să râdem cu ZF

Se dau 2 ştiri, bazate pe un şi acelaşi studiu al IDC.

Prima, apărută în Ziarul Financiar de ieri.
Fabrica de PC-uri Complet Electro Serv (CES), detinuta de Altex, a reusit sa domine in mod categoric piata valorica de PC din trimestrul doi, dupa ce in primul trimestru nu se afla in top 5 vanzatori de PC-uri, conform unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei IDC. Astfel, CES, care asambleaza PC-uri, a avut o cota valorica de piata de 37,4%, fiind urmat de Dell cu o cota valorica de 7,7%.

A doua, apărută acum câteva minute pe rss feedul Antena3.
Din punct de vedere al numărului de unităţi vândute piaţa a fost dominată de Flamingo Computers cu o cotă de piaţă de 12%, urmată de Complet Electro Serv cu 11%, şi K-Tech cu 9,9%. Poziţiile următoare au fost ocupate de Dell (7,6%), Fujitsu Siemens (7,5%) şi alte companii cu 52%.

Nu-i aşa că e cam mare diferenţa dintre procentele de ieri (când s-a dat la tipar ZFul) până azi?
După o mică investigaţie, se pare că IDC avea de plătit o poliţă mai veche ZFului şi le-au dat nişte cifre mai umflate.
Asta deşi bănuiala mea e că Altex dă un ban să stea în faţă..

victor, ai legatura!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

 1. vezi c? ?n prima vorbe?te de cota din pia?a valoric? (????) ?i ?n a doua de pia?a ?n unit??i v?ndute

  00
 2. chiar daca tu le-ai comparat intre ele, pana la urma s-a dovedit ca studiul era gresit pe valoric… vezi in zf de azi. :)

  00
 3. radu a lamurit cumva lucrurile, dar daca am fost invitat sa-mi dau cu parerea, bag si eu niste chestii:

  nu neaparat din nevoia de a ma disculpa, trebuie sa mentionez ca nu m-am ocupat deloc de aceste materiale din zf.. dar o sa ma ocup de acum incolo ( desi i-am predat sectia lui adrian seceleanu) care e si el in concediu – si va spun imediat cum…

  ceva istorie: dupa ce idc ne-a trimis studiul (in premiera cum a mentionat) a revenit a doua zi cu corecturi astfel incat, de pilda, cresterea pietei de pc-uri, ca valoare, s-a metamorfozat de la plus 46,6% la minus 2,6% !!!!

  in sfarsit, pentru mine e inexplicabila deocamdata aceasta jonglerie cu cifrele si nu exclud ceea ce presupune zoso, cum nu exclud nici anumite interese pe piata… asadar, am vorbit cu colegii de la ZF care se ocupa de IT&C si de acum vom fi extrem de precauti ( pana a le ignora) cand vom mai avea de-a face cu studii de piata in privinta computerelor, fie si din motivul ca piata autohtona nu se simte prea bine, adica e in scadere fata de 2005

  de altfel, eu nu mai vorbesc de mult cu idc-ul (era o fatuca acolo care a trimis o scrisoare isterica tuturor jurnalistilor IT&C in care ne balacarea dupa un conflict nu foarte aprins, mai degraba o polemica)
  si va spun sincer ca chiar n-o sa avem ce pierde daca ignoram anumikte studii suspecte

  in defintiv nici pe piata de telefonie mobila nu exista studii publice si ne descurcam :)

  si apropo, zoso ( n-am baut nici o bere impreuna dar sper ca pot sa te apelez asa), nu cu mult timp in urma in clasamentul vendorilor alcatuit de idc existau doi producatori care au disparut fara urma .. si mama-mama ce productie aveau conform idc!!! noi am intrebat la vremea respectiva( mi-e lene sa caut acum in arhiva, dar daca trebuie o fac) iar raspunsul a fost in doi peri ….
  concurs: trimit 10 cutii de becks celui care ii nominalizeaza aici pe cei doi mari disparuti in ceata

  00
 4. in principiu ai merita 5 beri :) dar cum intelegerea e sa-i nominalizezi pe amandoi, mai asteptam

  00
 5. pai, d’aia o sa-i punem la spam pe unii care ne trimit studii de piata… oricum am pastrat toata corespondenta pe subiectul asta… poate o trimit tradusa frumusel direct la america…

  in definitiv, la dosarul de credit la banca da bine un articol decupat din ZF in care esti plasat ff bine pe piata…

  abia m-am infierbantat, deja mintea mea paranoica
  :) face niste legaturi… va tin la curent…
  nu de alta dar unii isi rad in barba acum…
  si oricum , un pic de intelegere va rog, ca nimeni nu e infailibil…

  00
 6. Uuu.. i love becks. E cumva vorba de Romsoft (am vrut sa le fac o comanda anul asta si m-am linistit). Altul pe care nu-l vad in studiul asta ar fi HP-ul dar aici stiu cauzele si era de asteptat scaderea.

  00
 7. victor, radu, ei doar au servit zf-ului ceva rece. si zful a inghitit totul.

  In varianta gresita a studiului oficialii IDC afirmau ca piata a crescut in trimestrul doi valoric cu 46,4% fata de aceasi perioada a anului trecut. De fapt, piata a scazut valoric cu 2,6%. Si topul companiilor din punctul de vedere al cotei de piata valorice a fost schimbat radical. Astfel, Dell se afla pe primul loc cu o cota de piata de 11,5%, urmat de Fujitsu Siemens (10,8%), Hewlett-Packard (10,8%), Flamingo Computers (9,8%), K-Tech 6,9% si alte companii (50,2%).

 8. asa asa, vrem sa vedem sange!

 9. dan, stii doar ca nimic nu e fair pe lumea asta… si cel mai enervant lucru e sa te ia luema de prost… nu ca ( vorbesc in general) ai putea sa fii tot timpul smart, dar totul e sa nu te faca pe fata… mai ales ca aceia care dau dovada de tupeu se dovedesc pana la urma ( uneori) extrem de fraieri…

  oricum, multumesc zoso… in seara asta n-am mai citit ziarele :)

  00
 10. Ca sa nu mai spun, cu tot respectul pentru ZF , ca nu e fair sa dai informatii la un singur ziar, si la restul presei peste 2 zile.
  Macar da-le dupa ora inchiderii editiei :-))
  Oricum este o politica falimentara pentru IDC… Sunt convins ca rapoartele lor sunt facute dupa modelul cota de piata din sumele contribuite de firmele respective la bugetul IDG.

  00
 11. Si zoso, la informatia asta te-am luat la viteza.
  e 1-1

  00
 12. dan, eu nu am dat informatia, ci discrepanta dintre cele doua sondaje.

  nu e fair, si asta treia sa li se aprinda beculetul celor de la zf. dar ei s-au lacomit cu „noi primii” si aia a fost.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube