Cum răcești un pic planeta

Mă uitam la clipul ăsta de 6 minute despre cât de cald e în Phoenix, Arizona. OK, deșert, e normal să fie cald, dar lipsa copacilor agravează situația. La fel se întâmplă și în București: mult asfalt, puțini copaci, aerul devine cald și înecăcios.

Două faze de notat:

  1. la 04.01 zice că un copac care face umbră coboară cu 4 grade temperatura din jurul lui.
  2. 05.05 tipa spune că locuitorii din zonă nu prea au chef și timp să se ocupe de copacii plantați. e mai ușor să stea pe fund.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Nu, tipa zice că locuitorii n-au bani de dat pe apă de udat copacii. Copacul e o investiție pe termen lung, ajunge să facă umbră peste 5-10 ani, între timp doar bagi apă în pământ, dar plătești și aerul condiținat și restul. Asta e una din problemele sărăciei, nu îți permiți investiții pe termen lung.

    00
    • Sărăcia necesită investiții/proiecte pe termen lung.

      00
    • Plus ca spunea ca majoritatea sunt chiriasi. Investitia ar trebui facuta de proprietar, pe care probabil nu-l intereseaza, ca nu sta el acolo.

      00
    • Asta in contextul in care, spune tot tipa, majoritatea locuintelor din zona respectiva sunt locuite de chiriasi nu de proprietari.

      00
    • Much BS…sarakii din orasul meu pun dale de piatra pentru ca nu necesita intretinere ( costa destul de mult ) si dau pe bere si fricandei saptamanal ~ 150 euro ( inutil de mentionat m’boro/iphone/applewatch/tatuaje ,e default ) si ma enervez in fiecare vara stiind ca cea mai maica pala de vant ia oxigenul de la copacii mei si il duce in plamanii lor civilizati. Sunt doar putori lenese cu ph33lingz .

      00
    • Condensul de la aerul condiționat nu poate fi direcționat spre rădăcina unui copac?

      00
    • Zamaraii, la mine condensul de la AC se scurge la rădăcina unui trandafir

      00
    • @Kilroy care creste la firida ta?

      00
  2. Sa explicam si stra strabunicilor nostri ce fel ingrijirea unui copac necesita investitii. Te doare mintea unde a ajuns lenea. De ce sa strangi niste frunze cand poti sta 30 minute la un serial, dupa ce ai stat deja 5 ore.

    00
  3. Putini copaci in Bucuresti? un google maps cu vederea din satelit te contrazice. Dupa mine, Bucurestiul are mai multi copaci crescuti (caci plantati sunt putini) in oras decat Brasovul (fara a lua in calcul padurile din jur). Unde sta prost Bucurestiul e a la numarul de metri patrati de parc raportat la populatie (din cauza densitatii mari).
    Bucurestiul sta mai bine ca Paris, Madrid, Viena, Bruxelles etc la spatiu verde: https://imgur.com/a/7QHHe3u

    00
    • Erau ne numărate o știre la un moment dat că în Romania sunt numărate ca și spații verzi toate colțurile posibile care de fapt sunt maro 70& din an. Dacă te uiți pe Street View 2008-2012 comparat cu 2018-2020 pe o grămadă de străzi din București vezi cum copac cu copac Bucureștiul e din ce in ce mai puțin verde. Doar primăriile pot face ceva in sensul ăsta pentru că nu văd vreun privat care să cumpere in capitală teren scump doar ca să facă parc/pădure.

      00
    • Deci, cu verdele, ii bine sau ii rau in Bucuresti? Textul tau, privit intr-un anume fel, te face sa crezi ca Bucurestiul e un fel de paradis… daca ar fi pustiu…

      00
    • Bă, tu și Cr*stici ați căzut din același camion? Lăsând la o parte favela aia de Paris, trebuie să fii cel puțin terminat să zici că București e mai verde decât Viena.

      Când mai treceți pe aici încercați să ieșiți din stația de metrou înainte să vă apucați de numărat copaci.

      00
    • Octav tu cred ca nu stii sa interpretezi un tabel pus chiar de tine. La spatiu verde, (frunza aia din tabelul pacii ) Bucuresti e pe locul 23 din 25, e peste Atena si Roma si sub toate celelalte capitale. Probabil esti unul din ala care incurajeaza datul de medalii si premii la toti participantii de la un concurs nu doar la cei de pe podium.

      00
    • @Sammy. Boss, vezi ca te uiti aiurea. Topul este general nu in functie de frunzulita vietii. Citeste si valorile, nu numai locul 23.

      00
    • Sammy, analfabet functional much?

      bucurestiul este pe 23 din 25 la un scor compus din toate caracteristicile enumerate.

      strict la frunza (green space score) bucurestiul este pe 14 din 25, deasupra vienei, amsterdamului sau madridului dar sub ljubljana, budapesta sau sofia.

      00
    • @Sammy: no comment, ti-au explicat Cristian J. si thebblack cum sta situatia la tine.
      Serban: nu insist nici la tine, iti mai zic doar ca ma refer la copaci, spatii verzi exclusiv parcuri; te ajut si cu niste screenshoturi mai jos, luate aleator:
      https://imgur.com/a/3CP2Ebg

      Unde stam foarte prost e la capitolul iarba pe spatiile verzi. Dar nu la copaci. La noi vezi doar praf, noroi, bolovani.

      00
    • Aveti dreptate, m-am uitat ampulea locul fiind dat de toate caracteristicile alea nu doar de frunza de green space. In Paris si in Viena am fost si greu imi vine sa cred ca depaseste Bucurestiul Viena la spatiu verde, sau la praful de pe strazi. In Viena am locuit aproape 9 luni iar in Bucuresti 3 , orasele sunt cam la fel de populate ca numar de locuitori iar Viena are o gramada de parcuri mici in cartiere pe unde alearga/face sport lumea fara probleme.O fi avand si Bucurestiul nu zic nu posibil sa nu le fi vazut eu in alea 3 luni pe toate.

      00
    • Gata, m-ați convins să mă mut înapoi în București, să moară mama lu’ Rafael.

      Ia ziceți, vă ține să beți apă de la robinet sau vă cărați până la Mega să luați apă la plastic, arzând pe drum bani și timp? Întreb fiindcă am la robinet apă de munte și nu am filtre instalate la fiecare robinet, o duc greu.

      Cu rablele cum stați? Faceți slalom printre ele, sunteți medaliați? Când pornește Petrică dieselul din 2003 nu anulează niște copaci? Pare că produceți de aproape 4 ori mai mult CO2 decât prostimea de aici și totuși aveți un PIB/c la jumătate (pe astea două capitale).

      Nu cumva pute pe străzi a gunoi și dacă deschideți geamul vi se face răuț? Întreb fiindcă la mine în cartier pute a Manner, când dau drumul ăia la fabrică. Eu cât de cât reușesc să mă plimb pe aici fără să-mi dau ficații și stomacul peste cap și fără să trag pe nas fum de la suedezi care ard diverse, dar hei, aveți mai mulți copaci.

      Separat, pe estetica orașului cu stăm? Cu salariile tot așa, ca de la ajutoare? Bine că ați găsit o coloană-n tabel care vă face să vă simțiți bine legat de ghena aia de oraș în care salahoriți – veți găsi și soluții ca lumea la probleme complexe? Sau măcar un IQ d-ăla, să nu râdă Koko de voi de pe lumea cealaltă?

      00
  4. Păi oare ce au de zis arhitecții orașelor, care autorizează pe bandă rulantă cartiere dormitor favele, gen isaran brașov, vivamus, sub cetate, că să citez câteva din Brașov, ce fac primăriile care nu cumpără teren să facă parcuri, să planteze copaci; la americani lipsa verdeții e coroborată cu sărăcia, la români este strâns legată de prostie.

    00
    • Prostie si fudulie.
      De obicei zona este cea mai importanta caracteristica la o achizitie imobiliara. Ori, o zona care are tone de praf dar n-are trotuare, asfalt, copaci, parcuri, gradinite scoli ar trebui sa fie cea mai ocolita. Dar, atata timp cat apartamentele sunt noi, paleste orice alt dezavantaj.
      De aceea nici nu se mai chinuie dezvoltatori sa ofere infrastuctura mai decenta – oamenii nu isi doresc mai mult decat un apartament nou.
      Iar brasovenii au o vorba – daca vrei copaci, du-te pe tampa. Sunt parcuri foarte putine si mici in oras, gradini verzi la blocuri sunt doar razlete in anumite zone. Si, ce e ciudat, e diferenta sesizabila in calitatea aerului. Sub tampa, e racoare, aer curat – 500m mai incolo te trec toate transpiratiile si simti ca te sufoci.

      00
  5. Nu prea inteleg de ce trebuie ca rezidentii sa aiba grija de copacii de pe marginea drumului (nu cei de la ei din curte)?
    Femeia zice la un moment dat ca primaria a vopsit drumurile cu ceva „reflective coating”. Nu era mai ieftin si mai eficient sa planteze + ude copaci de banii aia?
    Sau si la ei e cu „pai mie ce-mi iese?”

    00
    • Nu prea inteleg de ce trebuie ca rezidentii sa aiba grija de copacii de pe marginea drumului (nu cei de la ei din curte)?

      îți dai seama că sunt în altă țară, în alt județ, și fiecare autoritate locală are regulile ei, da?

  6. Am în București două curți pe care le-am înverzit masiv pe propria cheltuială. Toaletatul unui copac care a depășit înălțimea casei mă costă între 800 ron și 1200 ron pe an, în funcție de intervenție. În verile toride, trebuie udați chiar și zilnic (deci consum ridicat de apă, dar vestea bună este că pe măsură ce cresc, nu mai e nevoie de udat așa de des, că încep să facă umbră în jur și unii altora). Greblat frunze: minim o dată pe săptămână în lunile de toamnă. Săpat primăvara, uneori tratamente anti-purici și țânțari, cred că vorbim despre minim 2500-3500 ron/an cost de îngrijire pentru două curți mici. (dacă adaugi și uneltele, care trebuie amortizate, se mai adaugă).
    Priceless: răcoarea din fiecare zi toridă de vară, cântat de păsărele (se adună instant când e un petic de verdeață, multe își fac și cuib), miros de flori primăvara și vara, ceva fructe, dar puține toamna, plus plăcerea de a grădinari și activitatea în aer liber.

    Da, majoritatea vecinilor sunt împotriva pomilor, nu înțeleg de ce mă chinui atâta și nu betonez și eu curtea, ca să pot parca mașina. Plus plângeri constante că pomii mei le fac prea multă umbră și mizerie (frunze) în curțile lor. Am inclusiv un vecin care a insistat să mai tai din pomi, că îi fură lui oxigenul. Cam ăsta e nivelul! :D

    00
    • „Am inclusiv un vecin care a insistat să mai tai din pomi, că îi fură lui oxigenul.”

      Pai daca astia nu inteleg beneficiile unui copac, ne mai miram de existenta anti-vaccinistilor ?

      00
    • copacii fură oxigen?
      asta explică de ce mă simt obosită după ce lucrez prin grădină. hoții dreacu

      00
    • asta zic, nu mai bine betonezi și faci un foișor ca să stai la umbră? :)

      că pe aici așa se discută mereu. tai copacii, pui beton, faci foișor.

    • Wow… in ce zona din Bucuresti locuiesti tu de ai vecini atat de tampiti?
      Si vorbesti serios cand spui ca in fiecare an dai cateva mii bune de lei doar pe toaletarea copacilor? Cred ca trebuie sa cauti alta firma care cere mai putin de 1000 de lei/copac.

      00
    • @Andrei g: copacii de care vorbesc necesita alpinism utilitar, franghii, scari telescopice, chestii. Toaletarea „marunta” o pot face si eu cu o foarfeca de vie, dar da, platesc minim 800 ron pe an pe toaletarea profesionala. (tehnic vorbind, mai mult decat impozitul pe gradina + casa :D )
      Tampiti sunt peste tot, nu cred ca tine de cartier. :D

      00
  7. This is heat – this is poverty. Heat – poverty – heat – nig…poverty.

    00
  8. Dacă apa e puțină, să planteze specii care cresc în condiții de uscăciune și apa puțină. Găsești pe net exemple de oameni care și-au dedicat viața să inverzeasca câte o porțiune de pustiu. Și au reușit. Deci, nu este rocket science, există experiență în domeniu, dacă dorești cu adevărat se poate face.

    00
    • Cred ca problema principala in zonele respective este faptul ca majoritatea sunt chiriasi. Si atunci cand nu este proprietatea ta, nu prea ai nicio motivatie sa faci investitii pe termen lung. Unul dintre marile dezavantaje ale locuitului in chirie.

      00
    • Probabil. Din ce știu, tuia este OK. Doar în primul an sau doi are nevoie de apă să supraviețuiască. După aceea chiar rezistă destul de bine la secetă

      00
  9. Ma mutasem in Bucuresti din Sibiu.
    Aveam senzatia ca ma sufoc vara, imi venea sa imi smulg pielea de pe mine.
    Pe urma a trebuit sa fac niste drumuri in Phoenix, AZ, cu fostul job.
    Cand am revenit in Bucuresti am zis multamesc Doamne ca is acasa in the shithole.
    E ireala caldura aia de desert. Intri in mall -30 de grade, iesi afara +45, zicinca iti da cineva cu barosul peste tample.

    Enough offtopic.
    Nu creste mai nimic in desert, doar niste copacei cu frunza ca de maslin ce fac o plua umbra si pentru care probabil se incaiera cu Nevada pentru accesul la apa potabila.

    00
    • ma mira ce zici de Phoenix, am lucrat mult cu colegi de acolo si cand veneau aici in bucuresti vara efectiv se sufocau si una din explicatii a fost ca la noi era umezeala mult mai mare si confortul termic mai nasol decat acolo.
      iar partea cu AC da, confirm, cum veneau aici dadeau AC pe minim de iti exploda capul cand ieseai afara.
      la fel, la un alt job, cand am fost detasat in telaviv: cred ca umezeala era si mai mare acolo decat in bucuresti pt ca de data asta eu ma sufocam acolo si in birou cred ca erau 15grd, de stateam cu un hanorac pe mine ca imi inghetau mainile pe tastatura. Ieseam afara si simteam ca ma ia cu ameteala.

      00
    • @maxp nu are nicio legatura cu umezeala de acolo. Pur si simplu oamenii acolo nu ies din cladiri/masini in timpul zilei, deci habar nu au ce inseamna sa mearga 5 minute pe jos in 40+. Am fost de 2 ori in Phoenix si am ramas paf. Se nasc si mor in a/c.

      00
  10. Cum răcești un pic planeta?
    Ii dai umpic de Covid?!?

    00
  11. Cam mult comunism in clipul asta. Nu e chiar asa. Am locuit in Phoenix Metro 3ani aproape. Toti palmierii aia au linie separata de apa nepotabila. Cucoana nu a spus ca Phoenix e poate singurul oras unde exista doua linii de apa potabila: una pt consum si una nepotabila pt plante/copaci.
    Da, e caldura, dar e mai suportabil 40-45 grade uscat fata de 30-35 cu aer umed. Soselele-s boboc, e un paradis de condus, atat prin oras cat si pe autostrazi care-s multe.
    Zonele alea cu ‘low income’ is pline de ilegali, mexicani veniti peste border – asta e problema nr 1 acolo, nu ‘greenification’ sau egalizarea veniturilor ori ce-o mai fi in capul cucoanei asteia.
    Oricum, politicile legumei de Biden au sa distruga si AZ. Cartierele boboc de care cucoana nu a amintit deloc (Glendale, Peoria, Scottsdale) au sa fie infectate de ilegali. In ultimul timp mai e o problema – gramada din California se muta in Phoenix Area. Taxele-s prea mari in CA si se muta in AZ. Problema ca vin cu tot cu ideile comuniste din LA.

    00
    • Sorry, ma’ bad: 2 linii de apa: una potabila, pt consum si una nepotabila etc

      00
    • In 2001-2005 am locuit în Tucson, Az. Cam aceeași problemă. Sărăcia in any town USA o recunoști după lipsa copacilor. Cum pe atunci gps mapping era încă la început, mergeam după hartă, pe strada cutare pînă la strada cutare și apoi stinga sau dreapta. Așa că am tot nimerit, pînă am învățat, prin cartiere sărace din Tucson, mai prin sud. Că e și asta o chestie, nordul e mai spălat, sudul e cu împușcături. Phoenix e la fel, vedeți că sudul e sarac, nordul e verde și spălat.
      Sărăcia generează sărăcie (și încălzire locală).
      Ce vroiam sa zic in incheiere: Arizona nu are neapărat o problemă cu apa. Acu 84 de ani a fost încheiat Hoover Dam pe Colorado și de atunci au tras canale din Colorado să ude toată Arizona. Au afectat și flora și fauna în proces, dar au apă. N-am întrebat, dar se pare că totuși costă apa, nu e chiar gratis, de asta săracii nu-și permit să ude iarba sau un copăcel. Dar și municipalitatea ar putea să planteze niste palmieri, ceva ce nu necesită apă.

      La noi e un pic altfel, la noi românii se mută de la bloc la casă și nu au habar ce se întâmplă dincolo de pragul casei, la fel ca la bloc. Îngrijit iarbă, pus un copac, un trandafir, o tuia? Neah, o terasă, un pic de beton, e frumos și curat. Am un vecin care din 70m pătrați de iarbă mai are vreo 30 și contemplează cu să-i betoneze și pe ăia.

      00
    • @finch: Te contrazic, palmierii au nevoie de apa, de aia daca te uiti mai atent, toti palmierii AZ au ‘drip lines’. In legatura cu pretul pt apa, intr-adevar nu e cine-stie-ce:

      „According to a 2019 report, the average Phoenix family spends $41.69 on water per month. Since then, the municipal government has approved a 6% hike which works out to an additional $2.37 per month for the average customer. Phoenix residents also pay an environmental charge of $0.62 per 748 gallons of water used.”

      Aia cu bazine in spatele casei platesc mai mult, dar vegetatia nu prea.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile