Scăderea populației, 2016 vs. 2020

Mi-a trimis un cititor hărțile astea două.

Din nou, din statistici și măsurători, stăm bine. Oficial. Neoficial, avem nevoie de un recensământ forțat, să știm câți suntem și unde stăm. Că știți și voi, minim jumătate din ăia care stau în satele de pe lângă orașele mari au buletin la oraș, că vor să-și ducă copiii la școală la oraș. Și mai e de interes câți au de fapt serviciu legal, cu acte. “Să aveți un fluturaș de salariu la îndemână”.

Dar iar aflăm că suntem 50% ocupați cu agricultura, 2 milioane plecați, 1,4 milioane bugetari, 4 milioane angajați și restul amuzanți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Sa-mi traduca si mie cineva cifrele alea sau cum in cazul bucurestiului 22k de oameni inseamna 11.7%? 11.7% din ce?

    00
  2. Anul viitor e recensamantul.
    http://www.recensamantromania.ro/recensamantul-populatiei-si-locuintelor-2021/
    In hotararea nr 4 din 21.07.2021 e calendarul recensamantului.
    Termenul limita pentru strangerea datelor e 17.07.2021.

    Da, ma intereseaza subiectul.
    Hartile sunt estimative.

    00
  3. Pe urban e scadere cam peste tot, dar blocuri noi apar in continuu, iar preturile explodeaza. Fuck me, daca inteleg ceva.

    00
    • „Investitii” ale romanilor care lucreaza in afara tarii si isi cumpara apartamente in Romania ca sa nu piarda banii.

      00
    • yap. am o cunostinta care lucreaza in Arabia Saudita, ii invata pe camilari despre rafinare. 8 mii de dolari pe luna. a luat 4 apartamente in Bv pe la Coresi cu 60 de mii bucata. cica acuma ar fi vreo suta de mii unu. o sa vina in tara doar sa le mobileze. nici macar nu se grabeste sa le inchirieze, doar ca nu avea unde sa bage dolarii si incepusera sa mucegaiasca.

      00
    • Cazuri concrete, discutând cu niște foști colegi de generală, cu care țin legătura, plecați de ani multi prin Occident.
      S-au stabilit acolo, muncesc, au familii, copii, joburi, case, rate, etc, bani pusi deoparte unii. Se gândesc ca mai târziu să revină în România și caută să cumpere cât încă sunt in putere ceva aici: o casă, un apartament. Mai toți zic așa: un oraș cu potențial economic, cu vibe, cosmopolit, cu centre universitare medicale aproape, cu aeroport aproape, cu locuri de muncă, cu infrastructură decentă și pe unde se construiește și lumea vine: Timișoara, Cluj, Oradea, Sibiu, Brașov, București, Ilfov.
      Oamenii vor să cumpere proprietăți în orașele unde există dezvoltare și unde găsesc normalitatea. Întrebați dacă sunt croiți să revină în România, unii da, alții se mai gândesc, iar dacă nu vin pur și simplu vând proprietatea, își iau banii pe ea și aia e. In pierdere nu ies.
      Mai departe tragem concluziile. La mine pe scară am 6-7 apartamente in care nu stă nimeni. Ale cuiva sunt sigur, dar ăia pe care îi cunosc au plecat, alții au cumpărat în loc și nu i-am văzut la culoare.
      Am o amică plecată în București de 14 ani, 32 ani de ani acum. Are un apartament de 3 camere de la ai ei, în care nu locuiește nimeni. Ai ei au casă aproape de oraș, ea și-a luat apartament in București după ce-a terminat școala, gagică-su e din alt județ, etc. Motivul pentru care nu îl vinde? Nu știe dacă vreodată se satură de București și vrea să vină aici. De ce nu îl închiriază? Pentru că trebuie să bage niște bani in el să îl aducă la stadiu de decent, iar banii nu și-i amortizează repede. Plus că chiriașii sunt animale. Preturile la chirii nu justifică sa facă ceva cu el. Așa, toate facturile vin pe e-mail, impozitul plătit on-line, și-i convine sa îl țină încuiat. Nu cere de mâncare, nu o încurcă cu nimic. Amin.

      00
    • @Anda

      Întreabă-l ce e aia piață de bursă.

      00
    • @Ionut M E ca la masinile abandonate, prea scump s-o repari, prea mare bataie de cap sa o casezi. Asa ca o lasi acolo, in strada, ca oricum nu cere de mancare.
      Cred ca una din cele mai mare probleme ale imobiliarelor de la noi e ca apartamentele pot sa stea parasite asa fara sa „ceara de mancare”. Daca am plati si noi mii de euro pe an taxa de administrare a cladirii, cum se face prin alte parti, piata ar fi fost mai dinamica si s-ar fi dezvoltat mai armonios orasele.

      00
    • daca bagi acum bani la bursa ai sanse mari sa ii bagi aiurea. preturile sunt umflate si la actiuni, acum fug toti de inflatie. cand va pica pentru multi nu va fi roz. de expl. la bursa din germania daca cautai gaseai acum 1, 2 ani de investit…

      Eu ma gandesc ca Lufthansa ar fi acum de investit pe termen de 2, 3 ani ori pe termen lung. Este practic companie de stat (acum dupa ajutoare), to big to fail (prea multe locuri de munca), pandemia trece, inflatia va trece (sau nu dar nu conteaza), oamenii vor zbura din nou la fel. Rabdare sa ai….

      btw. daca salariile cresc si oamenii au bani de consumat nu prea conteaza inflatia. mai important este dispozitia oamenilor, pozitiva sa fie. Anii 70 in Germania au fost pentru populatie anii foarte buni dpdv al nivelului de trai. 1972 inflatia aprox 6%, 1974 era 13%. Plus ca au venit si anii de aur in deca 80, unde Germania a devenit una dintre cele mai bogate tari din lume.

      00
    • Dan, femeia plăteşte asociaţiei de proprietari întreţinerea apartamentului. sunt chestii din întreţienere care se plătesc pe apartament (cum ar fi reparaţiile, fondul de reparaţii, salariul persoanei de la curăţenie şi cine mai e p-acolo, etc), nu pe numărul de persoane (care poate fi 0).
      de asemenea, plăteşte impozitul către primărie, pt poliţia care patrulează şi mai ştiu eu ce.
      cu ce ar fi asta mai prejos decât taxele de administrare menţionate de tine?! suma?! ete fleoşc! femeia plăteşte ce i se cere.
      plus că, de vreme ce părinţii sunt în viaţă e posibil ca apartamentul să fie legal al lor, ea poate doar plăteşte că e mai uşor pt ea cu on-line-ul.

      00
    • Proprietarul apartamentului unde sta un amic are 10 apartamente(Bucuresti toate). Nu stiu cate sunt ale sale si cate ale copiilor sai (toti plecati din tara). Cica el era director contabil in anii 90 la unul din spitalele din Buc

      00
    • Sincer cred în continuare că impozitele pr apartamente sunt prea mici în România. Știu, o să îmi ziceți că sărăcie și aveți dreptate, dar în US nu îți permiți să iei casă și să o ții goală la 3-4% impozit pe an.

      Așa se creează viitoare ghetouri cum urmează acum in China, care le construiesc practic ca să le dărâme. Efectiv noi aici în Europa ne căcăm pe noi să fim verzi și chinezii construiesc milioane de apartamente degeaba, le țin goale, după care le dărâmă și generează o grămadă de deșeuri pentru că se degradează fără să le fi locuit nimeni, impozitele sunt mici și își permit aroganțe din astea.

      În timp ce cei care au nevoie de locuință nu găsesc chirii, nu găsesc de cumpărat, pentru că ăia le țin goale cu milioanele.

      În capitalism banii trebuie să circule, nu să stea îngropați în betoane care să stea goale degeaba nici măcar date în chirie.

      Americanii au greșit masiv când au convertit casele rezidențiale în ‘investiții’ și au băgat prostia asta la oameni în cap ca să facă bancile bani din credite. Casa o iei să locuiești tu sau altcineva în ea, nu să îi dai ceva valoare absurdă și să o folosești drept stocare de bani.

      Bursa trebuia să rămână loc de parcare a banilor dar aia au convertit-o în cazino pentru că de ce să nu facem bani mulți și rapid decât mulți și pe termen lung.

      00
    • @AlexF, da, dar la bursa bagi pe termen lung, nu un an doi. Ca si apartamentul pe aceeasi idee il cumperi, sa il tii ani de zile, timp in care valoarea ii creste. Deci nu e asa important daca apare o scadere peste 1 an doi la bursa, in 10 ani, tot pe profit iesi.

      @manu411x, Da, nu e normal sa cumperi apartamente pentru a le folosi pe post de economii. Daca vrei, cumpara aur, opere de arta, actiuni la companii „too big to fail” cum zicea cineva mai sus.
      Daca o mare parte a populatiei cumpara locuinte pe post de economii, fara sa le inchirieze, fara sa faca nimic cu ele, nu e ok pentru economie.
      In primul faza creste pretul chiriilor, din lipsa de oferte, pentru ca Maricica nu vrea sa-si bata ea capul cu asta. In faza urmatoare, daca multe apartamente sunt goale, le scade pretul. Cine naiba vrea sa cumpere intr-o zona parasita? Parasirea inseamna si lipsa de intretinere, care ghici ce, tot la pret scazut duce. Si la final n-ai facut nimic. Dar astea sunt doar aberatiile mele.
      O solutie la „nu justifica sa faca ceva cu ele” e impozit progresiv. De la apartamentul 3 in sus, pac impozit de 10 ori. Si ca sa nu-mi sara „capitalistii” in cap, sa se acorde o scutire la 10x ala daca ai contract de inchiriere.
      Astfel cresti numarul de apartamente inchiriabile, deci scade si pretul chiriilor, aduci bani la buget din impozite pe chirii, iar oamenii care locuiesc acum in apartamentele alea fac orasul sa creasca.

      00
    • …trebuie sa precizez: 13% fata de 72 iar in 72 6% fata de anul precedent. Deci o inflatie calculata de aprox 6,5 p.a.

      00
    • Znuff, asta si zic… pe 2, 3 ani ca sa faci un plus mai substantial (daca scazi infatia si costurile de handling). Atunci cursul va fi undeva pe la 20-25 de Euro, acum este la 5,76 Euro. Daca ti pe termen lung (7-10 ani) va ajunge pb la peste 50 de Euro. Pe termen lung insa Lufthanssa este un pic cam periculoasa…banuiesc ca in urmatori ani se vor introduce „scoring eco” si la populatie, nu ca in china cu comportamentul, insa poate destul sa-ti nu mai vina sa zbori. Shaming-ul de zburat este deja in floare la cunoscutii mei de prin zona… Deci eu as tine Lufthansa pe termen mediu ca un scut contra inflatiei.

      00
    • @Dan

      Ca la mașinile abandonate — prea scump s-o repari & prea mare bătaie de cap să o casezi. Așa că o lași acolo, în stradă, că oricum nu cere de mâncare.

      Cred că una din cele mai mari probleme ale imobiliarelor de la noi e că apartamentele pot să stea părăsite așa, fără să „ceară de mâncare.”
      Dacă am plăti și noi mii de euro pe an taxă de administrare a clădirii[…]

      Copiez o parte din comentariul lui @Ionuț M

      Mai departe tragem concluziile.
      La mine, pe scară, am 6-7 apartamente în care nu stă nimeni. Ale cuiva sunt sigur, dar, ăia pe care îi cunosc au plecat, iar alții au cumpărat în loc și nu i-am văzut la culoare.

      Am o amică plecată în București de 14 ani, 32 ani de ani acum. Are un apartament cu 3 camere de la ai ei, în care nu locuiește nimeni.
      Ai ei au casă aproape de oraș, ea și-a luat apartament in București după ce-a terminat școala, gagică-su e din alt județ, etc.

      Motivul pentru care nu îl vinde?
      Nu știe dacă vreodată se satură de București și vrea să vină aici.

      De ce nu îl închiriază?
      Trebuie să bage niște bani în el să îl aducă la stadiu de decent, iar banii nu și-i amortizează repede. Plus că chiriașii sunt animale.

      Prețurile la chirii nu justifică să facă ceva cu el. Așa, toate facturile vin pe e-mail, impozitul plătit on-line și-i convine să îl țină încuiat.
      Nu cere de mâncare, nu o încurcă cu nimic.

      Ce facem în cazul lui Ionuț?

      00
    • si dupa ce investestii in apartamente, descoperi ca subsolu se inunda de la izvor subteran, ca hidroizolatie nu au pus…stiu eu un bloc. Si uite asa investitia e pierduta

      00
    • @paff
      Să facă la mine, ce? Asta este situația la momentul actual. 3 din ele nu sunt locuite deloc, nu știu cine sunt proprietarii. 1 este al cuiva care vine din Spania 2 luni/an, pe care l-am cunoscut când mi-a cerut o șurubelniță. 1 este al unor vecini plecati în București de vreo 7 ani, că s-au mutat mai aproape de fie-sa, 2 sunt ale unor vecini care locuiesc aici doar iarna 3-4 luni. Mai mult stau goale că plecați la muncă, pensionari, alții au casă lângă oraș și vin doar când e frig la oraș.

      00
    • @Sol:

      Se numeste deficienta de locuinte.

      Degeaba sunt 93 din 100 de rezidenti detinute de rezidenti daca tu ai 1000 de familii.

      Iar noi momentan stam cei mai inghesuiti din Europa.

      00
  4. Corect, noi habar nu avem cati suntem in tara, si absolut orice raportam la populatie este total fals. Pe de alta parte, sa se faca recensamantul dupa ce trece pandemia, sa fie mai putin de numarat prin fiefurile de inteligenta din moldova.

    00
    • Realistic eu zic că sunten vreo 15 milioane în medie. Fluctuează în funcție de câți pleacă și vin de la munci sezoniere, contracte, etc.
      Din ăștia, la cum se prezintă treburile și la cum evoluează situația pe aici, o să fimcsi mai puțini. Din cauză că, sufăr de sindromul Peter Pan, am contextele de așa natură, încât interacționez frecvent cu adolescenți, tineri de 19-20 de ani, studenți și viziunea lor nu e prea optimistă.
      Să plece afară, să facă bani, să se întoarcă aici să își ia o casă, să plece definitiv acolo, să migreze într-un oraș mare din România, unde au o șansă în plus decât confecții, cablaje, videoceat, supt pula sau crăpat semințe în cur pe țeava de gaze.
      Nu-i încântă deloc perspectiva și invitația la a muri de foame. Exact cum îmi zicea un puștan mai înțepat: băi, M, și noi fără școală și joburi bune, avem aceleași nevoi ca și restul- casă, mașina, plătit facturi, mâncare, o țoală mai buna, tratamente medicale pe care să mi le permit relativ, o vacanță, să îmi fac o plăcere, să fiu respectat, nu să își bată joc de mine și să se uite ca la flegmă că nu am școală sau că-s mai greu de cap.
      Cu salariile minime din România nu facem nimic, plus că fără experiență nu ne ia nimeni și dacă vrem să facem, nu avem unde, toți chitiți pe mangleală. Nu primim nicio șansă și pe bandă pe 14 milioane nu mă duc. Nu vreau să am aceeași soartă ca mama, că vine acasă plângând că e terorizată la fabrică pe bandă.
      Și ca puștiu ăsta sunt foarte mulți. De aia pleacă afară, de aia se duc sezonieri.
      Pentru că statul care 5 într-o grotă este mai tentant decât muncitu aici. Strânge bani într-un an, pe care în România nu face in 7. Oricum este obișnuit cu greul, cu rahatul, cu perspectiva de a se târî și a nu vedea lumina aici. Știe că acolo dacă se chinuie are o misiune, să răzbească ca pe viitor sa aibă o viață mai bună.
      Asta e marea noastră tragedie: Romania a devenit o țară mult prea scumpă pentru locuitorii ei. Sunt prea saraci să mai trăiască aici. Și de aia iau calea emigrării.
      Din fericire pentru ei, Occidentul are nevoie de ei.

      00
    • @Boris
      Deci prima dată te plângi că nu știm câți suntem și apoi tragi concluzii pe baza cifrelor false despre Moldova, principala zonă de exod a populației.

      00
    • Ido, a trecut ironia pe langa tine. Ma refeream ca la cati nevaccinati o sa crape in perioada urmatoare o sa se goleasca moldova mai ceva pe vremea navalirilor tatare. Ceea ce nu e rau deloc, mai creste IQul pe cap de locuitor, ca suntem ultimii in europa.

      00
  5. Nu pot comenta cu link.
    Anul viitor e recensamantul.
    Termenul limita pentru recenzare e 17.07.2021.
    Vezi hotararea nr 4 din 21.07.2021 de pe recensamantromania punct ro.

    00
  6. Avem si totalul pe undeva?

    00
  7. Or sa vina imigrantii si or sa se umple blocurile alea goale.
    Nu suntem nici prima nici ultima tara din UE care importa oameni, sa ne calmam.
    Personal, nu ma intereseaza ce culoare are omul care vinde la magazin sau care imi schimba branula la spital. Si nici nu mi-e frica sa-mi pierd locul de munca in favoarea altui angajat poate mai ieftin.

    00
    • Astea sunt fantezii din alea gen vom avea autostradă cap coadă în timpul vieții noastre.

      Ce imigranți vor veni în România când va da drumul la robinet Germania, care e un colos, și care are și nevoi masive, dar și își permite. Apoi UK, apoi Franța, Italia, etc.

      Cine crezi că va merge la agenția de recrutare din orașul lui, se va uita pe hartă și va zice:

      Eu nu merg la 1.5k pe lună în Germania unde îmi dă încă atâta pentru cei 8 copii, merg în România unde e 30 euro alocația și salariul 450 euro.

      Ori nu va veni nimeni, ori vor veni cei refuzați de nemți ceea ce înseamnă altceva…

      00
    • NOU
      #31

      Problema nu-i de culoare ci de naravuri. Nu se integreaza, punct.

      00
    • Zi-mi si mie unde sunt blocuri goale ca la mine in zona sunt deja cumparate blocuri turn ce nu au nici fundatia turnata :)

      00
    • @Robert

      Eu cred că trebuie să mai citești odată. E vorba de apartamente nelocuite, nu ne-cumpărate. Se cumpără și se țin goale, pentru ‘investiție’.

      00
  8. eu am plecat acum vreo 13 ani in Finlanda, am fost frumos acolo la evidenta populatiei si cand m-am angajat, m-am inregistrat ca rezident permanent (sa am cnp, asigurare medicala, sa platesc impozite si alte manele). in timpul asta n-am facut nimic in Romania, eram in continuare rezident permanent si acolo (daca voiam sa ma radiez ca rezident trebuiau hartii, cereri, probabil dosar cu sina si din cate tin minte trebuia sa renunt la buletin, dar e posibil sa gresesc). ca mine bat pariu ca sunt cateva milioane bune de oameni ca (1) statul roman nu vrea sa aiba niste servicii online decente (2) statul roman are interes ca populatia sa fie mai mare decat in realitate si (3) aparent e foarte greu de facut un sistem european de evidenta a populatiei care atunci cand te inregistrezi permanent intr-o tara, sa te scoata din tara in care esti inregistrat deja. am impresia ca am fost trecut si in nu stiu ce recensamant de ai mei la un moment dat (dar nu garantez).

    cand am plecat un pic din Finlanda (intre timp m-am facut si cetatean acolo), am intrat pe site la posta, m-am logat cu credentialele de la banca, am dat o bifa ca nu mai sunt rezident si mi-am pus adresa din afara Finlandei, unde am mai primit diferite instiintari de la stat (inclusiv plicul de votat la prezidentiale si parlamentare prin corespondenta). in plus, aveam cam tot intereseul sa ma radiez ca rezident permanent in Finlanda, ca daca nu venea statul finlandez dupa mine sa imi ia taxe, in Romania nu cred ca ai vreun dezavantaj daca nu te radiezi.

    00
    • În momentul în care statul constata ca ești rezident și nu mai contribui la sănătate și pensie de 3 luni, sa zicem. ar trebui sa te întrebe una alt, așa printre partidele de golf. Și așa i-ar forță pe multi plecați sa isi radieze rezidenta. Dar sunt 2 chestii aici: 1. multi din cei plecați nu poț spune abecedarul după ie, și 2. din cauza birocrației și a culturii…fiind nerezidenți nu renunta la buletin ca peste tot ți se cere buletinul. Și aici iarăși e vorba de ignoranta, pt ca pașaportul e la fel de bun. Și ar mai fi chestia aia lasă bă ca mă păcălesc aia pe mine cu legea lor, care e împământenită.

      00
    • @Jeleu: nu poți reînnoi pașaportul românesc fără C.I. valabil. Pentru C.I. valabil, dacă nu ești proprietar, trebuie să te ia cineva-n spațiu, deci figurezi ca rezident în România.

      00
    • eu nu mai sunt rezident in Finlanda si am putut sa imi fac si buletin si pasaport online anul asta (asta e alta problema la noi, ca le ei cu 3 clici si o poza incarcata pe site la politie mi-am facut ambele si in 3 zile le-au si trimis unui amic prin posta, ca nu pot trimite decat in Finlanda, iar el mi le-a trimis la randul lui prin colet), de ce la noi trebuie sa renuntam la buletin?

      00
    • @Perkele: am putut schimba permisul auto românesc în cel austriac fără bătăi de cap, dar pentru C.I. a trebuit să merg în România. Că prin ambasada României la Viena n-am putut.

      00
    • @Jeleu Te rog sa incerci sa incerci sa faci un contract cu pasaportul la orice furnizor de utilitati, de la electric la internet si sa imi spui cum merge. Daca s-a schimbat ceva intre timp, mea culpa.
      Am auzit o poveste pe aici, acum vreo 4 -5 ani i-a decedat tatal cuiva in Iasi. A renuntat la cartea de identitate si are trecuta in pasaport adresa de aici. Surpriza sa il ingroape. In Iasi cimitirele erau/sunt pline si puteai/poti obtine loc de veci, doar daca ai carte de identitate cu domiciliul in Iasi. Cum decedatul nu mai are CI, a gasit intr-un final glorios o ruda indepartata cu CI de Iasi prin care s-a descurcat. Ar fi amuzant, daca n-ar fi trist. Sunt 17 ani de cand sunt plecat, inca am CI de Romania si nu am nici un motiv sa renunt la ea. Dimpotriva.

      00
    • Same here, rezident in UK de peste 6 ani, încă figurez in scripte și in romanica! Tot ca tine am încercat să-mi declar in RO rezidenta din punct de vedere fiscal in UK, dar când am văzut câte cer am abandonat! Printre cerințe, din ce îmi aduc aminte, contract de închiriere locuință, contract de muncă plus alte chestii aberante!

      00
  9. Da, e bătaie pe călăuze spre România.
    Niciunul nu mai vrea în Franța, toți vor în Zimnicea.

    00
  10. Ieri ma uitam pe imobilioare, vad apartament de 48 mp in capitala, o zona mai rasarita, +200k euro fara tva! Mi-a venit asa un gand, pai la banii astia ma duc oriunde in Europa si imi fac un rost. Desteptii ce vor face comparatii cu Paris, Berlin sa se abtina, pentru ca nu e cazul. Singura comparatie se poate face cu Chisinau sau Sofia, nici macar Kiev!

    00
    • Sunt preturile astea pentru ca in Romania sunt multi bani negri care se spala prin construcția de blocuri sau se depoziteaza prin cumpararea de apartamente in ele…povestile cu romanache plecati la munca in afara si care castiga atat de bine incat isi permit sa traiasca acolo dar sa si cumpere nu știu cate apartamente si case aici…sa fim seriosi…

      00
    • @car

      O chestie nu elimină pe alta, nu înțeleg de ce toți văd ori albă ori neagră. Există ambele fenomene, complet paralele. Avem o diasporă cu bani care nu-și permit apartament în Paris dar își permit în București, și se gândesc că ce-o fi o fi.

      Și fenomenul de care zici cu banii negrii e perfect real, și ăia fac același lucru, doar că au altă sursă de bani.

      Dar în final converg spre aceeași chestie: stochează bani în imobiliare în loc de bancă.

      00
  11. titlurile corecte de pe harti ar trebui sa fie „Variatie” si nu doar scadare, ca mai apar si plus-uri.

    00
  12. Statul roman habar nu are cati cetateni mai sunt intre granitele sale. Un exemplu care ilustreaza aceasta ignoranta voita: Romania a estimat ca vor fi maxim 350.000 de romani care vor cere drept de rezidenta in UK dupa Brexit. In realitate, au fost 1,1 milioane de romani care au cerut rezidenta in UK dupa Brexit.
    Oficial sunt 1,2 milioane de romani in Italia, 1 milion in Spania, circa 800.000 in Germania, 500.000 in Franta. Si ma opresc aici cu enumerarea, nu ii mai pun la numaratoare pe cei din alte tari europene, din SUA, Canada sau de pe alte continente.
    In concluzie, cred ca mai suntem maxim 15 milioane in Romania.

    00
  13. Probabil asistam la ultimele valuri rural spre urban.

    Digitalizarea e un bulgare care va inghiti chiar si „dosarul cu sina”.

    Poate nu 2025, dar 2030 sigur va aduce digitalizarea si la sate.

    5g, telemedicina, vr, roboti… si suntem abia in 2021.

    Cei care isi „muta” banii in betoane viseaza indieni si africani care vor lucra pe aici si vor plati chirie…

    Sunt pe ceva grupuri de imobiliare ( Cluj, Bucuresti )… deja sunt chiriasi care spun din prima „exclus Militari Residence, PopestiL etc”

    Cash is king. Inflatie leu? Ok, ai euro, dolar…

    00
    • Sunt pe ceva grupuri de imobiliare ( Cluj, Bucuresti )… deja sunt chiriasi care spun din prima “exclus Militari Residence, PopestiL etc”

      good. să moară cu ele în brațe. jeg, mult jeg în zona aia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.