Salarii corecte pentru muncitorii textiliști?

Oamenii de la Declic au o petiție împotriva Initex, că ei au fabrici la noi în țară și exploatează muncitorii, dându-le salarii mici.

Industria modei se confruntă cu o problemă gravă legată de salariile extrem de mici ale lucrătorilor din fabrici românești, care sunt mult sub nivelul unui trai minim decent.

Comunitatea Declic, în parteneriat cu Mai bine, Clean Clothes Campaign România, REDU și Haine Curate, a lansat o petiție prin care solicităm Inditex, gigantul din spatele brandurilor Bershka, Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho și Pull&Bear, să se asigure că angajații din fabricile din România care produc în sistem lohn primesc salarii decente.

În timp ce Inditex raportează profituri record în România, de 75 de milioane de euro în 2022, angajații din fabricile sale sunt plătiți doar cu salariul minim legal, de 1.863 de lei net.

Exemple de fabrici care produc pentru branduri Inditex

  • Romanița – Caracal, Jud. Olt
  • Tanex – Sos. Bucuresti – Magurele
  • Simiz Fashion – Focșani, Vrancea, Romania
  • Eurotex Company, Iasi.
  • Certimpex, Focșani
  • Pandora Prod, Vrancea
  • Artifex, Foscani
  • Sorste, Focșani, fabrica fostei senatoare Sorina Placintă

Zonele din România cu cele mai multe fabrici de confecții:  Alba, Arges, Botosani, Buzau, Caras, Dolj, Iasi, Vrancea

    

OK. Ce putem face?

Să cumpărăm mai puține haine? Asta cred că e de la sine înțeles, că e mai bine pentru noi și pentru planetă să nu mai cumpărăm constant haine ieftine, pe care să le purtăm de câteva ori și apoi să le aruncăm sau să ne mințim că le reciclăm, pentru că ele tot aici ajung. Eu am abordat strategia asta, în loc de 12 tricouri ieftine mai bine trei bune, dar trebuie să fii și genul de persoană căreia nu-i pasă că e văzută de două ori în aceleași haine. Plus shoppingul continuu. Săptămânal la mall, săptămânal golit portofelul.

Să boicotăm brandurile astea? Da, ar merge, pentru cine cumpăra de la ei. Boicot înseamnă nu doar să nu mai cumperi de acolo, dar și să le dai niște mailuri în care să le explici de ce. Aș pune lejer și H&M și C&A pe lista asta, cel puțin la H&M calitatea hainelor a scăzut constant. Pe de altă parte, dacă nu mai cumpărăm de la ei, dau afară muncitorii care depind de salariile astea mici.

Să batem obrazul influencerilor care promovează brandurile astea și cumpăratul continuu de haine? Aici e și o chestie de finețe, că vă dați seama că nici ei nu ar cumpăra atâtea haine dacă nu ar face bani din asta. Dar puteți să le mai bateți obrazul că promovează fast fashion în timp ce sunt cu ecologia în gură.

Cum ziceam mai sus, problema e delicată, dacă cumperi mai puțin elimini locuri de muncă.

haine-risipaImage by fabrikasimf on Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

96 comentarii

  1. Am o vagă impresie ca produsele lucrate in ro nu sunt vândute in același loc. Deci nu ar fi afectate locurile de munca in caz de boicot. Poate mă înșel..

    Comentariu apreciat.523
  2. Unii saptamanal la mall, altii zilnic in Dedeman/Leroy ..

    Comentariu apreciat.1222
  3. Unii sunt de parere ca salariile ar trebui sa ramana mici in acest domeniu ca sa nu se inchida fabricile din Romania:
    https://arhiblog.ro/cine-plateste-de-fapt-salariul-minim/

    Comentariu apreciat.516
    • In primul rand vorbim de companii multinationale, nu de „Asociatia Doamnelor carora le place Croitoria din Micro 21”, nu ?

      Bun, pai salariile sunt platite din banii veniti de la clienti, apoi sunt platite din banii atrasi de la noi investitori. Mai vin si din linii de credit, garantate cu obiectul muncii si/sau activele imobiliare, poate chiar cele in care se desfasoara munca. Mai exista si subventii din partea statului.

      Nu neg, poate uneori salariile angajatilor chiar vin din buzunarul patronului, isi taie painea de la gura ca sa le plateasca angajatilor, dar nu si in cazul unui contractor la multinationala.

      Fabrica nu s-a inchis pentru ca au crescut salariile amarastenilor cu 339 lei net / 450 lei brut. S-a inchis pentru ca, pe putin, „patronii” romani au facut oversell la capacitatea reala a fabricii si si-au dat seama ca nu pot face fata nivelului de comenzi.

      Nu de alta dar la un brut anterior de 2550, o singura disponibilizare (si da e de cacat sa iti pierzi jobul) acoperea marirea pentru salariile a 5 angajati.

      129
    • Situația fabricii de la Brașov care producea pentru Dior și Gucci mi se pare reprezentativă pentru România. Directorul a preferat să dea vina pe Guvern că a crescut salariul minim, în loc să dea vina pe marile branduri că nu pot accepta o eventuală mică scădere a profitului. Ca el sunt mulți. Probabil li se pare un abuz că-i obligă Guvernul să plătească anumite salarii, dar nu li se pare un abuz că un client (mare și puternic și profitabil) vine și le spune „îmi produci la prețul ăsta sau pa contract.”

      121
    • Da, si eu sunt convins ca a concediat angajati pentru ca nu mai avea comenzi. Dar a prins ocazia sa se si planga putin de „cheltuieli”.

      82
  4. Nu tu propuneai acum niste ani sa se dea drumul la cianura la Rosia Montana, ca altfel mor aia de foame? Uite ca n-au murit. Cam la fel cu industriile astea axate pe consumerism tamp.

    Comentariu apreciat.8116
    • nu, eu propuneam să se facă ceva pentru zona aia, nu să le spui „stați pe un munte de aur, dar muriți de foame”. am mai fost prin zonă acum un an, e la fel, nu prea vin bucureștenii să facă turism acolo, nu-mi dau seama de ce.

    • Drumul pana acolo e dificil și lung. Ajuns acolo, în afara de dormit și făcut poze, efectiv nu ai ce sa faci. Poți sa te bucuri de liniște de incremeneste pasarea în zbor. E ceva aparte în acest sens. Mâncare trebuie sa iti aduci cu tine.

      Cazările sunt de tipul vama veche circa anii 90. Puține, si modeste. Ceea ce nu este rău în sine. Dar e fix pe dos de ce își dorește romanul: hotel de lux pe hârtie, bairam, mâncare pt porci, iarba, beție.

      Nu a murit nimeni de foame acolo pt ca au plecat toți. Efectiv, e pustiu. Nu e foarte diferit de localitățile gold rush din SUA.

      Iar pe drumul dinspre Alba Iulia, este presărat de localități în curs de, sau complet părăsite.

      Comentariu apreciat.512
    • Ideea e ca și dacă vrei sa cheltui bani acolo și sa sprijini comunitatea de câteva familii câte au mai rămas, efectiv nu ai pe ce. Plătești pt o cazare o suma modica și aia e. Muzeul e închis, ghid pt vizitarea zonei nu exista. Mâncarea ți-o aduci în portbagaj.

      Statul roman și administrația locala ar putea promova zona, ar putea repara drumurile, ar putea amenaja rutele ce merita vizitate, ar putea renova casele de patrimoniu care ori sau prăbușit ori sunt pe cale sa, ar putea tine deschis muzeul, ar putea atrage un investitor pt a construi un restaurant și o cabana în zona, potrivita ca arhitectura cu locul. Ar putea crea o ruta de transport dinspre Sibiu sau Alba Iulia.

      Estimez ca fără vreo intervenție, în 10-20 de ani, nu vor mai exista rezidenți permanenți acolo. Dar asa e România. Turism inseamna sa fii jupuit pe litoral sau Valea Prahovei, după ce te-ai enervat jumate de zi în coloane interminabile pana acolo.

      Comentariu apreciat.322
    • @Ioan – acum 2 ani am dat o tura prin Toscana – desi au infrastructura (drumuri asfaltate in principal) situatia e cam la fel ca prin zonele rurale de la noi: sate depopulate fara prea multe afaceri prin zona. Au diverse cooperative si banuiesc ca si ceva bani de la guvern, dar realmente sunt zone in care nu au suficienti turisti sau suficiente oportunitati (gen scoala pentru copii, spitale, samd) pentru rezidenti.
      Ca exemplu:
      – pe google maps aparea ceva restaurant intr-un satuc din munte. dupa vreun sfert de ora si 2 ture printre cele 20-30 de case am dat de un tip care rupea ceva engleza care ne-a lamurit ca restaurantul respectiv nu mai exista de multisor
      – un restaurant cu mancare excelenta si cele mai mici preturi la care am mancat in vacanta respectiva (undeva la 80-90 euro pentru 4 persoane antreuri, felul 2, desert si vinul casei), aflat intr-un satuc la vreo 20 minute de coasta, a fost inchis undeva in anul urmator – am aflat asta incercand sa-l recomand unor prieteni.

      Pur si simplu majoritatea tinerilor isi doresc o viata mai buna si se muta inspre orase mari. Iar casele pe care le vinde administratia la 1 euro sau pe acolo atrag cel mult niste naivi sau niste oameni suficient de bogati sa aiba o a zecea resedinta de vacanta, nu oameni care vor sa traiasca ca la 1800.

      Comentariu apreciat.461
  5. trebuie să fii și genul de persoană căreia nu-i pasă că e văzută de două ori în aceleași haine

    Asta e o problema foarte mare pentru o groaza de idioti si – fara sa fiu misogin – de 10 ori mai mare la femei. Fereasca sfantul ca in doua zile random dintr-o saptamana random sa poarte acelasi tricou/pantaloni/bluza/pantofi, mai degraba s-ar imbolnavi de lepra.

    Comentariu apreciat.8515
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1273
    • @mm.bradu
      Adevarata inteligenta e sa realizezi ca e absolut irelevant numarul de tricouri. Ca nu conteaza daca luni porti un tricou, marti il speli si miercuri il porti din nou. Si ca parerea altora e la fel de utila ca si igrasia.

      Comentariu apreciat.966
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2572
    • @nm.bradu: Hainele se mai și spală… Nimeni nu a zis să mergi la o întâlnire sau mai știu eu oriunde, cu același haine, într-un interval scurt de timp, de câteva zile să spunem, dar în general, pe stradă poți merge cu același tricou 2-3 zile la rând, că nu moare nimeni, eventual spălat puțin… Ok, la lenjerie intima și șosete, de acord, nu prea poți purta o pereche de șosete/boxeri ceva mai mult de o zi, fără să-i speli puțin sau să iei altă pereche și aia la rufe murdare.

      254
    • Evident, ideea e și să ai igiena corporală, că degeaba pe dai la subsiori cu deodorant, dacă acolo e strat de sudoare… Când știi că ieși undeva, minim-minimorum, măcar în zonele intime și pe picioare, dinți te speli.

      172
    • NOU
      #26

      hai s-o dau pe aia nesuferită, dar na, nu mă pot abține!
      Dacă nu ești moldovean, indiferent că știi că ieși undeva sau nu, minimul minimorum e să te speli, și pe dinți la fel!

      Indecis. Tu ce zici?1228
    • @Sabotor – voi spalati tricourile? /s

      180
    • @babu eu le donez unor comunități din Africa. Adica le arunc în Dunăre și le duce apa, bio, eco, fără poluare, transport gratis /s

      241
    • @Toma: Sunt ieșean și mă spăl frecvent pe dinți și alte cele… Ușor cu generalizările, că dacă ai văzut tu câțiva care nu au grijă de ei și de igiena corporală, astea sunt excepții. Sunt și destui vestici certați cu igiena, btw.

      Indecis. Tu ce zici?284
    • @Ciprian Mai trimiteti si in alta parte ca africanii au primit destule.

      30
    • @nm.bradu
      Nu ma pun sa dezbat acu tot raspunsul tau, dar de o chestie sunt curios: poti sa explici care e problema daca la doua intalniri cu o doamna ai aceleasi haine (spalate intre timp, sa fim intelesi)? Nu te iau peste picior, sunt cu adevarat curios.

      62
    • Nu am vrut sa sugerez ca ar fi vreo problema, desi poate ca asa mi a iesit.

      De ce nu imi place mie personal? Nu as vrea sa creada ca sunt lipsit de imaginatie, as vrea sa ma vada in culori diferite, daca am mai multe haine care pica bine pe mine imi place si mie sa arat asta, etc. Si da, probabil ca este si un element de „sa nu creada ca am doar un tricou”, ca vrem nu vrem, toti avem un grad de superficialitate, nu toata lumea e buddha sa conteze doar ce e pe interior.

      Per total, ma simt eu bine avand o garderoba mai bogata, la fel cum altii vor multe ceasuri, sau gadgeturi, sau mai stiu eu ce.

      De notat cau nu am comentat nimic cu privire la optiunile tale vestimentare. Ma enerveaza ca ii faci idioti pe altii care prefera altceva.

      23
    • Nu as vrea sa creada ca sunt lipsit de imaginatie, as vrea sa ma vada in culori diferite

      Sunt niste haine, FFS, nu asa-i arati ca nu esti lipsit de imaginatie.

      Si da, probabil ca este si un element de „sa nu creada ca am doar un tricou”, ca vrem nu vrem, toti avem un grad de superficialitate, nu toata lumea e buddha sa conteze doar ce e pe interior.

      Ar trebui sa ti se rupa de chestia asta. Ca idee, stiu oameni care daca-i scuturi bine nu cad 10 lei de pe ei, dar poarta doar tricouri „de firma” si nici nu concep sa poarte altceva decat Nike de 100 d euro. Si stiu si oameni cu bani (2 sunt chiar milionari in euro) care-si fac cumparaturi de haine cot la cot cu mine din Tesco.

      De notat cau nu am comentat nimic cu privire la optiunile tale vestimentare. Ma enerveaza ca ii faci idioti pe altii care prefera altceva.

      In caz ca n-ai observat, am zis ca-s idioti aia care se feresc ca de ciuma sa poarte acelasi tricou (spalat ma, nu murdar) in 2 zile oarecare din saptamana. Si sunt idioti, ca in momentul in care se caca atat de mult pe ei ca vai, nu pot fi vazuti cu acelasi tricou in 2 zile diferite din saptamana, n-ai cum sa le spui altfel. La fel ca si pipitele care – vai – daca au purtat o anume rochie la o nunta, nu mai pot merge cu ea la o alta nunta pentru ca pantof. Nu zice nimeni ca normalul e sa porti haine vechi sau murdare sau mai stiu eu ce, da’ mai da-o dracului de treaba, cata vreme hainele sunt curate si nu sunt invechite, e ok. Oricine-ti spune altceva e un imbecil.

      40
  6. Boicotul si scaderea vanzarilor, chiar daca ar reusi, nu ar face decat sa transforme oamenii aia din prost platiti in someri. Ca daca aveau alternative, nu mai erau demult acolo.

    Acolo e buba. Si sunt greu de scos zonele alea din subdezvoltare. Dureaza, costa bani si e nevoie si de vointa politica. Ca altfel, cred ca e greu sa ii impresionezi pe aia de la Romanita Caracal cu o petitie

    Comentariu apreciat.416
    • Ca daca aveau alternative, nu mai erau demult acolo.

      Sau copiii patronilor au nevoie de Lamborghini nou, nu știm…

      62
    • @Phaff, cu siguranta si copii patronilor au nevoie de Lamborghini nou. Doar ca scaderea consumului nu ii va ajuta cu nimic pe acei muncitori. Sunt niste discutii total diferite.

      10
  7. Ceva haine Made in Romania prin Belgia. La Carrefour marca Tex cu multe haine Made in Ro. Curelele de la Tommy Hilfinger din Bruges, la fel, din Ro.

    Comentariu apreciat.271
  8. sa ia de la pensiile speciale si sa dea la croitorese; si, in general, sa revenim la economia planificata de tip socialist; a zis si Ciolacu ca economia de piata nu functioneaza; sigur, n-a zis ca nu functioneaza tocmai din cauza interventiilor cretine ale statului, directe si indirecte, in diverse feluri; pe carnatii de IT-isti ii scutesti de impozit si apoi te miri ca-s unii napastuiti in alte sectoare economice ?!; sunt IT-ist :)

    Indecis. Tu ce zici?2026
  9. O deducere a impozitului pe profit pentru firmele în cadrul cărora un anumit procentaj de salariați (salariați care nu necesită pregătire specializată) depășesc salariul minim pe economie -aplicată pe domenii de activitate.

    53
  10. te contrazic. calitatea hainelor h&m nu a scazut constant. nu avea cum tinand cont ca au inceput cu calitate 0. ar fi minus infinit acum.

    Comentariu apreciat.412
    • H&M au distrus calitatea hainelor cam pe cand au venit in Romania, poate chiar un pic inainte.
      Anul trecut am donat un pulover H&M cumparat la prima mea iesire din tara, prin 2001 sau 2002. Era un pic patat de mancare, un pic decolorat si un pic mai mult mulat pe burta, in rest tesatura era intacta.

      Si nu doar ei.
      Nevasta-mea si-a luat anul trecut un pulover de la Massimo Duti, a dat ceva obscen gen 100 de euro (era din lana de alpaca bio de pe creasta nordica a K2-ului sau ceva), si dupa 2 purtari(nu spalari!) era scamosat tot.

      Indecis. Tu ce zici?285
    • De la Massimo Dutti la Maximo Dooty :D

      70
  11. „Eu am abordat strategia asta, în loc de 12 tricouri ieftine mai bine trei bune”
    in 2011 am facut o aroganta si mi-am luat 5 tricouri tip polo la promotie de la o reprezentanta Hugo Boss din Viena. 45eur/buc. le am si astazi, iar dupa sute de spalari cred ca arata aproape ca in ziua in care le-am cumparat. hai sa zic maxim 10%-15% decolorate. de la Zara trebuia sa-mi iau cel putin 10 buc ca sa ma tina la fel de mult.

    Comentariu apreciat.301
    • Nu stiu domle, io iau de la Zara cand prind la sub 10e camasa. In pandemie am prins la 8euro si ceva, albe, simple, am luat vreo 20 sau mai multe, nu stiu, le-am imprsdtist prin toate sifonierele dar sigur am sa am peste 10 ani din ele daca nu se emancipeaza burta subit. Nu-mi fac grija sa spal des, cand vine un weekend bag o balie si aia e.

      58
    • Vestea buna e ca azi ai da mai mult pe 10 bucati la Zara decat ai dat atunci pe alea 5 bucati la Hugo.

      100
    • Nu conteaza marca. Cumparari bumbac PIMA sau SUPIMA(the best). o sa reziste la sute de spalari. in plus, SUPIMA are o finete inegalabila.

      151
  12. am camasi de 8 – 9 ani, tricouri de 6-7

    81
  13. Privim problema greșit.
    3000 brut din care 1800 .net iar restul ia statul roman.
    Dacă nu s-ar impozita minimul pe economie ar fi ceva dar iar e de munca ca trebuie verificat ce și cum de ce la minim și etc.
    Adică instituțiile statului sa își facă treaba.
    Plus ca pe lângă banii aia mai ai bonuri de masa și tot asa.

    205
    • Pai hai sa nu se impoziteze nici cel mediu!
      Nici cel mare!

      Ah stai, că nu mai rezolvam nimic…

      55
    • Nu sunt economist dar daca nu mai platesti cas, cum mai contribui la pensie ? daca nu mai platesti nici cass, ce se intampla cu asigurarea medicala de stat ? sau te referi doar la impozitul pe venit, ala din care in teorie sunt alimentate bugetele locale ?

      30
    • @Mihaela pana și asistații sociali au asigurare medicala și ei nu contribuie cu nimic.
      Rolul statului e sa își protejeze cetățenii nu taxe.
      Dar na @Phaff eu zic sa le mărim.

      14
    • Asistatii social sunt vreo 160.000, si in afara de asigurarea aia medicala chinuita, nu vor primi nicio pensie. Angajatii pe salariul minim sunt vreo 2 milioane, aproape o treime din totalul fortei de munca. Sunt de acord ca acela e unul dintre rolurile principale ale statului, dar banii aia nu cad din cer, sunt tot din taxe, impozite, accize, TVA.

      Zic doar ca noi deja avem probleme mari cu plata pensiilor, ne imprumutam pentru o parte din ele, e un deficit masiv.

      Daca elimini contributiile, sistemul va intra in colaps, si nu neaparat pentru ca nu vor mai primi ei pensii peste 20-30 de ani (necontribuind la CAS), ci pentru ca din taxele lor se platesc pensiile de azi.

      Nu stiu, mi se pare ciudata propunerea asta, fara un fundament economic concret.

      50
    • @Vlad . E o propunere legislativa inaintata de catre USR pe tema aia de care zici tu . Ghici ce ! A fost respinsa de catre senat in noiembrie.

      https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20523

      20
    • Am uitat sa scriu la comentariul anterior (cel trimis spre aprobare).
      CASS-ul ar trebui fixat la 10% din salariul minim nu din cat castigi . Nu mi se pare normal ca unul care castiga minim pe economie sa plateasca 280 de lei cass-ul si eu sa fiu taxat cu aproape 900 de lei.Pentru fix aceleasi servicii (de cacat)

      37
    • @Vlad, in general reducerile de taxe se fac atunci cand vrei sa incurajezi un anumit domeniu. Asadar care ar fi planul aici, sa incurajam munca pe salariul minim pe economie?
      Nu crezi ca pe termen lung asta va duce la cresterea numarului de angajati care lucreaza pe minimul pe economie?

      Nu stiu ce taxe ai propune tu sa se reduca, dar sa presupunem ca acesti angajati nu vor mai plati deloc taxe si vor pleca acasa cu cei 3000 de lei.
      Asta inseamna ca un angajat cu salariul brut de 3000 de lei care nu plateste taxe va avea un net mai mare decat un angajat cu salariul brut de 5000 de lei, dar care plateste taxe.

      Si atunci nu ar fi mai bine sa treaca si acei angajati de la 5000 la 3000 de lei brut?

      Sau de fapt discuti despre impozit pe salariu progresiv?
      – pana in 3000 impozitul sa fie zero
      – pentru sumele intre 3000 si 5000 impozitul sa fie 10%
      – pentru sumele intre 5000 si 10000 impozitul sa fie 15%
      – etc.

      40
    • @Mihalea bani la buget ?
      Dacă politia ar ieși în strada zilnic la verificat itp asigurare centura vb la telefonul și asa mai departe pentru restul instituțiilor ar fi bani la buget.
      Dar asta impune munca fizica și noi știm ca nu e tocmai punctul lor fizic.
      @Andrei zicem ca îmi dai 3000 în mana.
      Banii aia nu se întorc în circuit nu tot plătesc tva la fiecare cos de cumpărături?
      Nu creste puterea de cumpărare?
      Nu-s expert dar eu știu ca cumpăr mai mult când am.mai.multi bani disponibili.
      La construcții se poate în agricultura se poate în IT se poate.

      06
    • @Vlad, ai ignorat total ce am zis eu si ai adus niste argumente care nu au legatura cu discutia.

      Presupunem ca se scot toate taxele pentru salariul minim pe economie si atunci repet intrebarea:
      „Daca un angajat care acum are salariu brut de 5000 de lei va primi net mai putin decat cel care are brut 3000 de lei, de ce sa nu treaca toti cei cu salarii de pana in 5000 de lei la salariul minim pe economie?”

      20
    • @andrei exista itm.
      Când treci de la o salarizare la alta trebuie sa ai argumente studii superioare etc.
      Când treci subit la o fiscalitate mai lejera apare imediat o anomalie în sistem.
      Dar iar e de munca pentru cineva.

      03
    • @Vlad, esti serios aici?
      Spui ca ITM-ul ar trebui sa verifice de ce a fost micsorat salariul unui angajat? Adica pe langa scutirea de impozite pentru salariul minim pe economie, ar trebui data o lege care sa interzica trecerea la un salariu mai mic?

      20
    • @Andrei ITM se ocupa de asta.
      Toate modificările aduse la salariile actuale se fac în baza unor legi date.
      Și se transmit în revista.In caz de ceva neclarități ai control.

      02
    • @Revisal

      02
    • @Vlad, deci daca mie imi scade angajatorul salariul, ITM-ul se autosesizeaza si il amendeaza pentru asta?
      Sau daca firma X care angajat oameni pe salariu de 5000 de lei decide ca de maine sa ofere maxim 3000 de lei, din nou vine ITM-ul si ii amendeaza?

      Eu nu am auzit de asa ceva? Ai vreun articol de lege care sa specifice ca o firma nu are dreptul de a modifica salariul unui angajat daca si acesta este de acord?

      10
    • @Andrei la orice modificare de contract se face un act adițional.
      Dacă tu ai semnat pe 5000 nu ai cum sa primești 4000 ca asa vrea firma respectiva.
      Se face un act adițional la contract și dacă ești și tu de acord primești 4000 dacă nu îți dai demisia.
      Doar nu suntem pe plantație.fiecare contract de munca și fiecare modificare se înregistrează în revisal și după ești obligat ca angajator sa transmiți la ITM.
      Im caz de o anomalie reclamație etc are control.
      Asa știam eu ca stau lucrurile.daca ma.insel asta e.

      02
  14. Nu are treaba sula cu prefectura. Hai sa nu amestecam lucrurile. Cum ai putea sa platesti mai bine textilistii ? Ar fi cazul ca UE sa puna taxe mari la hainele de import ieftine din India si Pakistan si astfel sa incurajeze productia autohtona.

    245
  15. nici nici.

    Solutia de dreapta la aceasta problema ar fi ca oamenii capabili de produse de lux sa isi faca propriile branduri romanesti.

    93
  16. NOU
    #74

    Vad e trendul asta de costume, si mai nou, inclusiv pantaloni de trening, blugi, „made to measure”, la niste preturi prohibitive gen 1000-2000 lei perechea. Aparent toate atelierele de acest tip sunt conduse de croitori barbati lumbersexuali si aparent, le merge extraordinar.
    Cat de greu ar fi pentru o tanti care toata ziua coase, sa faca acelasi lucru ?

    201
    • Ar fi foarte greu.
      Eficienta intre o linie de productie si o modeliera, variaza si pana la 300% (timp 4x).
      Pe langa asta refaci o gradare, o incadrezi, tai manual.
      De aici preturile.

      112
    • Se poate automatiza partial, dar iarasi, e bespoke. Chiar si cu automatizari, cauta Eurolaser GmbH si Zund – dar care costa de rup, deci trebuiesc recuperate cumva – tot nu e acelasi nivel de productivitate ca al unei linii de productie.

      10
    • De altfel, daca ai bani, poti fura ideea:
      1. Fotogrametrie pe client ca sa generezi un cloud point, exista tooluri free.
      2. Iei o mesa umana din poser / daz / makehuman (asta e free) / CC si faci fitting la caracter pe cloud pointul fotogrametric.
      3. Importi mesa umana fitted in Marvelous Designer si proiectezi haina pe mesa.
      4. Exporti piesele pentru haina in format stil CNC
      5. Tai cu laser bucatile de material
      6. Dai bucatile de material la cusut
      7. Profit (!?)

      18
    • NOU
      #78

      Nu m-am referit sa faca acelasi lucru tot in regim de lohn, ci acele croitorii sa faca haine romanesti ajustate pe client, mai ales cei din jurul oraselor mari. In sensul ca si la sfert din tarifarul orar al lui gica tailor, tot ar fi peste ce castiga din lohn.
      Evident ca nu au aceeasi productivitate si implicit, hainele vor fi mai scumpe, dar cum ziceam mai sus, exista cerere.
      Si apoi nu cred ca toate hainele facute de gica tailor sunt 100% custom, ci au deja marimi prefabricate, cu material/cusaturi lasate in asa fel incat sa permita ajustarea.

      00
    • @ciocolatiulverde, majoritatea celor din industria lohn nu ar fi in stare sa produca o pereche de pantaloni bespoke. Sunt doar cativa care au pregatire de croitor, in schimb majoritatea fac aceeasi activitate banala zi de zi. De exemplu unii muncitori din fabrici se ocupa doar sa coasa nasturi, altii cos doar buzunarul drept, altii cos doar tivul, etc.

      21
  17. Sau o zecime de norma in justitie…

    51
  18. Eu am abordat strategia asta, în loc de 12 tricouri ieftine tot 12 tricouri ieftine aleg!
    Intre 12 tricouri ieftine și 12 tricouri scumpe nu e nici o diferența, tricoul ieftin îl port zi de zi, pe ala mai scump ceva mai rar. Raportul purtat/cost e de partea tricoului ieftin!

    53
    • @ edit: la mine tricou ieftin înseamna sa cumpăr 50 de bucăți la 2 euro maxim . Tricouri pe care le port 4-5 ani în curte sau casa!

      12
  19. Boicotul nu a functionat niciodata, niciunde, oamenii sarmani nu isi permit sa boicoteze si ei sunt majoritatea. Probabil ca tot cresterea salariului minim va regla cu timpul aceste probleme, gen un 3000 net, dar crescut progresiv in 4-6 ani pe masura ce inflatia se stabilizeaza.

    81
    • Pur si simplu discutam de cerere si oferta pe piata muncii. Atata timp cat nu au optiuni mai bune, oamenii aia vor continua sa munceasca pe sume derizorii.

      30
    • @Mihalea – pentru ca focusul este gresit. Aia sarmani se concentreaza in a cere salarii mai mari sau chirii mai mici in loc sa se concentreze in cum pot trece in alta categorie, gen de la manipulant la sofer.

      03
  20. Prima abordare mie mi se pare de foarte mult bun simț. La a doua, parcă aș vrea înainte să am un răspuns de la Inditex. Că na, poate doamna Marta&Co nu știe ce se petrece în România, nu știe că salariul minim pe care îl dau fabricile muncitorilor este unul mult sub „living wage”-ul despre care compania declară că este preocupată să fie asigurat în tot lanțul său de valoare, poate că, poate că. La urma urmei, și când dai pe cineva în judecată, mai întâi trebuie să-i trimiți o plângere prealabilă prin care să exprimi ce te doare și să soliciți un răspuns. Iar boicotul este ca un dat în judecată, e o chestie extrem de serioasă, mai ales dacă se face la nivel macro. Sigur, dacă nu am un răspuns concret, dacă răspunsul e o infecție PR-istică, boicotul devine o opțiune rezonabilă. Shame-ul la influenceri mie mi se pare un pic cam dur. Adică ok, sigur că apreciez mult mai mult pe un influencer/o influenceră (sau influenceriță?) care nu promovează doar frumusețea și importanța fashion-ului, ci și valori care țin de sustenabilitate, protecția mediului sau a drepturilor oamenilor.
    Oricum, pe lângă astea, extrem de important consider că este mentalitatea. Am observat, mai mult decât mi-aș fi dorit, concepții de genul: „vai, ne pleacă investitorii dacă îi presăm să asigure salarii decente”, „e o piață liberă, e dreptul privatului să stabilească ce și cum”, „angajații să se reprofileze/să plece dacă nu le convine”, „uăileleu, păi dacă cresc salariile cresc prețurile, inflația etc”, „dar productivitatea? să crească productivitatea mai întâi” și tot felul de din astea care-s pe sistemul „da, sigur, orice om are dreptul la un salariu decent pe munca sa, orice muncă, dar…”. Da, subiectul este delicat. Dar tocmai de asta merită discutat, analizat, disecat. Cu delicatețe, desigur. :-)

    74
    • @Anduta – Nu exista o discutie decenta pentru ca nu vrem sa acceptam realitatea. Ne place sa ne uitam peste tot, sa cautam oferte, preturi mai scazute insa cand este vorba de noi nu vrem ca o firma sa aiba acelasi drept de a cauta in jur si a plati mai putin, vrem sa ne ofere cat vrem noi, nu?

      21
    • Bigbear, dacă înțeleg bine, comparăm dreptul unui angajat la un trai demn dintr-un salariu cât de cât decent vs dreptul firmelor la profituri oricât de mari, obținute inclusiv prin practici de neglijare sau încălcare a dreptului anterior. Teoretic, ambele sunt drepturi și pare că ar trebui respectate in aceeași măsură, că altfel riscăm să facem o nedreptate, ceea ce ar fi de neiertat. Realitatea pe care o văd eu e că dreptul omului/angajatului la un salariu din care să poată trăi minim decent este superior dreptului unei firme de a obține profituri exorbitante, indiferent cum. O fi nedrept asta față de o firmă precum Inditex?

      11
    • @Anduța ce zici de dreptul „dacă trăiesc eu bine poți și tu să trăiești bine pe lângă mine?”.

      00
    • Laur, apăi dezvoltă puțn, că uite ce secenariu ipotetic mi-a răsărit in cap: lucrătoare în confecții la o fabrică din România ce produce pentru, să zicem, Massimo Dutti, la masă cu domnul Amancio, fondatorul Inditex și unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Și-i spune Amancio treaba asta. Eu sunt prin preajmă, tocmai le aduc băutura. Zic că ar fi tare nedrept pentru biata sangria, să ajungă pe cap și nu unde are in mod normal dreptul să ajungă.

      01
    • 🙂 mișto … însă general vorbind, bastonul de mareșal e în geniul fiecărui soldat.

      00
  21. Imi amintesc acum cativa ani un intreprinzator cipriot (?) in domeniul textil exprimandu-si parerea despre activitatea angajatelor intr-un mod constructiv , are cineva salvat pe undeva?
    ( text adaptat normelor in vigoare ,de fapt vroiam sa spun ” un cacat civilizat jignea sclavele romanesti suparat ca vitele astea est-europene vor si bani pentru munca lor , de aia suntem ultimii in ue si ne pleaca investitorii fmm)

    10
  22. Din rticol reiese ca cele mai multe firme de confectii sunt in Moldova si in sudul Romaniei. In Ardeal sunt foarte multe firme care lucreaza exclusiv pentru Germania. Este o lupta fantastica, pentru fiecare banut si clientul nu vrea sa ofere mai multa manopera nici sa ii pici cu ceara. Daca nu ne convine se duc in Bulgaria, Ucraina, Serbia. Salariile sunt mai mari decat spuneti in articol, dar sunt extrem de mici fata de cat castiga bugetarii nostri demni, ca ei sunt singura categorie din Romania, care sunt renumerati cat de cat corect, sau ma rog… Cine cunoaste cu adevarat industria textila, stie ca aceasta munca nu este usoara deloc. Ca denumirea de ”industrie usoara”, suna cam paradoxal. Trebuie sa iti efectuezi normele, trebuie sa iti urmaresti termenele si bineinteles trebuie sa lucrezi la un nivel inalt de calitate dupa standardele strainilor . Aici vorbesc de firme mult mai tari decat retailerul despre care se scrie in articol. Datorita salariilor, firmele de confectii care au supravietuit ”pandemiei”, aduc straini din Bangladesh si Sri Lanka, angajati care vor lucra pentru bani mai putini decat romanii si totusi vor lucra performant . Asta este viitorul. Dar strainii nu vor plati mai mult ! Atata timp cat statul roman te omoara cu impozite si taxe si nu te ajuta cu nimic, cam asta este situatia. Tineretul nu mai vrea sa invete in acest domeniu. Si acest aspect, trebuie luat in calcul. Meseriasii care inca lucreaza se apropie vertiginos de pensie, deja majoritatea angajatilor sunt persoane de varsta a 2-a si chiar a 3-a. In foarte multe orase din Ardeal, industria majoritara a fost industria textila. Numai la mine in oras, exista fabrica de confectii cu 2000 de angajati si tesatorie la fel cu peste 1000 de angajati, chiar si cea mai mare fabrica de tricotaje din sud-estul Europei. Toate s-au inchis rand pe rand, cei care au ramas sunt adevarati luptatori. Dar cine stie pana cand…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile