Rubrica de psihologie: Ce spun degetele despre tine ca persoană

Deşi sună a chiromanţie, există o legătură între lungimea degetelor unei persoane şi psihologia acesteia. Mai mult, lungimea degetelor unui bărbat poate spune despre acesta cât de bine se poartă cu femeile. Şi avem şi studiile ştiinţifice care să o dovedească.

Vorbim mai exact de diferenţa de lungime dintre arătător (degetul alăturat degetului mare al mâinii) şi inelar (degetul de lângă degetul mic al mâinii). Cercetările arată că cu cât este mai mare diferenţa de înălţime dintre inelar şi arătător, cu atât mai masculin eşti. În timpul dezvoltării fetusului, cu cât acesta este mai bombardat de testosteron, cu atât inelarul mâinilor creşte. Prin urmare, datorită nivelului ridicat de testosteron din corp, persoanele cu un inelar mai mare decât arătătorul sunt mai bărbătoase (şi aici includem şi femeile cu trăsături masculine). Alte studii au făcut cercetări pe oameni atraşi de persoane de acelaşi sex şi au stabilit că diferenţa de înălţime dintre arătător şi inelar este mai mică în cazul lesbienelor şi mai mare în cazul bărbaţilor homosexuali. Acest lucru susţine teoria care afirmă că orientarea sexuală este uneori determinată înainte de naştere.

În cazul bărbaţilor, o diferenţă mai mică în înălţimea celor două degete corelează cu un nivel mai mare de agresivitate (conform revistei Aggressive Behavior).

Un alt studiu a dezvăluit că bărbaţii care au un inelar mai lung decât arătătorul tind să fie mai binevoitori cu femeile şi mai puţin agresivi faţă de alţi bărbaţi. Publicat în revista Personality and Individual Differences, studiul arată că bărbaţii cu un inelar mai lung decât arătătorul sunt cu 30% mai plăcuţi în faţa femeilor. Se pare că această caracteristică fizică indică bărbaţii care vor avea relaţii mai armonioase cu soţiile şi prietenele lor. Totodată, aceşti bărbaţi tind să aibă mai mulţi copii cu partenerele lor.

Cum calculăm totuşi ştiinţific diferenţa dintre inelar şi arătător? Bărbaţii sunt predispuşi genetic să afişeze o diferenţă mai mare de lungime între cele două degete decât femeile. Se foloseşte metoda 2D:4D – unde 2D este arătătorul iar 4D inelarul. Se împarte lungimea arătătorului la cea a inelarului. Media acestei operaţii în cazul femeilor este de 0,965 iar media în cazul bărbaţilor este de 0,947.

Un alt lucru care a reieşit din studiul degetelor este faptul că fetele care au un inelar mai mare decât degetul arătător tind să aibă rezultate mai bune în şcoală. Un alt studiu făcut pe membrii unei echipe simfonice britanice a dezvăluit că bărbaţii cu un raport 2D:4D mai mic tind să aibă abilităţi muzicale mai bune. Ceea ce implică faptul că testosteronul ar putea avea un rol în dezvoltarea acestor abilităţi muzicale.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Corelam si cu lungimea la penis?

    • Mijlociul e ăla, cred. lol

    • Grosimea! 0,975 0,947…

    • Degeaba ai lungime dacă n-ai cu cine s-o folosești. Și aia era corelată cu marimea piciorului (sau a labei, mai popular :)) ).

    • In urma unui studiu efectuat de o prestigioasa revista de psihologie din Marea Britanie de-a lungul a peste 5 decenii, pe un esantion de peste 10.000 de persoane, reprezentativ pentru populatia intregii Europe, barbatii care au inelarul mai lung decat aratatorul tind sa aiba si penisul mai lung decat femeile.

    • Eu am citit undeva ca barbatii adevarati au tatuat „Souvenir d’Afrique Equatoriale Centrale” doar pana incepe verigheta…:)))

      Pentru noi restul ramane doar sa ne taiem unghiile cu grija si sa exersam miscare de „vino-ncoa” corelata cu aia de „doamne-ajuta”.

    • O femeie avocat spunea că nu contează lungimea sau grosimea, ci să fie ”veselă” tot timpul…

  2. Sunt curioasa pe cati oameni au fost facute studiile astea. Nu am vazut in abstract.

    Si am senzatia ca esantionul nu e reprezentativ.

    • Toate studiile mai ciudate se fac de către, și pe, studenții la facultățile de psihologie din US și UK ca parte a curriculumului, sub îndrumarea profesorului, pentru a învăța cum se fac, și cum să controleze variabilele și bias-ul.

    • De unde stii? (Nu intreb pasiv-agresiv, chiar ma intereseaza)

    • Intr-un podcast pe care il mai urmaresc – New Books Project – cam de stanga ce-i drept, un psiholog spunea cam acelasi lucru si anume ca toate studiile astea ciudatele se fac pe studenti vestici ( in general albi, in general numar mic). A si ca treaba asta cu lungimea degetelor e o tampenie.

  3. A dat-o Coloja pe chestii mai comerciale fata de ultimele articole. Sa vezi acu masuratori de pen… palme in comentarii. Care mai decare mai barbat.

  4. Apropo, se masoara inaite sau dupa mancare?

  5. Eu am aratatorul mai lung decat inelarul. Credeam ca asa are toata lumea :)))

  6. Eu cred ca sunt mai masculin, insa doar pe jumatate…
    La mana stanga inelarul este mai mic decat degetul aratator, la mana dreapta e exact invers.
    Mi-am gasit ce sa fac sambata seara, imi masor degetele ….

  7. Ca sa îmi masor degetele, trebuie sa mi le scot din nas.

  8. Intre aratator si inelar conteaza doar …. intre.

  9. Am inelarul mai lung decât arătătorul, astfel că sunt mulțumit. Nu voi mai cerceta articolele din link-uri, te cred pe cuvânt.

  10. Răzvan dacă tot ai dat-o pe chestii comerciale nu scrii (da’ scurt nu wall of text) cum identifici rapid tipele bune sau foarte bune in pat? Merge și după degete.

    • La gagici te orientezi după unghia de la degetul mare al mîinii. De e lată, e găleată, de-i îngustă, e fîntînuță.😂😂😂

  11. La mine sunt aproape egale. Ochiometric inelarul pare vaaaaaaag mai lung decât arătătorul la mâna stângă, la dreapta par egale.

  12. Cercetatorii din Caracal au constatat ca daca incerci sa masori degetele barbatilor din localitate, sambata seara, ai sanse foarte mari sa te alegi cu un ochi vanat ;-)

  13. Stupid question 🤣🤣🤣

    Daca ma nasc cu ele de lungime X
    Accidental le ajustez cu flexul

    Imi schimb comportamentul?
    Dar daca ma nasc fara sau raman fara, cum influențează asta comportamentul meu?

  14. ?
    ?? ????
    Boss?
    Totul e bine?

  15. În episodul următor: frenologie.

  16. Ca si persoana

  17. Ramaneti cum v-ati nascut si nu va mai luati dupa degete ca sa va justificati orientarile nesanatoase.

    • Eh, nici chiar cum ne-am născut. Niște informații, cunoștințe, maniere, stăpânire a propriilor instinte, etc nu strică la casa omului.

  18. Rahat, nu-mi ajungea ca sunt bipolar narcisist depresiv cu un copil mitoman, acum mai descopar ca sunt si gay. Multumesc, ce sa zic.

    • – Doctore, m-am indragostit de calul meu
      – Este armasar sau iapa?
      – Iapa, ce plm, ca doar nu sunt gay!!!

  19. Mana stângă, mâna dreaptă…?
    Că treaba e diferită, cel puțin la mine.

  20. Și totuși nimic „sex finger” rostit de o ghida rusoaica întâlnită. Ea dorea să vadă 6 degete…

  21. @Răzvan: tocmai ai validat chiromanția. 🙃

  22. Până astăzi n-am băgat de seamă că inelarul meu e mai lung decât indexul. În percepția mea, ambele erau egale

  23. Foarte interesant.

  24. Eu am un deget mare, mai mic decat celalalt, exact ca si Megan Fox .Comform chiromantiei , in cazul meu , sunt un caz deosebit, foarte rar, care se numeste degetul criminalului sau brahidactilie tip D, in termeni medicali stintifici. Pana acum nu am mai vazut pe nimeni cu asemenea deget. Sunt de obicei destul de calm , nu cred ca as putea sa ucid pe cineva, dar recunosc ca uneori atunci cand ma enervez si asta se intampla destul de rar, sunt in stare de orice,greu ma pot controla desi acum am invatat sa ma controlez , atunci cand sunt nervos.

  25. deci
    În timpul dezvoltării fetusului, cu cât acesta este mai bombardat de testosteron, cu atât inelarul mâinilor creşte. Prin urmare, datorită nivelului ridicat de testosteron din corp, persoanele cu un inelar mai mare decât arătătorul sunt mai bărbătoase (şi aici includem şi femeile cu trăsături masculine).
    ,dar
    bărbaţii care au un inelar mai lung decât arătătorul tind să fie mai binevoitori cu femeile şi mai puţin agresivi faţă de alţi bărbaţi.

  26. O poza cu degetele lu Cristi Borcea aveau in studiile alea ?

  27. Asta pare a fi din ciclul „un grup de cercetatori elvetieni au stabilit ca marmotele dungate impacheteaza staniolul de la stanga la dreapta in timp ce restul marmotelor…”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.