“Sărbători în rate”

Titlul ăsta trona mare pe ecran la Realitatea Brasov zilele trecute. Ştirea era despre cum hotelierii din Poiană acceptă să vă petreceţi Revelionul la ei şi să plătiţi în rate. Am mai scris de asta, dar mi se pare incredibil de fiecare data când o aud.

Da, ştiu, şi săracii sau retarzii au drepturi. Dreptul la viaţă e cel de care abuzează cel mai des, în loc să fie dreptul de a munci. Pentru a avea ce mânca, îmbrăca şi bea. Noroc cu ratele, că acum ne putem trăi viaţa aşa cum visam. Nu după cum merităm, nu după cât muncim, după cât visam.

Ah, da, nu uitaţi de Şcoala de Bani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. pentru unele chestii e normal sa iei rate: casa, masina, aparate electrocasnice, lucrari la respectiva casa. pentru altele e stupid si nejustificat, pentru ca daca nu`ti permiti sa platesti cu banii jos: haine, concedii, cumparaturi diverse in magazin, inseamna ca ar trebui sa te orientezi spre ceva mai potrivit bugetului tau.

    00
  2. raportez cu respect: 54 de puncte pentru echipa mea la precalificare, domnu’ Zoso, deci sa nu mai zica nimeni ca cititorii lui Zoso e prosti, da?

    00
  3. @maddy: nici macar pentru masina n-ar trebui sa fie normal sa iti faci rate. Pentru casa inteleg, e din categoria „strict necesar”, dar masina… nu prea. Unde pui ca daca ai neaparata nevoie, gasesti si masini foarte ieftine, majoritatea fac credite sa isi cumpere masini pe care oricum nu si le permit. Dupa parerea mea, creditul/leasing-ul auto s-a inventat pentru firme, care nu isi permit sa investeasca toti banii deodata intr-un parc auto. La electrocasnice, e discutabil. Da, nu poti sta fara un frigider, dar poti sta fara cuptor cu microunde. Lucrari la respectiva casa.. depinde unde le incadrezi. Daca nu cade casa, nu stau in frig, nu ma inund (chestii urgente), prefer sa astept sa strang banii. De ce sa fac rate la jacuzzi? In cele din urma daca fac un calcul, strang banii cam in jumatate din timpul necesar platirii ratelor, cheltuind lunar aceeasi suma. Discutia e lunga… eu unul am prins oroare de rate, parintii mei fiind bagati pana la gat in asa ceva. Dar macar am reusit sa ii fac sa inteleaga: „never again”.

    @zoso: vazusem odata intr-un mall reclama intr-un magazin ca poti cumpara haine in rate, nimic nu ar trebui sa ne mai mire.

    Stii care cred eu ca e marele avantaj in traiul „rate-free”? Te ajuta foarte mult in a iti stabili prioritatile.

    00
  4. Apropo’ de scoala de bani. Situl tot nu le merge cum trebuie, dupa ce iti faci cont nu se logheaza. Vad ca nici nu raspund la mailurile de contact baietii. Daca puneau acolo un nr de telefon la care sa si raspunda, era un mare plus.

    00
  5. majoritatea romanilor cand se vad cu un ban in mana il papa. Nu exista notiunea de a planifica cheltuieliile, de a cumpara doar ceea ce este nevoie. Poate pentru unii din noi ar fi util sa primim salariul in rate zilnice, astfel incat sa fim nevoiti sa punem deoparte sume pentru a putea cumpara cele necesare. De multe ori timpul te ajuta sa revi asupra deciziilor pripite si te scuteste de cheltuieli nefondate.

    00
  6. Nu doar in Romania ci peste tot in lume, vacantele, la fel ca masinile, casele, electrocasnicele se cumpara pe datorie, in rate. Nu tine de iesirea din comunism ci de consumerismul in care traim. Si mie mi se pare absurd sa iti faci credit pt o vacanta, dar daca nu iti permiti altfel, ce sa faci?

    00
  7. in curand o sa ne luam hartie igienica in rate…wtf!daca nu ai strans un an intreg 200 de euro,cum kkt iti platesti ratele?

    00
  8. Nu vad care e problema. De ce ar fi mai normal sa iti iei mobil in rate, sau laptop, sau televizor, sau mai stiu eu ce. Hotelierii au un grad de ocupare mai mare, si astia mai amarati evadeaza un pic din cotidian. Nu cred ca romanii au inventat concediile in rate, la fel cum nu au inventat nici companiile aeriene low cost. Dar cum pe astea le folosesti si tu, si probabil majoritatea cititorilor nu te iei de ele :D

    00
  9. @gaben.ro: calculul tau e gresit. Ai de ales intre a pune 100E/luna deoparte inainte si sa mergi intr-un concediu de 1100Euro/an (pp ca 11 luni muncesti si 1 luna concediu – vis). Sau sa mergi intr-un concediu de 1100E/an si sa platesti apoi ~110-120E/luna. Sigur, 10-20E in plus/ luna nu pare mult, dar acelsi calcul il vei face si pentru masina, acelasi calcul il vei face si pentru electrocasnice, si asa ajung unii sa plateasca sute de E pe dobanzi (deci, pe nimic concret), lunar. Asta e capcana ratelor, si chestia pe care o speculeaza toate bancile, pentru a obtine profit.

    00
  10. Il intreb pe un vecin care isi cumparase un televizor CRT in rate cu buletinul de ce nu le-a achitat cu banul jos ca doar e vorba de 500ron. Raspunsul lui m-a lasat masca:”Lasa ca dau cate 40 de lei pe luna si nu se cunoaste”. Bineinteles vecinul meu e tot sarac, banii nu-i ajung si se intreaba de ce?

    00
  11. @galben.ro: ideea ar fi urmatoarea, cand pleci in concediu sa nu cheltui mai mult de jumatate de salariu dar sa ai un concediu super! ca daca stai sa strangi cate 100 de euro esti muritor de foame!

    00
  12. @Garm, daca reusesti sa faci o legatura coerentaintre companiile low-cost si cumparatul in rate ai o bere virtuala de la mine (si nu, faptul ca nici unele nici altele nu au fost inventate de romani nu e o legatura coerenta) .

    00
  13. fa un altfel de rationament. Daca mergi in concediu si strangi bani in fiecare luna. sa zicem ca pui 100 de euro in fiecare luna pentru concediu. si cand ai 1000 de euro pleci in concediu. Asta e ok?
    sau mergi in concediu si dupa aia pui cate 100 de euro in fiecare luna deoparte. aia nu e ok? mie mi se pare aproape acelasi lucru. tot 100 de euro dai pe luna!
    ca nu iti perimiti sa pui 100 de euro deoparte pe luna dar tu te duci in condediu de 1000 de euro atunci esti dobitoc.

    00
    • @gaben.ro: eu prefer sa imi fac socotelile inainte. aha, deci in concediul asta cheltui 1.000€, ca doar atata am. pe credit, daca nu mai am bani, ce fac?

  14. Da, mi se pare si mie o prostie…chit ca si eu am facut ceva similiar. M-am „bagat” in cardul de credit urat de tot cat eram in concediu in Grecia. :-))) Deci e cam the same shit. Asta e…regretele-s tardive.
    Oricum, e musai sa ai o poza in Grecia/Turcia/Croatia/Austria pe hi5/facebook. Pe langa cele cu nunta. :-| Tine de statutul de roman pur sange, cred. ;-)

    00
  15. Să nu uităm că există şi retarzi cu bani.

    00
  16. @Razvan
    „Si mie mi se pare absurd sa iti faci credit pt o vacanta, dar daca nu iti permiti altfel, ce sa faci?”
    Pai hmmm, oare ce faci… Nu te duci. Da, stiu, suna dur, sunt rau, n-ar trebui sa gandesc asa. Viata e dura.
    Vorba unui amic: „Bha am avut eu sa-ti imprumut 700Euro sa-ti iei bilete pentru state, daca nu aveam ce faceai ?”, „Nu stiu”, „Iti zic eu, stateai acasa. Te duceai in parc, ca e moka…”

    00
  17. @Andrei – Pai in mod evident ambele se adreseaza celor cu venituri mai mici (asta pentru un Burger virtual). Pentru un upgrade la Ursus as putea adauga ca probabil majoritatea vacantelor in rate se bazeaza pe servicii de cost redus (nu iti iei bilet la business class pentru vacanta in rate decat daca esti batut in cap). Daca ar fi sa cer un Carlsberg ar trebui sa adaug ca ambele se adreseaza celor ce vor sa isi depaseasca maca aparent statutul financiar (daca nu zbori foarte des nici cursele obisnuite nu sunt chiar exagerat de scumpe – evident economy class). Si pentru o Corona as mai adauga o chestie de finete: in ambele cazuri ambalajul iti ia ochii dar produsul adevarat este sub asteptari (sau cel putin asa am auzit).

    00
  18. Vacantele in rate la Poiana sunt din aceeasi categorie cu leasing-ul la Bentley sau imprumutul de nevoi personale pentru o poseta Vuitton.
    Incununarea unui astfel de efort financiar este poza ‘cu familia in vacanta’ in revista ‘ca(n)ca(n)’, in care protagonistii poarta si cate o tichie de margaritar. Pardon, de swarovski.

    00
  19. @Garm: Diferenta fundamentala intre cele doua este ca zborurile low cost chiar costa mai putin.
    Sa iti explic. Serviciul principal pe care il platesti la un zbor cu avionul este transportul din punctul X in punctul Y. Sa zbori cu low cost este o acceptare a faptului ca nu iti permiti conforutl curselor traditionale(discutabil si acest confort). Astfel renunti la o parte din confort, in acord cu situatia financiara proprie. Dar ajungi tot in Y.
    Vacanta in rate este cu totul alta mancare de peste. Pentru ca la vancata in rate nu renunti cu nimic la confort, ba chiar cheltui mai mult. Intelegi unde bat?
    Ca sunt unii care fac rate sa zboare cu low cost este adevarat, si trist. Dar nu inseamna ca transportul low cost e de vina. :))

    P.S. Corona is for pussies :D

    00
  20. Imi fac cont,nu imi trimite niciun mail de confirmare, nu ma pot loga. Si nu sunt singurul…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.