei alimentare, diferit de cel obișnuit cu care gătim acasă. Este un amestec de uleiurile vegetale (rapiță și floarea soarelui, inclusiv hiperoleică) conceput pentru prăjiri succesive.
Friteuzele sunt profesionale. După un număr predefinit de prăjiri, între 4 și 6, depinzând de echipament, uleiul este filtrat pentru a îndepărta reziduurile ce se formează din prăjirea produselor. În plus, pe parcursul zilei, se efectuează mai multe recirculări ale uleiului, printr-un filtru special.
În urma filtrării, dar și a gătirii (în funcție de dimensiunea produsului și a modului de gătire, acestea absorb o anumită cantitate de ulei), completăm cu ulei proaspăt, pentru că echipamentele trebuie să aibă în mod constant aceeași cantitate de ulei. Aproximativ 15% din ulei este adăugat zilnic la fiecare friteuză. Echipamentele de prăjit au un computer ce menține temperatura uleiului sub punctul de ardere, atunci când nu se gătește.
Calitatea uleiului este verificată zilnic cu o sondă și de două ori pe zi printr-un tester digitalizat. Testerul Testo 270 măsoară TPM (Total Polar Material), un standard de industrie. Când TPM ajunge la o anumită valoare, uleiul trebuie schimbat. Informațiile înregistrate de tester sunt
transmise automat într-o aplicație, prin bluetooth, deci ele nu pot fi alterate. Aplicația este dezvoltată de francizorul nostru, YUM. Echipamentele și proceduri similare sunt folosite în peste
30.000 de restaurante ce funcționează în peste 150 de țări.
Culoarea mai închisă a uleiului rezultă din condimentele utilizate la pregătirea produselor noastre.
Pentru depozitarea sosurilor, utilizăm recomandările producătorului, și anume – în acest caz – loc uscat și răcoros, la temperatură ambientală.
Toate restaurantele noastre, inclusiv cele care au fost vizitate de ANPC, respectă în totalitate standardele naționale de siguranță alimentară, reglementările și legislația în vigoare.
Restaurantele KFC din România sunt certificate conform standardului de siguranță alimentară ISO 22000:2018.
Suntem foarte transparenți cu privire la procesul de gătire. Am discutat deschis despre acest subiect în mod public (min 1:10):
Am deschis bucătăriile noastre către publicul larg – în luna octombrie a anului trecut, consumatorii au putut vizita bucătăriile KFC și am răspuns întrebărilor primite. Un influencer chiar ne-a vizitat incognito și a scris despre asta. Vom realiza anual această zi a “porților deschise”. Siguranța alimentară este o condiție de bază pentru activitatea noastră. Iar calitatea ridicată este un standard autoimpus, din respect față de clienți și de propriul brand.

> “bă, așa o fi la toate”
Hehei, astia schimba uleiul, altii doar complecteaza (sic) ca la 1310.
Neoficial, se schimba niciodată, doar se completeaza. De la prieteni care au lucrat la KFC.
La makedonii de pe litoral uleiul se schimbă numai cînd se aruncă, la terminarea sezonului turistic. De aceea nu este recomandat să mănînci hamsii la sfîrșit de sezon…
Care şprot?
@Marinel, de parca daca mananci la jumatatea sezonului, cand deja sunt vreo 6 saptamani de prajit in acelasi ulei, este mai bine.
… insert Mild Shock meme
@vali, just fyi, probabil de la schimbarea fontului, la link-ul de Reply este tăiat border-ul de jos, din cauza clasei .comment-footer. Fie crești puțin/scoți height, fie scoți overflow=hidden.
Nu doar in Romania. Minutul 2:40 zice: https://www.youtube.com/watch?v=_PqwDi7gqBo&ab_channel=ZDFbesseresser
E oficial ca la 2 saptamani schimba uleiul.
Gândiți-vă ca astea se întâmplă în niște locații (teoretic) reglementate, aflate într-un spațiu comercial, motive pentru care ar trebui să fie farmacie. Acum, care e situația pe la restaurantele/shaormeriile de cartier?
Idem cu „taranii din piata” care iau de la selsubtire cu 3 lei si vand in piata cu 9 lei „de tara, doamna!”.
sau bucatariile-fantoma, care gatesc pt food apps
sa mai zica cineva ca piedone nu e om serios
E foarte bine ce (le) face, dar, jeez, ce atitudine grețoasă de vătaf. Nu mai zic de PR.
Deci de aia e asa bun, asta e secretul
Piedone este un om gospodar, isi pregateste Craciunul din timp. Cred ca n-o sa-i incapa ciorapeii plini cu cadouri sub brad…
Pai de asta l-au pus acolo: circus for the people. Sa mai uite si ei saracii greutatile vietii, sa se racoreasca cand vad cum ii calareste pe multinationale.
Publicitate indirecta pt cg11.
Piedone isi face PR si brand dar as face pariu ca va calari numai multinationalele ca doar acuma cand Uncle Sucker ne vrea suveranisti, nu face sa controlezi votantii românoși
Isi face lansarea. Dar pentru ce? Presedinte oare?
Si asta ar fi o supriza ??
la KFC parcă nu s-a dat cufureală bulk ca la băiatul neaoș din Reghin, pesedist de-ai noștri
https://m.mediafax.ro/social/ce-a-cauzat-toxiinfectia-alimentara-de-la-balul-insuratilor-din-reghin-primele-concluzii-ale-ansvsa-22691815
din ce stiu, uleiul schimba la un an sau la 30k km, asa ca e ok la KFC
Da Bogdan, m-am uitat. Nu am vazut sa se ia probe. Grasu a zis se opreste activitatea si sa se ia probe. Eu inchid unitatea x zile pana vin analizele. Astea sunt ok, comform normelor. Cine imi plateste pierderile in zilele de inchis? Grasu?
sorry. era Reply pt Bogdan mai jos
Eu am altă întrebare, e nevoie de președintele ANPC pentru un astfel de control? Mă gândeam că în calitatea lui de președinte, rolul lui nu e să controleze KFC-ul din locația X, ci să pună la punct proceduri prin care inspectori ai ANPC să aibă atribuții clare de a controla pe toată lumea in mod regulat si eventual să colaboreze cu (doamne ferește) ceva organe legislative care să reglementeze lucrurile în așa fel încât procedura de schimbare a uleiului la 2 săptămâni să devină ilegală.
Pai da, dar cine le mai vede pe astea? Lui ii plac baile de multime, umilirea managerilor de restaurante, cantarit cartofi cu tara, etc
Nu vrea nimeni ca inspectorii ANPC chiar sa isi faca treaba.
Bugetarii n-au nici un chef de munca si oricum pica bine cate o spaga.
„Afaceristii” vor oameni pe care sa-i corupa si decat sa plateasca 1000 lei sa rezolve o treaba, mai bine spaguiesc 500 lei.
Piedone vrea oameni obedienti, executanti pe care eventual sa-i asmuta dupa interesul personal. De altfel, el nu are nici o competenta sau atributie de control, in clip el dicteaza inspectorului ce si cum.
La fel cum nu vrea nimeni ca vreo institutie sa functioneze cu adevarat.
Intrebarea este: exista o reglementare cand trebuie schimbat uleiul? Dupa cate zile, ore de folosinta sau chesti masurabile in el? Altfel nu poti venii in restaurantul meu si sa-l inchizi ca uleiul arata urat sau fata de masa sau chelnerita
Andrei, te-ai uitat la video măcar? Ai văzut ca s-au luat probe pentru laborator?
Uleiul din friteuză se schimbă în general la 5 încălziri (cicluri prăjire), dacă nu stai după analize. Tehnic, se fac niște analize chimice și se schimbă după indicele de acroleină, indice care depinde de timpul de lucru (la temperatura de prăjire), ciclurile de încălzire-răcire, cantitatea de materie primă prăjită și tipul uleiului (rezistența la temperaturi ridicate în funcție de proveniență – palmier, cocos, floarea-soarelui, soia, etc).
Cine mai face analizele astea? Cine le verifică?
Sigur știu tinerii de 18-20 și ceva ani care lucrează la ei, Mc etc. de „acroleină”…
Pe mine mă sperie că la kfc si mcd majoritatea clienților sunt copii fără buletin. Evident că e vina părinților, dar nu ar strica să fie restricționat accesul în aceste restaurante.
Dar sa manance la Taverna Racilor sau alte bodegi unde mananca ceva „proaspat”???
Mentalitate tipic romaneasca, sa se interzica decat sa corectam problema de fond. Lucrezi cumva la ANAF sau la alta institutie de-a statului?
Cat ulei intra intr-o cuva din aia? 2-3l. Cel putin 1% ramane pe produsul prajit (cartofi, carne). E imposibil sa reziste uleiul 2 saptamani. Carnea prajita ar fi neagra. Controalele astea publicate la modul asta sunt pentru campanie electorala (prezenta sau viitoare). Dupa un astfel de control ar trebui sa isi demita si toti subalternii care au, teoretic, obligatia de a face controale periodice.
Când lucram acolo, prin anii 2000, cuva la Mcdonald’s avea 12 litri sau pe acolo. Da, poate rezista două săptămâni teoretic, practic mai rar.
După 2 săptămîni arată mai urît ca uleiul din TDI, la ce temperatură se prăjesc produsele…
Marinel, daca le stii tu asa de bine, vezi ca angajeaza
https://anpc.ro/category/anunturi-concursuri/
Nu fac misto.
Acum 20 de ani, la McDonald’s, unde eram crew trainer, pe tura de noapte făceam testul de aciditate. Dacă uleiul era încă în limite sau nu trecuseră cele două săptămâni, îl filtram și îl completam. Filtrele erau destul de bune, diferența se vedea clar, iar uleiul folosit era de rapiță, teoretic mai rezistent la temperaturile înalte de prăjire.
Când venea timpul schimbării uleiului îmi blestemam zilele, frecam cuva și rezistența până străluceau. Și schimbam cam jumătate din cuve odată, gen 4 din 8, cam aia era noaptea mea întreagă pe tura aia. Aia și nenorocita aia de mașină de înghețată.
Apropo, dacă mergi des la fast-food și crezi că problema majoră pentru care ți-ar ceda inima e că n-au schimbat uleiul conform ideilor lui Piedone, atunci neuronii tăi probabil nu se întâlnesc prea des.
voi sunteti copii? chiar credeti cacatul asta? nu va dati seama ce s-a intamplat cu adevarat acolo? ati uitat cine e popescu, principalul responsabil pentru colectiv?
s-a dus sa le arate cine e jupanul. a gasit niste cacaturi nesemnificative si amendeaza grupa mare. astia platesc amenda, plateasc si taxa de protectie ulterioara, preturile vor creste proportional sau mai mult, ulterior vor schimba uleiul la 2 luni.
si totul o sa fie perfect pana la prima epizootie cand vinovati vor fi un sofer de la anpc (probabil si ala angajat pe pile, dar asta e) si un brancardier smurd care folosise mansonul gresit mansonul la targa.
iar cristian popescu criminalul o sa fie curat si placut uscat, pisa-l-ar cainii mort pe strada.
O problema cel puțin la fel de mare ar fi asta : azi ii controlează ,ii găsesc cu bune ,le dau timp sa.si rezolve problemele ! După 1 an revin cu control și surpriza ,ii găsesc cu fix aceleași căcaturi ! Concluzie !?
* cu bube
Se preface că lucrează și Piedone. 2 săptămâni e standardul peste tot. Oricum, nu rămâne același ulei, nu are cum fiindcă sunt plini cartofii și puii cu el. Așa că pentru panicarzi, stați relaxați că prima dată faceți cancer de la metoda gătirii dacă mâncați des prăjeli in ulei, nu de la calitatea uleiului.
”Orice minune ține numai 3 zile.”
Am lucrat part time la kfc la mine in oras , il schimbau o data pe saptamana dar oricum se completa mult pentru ca se ardea sau il absorbea puiu,mai sarea pe jos,etc
Partea nasoala era ca o data l-a deversat in canal pe cel uzat
Eu cred că acțiunea e o parte din campania pro-suverantitate. Dar e corect ce face.
Am asistat odată la un studiu despre taxarea in EU. Expertul în taxare belgian spunea , printre altele, că dughenele alea de făcut cartofi prăjiți in Bruxelles sînt taxate in funcție de cît ulei au folosit. Sfatul lui, mai in gluma, mai in serios a fost sa cumpărăm cartofi prăjiți acolo unde nu se simte mirosul de prăjeală pe stradă. Sînteți destui care activați prin Bruxelles… știți cum pute cîteodată în Place Jourdan. Beat that KFC 🤣
Nu cred că am să uit vreodată mirosul de rînced și arsură de la uleiul de prăjit aruncat pe gardurile și pavajele unde-și făceau veacul tarabagiii prin centrul vechi din Jakarta. Ca acolo n-am văzut nicăieri.
E long life
Hai baieti, sariti cu spaga daca nu vreti sa va inchid.
Ca despre asta e de fapt Piedone.
E trist ca asa ati ajuns sa-i faceti publicitate gratuita individului astuia, si indirect lui fiu-su. Daca te uiti la filmuletul intreg poti trage o concluzie ca e spectacol televizat. Mai ales rahaturile alea cu mancarea pusa in cuvele alea incalzite care sunt setate la 60 grade, dar el masoara la suprafata si ii da 40 si gata inchidem si aruncam tot. Ca el asa face acasa, tine constant mancarea la 60 cand o serveste.
Pentru astia care va mirati ca vai, cum schimba ei uleiul, in primul rand aia e ultima grija. La ce rahaturi contin, uleiul e ca si bomboana de pe coliva.
Cat la suta din cei care mananca la kfc s-au imbolnavit?
Cristinel vrea doar atentie si imagine, de care sa se foloseasca pentru a incasa spaga. El e un golan si atat, un smardoi. Nimic mai mult.
Uleiul ala nu se schimba niciodata! E pe principiul candelei, cand nu mai arde cum trebuie, doar se completeaza! Ce, la masina daca zice ala ca trebuie schimbat la 10000, tu te iei dupa ei? Il schimbi la 30000….acum ca asa fac aia, eu doar pot sa spun ca in viata n.am mancat niciodata de la ei! Dar daca fac ei asa ceva, fac toti! Deci n.am ratat nimic! Sa ne bagam pla in dom’ colonel!!!
Și dacă l-ar schimba la o oră, tot trebuie să fugi de otrava aia de mâncare a lor.
pe antreprenorii din horeca noastra cand ii verifica?
Și la McDonald’s e la fel situația. Mi-a povestit o cunoștință care lucrează acolo. Uleiul se schimbă la 2-3 săptămâni în cel mai fericit caz…
Pe mine ma distreaza cum vorbeste el de conformitate si poarta halatul ala ca pelerina, la vara se leaga cu el la cap ca Rambo
asta e partea aia cu „dar a și făcut…”
Cretinul ăsta își face (iar) doar publicitate. Cât de intrasingent e el… Se antrenează pentur următorul post ales, care îi va aduce mai mulți bani.
În mod normal KFC, McDonalds și ăștia au standarde interne mai drastice decât cele prescrise de legile locale. Și au oameni interni care fac verificările. Mai drastice decât spectacolul ieftin oferit de cretinul ăsta umflat.
(Pentru conformitate: consum produsele KFC sau McDonalds sau orice altă multinațională din asta maxim 1x pe an.)